sabahları göz şişmesi / Göz Altları Sabah Kalktığımızda Neden Şiş Olur? - Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım

Sabahları Göz Şişmesi

sabahları göz şişmesi

Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.

Göz kapağı şişmesinin 70’den fazla nedeni vardır. Sıklıkla görülenler ise:

  • Alerjiler (en yaygın görülen)
  • Göz enfeksiyonu
  • Göz yaralanmaları
  • Göz kapağı yangısı (blefarit)
  • Göz nezlesi (konjunktivit)

Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir. Alkol, az veya çok uyku, kozmetik ürünler gibi diğer dış etkenler de göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.

Diğer nedenler arasında çok aşırı ağlama, böcek ısırması, alerjiler(madde, çilek, polen, kuş tüyü, güneş alerjisi gibi), kronik hastalıklardan romatizma ve böbrek hastalıkları, genetik faktörlere bağlı olarak yaşla ortaya çıkan şişmeler, iltihaplanma, nezle ve kızamık neden olabilmektedir. Göz kapağındaki geçmeyen ve sürekli hal almış şişlikler kalp ve böbrek hastalıklarının da habercisi olabilir. Bu nedenle uzun süre gitmeyen ve sürekli artan şişlikleri ciddiye alıp vakit kaybetmeyiniz. Gerici dönüşümü olmayan kalıcı sorunlara yol açabilir. Ayrıca gözlerinin altındaki şişlikler Graves hastalığı olarak bilinen tiroid bezindeki bir hastalığın sinyallerini verebilir.

Özellikle bayanların hormonsal değişikliklere neden olan menstrüal dönem göz kapağı şişliklerine yol açabilir.

Normal yaşlanma sürecinin bir parçası olan bağ dokusunun gevşeyerek cildin elastikiyetini kaybetmesi ve sonuçta sarkması göz kapağı şişliklerinin nedenleri arasında sayılabilir. Hatta bu şişlikler kalıcı olabilirler.

Şiş gözlerin sebepleri nelerdir ve nas&#x;l tedavi edilir?

Ana SayfaGöz Bak&#x;m&#x;Görme Kaynaklar&#x;

Yrd. Doç. Dr. &#x;brahim ŞAHBAZ taraf&#x;ndan düzenlenmiştir.

kabar&#x;k gözlü kad&#x;n

Şiş gözler ve göz alt&#x;ndaki koyu halkalar, kal&#x;tsal yüz özellikleri, alerjiler, stres, göz yorgunluğu ve cilt dokusu gibi bireysel cilt özellikleri gibi birçok nedenden dolay&#x; ortaya ç&#x;kar.

Yat&#x;şt&#x;r&#x;c&#x; salatal&#x;k dilimleri gibi evde yap&#x;lan baz&#x; ilaçlar şiş gözlere geçici olarak rahatlama sağlarken, daha uzun süreli bir çözüm altta yatan nedene bağl&#x;d&#x;r.

Şiş gözlere neden olan şey nedir?

Göz çevresindeki normal şişlik, çevredeki cilt dokusunda ödem ad&#x; verilen aş&#x;r&#x; s&#x;v&#x; birikimi olduğu anlam&#x;na gelir. Göz çevresindeki cilt vücuttaki en ince cilt olduğu için, şişlik ve renk değişimi oldukça belirgin olabilir.

Fakat ilk başta neden s&#x;v&#x; birikip gözlerde şişlik oluşturuyor?

Şiş gözler genellikle aşağ&#x;dakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklan&#x;r:

  1. S&#x;v&#x; tutulmas&#x;na neden olan aş&#x;r&#x; tuz tüketimi

  2. Enflamasyona ve şişmeye neden olabilecek alerjiler

  3. Sinüs sorunlar&#x;

  4. Dehidrasyon

  5. Yorgunluk ve uyku eksikliği

  6. Stres

  7. Ağlamak

  8. Yaşlanma

  9. Kal&#x;tsal yüz özellikleri

Son cevap çok tatmin edici olmasa da, birçok insan&#x;n s&#x;rf basitçe ailede olduğu için şiş gözlere sahip olduğu doğrudur.

Yaşlanmayla birlikte, k&#x;smen kemikli göz soketinin içindeki gözü normal olarak koruyan yağl&#x; doku ileri doğru bask&#x; yapmaya ve göz alt&#x;ndaki boşluklar&#x; doldurmaya başlad&#x;ğ&#x;nda gözlerde şişlik ortaya ç&#x;kabilir.

Bunun nedeni, yaşlanma süreçlerinin hem üst hem de alt göz kapaklar&#x;nda normalde yağ tutan membran&#x;n veya "septumun" incelmesine neden olmas&#x;d&#x;r. Membran inceldikçe yağ f&#x;t&#x;klaş&#x;r ve ileri doğru bask&#x; yapar. O zaman da göz alt&#x;nda torbalar veya şişlikler oluşmaya başlar.

Sabahlar&#x; şiş gözlere neden olan şey nedir?

Uyurken göz k&#x;rpmay&#x;z. Bu da gözde şişlik oluşma nedenlerinin bir parças&#x;d&#x;r.

Gözlerin alt&#x;nda stresten veya uykusuzluktan koyu halkalar oluşabilir.

Göz kapaklar&#x; için gözleri k&#x;rpmak bacaklar için yürümek gibidir. Hareketsiz haldeyken baz&#x; insanlar&#x;n alt uzuvlar&#x;nda şişlik görülür ve yürümeye başlar başlamaz bu şişlik kaybolur ve bacaklardaki kaslar, s&#x;k&#x;şm&#x;ş s&#x;v&#x;lar&#x; (ödem) "emerek" dolaş&#x;ma geri gönderir.

Benzer bir etki göz kapaklar&#x;nda da gerçekleşir. Uyku s&#x;ras&#x;nda kapal&#x;, k&#x;rp&#x;lmayan göz kapaklar&#x;, bu probleme karş&#x; eğilimli baz&#x; insanlarda potansiyel olarak şişebilir. Dolay&#x;s&#x;yla, sabahlar&#x;, al&#x;ş&#x;lmad&#x;k bir şekilde kabar&#x;k, şiş göz kapaklar&#x;yla uyanabilirsiniz. Gözlerinizi aç&#x;p k&#x;rpmaya başlad&#x;ktan sonra, bu şişliğin bir k&#x;sm&#x; bir saat içinde azalabilir.

Şiş gözler t&#x;bbi bir rahats&#x;zl&#x;ğ&#x;n işareti midir?

Beklenmedik bir şekilde meydana geldiklerinde, şiş gözler bazen altta yatan bir t&#x;bbi sorunu işaret eder.

Örneğin, tiroid göz hastal&#x;ğ&#x; olan kişilerde göz çevresindeki dokuda ve kaslarda şişlik gelişebilir. Ayr&#x;ca, şiş gözler Graves hastal&#x;ğ&#x; olarak da bilinen bir tiroid bozukluğuna işaret edebilir.

Saman nezlesi gibi rahats&#x;zl&#x;klarla ilgili göz alerjileri de gözlerde şişliğe neden olabilir. Baz&#x; g&#x;dalara veya kimyasallara karş&#x; reaksiyonlar gibi diğer alerji türleri de şiş göz kapaklar&#x;na neden olabilir.

Alerjik reaksiyon s&#x;ras&#x;nda, vücuttaki baz&#x; hücreler, kan damarlar&#x;ndan s&#x;v&#x; s&#x;z&#x;nt&#x;s&#x; da dahil olmak üzere vücut dokular&#x; üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olan histamin ad&#x; verilen bir kimyasal salg&#x;lar. Bu s&#x;v&#x;lar çevre dokularda s&#x;k&#x;ş&#x;p ödeme neden olur.

Kabar&#x;k, şiş göz kapaklar&#x; ve gözlerin alt&#x;ndaki koyu renkli halkalar, konjonktivit gibi bir göz enfeksiyonunuz olduğunu meydana gelebilir. Bu şiş gözlere, komşu göz kapaklar&#x;n&#x; doğrudan etkileyen göz enfeksiyonu ile ilişkili iltihaplanma neden olur. Ayr&#x;ca, göz kuruluğu da genel şişliğe ve kabar&#x;kl&#x;ğa neden olabilir.

Böbrek yetmezliği dahil sistemik hastal&#x;klar, göz çevresi de dahil olmak üzere vücutta genel bir şişliğe yol açabilir.

Şiş gözler için baz&#x; tedaviler nelerdir?

Şiş gözler ve koyu renkli halkalar için en iyi çözümü bulmak için altta yatan nedeni belirlemek önemlidir.

Annenizin veya baban&#x;z&#x;n gözlerinde şişlik varsa, bu özelliği onlardan miras olarak alm&#x;ş olabilirsiniz. Bu durumda, şişliği azaltmak için kozmetik cerrahiyi düşünebilirsiniz.

Yaşlanman&#x;n neden olduğu kabar&#x;k gözler de muhtemelen kozmetik bir çözüm gerektirir.

Göz kapağ&#x; ile ilgili endişelerinizi gidermek için mevcut seçeneklerden baz&#x;lar&#x;n&#x; göz doktorunuzla veya bir estetik cerrahla görüşebilirsiniz. Bu seçenekler aras&#x;nda kimyasal peelingler, lazerle cilt yenileme prosedürleri, baz&#x; reçeteli cilt ürünleri ve blefaroplasti olarak bilinen göz kapağ&#x; cerrahisi bulunur.

Blefaroplasti, üst ve alt göz kapaklar&#x;ndan ekstra yağ dokusunun ve cilt fazlas&#x;n&#x;n ç&#x;kar&#x;lmas&#x;n&#x; ve şişlikleri ve k&#x;r&#x;ş&#x;kl&#x;klar&#x; azaltmak için cildi ve kaslar&#x; s&#x;k&#x;laşt&#x;rmay&#x; içerir.

Birçok geçici çözüm, göz çevresindeki şişlik görüntüsünü azaltmaya yard&#x;mc&#x; olabilir, örneğin:

  • Uygunsa alerjilerin neden olduğu tahriş için göz damlas&#x; kullanmak

  • Dehidrasyonu önlemek için bol miktarda s&#x;v&#x; içmek

  • Göz kapaklar&#x;n&#x;z şiştiğinde buzlu kompres uygulamak

  • Kapal&#x; gözlerin üzerine salatal&#x;k dilimleri veya soğutulmuş çay poşetleri uygulamak

  • Göz çevresinde kullan&#x;m için özel olarak formüle edilmiş kremleri ve diğer cilt ürünlerini kullanmak

  • Diyetinizdeki tuzu azaltmak

  • Vücudunuzdaki s&#x;v&#x; fazlas&#x;n&#x; ortadan kald&#x;rmak için, muz gibi potasyum aç&#x;s&#x;ndan zengin yiyecekler yemek

  • Yüzünüze ve gözlerinize soğuk su çarpmak

  • Bolca uyumak ve dinlenmek

Göz kapaklar&#x;ndaki şişliği azaltmak için kullan&#x;lan kremler ve merhemler genellikle kan damarlar&#x;n&#x; daraltan ve çaplar&#x;n&#x; düşüren bir ilaç olan fenilefrin içerir. Bu, kabar&#x;k göz kapaklar&#x; üzerinde potansiyel bir çift etkiye sahip olabilir.

&#x;lk olarak, koyu halkalar ince göz kapağ&#x; derisinin alt&#x;ndaki görünür bir kan damar&#x; ağ&#x;ndan kaynaklan&#x;yorsa damarlar&#x; daraltmak koyu rengi azaltabilir.

&#x;kincisi, kan damarlar&#x;n&#x; daraltmak, kan damar&#x; içinden s&#x;v&#x; s&#x;zmas&#x; olas&#x;l&#x;ğ&#x;n&#x; azaltabilir ve bu da şişliği azaltabilir.

Ancak, bu ürünleri gözlerinize uygularken dikkatli olun. Onlar&#x; yanl&#x;şl&#x;kla gözünüze kaç&#x;r&#x;rsan&#x;z, kimyasal konjonktivit olarak bilinen ciddi bir enflamatuvar tepkiyle karş&#x;laşabilirsiniz. Böyle bir durumda, derhal göz doktorunuza veya doktorunuza görünün.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 1 Eylül Sal&#x;

Sabahları şişen gözler için doğal yöntemler

Sabahları şişen gözler için doğal yöntemler

Genellikle fazla uyku veya alerjik reaksiyonlar nedeniyle oluşan göz kapağı şişmesini evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerle tedavi edebilirsiniz. İşte sabahları uyandığınızda şişen gözlerinize yapabileceğiniz doğal yöntemler

Vücutta bulunan fazla su yani ödemin göz kapağına toplanması sonucuyla oluşan göz kapağı şişmesi korkulacak bir durum değildir. Özellikle de sabahları uyandığınızda bu sorun ile karşılaşıyorsanız,  pratik doğal yöntemlerle kısa sürede şişliği giderebilirsiniz. Sizler için sabahları şişen gözler için doğal yöntemleri araştırdık.

İŞTE GÖZ KAPAKLARINDAKİ ŞİŞLİĞİ GİDERMENİN DOĞAL YOLLARI

ÇİĞ PATATES

Patatesi ince bir şekilde dilimleyin. Göz kapaklarınızın üzerine koyup 10 dakika beklettikten sonra mutlaka su ile temizleyin.

SALATALIK

Salatalık dilimlerini 25 dakika boyunca gözlerinizde bekletip gözlerinizin şişliğini indirebilirsiniz.

BUZ

Buz dolu poşeti dayanabildiğiniz kadar gözlerinizin hem üzerinde hem de altında bekleterek kısa sürede şişliği giderebilirsiniz.

POŞET ÇAY

Kullanılmış poşet çayı ılıkken gözlerinizde 15 dakika boyunca bekletebilirsiniz.

YUMURTANIN BEYAZI

1 yumurtanın beyazını iyice karıştırdıktan sonra fırça yardımıyla göz kapaklarınıza uygulayın. Kuruduktan sonra ılık su ile temizleyin.

Duş perdesi ve duşakabin arasındaki farklar

İLİŞKİLİ HABER

Duş perdesi ve duşakabin arasındaki farklar

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır