10 tane ingilizce tarih yazımı / In - On - At İngilizce Zaman Edatları (Detaylı Konu Anlatımı) ( Güncel) - EnglishCentral Blog

10 Tane Ingilizce Tarih Yazımı

10 tane ingilizce tarih yazımı

7. Sınıf İngilizce Reading Dates (Tarihleri Okuma) konu anlatımı

Haberin Devamı

Not: yılından sonraki yıllar ise diğer tarihler nasıl okunuyorsa öyle okunmalıdır.

Örnekler:

  - 20 ve 11 ayrılır ve Twenty Eleven şeklinde okunur.

  - 20 ve 19 ayrılır ve Twenty Nineteen olarak okunur. 

2- İngilizcede Günler Aylar ve Mevsimler:

 ''Bugün ayın kaçı?'' ya da ''Bugün günlerden ne?'' sorularına doğru cevap verebilmemiz için günlerin, ayların ve mevsimlerin İngilizce karşılıklarını bilmemiz gerekir.

1.A. - Günler - Days

 Pazartesi - Monday

 Salı - Tuesday

 Çarşamba - Wednesday

 Perşembe - Thusday

 Cuma - Friday

 Cumartesi - Saturday

 Pazar- Sunday

Örnek Cümleler:

 - What day is it today? - Bugün günlerden ne?

 - Today is Wednesday.

Not: Konuşma dilinde ''it'' zamiri olmadan da hangi günde olduğumuz sorulabilir.

 - What day is today? - Bugün günlerden ne?

 - Today is Monday. - Bugün Pazartesi.

 - Which day is today? - Bugün hangi gün?

 - It is Thursday - Bugün Perşembe.

1.B. - Aylar - Months

 Ocak - January

 Şubat - Fevruary

 Mart - March

 Nisan - April

 Mayıs - May

 Haziran - June

 Temmuz - Jully

 Ağustos - Aufust

 Eylül - September

 Ekim - October

 Kasım - November

 Aralık - December

Örnek Cümleler:

 - What day of the month tomorrow? - Yarın ayın kaçı?

 - Tomorrow is the 5th of the month.

Not: ''Yarın ayın kaçı'' sorusu konuşma dilinde şu şekilde sorulabilir:

Haberin Devamı

 - What is the date tomorrow? - Yarının tarihi ne?

 - Tomorrow is the 3th of the October - Yarın Ekimin 3'ü.

 - What day of the month today? - Bugün ayın kaçı?

 - Today is the 12th of the jully - Bugün Temmuz'un on ikisi.

3- İngilizce Yüzyıllar

Örnekler:

Yüzyıl

 11th Century şeklinde yazılabilir.

 Eleventh Century şeklinde okunur.

Yüzyıl

 17th Century ya da Seventeenth Century

Yüzyıl

 21th Century ya da Twenty first Century

Not: Diğer dillerde ''Gün / Ay / Yıl'' biçiminde yazılan tarih İngilizcede farklı yazılır.

 Örneğin: 14 / 01 / 88 tarihinde 14 günü - 01 ilk ay olan Ocak'ı, 88 ise yılının karşılığıdır. Ancak İngilizcede gün ve ay sıralaması terstir. Ay / Gün / Yıl olarak yazılır.

Haberin Devamı

 05 / 12 / 88 tarihinin İngilizce karşılığı - 5. Ayın 12'si - 12 May

İngilizce şehir tanıtımı nasıl olur? İngilizce şehir tanıtımı kuralları nelerdir? İngilizce şehir tanıtımı giriş, gelişme ve sonuç olarak nasıl yazılır? Bu ve benzeri sorular İngilizce öğrenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. Bu soruların cevaplarını öğrenmek isteyenler için bir kılavuz hazırladık.

İngilizce Şehir Tanıtımı Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız durumlardan biri diğer insanlara yaşadığımız yerlerden bahsetmektir. İngilizce öğrenen kişiler yaşadıkları veya yaşamak istedikleri şehirlerden bahsedebilmek için İngilizce şehir tanıtımı yaparken kullanılan cümlelere ve kelimelere aşina olmalıdır. Bu yazımızda sizler için İngilizce şehir tanıtımı kurallarını örneklerle birlikte düzenledik.

İngilizce Şehir Tanıtımı Yapılırken Kurallar

İngilizce şehir tanıtımı yaparken giriş, gelişme ve sonuç şeklinde ilerlemek akıcı şekilde cümleler kurmanızı sağlayacaktır. Giriş bölümünde şehrin en çok bilinen özelliklerinden bahsedilir ve şehre dair küçük bir tanım verilir. Gelişme bölümünde şehrin karakteristik özelliklerinin şehre kattığı havadan ve şehrin atmosferinden bahsedilir. Sonuç bölümünde ise şehir insanları tarafından belli durumlarda tercih edilen mekanlardan ve şehrin sunduğu aktivitelerden bahsedilir.

İngilizce Şehir Tanıtımı Girişi

İngilizce şehir tanıtımı yaparken giriş bölümünde şehrin en bilindik özellikleriyle başlamakta fayda vardır. Örneğin Ankara’dan bahsedecek olursak öncelikle başkent olması ve Anıtkabir’e sahip olması gibi özelliklerinden bahsedilmelidir. Başka bir örnek olarak Bursa’yı tanıtıyorsak Uludağ gibi meşhur özelliklerinden başlanmalıdır. Giriş bölümünde bu özelliklerden bahsederken kullanabileceğiniz kalıplara örnekleri çevirileriyle birlikte aşağıda bulabilirsiniz.

Istanbul has many mosques and palaces. (İstanbul’un birçok camisi ve sarayı var.)

Istanbul is the most crowded city in Turkey. (İstanbul Türkiye’nin en kalabalık şehridir.)

Ankara is the capital of Turkey. (Ankara Türkiye’nin başkentidir.)

Tunceli is the least populous city in Turkey. (Tunceli Türkiye’nin en az nüfuslu şehridir.)

İngilizce Şehir Tanıtımı Gelişme

İngilizce şehir tanıtımı yaparken gelişme bölümünde şehrin karakteristik özelliklerinden ve bunların şehre kattığı atmosferden bahsedilir. Örneğin Ankara’yı tanıtıyorsak gelişme bölümünde memur şehri olmasından ve gri şehir olarak anılmasından bahsedilebilir. Ankara’nın bu yönlerinin şehir yaşamını nasıl etkilediğinden bahsedilebilir. Gelişme bölümünde bu özelliklerden nasıl bahsedilebileceğini örnekleyen cümleleri Türkçe çevirileriyle birlikte aşağıda bulabilirsiniz.

Mugla attracts tourists with its beaches and natural beauties. (Muğla, sahilleri ve doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çekmektedir.)

Many concerts take place in Istanbul because it’s the largest city in Turkey. (İstanbul’da birçok konser gerçekleşir çünkü Türkiye’nin en büyük şehridir.)

Bursa is developed in winter tourism thanks to Uludağ. (Uludağ sayesinde Bursa’da kış turizmi gelişmiştir.)

İngilizce Şehir Tanıtımı Sonuç

İngilizce şehir tanıtımında sonuç bölümü yazarken o şehirde yaşayan insanların boş zamanlarını geçirdikleri mekanlar ve belli durumlarda tercih ettikleri aktivitelerden bahsedilir. Büyük şehirler insanlara sıklıkla çeşitli konserler ve gösterilere gitme imkânı sunar. Küçük şehirlerde ve kırsal alanlarda ise doğayla iç içe yapılabilen çeşitli etkinlikler vardır. Sonuç bölümünde şehrin uğrak mekanlarından ve sunduğu aktivitelerden nasıl bahsedebileceğinizi örnekleyen cümleleri ve Türkçe çevirilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Tourists&#; favourite places in Bursa are ski resorts and thermal baths. (Bursa’da turistlerin favori mekanları, kayak merkezleri ve termal banyolardır.)

The Youth Park and Guvenpark are among the most popular meeting points in Ankara. (Ankara’da, Gençlik Parkı ve Güvenpark en popüler buluşma noktaları arasındadır.)

In Antalya, those who want to spend time in nature while avoiding the hot weather prefer camping in the Taurus Mountains. (Antalya’da sıcak havaya maruz kalmadan doğada vakit geçirmek isteyenler Toros Dağlarında kamp yapmayı tercih ediyor.)

İngilizce Şehir Tanıtımı Örnekleri

İngilizce şehir tanıtırken giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde nelerden bahsedilmesi gerektiğini öğrendik ve her bölüm için örnek cümleleri inceledik. İngilizce şehir tanıtımının nasıl yapılacağını daha iyi kavramak için aşağıda yer alan şehir tanıtımı örneklerini ve İngilizce çevirilerini inceleyelim.

Türkiye’nin Başkenti: Ankara

Türkiye&#;nin başkenti olarak Ankara’da, Türkiye Millet Meclisi binası ve Anıtkabir gibi milli değerleri içeren birçok bina bulunmaktadır. Şehir, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Etnografya Müzesi gibi hem vatandaşlara hem de turistlere Türk tarihi hakkında çok şey öğreten birçok önemli müzeye sahiptir.

Başkent olması şehrin ciddiyetinden de anlaşılıyor. Ankara memur şehri olarak bilinir; bu nedenle şehir hayatı sakin ve düzenlidir. Türkiye&#;nin en büyük ikinci şehri olması nedeniyle birçok farklı eğlence alanının yanı sıra farklı damak zevklerine hitap eden farklı restoran ve kafeler sunmaktadır. Şehrin büyümesini ve gelişmesini sürdürmek için sürekli yeni projeler yürütülmektedir.

İnsanların şehirdeki favori buluşma noktaları Güvenpark ve Gençlik Parkıdır. Şehirde, doğada vakit geçirmek isteyenler için çok sayıda park bulunuyor. Ankara Botanik Parkı ve Dikmen Vadisi hem turistlerin hem de hafta sonunu doğayla iç içe geçirmek isteyenlerin ilgisini çekiyor. Devlet opera ve balesi, insanları eğlendirmek ve farklı sanat dallarıyla tanıştırmak için düzenli olarak birçok farklı performans sunmaktadır. Başkent, bir sahil kentinin güzelliklerinden yoksun olsa da herkese çeşitli eğlence seçenekleri sunuyor.

The Capital of Turkey: Ankara

As the capital of Turkey, many buildings with national values are in Ankara such as the building of the National Assembly of Turkey and Anitkabir. The city has lots of important museums such as the Museum of Anatolian Civilizations and Ethnography Museum which teach a lot about Turkish history to both the residents and tourists.

The fact that it is the capital can be felt through the seriousness of the city. Ankara is known as the civil servant city; therefore, city life is calm and regular. As it is the second largest city in Turkey, it offers lots of different entertainment areas as well as different restaurants and cafes appealing to different tastes. New projects are carried out constantly to keep the city growing and developing.

Residents’ favorite meeting points in the city are Guvenpark and The Youth Park. The city has lots of parks for those who want to spend time in nature. Ankara Botanic Park and Dikmen Valley attract both tourists and residents who want to spend a weekend in nature. The state opera and ballet offer many different performances regularly to entertain the residents and introduce them to different fields of art. The capital provides various entertainment options for everyone even though it lacks the beauties of a coastal city.

Yaz Turizmi İçin: Antalya

Yaz turizmi için turistlerin ilk tercihi olarak bilinen Antalya, aslında yılın her günü insanı kendine çekiyor. Sahil kasabalarından şehir merkezine kadar bu şehrin her yeri farklı mevsimlerde farklı aktiviteler sunuyor. Bu nedenle Türkiye&#;nin en popüler tatil yeridir.

Antalya insanı da tıpkı şehir gibi sıcak ve sakindir. Birçok emekli insan, hayatlarının geri kalanını şehrin doğal güzellikleri içinde huzurla geçirmek için Antalya&#;nın ilçelerine taşınmaktadır. Şehrin her yerine minibüs ve otobüsler var, bu nedenle toplu taşıma araçlarını kullanarak tüm şehri keşfetmek çok kolay.

Plajların tadını çıkarmak isteyenler Manavgat ve Side&#;yi ve günün her saati canlı olan ünlü Lara Plajı&#;nı tercih ediyor. Tarihi Antalya Kalesi ve Aspendos, Antalya&#;da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerdendir. Antalya&#;nın en popüler ilçeleri, yeşil doğa ve masmavi denizin mükemmel birleşimi ile ziyaretçilerini büyüleyen Kaş, Kemer ve Alanya&#;dır. Doğada vakit geçirirken sıcak havalardan kaçınmak isteyenler Toros Dağları&#;nda kamp yapmayı tercih ediyor. Antalya her mevsim doğal güzelliğiyle insanları cezbetmeye devam ediyor.

For Summer Tourism: Antalya

Antalya, the city known for being the top choice of tourists for summer tourism, in fact attracts people every day of the year. From coastal towns to the center of the city, every part of this city offers different activities in different seasons. Therefore, it is the most popular holiday destination in Turkey.

The people of Antalya are warm and calm like the city itself. Many retired people move to the towns of Antalya to spend the rest of their lives peacefully in the natural beauties of the city. There are minibuses and shuttles to every part of the city, so it is easy to explore the whole city by using public transportation.

Those who want to enjoy the beaches prefer Manavgat and Side, and the famous Lara Beach which is alive every hour of the day. Historic Antalya Castle and Aspendos are the must- see historic sites in Antalya. The most popular districts of Antalya are Kaş, Kemer and Alanya which fascinates the visitors with a perfect combination of green nature and blue sea. Those who want to avoid the hot weather while spending time in nature prefer camping in the Taurus Mountains. Antalya continues to lure people with its natural beauties every season.

Metropol: İstanbul

15 milyonu aşan nüfusuyla İstanbul, Türkiye&#;nin ekonomik, kültürel ve tarihi merkezi olarak adlandırılabilir. Sadece Türkiye&#;nin en kalabalık şehri değil, aynı zamanda Avrupa&#;nın da en büyük şehridir. Tarihin en önemli şehirlerinden biridir. Asya ve Avrupa&#;nın buluşma noktası olan İstanbul, kıtalararası bir şehirdir. Boğaziçi Köprüsü Asya ve Avrupa&#;yı birbirine bağlar.

İstanbul binlerce yıldır kültür merkezi olduğu için saraylar, kiliseler, camiler ve farklı dinlere ait çok sayıda farklı ibadethane gibi birçok farklı tarihi yapı şehrin dört bir yanında görülebilir. Türkiye&#;nin en kalabalık şehri olması trafik başta olmak üzere her yerde hissedilir. Sokaklar her zaman kalabalıktır ve şehir asla uyumaz.

İstanbul&#;da çok sayıda üniversite var, bu nedenle şehir konserler ve festivaller gibi birçok eğlence fırsatı sunuyor. İstanbul her yaş grubuna hitap eden çeşitli eğlence mekanlarıyla dolu. İlgi alanınız ne olursa olsun, İstanbul herkesin zevkine göre farklı aktiviteler sunuyor. Sanat, tarih, mühendislik, yemek, oyuncak gibi çeşitli alanlarda sergi ve müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Farklı sanat dallarının sergilerine katılabilirsiniz. Doğada vakit geçirmek isterseniz plajları ve parkları da ziyaret edebilirsiniz.

The Metropolis: Istanbul

With a population of over 15 million residents, Istanbul can be referred to as Turkey’s economic and cultural, historical hub. It is not only the most populous city in Turkey but also the largest city in Europe. It is one of the most important cities in history. Istanbul is a transcontinental city, the meeting point of Asia and Europe. The Bosphorus Bridge connects Asia and Europe.

Since Istanbul has been a cultural center for thousands of years, many different historical structures can be seen all around the city such as palaces, churches, mosques and numerous different places of worship of different religions. The fact that it is the most populous city in Turkey can be felt everywhere, especially in the traffic. The streets are always crowded and the city never sleeps.

There are lots of universities in Istanbul, therefore the city provides many entertainment opportunities such as concerts and festivals. Istanbul is full of various places of entertainment for every group of age. No matter what you are interested in, Istanbul presents different activities for everyone’s taste. You can visit exhibitions and museums of various fields such as art, history, engineering, food and toys. You can attend shows of different fields of art. You can also visit beaches and parks if you want to spend time in nature.

Egenin İncisi: İzmir

İzmir, Türkiye&#;nin en kalabalık üçüncü şehridir. Konak ilçesi şehrin ticaret merkezidir. İzmir; Efes, Bergama ve Klazomenai antik kentleri gibi birçok turistik yeri olan bir turizm kentidir. Kuşadası, Çeşme ve Foça, İzmir&#;de uluslararası turizmin merkezleridir.

İzmir zengin bir tarihe sahiptir ve şehrin mimarisi geçmiş imparatorlukların hikayesini anlatır. İster ibadethane, ister sembolik yapı, ister tarihi ev olsun şehrin her köşesinde geçmişten izler vardır. Ülkenin büyük şehirlerinden biri olan İzmir&#;de her yıl Uluslararası İzmir Festivali ve İzmir Avrupa Caz Festivali gibi uluslararası festivaller düzenlenmektedir.

İzmir yazları sıcak geçen bir Akdeniz iklimine sahiptir, bu nedenle plajlar sıcak yaz aylarında vakit geçirmek için güzel bir seçenektir. Antik anıtları ziyaret ederek zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Bu şehrin sakinleri, hava genellikle güzel olduğu için boş zamanlarını meydanlarda ve parklarda geçirirler.

Pearl of the Aegean: İzmir

İzmir is the third most populous city in Turkey. Konak district is the commercial center of the city. İzmir is a touristic city with lots of tourist attractions such as the ancient cities of Ephesus, Pergamon and Klazomenai. Kuşadası, Çeşme and Foça are the centers of international tourism in Izmir.

İzmir has a rich history and the city&#;s architecture tells the story of past empires. There are remnants from the past in every corner of the city, whether it’s a place of worship, landmark or historic house. Being one of the big cities of the country, international festivals such as the International İzmir Festival and The İzmir European Jazz Festival are organized annually in İzmir.

İzmir has a hot-summer Mediterranean climate, therefore, beaches are a nice option to spend time during a hot summer. You can travel back in time by visiting the ancient monuments. Residents of this city spend their free time in squares and parks since the weather is usually nice.

Doğu Karadeniz’de Bir Şehir: Trabzon

Trabzon, Türkiye&#;nin kuzeydoğusunda Karadeniz kıyısında bir şehirdir. Kafkasya&#;ya açılan bir kapı işlevi görmüştür ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunduğu için farklı kültürlerin, dinlerin ve dillerin kaynaştığı nokta haline gelmiştir. Trabzon limanı, Karadeniz bölgesinin Samsun&#;dan sonra en önemli ikinci limanıdır.

Trabzon yazın serin, kışın ılımandır. Yıl boyunca yağmurludur. Bu nedenle ormanlar ve ekili alanlar şehrin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Trabzonluların çoğu farklı bir lehçe konuşur, bu nedenle dillerini anlamak bir yabancı için biraz zor olabilir. Kent hem zengin tarımın hem de denizin avantajlarına sahip olduğundan mutfağı balık ve sebze yemeği ağırlıklıdır.

Ortodoks kilisesi olarak inşa edilen Sümela Manastırı, tarihi ve kültürel önemi nedeniyle Trabzon&#;un en önemli turizm merkezidir. Denizin tehlikelerini görmek için yapılan Trabzon Kalesi, aynı zamanda Trabzon&#;un en popüler turistik mekanlarından biridir. Bu şehirde ulaşım, Türkiye&#;deki diğer şehirlerin çoğuna göre nispeten daha zordur, bu nedenle bu şehrin sakinleri genellikle boş zamanlarını kendi arazilerinde veya komşularında geçirirler.

A City in Eastern Black Sea: Trabzon

Trabzon is a city on the Black Sea coast of northeastern Turkey. It served as a gateway to the Caucasus and it was located on the historical Silk Road, therefore it became a melting pot of different cultures, religions and languages. Trabzon port is the second most important port in the Black Sea region after Samsun.

Trabzon is cool in summer and temperate in winter. It is rainy throughout the year. Therefore, forests and cultivated areas make up a great part of the city. Most of the residents of Trabzon speak a different dialect, so it can be a little hard to understand their language for a foreigner. Since the city has the advantages of both rich cultivation and the sea, its cuisine is based on fish and vegetables.

Sümela Monastery, built as an Orthodox church, is the major tourist attraction of Trabzon due to its historical and cultural significance. Trabzon Castle, which was built to see the dangers of the sea is also one of the most popular tourist attractions of Trabzon. Transportation in this city is relatively harder than in most of the other cities in Turkey, so the residents of this city usually spend their free time on their own land or their neighbours’.

İngilizce Şehir Tanıtımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

İngilizce Şehir Tanıtımı Nasıl Yapılır?

İngilizce şehir tanıtımı, şehrin en bilinen özelliklerinden, şehrin atmosferinden ve şehir insanlarının ve turistlerin favori yerlerinden düzgün bir sırayla bahsedilerek yapılır.

İngilizce Muğla şehri nasıl tanıtılır?

Muğla has the longest coastline among the provinces of Turkey and attracts tourists with its natural beauties such as beaches, mountains and thermal springs. It also has vibrant nightlife in districts such as Bodrum and Marmaris. The weather is never too cold and it’s warm for a long time in autumn so the tourist season is quite long. The geography of Mugla provides a chance to try extreme sports such as paragliding and rock climbing.

(Türkiye illeri arasında en uzun sahil şeridine sahip olan Muğla, plajları, dağları ve kaplıcaları gibi doğal güzellikleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca Bodrum ve Marmaris gibi ilçelerde canlı bir gece hayatına sahiptir. Hava asla çok soğuk olmaz ve sonbaharda uzun süre sıcak olur, bu nedenle turizm sezonu oldukça uzundur. Muğla’nın coğrafyası, yamaç paraşütü ve kaya tırmanışı gibi ekstrem sporları deneme şansı sunuyor.)

İngilizce Burdur şehri nasıl tanıtılır?

Burdur attracts tourists mostly with its lakes among which Lake Salda is the most popular. Lake Salda is known worldwide as one of the cleanest lakes in the world. Therefore, it lures foreign tourists alongside domestic tourists. Insuyu cave is another tourist attraction of Burdur.

(Burdur, en çok Salda Gölü olmak üzere gölleriyle turistleri cezbetmektedir. Salda Gölü, dünya çapında dünyanın en temiz göllerinden biri olarak bilinir. Bu nedenle yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistleri de cezbetmektedir. İnsuyu mağarası Burdur&#;un bir diğer turistik cazibe odağıdır.)

İngilizce Şanlıurfa şehri nasıl tanıtılır?

Şanlıurfa is known worldwide for its Abrahamic sites such as Balıklıgöl and Mevlid-i Halil Mosque. Alongside the important sites in terms of religion, there is a pre-historic site called Göbekli Tepe which attracts an amazing number of domestic and foreign tourists as well as historians around the world. People often visit the grand bazaar in Şanlıurfa.

(Şanlıurfa, Balıklıgöl ve Mevlid-i Halil Camii gibi İbrahimi yerleri ile dünya çapında tanınmaktadır. Dini açıdan önemli yerlerin yanı sıra, dünya çapında inanılmaz sayıda yerli ve yabancı turistin yanında tarihçileri de çeken Göbekli Tepe adlı tarih öncesi bir yer bulunmaktadır. Şanlıurfa&#;da insanlar sıklıkla kapalı çarşıyı ziyaret ederler.)

İngilizce Şehir Tanıtımı ve Türkçesi ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler Günlük İngilizce

“In”, “on” ve “at” edatları İngilizcede “prepositions” olarak geçen tek başlarına hiçbir anlam ifade etmeyen ancak cümlenin içerisinde zaman ve yer belirtmek için kullanılan edatlardır. Türkçede bulunan “-de”, “-da” eklerinin sağladığı bulunma halini İngilizcede “in”, “on” ve “at” sağlar.

In &#; On &#; At İngilizcede Nasıl Kullanılır?

Türkçede de olduğu gibi cümlenin içinde edatlar zarfların önüne gelir. Örneğin Türkçede “Saat sekizde evdeydim.” cümlesinde “sekizde” anlamını İngilizcede yakalayabilmek için “I was at home at eight o’clock.” cümlesinin içinde geçen “at” edatından yararlanırız. Aynı şekilde bir olayın geçtiği belirli bir zaman diliminden bahsetmek için “in” edatından da yararlanabiliriz. Örneğin, Türkçede “Kışın kar yağar.” cümlesini İngilizceye çevirmek istersek “It snows in the winter.” olarak çeviririz. “On” edatı ise genellikle tarih belirtmek için kullanılır. Mesela Türkçede “Bu kitabı cuma günü okudum.” cümlesi İngilizcede “I read this book on friday.” diye çevrilir. Aşağıda sizler için “in”, “on” ve “at” edatlarının kullanım yerleriyle birlikte nasıl kullanıldıklarını detaylı bir şekilde açıkladık.

İngilizcede In Kullanımı ve Örnekleri

“In” edatı İngilizcede kullanıldığında Türkçede kelimenin bulunma halinin cümleye kattığı anlamı, “-de, -da, -te, -ta” anlamlarını, katar. Kelime anlamı olarak “içinde” anlamına gelir ve İngilizcede çoğunlukla zaman belirtmek amacıyla kullanılır. “In” edatını kullanarak belirtilen zamanlar genellikle spesifik zamanlar değil, belirli bir zaman bölümünü kapsar. “In” edatının nasıl kullanıldığını daha iyi anlamak için aşağıdaki başlıkları inceleyelim:

Aylarda In Kullanımı

Herhangi bir ay içerisinde gerçekleşen bir olay ya da durumdan bahsederken “In” edatı kullanılır. Gramatik yapı olarak “In” edatı cümlelerin içerisinde ay isimlerinden önce gelir. Örneğin:

I was born in June.
(Haziran ayında doğdum.)

Our school starts in September.
(Okulumuz Eylül ayında başlıyor.

I will be back in October.
(Ekim ayında geri dönmüş olacağım.)

She stays in her home in November.
(O Kasım ayında kendi evinde kalıyor.)

We will see each other in May.
(Birbirimizi Mayıs ayında göreceğiz.)

They are graduating in August.
(Onlar Ağustos ayında mezun oluyor.)

He won’t be here in April.
(O Nisan ayında burada olmayacak.)

Haftalarda In Kullanımı

“In” edatının belirttiği zamanlar arasında haftalar da vardır. Bir hafta ya da birkaç haftalar içerisinde geçen olayları ya da durumları belirtmek için “in” edatı kullanılır. Gramatik yapı olarak “in” edatı cümle içinde haftalardan önce kullanılır. Örneğin:

My sister is going to be born in three weeks.
(Kız kardeşim üç hafta sonra doğmuş olacak.)

We will meet in four weeks.
(Dört haftaya buluşacağız.)

She finished her project in two weeks.
(O projesini iki haftada bitirdi.)

I am graduating in six weeks!
(Altı haftaya mezun oluyorum!)

Our kitten has grown up in eight weeks.
(Yavru kedimiz sekiz haftada büyüdü.)

In three weeks I will be gone.
(Üç haftaya gitmiş olacağım.)

They are going on a vacation in a week.
(Bir haftaya tatile çıkacaklar.)

Mevsimlerde In Kullanımı

“In” edatı İngilizcede belirli mevsimlerde olan olayları veya durumları tarif etmek için kullanılır. Cümlenin içerisinde “in” edatı mevsim isimlerinden önce gelir. Örneğin:

Our school ends in winter.
(Okulumuz kışın bitiyor.)

She will be flying to Florida in summer.
(O yazın Florida’ya uçacak.)

I wish we could swim in fall.
(Keşke sonbaharda yüzebilsek.)

I am starting my new job in spring.
(Yeni işime baharda başlıyorum.)

You won’t be here in winter.
(Sen kışın burada olmayacaksın.)

We are going to our summer house in summer.
(Yazın yazlığımıza gidiyoruz.)

He is going to be four years old in fall.
(O sonbaharda dört yaşında olacak.)

Yıllarda In Kullanımı

Yıllardan ya da belirli yıl aralıklarından bahsederken İngilizcede “in” edatı kullanılır. “In” edatı cümle içinde kullanılırken yıllardan önce gelir. Örneğin:

I was born in
(Ben yılında doğdum.)

We stayed together in the s.
(’lerde birlikte yaşıyorduk.)

He will move abroad in
(O yılında yurt dışına taşınacak.)

She wants to travel the world in two years.
(İki seneye dünyayı dolaşmak istiyor.)

I will move to my new apartment in a year.
(Bir seneye yeni apartmanıma taşınacağım.)

We used to eat in this restaurant a lot in
(Biz yılında bu restorantta çok yemek yerdik.)

I plan to change my job in two years.
(İki seneye işimi değiştirmeyi planlıyorum.

Öğlen, Sabah, Akşam Zamanlarında In Kullanımı

Günün üç vakti olan “morning” (sabah), “afternoon” (öğleden sonra) ve “evening” (akşam) olan kelimelerin geçtiği cümlelerde “in” edatı kullanılır. “In” edatı cümle içinde “morning”, “afternoon” ve “evening” kelimelerinden önce kullanılır. Örneğin:

I brush my teeth in the mornings.
(Sabahları dişlerimi fırçalarım.)

She will take a shower in the evening.
(O, akşam duş alacak.)

We will arrive in the afternoon tomorrow.
(Yarın öğleden sonra varmış olacağız.)

In the evening I like to go on walks.
(Akşamları yürüyüşe çıkmayı severim.)

They are not fond of getting outside in the morning.
(Onlar sabahları dışarı çıkmayı sevmezler.)

He will come over in the afternoon today.
(O bugün öğleden sonra bize gelecek.)

I won’t visit my aunt in the evening.
(Akşam teyzemi ziyaret etmeyeceğim.)

İngilizcede On Kullanımı ve Örnekleri

“On” edatı İngilizcede genellikle tarih belirtmek için kullanılan bir edattır. Cümle içinde geçen tarihlere göre “on” edatının nasıl kullanıldığını aşağıdaki başlıklarda detaylı bir şekilde sizler için açıkladık.

Kesin Tarihlerden Önceki On Kullanımı

Kesin tarihler olarak bahsedilen tarihler gün, ay ve yıl bilgilerini içeren tarihlerdir. Kesin tarihleri kullanarak kurulan cümlelerde “on” edatı kullanılır. “On” edatı cümle içinde tarihlerden önce gelir. Örneğin:

I was born on June 27,
(27 Haziran tarihinde doğdum.)

Our vacation starts on August 15,
(Tatilimiz 15 Ağustos tarihinde başlıyor.)

On May 4, we visited France.
(4 Mayıs tarihinde Fransa’yı ziyaret etmiştik.)

Are you free on September 17, ?
(17 Eylül tarihinde müsait misin?)

I will visit my grandmother on October 21,
(Büyük annemi 21 Ekim tarihinde ziyaret edeceğim.)

She will stay with her aunt on November 7,
(O 7 Kasım tarihinde teyzesiyle kalacak.)

Maybe we can go to the cinema on December 30, ?
(Belki 30 Aralık tarihinde sinemaya gidebiliriz?)

Haftanın Günlerinden Önceki On Kullanımı

“On” edatı belirli bir günde olmuş olan olayları ya da durumları belirtmek için cümle içinde kullanılır. “On” edatı cümlenin içinde günlerden önce gelir.

We are going to go out on Saturday.
(Cumartesi günü dışarı çıkacağız.)

Do you want to come over on Friday?
(Cuma günü bize gelmek ister misin?)

Mom, can I go to my friend’s birthday party on Tuesday?
(Anne, salı günü arkadaşımın doğum günü partisine gidebilir miyim?)

I always go to the park on Wednesdays.
(Her çarşamba parka giderim.)

I have a dentist appointment on Thursday.
(Perşembe günü dişçi randevum var.)

I don’t like to leave my apartment on Sundays.
(Pazar günleri apartmanından dışarı çıkmayı sevmem.)

Everybody is moody on Mondays.
(Herkes pazartesileri mutsuzdur.)

İngilizcede At Kullanımı ve Örnekleri

“At” edatı İngilizcede genellikle kesin zaman dilimlerinden veya kesin tarihlerden bahsetmek için kullanılır. Farklı zamanlar için nasıl “at” edatının kullanıldığını aşağıda farklı başlıklarda sizler için açıkladık.

Kesin Bir Saati Belirtirken At Kullanımı

Kesin bir saatten bahsederken “at” edatı kullanılır. Kesin zamanlardan bahsedildiği cümlelerde “at” edatı bahsedilen saatin önüne gelir. Örneğin:

My school starts at seven o’clock.
(Okulum saat yedide başlıyor.)

I get off from work at six o’clock.
(İşten saat altıda çıkıyorum.)

She went to sleep at five o’clock yesterday.
(O dün gece saat beşte uyudu.)

You woke me up at four o’clock for this?
(Beni saat dörtte bunun için mi uyandırdın?)

Why don’t we go there at three o’clock?
(Neden oraya saat üçte gitmiyoruz?)

Don’t tell me we had to be there at two o’clock.
(Sakın bana orada saat ikide olmamız gerektiğini söyleme.)

He is going to pick me up from home at one o’clock.
(O beni saat birde evden alacak.)

Gün İçindeki Kesin Zaman Dilimi Belirtirken At Kullanımı

Gün içerisindeki kesin zaman dilimlerinden bahsederken “at” edatı kullanılır. Gün içerisindeki kesin zaman dilimleri: gün batımı, gün doğumu, kahvaltı zamanı, uyku zamanı gibi dilimlerdir. Bunlar gibi zamanlardan bahsederken “at” edatı bu zaman dilimlerinin önünde bulunur.

She told me everything at breakfast time.
(O bana her şeyi kahvaltıda anlattı.)

We will meet in the forest at sunset.
(Gün batımında ormanda buluşacağız.)

She won’t be with us at sunrise.
(Gün doğumunda o bizimle olmayacak.)

At dinner time, everyone gets off their phones.
(Yemek zamanında herkes telefonlarını bırakır.)

I wish you were here at lunch time.
(Keşke öğle yemeği zamanında burada olsaydın.)

They are going to go to the mall at noon.
(Onlar öğlen alışveriş merkezine gidecekler.)

I hate to be away from you at midnight.
(Gece yarısı senden uzak kalmaktan nefret ediyorum.)

Özel Kutlama Günlerinde At Kullanımı

Bazı özel kutlama günlerinden bahsederken cümlenin içinde “at” edatı kullanılır. “On” edatının beraber kullanıldığı özel günlerin aksine “at” edatının birlikte kullanıldığı özel kutlama günlerinde günün sonunda “day” kelimesi olması gerekmez. Bunun gibi cümlelerde “at” edatı özel kutlama günlerinden önce gelir. Örneğin:

We will go to our hometown at Christmas.
(Noel’de evimizin olduğu şehre gideceğiz.)

It is important for Muslims to fast at Ramadan.
(Müslümanlar için Ramazan’da oruç tutmak çok önemlidir.)

People paint eggs in different colors at Easter.
(Paskalya’da insanlar yumurtaları farklı renklere boyar.)

İngilizce Zaman Edatları ile Soru Nasıl Sorulur?

İngilizcede bazı soru kalıplarının geçtiği cümlelere cevap verileceği zaman cevabın içinde zaman edatları olan “in, on ve at” edatları kullanılır. Bu kalıpların arasında en çok kullanılan kalıplar “what time” (ne zaman) ve “when” (ne zaman) kalıplarıdır. Aşağıda sizler için bu soruları ve cevaplarının örneklerini listeledik.
What time does your class start?
(Dersin ne zaman başlıyor?)

My class starts at twelve o’clock.
(Dersim saat on ikide başlıyor.)

When does your plane take off?
(Uçağın ne zaman kalkıyor?)

My plane takes off at seven o’clock.
(Uçağım saat yedide kalkıyor.)

When does it usually rain?
(Genelde ne zaman yağmur yağar.)

It usually rains in the fall.
(Genelde sonbaharda yağmur yağar.)

When do you have breakfast?
(Ne zaman kahvaltı yaparsın?)

I have breakfast in the morning.
(Sabahları kahvaltı yaparım.)

When people buy gifts for their mothers?
(İnsanlar annelerine ne zaman hediye alır?)

People buy gifts for their mothers on Mother&#;s Day.
(İnsanlar annelerine anneler gününde hediye alır.)

When is the graduation party?
(Mezuniyet partisi ne zaman?)

The graduation party is on Saturday.
(Mezuniyet partisi cumartesi günü.)

In &#; On &#; At Edatları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ayların önüne in mi on mu?

Ayların önünde “in” edatı kullanılır.

Yıllarda in mi on mu?

Yıllarda “in” edatı kullanılır.

In, on ne zaman kullanılır?

“In” edatı haftalarda, aylarda, mevsimlerde ve yıllarda kullanılırken “on” edatı daha spesifik tarihlerde kullanılır.

Ülkelerden önce in mi gelir?

Ülkelerden önce “in” edatı kullanılır.

İngilizce In &#; On &#; At Konu Anlatımı ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime daarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler İngilizce Gramer

İngilizce Tarihler Nasıl Yazılır ve Okunur?

İngilizce öğrenme sürecinde öğrencileri genellikle tarih yazımı konusu zorluyor. Oldukça basit bir mantığı olan İngilizce tarih yazımı konusunu, sizler için maddeler halinde hazırladık. Bu sayede İngilizce tarihler konusunda kafanızda hiçbir soru işareti kalmayacak. Hadi o zaman İngilizce tarihler nasıl okunur ve yazılır konusunu birlikte incelemeye başlayalım.

İngilizce Tarih Sormak için Soru Kalıpları

İngilizce tarih sorarken her bir soru biçiminde farklı soru kalıpları kullanılır. Örneğin haftanın hangi günü olduğunu sormak istiyorsanız farklı bir soru kalıbı; eğer o günün tarihini sormak istiyorsanız farklı bir soru kalıbı kullanmak zorundasınız. Bu iki soru kalıbını ve cevaplarını birlikte inceleyelim.

1&#; Haftanın hangi günü olduğunu sormak için kullanılan soru kalıbı

Bu soru için aynı anlamlara gelen İngilizce’de iki farklı soru cümlesi bulunur.


Bu iki soru kalıbının cevabını da haftanın belli bir günü vurgulanır. Örnek olarak cevap verirsek;


O halde haftanın hangi gününde olduğumuzu soran soru kalıplarının temel yapısı şu şekildedir.

İngilizce Soru Kalıbı     İngilizce Cevabı

 

2- Belirli bir günün tarihini sormak için kullanılan soru kalıbı

Bu soru için aynı anlamlara gelen İngilizce’de iki farklı soru cümlesi bulunur.?

 

Bu iki soru kalıbının cevabı da bir tarih ile ifade edilir. Ve bu tarihlerin yazımında ordinal number yani sıra sıra sayıları kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım sıra sayılarından önce daima ‘’the’’ ekinin kullanılmasıdır. Örnek olarak;


O halde belirli bir günün tarihini sormak için kullanılan soru kalıplarının temel yapısı şu şekildedir.

İngilizce Soru Kalıbı                             İngilizce Cevabı

What is the date today?                         Today is the … / It is the &#;

What is today’s date?                            It is ‘’days’’ the … / It is ‘’Months’’ the &#;

İngilizce Yılların Okunuşu

İngilizce yıllar yazılırken yılından önce ve sonra olarak iki farklı okuma çeşidi vardır. yılından önce sayının tamamının okunması karışıklığa neden olacağından yıllar ikili kısıma ayrılarak okunur. Örnek vermek istersek;

 


yılından yılına kadar ise normal bir şekilde okuyabiliriz. Ancak yılından itibaren yine ikili kısımlara ayırarak okumamız daha doğru olacaktır.

 

 

İngilizce Yüzyılların Okunuşu

Yüzyılları belirtirken yine tarihlerde olduğu gibi ordinal numbers yani sıra sayılarından faydalanmamız gerekmektedir.

 

 

AD ve BC Kalıplarının Kullanımı

İngilizce tarihlerde bu tarz kullanımlara sıkça rastlıyoruz. Bu ifadelerin kullanım amacı ise oldukça basittir.

 

 

Anlamlarını taşımaktadır. Bu ifade kullanırken AD ve BC kalıplarının her zaman belirtilen yıllardan sonra yazılması gerekir. Örnek vermek istersek;

 

British ve American İngilizcesi Kalıplarında Tarih Yazım Farklılıkları

Kural 1

İngilizce tarih yazımından bir çok farklı yol vardır. Bunlar sırasıyla;

 

British İngilizcesi              day/month/year                     4th of January

American İngilizcesi         month/day/year                         1st of April


Kural 2

ile yılları arasında İngilizce tarihlerin okunuşunda farklılıklar olduğunu belirtmiştik. Ancak bu farklılıklar American İngilizcesi ve British İngilizcesi arasında da değişiklik gösterir. Örnek vermek istersek;

American İngilizcesi             in              in two thousand one

British İngilizcesi                  in              in two thousand and one

 

Kural 3

Tarih yazımı sırasında American İngilizcesi ve British İngilizcesi arasında ek kullanımında da bazı farklılıklar söz konusudur.

American İngilizcesi             11th April         (on) April eleventh, nineteen ninety eight

British İngilizcesi                   11th April        (on) the eleventh of April, nineteen ninety eight

 


Kural 4

British İngilizcesi ile tarih yazımında on ve in kullanımları tarihlerin kullanışlarına göre farklılıklar gösterir. Eğer gün ay ve yıl olarak tarih yazımı gerçekleştiyse ayın başında ‘’on’’ kullanılırken; eğer sadece ay ve yıl olarak tarih belirtilmişse ayın başına ‘’in’’ eki kullanılmalıdır.

           on April the eleventh, two thousand and one

Nisan                in April, two thousand and one

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası