fatih sultan mehmet han istanbul u kaç yaşında fethetti / Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in Kısaca Hayatı ve Ölümü

Fatih Sultan Mehmet Han Istanbul U Kaç Yaşında Fethetti

fatih sultan mehmet han istanbul u kaç yaşında fethetti


Arif Nihat Asya'nın meşhur şiiri/marşı olan Fetih Marşı'nı bilmeyenimiz yoktur her halde. Özellikle nakarat olarak da geçen "Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!" mısraı, şiirin bile önüne geçmiş ve dillerde pelesenk olmuştur.
Bugün resmî ve gayr-ı resmî bütün kitaplarda Fatih'in İstanbul'u 21 yaşında olduğu yazılır. Hatta Yeniakit'te bu 19'a kadar bile düşürüldü (funduszeue.info). Peki bu iddiaların muteber kaynaklara ve birçok arşiv belgeleriyle ispatlanmasına ihtiyacı yok mu? Açıkça ifade edebilirim ki Osmanlıca yazılı onlarca kaynaktan sadece bir ikisinde bu bilgi vardır. Sadece bir iki esere bakıp onlarca muteber kaynağı yok saymak tarihçilikle bağdaşmaz bir durumdur.



Yakın dönem mühim tarihçilerimizden olan merhum Halil İnalcık hocamızın, Fatih'in 27 Recep ' de doğduğunu yazması Behcetü't-tevarih ve İbn-i Kemal'in Tevarih-i Âl-i Osman eserleri gibi oldukça sınırlı kaynakta geçmektedir. Bu sayının 5 misli kadar muteber kaynaklarda tarih 'tür.
Özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde mekteplerde ve birkaçı Darülfünun'da ders kitabı olarak da okutulan, Cam-ı Cem Ayin, Solakzade ve onlarca kitabı tedkik ettim ve hemen hemen bütününde Fatih Sultan Mehmet'in hicri tarihinde doğduğu açıkça yazılıdır. Sadece bir ikisinde bu tarih ve bir ikisinde de olarak kaydedilmiştir. Kur'an-ı Kerim'de de zikredilen 'beldetün tayyibetün' (بلدة طیبة) ifadesinin İstanbul'un fetih tarihine ilâhî bir işaret olarak ebced değerinin (miladi ) çıktığını bilmeyen tarihçi azdır. Her halde toplama çıkarma bilen herkes Fatih'in fetih esnasındaki yaşını rahatlıkla bu sayılardan çıkarır. Günümüz okul müfredatlarında ise Fatih'in 'de doğduğu yazılıdır. Muhtemel ki doğru dürüst arşiv araştırması yapmadan hicri tarihini, miladi zannetmişler! Tarih alanında tezli yüksek lisans veya doktora yapanlar veya yapmış olanların çoğu, tezlerini kendileri yazmak yerine ücret mukabilinde çeviri yaptırdılar ve hâlâ yaptırıyorlar. Muhtemel ki bunların içinden şu an en üst akademik düzeye gelenler de vardır. Maalesef durum bundan ibaret! Bu cihette de yazılı tez yerine, ciddi bir 'belge okuma mülakatı' getirilebilir, getirilmelidir de.
Ha 21 yaş, ha yaş ne fark eder düşünenlerdenseniz büyük yanılgı içerisindesiniz. Dünya tarihine imza atmış ve klasik ifadeyle bir çağ açıp bir çağ kapayan bir hükümdarın yaşını dahi -bilerek- yanlış öğretenler, kim bilir daha ne gibi yanlış bilgilerle bizi aldattılar!
Burada matbu&#; ve rik'a bir kaç vesika paylaşıp gerisini sizin Osmanlı arşivi araştırmalarınıza bırakıyorum. Bu belgelerden en mühimi şüphesiz Câm-ı Cem Ayinkitabıdır ki, Osmanlı arşivinin en önde simalarından biri olan hemşehrim Ali Emiri Efendi () bu eseri matbu' olarak tab' etmiştir.

Tâcü't-Tevârih adlı eserin sayfası

Kaldı ki muteber tarihçilerimizden olan ve padişah hocalığı ile şeyhulislamlığı ( şeyhulislam) beraber yaptığı için Cami'u'r-Riyaseteyn unvanını alan Hoca Mehmed Sadeddin İbn Hasancan'ın () yazdığı Tacü't-tevarihadlı 2 ciltlik meşhur risalesinin 1. cildinin sayfasında Fatih'in   (selase ve selasin ve semane mie) tarihinde ve Recebin 7'si Cumartesi (yevm-i sebt) günü doğduğunu, 'Bağı Murat'ta gül-i Muhammedî açıldı.' gibi zarif ve aşikar sözlerle ifade edilmiştir.
Hazin bir tarafı Fatih'e ait bu bilgiler bazı latin harfli kaynaklarda da mevcut olmasına rağmen, hicri 7 Recep tarihinin miladi karşılığı olarak da 30 mart yazarlar. Ki bu tarih 27 Recep 'in karşılığıdır. Bu hal, bir tarihçi için utanç vericidir! Türk Tarih Kurumu'nun web sayfasında 'tarih çevirme' uygulaması bulunmaktadır. Hicri tarihi miladiye çevirmeyi bilmeyenler buraya müracaat edebilirler. Tacü't-tevârih ve Solakzade Tarihi başta olmak üzere, bu kitaplara göre miladi olarak Fatih'in doğumu 1 nisan 'da gerçekleşmiştir. Doğrusu da budur. Yani Sultan Fatih, İstanbul'un fethi hengamında 23 yaşını doldurmuştu.
Osmanlı Devleti'nde resmî ve özel kurumlar tarafından bir sene boyunca gerçekleşen olayları topluca göstermek üzere hazırlanan yapıtlar olan son dönem salnamelerde de o zamana kadar padişahların kısaca hayatı özetlenmiş ve verdiğimiz bilgilerle birebir örtüşmektedir. Bu salnamelerden en az elli tanesine İBB arşivinden internet üzerinden erişebilirsimiz. Keza TBMM'nin açık erişimli arşivinde de Salname-i Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'ye ulaşmanız mümkün.
Osmanlı tarihinde en önemli eserlerden biri de Solakzade Tarihi'dir.
Solakzade Mehmed Hemdemî Efendi() yüzyıl Osmanlı şairi, bestekârı ve tarihçisidir. Sülalesinin kapıkulu yeniçeri ocağına dahil olduğu bilinmekte ve babası bu ordu ocağında önemli bir mevki olan Solakbaşı rütbesinde olduğu için Solakzade olarak anılmıştır. Evet, Solakzade demiş:
"Tulû'-ı kevkeb Sultan Mehmed. İradet-i Rabbaniyye ve meşiyyet-i sübhaniyye ile sekizyüz otuzüç recebinin yedinci şenbih gününde ravza-i Murad'ta gûl-i Muhammedî açıldı. Yani Ebu'l-feth ve'l-mağazi Sultan Mehmed Han doğmakla âleme gülâb-ı meserrey saçıldı."

Solakzade Tarihi / Solakzade Mehmed Hemdemî

Osmanlı tarihinde en önemli ve büyük şeyhulislamlarından biri de Fenarizade Muhyiddin Çelebidir. 'de vefat eden Mehmed Muhyiddin Çelebi 12 sene şeyhulislamlık yaptıktan sonra kendi isteğiyle ayrılmıştır. Bu zata ait Tevarih-i Âl-i Osman eserinde Fatih'in veladeti olarak verilmiştir. Bu eserin istinsah tarihi hicri olup Milli Kütüphane'de mevcuttur.
Tevarih-i Al-i Osman / Mehmed Muhyîddîn Çelebî


Belgelerle Fatih Sultan Mehmet Han'ın doğumu ve İstanbul'u fetih yaşı;

Katip Çelebi'nin Takvimü't-tevarih'inden;
Takvîmü't-Tevârîhi'l-Kâtip Çelebi / Katip Çelebi (). Hicri / İbrahim Müteferrika tab' etmiştir. sayfa.

Câm-ı Cem Âyîn'den:

Câm-ı Cem Âyîn


"Fatih-i Kostantiniyye Sultan Muhammed Han Gazi; veladet-i şerifleri sekizyüz otuzüç şuhûrunda vâki' olub cülus-ı hümâyunları sekizyüz ellibeş müyesser olduktan sonra - el-himmetü'l-uzmâ - feth-i Kostantiniyye hadis-i şerifine mazhar düşüb ve İstanbul'u alub Ayasofya'yı cami' edinip&#;"

Başka bir belgede de;

"Sekizyüz otuzüç senesinde piraye-i âlem-i vücud olub sekizyüz ellibeşte ikinci defa olarak taht-ı Osmanîye cülûs eyledi ki o zaman yaşları yirmi ikiye varmıştı. &#;"

Evet, belgelerle Fatih'in 22 yaşlarında padişah olduğu ve 23 veya 24 yaşlarında büyük fethi gerçekleştirdiği görülmektedir. 23 veya 24 dememizin sebebi hicri-miladi takvimdeki gün farklılığından dolayıdır. Kısacası hicri tarih olarak Fatih Sultan Mehmet 24, miladi olarak da 23 yaşında iken bu büyük fethi yapmıştır.
Konuşacaksak eğer belgeyle, Osmanlıca varakalarla konuşmalıyız. Bu biz Türklerin şanlı tarihi. Hatasıyla-savâbıyla bizim tarihimiz. Kendi tarihimizi kalkıp İngilizce, Fransızca, Latince vs. kitaplardan okuyup o anlatımları hakikatmiş gibi bu topraklarda anlatmak ve yazmak, ecdadımıza hakarettir.

Büyük beklenti içerisinde olduğumuz yenice tayin edilen Milli Eğitim Bakanımız sayın Ziya Selçukve konuyla alakadar sâir devlet erkânımızın bu gibi tarihi yanlışlıkları düzeltmede ne gibi gayretleri olacağını bekleyip göreceğiz artık.

2. Murat ve Fatih dönemini en iyi ve sade üskupla anlatanlardan biri olarak kabul edilen ve aynı zamanda hem Fatih devrinde hem de 2. Beyazıt devrinde yaşamış olan Oruç b. Âdil el-kazzâz kâtibü'l- Edrenevî (vefat ) Tevârih-i Âl-i Osmân eserinin sayfasında Fatih 'te doğduğunu yazmakla beraber, doğum günü olarak recebin 27'si demiştir.
Tevarih-i Âl-i Osman / Oruç b. Âdil el-kazzâz kâtibü'l- Edrenevî


Nuhbetü't-tevarih ve'l-ahbar / Edirneli Mehmed b. Mehmed. Matbaa-i amire,

Hezarfen Hüseyin Efendi'nin 'de kaleme aldığı Telhisü&#;l-Beyân Fî Kavânîn-i Âl-i Osmân eserinde Fatih'in 'de doğduğu yazılmıştır. Kitapta sehven yazıldığını görmekteyiz.

Hezarfen Hüseyin Efendi, Telhisü&#;l-Beyân Fî Kavânîn-i Âl-i Osmân


Esmarü't-tevârîh / Mehmed Şem'î, h

Kâmusu'l-a'lâm lügatinden

Târih-i Selâtîn-i Osmaniyye'den

Mükemmel Osmanlı Tarihi kitabından


Mir'ât-ı Târîh-i Osmânî / Müellifleri: Sami, Aziz, Şevki. Ortaokullarda (Rüşdiye) okutulmak için yazılmış bir Osmanlı tarihi ders kitabı.


Salname-i Devlet-i Aliye-i Osmaniye


Bazı kaynaklarda da Fatih'in 7 recep 'te cumartesi doğduğu yazılıyken veya yılı rivayet edildiği notu düşülmüştür.

Sahaifü'l-ahbar / Müneccimbaşı Dede Derviş Ahmed; 3. cilt, sayfa


Lütfi Paşa'nın meşhur eseri Tevarih-i Al-i Osman'da, Tacü't-tevarihten Farsça bir beyit iktibas ederek, Fatih'in veladet ve vefat tarihini yazmış.
Farsça beyitte geçen; "هشتصد و سی و سه" tarihi 'tür.
Tevârih-i Âl-i Osmân / Lütfi Paşa (Haşiye olarak)


Lütfipaşa kitabında Fatih'in babası 2. Murat için;
"Hicretin sekizyüz otuz üçünde sefer etmeyip Sultan Mehmed vücuda geldi." demiştir.
Tevârih-i Âl-i Osmân / Lütfi Paşa, sayfa


Tarih-i Devlet-i Osmaniyye / Abdurrahman Şeref. Karabet matbaası , 2. cild, sayfa



Farklı Yazanlar:

Aşıkpaşazade Tarihi kitabında ise o döneme kadar gelen padişahların bilgileri, genel olarak bilinenin dışındadır. Mesela Fatih için, 'Babası vefat ettiğinde 17 yaşındaydı.' yazılmıştır. Sair padişahların hem yaşları hem de saltanat müddetleri burada sene farklılık gösterdiği görülmektedir.

Tevarih-i Al-i Osman / Aşıkpaşazade

Fatih Sultan Mehmed'in 27 Recep 'te doğduğunu yazan ve aslı Farsça olan eser olan Behcetü't-tevârih'i Şükrüllah b. Şihabeddin Ahmed Amasi (ö. H.) yazmış ve daha sonra da Mahbûb-i Kulûbi'l-ârifîn kitap ismiyle Mustafa Farisi Osmanlıca'ya çevirmiştir.

Behcetü't-tevarih'in Türkçesi olan Mahbûb-i Kulûbi'l-ârifîn, Sayfa

Tevarih-i Âl-i Osman / İbn-i Kemal (Kemalpaşazade). Sayfa



Mehmed Çelebi'nin (v) Tarih-i Küçüknişancı isimli kitabında da Fatih'in 'te tevellüd ettiği yazılıdır.
Tarih-i Küçüknişancı / Ramazanzade Mehmed Çelebi


Bazı Osmanlıca Kaynaklar:

Câm-ı Cem Âyin / Hasan b. Mahmud Bayâtî, hicri (Ali Emiri, tarihinde Silsilename-i Salatin-i Osmaniyye ismiyle Dersaadet'te Kader matbaasında neşretmiştir.)
Tâcü't-tevârih / Hoca Mehmed Sadeddin İbn Hasancan. Matbaa-i Amire,
Solakzade Tarihi / Solakzade Mehmed Hemdemî. Mahmut Bey Matbaası, Sayfa
Kamusu'l-a'lâm / Şemseddin Sami. 5. cild Mehmed Hân-ı Sâni maddesi,
Küçük Osmanlı Tarihi / İbrahim Hakkı. İstanbul: Karabet Matbaası, rumi
Mükemmel Osmanlı Tarihi / Ali Cevad. Kasbar Matbaası, rumi
Tevarih-i Âl-i Osman [تواريخ آل عثمان] / Oruç b. Adil el-Kazzaz. Şark Kütüphanesi
Tarih-i Selatin-i Osmaniyye / Muhammed Necib. Bursa, Emri Matbaası, rumi
Musavver Büyük Osmanlı Tarihi /Selanikli Hilmi. Kasbar Matbaası,
Camiu'd-düvel / Müneccimbaşı Ahmed Dede b. Lutfullah (Arapça olub Türkçe çevirisi mevcuttur)
Hülasa-i Tarih-i Umumi / Hüseyin Hıfzî
Ebdau ma kane fi suveri Selatin-i Âl-i Osman [ابداع ما كان فى صور سلاطين آل عثمان] / Selim Faris Efendi
Selâtin-i Osmaniye / Şemseddin Sami b. Halid (Fraşherî). Askeri tedrisat kitabı. Mekteb-i harbiyye matbaası, Sayfa
Salname-i Devlet-i Aliye-i Osmaniye, (Elli ikinci sene), Sayfa 25
Sahaifü'l-ahbar / Müneccimbaşı Dede Derviş Ahmed; 3. cilt, sayfa
Tevârih-i Âl-i Osman / Lütfi Paşa. matbaa-i amire. Sayfa 88 ve




Zafer Şık
Arşiv Uzmanı

Not: Bu araştırma makalemizi Risale Haber'den de okuyabilirsiniz.

Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u ka&#; yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun ka&#;ıncı padişahı?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 03,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

II. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 'den yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet 30 Mart ’de Edirne’de dünyaya geldi. Babası II. Murad’ın dördüncü oğluydu, annesi ise Hüma Hatun’dur. II. Murat, şehzadelerin eğitimine büyük önem gösteren bir hükümdardı. Devrin en meşhur âlimlerinden Molla Gürani, Molla Hüsrev, Akşemseddin, Molla Hayreddin gibi isimlerin yanı sıra Bizanslı ve İtalyan hocalar da II. Mehmet’in iyi yetişmesinde pay sahibidir.

Sultan Mehmet Arapça ve Farsçanın yanı sıra Rumca, Latince ve Slavca biliyordu yılının bahar aylarında lalası Kassabzade Mahmut ve Nişancı İbrahim Abdullah Bey’le Manisa’ya vali olarak gönderildi. Aynı yılın sonlarında ağabeyi Amasya Valisi Şehzade Alaeddin Ali Çelebi’nin vefatı, onu tahtın yegâne vârisi konumuna getirdi. yılının bahar aylarında, tahtını bırakmayı planlayan II. Murat’ın çağrısı üzerine babasının yanına Edirne’ye gitti. Macar kralı, Sırp despotu ve Hunyadi Yanoş’un elçileriyle barış antlaşması imzalanmasına tanıklık etti. Ardından II. Murat tahtı oğluna bıraktı. İmparatorluğun 12 yaşında olan tecrübesiz bir gencin yönetimine bırakılması içeride ve dışarıda büyük sıkıntılara neden oldu. Balkanlar’da ve Anadolu’da II. Murat döneminde alınan yerler terk edildi. Edirne’de paşalar arasında rekabet ve çekişme baş gösterdi. Gösteriler, 22 Eylül ’teki Hurufi ayaklanması ve şehirde çıkan yangın büyük zarara neden oldu. Aynı tarihlerde Papalık önderliğinde Macar, Leh, Eflak ve çeşitli Balkan milletlerinden oluşan Haçlı ordusu Tuna Irmağı’nı geçti.

Haberin Devamı

Haçlı ordusuyla savaşmak üzere Sultan II. Murat Varna’ya gitti. Mehmet’le Veziriazam Çandarlı Halil Paşa Edirne’de kaldılar. Sultan Murad Varna’da Haçlılara karşı büyük bir zafer kazandı. Çandarlı Halil Paşa tahta tekrar çıkmasını istese de II. Murat oğlunu tahttan indirmek istemedi ve Manisa’ya çekildi. Vezir Şehabeddin Şahin, Lala Nişancı İbrahim ve Zağanos Paşalar, II. Mehmet’in hükümdarlığından yanaydılar. Özellikle Zağanos Paşa fetih politikalarını savunuyordu ve genç sultanı bu yönde teşvik ediyordu. Barış yanlısı bir politika izlenmesinden yana olan Çandarlı Halil Paşa ise II. Murad’ı tekrar başa getirebilmek için faaliyetlerine hız verdi.

Haberin Devamı

Fatih’in Önemli Fetihleri

Anadolu
İstanbul (), Amasra (), Sinop (), Trabzon (), Konya, Karaman () Doğu Anadolu ( Otlukbeli Savaşı).

Balkanlar
Belgrad hariç Sırbistan (), Mora Yarımadası (), Eflak (), Bosna () Hersek (), Boğdan (), Arnavutluk ().

Denizler
Ege Adaları (Limni , Eğriboz , Taşoz , Semadirek , Gökçeada , Midilli ), Yunan Adaları (Kefalonya , Lefkada , Zakintos ), Kırım ().

’da Edirne’deki büyük bir yeniçeri ayaklanması patlak verdi. İsyancılar, Bizans’ın elinde bulunan Orhan Çelebi’ye
taraftarlıklarını ilan ettiler. Yeniçeri ayaklanması güçlükle bastırıldı. Çandarlı’nın ve diğer bazı devlet erkânının yardımıyla
II. Murad gizlice Manisa’dan getirtildi ve tahta geçmesi sağlandı. Ağustos ’da Manisa’ya gönderilen genç sultanın iki yıllık iktidarı da son bulmuş oldu.

Haberin Devamı

II. Mehmet Aralık ’de Dulkadiroğlu Süleyman Bey’in kızı Sitti Hatun ile Edirne’de görkemli bir düğünle evlendi. Babasının 2 Şubat ’de vefatı üzerine 18 Şubat ’de on dokuz yaşında ikinci defa Osmanlı tahtına çıktı. Sultan Mehmet’in tahta geçmesiyle İstanbul’u fetih fikirleri de tekrar canlandı. Genç Mehmet’in aklında Anadolu ve Rumeli arasında bölünmüş Osmanlı ülkesini İstanbul’u fethederek birleştirmek ve sağlam bir devlet kurma düşüncesi yatıyordu. İstanbul alındığında mevcut konumunu kaybedeceğini, fethe kalkışılıp başarılı olunmaması durumunda devletin zarar göreceğini düşünen Çandarlı Halil Paşa fethe karşı çıkıyordu. Bundan dolayı bu işe girişilmemesi için çok çaba sarf etti.

Haberin Devamı
Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbulu kaç yaşında fethetti Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğunun kaçıncı padişahı

İstanbul’un Fethi

Padişah, Veziriazam Halil Paşa’ya Anadolu Hisarı’nın karşısına bir hisar yapılmasını emretti. Dört ay süren inşaat sonunda ’nin Ağustos ayında tamamlanan Rumeli Hisarı (Boğazkesen) sayesinde, Karadeniz’den gelecek yardımların kesilmesi, Anadolu-Rumeli arasında donanmaların geçişini güvence altına alınması ve gerektiğinde kuşatma ordusuna üs hizmeti görmesi hedefleniyordu. Hisarın kumandanlığına Firuz Ağa’ya teslim eden ve emrine yeniçeri veren Sultan Mehmet, Edirne’ye dönerek Mimar Muslihiddin, Sarıca Sekban ve Bizans’tan kaçıp Osmanlı’ya sığınan Macar Urban’a büyük toplar döktürdü. Bizans’ın, Osmanlı topraklarının ortasında bulunmasının devlet için yarattığı tehlikelerin farkında olan genç hükümdar bir gün Edirne’de vezirlerini, devlet büyüklerini ve ulemayı çağırarak büyük bir toplantı yaptı, onların görüşlerini öğrendi. Sonunda İstanbul’la ilgili aklındaki düşünceyi söyledi: “Sözün özü, bu şehri devletimize katmayı isterim. Bunu başaramazsam, devleti de bunun için kaybetmeyi üstün tutarım.” Bizans İmparatoru Konstantin, hisarın yapımına başlanmasıyla beraber İstanbul’un savunması için her yerden yardım istedi. Kuşatma sırasında savunma ordusu bin kişiden oluşuyordu, bu sayının üç bini Venedik, Ceneviz, Girit ve Sakız Adaları ile İspanya ve Provans’tan gelen yardımcı kuvvetlerden müteşekkildi. Osmanlı ordusunun asker sayısınınsa bin olduğu tahmin edilmektedir. Bunların ne kadarının ordu mensubu, ne kadarının yağma için gelen gönüllüler olduğu konusunda net bir bilgi yoktur. Sultan Mehmet, 23 Mart ’te Edirne’den hareket etti. Keşan’da durarak Çanakkale Boğazı’ndan geçen Anadolu kuvvetlerini yanına aldı ve 5 Nisan ’te İstanbul surları önüne geldi. 6 Nisan’da başlatılan kuşatma harekâtı beş günde
tamamlandı.

Haberin Devamı

II. Mehmet, İslami ananeye uygun olarak Mahmut Paşa’yı imparatora göndererek kan dökülmeden şehrin teslim etmesi çağrısında bulundu. XI. Konstantin, şehri müdafaa edeceğine yemin etmiş olduğunu ancak vergi vermeye hazır olduğunu beyan ederek teklifi reddetti. 12 Nisan’dan itibaren büyük topların atışlarına başlandı. Aynı gün donanma İstanbul limanı önlerine geldi. İlk taarruz altı gün sürdü. Bizanslılar, Haliç önüne kalın zincirler gererek, donanmanın Haliç’e girmesini engellediler. İlk taarruzun başarısız olmasının ardından Halil Paşa, imparatorun yılda 70 bin duka altın vergi vermesi şartıyla kuşatmanın kaldırılmasını teklif etti. Bu öneri Sultan Mehmet ve komutanları tarafından kabul görmedi.

20 Nisan’da kaptan Flantanellas’ın komuta ettiği bir Bizans ve üç Ceneviz kalyonundan oluşan yardım filosu İstanbul’a
yaklaştı. II. Mehmet, Baltaoğlu Süleyman Bey’i 18 gemi ile yardım filosunun üstüne gönderdi. Rüzgârı arkasına alan yardım filosu daha hızlı ilerlemekteydi ve Osmanlı gemileri bir türlü yanaşamamaktaydı. Günümüzde Yeşilköy adını taşıyan bölgenin açıklarında rüzgâr kesilince dört kalyon hareketsiz kaldı; Osmanlı gemileri kürek çekerek kalyonlara yetişti. Çarpışmaların uzaması sebebiyle arkadan gelen Osmanlı gemileri de yetişti ve dört gemiden oluşan Ceneviz-Bizans filosunun etrafını yaklaşık Osmanlı gemisi sardı. Ancak kalyonların Osmanlı kadırgalarından daha yüksek olması, en öndeki Osmanlı gemilerindeki tayfaların acemiliği sebebiyle üstünlük kurulamadı. Ağır kayıp verildiğini gören Baltaoğlu Süleyman Bey, donanmaya geri çekilme emri verdi. Hâkim bir tepeden yenilgiyi gören II. Mehmet sinirlendi ve atını denize sürerek Baltaoğlu Süleyman’a emirlerini duyurmaya çalıştı.

Ancak Osmanlı donanması yenilmişti, yardım filosu yoluna devam etti ve karanlık bastırınca Haliç’i kapatan zincirin
gevşetilmesiyle iki Venedik gemisinin eşliğinde limana sığınarak Konstantinopolis’e yardımını başarıyla ulaştırdı. Ertesi gün
II. Mehmet, on bin atlıyla beraber yenilginin hesabını sormak için donanma komutanlığına gitti. Baltaoğlu Süleyman Bey’i
idam etmek isteyen öfkeli padişah, diğer devlet adamlarının yalvarması sonucu idamdan vazgeçti ancak Baltaoğlu’nu topuzuyla döverek azletti; boşalan kaptanıderyalığa Çalıbeyoğlu Hamza Bey getirildi. Donanma olmadan fethin başarılı olamayacağını düşünen Sultan Mehmet, bir gecede ( Nisan) 70 kadar gemiyi Dolmabahçe-Kasımpaşa arasında düzenlenen yoldan kızaklar vasıtasıyla yürüterek Haliç’e indirtti. Surlara karşı her gün top ateşi devam ediyordu. 6 ve 12 Mayıs tarihlerinde iki büyük saldırı daha gerçekleştirildi. Ancak neticeye ulaşılamadı. Mayıs’ın dördüncü haftasında Macarların ve bir Haçlı donanmasının harekete geçtiği haberi orduda yayıldı. Padişahın şehri barışla teslim alma girişimleri ordu içinde kaygılara yol açıyordu.

Otlukbeli Savaşı
Osmanlı ve Akkoyunlu hanedanları arasındaki düşmanlık, Yıldırım Bayezid ve Kara Yölük Osman zamanına dek uzanıyordu. Osmanlılar Karakoyunlularla müttefikken Akkoyunlular da Timur’u desteklemişlerdi. Uzun Hasan, ’de Trabzon İmparatoru IV. Yuhannes’in kızı Katerina Despina (Theodora Megale Komnena) ile evlenmiştir. Uzun Hasan, yeğeni Murat’ı İstanbul’a gönderdi. Osmanlı Sultanı II. Mehmet’ten, Trabzon İmparatorluğu vergisinin affedilmesinden başka, Katerina Despina’ya çeyiz olarak verilmiş olan Kayseri bölgesini ve önceki hediyeleri istedi. Fatih, vergi işini bölgeye gelerek bizzat halledeceğini bildirdi. Fatih, Uzun Hasan ve müttefiki Trabzon Rum İmparatorluğu ile Gürcülere karşı ’de harekete geçti. Uzun Hasan’ın, ’da zapt ettiği Koyulhisar’ı aldı. Akkoyunlu ordusu Erzincan’daki Munzur Dağlarında Osmanlılara yenildi. Uzun Hasan, annesini Fatih’e gönderip, antlaşma sağlandı. Uzun Hasan tarafsız kaldı ve Fatih, 26 Ekim ’de Trabzon’u fethedip, bölgedeki Rum hâkimiyetine son verdi. ’dan itibaren Osmanlı kuvvetleri Orta Anadolu’ya girerek Karamanoğullarını takibe başladı. Karamanoğlu kuvvetleri doğuya kaçarken Akkoyunlular sınırı geçti ve ’de Osmanlı birlikleriyle çatışmalar yaşandı. Ertesi yıl II. Mehmet, bizzat ordunun başına geçerek doğuya yürüdü. Uzun Hasan’ın ordusu Karamanoğullarından arda kalanlarla takviye edilmişti. Ordu kalabalık fakat düzensiz bir Türkmen ordusuydu. Asıl gücünü hafif süvariler ve mızraklı piyadeler oluşturuyordu. Uzun Hasan’ın amacı Osmanlı sipahilerini mızraklı yayalarla devirmek ve süvarileriyle de kıskaca sarıp yok etmekti. Osmanlı ordusunun sipahileri de Uzun Hasan’ınkiler gibi Türkmen’di.

Ancak Osmanlı piyadesi olan yeniçeriler çok daha profesyonel askerlerdi. II. Mehmet, İstanbul’un fethi sırasında
gücünü ispatlayan topların meydan savaşında da kullanılmasını istiyordu. Bu amaçla ilk kez hafif havan topları üretildi ve bunlar doğu seferine götürüldü. Osmanlı ordusu Doğu Karadeniz dağları arasında ilerlerken Uzun Hasan’ın birlikleri gizlice yaklaştı. Hasan dağlarda baskın yapmayı planlamıştı. Osmanlı keşif birlikleri çok yakına sokulan düşmanı son anda fark etti ve II. Mehmet derhal savaş düzeni alınmasını emretti. İki ordunun karşılaştığı arazi akarsu tarafından yarılmış bir vadiydi ve savaşa hiç müsait değildi. Kayalıklar ve engebe yüzünden atların kullanımı çok zordu. Osmanlı beyleri geri çekilip ova bulmayı önerdiyse de düşman bu kadar yakındayken geri çekilme manevrasının tehlikeli olacağını düşünen II. Mehmet savaşa girmeye karar verdi.

Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbulu kaç yaşında fethetti Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğunun kaçıncı padişahı

Savaş öncesinde Rumeli Beylerbeyi Murat Paşa Uğurlu Mehmet Bey’in tuzağına düştü ve Fırat Nehri’nde boğuldu. Bu asker içinde büyük üzüntüye neden olduysa da asıl muharebeler Tercan Ovası’nda Otlukbeli’de yapıldı. Öncü birliklerle yapılan muharebede Davut Paşa galip gelip Akkoyunlu öncü birliklerini yenilgiye uğrattı. Sonra Akkoyunlu sağ cenah komutanı Zeynel Mirza’nın Davut Paşa’ya hücuma geçmesi üzerine Osmanlı sol cenah komutanı Karaman Valisi Şehzade Mustafa Akkoyunlu sağ cenahını bozguna uğratıp Zeynel Mirza’yı azapların içine çekip onu öldürdü. Böylece Akkoyunlu sağ cenahı bozguna uğrayıp dağıldı. Bu sırada Osmanlı sağ cenah komutanı Amasya Valisi Şehzade Bayezid önce Uğurlu Mehmet Bey’e saldırıp onun savaş alanından kaçmasına neden oldu. Uğurlu Mehmet Bey çekildikten sonra Akkoyunlu sol cenahını Mehmet Bakır komuta ediyordu. Şehzade Bayezid onun üzerine saldırıp Akkoyunlu sol cenahını bozguna uğratıp kendisini esir aldıktan sonra Uzun Hasan’a saldırdı. Hem Şehzade Mustafa, hem de Şehzade Bayezid’in hücumlarına karşı koyamayan Uzun Hasan yerine kendisine benzeyen bir askerini bırakıp savaş alanından kaçtı.Zaferden sonra beyler düşmanı takibi önerse II. Mehmet ileri gitmedi. Arazi pusu kurmaya elverişliydi, keşif birliklerinin düşmanı fark etmede geç kalmasını da göz önünde bulunduran II. Mehmet düşmanın gitmesine göz yumdu.

Ya Ben Şehri Alırım..

Genel bir taarruzun şart olduğunu düşünen Mehmet, 23 veya 24 Mayıs’ta son bir kez şehri sulh yoluyla teslim etmesi için
imparatora İsfendiyaroğlu Kasım Bey’i elçi olarak gönderdi. İmparator, Kasım Bey’e şehri terk etmeyeceklerini ancak vergi
vermeye ve daha başka ödünlere hazır oldukları cevabını verdi. Haberi duyan sultanın “Buradan gitmekliğim kabil değildir.
Ya ben şehri alırım yahut şehir beni ölü veya diri zapt eder” dediği anlatılır. 28 Mayıs gecesi başlayıp sabaha yakın saate
kadar devam eden iki hücumdan sonra, 29 Mayıs salı günü genel saldırı başladı. Elli dört gün süren ve 18 Nisan, 6, 12 ve 29 Mayıs’ta yapılan dört büyük hücumdan sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nun senelik başkenti Kostantiniyye, Haçlı
ordusu yardıma gelemeden 29 Mayıs salı günü fethedildi. Yirmi bir yaşındaki Sultan Mehmet’in tarihte ‘Fatih’
diye anılmasını sağlayan İstanbul’un fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kesin kuruluşu olarak nitelendirilir. Bizans İmparatorluğu tarihten silinmesine neden olan bu tarihi gelişme, Osmanlı’nın sonraki büyük fetihlerine de olanak sağladı.

Ölümü

Fatih Sultan Mehmet, hasta olmasına rağmen yeni bir sefer için Üsküdar’a geçti. Nereyi hedef aldığı bilinmiyordu. Kimi
kaynaklarda Memlukler üzerine sefere çıktığı iddia edilir. Bazılarına göre gizli tutulan hedef İtalya’dır. Üsküdar’la Gebze arasında Hünkarçayırı denilen yerde 3 Mayıs ’de 49 yaşında vefat etti. Ölümü gut hastalığına bağlandı. Sonradan zehirlenerek öldüğü yolundaki iddialar da ortaya atıldı. Venediklilerin, Yahudi asıllı, İtalya doğumlu hekim Yakup Paşa’ya rüşvet vererek Fatih’i zehirlettiği öne sürüldü. Yeniçerilerin sevmediği fakat halk kitlelerinin, medreseler ve tarikat ehlinin gözdesi Bayezid’in adamlarının bu işi yaptırdığı iddia edildi. Ölümü bir süre gizli tutuldu. Naaşı İstanbul’a getirilerek 22 Mayıs Salı günü Fatih Camii avlusunda bulunan türbesine defnedildi. Tahta oğlu II. Bayezid geçti. Fatih’in hayatta iki oğlu vardı. 34 yaşındaki büyük oğlu Bayezid Amasya’da, 23 yaşındaki küçük oğlu Cem Konya’da valiydi. Veziriazam derhal iki şehzadeye de ulaklar göndererek babalarının vefat ettiğini ve acele İstanbul’a gelmeleri gerektiğini haber verdi. İstanbul’a erken gelen şehzade tahta çıkacaktı. Fatih’in cesedi vakit kaybettirilmeden İstanbul’a geçirildi ve Topkapı Sarayı’nda ıssız, ışıksız bir mekâna âdeta terk edildi. Evlatları taht için birbirlerini yerken, Fatih’in cesedi çürümeye terk edilmişti.

Topkapı Sarayı’nda, sıcak Mayıs günlerinde elbiseleri içinde bırakıldığı için sultanın cesedi kokmaya başladı. Ceset tamamen çürümeden Baltacılar Kethüdası Kasım ve iki hekim elbiseleri soyduktan sonra iç organlarını çıkarttılar ve daha sonra cesedi ilaçlayarak kefenledikten sonra defnettiler. Şehzade Bayezid, padişah ilan edildikten hemen sonra, yani Fatih’in ölümünden 19 gün sonra cenazeyi Fatih Sultan Mehmet kendi adına yaptırdığı camiinin avlusuna defnetti. Portresini Yaptıran İlk Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet portresini ilk yaptıran Osmanlı padişahıdır. Rönesans döneminin Venedikli ünlü ressamı Gentile Bellini (), 16 yıl süren Osmanlı-Venedik Savaşı’nın ardından Sultan Mehmet’in davetiyle ’da İstanbul’a gelmiştir.

Bir müddet sarayda yaşayan farklı insanların portrelerini çizen Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet portresi en önemli eserleri
arasında yer alır. Tablosunun sağ alt köşesinde, Latin harfleriyle 25 Kasım tarihi yazılıdır. Aynı dönemde Osmanlı minyatür sanatının önemli isimlerinden Nakkaş Sinan Bey eğitim için İtalya’ya gönderildi.

Burada resim sanatı üzerine çalışmalarda bulunan Sinan Bey’in İstanbul’a dönüşünde yaptığı ‘Gül Koklayan’ portresi Rönesans resim sanatının izlerini taşır. Fatih Sultan Mehmet, Halil İnalcık’ın ifadesiyle “Osmanlı padişahları içinde en büyük devlet adamı”dır. Devlet adamlığı ve kumandanlığının yanında, açtığı medreselerde dönemin akli ilimlerine büyük önem verdi. Gazali ve İbni Rüşd arasındaki tarihi din-felsefe tartışmasını, Osmanlı ulaması arasında yeniden canlandırmak istedi. Adnan Adıvar, “Osmanlı Türklerinde İlim” adlı eserinde, “Fatih’in tahta çıkmasıyla felsefi ilmi düşüncenin Osmanlı Türklerinde geliştiğine ahit olmaya başlıyoruz” diye yazmaktadır.

Papa’nın Hristiyanlığa Daveti Papa II. Pius ’te, İstanbul’un fethinden sonra Roma imparatorlarının kullandığı ‘Kayzer’ sıfatını kendisine yakıştıran Fatih Sultan Mehmet’i Hristiyanlığa davet eden bir mektup kaleme almıştır. Mektubun gönderilip gönderilmediği hâlâ tartışmalıdır. Mektup, Papa’nın ölümünden sonra Fatih hayattayken Treviso’da ’te basıldı.

Fatih Sultan Mehmet kimdir, kardeşleri, babası, oğlu, eşi kim? Fatih Sultan Mehmet ka&#; yaşında &#;ld&#;, mezarı nerede?

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet'in Yaptırdığı Mimari Eserler

Osmanlı İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet'in hükümdarlığında altın çağını yaşadı. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde 'den fazla mimari eser yaptırıldı. Bu eserler arasından en önemlileri şunlardır:

1- Topkapı Sarayı

2- Fatih Külliyesi

3- Kapalıçarşı

4- Yeni Bedesten

5- Yıldız Hamamı

6- Saray-ı Cedide Amire

Fatih Sultan Mehmet'in Ailesi

Eşlerinin isimleri:

Hatice Hatun, Gülbahar Hatun, Sitti Mükrime Hatun, Çiçek Hatun, Emine Gülbahar Hatun

Çocuklarının isimleri:

Cem Sultan, 2. Bayezid, Şehzade Mustafa, Gevherhan Sultan

Kardeşlerinin isimleri:

Şehzade Gül Ahmet, Fatma Hatun, Şehzade Orhan, Şehzade Alaaddin, Erhondu Hatun ve Şehzade Hasan

Fatih Sultan Mehmet Nasıl Öldü, mezarı nerede?

Fatih Sultan Mehmet, yılında Arnavutluk'u fethetmek için Otranto Seferine çıktı. Fakat yolculuğun başında hastalandı. Fatih Sultan Mehmet 3 Mayıs tarihinde, henüz 49 yaşındayken öldü. Gut hastalığı yüzünden ölen padişah Fatih Camiine defnedildi.

Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in Kısaca Hayatı ve Ölümü

Haberler

Yaşam

Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in Kısaca Hayatı ve Ölümü

II. Mehmed yani Fatih Sultan Mehmed Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. 21 yaşında İstanbul'u fethederek adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Zekası ile birçoğunu kendine hayran bırakan Fatih Sultan Mehmet'in Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca biliyordu. Peki Fatih Sultan Mehmet'in babası ve annesi kimdi? İşte çocukları, eşleri ve hayatı

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Fatih Sultan Mehmet Kimdir?

Fatih Sultan Mehmet'in Askeri Başarıları

Fatih Sultan Mehmet'in Askeri Başarıları

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası