la fontaine hayatı / Jean De La Fontaine Kimdir? - Jean De La Fontaine Hayatı ve Biyografisi

La Fontaine Hayatı

la fontaine hayatı

La Fontaine (La Fonten) Kimdir?

la3

İsmi masal ve hikaye denince ilk akla gelen isimlerden birisi olan Jean de La Fontaine, yılında Fransa&#;da dünyaya gelmiştir. Özellikle fabl türünde verdiği eserlerle bilinen Jean de La Fontaine, ismini de bu tarzda yazdığı özgün eserlerle duyurmuştur.

Dünyaya ailesinden zengin olarak dünyaya gelmiş ve Paris&#;te kolejde hukuk tahsili yapmıştır. Ailesinin dindar olması nedeniyle papaz olması istendi fakat o, lise döneminde kiliseden bağını koparmıştır. Okul döneminde hiçbir zaman başarılı bir öğrenci olamayıp, gençlik yıllarında da orman işleriyle uğraştı. La Fontaine bu mesleği babasından öğrenmişti. Daha sonra farklı alanlarda memurluk görevi yapmış ve hayatı boyunca yaşamını düzene sokamamıştır.

Fabl alanında verdiği eserlerle tanınan La Fontaine, yazarlığa adımlarını yılında Madam de la Sabliere&#;nin himayesine girdikten sonra attı. Burada felsefeciler, yazarlar ve ilim adamlarıyla tanışma fırsatı buldu. Daha sonra dünyaca ünlü olacak ilk masallarını ise, burada yazmaya başladı. O, çağdaşları tarafından bir masal yazarı olarak olarak gösteriliyordu. La Fonten, yazmış olduğu eserlerinde hayvanları konuşturmaktaydı ve böylece insanlara ahlak dersi vermekteydi. Bu açıdan bakıldığında o, Dede Korkut Masallarındaki üslubu kullanıyordu. Yani onun yaptığı, konuşturma sanatı anlamına gelen intak ve kişileştirme anlamına gelen teşhis sanatlarını masallarında büyük bir ustalıkla yoğurmaktaydı.

la2

Onun bu yaptığı ise çevresinde hemen anlaşılamamış, çok geç fark edilmiştir. Ünlü fabl adamı La Fontaine, yazılarında sadelik ve açıklık ilkelerini benimseyerek masallar yazmıştır. Tabi burada okuyucu kitlesinin çocuklar olmasının çok büyük payı bulunmaktadır. O, Fransız edebiyatına çok büyük eserler kazandırırken, aynı zamanda dünyaya da hediye sunuyordu. İncitmeden iğneleme ve eleştirme şekilleri ve hayvan tenkitleri, onun sanat anlayışına şekil vermekteydi.

La Fonten, fabllarındaki konuları şark klasiklerinden almıştır. Buna örnek verilecek olunursa eğer, Beydeba&#;nın yazmış olduğu Kelile ve Dimne eserinde yer alan 18 adet hikaye, La Fonten tarafından şiir türünde tekrarlanmıştır. La Fonten&#;in, masallarındaki anlatımına bakıldığında, karşımıza hızlı, dinamik, canlı ve nükte dolu bir anlatım çıkmaktadır. Masallardaki kişilerin çok büyük kısmı hayvanlardır ama ara sıra da olsa köylü insanları masallarına sokmayı bilmiştir. Fabllarında en çok başrolü verdiği hayvanlar ise, kurt, tilki, aslan, horoz ve eşektir.

la

O, fabllarında yer alan bu hayvanlar üzerinden hep kötüye örnek vermiş ve iyinin ne olduğunu anlatmıştır. Fakat bu durum şiirlerinde biraz daha karmaşıktır. Çünkü yazdığı şiirlerde, iyinin ne olduğu açıklanmazsa ters etki olduğu bir gerçektir. Fabl türünde dünyaca ünlü Fransız edebiyatçısı verimli bir şekilde çalışarak dünya edebiyatına adet masal kazandırmıştır. adet masal ise, 12 adet kitapta toplanmıştır.

O, daha çok yazdığı masallarla tanınırken aynı zamanda piyes ve roman da yazmıştır. Şiire de ayrı bir önem vermiş, uzun ve nakaratları olan şiirler yazmıştır. Yazmış olduğu Contes isimli şiirli hikayeler nedeniyle, Fransız Akademisine kabul edilme başarısı göstermiştir. Eserleri birçok dile çevrilen bu yazar, yılında Paris&#;te hayatını kaybetmiştir.

Yazar:Erdoğan GÜL

Jean de La Fontaine kimdir? La Fontaine'nin eserleri nelerdir? La Fontaine hayatı

Fransız edebiyatının dünyaca ünlü temsilcilerinden Jean de La Fontaine 8 Temmuz tarihinde dünyaya geldi. Bugün 'inci doğumgünü kutlanan La Fontaine'nin hayatı birçok öğrenci ve edebiyatsever tarafından merak konusu oldu. 

Peki Jean de La Fontaine kimdir? La Fontaine'nin en bilinen eserleri nelerdir? İşte Jean de La Fontaine'nin kısa biyografisi

JEAN DE LA FONTAINE KİMDİR?

Jean de La Fontaine, yılında Fransa’da dünyaya gelmiştir. Özellikle fabl türünde verdiği eserlerle bilinen Jean de La Fontaine, ismini de bu tarzda yazdığı özgün eserlerle duyurmuştur.

Varlıklı bir ailenin çocuğu olan yazar, Paris'te kolejde okudu ve hukuk tahsili yapmıştır. Ailesi onun papaz olmasını istemiş, çeşitli memurluklarda bulunsa da, düzensiz bir hayat yaşamıştır.

senesinde Madam de la Sablière'nin himayesine girerek burada ilim adamları, felsefeciler ve yazarlarla tanışmış ilk masallarını bu sayede kaleme almıştır. Sanatçı, masallarındaki konularda, şark klasiklerinden esinlenmiştir. Yazar sade ve akısı üslübuyla masallarını çoğunlukla herkesin anlayabileceği bir şekilde yazmıştır.

Masallarında en fazla görülen hayvanlar aslan, kurt, tilki, eşek ve horozdur. İnsanlardan ise özellikle köylüleri olay örgüsünde yer vermiştir. Birçok eserinde kötüyü göstererek iyinin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

La Fontaine, 13 Nisan tarihinde Paris'te 73 yaşında hayatını kaybetmiştir.

LA FONTAINE'NİN ÖNEMLİ ESERLERİ 

Özellikle masal alanında adını ölümsüzleştiren La Fontaine'nin toplamda 12 kitaptan oluşan masalı vardır. Yazarın bu alanda verdiği eserler "La Fontaine Masalları" olarak bilinir.

En ünlü La Fontaine Masalları arasında; Aslan Payı, Horozla İnci, Tavşanla Kamplumbağa, İnsan ve Aynalar, Karga ile Tilki, İki Katır yer almaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası