klima tutulması belirtileri / Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir? Klima çarpmasına doğal yöntem! - Sağlık Haberleri

Klima Tutulması Belirtileri

klima tutulması belirtileri

Klimalar &#;şoför hastalığı&#;na yol açıyor

Sıcak yaz günlerinde yaygın olarak kullanılan klimalar, yüz felci riski taşıyor. Özellikle sürücülerin bu risk altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, yüz felci riskini önlemek için araçta yolculuğa başlamadan 10 dakika önce klimanın açılıp yeterli soğumanın sağlanması konusunda uyarıyor!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, klimalardaki yüz felci riski hakkında önemli bilgiler verdi.

Klimalar, “şoför hastalığı”na yol açıyor!

“Sıcak yaz günlerinde çok yaygın olarak kullanılan klimalarda yüz felci riskine dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır” uyarısında bulunan Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa,

“Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcakların gitgide artması, klima ile serinleme yöntemine başvurmaya yönlendirmektedir. Sıcak havanın etkisiyle terleyen sırt, bel ve boyun bölgeleri ani soğuk hava ve yapay bir serinleme ile karşılaştığında ağrı ve kas spazmları gelişebilir. Yaz aylarında sık araba kullananlar maruz kaldıkları ani soğuk havanın etkisiyle yüz felci gelişme riskini yüksek düzeyde taşıyan risk gruplarından sayılabilir. Halk arasında ‘şoför hastalığı’ olarak bilinen yüz felci, özellikle uzun yol şoförleri tarafından klimanın uzun süreli kullanılmasıyla ve özellikle yüz bölgesinde kulağa yakın bölgeye gelecek şekilde açılmasıyla ortaya çıkabilmektedir; bu hastalık uzun bir tedavi dönemi gerektirir ve bazen fonksiyonel ve kozmetik kayıplar oluşmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle klimalarda yüz felci riski oldukça yüksektir” şeklinde konuştu.

Yolculuğa başlamadan 10 dk önce klimayı açın

“Klimalarda yüz felci riskini önlemek için araçta yolculuğa başlamadan 10 dakika önce klimanın açılıp yeterli soğumanın sağlanması faydalı olacağını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa,

“Araç klimalarının derecesinin uygun şekilde ayarlanması, yüz ve kulak bölgesine hava akımını isabet ettirmeyecek şekilde uygulanması klimalarda yüz felci riskini azaltmaya katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda uzun yol şoförlerinin yolculuk sırasında mola vermeleri ve mola zamanlarına dikkat etmeleri de klimalarda yüz felci riskini azaltmaya yardımcı etkenlerdendir. Klimanın konumunu kişiye doğrudan yansıtmamak ve mümkün olan durumlarda tavana doğru konumlandırmak da klimalarda yüz felci riskini azaltacak yöntemlerden biridir” dedi.

Yüz felci belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, yüz felci belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:

“Yüz felcinde yüzün bir yarımında mimik kasların hareketinin yapılamaması ile birlikte yüzde hissedilen ağrı, baş dönmesi, baş ağrısı, konuşmakta zorluk yaşama, kulakta hissedilen çınlama ve ağrı durumları yüz felci belirtilerindendir. Bu durumları yaşayan kişilerin yakın zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. İlk müdahale ve tedavinin erken başlatılması önemlidir. Beraberinde uygulanacak olan rehabilitasyon ve fizyoterapi programları yüzde oluşan hasarı azaltmayı amaçlar. İyileşme göstermeyen ciddi durumlarda ise bazen cerrahi girişim gerekebilir.”

Ofis ortamında doğru klima kullanımı nasıl olmalı?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, “Özellikle ofis ortamının klimalı olması nedeniyle çalışanların klima çarpması, kas tutulması sebebiyle yaşadığı çeşitli kas ve iskelet hastalıklarının olmaması için çalışma ortamlarına uygun bir havalandırma yöntemi sağlanmalıdır” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yeterli derecede havayı alacak pencere olmalı ve klima sistemleri kapalı çalışma ortamlarına uygun sistemde çalışmalıdır. Konumlandırması iyi ayarlanmalı, doğrudan temas edecek şekilde konumlandırılmamalıdır. Mümkün alan varsa, klima tavana isabet edecek şekilde ayarlanarak ani hava gelişi engellenmelidir. Hareket edilmesine ara vererek çalışmaları devam ettirmeye çalışılmalı, mola verilmesine dikkat edilmelidir. Klimaların derecesini santigrat derecede tutulması kas tutulmasını engelleme ve ağrı riskini azaltma açısından yardımcı olacağından daha soğuk ayarda kullanılmamasına özellikle dikkat edilmesi gerekir.”

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Klima çarpmasına dikkat: Klima çarpmasının 10 belirtisi, nedenleri ve tedavisi

Bunaltıcı sıcakların arttığı yaz günlerinde nem ve ısı daha fazla hissediliyor. Sıcak ve nemle başa çıkmanın en konforlu yolu klimalar, artık neredeyse her eve girmiş durumda. Ancak klimaların yanlış kullanımı ne yazık ki sağlığı olumsuz etkiliyor ve klima çarpmasına neden oluyor. Peki, klima çarpması neden olur? Klima çarpmasından nasıl korunmalıyız? Gün boyu yoğun klimaya maruz kalıyorsanız, bu yazımıza mutlaka bir göz atın. İşte klima çarpmasının belirtileri ve merak edilenler…

KLİMA ÇARPMASI NEDİR?

Klima çarpması, klimadan esen havanın etkisiyle vücudun olumsuz etkilenmesidir. Sıcak ortamda terlememek adına açılan klima, ani bir ısı değişimi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumda klima çarpması olarak adlandırılır.

KLİMA ÇARPMASI NEDEN OLUR?

Sıcak hava nedeniyle artan vücut sıcaklığı klimanın soğuk havasına maruz kalır. Bir anda değişen vücut sıcaklığı bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir.  Klima çarpmasının 3 temel nedeni vardır;

Klima filtrelerinden yayılan mikroplarla temas etmek. Klimaların ve havalandırmaların düzenli olarak temizlenmemesi durumunda filtrelerinde birikmiş küf, toz, bakteri ve virüs gibi pek çok organizma klima her çalıştığında ortama tekrar tekrar dağılır.

Çok soğuk ortamda uzun süre bulunmak. İnsan vücudu için ideal iç ortam ısısı derecedir.. Çok soğuk hava, kandaki savunma hücrelerinin hareketliliğini azaltarak vücuda giren mikroplarla savaşamaz.

Terini klima önünde kurutmak. Klimanın direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi ısınmış kasların aniden soğumasına neden seafoodplus.info durumda kişide bel, boyun ve sırt tutulmalarına yol açabilir.

KLİMA ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Klima çarpmasının gribe benzer birçok belirtisi vardır. Bazen bu belirtilerin birkaçı bazen de daha fazlası görülür. Klima çarpması sonucu görülebilecek belirtiler şöyle:

  • Boyun, kol, sırt gibi vücudun bir ya da birden fazla noktasında görülebilen kas ağrıları
  • Burun tıkanıklığı, nefes almakta zorlanma gibi solunum yolu sorunları
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Yüksek ateş
  • Göğüs ağrısı
  • Vücut direncinin düşmesi nedeniyle halsizlik hissedilmesi
  • Kusma
  • Cilt kuruluğu

KLİMA ÇARPMASINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Elbette çok sıcak havalarda klimaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu durumda klima çarpmasından korunma yöntemlerini öğrenmek gerekiyor. Peki, klima çarpmasından korunma yolları nelerdir? Klima çarpmasından korunmak için alabileceğiniz önlemleri sıralayalım:

  • Kapalı ortama girdiğinizde direkt olarak klimayı açmayın ve bir süre vücut ısınızın düşmesini bekleyin.
  • Klimaların kanatlarını, direkt vücudunuza gelecek şekilde ayarlamayın. Kanatların tavana ya da zemine hava üflemesi direkt vücudunuza tema etmesini önleyecek daha sağlıklı yöntemdir.
  • Ortamı yavaş yavaş soğutun. İç ve dış mekan sıcaklık farkını minimuma indirin. Klima kullanılırken iç ile dış ortam sıcaklık farkının dereceyi aşmaması yeterlidir.
  • Sıcak havalarda klimaları çok düşük derecelerde çalıştırmayın. Kapalı alanlar için klimanın derecesi 21°C ya da 22°C idealdir.
  • Klima içinde biriken tozlar, iç mekandaki kişilerin sağlığını her açıdan etkiler. Dolayısıyla klima çarpmasını önlemek için her yıl klima temizliği yaptırın.

KLİMA ÇARPMASI KAÇ GÜNDE GEÇER?

“Klima çarpması ne kadar sürer?” sorusunun net bir cevabı yok. Vücut direncine göre bu süre 3 gün de olabilir veya daha da uzun sürebilir. Kendinizi çok halsiz hissediyorsanız, yaklaşık bir haftadır geçmeyen kas ağrısı gibi yoğun belirtiler yaşıyorsanız bu durumda mutlaka doktora görünmelisiniz.

KLİMA ÇARPMASININ TEDAVİSİ NEDİR?

Sağlıklı beslenerek, C vitamini açısından zengin besinleri tercih ederek ve doğal çözümler deneyerek klima çarpmasından kısa süre içinde kurtulabilirsiniz.

Klima çarpmasının grip ve soğuk algınlığına benzer belirtileri olduğundan bahsetmiştik. Soğuk algınlığına benzer belirtiler için bol su ve vücudun direncini artıran bitki çayları içebilirsiniz. Yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, ekinazya antioksidan açıısndan zengin bitki çayları arasında yer alır.

Klima çarpmasına iyi gelen şeyler arasında elbette ki masaj ve ılık bir duş var. Eğer kas ağrısından muzdaripseniz ağrıya neden olan kası ters yönde çalıştırmak yani bu şekilde masaj yapmak, klima çarpması nedeniyle oluşan kas ağrılarınıza iyi gelecekir.

Klima çarpmasında baş ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız doktorunuzun ya da eczacınızın önerdiği ağrı kesicileri alabilirsiniz.

Klimanın sebep olduğu hastalıklar

Bağışıklık sistemi düşük olanlar, organ nakli olmuş hastalar, uzun süre kortizon tedavisi alanlar, kanser hastaları, bebek ve çocuklar, astım ve KOAH hastaları ile 50 yaş üstü kişiler klima hastalığı açısından yüksek risklidir.  Hastalığın erken teşhisi tedavinin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Klima hastalığının tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılır.

Klima çarpması

Çok sıcak havalarda ortam ısısını aniden düşürmek klima çarpması olarak adlandırılan sendromun oluşmasına neden olur. Klimanın doğru ayarlanması bu hastalığın oluşmasına engel olur. Genellikle ortam sıcaklığının vücut ısısına yakın derecelerde tutulması gerekir. Kişiler klimalı ortamlara girmeden önce vücut ısısının normale dönmesini ve terinin soğumasını beklemelidir.  Klima çarpması yaşayan kişilerde en önemli belirti yüksek ateştir. Vücut ısısının aniden değişmesi sonucu vücudun savunma mekanizması devreye girer ve yüksek ateş oluşur. Ateşe ek olarak yorgunluk, halsizlik ve isteksizlik meydana gelir. Bir diğer önemli belirti de şiddetli baş ağrısıdır. Ani ısı değişimi nedeniyle vücutta meydana gelen hipotermi şiddetli baş ağrısına yol açar. Baş ağrısı ve yüksek ateşe ilerleyen süreçte mide bulantısı, ishal ve kusma eşlik eder. Kaslarda kasılma şeklinde ağrılar zamanla ciddi ağrılar oluşturur.  Klima çarpması acil bir durumdur ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Genellikle mide bulantısı, ishal ve baş ağrısını önleyen serum ya da ilaçlar kullanılarak kişinin normale dönmesi sağlanır.

Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir? Klima çarpmasına doğal yöntem!

Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir? Klima çarpmasına doğal yöntem!

Sıcak havalarda serinlemek amaçlı kullanılan klima ya da soğutucular aslında ciddi sağlık sorunlarına da yol açar. Bilimsel verilerde klima çarpması rahatsızlığı olarak geçen sağlık sorunu özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında artmaktadır. Gribal sorunlar gösteren bu rahatsızlık kişinin günlük yaşantısını sıkıntıya sokar. Peki Klima çarpması belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Sıcak havalarda dengesizleşen vücut ısısı sonucu ortaya çıkan bazı komplikasyonlar vardır. Kişiler bu durumu engellemek için klima gibi soğutucu aletler ile vücut ısılarını dengelemeye çalışır. Ancak uzmanlar yapılan müdahalenin klima çarpması denilen rahatsızlığa neden olabileceğini vurgular. Bilinçsizce kullanıldığında ortaya çıkan sağlık sorunlarına yol açan klima, genellikle yeteri miktarda temizlenmediğinden kaynaklanır. Klima çalışımı makine sistemine sahip olduğundan içeriğinde bakteri birikmesi gayet normaldir. Uzmanlar bu yüzden aşırı sıcaklarda kullanımı artan klimalar mutlaka iki günde bir temizlenmelidir. Aksi halde lejyoner denilen bakteri klimanın soğutma kanallarından hava yoluyla solunma yerleşip üst solunum yolları hastalıklarına neden olabilir. Ya da aşırı soğutucu derecede kullanılan klima vücudun ısı dengesini bozar. Bağışıklığın zayıflamasına yol açacak etkenlere neden olur. Bu da bazı hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. 

yaz aylarında artan sıcaklığı azaltmak için kullanılan klimalar hastalıklara neden olabilir.

yaz aylarında artan sıcaklığı azaltmak için kullanılan klimalar hastalıklara neden olabilir.

KLİMA ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Şiddetli baş ağrısına bağlı baş dönmesi,

- Vücut ısısının dengesiz hava koşullarına bağlı ortaya çıkan yüksek ateş,

-Boyun, sırt, bacak ve kollar da kasılma ve tutulma meydana gelmesi,

- Göğüs kafesinin nefes alırken sıkışması,

- Vücut hareketlerinde sınırlama gibi belirtilerle kendisi gösterir.

klima çarpması sonucu en sık yaşanan rahatsızlık griptir

klima çarpması sonucu en sık yaşanan rahatsızlık griptir

KLİMA ÇARPMASI NASIL ÖNLENİR?

- Sıcak ortamdan direk soğuk ortama geçilmemesi gerekir.

- Klima kişilere vuracak açıda olmamalıdır.

- Her hafta düzenli olarak klimalar temizlenmelidir.

- Derece olarak 23 ya da 25 olarak değişmelidir.

-Nem oranını dengeleyen klimalar daha sağlıklıdır.

- Belirli aralıklarla klimaların olduğu ortam havalandırılmalıdır.

klima çarpmasına karşı uzun süre klimanın karşısında kalmaktan kaçınılmalı ve klima sık sık temizlenmeli

klima çarpmasına karşı uzun süre klimanın karşısında kalmaktan kaçınılmalı ve klima sık sık temizlenmeli

KLİMA ÇARPMASINA DOĞAL YÖNTEM

Boyun, kol, bacak ve sırt tutulmaları için sıcak kompres uygulanmalıdır. Üşütmeye neden olan klima için ise bir tutam yeşil çay 2 çay kaşığı zencefili 1,5 su bardağı su ekleyerek iyice kaynatın. Ardından içerisine 5 - 6 damla limon sıkarak tüketiniz. Zayıf düşen bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise çilek, karpuz, şeftali ve kavunu blendırdan geçirerek günde bir kase tüketmeniz de fayda var.

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? Kalça displazisi tedavisi nasıl olur?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? Kalça displazisi tedavisi nasıl olur?Yaz aylarında gece yemelerine dikkat! Sıcaklarda nasıl beslenmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Yaz aylarında gece yemelerine dikkat! Sıcaklarda nasıl beslenmeli?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir