15 yaş nabız kaç olmalı / Kalp Ritim Bozukluğu - Doç Dr Osman Özdemir

15 Yaş Nabız Kaç Olmalı

15 yaş nabız kaç olmalı

Dakikada kalp atışı kaç olmalı?

Her insanın nabza nasıl bakılacağını bilmesi, ara sıra nabzını sayması gerekir. Sağ elinizin parmak uçlarını, tercihen üç parmağınızı, sol bileğinizin iç yüzüne, başparmağınız hizasına yerleştirerek kalp atışlarınızı hissedebilir, nabzınızı sayabilirsiniz. Peki, kadın ve erkekte kalp atış kızı kaç olmalı?

Dakikada kalp atışı kaç olmalı?

Durağan ve hareketsiz bir yaşam sürdürmekte olan kişilerin ortalama nabız 60 ila 80 arasında atar. Nabızın normal olup olmadığını ölçmek adına iki yerden ölçüm yapılır.

ERKEKLERDE KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?

  • 18 yaş ve 25 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 70 atım ve 73 atım arası olmalıdır.

  • 26 yaş ve 35 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 71 atım ve 74 atım arası olmalıdır.

  • 36 yaş ve 45 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 71 atım ve 75 atım arası olmalıdır.

  • 46 yaş ve 55 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 72 atım ve 76 atım arası olmalıdır.

  • 56 yaş ve 65 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 72 atım ve 75 atım arası olmalıdır.

  • 65 yaş üstü ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 70 atım ve 73 atım arası olmalıdır.

KADINLARDA KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?

18 yaş ve 25 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 78 atım arası olmalıdır.

26 yaş ve 35 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 73 atım ve 76 atım arası olmalıdır.

36 yaş ve 45 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 78 atım arası olmalıdır.

46 yaş ve 55 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 77 atım arası olmalıdır.

56 yaş ve 65 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 74 atım ve 77 atım arası olmalıdır.

65 yaş üstü ortalama bir bünyeye sahip bayanlar için kalp atım hızı 73 atım ve 76 atım arası olmalıdır.

Birçok faktör kalp atım hızını etkiler bunlar şunlardır:

- Aktivite seviyesi

- Fitness seviyesi

- Hava sıcaklığı

- Vücut pozisyonu (örneğin, ayakta durmak veya uzanmak gibi)

- Duygular

- Vücut ölçüleri

- İlaçlar

Kalp Ritim Bozukluğu

Kalp Ritim BozukluğuKalp Ritim Bozukluğu  Nedir?

Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın, kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen elektriksel ileti sistemindeki tüm bozukluklar “ KalpRitim Bozukluğu  ” olarak adlandırılmaktadır. “a-“ olumsuzluk ön eki olarak kullanılmaktadır ve bu nedenle “aritmi” (İngilizcede “arrhytmia”, Fransızcada “arythmie”)  ritimsizlik olarak açıklanabilir. “-dis” normal durumdan başkalaşma ön eki olarak kullanılmaktadır ve bu nedenle “disritmi” (İngilizcede “dysrhythmia”)  ritimde başkalaşma olarak tarif edilebilir. Ancak hem aritmi hem de disritmi, genel olarak kalp atışlarındaki düzensizlik ve eşitsizlik, yani Ritim Bozukluğu anlamında kullanılmaktadır.

Çocuklardaki Ritim bozukluğu ‘nun sıklığı ve klinik önemi yetişkinlerde görülenlerden farklıdır. Kalp Ritim Bozukluğu bebek ve çocuklarda kısmen nadir görülse de, bu problemlerin tanınması çok önemlidir.

Diğer taraftan Kalp Ritim Bozukluğu kalp hızı ile de alakalı bir konudur. Buna göre normal kalp hızı yaşa göre değişmektedir. Diğer bir ifade ile yaş küçüldükçe kalp atım hızı da artar. Dolayısıyla, yetişkinler için kullanılan Bradikardi (dakikada 60 atımdan az) ve Taşikardi (dakikada atımdan fazla) sınırları bebek ve çocuklar için söz konusu değildir. Bu nedenle, “Taşikardi’ de” hastanın yaş grubu için normalin üst sınırının üzerindeki kalp hızı değerleridir. “Bradikardi ‘de” ise; yaşa göre normalin alt sınırının altındaki kalp hızı değerleridir. Yaşa göre istirahattaki normal kalp hızı değerlerini bilmek Ritim Bozukluğu tanımını yapabilmek için çok önemlidir.

İstirahattaki Kalp Hızının Yaşa Göre Normal Değerleri

YaşOrtalama (aralık)  YaşOrtalama (aralık)
Yenidoğan (90 &#; )4 yaş – 6 yaş (72 &#; )
6 ay – 1 yaş ( &#; )6 yaş – 10 yaş (65 &#; )
1 yaş – 2 yaş ( &#; )10 yaş – 14 yaş90 (65 &#; )
2 yaş – 4 yaş (90 &#; )14 yaş üzeri85 (60 &#; )

Kalp Ritim BozukluğuKalp Ritim Bozukluğu Sebepleri

Kafeinli yiyecek ve içecekler (çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri), sigara, alkol, kokain ve diğer uyarıcılar, bazı diyet ilaçları, tiroid bezinin normalden fazla veya az çalışması (hipertiroidi ya da hipotiroidi), kansızlık, derin nefes alıp verme, kan şekeri düşüklüğü,  dolaşım şoku, ilaçlar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritim düzenleyici ilaçların bazıları), doğuştan veya sonradan gelişen kalp hastalıkları, kalp yetersizliği, geçirilmiş büyük kalp ameliyatı ya da kalp krizi (enfarktüs), akciğer embolisi, kalp tümörleri ve genetik problemler çocuklarda görülen Kalp Ritim Bozukluğu  nedenleri arasında sayılabilir.

Kalp Ritim BozukluğuÇocuklarda Görülen Kalp Ritim Bozukluğu Türleri

Taşikardi, bradikardi, kalp atımlarında düzensizlikler, duraklamalar, erken vurular (ekstrasistoller), supraventriküler taşikardiler (SVT), Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu, ventriküler taşikardiler (VT), uzun QT sendromu, kısa QT sendromu, Brugada sendromu ve kalp ileti yollarının farklı düzeylerindeki bloklar kalp ritim bozukluklarındandır.

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

Bu bozukluklar çocuklarda çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, sebebi açıklanamayan epilepsi, baş dönmesi ve/veya bayılma gibi Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri ile ortaya çıkabilir. Bazen de hiçbir belirtiye yol açmaksızın ani ölüme neden olabilirler. Ayrıca, birinci derece akrabalarda genetik Ritim Bozukluğu olduğu için yapılan tarama tetkikleri ile disritmi tanısı konulabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Kalp Ritim Bozukluğu Şüphesi Olan Çocuklarda Gerekli Tetkikler

Öncelikle elektrokardiyografi (EKG) çekilerek kalp ritmi incelenmelidir. Özellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında şikâyeti devam ederken çekilecek EKG’nin tanısal değeri fazladır. Maalesef hastaların çoğunda EKG çekilene kadar aritmi geçtiği için EKG çekilse bile çoğunlukla normal bulunur. EKG çekilmesi mümkün değilse olay anında çocuğun bir dakikalık nabız sayısının belirlenmesi ve kan basıncının ölçülmesi de tanıya yardımcı olabilir.

Ayrıca çocuğun şikâyetine göre bazı ileri tetkikler yapılabilir. Bunlar Ekokardiyografi (EKO), 24 saatlik Holter ile EKG izlemi, anlık olay kaydediciler, eforlu EKG (egzersiz) testi ve elektrofizyolojik çalışma olarak sayılabilir.

Kalp Ritim Bozukluğu Kalp Ritim Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Öneri Ve Tedaviler

Bu hastalar çay, kahve, kola, çikolata ve sigara tüketimi ile stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip ve depresyon ilaçları gibi çarpıntı ile ilişkisi gösterilmiş ilaçları doktor kontrolünde kullanmalıdırlar.

Kalp Ritim Bozukluğu sırasında çocuk sakinleştirilerek uzandırılmalı, derin nefes alması ve ıkınması sağlanmalıdır. Bu hastaların boyundaki atar damarına tek taraflı masaj yapılması (sadece büyük çocuklarda) veya yüzünün buzlu-soğuk suyla yıkanması atağı sonlandırabilir. Buna rağmen kalp ritim bozukluğu devam ediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG çekilmelidir.

Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi)Bayılmaya neden olan kalp ritim bozukluğunun ani ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle disritmi şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Kalp Ritim bozukluğunun tipine göre bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilir. Kalp ileti yollarının farklı düzeylerindeki bloklar için kalıcı kalp pili (pacemaker) takılabilir, böylece kalp hızı istenilen seviyede tutulabilir. Tekrarlayıcı, devamlı veya ani ölüm riski taşıyan ventriküler taşikardili hastalarda yerleştirilebilen kardiyoversiyon-defibrilatör (ICD) kullanılması etkin bir tedavi yöntemidir. Ayrıca çocuklardaki bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma (EPS) sırasında sıcak veya soğuk yakma (ablasyon) gibi Ameliyatsız Kalp Tedavi Teknikleri ile kesin olarak tedavisi de mümkündür.

İletişim Bilgileri:

Kalp Ritim Bozukluğu ve Diğer Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:

funduszeue.info

Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı

Tel: +90 () 89 98

Adres: Kızılırmak Mahallesi Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (funduszeue.info) Çukurambar / ANKARA, Çankaya/Ankara

İlgili Linkler:

Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin:

funduszeue.info

Kalp atış hızı (nabız) kaç olmalı? Çocuklarda ve yetişkinlerde normal kalp atış hızı

Kalp atış sayısı yaş, cinsiyet, fiziki yapı, vücut sıcaklığı, fizyolojik değişiklik gibi birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterir. Burada asıl önemli olan nabzın düzenli olmasıdır. Kanamalı hastalık ve yaralanmalar, guatr, sinir sistemi hastalıkları, beyin kanaması gibi durumlar nabzın düzenli olmasına engel olabilecek faktörlerdir. Kalp atış hızı kaç olmalı? Sorusu bu yüzden merak edilen konulardan bir tanesidir. Yetişkinlerde ve çocuklarda normal kalp atış hızı ile ilgili tüm detaylar…

NORMAL KALP ATIŞI KAÇ OLMALI?

Kalp atış hızı ritmik ve dolgundur. Kişiden kişiye değişiklik gösteren kalp atışı ölçümlenirken belirli aralık içerisinde olmasına dikkat edilir. Yetişkin ve sağlıklı bir kişide normal kalp atış hızı dakikada aralığındadır. Uzun süredir spor yapan bir kişi de ise aralığındadır. Eğer kalp atışı bu değerlerin üstünde çıkarsa kalp krizi riski görülebilir. Nabız kaç olmalı? Sorusunun yanıtını şu şekilde değerlendirebiliriz:

  • çok iyi
  • normal
  • ve üzeri yüksek nabız olarak değerlendirilir.

ERKEKLERDE KALP ATIŞI

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri ve ortalama 85 olmalıdır.

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.

yaş (erkek) aralığında nabız alt değeri 50, üst değeri 90 ve ortalama 70 olmalıdır.

18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

KADINLARDA KALP ATIŞI

yaş( kız) aralığında nabız alt değeri 70, üst değeri ve ortalama 90 olmalıdır.

yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri ve ortalama 85 olmalıdır.

yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.

18 yaş ve üzeri aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri ve ortalama 80 olmalıdır.

KALP ATIŞI KAÇ OLURSA TEHLİKELİDİR?

Kalp atış hızının yüksek olduğu durumlarda yüksek nabız durumu olur. Kalp kasılarak damarlara gönderdiği kanın damarlarda daralma yaptığı görülür. Kalp yetmezliği, tifo, tiroit, guatr gibi birçok hastalıkla bu durum meydana gelebilir. Bu durum hayati tehlike yaratır. Kalp atışı 90 ve üzeri seyreden bir kişi için yüksek risk oluşturur.

KALP ATIŞI NORMAL Mİ?

kalp atışı normal bir durum değildir. Normal kalp atış seviyesi değerleri arasındadır. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanız gerekir. Kısa süreli nabız yüksekliği meydana geldiği takdirde uygun bir yere uzanarak dinlenmek gerekir.

NABIZ DÜŞÜKLÜĞÜ NE ZAMAN TEHLİKELİ?

Nabız düşüklüğü bradikardi olarak adlandırılmaktadır. Kalp atışının normal seyrinden daha düşük olması durumudur. Kalp atış hızı ölçülen bir kişinin 40 ve altında bir sonuç çıkıyorsa nabız düşüklüğü söz konusudur. Kalp yeterli miktarda kan pompalayamıyor demektir. Vücut oksijensiz kalacağı için tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, tümör, kalp hastalıkları, tiroid bezinin az çalışması gibi durumlar buna sebep olabilir. En yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz ve muayene olmanız gerekir. Sporcularda nabız düşüklüğü görülebilir. Bu sağlıklı düşüş olarak değerlendirilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası