bankada kara listedemiyim / Kara Liste Nedir? Kara Liste Hakkında Merak Edilenler

Bankada Kara Listedemiyim

bankada kara listedemiyim

Kara Listede Olup Kredi Notunuz Düşükse Bu Yöntemlerle Kredi Çekebileceksiniz

Diğer bir tabirle kırmızı kalemle üzeri çizilen kara listedeki kişiler bankalara kredi için başvuramıyor. Ancak kredi çekmenin artık formülleri var. Peki, kara listede olanlar nasıl kredi çekebilir? Bankalar hangi yollarda kredi verirler?

Sürekli enflasyon oranlarının değişkenlik göstermesi ve artan zamlar karşısında nakit paraya sıkışan vatandaşlar çareyi kredi çekmekte buluyor. Fakat birçok insan zamanında bankalarla sorun yaşadığından istediği zaman kredi alamıyor. Daha öncesinde kırmızı kalemle üzeri çizilenler ve düşük kredi notuna sahip kişiler bankaların şartlarını karşılayamadığından kredi çekemiyor. Durum böyle olunca nakit ihtiyacına da çözüm bulamıyorlar.

Kredi kartı ile hayatını sürdürmek zorunda olan milyonlarca kişi bulunuyor. Ancak kredi kartı borçlarını sürekli erteleyenler ve zamanında ödeme yapmayanlar direkt kara listeye alınıyor. Kara listede olan kişiler bankaların gözünde güven kaybettiğinden ihtiyaç kredisi için başvuruda bulunamıyor. Ancak kara listede olan vatandaşlar için bankalardan müjdeli haberler geldi. Artık kara listede olanlar bazı yöntemleri uygulayıp kara listeden çıkabilecek. Üzerindeki kırmızı çizgi kaldırılacak. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? Kırmızı kalemle üzeri çizilenlerin kredi çekmesi için ne yapması gerekir?

Kredi Borçlarını Kapatmanın Yolları

Kredi borçlarını kapatmak için bankaların kara listesinden çıkmak ve kredi notunu yükseltmek gerekiyor. Eğer tanıdığınız bir kefil varsa ya da herhangi bir yolla teminat gösterebiliyorsanız borç kapatma kredisi çekmeyi düşünebilirsiniz. Daha önceden düzenli ödeme yapmayanlar bankaların gözünde güven kaybettiğinden kredi çekmek bir hayli zorlaşıyor. Eğer borç kapatma kredisi çekmekte de sorun yaşıyorsanız borcu yapılandırarak ya da taksitli ödeme planı oluşturarak borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Kredi Kartınıza Otomatik Ödeme Talimatı Verin!

Borçlarınızı zamanında ödeyebilmek ve ödemelerinizi düzenli yapabilmek çok önemlidir. Hayat telaşesi, yoğunluk ve başka sebeplerle borç ödeme günleri unutulabilir. Bunun için en iyi çözüm otomatik ödeme talimatı vermektir. Bu şekilde banka otomatik olarak hesabınızdan borcunuz olan parayı çeker. Siz de bu şekilde gününde ödeme yapmış olursunuz. Böylelikle bankaların gözünde güven kazanarak kara listeye girmezsiniz.

Otomatik ödeme talimatı günümüzde çok yaygınlaşan bir seçenektir. Hatta her fatura ödemesinden sonra size otomatik ödeme talimatı isteyip istemediğiniz sorulur. Eğer bu seçeneğe evet derseniz her ay unutma derdi olmadan faturalarınızı ve taksitlerinizi zamanında ödeyebilirsiniz. İnternet, elektrik, su, doğalgaz ve benzeri faturalarda otomatik ödeme talimatı ile ödeme yöntemi oldukça rahat ettiren bir seçenektir. Böylelikle bankalar size hiç sorgulamadan kredi verebilirler.

Kara Liste Ne Anlama Gelir?

Kredi çektikten sonra ilk iki taksitini yatırmadıysanız bankalardan ihtar aldığınız halde ödeme yapmasıysanız kara listeye alınırsınız. Bu duruma kara liste denmesinin nedeni kişinin düzenli ödeme yapmamasıdır. Bankalar kırmızı kalem ile müşterinin üzerini çizerler ve diğer bankaların gözünde güvensiz imajı oluştururlar.

Eğer bir müşteri kredisinin ilk iki taksitini ve devam eden tüm borç taksitlerini zamanında ödemiyorsa kara listeye alınır. Kara listede olan kişiye uyarı verilir ve akabinde yasal takibe alınır. Yasal takip sürecinin sonlandırılması için en az 30 gün içinde borçlarının tamamını kapatmış olması şarttır. Kara liste müşterinin siciline yazılan bir durumdur. Diğer tüm bankalar bu listeden haberdar olur. Bu sebeple kesinlikle kara listeye düşmemek çok önemlidir. Bu listeden çıkmak için size haberimizde bahsi geçen talimatları birebir yerine getirmek gerekir.

Kara liste, kredi sicil kaydı ismiyle de bilinen bir uygulamadır. Bu uygulama kapsamında bireysel kredi, çek ve senet işlemlerine dair bilgiler Merkez Bankası tarafından bir veri tabanında tutulur. Kara liste, Kredi Kayıt Bürosu tarafından ayrıca tutulan bir başka kayıt olan kredi notu ile sık sık karıştırılmaktadır. Bankalar kredi başvurularını değerlendirirken bu iki kayıttan da faydalanır.

Kara Liste Nedir?

Kara liste, finans sektöründe sıkça karşılaşılan kavramlar arasında yer alır. Bu kavram, en temel tanımıyla bankaların uyguladığı bir yasal takip durumudur. Kara liste, bankaların kredi işlemlerinde bireyler tarafından ödenmeyen borçlar nedeniyle yasal yola başvurma sürecinde kullandığı bir takip sistemidir. Borçlanma ve enflasyon gibi finansal durumlardan kaynaklı olarak kredi taksitlerini ödemeyen bireyler, kara listeye alınır. Söz konusu bireylerin, tüm finansal işlemleri yasal takip altındadır. Ayrıca kredi notu çok düşük olan kişilerin de kara listeye girme ihtimalinin bulunduğundan söz etmek mümkündür.

Kara Liste ile Kredi Notu Arasındaki Fark Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu bankalardan oluşan bir kuruluştur ve kredi başvurularının sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için kişilerin finansal geçmişlerini içeren ortak bir kayıt tutarlar. Bu kayıt kredi notu, kredi puanı ya da kredi skoru olarak adlandırılır. KKB tarafından tutulan kayıt, kredi ve kart başvuruları değerlendirilirken öncelikli referans olarak alınır çünkü kişinin kredi geçmişine dair olumlu olumsuz tüm bilgileri içerir. Merkez Bankası tarafından tutulan kredi sicil kaydı ise borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düşmüş olan kişilere uygulanır. Kredi borcu planlamasında ve ödemelerinde aksaklık olan bireyler, bankalar nezdinde ilerleyen süreçlerde kara listeye alınır. Borçların ödenmemesi hâlinde bireyin önce kredi notu düşürülür. Daha sonraki aşamada ise kişinin kara listeye alınması gündeme gelir.

Kara Listeye Hangi Durumlarda Girilir?

90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar ve Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan bu kayıt borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Beş yılın ardından kredi alabilir duruma gelebilirsiniz. Ancak bu süre boyunca kredi çekme ve kart alma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Beş yılın sonunda her ne kadar kara listeden çıksanız da bankalar mevcut kayıtlardan sizin kredi geçmişinizi görebilir ve başvurularınızı olumsuz yanıtlayabilirler. Bahsi geçen durumların dışında bireyin devlete olan borçları nedeniyle bankadaki varlıklarına e-haciz gelmesi de kredi notunu düşürür. Borcun devamlı olarak ödenmemesi ise yine kişinin kara listeye girmesine neden olabilir.

Kara Liste Nedir?

Kredi Notu Düşerse Kara Listeye Girilir mi?

Kredi notu; bireylerin finans kuruluşlarında yaptığı işlemlerin, mali dengelere dayandırılarak ortaya çıkarılan sayısal bir ifadedir. Bankalar, müşterilerin kredi çekme taleplerine ilgili sayısal verilere dayanarak yanıt verir. Bankaların sunduğu kredi ürünlerinin geri ödemesinde yaşanan aksaklıklar, finans kuruluşları nezdinde olumsuz karşılanır.

Borç ödemesinin sürekli olarak gecikmesi kredi notunun düşüşünü beraberinde getirir. Kredi notu düşen bireyleri, kara listede olarak tanımlamak doğru değildir. Bu noktada finansal ürünleri geç ödeyen kişi ile yasal takibe düşen birey arasında fark vardır. Ancak kredi notunun çok düşük olduğu kişiler, finansal işlemler kapsamında borç ödememeyi sürdürürse kara listeye girebilir. Kara liste olanlara kredi veren bankalar, bu işlem için öncelikle bireyin önceki borçlarını kapatmasını talep eder. Bankaların işleyiş düzenine göre değişiklik gösteren bu durum, kişilerin uzun bir süre kredi alamamasına neden olabilir.

Ne Kadar Süre Borç Ödenmezse Kara Listeye Girilir?

Finans kurumlarının, borcunu ödemeyen bireylerle ilgili yasal olarak nasıl bir yol izleyeceği Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği madde 18’de açıklanmıştır. Buna göre bankalar, birbirini takip eden iki kredi taksitinin borç sahibi tarafından ödenmemesi durumunda yasal işlem başlatabilir. Borçlu kişiye tebliğ edilen 30 günlük sürede ödeme yapılmaması durumunda ise finans kurumlarının yasal takip başlatma hakkı doğar. Özetlemek gerekirse toplam 90 gün yani 3 kredi taksitinin ödenmediği durumlarda, borçlu kişi kara listeye alınır.

Kara Listede Olduğumu Nasıl Anlarım?

Kara liste sorgulama işlemi, kredi borcunu geciktiren bireylerin merak ettiği konuların başında gelir. Kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için iki yöntem bulunur. Bunlardan dolaylı olanı, bankalara yaptığınız tüm kredi başvurularının reddedilmesidir.

Kara listedeyken kredi alabilir miyim diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atabilirsiniz!

Finans kurumları, kredi işlemlerinin tümünde bireylerin geçmiş dönemlerdeki banka hareketlerini dikkate alır. Yapılan analizler çerçevesinde ortaya çıkan kredi notu, kişinin banka ürünlerinden faydalanması noktasında etkilidir. Ayrıca bu konuyu “Neden Kredi Alamıyorum?” yazımızda da anlatmıştık. Bunun dışında Findeks’ten ve e-Devlet’ten de sorgulama yapabilirsiniz. Banka kara liste sorgulama, e-Devlet üzerinden kolayca yapılabilen bir işlemdir. Kişiler bu sorgulama işlemini yaparak yasal takip altında olup olmadıklarını öğrenebilirler.

Kara Listeye Alınmak Bankalar Dışında Hangi Kurumları Etkiler?

Kredi ödemelerinin gecikmesi durumunda ortaya çıkan kara listeye alınma durumu, sadece bankalar nezdinde geçerli değildir. Kredi notunu kullanan tüm finans kurumları, bireyin kara listede olup olmadığını sorgulayabilir. Bu kurumların başında ise faktoring ve tüketici finansman şirketleri gelir. Kredi Kayıt Bürosuna (KKB) bağlı olan ve faaliyet alanı finans sektörünü kapsayan tüm şirketlerde yapılan işlemlerde kara liste etkilidir. Herhangi bir kredi işleminizin olumsuz sonuçlanması durumunda kara liste sorgulaması yaparak sorunun kaynağı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kara Listeden Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Finans kurumlarının sunduğu kredi ürünlerinden yararlanmak isteyen bireyler, kara listeden çıkmanın yollarını ararlar. Merkez Bankası kara liste sildirme işlemi için öncelikli olarak yapılması gereken tüm borçların kapatılmasıdır. Aksi hâlde kara listede yer alma süreci devam edeceğinden kredi almak mümkün olmayacaktır. Bireyler tarafından tüm borçlar ödenmiş olsa dahi kara listede olmaya devam etmek mümkündür. Bu durumda yapılması gereken tekrar finansal ürünleri kullanarak kredi notunu yükseltmektir. Kredi sicilini temizlemek için bankalara düzenli ödeme yapmanız gerekir. Kredi notunuzu yükseltmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Düşük limitli bir kredi kartı çıkarmaya çalışın ve borcunuzu düzenli olarak ödeyin.
  • Kira, fatura gibi düzenli borçlar için bankanıza otomatik ödeme talimatı veren.
  • Adınıza kayıtlı telefon, internet, elektrik, su ve doğalgaz faturası gibi ödemeleri düzenli olarak yapın.

Size uygun koşullarda en avantajlı ihtiyaç kredisi seçeneğine ulaşmanız için seafoodplus.info ihtiyaç kredisi karşılaştırma sistemi yanınızda…

Kara Liste Sorgulama İçin 3 Basit Pratik Yöntem

Eğer bir bankadan kredi başvurusunda bulunup olumsuz yanıt aldıysanız banka kara liste sorgulama işlemi yapmanız gerekebilir. Zaten böyle bir durumda ilk akla gelende acaba kara listede miyim, sorusu oluyor. Size bu konuda bir kaç açıklama yapmam gerekirse kara liste aynı zamanda halk arasında kırmızı kalem olarak biliniyor. Sizde çok duymuş olabilirsiniz, kırmızı kalem yedim bankalar kredi vermiyor, gibi bir cümleyi… Fakat bu işin doğrusu finansal yöntemlerde kara liste olarak adlandırılır.

Sevgili okurlarım sizlerin bankalarda yapacağı tüm işlemler tüm bankalar tarafından ve merkez bankası tarafından takip edilmektedir. Hem de en ince ayrıntısına kadar, bunlara örnek vermem gerekirse kaç bankaya ait kredi kartınız var, bu kredi kartlarının borçlarını geç mi ödediniz, kaç gün geciktirdiniz yada hiç mi ödemediniz veya hangi kredilerinizi hangi vadelerle çektiniz ve ödemeleri hangi tarihlerde yaptınız tüm bu işlemlerin detayları arşiv altına alınıyor.

Şunu söylemeliyim ki ister kredi kartı olsun, ister bir bireysel kredi borcunuzu bir kaç dönem kadar geciktirip ödeme yapmazsanız ve daha sonra banka size yasal takip başlatarak borç dosyanızı avukata devrederse kara listeye girmeniz kaçınılmazdır. Şimdi bu detayları anladıysak yasal resmi ve kesin doğru sonuç ile kara liste sorgulama nasıl yapılır bir bakalım.

Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?

Size yazımın başında da belirttiğim gibi bankalardan kullanmış olduğunuz tüm kredili ürünleri tam zamanında ve aksatmadan yapmalısınız, çünkü “Kredi Kayıt Bürosu (KKB)”‘nun resmi internet sitesi olan Findeks üzerinde tutulan raporlarda, geç yapmış olduğunuz, geciktirdiğiniz veya yasal takip altındaki tüm finansal işlemlerin bir karşılığı olarak sonuçlar anında sicilinize işlenecek ve tüm bankalar tarafından T.C. kimlik numaranız sorgulandığında bu gecikmiş, ödenmemiş ve açık olan tüm kredili ürünleriniz gözükecektir.

Tabi bunların sonucunda eğer bir kredi almak için bankaya gittiğinizde banka sicilinize bakarak size kredi vermek istemeyecek hatta başvurunuzu reddedecektir. Şimdi size tüm bu işlemleri kolay bir şekilde yönetebileceğiniz ve Merkez Bankası tarafından tutulan kara liste sorgulama yöntemleri neler onları anlatacağım. Bu yol ve yöntemler şu şekilde arkadaşlar,

  • seafoodplus.info adresinden kayıt olarak kara liste sorgulaması yapabilirsiniz. Hatta bunun için ilk sorgulamada bir ücret ödemeniz gerekmez. ( Bu bilgi bonus bir bilgiydi öyle değil mi:) )
  • seafoodplus.info yani e-devlet resmi adresine girerek risk raporu oluşturabilirsiniz. Bu rapor size tüm finansal durumunuzu güncel olarak doküman şeklinde verecektir. Ayrıca bu dokümanı her ay 1 defa olmak üzere ücretsiz alabilirsiniz.
  • Artık hemen hemen her banka kredi notu durumunuzu ufak meblağlar alarak anında size sunabiliyor. Çalışmakta olduğunuz bankanın internet şubesine veya mobil bankacılığına girerek kredi notu raporu sekmesinden 5 TL ile 10 TL arasında rakamlar ödeyerek kara liste sorgulama raporunuzu ulaşabilirsiniz.

Raporlarımızı aldığımızı düşünüyorum. Bu raporlar üzerinde çok çeşitli bilgiler göreceksiniz borçlu olduğunuz bankalar, daha önce aldığınız ve kapanmış olan krediler, vb. şekilde birde hali hazırda bulunan kredi kartı borçlarınız ve kredi ödemeleriniz gün gün gösterilecektir. Eğer siz ödemenizi zamanında yapmış iseniz ilgili raporun altında yeşil bir yuvarlak çentik göreceksiniz. Yada borcu geciktirmiş iseniz kırmızı bir ok göreceksiniz. İşte bu kadar detaylı bir kara liste sorgulamasından bahsediyoruz. Rapora göre kara listeye girmiş olabilir miyiz nasıl yorumlayacağız bakalım.

Kara Listede Miyim, Sicilimi Nasıl Öğrenebilirim?

Sıra geldi acaba kara listede miyim sorusunun cevabını öğrenmeye yukarıdaki sorgulama yöntemlerinden bir tanesini ele alarak bu sorunun cevabını arayalım. Benim bankam Garanti bankası hemen mobil bankacılığa girerek kredi notu raporumu alıyorum.

Şuan kredi notum seviyesinde gözüküyor. Bu not aralığı kara listede olmadığımı gösteriyor, fakat sizin notlu raporunuzda Findeks notunuz civarında ise ve de raporda finansal bir bildirim görüyorsanız, gecikmiş çok borcunuz var ve çoğu avukatlık olmuş, yasal takibe alınmış ise kara liste içine dahil olduğunuzu söyleyebilirim.

Eğer bu yöntemle çok tatmin olmadıysanız, KKB’na yazılı bir dilekçe sunarak kısa sürede cevap alabilirsiniz.

kara listeden kurtulma

Kara Listeden Adım Ne Zaman Silinir?

Kara listeye girmiş olduğunu öğrenen kişiler bankalarda oluşan kara liste ne zaman silinir sorusunu sık sık sormaktadır. Çünkü bu hoş olmayan bir durum ve bankalardan kredili ürün alamayacağımız anlamına seafoodplus.info listede ismi bulunan bir kişi 5 sene boyunca adı listeden silinmeyecektir.

Geçtiğimiz yıllarda Devlet tarafından çıkarılan sicil affı ile kara listede adı olan tüm kişilerin sicilleri temizlenmiş ve sicil affına uyan bankalar aracılığı ile kredi alabilmeleri sağlanmıştı. Eğer kredi sicil affı tekrar yasalaşır veya yenilenir ise adınız listeden silinebilir aksi taktirde 5 yıl süresince kara listeden adınızı sildirmeniz mümkün değildir.

Kara Listeden Nasıl Çıkabilirim?

Kara listeden çıkmanız her ne kadar zor olsa da imkansız değildir, burada önemli olan husus kredi puanınızı olabildiğince yukarı çekmek olacaktır. Bunun için bazı yöntemler uygulamanız gerekecek bankalarla olan ilişkinizi bir düzene sokarak kredi notunuzu yukarı çekebilirsiniz. Bir yakınınız üzerine ek bir kredi kartı çıkartarak küçük tutarlarda harcamalar yaparak ve bu harcamaları gününde ödeyerek banka sicilinizi yavaş yavaş düzeltme imkanınız var.

Kara listeden çıkmanıza yardımcı olacak bir diğer yöntem ise banka hesabınıza tanımlı otomatik ödeme talimatları verebilirsiniz. Bunlar bir elektrik veya su faturası olabilir yine faturaları zamanında ve günü gününe ödemeye özen gösterin.

Eğer bir taşınmazınız yani arabanız veya eviniz var ise teminatlı TL değerinde küçük bir kredi kullanarak ödemelerini zamanında yapabilir hatta gününden erken yaparak bir adım öne geçebilirsiniz. Bu ve benzer yöntemleri uygulamak kredi skorunuzu yukarı çekecek ve kara listeden daha kısa zamanda kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ama hiç bir yöntem kesin olarak sizin kara listeden çıkmanızı sağlamayacaktır.

Hatalı Şekilde Kara Listeye Alındım Ne Yapmalıyım?

Çok nadir olsa da bazen böyle hatalar bankalar tarafından yapılıyor hiç borcum yok ama kara listede gözüküyorum diyorsanız acil olarak BDDK ile iletişime geçerek elinizdeki tüm belgeleri ve evrakları ileterek kara listeden çıkmak için bir dilekçe yazmalısınız.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından yapılacak olan değerlendirmeler sonucu belgelerinizin doğrulu kanıtlandıktan ve gerçekten bir hata olduğu tespit edildikten sonra adınız kara listeden çıkarılacaktır. Bu işlemler için öncelikle KKB bürosunu bizzat yerine giderek ziyaret etmelisiniz.

Bu makalemde sizlere kara listeyle alakalı aklınıza takılanları ve sorgulama yöntemlerini anlatmaya çalıştım hoşça kalın.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir