bölünen nedir / Kubbealti Lugati - bölünen kelimesi anlamı, bölünen nedir?

Bölünen Nedir

bölünen nedir

Matematikte; bölen, bölüm, kalan nedir

Bölme işleminin terimleri

Bölünen: Bir bölme işleminde eşit bölümlere ayrılması gereken miktar veya sayı.

Bölen: Bölünen sayının kaç eş parçaya ayrılacağını gösteren sayı.

Bölüm: Bölme işlemi sonunda elde edilen sayı.

Kalan: Bölme işlemi sonunda paylaştırılamayan sayı.

funduszeue.info

Bir bölme işleminde bölünen, bölüm, kalan çözümlü matematik soruları

konusunun içinde olan öğrencilere ev ödevi olarak da verilen sonunda bölünen, bölen yada bölümü soran soru tipleri ile ilgili basit 5 – 10 tane soru çözelim. Bölme işlemi İlköğretim 3. sınıf, 4. sınıf yada 5. sınıf da öğrencilerin karşısına çıkacak yazılılarda sorulabilecek alıştırma niyetine basit matematik sorularını çözümlü bir şekilde anlatalım.

Soruları çözmeye başlamadan önce üstteki şekilde verilen bölme işleminin elemanlarının isimlerini öğrenmek gerekli. Ayrıca dikkat edilecek kural vardır şöyle sıralayalım.

– Kalan, bölenden büyük olamaz her zaman bölenden küçük olmak sorunda.

– Bölen ile bölümün çarpımını kalan ile toplarsak bölünen elde edilir. (b * c) + k = a

Soru 1 : Bir bölme işleminde bölünen 78, bölüm 5 kalan 8 ise bölen sayı kaç olur ?

Çözümü : Bölme işleminde bölen ve bölüm elemanlarının yerlerini değiştirebiliriz. Bölme işlemi için sorun teşkil etmez. Sorumuzda bölen sayıyı soruyor. Bulabilmek için 5 olarak verilen bölümü kullanacağız. 78 den önce kalanı çıkartacağız sonrasında 5 olarak verilen bölüme böleceğiz.

78 – 8 = 70
70 / 5 = 14 olarak bulunur bölen sayı.

Soru 2: Bir bölme işleminde bölen 12, bölüm 6 kalan ise 11 dir. Bölünen sayı kaçtır ?

Çözümü : Yukarıda verdiğim kurallarda bölünen sayı nasıl bulunur sorusuna cevap vermiştik. Kuralı uygulayalım. Bölen ile bölümü çarpalım kalan sayı ile toplayalım.

12 * 6 = 72
72 + 11 = 83 bölünen sayı olarak bulunur.

Soru 3: Bir bölme işleminde kalan 5 tir. Bölüm, bölen sayının 2 katı ise bölünen sayı en az kaçtır ?

Çözüm : Hatırlarsanız yukarıdaki kurallarda kalan sayı bölenden küçük olması gerek demiştik. Bölünen sayının en az olabilmesi için bölen sayının da en küçük değerini alması gerekir. Yani bu durumda

– kalan sayıdan büyük (5 ten büyük), en küçük bölen sayı değeri 6 olur.

– Bölüm, bölenin iki katı idi. O halde bölüm 6 * 2 = 12 olur. Bölüneni bulmak için ise ; bölen ile bölümü çarpıp kalan sayı ile toplayalım.

12 * 6 = 72
72 + 5 = 77 olur bölünen sayı.

B&#;lme İşleminde B&#;len Nasıl Bulunur? B&#;lme İşlemlerinde B&#;len Hangisidir?

Haberin Devamı

Bölme İşleminde Kavramlar Nelerdir? 

 Bölme işleminde yer alan kavramlar bölünen, bölen, bölüm ve kalan olmak üzere dört kavramdır. Bölünen asıl sayıdır yani bir şeyin tamamıdır. Bölünen ise asıl sayının kaç parçaya bölünmesini isteyen sayıdır. Asıl parçayla bölünmesi istenilen sayıyı birbirine bölündüğünde bölüm sonucunu vermektedir. Kalan ise bölünen sayı bölene bölünmediğinde kalandır. 

Kalansız Bölme İşleminde Bölen Bulma 

 Kalansız bir bölme işleminde bölen verilmediyse sadece bölünen ve bölen verilmişse böleni bulmak oldukça kolaydır. Kalansız bölme işleminde bölünen ile bölümü birbirine bölerek bölüneni kolayca bulabilirsiniz. Örneğin; Bölüneni bölümü 7 olan bölme işleminin böleni nedir? Bu soru da sayısını 7 ye bölerek böleni kolaylıkla bulabilirsiniz. Sorunun cevabı = 86’dır. Yani sayısını 86 sayısına bölmüşler ve bölüm 7 çıkmıştır. 

Haberin Devamı

Kalanlı Bölme İşleminde Bölen Bulma 

 Kalansız bölme işleminden pek bir farkı olmasa da insanların kafasını karıştırabilmektedir. Bir soruda size bölünen, bölüm ve kalan verilmiş ve bölen soruluyorsa yapmanız gerekenler;

Bölünen sayıdan kalan sayıyı çıkartmalısınız 

Bulduğunuz sayıyı bölüme bölmelisiniz 

Çıkan sonuç ilk sorunun bölenini vermektedir 

Örneğin; bölünen 95, bölüm 13 ve kalan 4 olarak verilmişse bölen sayı soruluyorsa adımları takip ederek cevabı bulabilirsiniz. Öncelikle 95 sayısından 4 sayısı çıkarılır cevabı 91’dir. Bulunan 91 cevabı 13 bölümüne bölünür. =7 sonucunu vermektedir. 7 cevabı 95 sayısının bölenidir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası