dağ çileği nin faydaları / Dağ çileği her derde deva - Magazin Haberleri

Dağ Çileği Nin Faydaları

dağ çileği nin faydaları

Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?

Bin bir derde deva: Kocayemişin (Dağ çileği) faydaları nelerdir? Kocayemiş nasıl yenir?

Bursa'nın ormanlarında toplanmaya başlanan Kocayemiş meyvesi özellikle ağzı ve cilt yaralarına fayda sağlar. Bir diğer adı dağ çileği olan kocayemiş çam ormanlarında rastlanır. C vitamini açısından zengin olan dağ çileği hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Güçlü bir idrar söktürücü özelliği olan Kocayemiş aynı zamanda kurt dökmede de doğal besinlerin başında gelir. Peki Kocayemişin faydaları nelerdir?

Funda ailesine bağlı olan ağaçta yetişen kocayemişe aynı zamanda biledin de denir. Özellikle Akdeniz'de rahatlıkla yetişen kocayemiş, gelişimi yavaş tamamlayan bir meyvedir. Sarı olarak ağaçlarda görülen kocayemişin, kırmızıya dönmesi durumunda hem kışın hem de yenilebilirliğinin habercisidir. Çilek ağacı olarak da bilinen kocayemiş, fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. İçeriğindeki maddeler nedeniyle sinir sistemini iyice gevşetir. Ancak yüzyıllar boyunca hem meyve olarak tüketilmiş hem yaprakları kurutularak çay yapılmış hem de alternatif tıpta ilaç olarak  kullanılmıştır. Güçlü bir gevşetme etkisi olan kocayemiş, eski çağlarda yapılacak olan cerrahi operasyonlardan önce hastaya verilirdi. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen kocayemiş, çiçek açınca ilkbaharın, sarı meyve ile sonbaharın müjdecisidir. Üzerinde dikenli gibi olan çıkıntılar vardır. Çileğe benzer ancak tadı tamamen farklıdır. Çalı formunda bir ağaç yapısı vardır. Meyvesi oldukça etlidir. 

bursada toplayanı zengin ediyor

bursada toplayanı zengin ediyor

BURSA ORMANLARINDA TOPLANIYOR KİLOSU...

Bursa yöresinde davulga olarak bilinen dağ çileği ya da kocayemiş Ekim ayında toplanır. Çam ormanlarının içinde kendiliğinden yetişen bu meyve pazarda kilosu 18 liraya satılıyor. Kocayemişi toplayan Mehmet Yılmaz, "Bu meyve denizi gören ormanlarda yetişiyor. Kendi kendine yetişiyor. Tamamen organiktir. Ekim ayında toplanmaya başlanır. Ocak ayına kadar toplanabilir. Çok faydalı bir meyvedir. Bir kişi çok olan bölgeye giderse günde 100 kilo toplayabilir. Bu meyvenin kilosunu pazarda 18 liradan satıyoruz" şeklinde konuştu.

kocayemişin faydaları nelerdir

kocayemişin faydaları nelerdir

KOCAYEMİŞİN FAYDALARI NELEDİR? HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- İçeriğindeki çekirdeklerle beraber yenilebilen kocayemiş, diş ve diş eti hastalıklarını önlemede etkilidir. Çözücü maddeler içeren meyve diş tabakasında diş fırçasından daha detaylı temizlik yapar. 

- Kırmızı rengine sahip olan tüm meyvelerde olduğu gibi antioksidan ve antienflamatuar özelliği olan kocayemiş, hücrelerin yapısını hem korur hemde güçlendirir. Bu özelliği sayesinde romatizma, enfeksiyon, kemik hastalılarının yanı sıra kanserin oluşumunu da önler. 

kocayemişin iyi geldiği hastalıklar

kocayemişin iyi geldiği hastalıklar

- Çocuklarda daha fazla görülen bağırsak kurtları ciddi bir sindirim sorunudur. Doğal ilaçlar arasında ise kocayemiş yer alır. Kocayemiş hem kurtların dışkılama ile atılmasını sağlar. Hem de bağırsak florasını korur. 

- Güçlü bir antioksidan olduğundan idrardaki enfeksiyonlu hücreleri atar. Mesanede idrar birikmesini önler. Özellikle kadınlarda daha fazla görülen idrar yolunda mantar oluşumu gibi ciddi hastalıkları önler. 

kocayemiş veya çilek ağacı

kocayemiş veya çilek ağacı

- Ergenlik döneminde artan ve bazılarında o dönemden sonra da görülme oranı yüksek olan akne ve sivilce oluşumunu engellemek için de fayda sağlayan kocayemiş, cilt yüzeyinde siyah nokta ve gözenek oluşumunun da önüne geçer. 

- Karaciğer ve akciğeri temizlemede güçlüdür. Özellikle akciğerlerde sigaranın oluşturduğu deformeyi ortadan kaldırarak eski sağlığına kavuşturur.

kocayemiş nasıl tüketilir

kocayemiş nasıl tüketilir

- Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi sonucu böbreklerde ortaya çıkan taş ya da kumun dökülmesini kolaylaştırır. İçerdiği sıvı sayesinde de böbrek bezlerinin çalışma fonksiyonlarını artırır. 

KOCAYEMİŞ NASIL TÜKETİLİR?

Taze olarak tüketilen kocayemiş, kurutulup öğütülerek bal ile karıştırılıp da kullanılabilir. Bal ile karıştırıldığında özellikle boğaz enfeksiyonu ve sindirim problemlerine iyi gelir. Yaprakları kurutulup çay yapılır. Ayrıca kaynatılan bu su cilt toniği olarak kullanılabilir. Reçeli yapılabilir. Tatlı pasta yapımına eklenebilir. 

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak tozu ne işe yarar? Bir tane çiğ sarımsak yutarsanız...

İLİŞKİLİ HABER

Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak tozu ne işe yarar? Bir tane çiğ sarımsak yutarsanız...Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?

İLİŞKİLİ HABER

Pırasa mucizesi! Pırasanın cilde ve saça faydası var mı? Pırasa yüze sürülür mü?Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk...

İLİŞKİLİ HABER

Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir, tedavisi var mı? Obsesif Kompulsif Bozukluk...

Dağ Çileği Faydaları

Dağ Çileği Faydaları

Dağ çileği faydaları, dağ çileği (Arbutus unedo) her mevsim yeşil kalan, bazen 4 metreye kadar boylanan çalı biçiminde, bazen de 7-8 metre boylarında fundagiller familyasından olan, meyveleri yenebilen küçük bir ağaçtır. Halk arasında kocayemiş, çilek ağacı olarak da bilinir. Yaşlı ağaçlarda koyu renkte, kırmızıya çalan kahverengi çatlak kabuk gövde, genç sürgünlerde ise bezeli tüylüdür. Yaprakları çok sıralı sarmal dizili, uzun eliptik yapılı, 5-10 cm boyunda, uçlar sivri, kenarları ise keskin dişlidir. Yüzeyleri tüysüz, üst tarafı parlaktır. Çiçekleri Eylül Aralık aylarında çan şeklinde açmakta, açık pembe ya da beyaz renkte salkımlardan oluşur. Meyveler olgunlaşınca tüketilir. Ülkemizin her bölgesinde bulunan kıyılarda yetişir. Özellikle Ege, Karadeniz ve Akdeniz'de makilerle bir arada yer alır. Yemyeşil yaprakları, salkım şeklinde çiçekleriyle, göz alıcı kırmızı meyveleriyle parklarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Meyveleri taze olarak tüketilebildiği gibi, marmelat, reçel, jöle ve kozmetik sanayiinde parfüm yapımında kullanılabilir. Araştırmacılar tarafından dağ çileği biyolojik özellikleri ve insan sağlığına faydaları hakkında çok sayıda araştırmaya konu edilmiş şifalı bir bitkidir. Halk arasında müshil, antiseptik ve idrar söktürücü olarak kullanımı yaygındır. Yapraklarının kanamayı durduran, idrar yollarında antiseptik, diyabet ve yüksek tansiyona faydalı etkileri vardır. İçeriğinde zengin bir antioksidan yapısı, C ve E vitaminleri ve karoten bulunur. Doğada kendiliğinden yetişen, çilekten daha küçük boyda bir meyvedir.

Dağ çileğinin faydaları nelerdir?

  • Dağ çileğinin ateşi düşüren, sinirleri yatıştıran özelliği bulunmaktadır.
  • Yüksek tansiyonu düşüren etkiler yapar
  • Mide ve bağırsaklardaki tembelliği giderir.
  • Vücudun direncini arttırdığından, hastalıklara karşı korunma sağlar.
  • Safra taşlarının düşmesinde etkilidir.
  • Karaciğer yetmezliğini ve şişliği giderir
  • Diş taşlarının erimesinde, dişlerin beyazlatılmasında faydalıdır
  • Cilde tazelik verir, sivilce ve akneler üzerinde faydalıdır
  • İdrar söktürücü, karındaki suyu giderici etki yapar.
  • Mesane ve böbrek hastalıklarında etkilidir.
  • Damar sertliğinde, eklem iltihaplarında, romatizmada ve nıkriste olumlu etkileri vardır.
  • Yaşlanmaya karşı etkili, doğal bir anti ageng meyvedir.
  • Virüsler üzerinde etkili, vitamin deposudur.
  • Kansere karşı koruyucu, ilerlemesini engelleyici bir besindir.
  • Vücutta serbest radikallerin atılmasını sağlar.
  • Bağırsak kurtlarının düşürülmesini sağlar

Dağ çileği kullanımı: Meyveler taze olarak tüketilebileceği gibi, reçel, marmelat yapılarak tüketilebilir. Şeker oranı fazla olmadığından, diyabet hastaları dağ çileğini rahatlıkla tüketebilir. Midesinde sorun olan kişiler meyvenin suyunu içmelidir. Alerjik yapısı olanlar dağ çileğini daha az yemelidir. Çünkü alerjik etkisi bulunmaktadır.

Son Güncelleme : 25.06.2023 03:02:41

Dağ Çileği Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Dağ Çileği Faydaları"

merhaba bu dağ çileğini nereden bulabilirim ve sağlığa zararları var mı? bu konudan hiç bahsedilmemiş
İbra. 30.08.2018

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Sinan : Bu meyve Kapıdağ da bolca bulunur.Yol kenarlarında dağa tırmanışlarda biz gördükçe yiyoruz.Geneldede yamaç yerlerde çokça rastlanır.
06.11.2018 00:43:06

Çoban Çökerten Faydaları
Çoban Çökerten Faydaları
Çoban çökerten faydaları, çoban çökerten bitkisi fazla duyulmasa bile, etkileri ve şifasıyla kendisini ihtiyacı olanlara tanıtmış bir bitkidir. Ülkemizde farklı yörelerde yetişen çakır dikeni, çarık dikeni, deve çökerten gibi isimlerle de anılan şifa...
Menengiç Faydaları
Menengiç Faydaları
Menengiç faydaları, oldukça fazladır. Şifalı bir bitki olan menengiç özellikle dağlık ve kırsal kesimlerde ekolojik olarak yetişmektedir. Siirt fıstığına benzer ve onun yakın bir akrabasıdır. Yabani antepfıstığının aşılanmamış bir hali olan meneng...
Kaktüsün Faydaları
Kaktüsün Faydaları
Kaktüsün faydaları, kaktüs fazla yağışa ihtiyaç duymayan bir bitkidir. Daha çok sıcak yerlerde kendiliğinden yetişir. Kökleri oldukça uzun ve kalındır. Bazı kaktüs türlerinin zehirli özelliği vardır. Kaktüsün ince dikenleri cilde battığında iğne batm...
Kuru Erik Faydaları
Kuru Erik Faydaları
Kuru erik faydaları, birçok çeşidi ve rengi bulunan erik lif bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Yaz meyvesi olan erik yazın kurutularak birçok rahatsızlık için kullanılabilir. Antioksidan bakımından iyi bir kaynak olan kuru erik, yüksek miktard...
Avakado Yaprağının Faydaları
Avakado Yaprağının Faydaları
Avakado yaprağının faydaları, insan sağlığı üzerinde oldukça önemlidir. Avakado yaprağı içerisinde bol miktarda bulundurduğu yağ yakıcı bir antioksidan enzim olan " Glutathion " sayesinde hem yaşlılığı geçiktirmekte hem de zayıflamayı sağlamaktadır. ...
Kırmızı Lahananın Faydaları
Kırmızı Lahananın Faydaları
Kırmızı lahananın faydaları oldukça fazladır. Biliniyor ki mor renkli gıdaların faydalarını uzmanlar her fırsatta vurguluyor. Vücudunuzu tüm olumsuz etkilerden sıyıracak ve bağışıklık sisteminizi koruyacak bir besin arıyorsanız en akıllıca besin k...
Sinirli Ot Faydaları
Sinirli Ot Faydaları
Sinirli ot faydaları, sinirli ot doğanın biz insanlara sunmuş olduğu şifalı bitkilerden bir tanesidir. Çok yıllık bir bitki olan sinirli ota 7-90 santim arasında boylanabilmektedir. Sinirli ot, göl kenarları, bataklıklar, tuzlu göller ve deniz kıyıla...
Dut Yaprağının Faydaları
Dut Yaprağının Faydaları
Dut yaprağının faydaları en az dutun sağlığa olumlu etkileri kadar çoktur. Dut meyvesinin en önemli faydası ateş düşürücü etkisidir. Bunun için dut meyvesi yenmelidir. Aynı etkiyi dut yapraklarından hazırlanan çay da göstermektedir. Dut yaprağı çayı ...
Şınav Çekmenin Faydaları
Şınav Çekmenin Faydaları
Şınav çekmenin faydaları, dünya tarafından bilinmektedir ki konu spor geldiğinde akla gelen ilk hareketlerden biri şınavdır. Ordumuzun eğitim talimlerine kadar girmiş ve literatüremize geçmiş olan bu egzersiz; spor kulüplerinin, salonlarının idman...
Yeşil Zeytinin Faydaları
Yeşil Zeytinin Faydaları
Yeşil Zeytinin Faydaları, saymakla bitmez. Kuran'ı kerimde adı geçen bitkilerden bir tanesidir zeytin. Yaradan'ın yaratmış olduğu bu şifalı yemişin faydalarını sıralamadan önce yetiştiği iklim, bölge ve diğer ayrıntılar hakkında bilgiler aktaralım. Ü...
Kondisyon Bisikleti Faydaları
Kondisyon Bisikleti Faydaları
Kondisyon bisikleti faydaları, kondisyon bisikleti vücuttaki kaslardan, nefesin düzenlenmesine, kilo vermeye kadar çok sayıda fayda sağlayan bir alettir. Günümüzde insanların çoğunluğu yaşam koşullarından, yoğun iş temposundan, sosyal yaşamın kargaşa...
Dut Kurusunun Faydaları
Dut Kurusunun Faydaları
Dut kurusunun faydaları, dut demir bakımından zengin, idrar söktüren, ödem gideren, bağırsak kurtlarına karşı etkili bir meyvedir. Taze dut ile dut kurusunun arasında önemli farklılıklar vardır. Taze dut toplandıktan sonra birkaç saatte kimyasal deği...

 

Çoban Çökerten Faydaları
Menengiç Faydaları
Kaktüsün Faydaları
Kuru Erik Faydaları
Avakado Yaprağının Faydaları
Kırmızı Lahananın Faydaları
Sinirli Ot Faydaları
Dut Yaprağının Faydaları
Şınav Çekmenin Faydaları
Yeşil Zeytinin Faydaları
Kondisyon Bisikleti Faydaları
Dut Kurusunun Faydaları
Nescafenin Faydaları
İrmiğin Faydaları
Ayetel Kürsi Faydaları
Ağacın Faydaları
Paça Çorbasının Faydaları
Eliptik Bisiklet Faydaları
Acı Bademin Faydaları
Üzüm Sirkesinin Faydaları
Elma Çekirdeğinin Faydaları
Ballı Sütün Faydaları
Reyhanın Faydaları
Şevketi Bostan Faydaları
Şeker Pancarının Faydaları
Kalamarın Faydaları
Karahindiba Faydaları
Dağ Çileği Faydaları
Kükürtlü Sabunun Faydaları
Isırgan Tohumu Faydaları

Popüler İçerik

Nescafenin Faydaları

Nescafenin Faydaları

Nescafenin faydaları milletimizce uyku açma özelliğiyle sınırlı sanılır. Tabii ki böyle bir özelliği de mevcuttur fakat nescafe bunun yanında çok da...

İrmiğin Faydaları

İrmiğin Faydaları

İrmiğin Faydaları, yıllardır kullanımı ve besin özelliklerinin her geçen gün daha da anlaşılmasıyla uzun bir listede anlatılabilecek kadar çoktur. Bi...

Ayetel Kürsi Faydaları

Ayetel Kürsi Faydaları

Yetmiş bin melek ile nazil olmuş olan Ayetel Kürsi' nin çok faziletli bir dua olduğunu sevgili Peygamberimiz, Hazreti Muhammet ( S.A.V) bildirilmiştir...

Ağacın Faydaları

Ağacın Faydaları

Ağaçların faydaları, ağacın saymakla bitmez. Bir yeşillik düşününki size zarar versin buna ihtimal vermek zor. Bu yeşilliklerin en büyük atası ise ağa...

Paça Çorbasının Faydaları

Paça Çorbasının Faydaları

Paça çorbasının faydaları, ülkemizce bilinir, bu yüzden de bu tarif sık sık uygulanır. Yararının ve lezzetinin farkında olanların mutfaklarına genel...

Eliptik Bisiklet Faydaları

Eliptik Bisiklet Faydaları

Eliptik bisiklet faydaları erken anlaşılmış ve fitness salonları ile evlere alınan spor aletlerinin başında gelmeye başlamasıyla kendini göstermiştir...

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir