lob tavşan / Hollanda Lop Tavşanı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey ?? - Haberler

Lob Tavşan

lob tavşan

Hollanda Lop Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Kedi, köpek ve kuştan sonra evcil hayvan deyince ilk akla gelen hayvan türü tavşanlardır. Tüm hayvanlarda olduğu gibi tavşanların da farklı türleri bulunmaktadır. En sevilen tavşan ırklarından biri olan Hollanda Lop tavşanının adından da anlaşılacağı üzere anavatanı Hollanda’dır. Bu tavşan cinsi, Hollanda cüce tavşanı ile Fransız Lop tavşanının melezlemesinden elde edilmiştir. Dünyada da farklı bir tavşan türü olarak kabul edilen Hollanda Lop tavşanı, cüce tavşan ırkları arasında yerini alır. Bu tavşanları diğer tavşan türlerinden ayıran birçok şaşırtıcı karakteristik özellikleri bulunmaktadır.  

>> Tavşan Taşıma Çantaları

hollanda lop tavşanı

Hollanda Lop Tavşanı Genel Özellikleri

  • Anavatanları Hollanda’dır.
  • Cüce tavşan ırklarından biridir.
  • Ağırlıkları gram ile 2 kilogram arasında değişir.
  • Düşük ve uzun kulaklıdır. Kulak yapısı oldukça karakteristiktir. Aşağı doğru genişleyen kulakları aynı zamanda tüylüdür.
  • Başının arkasındaki tüyler taç şeklinde arttığı için, baş kısmı çok tüylü gözükür.
  • Kısa ve kalın bacaklara sahiptir.
  • Tüyleri tek renk ya da iki ila üç renkten oluşan alacalı desenlerde olabileceği gibi çizgili, benekli ve kırçıllı olanları da vardır.
  • Melezlemeyle ortaya çıkmış bir tavşan türüdür.
  • Kemirme ihtiyaçları diğer tavşanlara göre daha azdır.
  • Diğer tavşan cinslerinden farklı olarak çekingen değillerdir. Oldukça sosyal canlılardır. Erkek Hollanda Lop tavşanları dişilere göre daha sosyaldir.
  • Uysal, sevecen ve arkadaş canlısı bir karakterleri vardır.
  • Meraklı hayvanlardır.
  • Oyuncu ve eğlenceli bir tavşan türüdür.
  • İsimlerini öğrenebilirler.
  • Zeki hayvanlardır.
  • Tuvalet eğitimi verilebilir.
  • Sürekli kafeste tutulmaktan hoşlanmazlar.  
  • Egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Sık sık serbest bırakılmalı ve açık havada gezmesine izin verilmelidir.
  • Apartmanlarda bakmaya en uygun tavşan türlerinden birdir. Bahçede de bakımları yapılabilir.
  • Ortalama 10 yıllık bir yaşa süreleri vardır. İyi bir bakımla yaşam süreleri artırılabilir.

hollanda lop tavşanı

Hollanda Lop Tavşanı Bakımı

Yumuşacık tüyleri, düşük kulakları, enerjik ve hareketli olması, sosyal ve cana yakın karakter yapısıyla dünyanın en sevilen tavşan türlerinden olan Hollanda Lop tavşanı beslenmeye en uygun evcil hayvanlardan biridir. Diğer tavşan türlerinden farklı olarak ürkek değildirler ve insanlarla kolay ve sıkı iletişim kurarlar. İnsanlarla bağ kurma yetisi erkelerde dişilere göre daha fazladır. Dişi Hollanda Lop tavşanları biraz daha çekingendirler. Fiziksel temastan kaçınmasalar da kucağa alınmayı sevmezler. Meraklı ve hareketli yapıları nedeniyle sizi neşelendirip oyuncu karakterleri sayesinde de eğlendirebilirler. Hareketli olmaları nedeniyle sürekli kafeste kapalı kalmaktan sıkılırlar. Zamanının çoğunu kafeste geçirmek onu strese sokacağı gibi ömrünü de kısaltır. Bu nedenle onları düzenli olarak evin içinde dolaşmaları için kafesten çıkartmalısınız. Açık havada olmaktan çok hoşlanan Hollanda Lop tavşanlarını dışarı çıkmak da çok mutlu eder. Aslında tam bir bahçeli ev tavşanı olan bu tür, apartman dairelerinde de size zorluk çıkarmaz. Kemirme ihtiyaçları diğer tavşan türlerine göre daha az olsa da onun bir kemirgen olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Onu kablo ve tehlikeli ya da kemirebileceği nesnelerden uzak tutun.

>> Tavşan Yemleri

Hollanda Lop tavşanları, son derece zeki hayvanlardır. Zekâları ve insanlarla kurdukları iyi iletişim sayesinde isimlerini öğrenebilir ve eğitilebilirler. Özellikle tuvalet konusunda onu eğitmeniz yararınıza olacaktır. Tavşanlara özel üretilmiş tuvalet görevi gören kumların içine yerleştireceğiniz kuru otlarla ona tuvalet eğitimi vermek zor olmayacaktır.

Hollanda Lop tavşanları, tavşanlar için üretilen hazır mamalarla beslenmelidir. Bunun yanında keçiboynuzu, her türlü meyve, marul, maydanoz gibi yeşil sebzeler ile arpa ve buğdayı da severler. Her gün azar azar taze meyve ve sebzeyi tavşanınıza vermenizde bir sakınca yoktur.

Hollanda Lop tavşanları ile ilgili bilmeniz gereken en önemli noktalardan biri ise onların asla yıkanamamaları gerektiğidir. Bu, tavşanın ciddi bir şekilde hastalanmasına neden olabilir.


İlginizi Çekebilir: Evde Beslemek İçin En Uygun 5 Tavşan Türü

Hollanda Lop Tavşanı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey ??

Evcil hayvan denilince ilk akla gelen hayvanları gelin birlikte sayalım!

Kedi, köpek, kuş, balık, hamster…

Peki ya Hollanda Lop Tavşanı! Adını daha önce duymamış olabilirsiniz ama biz onu size tanıttıktan sonra en favori evcil hayvanınız olacağına iddiaya girebiliriz.

Hollanda Lop Tavşanı Nedir?

Hollanda Lop tavşanı,  senesinde Hollanda'da French Lops ve Netharland Dwarf tavşanının melezleşmesinden meydana gelmiş bir ırktır. Kulakları oldukça uzun ve düşük olan bu canlılar oldukça sevimli bir yüz ifadesine sahiptirler.

Düşük kulakları, ponponu andıran kuyrukları ve yumuşak tüyleri dikkat çeken bu tavşan türü, pek çok kişi tarafından hamstera da seafoodplus.info oldukça kısa olmasına rağmen boyutlarına rağmen daha büyük bir ağırlığa sahiptirler.

Oldukça oyuncu olan bu canlıların ortalama yetişkinlik kiloları  kg arasında değişebilir. Günde ortalam ml su içerler.

Bu sevimli canlıların cinsiyetleri ise ilk ay boyunca belli olmaz. 5. ayın sonuna doğru gelindiğinde ise cinsiyeti belli olan Hollanda Lop tavşanları bu aşamadan

Ortalama Ömürleri Ne Kadardır?

Hollanda Lop tavşanları iyi bakıldıkları takdirde yıl yaşayabilirler.

Evde Beslenebilir Mi?

Tavşan denilince akla kemirgen, tuvaletini her yere yapan ve kokan bir canlı geliyor akıllara. Halbuki tüm tavşanlar için bu durum geçerli değil. Hollanda Lop tavşanları farklı tavşan türlerinin aksine evde beslemeye oldukça uygun canlılardı. Hatta pek çok köpek ve kedi cinsinden çok daha evcil bir hayvan oldukları rahatlıklar söylenebilir. Merak etmeyin yazının devamında evde Hollanda Lop tavşanı beslemekle ilgili tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

Tuvalet Eğitimi Verilebilir Mi?

Pek çok kişi için en önemli sorunun bu olduğunu biliyoruz. Size güzel bir haberimiz var. Bu canlılar aynı kedi gibi tuvalet eğitimi alabilirler. Aynı kedi kumu gibi özel bir kemirgen kumuna sahip olan Lop tavşanları kolayca eğitilebilirler. Alacağınız bir kabın zeminine yerleştireceğiniz kum ve bu kumun bir tarafına yerleştireceğiniz kuru otla hayvanınızın ot olan yere yani kabına tuvaletini yapmasını şartlandırabilirsiniz.

Nasıl Onun Şartlanmasını Sağlayabilirim?

Cevap basit! Lop tavşanınızı evinizde bakmak istediğiniz bölgede ilk etapta özgür bırakın. Onun çişini ilk yaptığı yer kendisini güvende hissettiği yer olacaktır. O bölgedeki çişini bir peçeteyle silin, ancak peçeteyi çöpe atmayın. O bölgeyi sirkeli suyla sildikten sonra çiş kabını oraya koyarak içine de peçeteyi yerleştirin. Tavşanınız bir sonraki çişini kaba yapacaktır. Bu etapta ufak tefek kazalar yaşanabilir. Ancak bir süre sonra tavşanınız kabına alışacaktır.

Tuvaletleri Kokar Mı?

Hayır! Tavşanların tuvaletlerinin pek çok evcil hayvana kıyasla farkedilebilir bir kokusu yoktur. Eğer tuvaletlerinde bir koku farkederseniz bir veterinere danışmanız gerekir

Hollanda Lop Tavşanları Kemirir Mi?

İşte bu canlıyla ilgili en kritik soruya geldik. Hayır! Her ne kadar kemirgenler sınıfına girseler de bu canlıların diğer tavşan türlerinden farklı olarak baskın bir kemirme içgüdüsü bulunmaz. Bebeklik dönemlerinde (ilk 3 ay) kemirme eğilimleri bulunabilir. Ancak onların bu içgüdüsünü yönlendirmek mümkündür. Beslediğiniz alana koyacağınız karton kutular sayesinde onların kemirme ihtiyaçlarını gidermelerini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda özellikle bu aylarda evinizdeki kabloları çok fazla göz önünde tutmamanızı da öneririz. Emin olun siz tavşanınızı doğru bir şekilde yönlendirirseniz ne evinize ne de kendilerine zarar verme eğilimde olacaklardır.

Onu Gözlemleyin

Aynı zamanda her tavşanın kemirme eğilimi farklıdır. Bu nedenle siz kendi hayvanınızı iyi tanır ve neleri kemirmeye meyilli olduğunu gözlemlerseniz, ona göre önlemler alabilirsiniz.

Kafeste Beslenebilirler Mi?

Elbette onlar kafeste tutulabilirler. Ancak bu şekilde hayatlarını geçirmelerini hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecektir. Serbest bir alanda yıl gibi bir ortalama ömre sahip olan Hollanda Lop tavşanları kafeste beslendikleri takdirde bu süre yıla kadar düşmektedir. Bu canlılar için yapabileceğiniz en iyi şey evinizde bir odayı veya salon gibi bir alanın bir kısmını ayırmak olacaktır.

Onları Özgür Bırakın

Hatta aynı kedi köpek gibi siz evde yokken serbest kalmasında bir sakınca görmediğiniz alanlarda onu özgür bırakabilirsiniz. Emin olun bu sayede tavşanınız enerjisini atabilecek, daha sakin ve daha sevgi dolu bir canlı olacaktır. Aynı zamanda bu durum onun kemirme davranışının da önüne geçecektir.

Hollanda Lop Tavşanları Ne Yer?

Lop tavşanları beslemesi oldukça kolay hayvanlardır. Gelin sırayla neler yediklerine bakalım!

Paket Yem

İnternetten satın alabileceğiniz paket yemlerin içerinde oldukça farklı gıdalar bulunmaktadır. Arpa, buğday, çim konsantresi, keçiboynuzu, meyve parçaları, çekirdek, fıstık bu karışımların içerisinde bulunan gıdalardan bazılarıdır.

Kuru Yonca

Kuru yonca olmadan bir tavşan besleyemezsiniz. Sınırsız miktarda kuru yonca sağlamanız gerekmektedir. Bu otları da internetten temin edebilirsiniz.

Ufak bir tavsiye; eğer tavşanınız tuvaletinde bir yumuşaklık ve koku varsa mutlaka bol kuru ot veri.

Sebze ve Meyveler

Pek çok çiğ sebze ve meyve Hollanda Lop tavşanlarına verilebilir. Özellikle marul, maydonoz, havuç, armut, elma, karpuz, muz, biber (tatlı) bu tavşanların favori gıdalarıdır. Elbette tavşandan tavşana farklılık gösterebilir. Bu gıdaları tavşanınıza verirken abartmamanız gerekmektedir. Günde dal maydonoz, 2 3 yaprak marul, 1 dilim armut gibi ölçüler yeterli olacaktır. Eğer bir gün maydonoz veriyorsanız diğer gün marul verebilirsiniz.

Şaşırtıcı Bilgi

Bir Hollanda Lop tavşanı sahip olarak benim ufaklığın çilek sapına (yeşil kısım) deli olduğunu da belirtmek isterim.

Elma Kurusu, Eti Burçak, Galeta

Ve sıra geldi sizi en çok şaşırtacak gıdalara. Migros gibi süpermarketlerde satılan Kuru Elma bu sevimli canlıların uğruna takla atabileceği bir gıda. Etrafınızda dört dönsün istiyorsanız her gün bir avuç kuru elmayla onları ödüllendirebilirsiniz. Eti Burçak ve tahıllı galetalar da bu minnoşların en sevdiği gıdalar arasında yer alıyor.

Sularını Nasıl Vermek Gerekir?

Kemirgenlere özel satılan suluklar sayesinde tavşanınızın su içmesini sağlayabilirsiniz.

Yıkamak Gerekir Mi?

Kesinlikle hayır! Bu canlıların yıkamanız onların hastalanmasına ve ölmelerine neden olabilir. Zaten bu sevimli canlılar oldukça temizdirler. Günün ciddi bir kısmını kendilerini yalayarak temizlemekle geçirirler. O nedenle onları yıkamanıza gerek yoktur.

Traş Ettirilmeleri Gerekir Mi?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kendi temizliklerini yapan bu canlıların temiz olsa da oldukça yoğun tüyleri bulunmaktadır. Özellikle çiftleşme dönemlerinde ve mevsim geçişlerinde bu tüyler biraz can sıkıcı olabilir. Bu nedenle tavşanınızı düzenli olarak taramanız gerekmektedir. Özel taraklarını kullandığınız takdirde traşa ihtiyaç duymayacaksınız. Ancak eğer sorun tarayarak çözülemez bir noktaya gelirse onları traş ettirmeyi tercih edebilirsiniz.

Önemli Bir Uyarı

Sakın traş esnasında ayak tabanlarının traş edilmesine izin vermeyin. Bu maalesef bazı veterinerlerin de bilinçsiz bir şekilde yaptığı bir hatadır. Tavşanların ağırlarının büyük bir kısmını arka ayakları taşır ve ayaklarının altındaki tüyler bir nevi yastık görevi görür. Buradaki tüylerin traş ettirilmesi bu özelliğin kaybolmasına ve ayaklarının tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle bu noktaya çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tırnakları Nasıl Kesilmeli?

Veterinerlere danışarak veya internetten alacağınız özel makaslarla tavşanınızın tırnaklarını kesebilirsiniz.

Lop Tavşanları Birlikte Yaşarlar Mı?

Lop tavşanları pek çok canlı gibi birbirinden farklı karakterleri sahiptirler. Kimileri oldukça arkadaş canlısıyken, kimileri oldukça alan savunmasına düşkündür. Eğer bu canlıları küçüklükten itibaren birlikte yetiştirirseniz iyi anlaşma ihtimalleri yüksekti. Ancak erkeklerin özellikle çiftleşme yaşı geldiğinde kavgacı olma eğilimleri bulunur. Dişi ve erkek Hollanda Loplarını bir arada tutmak istiyorsanız da birinden birini kısırlaştırmanız gerekebilir. Çünkü Lop tavşanları oldukça sık ve hızlı çiftleşirler.

Hamilelikleri Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık aylık bir hamilelik süreçleri bulunur.

Kaç Yavru Doğururlar?

Hollanda Lop tavşanları ortalama adet yavru doğururlar. Bu yavruların bir kısmı doğum esnasında veya doğumdan kısa süre sonra hayatını kaybedebilir. Yavrulara ilk 15 gün boyunca temas etmemek gerekmektedir. Yavruların üzerine sinen başka bir koku annenin onları yuvadan atmasına neden olabilir. Bu nedenle yavruların tüyleri çıkana kadar dokunmamak gerekir. Anne sütü ememeyen yavrular hayatını kaybedecektir.

Kızgınlık Dönemleri Nasıl Anlaşılır?

Bu dönemlerden tavşanınızın çişinde bir koku farkedeceksiniz. Aynı zamanda çişini sıçratarak etrafa koku bırakma ve koşarken hafif sesler çıkarma gibi davranışlar da sergileyebilir.

Ses Çıkarırlar Mı?

Hayır! Tavşanların kedi ve köpekler gibi belirgin bir sesleri yoktur. Mutlu olduklarında ve azgınlık dönemlerinde

Kucağıma Alabilir Miyim?

Hollanda Lop tavşanları genel olarak yüksekte bulunmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle kucak aşığı canlılar olmadıkları söylenebilir. Ancak size güven duydukları takdirde kucağınızda çok fazla huzursuz olmayacaklardır.

Sizinle İletişim Kurduklarını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Pek çok insanın aklına gelen ilk sorulardan biri de Lop tavşanlarıyla nasıl iletişim kurulacağına dair oluyor. Lop tavşanlarının davranış ve duygularını kedi ve köpekler kadar kolay anlamak mümkün değildir. Ancak bu canlıların da kendilerine göre bir iletişim kurma yöntemleri vardır.

Güven Onlar İçin Çok Önemlidir

Hollanda Lop tavşanları oldukça heyecanlı ve ürkek canlılardır. Onlar için güven oldukça önemlidir. Size olan güvenlerini zamanla kazanacak ve kendilerini sizin yanınızda güvende hissedeceklerdir. Şimdi gelin bu güvenle birlikte gelişen bazı tavşan davranışlarına göz atalım.

Etrafınızda Dönmeleri

İşte bir Hollanda Lop'unun en büyük mutluluk belirtisi. Eğer etrafından oldukça uzun süren turlar atıyorlarsa ve hatta bu turlar esnasında sesler çıkarıyorlarsa bilin ki tavşanınız çok mutlu!

Yanınıza Gelip Yatmaları

Bu onların sizin kokunuza yani size alıştıkları ve güvendikleri anlamına gelir.

Peşinizden Koşuyorlarsa

Eğer evde küçük kovalamacalar yaşanıyorsa bilin ki tavşanınız sizinle oyun oynamak istiyorlar.

En Sevdikleri Oyuncaklar Nelerdir?

İnternette ve hayvan malzemeleri satan dükkanlarda kemirgen oyuncakları satıldığını göreceksinizdir. Ancak dürüst olmak gerekirse tavşanlar bu oyuncaklara genelde pek yüz vermezler. Onlara karton kutulardan hazırlayacağınız labirentler, küçük delikler onların çok daha fazla terci edeceği oyuncaklar olacaktır.

Ankara'da Bir Hollanda Lop Cenneti: Holland Lop Cafe

İşte gerçek bir Hollanda Lop tavşanı cenneti! Ankara Ümitköy'de bulunan bu mekanın konsepti adından da anlaşılacağı üzere Hollanda Lop tavşanları! Bahçesinde hem lezzetli yemekler yiyebileceğiniz hem de bir sürü tavşanla temas kurabileceğiniz bu mekanı ziyaret etmenizi öneririz.

Son Olarak Satın Almayın, Sahiplenin

Ve son olarak aynı kedi, köpekler gibi Hollanda Lop tavşanlarını lütfen parayla satın almayın. Sahiplenin. Ayrıca bu sevimli canlıları hayatınıza dahil edeceğiniz zaman onlara bakıp bakamayacağınıza dair detaylı bir şekilde düşünmenizi tavsiye ederiz. Unutmayın bir canlıya yuva olmak oldukça ciddi bir konudur.

Dipnot: Yazıda kullanılan fotoğraflar benim Hollanda Lop tavşanım Rakı'ya aittir. ??

Kaynak: seafoodplus.info / Komik - İlginç

HollandaKöpekKomik - İlginçHaberler

Hollanda lop tavşanı

Hollanda lop tavşanı, düşük kulaklı evcil tavşan türüdür. Hollanda'da yılında "Netherland Dwarf" (Hollanda cüce tavşanı) ile "French lops" (Fransa lop tavşanı) tavşanları melezlenerek meydana gelmiştir. Kulakları düşüktür ve yanaklara kadar uzanır. Beyaz, kahve-beyaz, siyah-beyaz, kül rengi ve sarı renklerde olabilir. Bacakları kısadır, ağırlıkları gr ile gr arasında olabilir. Yaşam süreleri 12 - 14 yıl arasındadır.

Gebelik süresi 30 - 35 gündür. Bir seferde 3 - 6 adet arası yavrusu olabilir.

Hollanda Lop Tavşanı Özellikleri[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.