ayaktaki ödem nasıl giderilir / Ödem Nasıl Atılır? Hızlı Ödem Atmanın Yolları | NPİSTANBUL

Ayaktaki Ödem Nasıl Giderilir

ayaktaki ödem nasıl giderilir

Ödem ne demek? Ödem nedir, ayakta ve bacaklarda ödem nasıl atılır?

Vücudumuzun rutin işleyişini sürdürebilmesi için her gün belli bir miktar sıvı almamız gerekiyor. Özellikle dokularımızın ve organlarımızın ihtiyacı olan oksijene ulaşabilmesi için bu sıvılara ihtiyacı var. Bu rutin işleyişin bir sonucu olarak da her gün düzenli olarak vücudumuzdan belli bir miktar sıvıyı dışarı atıyoruz. Gün içerisinde aldığımız sıvılarla attığımız sıvılar arasında bir denge bulunuyor. Bu dengenin bozulması bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

ÖDEM NE DEMEK?

Ödem, tıp dünyasında "sıvı tutulumu" olarak tarih edilen, vücudumuzun dokularında fazladan sıvı birikmesine verilen isimdir.

ÖDEM NEDİR?

Yediğimiz içtiğimiz her şeyin vücudumuzun her yerine dolaşım sistemimizle yani kalbimizin pompaladığı kanla taşınıyor. Besinlerden aldığımız vitaminler, mineraller, oksijen vb. damarlarla dokularımıza, hücrelerimize ulaştırılıyor. Kılcal damarlara sızan sıvılar bazen vücudun bazı dokularında birikebiliyor. Dokularda biriken bu sıvılar şişkinliklere yol açıyor. Daha çok bacaklarda, ayaklarda, ayak bileklerinde, ellerde, kollarda oluşan bu şişkinlikler ödem olarak tanımlanıyor.

ÖDEM NASIL ATILIR?

Kadınlarda gebeliğin ve her ay adet dönemlerinde yaşanan hormon değişikliklerinin, çok fazla tuz tüketmenin, hareketsiz yaşam tarzının, kullanılan bazı ilaçların ve bazı enfeksiyonların neden olduğu ödemin vücuttan atılması sağlık açısından önem taşır.

Ödem, kalp yetersizliği, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, Tiroid, Romatizma gibi pek çok hastalığın bir sonucu olarak da yaşanabilir. Bu yüzden ödem atma yöntemini belirlemek için ödeme sebep olan şeyin ne olduğunu iyi saptamak gerekir.

Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan ödem probleminde ödemden kurtulmanın yolu yaşam alışkanlıklarını değiştirmekten geçiyor. Sıvı tüketimini arttırıp tuz, alkol, gazlı içecekler, şeker, kafein ve karbonhidrat tüketiminin en aza indirilmesi, Uzun süre aynı pozisyonlarda oturmamak veya yatmamak, istirahat ederken bacakların yukarı kaldırılması, hareketsiz kalmamaya gayret etmek, spor yapmak ve spor yapmayı alışkanlık haline getirmek ödem atmada etkilidir.

Ödem atmada en etkili yöntemlerden biri de vücuttan sıvı atımını hızlandırmaktır. Bunun için idrar söktürücü ilaçlar ve bitkisel yöntemler en sık denenen ödem atma yöntemleri arasındadır. İdrar söktürücü ilaçlar kesinlikle bir hekim kontrolünde kullanılmalıdır çünkü en başında da söylediğimiz gibi vücuda alınan sıvıyla vücuttan atılan sıvının arasında bir denge var ve bu dengeyi korumak önemli. İdrar söktürmek istersen fazla sıvı kaybına neden olmak en son istenecek şey olur.

ÖDEM ATMAK İÇİN NE İÇMELİ?

Ödem atmak için idrar söktürücü etkiye sahip bitki çayları ve karışımlar içilebilir.

  • Adaçayı
  • Ihlamur,
  • Yeşil çay,
  • Kantaron otu,
  • Anason,
  • Biberiye,
  • Rezene,
  • Maydanoz,
  • Hindiba,
  • Papatya çayı iyi ödem söktürücüleri arasında kabul edilir.

AYAKTA OLUŞAN ÖDEM NASIL GEÇER?

Ayaklarda oluşan ödemi atmak için egzersiz önemli bir yöntemdir. Spor yaparak ödemden kurtulabilirsiniz. Yere yatıp ayaklarımızı yukarı kaldırmak, gerekirse ayakları bir duvara dayamak ve bir süre öyle beklemek ayaklardaki şişkinliğin inmesine yardımcı olacaktır. Ayağınıza buz ya da herhangi soğuk bir şeyle küçük masajlar da yapabilirisiniz. Kan dolaşımını hızlandırıcı hareketler yapabilirisiniz.

Ayak bileği ödem söktürücüleri arasında en popüler olanlardan biri de nanedir. Naneyi kaynatıp bir kova kuyun içine katın ve ayaklarınızı bu suyun içine sokun. Nanenin ayaklarda ödem oluşmasını engellediği söylenir.

BACAKLARDAKİ ÖDEM NASIL GİDERİLİR?

Bacaklardaki ödemin nedeni bir toplardamar tıkanıklığı olan varislerden de kaynaklı olabilir. Varislerden kaynaklanan ödem için varis çorabı kullanılabilir. Fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli spor yapıp tuz tüketimini azaltmak bacaklardaki ödemden kurtulmanın ilk adımıdır.

Kolda ödem ve ağrı durumu lenfödem sebebiyle de olabilir. Lenfödem kol ödemi olarak da tanımlanır. Özel takip gerektiren bir hastalıktır.

Karında ödem belirtileri arasında şişkinlik öne çıkar. Karın bölgesinde oluşan ödemden kurtulmanın yolu da spordan ve sağlıklı beslenmeden geçiyor. Aynı zamanda bol bol su içmek de karındaki ödemi atmaya yardımcı olacaktır. Potasyum ve magnezyum açısından zengin yiyecekler, sodyumun , dolayısıyla tuzun azaltılması da karındaki ödemi atmaya yardımcı olur.

Ayaktaki ödeme ne iyi gelir?

Ayaktaki ödem bir çok yönüyle insan hayatını zorlaştıran durumlardan birisidir. Vatandaşlar özellikle bu dönemlerde ayaktaki ödeme ne iyi gelir aramalarını yaparak dertlerine çare bulmaya çalışıyor. Ayak ödemi her zaman ağrıya yol açmaz, fakat açtığında bu ağrı çok rahatsız edici olur. Ayak bileklerinizden birinde veya her ikisinde ağrı hissediyorsanız, bu yaralandığınızın işareti olabilir.
Ağrının uzun süre devam etmesi durumunda, bir uzmana görünmek en doğrusudur. Ağrının yanı sıra bir iltihaplanma da söz konusu ise, ödemin nedeni bir darbe veya hafif burkulma olabilir. Uygun bir tedavi yöntemiyle kısa sürede iyileşebilirsiniz.

AYAKTAKİ ÖDEME NE İYİ GELİR?

Şişmenin tıbbı karşılığı olan ödem, ayakta veya oturarak çok uzun vakit harcamaktan, hamilelikten, aşırı kilodan, veya hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmekten kaynaklanabilir.

Fakat genellikle, vücudun alt kısımlarında sıvı birikmesinden kaynaklanır. Spor yaparak veya belirli egzersiz hareketleri uygulayarak ödemden kurtulmak mümkündür.

Ancak, ayağınızda sık sık oluşan ödemin nedeni, kronik iltihap veya başka bir benzer rahatsızlıksa, en doğrusu bir uzmanla görüşerek daha etkili bir tedavi yöntemi uygulamaktır.



Belirtileri tedavi etmeden önce, sorunun kaynağının ele alınması gerekir.

Ödemin nedenlerinden bazıları kötü beslenme, obezite, artrit, kalp ve böbrek hastalıklarıdır. Eğer bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz, rahatsızlığınızı kontrol altına almanız ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekir.


Eğer ilaç kullanıyorsanız, yan etkilerinden birisi ödem olabilir. Bu probleme yol açabilen veya ağırlaşmasına yol açan ilaçlardan bazıları doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve hipertansiyon ilaçlarıdır. Böyle bir durumda kullandığınız ilacı bırakmalı veya alternatif bir ilaç kullanmalısınız.

Ayrıca, tuz tüketimini azaltmalısınız. Çünkü sodyum, sadece bileklerde değil tüm vücudunuzda ödeme neden olabilir.

Ayak ödeminden kurtulmak için başka bir yol ise spor yapmaktır. Özellikle de hamilelerin, tüm gün çalışanların ve yaşlıların spor yapması gerekir.

Herhangi bir aktivite yapmanız yeterli olacaktır. Haftada en az 3 kez yürüyüş yapmanızı öneririz.

Bileklerinizin şişmesini önlemek için uzun süre oturmaktan veya ayakta aynı pozisyonda kalmaktan kaçınmalısınız.



İşiniz gereği başka bir seçeneğiniz yoksa belirli aralıklarla pozisyonunuzu değiştirmeye çalışın. Biraz temiz hava almak için pencereye kadar yürümek bile ödemi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Son olarak, bileğinizi sıkan pantolonlar, çoraplar veya ayakkabılar giymemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca kaslarınızın etrafındaki bölgeye dikkat etmelisiniz, çünkü kasların sıkılması bacağın alt kısımlarına etki edebilir.

AYAKTAKİ ÖDEM EVDE TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Bileklerinizi, bacaklarınız düz olacak şekilde yukarıya doğru bir koltuk veya sandalyeye dayayın. Birkaç dakika boyunca beze sarılmış buz uygulaması yapın. Diğer bir seçenek ise, yatakta uzanırken bacaklarınızı kaldırarak, topuklarınızı değdirmeden duvara yaslamak ve bacaklarınızı mümkün olduğunca düz tutmaktır. Kanın aşağı indiğini ve ödemin azaldığını fark edeceksiniz. Bu pozisyonda 5 dakikadan fazla durmak çok zordur ama biraz pratik yaptıkça her seferinde daha uzun süre dayanabilirsiniz.

Soğuk kompres uygulayın (dondurulmuş herhangi bir şey olabilir). Cildinizle doğrudan temas edip yakmaması için bir bezle sarılı şekilde uygulayın. Isındığında buzluğa geri koyun, böylece daha sonra tekrar tekrar kullanabilirsiniz.



Burkulma, tendon iltihabı, veya ağrınız varsa dönüşümlü olarak soğuk ve sıcak sirke uygulaması yapın. Eşit miktarda sirke ve suyu ocakta 5 dakika ısıtın. İçine havlu batırın ve bileğinizi bu havluyla sarın. Birkaç dakika bekletin ve aynı işlemi bu sefer soğuk sirkeyle uygulayın. İşlemi 3 kez tekrar edin.

Şişmiş bileğinizin üzerine salatalık dilimi koyup bir tülbentle veya bandajla sarabilirsiniz. Salatalık sıvıyı emer ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Şişmiş bilekler için etkili bir egzersiz: yere oturun ve ayaklarınızı gergin halde uzatın. Bileklerinizi saat yönü ve aksi yönde 15'er kez çevirin. Kan dolaşımınızı hızlandıracaktır.

İBRAHİM SARAÇOĞLU AYAKTAKİ ÖDEME NE İYİ GELİR AÇIKLAMASI



FERİDUN KUNAK AYAKTAKİ ÖDEME NE İYİ GELİR SÖZLERİ

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası