köprüköy çamur banyosu / Deliçermik dedikleri, çamur banyosuymuş meğer! « Yaylalar Weblog'a hoşgeldiniz

Köprüköy Çamur Banyosu

köprüköy çamur banyosu

kaynağı değiştir]

KÖPRÜKÖY DELİ ÇERMİK KAPLICALARI

KÖPRÜKÖY (DELİ ÇERMİK ) KAPLICALARI:

 

Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıcaları
Su sıcaklığı : 26
Köprüköy /Erzurum 

 
Erzurum Köprüköy ilçesindeki Köprüköy kaplıcası Erzurum'a 58 km, Pasinler ilçesine ise  18 km uzaklıktadır. 
Köprüköy merkeze km uzaklıktaki kaplıca ve çamur banyosuna yörede Deli çermik denmektedir.

Çamur, el değmemiş ve tam doğallığında ve tabii yerinde, kaynağında bulunuyor. Bu kaplıcanın suyu 26 C. olup, bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Suyun Ph değeri ’dir. Akım değeri ise lt/sn’dir. Pasinler ilçesine 15 km mesafede bulunmaktadır. 
Köprüköy’deki Deli Çermik’teki kaynak soğuk,ılık ve sıcak suyu ve çamuruyla farklılığını gösteriyor. Deli çermik’in müdavimleri, Burada çamur banyosu yapmakla kalmıyor, yine orada satışa sunulmuş büyük bidonlarla çamur ve şifalı suyu da beraberlerinde götürebiliyorlar .Erkekler ve bayanlar için ayrı ayrı bölümlere ayrılmış deli çermik çamur banyoları ve kaplıcası’nda, güneş altında kurunmak için hazırlanmış beton ve yeterli alanlar bulunuyor. Deli çermik’te, böbrek hastaları için yararlı soğuk maden suyu kaynakları da bulunuyor. Buradaki Çamur banyosuna girenler şüphesiz sadece ağrılı hastalık sahipleri değil, Erzurum’dan cildini güzelleştirmek isteyenlerde buraya akın ediyor. Hem cilt hastalıklarında da şifa kaynağı olan Deli Çermik’te, Belediye, İller bankası aracılığı ile sosyal tesis ve konaklama tesisleri de yapmış. 
Kaplıcanın suyu sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizmal rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılmaktadır. 
Tıbbı değerlendirme raporu:
Romatizmal hastalıkların,(Romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere)kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoratrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kaşıntılı ve döküntülü dermatolojik rahatsızlıklarda helioterapi ile kombine edilerek veya tek başına tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda, cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif dsitoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir 

 Termal şifalı sular var ama çamur banyosu yok . Köprüköy'de ise çamur banyosuna deliçermik diyorlar

23 Temmuz Pazartesi

Deliçermik dedikleri, çamur banyosuymuş meğer!

İlgili Galeriler

Kilometrelerce uzaklara gitmeye hiç gerek yok ki, Erzurum Köprüköy'de kaplıcanın alası var, hem de çamur banyolu 

 

 


Karadeniz bölgesi’nden deniz, kum ve Güneş görmek için Ege veya Akdeniz sahillerine akın edilmesi bir zamanlar modaydı. Bronzlaşmak için hali vakti yerinde olanlar, koşarlardı o sahillere. Oysa kendi bölgemizde alternatif Turizm yok değildi. Var olan kendi kaynaklarımızın farkında değfunduszeue.info kaynaklar yeterince değerlendirilmiyordu da ayrıca ama son dönemlerde artık hem bronzlaşma sevdasında olanlar da güzelleşme gayretinde olanları da sevindirecek kaynaklara sahibiz. 

Ege’de Muğla’nın Dalyan ve Köyceğiz ilçelerinde ve Kütahya’nın Sandıklı Hüdai Kaplıcası’nda çamur banyosu için kuyruğa girenler varmış hem de çok yüksek ücretler pahasına. Aynı özelliklerdeki bizdeki Yani Erzurum’un Köprüköy ilçesi’ndeki Deli Çermik’e giriş ücreti Cook uygun Üstelik çamur, el değmemiş ve tam doğallığında ve tabii yerinde, kaynağında bulunuyor. 

 
 

 Kimileri çamur taşıyor , Köprüköy’deki Deli Çermik’teki kaynak soğuk,ılık ve sıcak suyu ve  çamuruyla farklılığını gösteriyor. Deli çermik’in müdavimleri, burada çamur banyosu yapmakla kalmıyor,  büyük bidonlarla çamur ve şifalı suyu da beraberlerinde götürebiliyorlar. Ama buradan alınan çamur için herhangi bir ücret alınmıyor. 

 Yıllardır çamur kaynağından bidonlarla çamur taşınmasına rağmen toprağın eksilmemesine oradaki görevlilerde şaşırıyor. Köprüköy’de Deli Çermik adı verilen bu çamur banyosu, deli bir çobanın hayvanları otlattığı sırada büyükbaş hayvanların(Manda veya cameş) girip de çıkmadığı bu çamura deli çobanın da girmesiyle başlanmış. Çamura bulanan çobana, deli adını vermişler. Normal insan işi değil diye ama o çamur, bugün insanların her türlü ağrılarına deva funduszeue.infoer ve bayanlar için ayrı ayrı bölümlere ayrılmış deli çermik çamur banyoları ve kaplıcası’nda, güneş altında kurunmak için hazırlanmış beton ve yeterli alanlar bulunuyor. 

 

Özellikle müzmin ağrılı hastalığı olanların rağbet ettiği, yöre insanınınsa sadece piknik alanı ve cilt problemleri için rağbet gösterdiği Deli çermik’te, böbrek hastaları için yararlı soğuk maden suyu kaynakları da bulunuyor.İşte Erzurumluların “Allah Karadenizlilere dert vermiş, dermanını da bize vermiş!” ifadelerinin altında bu şifalı kaplıcalardan yarar gören ve buraya akın eden başta Trabzonlular ve Rizeliler geliyor.Çamur banyolarına girildikten sonra sodalı maden suyu duşunda temizlenip havuza giriyorlar. Havuzdaki suda sodalı ve hem de içilebiliyor. Buradaki Çamur banyosuna girenler şüphesiz sadece ağrılı hastalık sahipleri değil, Erzurum’dan cildini güzelleştirmek isteyenlerde buraya akın ediyor. Hem cilt hastalıklarında da şifa kaynağı olan Deli Çermik’te, Belediye, İller bankası aracılığı ile sosyal tesis ve konaklama tesisleri de yapmış. Çook kapasiteli deli çermik’te ilave yataklarla   konaklama imkanına sahip oluyor. . 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burası aynı zamanda bir mesire yeri de olduğundan burada mangal yakabilmek piknik yapabilmek için  de mümkün ve de var olan kantinden de gerekli ihtiyaçları karşılayabiliyorsunuz. Veya kantinde dilerseniz kahvaltı ve sabah akşam öğün yemeği ihtiyacını da karşılayabiliyorsunuz.

 

 

 

 

Erzurum’a nerden giderseniz gidin, hava ve karayolu hatta trenle de varabilirsiniz. Sonrası kolay, Pasinler veya Köprüköy otobüsleriyle de gidebilirsiniz veya Horasan otobüsleri ile de gidip Köprüköy’de inerseniz, zaten ilçeye 3 kilometre uzaklıkta Deli Çermik kaplıcası.

 



Şifayı &#;amurda arıyorlar

ERZURUM - İlhami Erkılıç

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde bulunan ve çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen yıllık kaplıcaya gelen yerli ve yabancı turistler, çamur banyosu yapıp termal suya girerek rahatsızlıklarına şifa arıyor.

İlçenin Kaplıca Caddesi'ndeki Şifalı Çamur Banyosu Deli Çermik Kaplıcaları Tesisi, şifalı suyu ve çamur banyosuyla yurt içi ve dışından gelen misafirlerinin uğrak yeri oldu.

Romatizma, sindirim sistemi, bel ve eklem ağrısı gibi şikayetleri bulunan vatandaşlar, belediye bünyesindeki tesise gelerek burada hem konaklama imkanı buluyor hem de çeşitli rahatsızlıklarını çamur banyosu yaparak gidermeye çalışıyor.

Köprüköy Belediye Başkanı Osman Belli, "Kaplıcamız, Türkiye'nin her tarafından ve yurt dışından gelen misafirlerle doluyor. Bel ve eklem ağrısı, cilt hastalıkları, kan dolaşımı, sindirim sistemi ve mantar gibi hastalıklara çamur banyosu çok iyi geliyor. Kaplıcanın suyunun 26 derece sıcaklığı var." dedi.

Belli, kaplıcanın 2 bölümden oluştuğunu ifade ederek, bir bölümünün kadınlara diğerinin ise erkeklere ait olduğunu ifade etti.

Kaplıcaya Sağlık Bakanlığından "şifalıdır" raporu

Tesis Müdürü Aykut Belli de kaplıcaya gelenlerin çoğunun şifa için geldiğini vurgulayarak, "Misafirlerimiz burada vücutlarına çamuru sürüp dakika bekledikten sonra duş alıyor. Çamurun bel ağrısı olmak üzere birçok hastalıklara faydası var. Kaplıcamızın, Sağlık Bakanlığından bazı hastalıklara faydalı ve şifalı olduğuna dair raporumuz var." diye konuştu.

"Buraya bastonla gelen bastonsuz gidiyor"

İstanbul'dan Erzurum'a gelen ve söz konusu tesisin Türkiye'deki en özel yerlerden birisi olduğunu dile getiren Enver Taşçınar da "Buranın çamuru romatizmaya çok iyi geliyor. Afyon ve diğer bazı illerdeki bu tesise benzer yerleri gezdim. Diğerleri, burası kadar şifalı değil. Buraya bastonla gelen bastonsuz gidiyor." dedi.

Ardahan'dan kaplıcaya gelen vatandaşlardan İsmet Kaya ise "Eşim hacdayken bacağını kırdı. Doktorlara götürdüm ama istediğimiz gibi yürüyemiyor, bastonla yürüyordu. Allah burayı yapanlardan razı olsun. Eşim, buraya bastonla geldi, 3 gün kaldıktan sonra bastonu bıraktı ve desteksiz yürüdü gün daha burada konaklayacağız." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası