turşunun bozulduğunu nasıl anlarız / Tursunun bozuk oldugunu nasil anlariz? – monash.pw

Turşunun Bozulduğunu Nasıl Anlarız

turşunun bozulduğunu nasıl anlarız

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Turşu uzun bir süre fermente sonucu oluşan bir besin olduğu için insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Turşunun başlıca faydaları sindirim sistemini güçlendirmek, metabolizmayı çalıştırmak, kansere karşı koruyucu bir etki gösterme, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma, kalp ve sinir sistemini güçlendirme, damar tıkanıklıklarına karşı etkili olmasıdır. Bu özelliklerinin yanı sıra turşu belki de en çok çeşitliliğe sahip olan bir besindir. Çeşitlilik anlamında bu denli geniş bir yelpaze sunuyor olması faydalarını da arttırmaktadır.

Genel olarak turşunun faydalarının yanı sıra özele inildiği zaman farklı turşu çeşitlerinin farklı konularda da etkileri, yararları bulunmaktadır. Özellikle doğal antibiyotik olarak da bilinen sarımsaktan elma sirkesi ile elde edilen sarımsak turşusu tam bir antibiyotik özelliği görerek vücudu her anlamda korumaktadır. Turşu her ne kadar saymakla bitmeyecek faydaya sahip olsa da turşu kurarken oranlara çok dikkat etmek gerekir.

Doğru oranların tutturulması sonucunda turşu çok uzun süre yıllarca hiç bir bozulmaya uğramadan muhafaza edilebilir. Ancak doğru oranların tutturulmaması sonucunda bir süre sonra turşu bozulmaya başlar. Turşunun bozulduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Yumuşama

Yumuşama turşunun bozulduğunu anlama konusunda ilk dikkat edilmesi gereken ve ilk dikkat çeken noktadır. Turşunun yumuşaması kolaylıkla fark edilebileceği için turşunun bozulduğunu anlama konusunda da en pratik yöntemdir. Kurduğunuz turşu zaman içerisinde sertliğini kaybederek yumuşamaya başlamış ise bozulmuş demektir. Bunun en temel nedeni turşu suyundaki tuzun azlığıdır. Bunun yanı sıra yüzeyde mayalardan dolayı oluşan zarın temizlenmemesi de turşunun yumuşamasına neden olur.

2-)Şişme

Şişme sebze turşularında gözlenebilen bir tür turşu bozulma belirtisidir. Kurduğunuz turşuda şişme olduğunu anlamak için turşudaki sebzelerden birini ortadan kesin. Eğer içinde boşluklar oluşmaya başlamış ise turşu bozulmuş demektir. Bunun nedeni genellikle turşu suyuna fazla miktarda tuz atılmasıdır. Bu durumun oluşmasını engellemek için tuz oranını doğru şekilde ayarlamaya özen gösterirken taze sebzeler kullanmaya dikkat edin.

3-)Çiçeklenme

Çiçeklenme kurduğunuz turşunun hava almasından ya da sıcakta beklemesinden dolayı oluşabilecek bir bozulma şeklidir. Turşunun çiçeklenme ile bozulduğunu anlamak için üzerine bakmak gerekir. Eğer turşunuzun üzerinde beyaz bir zar oluşmuş ise turşu bozulmuş demektir ve bu zar temizlenerek turşunun serin bir ortama alınması gerekir.

4-)Küflenme

Küflenmiş turşular kesinlikle tüketilmemelidir. Turşuların küflendiğini anlamak için turşu kavanozunun üzerindeki tabakaya dikkat etmek gerekir. Mayalardan kaynaklı beyaz bir zar oluşumu normal karşılanabilirken beyazdan farklı renklerde bir zar yüzeyi varsa turşu küflenerek bozulmuş demektir.

bozuk turşubozuk turşu nasıl anlaşılırturşunun bozulduğunu anlama yöntemleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Artık günümüzde birçok meyve ve sebzenin turşusu yapılabiliyor. Turşu, uzun uzun gerçekleşen fermantasyon reaksiyonları sonucunda oluşan bir besindir. Bu nedenle insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Turşunun birçok faydası vardır. Fakat başlıca olanları:

  • Sindirim sistemini güçlendirmede yardımcıdır.
  • Metabolizmayı çalıştırır.
  • Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
  • Kalp ve sinir sistemini güçlendirir.
  • Damar tıkanıklıklarına karşı etkili rol oynar.

Turşunun faydalarının yanı sıra farklı turşu çeşitleri ayrı ayrı ele alındığında, çeşitlerine göre etkileri ve yararları da farklılık gösterir. Halk arasında doğal antibiyotik olarak tanınan sarımsağın elma sirkesi ile elde edilen turşusu tam anlamıyla antibiyotik özelliği göstererek insan vücudunu her anlamda korur.

Faydaları çok olan bu besinin yapım esnasında reçetelerini de doğru tutturmak gerekir. Doğru oranların tutturulması sonucunda kurulan bir turşu çok uzun yıllarca hiç bir bozulma göstermeden tüketileceği zamana kadar muhafaza edilebilir. Fakat doğru oranların tutturulamazsa, bir süre sonra turşu bozulmaya başlar.

Turşunun Bozulma Belirtileri Nelerdir?

1-)Yumuşamaya Başlar

İlk dikkat çeken nokta turşunun yumuşamaya başlamasıdır. Bunu turşuyu keserken veya yerken anlayabilirsiniz. Yumuşama turşunun bozulduğunu anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken noktadır.

Turşunun yumuşaması çok kolaylıkla fark edilebilir. Bu nedenle bozulduğunu anlama konusunda da en pratik yöntem budur diyebiliriz. Kurduğunuz turşu zaman içerisinde sertliğini kaybetmiş ve yumuşamaya başlamış ise maalesef bozulmuş demektir.

Bunun en temel nedenlerinden biri turşu suyundaki tuzun miktarının az olmasıdır. Fakat aynı zamanda eğer yüzeylerinin üzerinde oluşan mayalar da buna sebep olabilir. Çünkü mayalar dolayısı ile zarın temizlenememesi de turşunun yumuşamasına doğrudan sebep olur.

2-)Şiştiği Gözlenir

Turşuların şişmesi genelde sebze türünde olanlarda gözlenebilir. Şişme de bir tür bozulma belirtisidir. Kurduğunuz sebze turşusunda şişme olduğunu anlamak için bir tanesini alın ve ortadan kesin. İçerisinde eğer boşlukların oluşmaya başladığı görülüyor ise turşu bozulmuş demektir. Bunun nedeni de genellikle turşu suyuna çok fazla tuz eklenmesidir. Bunun önüne geçmek için ise tuz oranını doğru olarak ayarlamaya dikkat etmelisiniz ve taze sebzeler kullanmaya özen göstermelisiniz.

3-)Çiçeklenmeler Olur

Çiçeklenme, kurduğunuz turşunun kapağının açık kalıp hava almasından veya sıcakta çok beklemesinden dolayı oluşabilecek diğer bir bozulma şeklidir. Turşunun çiçeklenme ile bozulduğunu anlamak için ise açıp üzerine bakmak gerekir. Eğer üzerinde beyaz bir zar oluşmuş ise bozulmuş demektir. Turşu bu zardan temizlenmeli ve serin bir ortama alınmalıdır.

4-)Küflenmeye Başlar

Eğer turşu küflenmeye başlamışsa veya çoktan küflenmişse kesinlikle tüketilmemelidir. Küflendiğini anlamak için turşu kavanozunun üzerindeki tabakaya bakılmalıdır. Mayalardan kaynaklı beyaz bir zar gözleniyorsa, normal karşılanabilir. Fakat beyazdan farklı renklerde bir zar yüzeyi kaplamışsa turşu küflenerek bozulmuştur. Kesinlikle yenmemelidir.

Etiketler:bozuk turşubozuk turşu anlama yöntemleriturşunun bozulma belirtileri

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Bozuk Turşu Nasıl Anlaşılır?

Turşunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Turşunun içerisinde bulunan maddeler sebebi ile çok sağlıklı bir besindir. Doğal antibiyotik olarak bilinmektedir. Peki, turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır? Şimdi sizlere bu konudan bahsedeceğiz. Sizde bu konuya sair bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızın devamını okumaya ne dersiniz.

Küflenme Meydana Gelir

Turşu bozulduğunda turşuda küflenme meydana gelir. Genellikle küflenme turşunun üst tabakasında olur. Sadece beyaz bir tabaka görüyor iseniz turşunuz bozuk değildir. Ancak bunun yanı sıra küflenme meydana geliyor ise o zaman turşunuz bozuktur. Küflenen turşunun ise tüketilmemesi tavsiye edilir. Peki, turşu neden bozulur ve küflenir? Genel olarak turşu doğru kurulmadığı zaman yani malzemelerinde eksiklikler olduğu zaman ve saklanma koşulları doğru bir şekilde uygulanmadığı zaman küflenir. Turşunun küflenmemesi için turşu serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklanmalıdır.

Çiçeklenme Olur

Turşunuzun üst bölgesi çiçeklendi mi? peki bu turşu bozulur mu? Evet, turşunuz çiçeklendiğinde bozulmuştur ve asla tüketilmemelidir. Genelde turşunun üzerinde meydana gelen çiçeklenmeturşunun sıcakta durmasından kaynaklanır. Turşunun buzdolabında veya serin bir yerde saklanması gerekmektedir.

Şişme Meydana Gelir

Genellikle salatalık ve domates turşusunda şişme meydana gelir. Şişme turşunun bozulduğu anlamını taşır. Peki, turşunun şiştiği nasıl anlaşılır. Turşunun şişip şişmediğini anlamak için bıçak yardımı ile turşuyu kesin. Kestiğinizde turşunuzda boşluklar bulunuyor ise turlunuz bozulmuştur ve tüketilemez. Turşuda şişme neden olur? Genellikle turşu kurarken içerisine çok miktarda tuz atılması turşunun şişmesine ve bozulmasına sebep olur. Bu nedenle de turşu kurarken tuz oranlarına çok dikkat edilmesi gerekir.  Bunun yanı sıra turşu kurarken asla bayat sebzeler kullanılmamalı ve her zaman taze sebzeler ile turşu kurulmalıdır.

Yumuşama Olur

Turşu bozulduğunda ilk olarak turşuda yumuşama gözlemlenir. Genellikle tuzun ve sirkenin az olmasından dolayı turşu yumuşar. Yumuşayan turşunun ise tüketilmemesi tavsiye edilir.

Turşu Bulanık Olursa Ne Yapmalı?

Turşu bulanık olursa ne yapmalı? Bu konu turşu kuran kişiler tarafından çok fazla araştırılmaktadır. Sizde turşunuzu kurduysanız ve turşunuzda bulanıklık meydana geldiyse doğru sayfadasınız. Bulanıklık meydana gelmesi turşunun bozulduğu anlamına gelmez. Bulanıklığı geçirmek için 1 litre suyun içerisine 3 çorba kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı sirke konulmalıdır.

Turşu Bozulmaması İçin Nerede Saklanmalıdır

Ülkemizde turşu çok beğenilmekte ve özellikle kış mevsiminde tüketilmektedir. Çünkü içersinde birçok vitamin vardır, besin değeri yönünden zengindir. Peki, turşu bozulmaması için nerede saklanılır? Turşu mutlaka serin, kuru ve güneş görmeyen yerde saklanmalıdır. Buzdolabında yer var ise buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer buzdolabınızda yer yok ise o zaman kiler gibi serin yerlerde turşunuzu muhafaza edebilirsiniz.

Turşunun Ömrü Ne Kadardır?

Turşu kurdunuz ve turşu en fazla ne kadar süre tüketilir. Aslında bu sakladığınız yere göre değişmektedir. Eğer buzdolabında saklarsanız ay boyunca turşunuz bozulmadan kalabilir. Kiler gibi yerlerde saklarsanız o zamanda 2 ay kadar ömrü vardır. Sürekli olarak takip edilmeli ve bozulma meydana gelir ise tüketilmemelidir.

Turşu Suyu Beyazlarsa Ne Yapılır?

Turşuyu kurduktan bir süre sonra suyunda beyazlama meydana gelebilir. Birçok kişi bunu gördükten sonra turluyu tüketmez ve bozuldu zanneder. Aslında bozuk değildir. Eğer sadece turşuda beyazlama var ise turşunuzu tüketebilirsiniz. Beyazlamanın yanı sıra; turşuda küflenme, şişme, yumuşama da bulunuyor ise o zaman turşuyu tüketmemelisiniz. Peki, turşuda beyazlama neden meydana gelir. Turşuda beyazlama oluşmasının birçok sebebi bulunur. En önemli sebebi içerisine az miktarda tuz eklenmesidir. Bu nedenle turşu kurarken tuzunu iyi ayarlamak şarttır.

#turşunun bozulduğu nasıl anlaşılır


Bu kademeyi silmek istediğinize emin misiniz?

Öğeleri satın almak üze****siniz, devam etmek ister misiniz?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır