server serdaroğlu saç dökülmesi / Prof. Dr. Server Serdaroğlu (@drserverserdaroglu) • Instagram photos and videos

Server Serdaroğlu Saç Dökülmesi

server serdaroğlu saç dökülmesi

Kellik sorununa yerli ilaç çözümü

Kellik sorununu ortadan kaldırmak amacıyla bir Türk firması tarafından geliştirilen ilacın son faz araştırması, İÜ-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu'nun koordinatörlüğünde Türkiye'de başladı.

Faaliyetlerini Amerika'da sürdüren Türk firması tarafından saç dökülmesi tedavisinde kullanılabilecek bir molekül ve bu molekülden kellik tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç geliştirildi.

Kafa derisine sürülerek uygulanan ilacın iki deneme fazının başarıyla tamamlanmasının ardından üçüncü faz araştırmalarına geçildi.

Bu kapsamda son faz araştırması Türkiye'de yürütülecek olan araştırma, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu'nun koordinatörlüğünde yaklaşık 4 ay önce başladı.

Araştırma, 10 şehirdeki 14 merkezde toplamda vatandaşın katılımıyla bir yıl boyunca sürdürülecek. Gelecek yıl ağustos ayında tamamlanması planlanan araştırmanın bu aşamadan da başarıyla geçmesi halinde ilacın, yakın gelecekte piyasaya sunulması planlanıyor.

İlaç, kellik sorununun çözümü için umut vadederken aynı zamanda Türkiye'nin ilk patentli ilacı olma özelliğini de taşıyacak.

"SAÇ DÖKÜLMESİ KONUSUNDA YAPACAK ÇOK ŞEY VAR"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Serdaroğlu, saç dökülmesinin bir belirti olduğunu ve bunun arkasında birçok nedenin yer alabileceğini söyledi.

Bu kapsamda en sık görülen şeklin erkek tipi dökülme olduğuna işaret eden Serdaroğlu, bunun hem kadın hem de erkekleri etkileyebildiğini aktardı.

Prof. Dr. Serdaroğlu, içinde bulunulan coğrafyada kadınların yüzde 'inde, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 75'inde saç dökülmesinin görülebildiğini ifade ederek, "Aslında hastalık mı değil mi, bir kader gibi de kabul edilir her zaman için ama bu konuda yapılacak çok şey var." diye konuştu.

Serdaroğlu, diğer saç hastalıklarına ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Cerrahpaşa olarak bunlarla yoğun şekilde uğraşıyoruz. Bu hastalık gruplarında da oldukça iyi sonuçlar, başarılar elde ediyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden, hatta çevre ülkelerden de çok sayıda hasta geliyor ve bizi oldukça meşgul ediyor. Keşke her yerde saç hastalıkları merkezleri olsa. Bizim merkezimiz Cerrahpaşa'da 15 yıldır var. Türkiye'deki tek saç hastalıkları merkezi. Hem eğitim hem de araştırma olarak hastaların tedavisini yürütüyoruz."

"FAZ 1 VE 2 ÇALIŞMALARINDA  IŞIK GÖRÜNDÜ"

Serdaroğlu, son faz aşamasına geçilen çalışmanın oldukça geniş kapsamlı bir araştırma olduğunu, ilacın bu süreç içerisinde yaklaşık kişi üzerinde deneneceğini anlattı.

"Bu araştırma çok iyi dizayn edilmiş bir çalışma. Sağlık Bakanlığının ve çalışma içinde yer alan üniversitelerin etik kurullarının onayları var. İyi bir çalışma olacağını düşünüyorum. Ayrıca çok umut verici olarak görülüyor." diyen Serdaroğlu, denemelerin yaş arası erkeklerde yapılacağını söyledi.

Prof. Dr. Serdaroğlu, bir yıl sonra tamamlanması beklenen çalışmanın sonuçlarını merakla beklediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çok umut olduğunu biliyoruz çünkü bu aşama, faz 3 çalışması. Faz 1 ve 2 çalışmaları tamamlandı. Faz 1 Avustralya'da, faz 2 ise Amerika'da uygulanmış ve oldukça önemli ışık gördüklerini biliyoruz. Bu çalışmaya başladık. Tabii orijinalinde bir Türk firmanın olması hoş bir durum. Çünkü bu çalışma başarılı olup, ilaç olduğu andan itibaren Türkiye'nin belki de ilk ilacı olacak. Çalışma burada yapıldığı için Türkiye'ye mal edilecek. Bu açıdan gurur verici bir şey olacak. Ayrıca çalışmaya katılan bütün arkadaşlarımız çok heyecanlı.

Çalışma başarılı olduğu taktirde biz mesleki olarak en azından bütün dünyada refere edilen hekimler olacağız. Bu açıdan akademik anlamda çok onur verici bir çalışma olacak. Onun ötesinde tabii ülkeye getireceği artılar da var. Ülkenin ilk ilacı olacak. Zaten çok büyük bir yatırım yapıldı bu ilaç için. Güvensiz bir ilaç da değil, ama her denek olası risklere karşı sigortalandı ve çalışma bu şekilde sürdürülüyor. Hem güvenli hem de etkili olacağını düşündüğümüz bir ilaç olacak. Tabii sonucu ben de henüz bilmiyorum ama şu ana kadarki veriler umut vadediyor. Bu açıdan gelecekte saç dökülmeleri kader olmayacak diyebiliriz."

"ÇALIŞMA BAŞARILI OLURSA"

Prof. Dr. Server Serdaroğlu, çalışmanın şu anda belli bir dökülmenin görüldüğü bireylerde kullanıldığını dile getirerek, "Tam saç kaybı olan kişilerde başarısı ne olacak bilmiyorum ama eğer başarılı olursa en azından saçı yeni dökülmeye başlamış tüm erkekler ve sonrasında tüm kadınlarda kellik tarih olabilir. Ama saçlarını kaybetmiş kişiler için de bir umut olabilir mi? Onu daha sonraki araştırmalar gösterecek." şeklinde konuştu.

Gelecek ay denek alma süresinin dolacağını, bu tarihten itibaren de çalışmanın yaklaşık bir yıl süreceğini vurgulayan Serdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çalışma şu anda İstanbul - Ankara - Bursa - Samsun - Trabzon - Kayseri - Mersin- Kocaeli - Denizli ve İzmir'de yürütülüyor. Bir yıldan sonra bütün sonuçlar, protokoller açılacak. Doğru hastalar, doğru grupların içinde mi ve bunlar faydalandı mı bunlara bakılacak. İstatistikler yapılacak, ardından ne kadar önemli olduğuyla ilgili bir makale yazılacak ve kabul görecek hakem denetiminden geçmiş bir dergi de yayınlanacak. Bundan sonra ilaç olma şansı var. Bunların hepsi toplamda yıllık bir süreç. Bu sürenin sonunda artık çalışma ilaç olmuşsa başarılı olmuşsa herkes bundan faydalanacak."

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Server Serdaroğlu, dünyada en yaygın hastalığın erkeklerde gözlenen saç dökülmesi olduğunu belirtti ve bilinçsiz yapılan diyetlerin de saç dökülmelerine yol açtığını vurguladı.

Saç hastalıkları konusunda önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Server Serdaroğlu, saç derisi dökülmesinin bazı önemli hastalıkların belirtisi olduğuna işaret ederek, “Saçlı deri gözükmeye başladığı zaman saçlarda bir kayıp var demektir. Bu birçok nedenle olabilir. Erkeklerde saç dökülmesi sinsi bir şekilde ilerler. Tam dökülmez ama incelmeye başlar. Bu incelme sonucunda yavaş yavaş saçlar seyrelir. Erkeklerde bu daha erken yaşlarda olur. Kadınlarda ise genellikle doğumlar ve sonrasında belirginleşir ve saçlar inceldiği için saçta deri gözükmeye başlar. Hastalık için ne kadar erken tanı konulursa ve bu hastalıkların özelliğine göre tedavi yapılırsa şans o kadar artıyor” şeklinde konuştu.

“Stres Saç Dökülmesine Neden Olabilir”

Saç derisinde görülen kabuklu yaralarla ilgili olarak da bilgiler veren Prof. Dr. Serdaroğlu, “Saçlı deride en sık gördüğümüz hastalıklardan biri sedef hastalığıdır. Bu hastalık, çok fazla saç dökülmesine yol açmaz ama deri üzerinde, kabuklanma, kızarıklık ve sedefe benzeyen gümüş renkli kabuklar oluşur. İkinci grup egzama gruplarıdır. Seboreik egzama diye adlandırdığımız bu hastalıklar genetik özellikli ve stresle tetiklenen hastalıklardır. Bu grupta da sedef hastalığında olduğu gibi deride hafif kızarıklıklar ve üzerinde beyaz kabuklar görülür. Bunların dışında saçta deriye yerleşip kabuklanma yaparak saç dökülmesine sebebiyet veren hastalıklar da bulunuyor. Ayrıca uygulamalar sonucu oluşan rahatsızlıklar vardır. Yanlış şampuan, yanlış losyon, yanlış saç bakım ürünleri ve yanlış boya kullanımları alerji geliştirir ve kabuklanmalar oluşturur. Bunlar diğerlerine kıyasla daha kısa süreli ve daha kolay tedavi ettiğimiz hastalıklardır. Burada önemli olan nokta dermatoloğun oluşan kabuklanmaya doğru ayrımı yaparak sonuçlandırmasıdır. Sonrasında kimi zaman mikroskobik incelemeler yapıp biyopsi alıyoruz, kimi zaman da dijital mikroskop dediğimiz işlemlere bakıyoruz. Bunları da bir tanıya ulaştırdıktan sonra tedaviye başlıyoruz” dedi.

“Erkeklerde Saç Dökülmesi Dünyanın En Yaygın Hastalığı”

Saç dökülmesinin birçok nedeni olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Serdaroğlu, “Aslında söylediklerim var olan sebeplerin sadece küçük bir kısmıydı. Burada saç dökülmesinden çok diğer hastalıkları düşünmek lazım” dedi ve şunları söyledi: “İlki; toplumda en sık görülen “androgenetik alopesi” yani erkekteki saç dökülmesidir. Bu bizim de içinde bulunduğumuz ırksal alanda, erkeklerin %70’ini ilgilendiriyor. Az dökülebilir ya da tam kellik olabilir. Böyle bir spectrum dersek % Kadınların ise %50’sini oluşturuyor. Yani dünyadaki en yaygın hastalık aslında erkekteki saç dökülmesi.”

Saç dökülmesinin farklı sebepleri olabileceğini de söyleyen Prof. Dr. Serdaroğlu, “Bir ameliyat sonrası, ateşli bir hastalık geçirdikten veya kişi doğum yaptıktan sonra oluşabilen dökülmeler besinsel eksikliklerdir. Hatalı beslenme ve hatalı ilaç kullanımıdır. Örneğin tansiyon ilacı, kolesterol ilacı veya antideprasan kullanımına bağlı kronik dönemde saç dökülmeleri olabilir. Bunların dışında kan eksikliğinde, b12 vitamin eksikliğinde, folik asit veya çinko eksikliğinde bu tip durumlar ve troid hastalığı gibi hastalıklar oluşabilir” diye belirtti.

“Saçların Beyazlaşması Hastalık Habercisi Olabilir”

Saçlarda görülen beyazların önemine dikkat çeken Prof. Dr. Serdaroğlu, “Saçların beyazlamasını biz yaşlanma belirtisi olarak görüyor ve yaşlanmayı hastalıktan saymıyoruz. Kimi zaman saç beyazlaması bir hastalık belirtisi sayılabilir ama temelde en çok görülen yaşlanmaya bağlı olan saç beyazlamalarıdır. Bu genetik nedenlerle bazen erken olur bazen geç olur. Bu saç köklerindeki renk veren pigment hücrelerinin apopitoz yapması yani kendi kendini tahrip etmesidir. Bunların dışında vitiligo dediğimiz deride beyazlama yapan hastalık bağışıklık sistemi hastalığıdır. Savunma hücrelerinin pigment hücrelerini mikrop gibi algılamasıyla ve yok etmesiyle oluşan bu hastalık vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Sonuç olarak lokalize bir beyazlık görmüşsek ve belirli bir alanda grup olarak saçlar beyaz çıkıyorsa o zaman bir hastalık habercisi sayabiliriz” dedi.

“Beslenme Düzeni Saç Hastalıklarını Etkiliyor”

Beslenmenin saç hastalıkları üzerinde önemli bir etkisi olduğuna değinen Prof. Dr. Serdaroğlu, “Beslenme düzeni saç hastalıklarını etkiliyor. Günümüzde hastalık seviyesinde zayıflama merakı var. Özellikle genç kadın ve genç kızlarda daha çok görülüyor. Bir ucu yememe hastalığına dayanan bu az yeme alışkanlığı, günlük kalori miktarının kalori altına düştüğünde saçları fazlasıyla olumsuz etkilemekte ve saç dökülmesini doğurmaktadır. Bir başka konu ise hızlı ve dengesiz kilo verme. Kişi hızlı kilo verdiği zaman da saçlarında dökülme oluşur. Diyetlerin mutlaka bir diyetisyen kontrolünde oluşturulması ve kilo vermenin çok yavaş bir sürece yayılması gerekiyor. Ayrıca gıda takviyesi olarak kullanılan ilaçların mutlaka danışılarak kullanılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Şampuan, saç kremi gibi kozmetik ürünlerin saç sağlığına etkisini değerlendiren Prof. Dr. Serdaroğlu şunları dile getirdi: “Şampuan, saç kremi gibi kozmetik ürünler, saç sağlığından çok saçın kozmetik özelliğini etkiler. Uygun olmayan şampuan kullanılması, kişinin saçındaki yağ oranını, renk özelliğini ve parlaklığını etkileyecektir. Doğru kullanılmayan bir ürün, saç yüzeyinde hasarlar oluşturacaktır. Yani saçta aşırı kurumalar, çatallanmalar olacak, renk bozulacak, parlaklık gidecektir. Bu bir kozmetik özellik olsa bile neticede insanları çok etkileyecektir.”

Piyasalarda çok fazla saç ürünü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Serdaroğlu, bu ürünlerin eczanelerde muayenesiz satıldığına işaret ederek daha hassas davranılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Serdaroğlu, “Saç hastalıkları suiistimallere açık bir konu olduğu için daha hassas davranılması gerekiyor. Gerçekçi olmayan söylemlerle ürünleri satabilmek adına ‘saçınızda egzama var, mantar var’ cümleleriyle oluşmamış hastalıkları söyleyerek insanları kandırılabiliyorlar. Bu konuda eğitim biraz zor oluyor. Eczacılar genellikle bu tip eğitimleri kuaförlere yönelik yaptıklarını belirtir. Hastalığı en erken onlar görecekleri için bizim de kuaförler federasyonuna yönelik çalışmalarımız oldu. Onlara, kişilerin saç rahatsızlıklarını önceden haberdar edip saçları dökülme seviyesine gelmeden, piyasadaki pahalı ürünlere değil de doktora yönlendirmeleri için teşvik ediyoruz” dedi.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde saç hastalıkları ve saç dökülmesi konusunda çok ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Prof. Dr. Serdaroğlu, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Burada bir arkadaşım ile beraber 15 yıl önce kurduğumuz saç hastalıkları merkezimiz var. Hem Türkiye’nin birçok merkezinden hem de yurtdışından gelen hastalarımız var. Hastalarımız, hastalığın tanısı veya tedavisi için geliyorlar. Burada öncelikle hastalığın düzeyine göre kan analizleri ya da saç incelemelerini yapıyoruz. Dijital mikroskop ile veya histolojik incelemesini yaparak biyopsiye daha sonra karar veriyoruz.”

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Saçım Dökülüyor Ne Yapmalıyım ? logo

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası