eş yada yakın anlamlı cümleler / Cümlede Eş Yada Yakın Anlamlı Sözcükleri Tyt Edebiyat Konu Anlatımı

Eş Yada Yakın Anlamlı Cümleler

eş yada yakın anlamlı cümleler

Eş ya da yakın anlamlı cümleler

Eş ya da yakın anlamlı cümleler:

Bazı cümleler farklı kelimelerle kurulmalarına karşın aynı iletileri taşır. Söz gelimi &#;Hiçbir suçlu, kendi yargıçlığından kurtulamaz.&#; ile &#;Suçlular, yaşamları boyunca kendilerini yargılarlar.&#; cümlelerinde anlatılmak istenenler aynıdır ama bu cümlelerde kullanılan kelimeler birbirinden farklıdır.

ÖRNEK SORU (ÖSS)

Yalnızca güneşli günlerde yürüyen kişi, amacına ulaşamaz.

Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenene anlamca en yakındır?

A) İsteneni elde etmek her koşulda çalışmayı zorunlu kılar.
B) Başarılı olmak için insanın ne istediğini bilmesi gerekir.
C) İnsan, attığı her adımın sorumluluğunu taşımalıdır.
D) Değişik ortamlara kısa sürede uyum sağlamak güçtür.
E) Seçici olmak insanları güçlüklerle yüz yüze getirir.

ÇÖZÜM:&#;Yalnızca güneşli günlerde yürüyen kişi, amacına ulaşamaz.&#; cümlesindeki güneşli günler ifadesiyle anlatılmak istenen olumlu durum ve koşullardır. Bir kişi yalnızca olumlu durum ve koşullar¬da çaba sarf etmekle amacına ulaşamıyorsa onun her durum ve koşulda çalışması gerekir.
Cevap A

ÖRNEK SORU (ÖSS )

Picasso, &#;Ben başkalarını değil, asıl kendimi kopya etmekten korkarım.&#; der.

Picasso bu sözüyle sanatçıların nasıl bir tutum içinde olmaları gerektiğini belirtmek istemiştir?

A) Başkalarına benzememe ilkesine bağlı kalmalıdır.
B) Sıradan şeylerden sıra dışı ürünler yaratabilmelidir.
C) Farklı olma düşüncesiyle anlaşılması güç ürünler ortaya koymamalıdır.
D) Bireysel konulardan yola çıkarak toplumsal gerçekleri dile getirmelidir.
E) Her yeni çalışmasında, öncekilere benzemeyen özgün yapıtlar ortaya koymalıdır.

ÇÖZÜM : Picasso, &#;Ben başkalarını değil, asıl kendimi kopya etmekten korkarım.&#; diyerek sanatçıların yeni çalışmalarında, önceki çalışmalarına benzemeyen özgün yapıtlar ortaya koymaları gerektiğini vurgulamak istemektedir.
Cevap E

ÖRNEK SORU (YGS)

(I) Kimi şairler vardır, daha ilk şiirleriyle yeni bir içerik, yeni bir biçim yaratırlar. (II) Bu şairler, sürekli bir arayış içinde olduklarından zaman zaman şaşırtsalar da düş kırıklığına uğratmazlar okurlarını. (III) Moda yönelişlere itibar etmezler, dışarıdaki &#;gürültü&#; dikkatini dağıtmaz bu tip şairlerin. (IV) Kendilerini yenileme süreci içinde olan bu şairler okurlarının beklen¬tilerini boşa çıkarmazlar. (V) Şiirin iç sese dayandığının, yapısal bir bütünlük ve sağlamlık gerektirdiğinin bilincindedirler.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri anlamca birbirine en yakındır?

A) III. ve V.
B) IV. ve V.
C) II. ve IV.
D) I. ve III.
E) I. ve II.

ÇÖZÜM:Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin ikincisi ile dördüncüsü anlamca birbirine en yakındır. Bu şairler, sürekli bir arayış içinde (Kendilerini yenileme süreci içinde olan bu şairler ) olduklarından zaman zaman şaşırtsalar da düş kırıklığına uğratmazlar (okurlarının beklentilerini boşa çıkarmazlar.) okurlarını.

Cevap: C

Son Güncellenme:

Birbiri ile uyum içinde olan cümleler anlam ilişkisi içindedir. Yakın anlamlı, eş anlamlı, zıt anlamlı ya da açıklama cümlelerinde anlam ilişkisi bulunabilir.

Anlam İlişkisi Ne Demek?

Anlam ilişkisi olan cümleler birbiri ile uyum içinde olan cümlelerdir. Cümleleri eş anlamlı ya da zıt anlamlı kelimeler ile kurarak cümlede anlam ilişkisi kurabilirsiniz. Sebep-sonuç, neden-sonuç ya da koşul cümlesi ile de anlam ilişkisi olan cümleler kurmak mümkündür. Eğer bir durumun gerçekleşmesi başka bir duruma bağlıysa bunun için koşul cümlesi kurarak anlam ilişkisi yaratabilirsiniz. Aynı anlamdaki farklı kelimeler ya da farklı anlamdaki aynı kelimeler ile de anlam ilişkisi kurmak mümkündür. Cümlede anlam ilişkisini farklı birçok yol ile gerçekleştirmek mümkün olabilir.

Cümlede Anlam İlişkisi Örnekleri

Anlam ilişkisi olarak bakıldığında cümleler yakın anlamlı, neden-sonuç, amaç-sonuç- koşul sonuç, eş anlamlı ya da açıklama ve karşılaştırma cümleleri olarak ayrı ayrı incelenebilir. Eş anlamlı cümlelerde aynı konuyu ya da aynı düşünceyi farklı sözcükler ile anlatabilirsiniz. Yakın anlamlı cümlelerde ise aynı anlama gelen farklı sözcükleri kullanmak mümkündür.

Anlamca birbirine zıt olan kelimelerden oluşan ve birbiri ile çelişen cümlelere de zıt anlamlı cümleler denir. Bunda cümleler aynı fakat konuya bakış açısı farklı olur. Bir eylemin neden olduğunu da sebep sonuç cümleleri ile anlatabilirsiniz. Amacın ne olduğunu anlatarak amaç cümlesi, durumun hangi koşul ile gerçekleşeceğini anlatarak ise koşul cümlesi kurmak mümkündür.

Yakın anlamlı cümle nedir? Yakın anlamlı cümlelere örnekler, 10 tane yakın anlamlı cümle örnekleri, anlam bakımından birbirine yakın cümleler.

Yakın Anlamlı Cümlelere Örnekler

Yakın Anlamlı Cümlelere Örnekler

Yakın Anlamlı Cümle Nedir?

İki farklı cümle, anlam bakımından birbirlerine yakınsa, bu cümlelere yakın anlamlı cümleler denir.

Yakın anlamlı cümlelerde genellikle eş anlamlı ya da yakın anlamlı sözcük veya kelime gruplarından yararlanılır.

Yakın anlamlı cümlelerde konu ve ana düşünce değişmez; kelimeler, kelime sayıları ve ifadeler değişebilir.

Aşağıda yakın anlamlı cümleler örnek, 10 tane yakın anlamlı cümle örnekleri verilmiştir.

Yakın Anlamlı Cümlelere Örnekler

Apartman yöneticimizle pek anlaşamam.

Yakın Anlamlısı:Apartman yöneticisiyle fikirlerimizin uyuştuğu söylenemez.

Bu araba tasarımı ve sahip olduğu teknoloji ile hala güncelliğini koruyor.

Yakın Anlamlısı: Otomobilin sahip olduğu dizayn ve teknolojik geliştirmeler, onu günümüzde bile tercih edilebilir kılıyor.

Yazar, toplumsal sorunları konu aldığı bu eserinde sade ve akıcı bir dil kullanmış.

Yakın Anlamlısı: Yazarın yalın ve anlaşılır bir dil kullandığı bu romanında, sosyal problemler ön plana çıkıyor.

Babamın olaylar karşısında, pireyi deve yapan bir yapısı vardır.

Yakın Anlamlısı: Babamın ateş böceği görse yangın sanması, onun öne çıkan karakter özelliklerinden biridir.

Büyük başarılar, seçkin evlatlar yetiştiren annelerin sayesindedir.

Yakın Anlamlısı: Beşik sallayan eller, gün gelir dünyayı sallar.

Recai, en kesin doğrulara bile şüpheyle yaklaşmasıyla tanınır.

Yakın Anlamlısı: Recai, doğruluğunu şahsen doğrulamadığı hiçbir gerçeğe inanmaz.

Ruhumuz yaşlanmadıkça, dünya denen panayıra ilginiz sürdükçe, buruşan yüzlerin, küçük unutkanlıkların ne önemi var?

Yakın Anlamlısı:Yaşama sevincini, çevresine karşı duyarlılığını yitirmeyen bir insan için yaşlılık, sadece fiziksel bir olaydır.

Güçlü bir ateş, küçük bir kıvılcımdan sonra çıkar.

Yakın Anlamlısı: Her şeyin en önemli noktası, başlangıcıdır.

Karanlığı hissetmeyen, aydınlığa kavuşamaz.

Yakın Anlamlısı:Bazı zorluklara katlanmak istemeyen insanların refaha ulaşması beklenemez.

Sürekli hata yaptığını bunun için de çalışma hevesinin kırıldığını söyleyen bir öğrenciye öğretmeni şöyle demiştir: “Unutmamalısın ki kişisel başarı, çoğu zaman doğru yolda atılmış yanlış bir adımla gelir.”

Yakın Anlamlısı:Başarı elde etmek için hata yapmaktan korkulmamalıdır.

İlgili İçerikler:

Eş Anlamlı Cümle Örnekleri (20 Tane)

*** Yakın Anlamlı Cümle Örnekleri içeriği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Eş Anlamlı ve Yakın Anlamlı Kelimeler


 

Eş anlamlı kelimeler:

Yazılışları ve okunuşları farklı olan ama aynı anlama gelen kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Eş anlamlı kelimelere anlamdaş kelimeler de denmektedir. Eş anlamlı kelimeler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir, cümlenin anlamında herhangi bir daralma olmaz. 

Örnekler:

Sözcüklerin cümle içerisinde biri gerçek biri mecaz olarak kullanılırsa eş anlamlı olmazlar.

Eş anlamlı sözcüklerin aynı cümlede kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.

Yakın anlamlı kelimeler eş anlamlı değildir.

Yakın anlamlı sözcükler

Yazılışı ve okunuşu farklı olan, anlamdaş gibi göründüğü hâlde birbirinin yerini tamamen tutamayan, yani aralarında anlam ayrıntısı bulunan kelimelerdir.

Örnekler:

Yakın anlamlı sözcüklerin cümle içinde örnekleri:

Uyarı!Bazen, kelimeler arasında yakın anlam olmasına rağmen, cümle içerisinde karşıladıkları anlamlar nedeniyle yakın anlamlı olma durumlarını kaybedebilirler. Dolayısıyla birbirlerinin yerine kullanılamaz duruma gelirler.


 

“EŞ ANLAMLI VE YAKIN ANLAMLI SÖZCÜKLER” KONU ANLATIMINI PDF OLARAK İNDİR.

Etiketler:anlamdaş kelimeler, eş anlamlı sözcükler, eş anlamlı sözcüklere örnekler, yakın anlamı sözcükler, yakın anlamlı sözcüklere örnekler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası