maske cezası ne kadar / Pandemi cezalarının iade ayrıntıları belli oldu - Dünya Gazetesi

Maske Cezası Ne Kadar

maske cezası ne kadar

Dünyanın farklı yerlerinde maske takmayanlara ne cezalar veriliyor?

Dünya Sağlık Örgütü, Haziran 'den bu yana kamusal alanda maske takılması gerektiğini belirtiyor. Pandeminin başlarında İngiltere ve Fransa gibi ülkeler önce maske konusunu gevşek bırakmışlar ancak sonra vakalar hızla artınca sert kısıtlamalara gitme kararı almışlardı.

Benzer şekilde pek çok ülkede kamusal alanda maske takmak zorunlu hale getirildi. Buna uymayanlara da para cezaları kesildi. Pek çok ülkede vatandaşlar bu cezaları yüksek ve adaletsiz buluyor.

Türkiye'de İçişleri Bakanlığı Haziran 'de 81 ilde vatandaşların maskesiz sokağa çıkmasının yasaklandığını duyurdu. Maske yasağına uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na göre para cezası verilirken, Türk Ceza Kanunu'nun maddesine göre de 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi mümkün.

TL ( dolar) olan bu para cezası iki hafta içerisinde ödenirse TL'ye düşüyor ve dört taksitle de ödenebiliyor. Aslında Türkiye'deki cezalar dünya ortalamasının altında ancak alım gücü ve gelir seviyesi düşük olduğu için yüksek hissediliyor.

Sosyal medyada ise kesilen cezaların 5 bin lirayı bulduğu yolunda iletiler de paylaşıldı. 

Pandemi süreci boyunca dünyada maske takmamanın cezası nasıl değişiklikler gösterdi örnek ülkeler üzerinden bunu araştırdık.

Ceza seviyelerine baktığımızda hiç ceza kesmeyenlerden, orta, yüksek, çok yüksek ve inanılmaz yüksek kategorilerine ayrıldığını görüyoruz.

Bu konuda herhangi bir birlik oluşmuş ve ortak karar alınmış değil. Örneğin Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında bile ülkeden ülkeye önemli farklılıklar var. Hatta bazen aynı ülke içinde bölgesel farklılıklar bile var.

Avrupa

İngiltere'de önce maskesiz gezmenin cezası sterlindi ancak bu cezayı iki hafta içerisinde öderseniz ceza 50 sterline düşüyordu. Vaka sayısında patlama yaşanınca ceza sterline çıkarıldı.

Aşılanma sonrası ülkede hayat şimdi normale dönüyor ancak maske zorunluluğu ve ceza kalkmış değil. Maske zorunluluğunun ne zaman kaldırılacağı bilinmese de Johnson hükümeti Haziran ayı sonu olabileceğine dair işaretler veriyor.

Ancak bu para cezaları bile diğer bazı örnekler karşısında oldukça düşük bir seviyede kalıyor.

Avrupa'nın salgından en kötü etkilenen ülkesi olarak bilinen İtalya'da Sicilya'nın Catania şehrinde ceza euro gibi orta seviyede oldu. Güneybatı'daki Campania bölgesinde ise euro ile yüksek kategoride ceza kesildi. Ancak bu ceza bile ülkenin Lombardi bölgesindeki cezanın yanında hafif kaldı. Burası euro ile inanılmaz yüksek ceza kategorisine girdi.

Benzer şekilde İspanya'da da cezalar şehre ve bölgeye göre farklılıklar gösterdi. Melilla şehrinde euro ceza kesilirken ülkenin güneybatısındaki Extremadura bölgesinde ceza euro oldu.

Geri kalan AB ülkelerinde cezalar ila euro arasında değişti ve elbette cezayı ödememekte direnenler için artarak yükseldi.

Belçika'da da farklı koşullar için farklı cezalar öngörüldü. Kamusal alanda maske takmamanın cezası euro olarak belirlenirken, iş yerinde takmamanın cezası euro oldu. Bu rakamlar da ihlalin şekline göre katlanarak arttırıldı ve euroya kadar çıkarıldı.

Dünyada nüfusa oranla en yüksek ve en hızlı vaka artışını yaşayan Belçika para cezası ile de yetinmedi ve maske takmamakta ısrar edenlere 8 gün ila 3 ay arası hapis cezası verildi.

Bazı ülkelerde ise maske cezaları önce yüksek tutuldu sonra tamamen kaldırıldı. Örneğin Letonya'da önce euro olarak çok yüksek bir ceza konuldu fakat daha sonra ortaya çıkan haksız uygulamalar görülerek halkı isyan ettirip sokaklara dökmektense sadece yoğun bir bilinçlendirme kampanyası yapıldı.

Asya

Avrupa'nın aksine maske takmaya ve özgürlük alanındaki bir takım kısıtlamalara alışkın Asya ülkelerinde cezalar çok yüksek olmadı. Zaten bu cezaları burada yüksek koymanın bir anlamı da yok çünkü kişi başına düşen gelir düzeyi batıya kıyasla çok daha düşük.

Gelir seviyesinin yüksek olduğu Asya ülkelerinde, özellikle Japonya ve Güney Kore gibi yerlerde ise toplumlar her yıl grip salgınlarının arttığı dönemlerde maske ile dolaşma kültürüne sahip olduğu için fazla zorluk yaşanmadı.

Çin maske zorunluluğunu salgının en başından itibaren uygulamaya başlamıştı ve çok yüksek olmasa da cezalar orta seviyedeydi.

Ancak Singapur ve Hong Kong gibi daha batılı yaşam tarzına sahip yerlerde cezalar yüksek kategorisinde oldu. Örneğin Singapur'da dolar ve Hong Kong'da dolar ceza kesildi.

Dünyada salgının en kötü vurduğu ülkelerden biri olan Hindistan'da ise farklı eyaletler farklı cezalar uyguladı ama burada hem gelir seviyesi hem de ceza ödeme kültürü zayıf olduğu için cezalar da rupi (7 dolar) ila 10 bin rupi ( dolar) arasında dünyanın geri kalanına kıyasla son derece düşük seviyede kaldı.

Vaka ve ölüm sayısı ile dünyanın en kötü durumdaki ülkesi haline gelinince ise cezalar yükseltildi ancak durumu pek değiştiremedi.

Tayland'da da cezalar dolar ile dolar arasında değişkenlik gösteriyor.

Latin Amerika

Latin Amerika'ya baktığımızda bir ara en kötü ikinci durumda olan Brezilya'da da bölgeler arasında farklılıklar gözlemleniyor. Örneğin kuzeydoğudaki Piaui eyaletinde dolar arasında ceza kesilirken en kalabalık şehir olan Sao Paulo'da ise kamusal alandaki ihlaller için dolar iş yerlerindeki ihlaller için dolar ceza veriliyor.

Diğer Latin Amerika ülkelerinde de durum benzer şekilde işliyor.

ABD'de ceza oranları dramatik şekilde değişiyor

Uzun bir süre boyunca dünyada en kötü etkilenen ülke konumunda olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki cezalar da son derece farklı olabiliyor. Örneğin cezaların en düşük seviyede olduğu Kaliforniya eyaletinde dolar olurken en yüksek olan Havai Adaları'nda dolar ve 1 yıl hapis cezası verilebiliyor.

ABD'de Avrupa'dakine benzer şekilde aynı eyalet içerisinde bile şehirden şehre ceza miktarları farklılık gösteriyor. Santa Monica'da dolarken Los Angeles'ta , Glendale'da dolar ve ikinci ihlalden sonra dolar ve üçüncü ihlal ile dolar gibi cezalar söz konusu olabiliyor.

Sıcak konu

hakkında fazla habere ulaşın

Covid

Mükyen Hukuk">

Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun Maddesinde; ‘’Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlar hakkında; Kanunda ayrıca bir ceza hükmü gösterilmediği ve fiilleri Türk Ceza Kanununda daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, üç aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ve beşbin liradan otuzbin liraya kadar hafif para cezası verilir. Ayrıca, fiilin işleniş şekli ve niteliğine göre failin suça vasıta kıldığı meslek ve sanatın yedi günden üç aya kadar tatiline ve aynı süre kadar işyerinin kapatılmasına da hükmedilebilir.’’

Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun Maddesinde ; ‘’57'nci maddede zikredilen hastalıklardan biri zuhur ettiği veya zuhurundan şüphelenildiği takdirde aşağıda gösterilen tedbirler tatbik olunur:

Hasta olanların veya hasta olduğundan şüphe edilenlerin ve hastalığı neşrü tamim eylediği tetkikatı fenniye ile tebeyyün edenlerin fennen icap eden müddet zarfında ve sıhhat memurlarınca hanelerinde veya sıhhi ve fenni şartları haiz mahallerde tecrit ve müşahede altına vaz'ı.

  1. Hastalara veya hastalığa maruz bulunanlara serum veya aşı tatbikı.
  2. Eşhas, eşya, elbise, çamaşır ve binaların ve fennen intana maruz olduğu tebeyyün eden sair bilcümle mevaddın fenni tathiri.
  3. Hastalık neşreden haşarat ve hayvanatın itlafı.
  4. Memleket dahilinde seyahat eden eşhasın icap eden mahallerde muayenesi ve eşyalarının tathiri.
  5. Hastalığın sirayet ve intişarına sebebiyet veren gıda maddelerinin sarf ve istihlakinin men'i.
  6. Dahilinde sari ve salgın hastalıklardan biri zuhur eden umumi mahallerin tehlike zail oluncaya kadar set ve tahliyesi.’’ Şeklinde düzenlenmiştir.

Sayılı yasanın Maddesinde uygulanabilecek tedbirlerin sınırlı olarak sayıldığı söz konusu tedbirler arasında sokağa çıkma yasağı tedbirinin yer almadığı görülmektedir.

Maske takma tedbirine muhalefet edilmesi halinde Yargıtay Ceza Dairesi’nin / Esas, / Karar ve KYB/ tebliğname numaralı tarihli kararında özetle: ‘’ S5ayılı Kanunun Maddesinde; bu kanunda yazılı yasaklara aykırı hareket edenlere veya zorunluluklara uymayanlara idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiştir. Dolayısıyla salgın veya bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında alınacak ‘’maske takma tedbiri/yükümlülüğü’’, Sayılı Kanunda açıkça düzenlenen bir zorunluluk olmadığı gibi bu tedbirlere aykırı hareket edilmesi de bu kanunda sayılan bir yasak veya zorunluluk olmadığından; ‘’maske takma tedbirine aykırılık’’ eylemi nedeniyle Sayılı Kanunun Maddesinin uygulanmasının mümkün görülmediği açıktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası