endoderm ektoderm mezoderm nedir / Fiziksel Gelişim | Kpss Gelişim Psikolojisi Konu Anlatımı

Endoderm Ektoderm Mezoderm Nedir

endoderm ektoderm mezoderm nedir

Fiziksel Gelişim

kpss fiziksel gelişim

Fiziksel gelişim kpss gelişim psikolojisi konu dahilindedir. Fiziksel gelişim, psikomotor gelişim, bedensel gelişim ya da devinimsel gelişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel gelişim  konusunu doğum öncesi dönem, bebeklik dönemi, ilk çocukluk dönemi, son çocukluk dönemi ve ergenlik dönemi olarak ele alacağız.

Fiziksel Gelişim

Kpss gelişim psikolojisi içinde fiziksel gelişim 5 bölümde incelenmektedir.

1) Doğum Öncesi Dönem

  • İlk iki haftaya germinal dönem denir.
  • Mitoz bölünme ile 3 ila 8 hafta arası zigot oluşur.
  • Ektoderm: En dıştaki tabaka gelişir.

Saç, deri, tırnak.

  • Mezoderm: Orta tabaka gelişir.

Kas, iskelet, dolaşım ve sindirim sitemleri, salgı bezleri.

  • Endoderm: İç tabaka gelişir.

Tüm iç organlar.

  • Dölüt dönemi: Döllenme oluşur ve güne kadar zigotun dölyatağına yerleşmesi tamamlanır.
  • Embriyo Dönemi: 2. haftadan itibaren plasenta oluşmaya başlar. Kalp atmaya başlar, kan damarları ve sinir sistemi gelişir. 8. haftaya kadar gebelik hissedilmeye başlar.
  • Fetüs Dönemi: Cinsel organların görünümü tamamlanır. Uyarıcıya tepki verilir. Bacak kol hareketleri görülür. haftada deri ve saç gelişir, iskelet yapısı güçlenir. Yine haftada nöronların oluşumu başlar. Gözler açılır. Boşaltım sistemleri olgunlaşır. hafta sonunda döl yatağı dışında yaşayabilir.

Ay arası bebekler,  biberonu tutabilir, nesnelere ulaşır, sırtüstü yatma durumundan yüzüstü yatma durumuna geçebilir ve birçok refleksif davranış sergileyebilir.

ay arası bebekler, az refleksif davranış gösterir, desteksiz oturur, yerde sürünür ve bir yere tutunarak ayağa kalkabilir.

ay arası, yürümeye başlar ve merdivenden emekleyerek çıkabilir.

ay arası, koşmaya başlar, koltuğa tırmanabilir, tekerlekli oyuncakları itip çekebilir, basit yapboz tamamlar, 6 kata kadar kule yapabilir, bağırsakların denetimini kazanır.

2) Bebeklik Dönemi ()

  • Doğum öncesi dönemden sonra fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemdir.
  • Doğum öncesi dönemde oluşan refleksif nitelikler 6. aydan itibaren amaçlı hareketlere dönüşmeye başlar.
  • Yeni doğan bebekte nefes alma, kökünü arama (yüzünü dokunulan alana çevirme), emme, yutma, göz kırpma ve gözbebeği refleksi gibi var kalma refleksleri görülür.
  • Moro Refleksi: Boyun kaslarının kontrolü.
  • Palmar Refleksi: Elle yakalama, kavrama.
  • Tonik Boyun Refleksi: Kol nereye giderse boyun o yöne gider. Sırt üstü yattığı zaman baş yana döner, kol bacak aynı tarafa uzanır ve ters taraf bükülür.
  • Babinski Refleksi: Ayak gıdıklandığında ayak başparmağı açılır ve gerilir.
  • Son 4 refleksin yanı sıra yüzme, adım atma gibi ilkel reflekslerde bebeklik döneminde gözükmektedir.

yaş arası çocuklar, üç tekerlekli bisiklete biner, atlar, topu iki eliyle tutabilir, merdivenleri tutunmadan çıkar, sidik torbasının denetimini kazanır, bardağı tutup suyu içebilir, tek ayak üstünde dengede durabilir, topu tekmeleyebilir.

3) İlk Çocukluk Dönemi ()

  • Sinir sistemi gelişimini büyük oranda tamamlar.
  • Dönemin sonuna doğru kalp atışları normal bir bireyle aynı hıza kavuşur.
  • Sindirim sistemi gelişir ve bir yetişkinin yiyebileceği şeyleri hazmedebilir.
  • Büyük kas hareketlerini küçük kas hareketlerine göre daha rahat yaparlar.

3 yaşındaki bir çocuğa top atıldığında elleriyle değil de iki koluyla yakalaması.

  • Bu dönemde el göz koordinasyonu gerçekleştirilemiyor. Bu yüzden çocukların küçük kaslarını geliştirici çalışmalar yerine büyük kaslarını geliştirici çalışmalara öncelik verilmelidir. İnce motor becerileri gerektiren işler yaptırılmamalıdır.

İğneden iplik geçirme, ince uçlu kalem kullanma vs.

yaş arası çocuklar, düşmeden koşar, kollarına atılan büyük bir topu tutabilir, merdivenleri rahatça çıkar, büyük düğmeleri ilikleyebilir, kalemi başparmak ile iki parmak arasında tutabilir.

yaş arası çocuklar, hızlı koşar, alçak bir duvarın üstünde yürüyebilir, kendi kendine giyinebilir, büyük oyuncakları taşıyabilir, kare ve üçgeni kopyalayabilir, kağıdı çizili yerinden makasla kesebilir, ipi boncuklardan geçirebilir ancak iğneden geçiremez.

yaş arası çocuklarda fiziksel gelişim, tek ayağı üzerinde zıplayabilir, top oyunlarını oynar, iki tekerlekli bisiklete binebilir, ayakkabı bağcıklarını bağlayabilir, fermuarı birleştirebilir, küçük düğmeleri ilikleyebilir ve bir nesneye ulaşırken baş, beden ve kollarını eşgüdümlü olarak çalıştırabilir.

4) İkinci Çocukluk &#; Okul Dönemi ()

  • Fiziksel gelişim önceki dönemlere göre daha yavaştır.
  • Çocuklar bu dönemde ince motor becerilerini geliştirebilirler.
  • Kas göz koordinasyonu gerektiren etkinliklerde başarı artar.
  • Okul öncesine kadar görme zayıftır. Ancak bu dönemle birlikte görme normale döner.

5) Ergenlik Dönemi ()

  • Erinlik Dönemi: Cinsiyet yeteneklerinin kazanılmasıyla ilgili önemli bir geçiş dönemidir. Erinlik döneminde erkekler için önce birincil sonra ikincil, kızlar için önce ikincil sonra birincil cinsiyet özellikleri kazanılır.

Kpss gelişim psikolojisi fiziksel gelişim konusunda bilmemiz gereken bir diğer önemli nokta da birincil ve ikincil cinsiyet özellikleridir.

Birincil Cinsiyet Özellikleri: Üreme fonksiyonu ile ilgili erkeklerde penis ve testisler, kızlarda ise rahim ve yumurtalıklardaki özellikler birincil cinsiyet özellikleridir.

İkincil Cinsiyet Özellikleri: Vücudun kıllanması, göğüslerin büyümesi, ciltteki pütürleşme, ses tonu, sivilceler, kalçaların genişlemesi gibi, kısaca cinsel olgunlaşmanın gözle görülebilir özelliklerini kapsamaktadır.

  • Hormonların ilk ortaya çıkışı erinlik dönemindedir.
  • İskelet yapılarında hızlı gelişmeler gerçekleşir.
  • Sakarlıklar sıklıkla görülür.

Kızlar erkeklerden önce ergenliğe girerler.

  • Kızlar erken olgunlaştığına, yaşıtlarına göre daha çekingen olurlar ve sosyal ilişkilerde yetersiz hissederler. Bulunduğu gruptan dışlanma olabilir.
  • Erkekler erken olgunlaştığında, yaşıtlarına göre daha fazla ilgi görür, grup lideri gibilerdir, akranlarına daha kolay uyum sağlar ve daha dışa dönüktürler.
  • Kızlar geç olgunlaştığında, daha dışa dönük, sosyal ilişkileri kuvvetli ve yaşıtları arasında popülerdirler.
  • Erkekler geç olgunlaştığında, daha az ilgi görürler, dikkat çekici hareketlerde bulunarak dikkatlerini kendi üzerlerine çekmeye çalışırlar.

Kpss eğitim bilimleri gelişim psikolojisi dersine ait Fiziksel Gelişim konusu tamamlandı. Bir sonraki kpss gelişim psikolojisi konusu Bilişsel Gelişim Kuramı olacaktır.

bebeklik dönemi, doğum öncesi dönem, ergenlik dönemi, ikinci çocukluk dönemi, ilk çocukluk dönemi

Mezoderm Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Mezoderm Nedir? Mezoderm Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Mezoderm nedir, Mezoderm nasıl yazılır tdk, Mezoderm anlamı tdk, Mezoderm Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda &#;Mezoderm &#; kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Mezoderm  kelimesinin anlamı:

Mezoderm Biyoloji Terimi Olarak Mezoderm:
Embriyo gelişimi sırasında oluşan 3 tabakadan ortada olanı, orta deri.

Mezoderm Fen Bilimleri Terimi Olarak Mezoderm:
Embriyo gelişimi sırasında meydana gelen orta tabaka.

Türk Dil Kurumu’na göre Mezoderm  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Zooloji Terimleri Sözlüğü &#;
mezoderm
bk. orta-deri

Biyoloji Terimleri Sözlüğü &#;
mezoderm
bk. orta deri

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü &#;
mezoderm
İngilizce: mesoderm
Orta deri.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü &#;
mezoderm
İngilizce: mesoderm
Gastrulasyon evresindeki embriyoda oluşan üç tabakadan ortadaki; ektoderm ve endoterm tabakaları arasında uzanan hücre tabakası.

Tıp Terimleri Kılavuzu &#;
mezoderm
öndölüt orta katmanı

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü &#;
mezoderm
İngilizce: mesoderm
Ektoderm ile endoderm arasında gelişen orta tabaka hücreleri.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

Mezoderm Hakkında Bilgi, Mezoderm nasıl yazılır tdk, Mezoderm nedir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. P. G. Mehtap Derelioğlu "Döllenmeden sonraki seafoodplus.info aslında gebeliğin seafoodplus.infoına denk gelmektedir. Bu dönemde adet gecikmesi ile gebelik idrar ve kan testinde artık tespit edilebilir. Bu dönemde döllenmiş olan yumurtadan oluşmaya başlayan embriyoda bir takım bölümler oluşur.

Disk şeklinde olan embriyoda vücut taslaklarını oluşturacak 3 tabaka mevcuttur. Ektoderm, endoderm ve mezoderm olarak adlandırılan bu yapılardan embriyonun tüm hücre ve organları oluşmaya başlar.

En dışta yer alan ve ektoderm denilen tabakadan deri, saç, tırnak, kulağın iç ve dış yüzeyi, dil, ağız, burun ve sinüsler, anüs, süt bezleri, dişin bazı tabakaları ve tüm sinir sistemi oluşur iken orta tabaka olan mezodermde özellikli olan kalp ve damar sistemi bu haftada oluşmaya başlar ve kalp tüp şeklinde 2 kanaldan oluşup 1 hafta sonra kasılma yeteneğine sahip olacaktır. Bunun haricinde orta katman mezodermden kas iskelet sistemi ve boşaltım üreme, akciğer ve dalak oluşumu başlar. En içte yer alan endoderm katmanında ise mesane, iç salgı bezlerinin bir bölümü ile sindirim sistemi oluşur.

Embriyonun bu döneminde baş ve kuyruk kısım olarak artık görülmeye başlar. Embriyo bu dönemde yaklaşık mm boyutlarındadır. Henüz ultrasonografide kalp atımları duyulmaz. Embriyonal hayatın seafoodplus.infoında başlamış olan organ ve beyin-omurilik gelişimi bu dönemde anne adaylarının da beslenmesine özen göstermesi gerekliliğine neden olur. Embriyolardaki bu gelişim süreci genetik ve çevresel faktörlerden etkilenebilmektedir. Annenin alışkanlıkları ve beslenme özellikleri gelişmekte olan embriyo için risk oluşumuna neden olur.

Bu dönemde annenin alkol, kafein ve sigara alışkanlıklarından vazgeçmesi gerektiği dönemdir. Alkol tüketiminin direk çocuklarda zeka geriliğine neden olucu durumu söz konusudur. Düzenli beslenmesi olan prenatal vitamin alan annelerin haricinde sabah bulantıları olan ve beslenme düzeni olmayan hatta kilo kaybı olan gebelerin bu dönemi rahat geçirmeleri ve oluşan embriyonun etkilenmemesi için doktora başvurmaları gerekmektedir. Bu dönemde kasıklarda hassasiyet başlayacaktır.

İpucu: Kritik Dönem

Hamileliğinizin ilk ayları bebeğinizin gelişimi için kritik zamanlardır. Bazı önemli noktalara dikkat ederek bebeğinizin ve kendinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

  • Ilk bastan jinekoloğunuza görünün. Genelde seafoodplus.infoan itibaren yapılan ilk doktor ziyaretinizde, ilerde olabilecek komplikasyonlara karşı taramadan geçersiniz.
  • Doğum öncesi vitaminlerinizi (doktorunuzun da onayıyla) alın (folik asit, demir, kalsiyum gibi) Hamile kadınların bunlara ihtiyacı vardır.
  • Hamileliğin ilk üç ayında yeterli derecede folik asit almak bebeğinizin gelişim kusuruna bağlı hastalığı olmaması için (spina bifida gibi) çok önemlidir.
  • Sigarayı bırakın. Hamilelik sırasında sigara içmek erken doğum, düşük ve plesantaya bağlı sorunlara neden olabilir. Bazı araştırmalar sigaranın yarık dudaklı çocuk oluşumuna neden olduğunu ortaya koymuştur. Hiçbir zaman sigarayı bırakmak için çok geç değildir. Yakmadığınız her sigara bebeğinize sağlıklı olmak için bir şans verir.
  • İçkiyi bırakın. Günde sadece bir küçük içki bile bebeğinizin düşük kilolu doğmasına ve öğrenme, konuşma, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite sorunlarına yol açabilir. Hiç kimse azıcık bir alkolun bile bebeğin gelişimini ne derece etkileyeceğini kestiremez.
  • Evinizin ve işinizin güvenli olduğundan emin olun. Bazı işler ve hobiler siz ve bebeğinizin gelişimi için riskli olabilir. Eğer alışkanlık olarak kimyasallara, ağır metallere (kurşun, civa) ve radyasyona maruz kalıyorsanız, en kısa zamanda bunu değiştirmelisiniz.
  • Aklınızda bulunsun bazı temizleme ürünleri, tarım ilaçları, çözücüler ve eski borulardan su içmek zararlı olabilir. Doktorunuzla günlük rutinleriniz hakkında konuşun ki evinizde ve işyerinizde bebeğiniz için tehlikeli olabilecek şeylerden kaçının.

seafoodplus.info

  • Popüler
  • İçindekiler

    Endoderm ektoderm ve mezoderm nedir?

    Bu tabakalara ektoderm, endoderm, ve mezoderm adı verilir. Ektoderm sayesinde çeşitli yapılar beyin, omurga, sinirler, deri tırnaklar, ve saç oluşur. Endoderm ise solunum sisteminin iç tabakasını ve sindirim kanalını oluşturur ve çok önemli bazı organların bir bölümünü meydana getirir, karaciğer ve pankreas gibi.

    Ektoderm ne demek?

    Gastrulasyon sırasında, hücreler aktif ve pasif olarak yer değiştirirler. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir. Ektoderm, yetişkin canlıdaki deri, tırnaklar, saç ve dişlerin yanı sıra merkezi sinir sistemi, beyin ve ekzokrin bezleri de oluşturur.

    Endoderm tabakasında ne meydana gelir?

    Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu tabakaların en içtekine endoderm denir. Endoderm yetişkin canlıda sindirim sistemini, sindirim sisteminin iç yüzeylerini, pankreas, karaciğer ve diğer bezlerle solunum sistemini oluşturur.

    Mezoderm ne oluşturur?

    Echinodermata ve Chordata gibi diğer yüksek hayvanlarda ise ektoderm ve endoderm arasında mezoderm denen üçüncü bir tabaka oluşur ki bu olaya triploblastik gelişim denir. Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.

    Mezoderm tabakası kaçıncı hafta?

    4. haftanın sonlarına doğru mezodermal hücreler kan damarları ve kan hücrelerine farklılaşarak villöz kapiller sistemi oluştururlar.

    Mezoderm kökenli kanserlerin genel adı nedir?

    Vücuddaki epitel hücrelerinin her üç germ yaprağından da köken aldıkları hatırlanmalıdır. Ektodermal kökenli epidermisin malign tümörlerine karsinom dendiği gibi, mezodermden türe- yen böbrek tüp epiteli ve endodermal kökenli gastrointestinal sistemdeki tümöre de karsinoma denir.

    Ektodermden neler oluşur?

    Sinir sistemi, gözler, kulaklar, epidermis, ter bezleri, tırnak, saç gelişir.

    Gastrulasyon nasıl başlar?

    Gastrulanın başlangıcında, izolesital yumurtalardaki vejetatif kutuba denk olan kısımda, bazı blastomerler blastosöl içerisinde animal kutuba doğru çökmeye başlar. Çökmeden dolayı meydana gelen açıklığa blastopor (ilkin ağız), çöküntünün tüp şeklindeki devamına da arkenteron (ilkin bağırsak) denir.

    Mezoderm ne zaman oluşur?

    Mezoderm gün dolaylarında orta hatta yakın bir bölgede prolifere olur ve paraksiyel mezodermi oluşturur.

    Epiblast neleri oluşturur?

    İç kütleden ayrıca epiblast da oluşur. Epiblast embriyonun gövdesini oluşturacaktır. Farklılaşmamış epiblast hücreler bu dönemdeki pluripotent hücrelerdir. Embriyonik ektoderm ya da ilkel ektoderm olarak ta isimlendirilir. 7 – günde embriyoda hücreler farklı dizilmeye başlar.

    Intraembriyonik mezoderm kaçıncı haftada oluşur?

    Üçüncü haftanın ortalarında intraembriyonik mezoderm: Kraniyalde orofarengiyal membran, Orta çizgide primitif çizginin kraniyalinde, notokord uzantısının bulunduğu yer, Kaudalde kloaka membranı, dışında kalan diğer yerlerde ektoderm ve endodermi birbirinden ayırır.

    Mezoderm kaçıncı haftada oluşur?

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir