kalp kapağı çürümesi / Kalp Kapağı Hastalıkları Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Kalp Kapağı Çürümesi

kalp kapağı çürümesi

Kalp Kapak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

FACEBOOK'TA PAYLAŞ TWITTER'DA PAYLAŞ23

Prof. Dr. Engin Bozkurt Kalp kapak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Kapak hastalıkları çoğunlukla ilaç tedavisi ya da daha ciddi durumlarda cerrahi yöntem ile tedavi edilebilir. Kapak hastalığı ciddi bir soruna yol açmıyorsa bu durumda cerrahi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Ancak kalbin pompalama yeteneği etkilenirse kalp kapağının onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.

Doktorun tedavi seçiminde hastanın kalp sorununun nedeni ve hastayı nasıl etkilediği önemlidir.

İlaç tedavisi:

İlaç tedavisi kapaktaki mekanik rahatsızlığın kendisini ortadan kaldırmaz. Ancak kapak rahatsızlığının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ilaçla büyük oranda engellenebilir ve çoğu zaman ilaç tedavisi tek başına yeterli olur.

Girişimsel yöntemler:

İlaç tedavisi yetersiz olduğunda ya da  kapak hastalığı kalbi belirgin bir şekilde olumsuz etkilemeye başladığında, kalbi büyüttüğünde, kalbin çalışmasını bozmaya başladığında girişimsel yöntemlere sıra gelir. Başlıca yöntem kateter yani anjiyografi yolu ile yapılan balon işlemidir. Hastanın hemen ertesi gün taburcu edilebildiği ve genel anesteziye ihtiyaç duyulmayan bu yöntemde ince bir tel ile kasıktaki damarlardan girilip kalbin içine dek ilerlenir. Tam olarak açılmayan kalp kapağının hizasında şişirilen bir balon ile yeterli açılma sağlanır.

Cerrahi tedavi:

Cerrahi yani ameliyat gündeme geldiğinde yapılan şey genel olarak kapağın tamir edilmesi, bu mümkün olmuyorsa bozuk kapağın çıkartılıp yerine protez, yapay bir kapak takılmasıdır. 

Referanslar:1. Kardiyovasküler Akademi Derneği. Kalp Kapak Hastalıkları. funduszeue.info Son erişim tarihi: 16 Ekim 2. American Heart Association. Understanding Your Heart Valve Treatment Options. funduszeue.info#.Vh-ga2Bwdc5. Son erişim tarihi: 15 Ekim

Kalp Kapak Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?Doğru Bilinen Yanlışlar - Kalp Kapak Hastalıkları

kalp Kapakçığı Çürümesi ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp kapakçığında oluşan kireçlenme, daralma, sızdırma, daralma, çürüme gibi meydana gelen rahatsızlıklar hayati önem taşımakta ve bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

İçindekiler

Kalp Kapakçığı Çürümesi

Son zamanlarda gerek çevresel faktörler, gerek bulunduğumuz ülkenin coğrafya yapısı gerekse sağlıksız alışkanlıklar ve düzensiz yaşama bağlı olarak kapak hastalıkları oldukça yoğun bir şekilde insanlara sıkıntılar yaşatmaya başlamıştır. Yaygın olarak rastlanılmakta olan bu sorun ciddi boyutlarda risk oluşturmadan fark edilip gerekli olan önlemler alınarak tedavi yaptırılmadığı durumlarda  hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir. Kalp kası ve kalp kapaklarıyla ilgili olan rahatsızlıkların tamamı hayati önem taşımaktadır. 

Bilindiği üzere kalp kasında toplam dört adet odacık yer almaktadır. Bu odacıkların arasında kalp kasının üst bölümde bulunanlar kulakçık; alt bölümde yer alanlarsa karıncık olarak isimlendirilmiştir. Kapakçıklar bu bölümler arasında ve bütün vücutta oluşan kan dolaşımına yardımcı olmak amacıyla bayrak şeklinde dalgalanma yaparak, kalp kasının kasılma ve gevşemesi sırasında açılıp kapanmak suretiyle akışa yön vermekle görevli olmaktadır. Kan akımları kapaklardan geçerek tek yönde ilerler ve geri sızıntı yapması sağlık sorunlarına neden olur.

Kalp kapakçıkları zaman içinde farklı unsurlara bağlı olarak kireçlenir, yorulur, eskir, mikrop kapar, daralır veya genişleyerek hem kalbin hem de vücudun işleyişindeki düzenin bozularak çok ciddi sorunlar yaşanmasına sebep olur. Kalp çürümesi kalp kapaklarının tıkanmasına yol açan oldukça büyük riskler oluşturan bir sağlık problemi olmaktadır. Genel olarak belirtileri kendisine has özelliklerde olmadığından hastalığın kesin tanısı konulması için EKG gibi testlerin yapılması gerekmektedir.

Belirtileri

Kalp kapakçık çürümelerinde belirtiler hastadan hastaya ve oluşum nedenine bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Bazı durumlarda hastada herhangi bir şikayet unsuru olmadan senelerce hayatlarına devam edebilirlerken bazı durumlardaysa hastanın yoğun şikayetleri bulunmaktadır. Bu şikayetler günlük yaşamı kısıtlayacak dereceye kadar varabilmektedir. Kalp kapakçığında oluşan çürümeler farklı sebeplere dayalı olmakta ve belli belirtilerle sinyal verebilmektedir. Bu belirtiler aynı zamanda hastanın sarf ettiği eforu etkilemekte ve uygulanacak tedaviye yön vermektedir. Kalp kapakçık çürümelerinin en yaygın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Halsizlik, uyuşukluk, sürekli yorgun ve bitkin olma durumu
  • Karın kısmında ve bacaklarda diz altından itibaren ve ayak bileklerinde ödem toplanması ve şişkinlikler meydana gelmesi
  • Şiddetli öksürük nöbetleri ortaya çıkar ve bu nöbetler bilhassa geceleri yatarken artış gösterir.
  • Bacaklarda ağrılar, morarmalar ve oluşan yaralar
  • Oksijensiz veya havasız kalan organlarda meydana gelen ağrıların oluşumu
  • Baş ağrıları
  • Solunum sisteminde yaşanan sorunlar, nefes alıp verirken zorluklar yaşanması
  • Mide bulantıları ve paralelinde meydana gelen ağrılar
  • Kalp kasından oluşan ritim bozuklukları ve yoğun çarpıntı hissi yaşanması
  • Görme duyusunda meydana gelen sorunlar
  • Aniden meydana gelen bayılmalar şuur kayıpları
  • Göğüs bölgesinde hissedilen şiddetli ağrılar

Nedenleri

Kalp kapakçığı çürümeleri nedenleri genel olarak hastaların kolesterol ve tansiyon hastalıklarından kaynaklanmaktadır. İlerleyen yaş alkol ve sigara kullanımı, stres gibi etkenler kapakların zaman içinde performansını etkilemekte yorulmasına ve hatta çürümesine neden olabilmektedir. Bu rahatsızlığın oluşum nedeninin saptanması uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesinde büyük etken oluşturmaktadır. Rahatsızlığın temelini oluşturan etmenin bulunup bu sorunun ortadan kaldırılması tedavinin başarıya ulaşması konusunda olumlu destekler vermektedir. Kalp kapakçıklarında oluşan çürümenin en çok rastlanılmakta olan nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Yüksek tansiyon
  • Doğuştan kaynaklanan kapak sorunları
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Kalp kasında veya kapakçıklarda oluşan iltihaplar
  • Aşırı stres ve baskı
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı
  • Ağır spor aktiviteleri
  • Kan hastalıkları
  • İlerleyen yaş unsuru
  • Kolesterolde oluşan yüksek oran
  • Aşırı hareketsiz bir yaşam sürülmesi
  • Oluşan travmalar
  • Damar hastalıkları

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalp Kapakçığında Çürümeler

Kalp kapakçık çürümeleri konusunda uygulanacak tedavi yöntemi; hastanın şikayetlerine; bu rahatsızlığa bağlı olarak günlük yaşamda yaşanan aksamalara ve rahatsızlığın kapaklara, kalbe ve diğer organlara verdiği hasarla hasta açısından oluşturduğu riske bağlı olarak değişiklikler göstermektedir.

Bu konuda uygulanacak tedavide iki aşama bulunmaktadır. Birincisi hastalığa neden olan etken saptanarak sorun ortadan kaldırılmaya çalışılır. Çürüyen kapak tedavi edilerek hasta açısından risk oluşturması engellenir. Kalp kapakçığı çürümelerinde ilk olarak rahatsızlığın gelişim şekline bağlı olarak ilaç tedavisi uygulansa da bu tedavi yönteminin yeterli gelmediği durumlarda cerrahi müdahale yöntemi olan girişimsel tedavi seçeneği devreye girerek ya kapak onarılmaya ya da nakil yoluyla değiştirilmeye karar verilir.

Genel olarak kalp kapakçıklarında ortaya çıkan çürümelerin kesin tedavi yöntemi cerrahi müdahalelerdir. Bu müdahaleler artık eskisi kadar zor olmamaktadır. Hatta hastanın durumuna, şikayetlerine ve kapakçığın aldığı hasara bağlı olarak kapalı cerrahi yöntemle yapılabilmektedir. Bu konuda uygulanan yöntemler arasında son zamanlarda yaygınlaşan minimal invaziv yöntemi başarılı sonuçlar vermektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası