örgüde kesmek nasıl yapılır / Selanik Örgüde Kesme İşi Nasıl Yapılır? | By Crochet Atolyesi-Örgü Atölyesi

Örgüde Kesmek Nasıl Yapılır

örgüde kesmek nasıl yapılır

Amigurumi Azaltma veya Eksiltme Nedir ve Nasıl Yapılır

Amigurumi Dünyası

Örgüde artırmanın önemi kadar azaltmanın yada diğer adıyla eksiltmenin de önemi yüksektir. Amigurumi azaltma genel olarak modellerin daraltılmasında ve sivrileştirilmesinde kullanılan bir tekniktir.

Amigurumi azaltma nasıl yapılır?

Azaltma yada eksiltme terimleri örgüde AM sembolleri ile ifade edilir. Azaltma tekniği amigurumi örgülerinde oldukça basit bir tekniktir.

Eksiltme yapacağınız örgüde yan yana iki ilmeğe batarak iki ilmeğin birlikte örülmesiyle yapılan tekniktir. M sembolü görülen tariflerde eksiltme yapmak için yan yana üç ilmeğe batarak ilmekleri birlikte örülmesi olarak ifade edilir.

Amigurumide Kullanılan Sembol ve Terimler Nelerdir?

Amigurumi yapımında kullanılan sembol ve terimlerin detayı için üzerine tıklamanız yeterlidir.

Amigurumi terimlerini öğrenirken yeni ve basit bir model yaparak terim ve teknikleri uygulamak öğrenmenizi hızlandırır. Sizler için hazırladığımız başlangıç modellerine göz atmanızı öneririz.

Amigurumi Başlangıç Modelleri

Herkese taş çıkartacaksınız! Kolay örgü yapmanın püf noktalarını adım adım anlattık

Çok fazla deneyime sahip örgü ören ki&#;inin örgüsü çok düzgün olacakt&#;r ve sizinki onlar&#;nki gibi görünmeyebilir ancak bu zamanla düzelecektir. Örne&#;iniz tam olarak gördü&#;ünüz örneklere benzemiyorsa cesaretiniz k&#;r&#;lmas&#;n. Bütün mesele, pratik yapmak.

ÖRGÜYE NASIL BA&#;LANIR?

Örgüye ba&#;lamak için önce yün seçimi önemlidir. Daha sonra &#;i&#;leri seçmemiz gerekir. Bunun için yün ve &#;i&#;in uyumlu olmas&#; gerekir. Yün ince, &#;i&#; kal&#;n olursa örülen örgü çok gev&#;ek olur. Tam tersi &#;i&#;ler ince olursa çok sert olur. O yüzden al&#;nan yünlerin üzerinde genellikle kaç numarayla örülmesi gerekti&#;i gösterilmektedir.

&#;lk ad&#;m olarak ilmek atmak gerekir. &#;lmek atmak için &#;i&#;e dü&#;üm yapar gibi ilmek geçirilir. Hafif s&#;kt&#;ktan sonra, bo&#;ta kalan küçük ip parma&#;a dolan&#;r, di&#;er ip alttan üste geçirilir. Bu &#;ekilde ilmekler at&#;larak örgüye ba&#;lan&#;r.
Kazak yaparken 80 ilmek at&#;n demek yanl&#;&#; olabilir, çünkü bu bedeninize göre de&#;i&#;ebilir.

ÖRGÜ NASIL KAPATILIR?

Örgü i&#;lemi bittikten sonra yap&#;lmas&#; gereken, yünü &#;i&#;in önüne almak, iki tane ilme&#;i beraber atmak ve ikisini birlikte örmektir. Ard&#;ndan ç&#;kar&#;l&#;r, ç&#;kar&#;lan ilmek tekrar sol &#;i&#;e tak&#;l&#;r, ikisi birden örülür ve ç&#;kar&#;l&#;r. Sa&#; &#;i&#;teki ilmek sola al&#;n&#;r, örülür ve ç&#;kar&#;l&#;r. Bu &#;ekilde devam edilir. Art&#;k yün kesilmi&#; olur.
Çok fazla s&#;kmadan yapmak daha iyidir, biraz gev&#;ek b&#;rakmakta fayda vard&#;r.

ÖRGÜ TEKN&#;KLER&#; NELERD&#;R?

Örgü teknikleri sonsuzdur, yap&#;lacak yüzlerce örnekler vard&#;r. Bu örnekleri yapabilmek için gerekli malzemeler vard&#;r. Bunlara örnek vermek gerekirse, büyük t&#;&#; ile Tunus i&#;i yap&#;labilir. &#;ki tarafl&#; t&#;&#; olanla iki renkli Tunus i&#;i yap&#;labilir.
T&#;&#;lar çe&#;itli boy ve ebat &#;ekillerindedir. Be&#; &#;i&#;le çorap, &#;apka, kazak gibi malzemeleri örebiliriz. Misinal&#; &#;i&#;lerle kazaklar, bo&#;azl&#; kazaklar&#;n boyun k&#;s&#;mlar&#;, &#;apkalar örülebilir.

&#;K&#; &#;&#;&#;LE &#;LMEK NASIL ATILIR?

Örgü yaparken iki &#;i&#;le ilmek at&#;labilmesi için, yün önce dü&#;üm &#;eklinde &#;i&#;e geçirilir. Daha sonra yap&#;lan ilme&#;in aras&#;ndan &#;i&#; geçirilir. Uzun olan yün alttan üste geçirilir ve bir ilmek ç&#;kar&#;l&#;r. Ç&#;kar&#;lan ilmek sol &#;i&#;e tak&#;l&#;r. Ayn&#; i&#;lem tekrarlanarak istenilen say&#;da bu ilmekler ço&#;alt&#;labilir. Bu ilmek biraz daha esnektir, özellikle berelerde daha kullan&#;&#;l&#; olmaktad&#;r.

ÖRGÜNÜN GEV&#;EK YA DA SIKI OLMASI NASIL SA&#;LANIR?

Örgünün gev&#;ek ya da s&#;k&#; olmas&#;, kullan&#;lan yün ve &#;i&#;le alakal&#;d&#;r. &#;i&#; ve yünün uyumunun sa&#;lanmas&#; için, al&#;nan yünlerin üzerinde kullan&#;lacak &#;i&#;lerin numaras&#; yazar. E&#;er gev&#;ek örüyorsan&#;z önerilen numaran&#;n bir ince &#;i&#;iyle, s&#;k&#; örüyorsan&#;z bir kal&#;n &#;i&#;iyle örebilirsiniz.

ÖRGÜDE YATAY &#;L&#;K NASIL AÇILIR?

Örgüde yatay ilik enlemesine olan iliktir. Bunu açmak için örülen h&#;rkan&#;n ya da kaza&#;&#;n kenar k&#;sm&#;n&#; tam ortalayarak örülür. &#;lik aç&#;l&#;rken dü&#;menin çap&#; çok önemlidir, çap&#; kadar ilik aç&#;lmal&#;d&#;r.
Yeteri kadar ördükten sonra ilmekler kesilir. Örgünün di&#;er taraf&#;na geçildi&#;inde ise, yap&#;lan kesme i&#;lemine kadar hangi örnek örülüyorsa o &#;ekilde devam edilir. Kesilen yere gelindi&#;inde &#;i&#;e 4 tane ilmek at&#;l&#;r. 4 ilme&#;i att&#;ktan sonra örgüye devam edilir.

ÖRGÜDE D&#;KEY &#;L&#;K NASIL AÇILIR?

Örgü yaparken dikey ilik, yatay ili&#;e göre biraz daha u&#;ra&#;t&#;r&#;c&#;d&#;r. Fakat montlarda çok güzel durmaktad&#;r. Bunun için ilik açaca&#;&#;m&#;z yere kadar örülen örgüye devam edilir. &#;lik aç&#;lacak yerde, geri dönülür ve ayn&#; &#;ekilde örgüye tersten devam edilir. Dikey ilik açarken kullan&#;lan dü&#;menin çap&#; çok önemlidir.

&#;li&#;in tek taraf&#; yüksek bir taraf&#; alçakt&#;r. &#;p kesilir ve iple di&#;er taraf yükseltilir. Ayn&#; s&#;ra say&#;s&#;nda yükseltmek gerekir. Yükseltmeye ba&#;lamadan önce ilmeklerin aras&#;ndan geçirilen ip sabitlenir. Ayn&#; yüksekli&#;e geldi&#;i zaman, bu kez hiç ara vermeden bütün ilmekleri örmek gerekir. Böylelikle ilik birle&#;tirilmi&#; olur. Bu &#;ekilde dikey olu&#;turulur.

ÖRGÜDE ARTTIRMA NASIL YAPILIR?

Örgüde artt&#;rma aralardan ilmek ç&#;kararak yap&#;l&#;r. Bazen artt&#;rmak gereken yerler olabilir oralarda bu artt&#;rma i&#;lemini kullanabiliriz. &#;lk ilmek bo&#; al&#;n&#;r. Bir alt&#;ndaki ilme&#;i al&#;p sol &#;i&#;e takmak gerekir. Bu &#;ekilde örmeye devam edilir. Ba&#;ta iki olan ilmek say&#;s&#; böylelikle üç olur.
Ajurlu artt&#;rma tekni&#;inde ise, bir ilmek örüldükten sonra, ip &#;i&#;in üzerine at&#;l&#;r ve ard&#;ndan ilmek örülür. Bu &#;ekilde de ilmek say&#;s&#; artt&#;r&#;labilir. Arkadan örüldü&#;ü zaman, bo&#;a at&#;lan ip ve bir sonraki ilmek de örülmektedir.

ÖRGÜDE EKS&#;LTME NASIL YAPILIR?

Örgü örerken eksiltmeleri, yaka, kol ve gerekirse omuz oyuntular&#;nda kullan&#;r&#;z. Birinci ilmek her zamanki gibi bo&#; al&#;n&#;r. &#;kinci ilmek örülür. Sa&#; &#;i&#;te iki ilmek olu&#;ur. Sa&#;daki ilme&#;i soldaki ilme&#;in üstünden geçirip tek ilme&#;e dü&#;ürmek gerekir. Kol keserken ya da örgü bitti&#;inde boydan boya kesmek istedi&#;inizde bu i&#;lemi uygulayabilirsiniz.

ÖRGÜYE BA&#;LAMADAN ÖNCE &#;LMEK SAYISI NASIL BEL&#;RLEN&#;R?

Örgüye ba&#;lamadan ilmek say&#;s&#;n&#; belirlemek için ald&#;&#;&#;m&#;z yün ve &#;i&#;le 10 ilmek at&#;p bir kaç s&#;ra örmemiz gerekir. Bunu ördükten sonra metreyle kaç santim oldu&#;una ve beden ölçümüze bakar&#;z. Beden ölçümüzün santimine göre, buradaki santimi ayarlay&#;p ilmek say&#;s&#;n&#; belirlemek gerekir. Bu &#;ekilde ayarlanan örgüler çok daha düzgün olabilir.

ÖRGÜ ÖRMEYE YEN&#; BA&#;LAYANLAR &#;Ç&#;N &#;PUÇLARI

Screenshot_10

  • &#;lk kez örgü örecekseniz daha az zaman almas&#; aç&#;s&#;ndan kal&#;n bir iplik ve büyük &#;i&#;ler kullanman&#;z daha iyi olur.
  • &#;lk defa örecekseniz pahal&#; ipler almaktan kaç&#;n&#;n.
  • &#;lmeklerinizi çok s&#;k&#; atmay&#;n ki &#;i&#; kolayca girebilsin.
  • Yap&#;l&#;&#;&#;n&#; unutmad&#;&#;&#;n&#;zdan emin olmak için her gün örgü örün. Örgü çok fazla odaklanma ve güçlü haf&#;za gerektirir ve uzunca bir süre ara verince tekrar örmek zor olabilir.
  • &#;lk i&#;in için tutacak ya da atk&#; gibi basit bir &#;ey seç ve sonras&#;nda tek parmakl&#; eldiven gibi biraz daha zor bir &#;eye geçin. Zor i&#;lerle ba&#;lamak çok can s&#;k&#;c&#; olabilir ve örgüye daha yeni ba&#;lam&#;&#;ken kendine olan güvenini azaltabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir