kürtçe film izlemek istiyorum / İki Dil Bir Bavul - Vikipedi

Kürtçe Film Izlemek Istiyorum

kürtçe film izlemek istiyorum

Londra K&#;rt Film Festivali ‘Benim K&#;rdistan’ım’ teması ile d&#;zenleniyor

A+A-

Bu yıl 12’ncisi gerçekleşecek olan Londra Kürt Film Festivali’nin (LKFF) ana teması ‘Benim Kürdistan’ım’. LKFF’nin 20’nci yılına özel olarak düzenlecenek festival yeni tip koronavirüs (Covid) salgını nedeniyle Nisan arasında online gerçekleşecek.

12’nci Londra Kürt Film Festivali, 10 Kürt Film Festivali ile ortaklaşa bir şekilde düzenlenecek. Bu anlamda ilk “Global Kürt Film Festivali” özelliğini sahip olacak ve festival kapsamında birçok film izleyici ile buluşacak.

Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, 12’nci festivalin birçok yönüyle diğer festivallerden farklı olduğunu vurgulayarak, “Bu sayımızda biz iki ana başlık üzerinde bir çalışma yürüttük” dedi.

Festivalin temasına da değinen Ferhan Stêrk, Kürdistan coğrafyasında yaşanan bütün acı ve zulümlere rağmen “bizler zihnimizde hayal ettiğimiz Kürdistan ile temas kurmak ve Kürt sineması ile izleyiciye bu teması daha somut bir şekilde yaşamalarına yardımcı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Londra Kürt Film Festivali Direktörü Ferhan Stêrk, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

12’nci Londra Kürt Film Festivali ‘Benim Kürdistan’ım’ teması ile düzenlenecek. Bu temanın özel bir sebebi var mı, neye dikkat çekmek istediniz?

Bu yılki festivalin ana teması ‘Benim Kürdistanım’, bunun üzerinden izleyici ile gösterilen filmler arasında temas kurmak istedik. Kürdistan coğrafyasında yaşanan dram, siyasal kriz, savaşlar, göçler, sınırdışı etmeler, yaşanan bütün acı ve zulümlere rağmen bizler zihnimizde hayal ettiğimiz Kürdistan ile temas kurmak istiyoruz ve Kürt sineması, Kürt filmleri ile izleyiciye bu teması daha somut bir şekilde yaşamalarına yardımcı oluyoruz. Vermek istediğimiz mesaj tamamen her kişiye özel yani bulunduğu, yaşadığı her bölgede, her şehirde bu filmleri izleyerek Kürdistan ile bir temas kuracak ve başlık bu anlamda çok kişisel bir mesaj.

Benim Kürdistan’ım bu anlamda bizim için de çok önemli, çünkü Londra Kürt Film Festivali 20’nci yılını doldurdu. 12’nci festival düzenleniyor. Bizler de her zaman Londra’daki bir film festivali gözüyle Kürdistan’ı her bir gördük ve bu şekilde bir Kürt sineması canlandırdık.

Bizim ürettiğimiz temaların bu dönemin sosyolojisi ile, insan yaşam psikolojsi ile çok yakın bir bağı var ve bu anlamda bu her hangi bir tema değil. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir Kürt bunu içselleştirip filmlerle temas kurabilecek.

Bu yılki festivalin öncekilerden farkı ne olacak ve diğer Kürt film festivalleri ile ortaklaşa gerçekleştirilmesinin sebebi ne?

Londra Kürt Film Festivali diasporadan ulusal bir formatla çalışan, ulusal sinemayı ön plana çıkaran bir vakıf. Londra Kürt Film Festivali ’den itibaren resmi bir vakıf hüviyetine ulaştı ve daha yeni ayakları yere basan bir ensntitü konumunda. Birçok yönüyle diğer festivallerden farklı. Bir taraftan Britanya film endistürisinin bir üyesi ve BFI tarafından destekleniyor. Aynı zamanda Kürdistan’ın diğer organisazyonları tarafından da destekleniyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Britanya temsilciliği ile Kürt Demokratik Halk Meclisi tarafından da destekleniyor. Kürtlerin her yönüyle sahip çıktığı bir organizasyon. Çünkü bu anlamda doğrudan bir politik çalışmadan ziyade, yaptığı çalışmayı politik bir sonuç olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla Londra Kürt Film Festivali bu anlamda daha sinema kimliğini koruyarak hem Kürtlere hem de Kürt olmayan diğer toplumlara Kürt sinemasının taşırılması çabası içinde. Bu Kürdistani kimliği ile kalmalı. Bizler gönüllü bir çaba içerisindeyiz. Sadece teknik ve profesyonel çalışanlar dışında herkes gönüllü bir emek içinde.

Londra Kürt Film Festivali bu 12’nci sayıda özellikle diğer 10 Kürt Film Festivali ile ortaklaşarak Kürt Film Endüstrisi için de bir zemin yaratma çabası içinde. Biz bunu sürekli konuşuyoruz. Londra’da 20 yıldır böyle bir gelenek ve kültür var ve biz neden bunu diğer festivaller ile de paylaşmayalım. Yoğun bir destek ve tartışmadan sonra böyle bir birliktelik ortaya çıktı, biz de Londra’dan, diasporadan Kürdistan’ın her yerindeki diğer film festivalleri ile, ABD’den Rusya’ya, Barselona’dan Hamburg’a kadar diğer festivallerle Kürt Film Endüstrisi üzerine düşüncelerimizi zenginleştimeye çalışıyoruz.

Festival kapamında hangi tür filmler izleyici ile buluşacak?

Bu yıl, 12’nci Kürt Film Festivali’nde, Global Kürt Film Festivali dediğimiz bu sayımızda biz iki ana başlık üzerinde bir çalışma yürüttük. İlki, Kürt Klasik Filmleri; burada başlangıç olarak Yılmaz Güney’i esas alarak ’den günümüze kadar son 20 yılda yapılan filmler için yoğun ve derin bir araştırma yaptık ve yaklaşık filmden oluşan bir liste hazırladık. Ve ’den fazla Kürt yönetmeni ile yoğun bir çalışma ve diyalog içerisine girdik. Kürt film klasikleri bu festivalin ana gövdesi, çünkü geçmişte üretilen filmlerin bir çoğu hala ulaşılabilir değil ve insanlar bunları kaliteli izleyebilecek bir mecraya sahip değil. Bu anlamda yaptığımız çalışma, Kürt ulusal film arşivine de hizmet ediyor. Zaten böyle bir projemiz de var; oluşturmak istediğimiz arşivi ileride dijital bir forma dönüştürmek için de çabamız olacak. Diğer başlık da son iki yılda yapılan yeni filmler. Bu şekilde filmler iki başlık altında sunulacak ve Kürt klasik filmleri ‘En İyi İzleyici’ ödülüne layık görülecek. İzleyiciler tarafından oylanarak verilen bir ödül. Bu sene ilk defa bir izleyici ödülü verilecek. Son iki yılda yapılan filmler de yedi ayrı ödül için yarışacak. Bu ödüllerimiz, En İyi Uzun Metraj Filmi bu ödülümüzün adı Roja Zer, bu ödülü ilk defa veriyoruz ve Kürt sinemasını teşvik edecek bir ödül olmasını temenni ediyoruz.

Bu festivalin Kürtlerin durumu ile ilgili özel bir mesajı veya projesi var mı?

Kürtlerin yaşadığı yurtsuzluk, devletsizlik ve sınır bağlamında içinde bulunduğumuz sosyo politik durum sinemaya yansıyor. Bizler ister istemez filmlerin içeriği ve onların kimliği ile yönlendiriliyoruz. Festival de bu şekilde yapılan filmlerle ortaya çıkıyor. Örneğin, Rojava Kürdistan’ında yapılan filmler veya o bölge ile ilgili yapılan filmler Kürtlerin direnişi, özgürlük ve kadın mücadelesini daha çok esas alan filmler. Tabi yabancı yapımcılar tarafından Kürtlerle ilgili yapılan birkaç film bu anlamda bizim programımıza girdi. Ama son dönem genç Kürt yönetmenler daha çok belgesel çalıştılar. Çünkü anlatılması, belgelenmesi gereken birçok hikaye var. Bunlardan bir tanesi, Ezidilerin yaşadığı dram, Ezidi katliamı ve bununla ilgili yapılan belgeseller var. Daha lokal, insana indirgenmiş, insanı anlatan filmler var. Bir tanesi; Bekar Evi. Bir Alman yönetmen tarafından çekilen İstanbul’daki bir grup Kürt işçinin hikayesini anlatan bir film. Veysi Altay’ın belgeselleri bu anlamda faili meçhulleri, kayıpları anlatan belgeseller. Kazım Öz’ün dört filmi de bu festivalde yer alacak. Yaklaşık 40 yönetmenden 40 klasik film ve kısa belgesel, uzun metraj ve animasyon olmak üzere 60 yeni film var. Birçok kişiye de yer vermeye çalıştık. Çünkü her deneyim, girişim Kürt sineması için büyük bir gelişim ve bu filmlere festivalde yer açmak, onları desteklemek anlamına da geliyor. İzleyiciler her türden filmi izleyebilecek.

Yeni tip koronavirüs (Covid) salgını nedeniyle 12’nci Londra Kürt Festivali online gerçekleşecek. Sizce bu süreç bu proje ve festivaller için fırsat veya avantajlar da sunuyor mu?

Pandemi tabiki gerçek anlamda bir festival yapma isteğimizin önünde bir engel. Ancak biz bu engeli avantaja çevirmek istedik. Onun için 10 festival ile online ve profesyonel bir platform, VOD üzerinden bu gösterimleri yapıyoruz. Pandemi olmasaydı 10 festivalle bu ortaklığı gerçekleştiremez bu kadar filmi bu platformda gösteremezdik. Bu kadar arşive ulaşıp bu kadar insanla temas kuramazdık. Bu anlamda pandeminin iyi yanı da var ve bunu elimizden geldiği kadar Kürt sineması lehine çevirmeye çalıştık. Ve Kürt sinemasının yeni teknolojileri, dijital dünyayı daha iyi kullanıyor olması, buna yakın temaslar kurması bizim için son derece önemli. Biz de bunu öğrendik, online dünyada, ne tür programların, güvenlik sorunlarının, kalitenin, profesyonel sunumun olması gerektiği konusunda bir tecrübeye ulaştık ve elimizden gelenin en iyisini Global Kürt Film Festivali için hazırladık. Umarım izleyiciler de bunu beğenir.

Londra Kürt Film Festivali 20’nci yılında 12’nci festivali düzenliyor. Bu festivalin Kürt kültür, sanat ve sineması açısından önemi nedir?

Sinema bir toplumun gelişim göstergesidir. Bir toplum ne kadar çok gelişirse sosyal, politik, ekonomik ve diğer yönleriyle, sinema da gelişir. Bu anlamda sinemamızın bulunduğu yer toplumumuzun bulunduğu yerdir aynı zamanda. Sinemanın manevi ve ruhsal anlamda çok zengin olduğunu, büyük bir motivasyonu olduğunu düşünüyorum. Her gün yeni Bahmanlar, Yılmaz Güneyler, Huner Selim, Hışam Zaman, Kazım Öz, Hüseyin Karabey, Şevket Emirler ortaya çıkıyor ve bu gençlerin hepsi bir gelecek. Bizim hikayemizi bizim dilimizle anlatacak başka da gençler de yok. Bu dili ve kültürü sinema formatıyla anlatmanın ne kadar önemli ve zengin bir değer olduğunu anlamamız gerekiyor.

Kendi toplumsal farkındalığımızı sinema üzerinden yaratmamız gerekiyor. Tabiki hikayelerimizi dışarı pazarlıyoruz ama bunu içte de pazarlamamız gerekiyor. Yani Kürtlerin kendilerinin de bu filmleri izlemesi gerekiyor. Onun için şu anki platforma Kürdistan’da ücretsiz bir şekilde erişilebilecek. Örnek vermek gerekirse, Cizre’de yapılan bir film 2 yıl sonra Cizreli halk ile buluşabiliyor. Ya da Rojava’da yapılan bir film bir yıl sonra oradaki halkla buluşabiliyor. Bizim filmlerimizi önce bizlerin izlemesi gerekiyor ki insanlar film hakkında düşünce ve eleştirilerini dile getirebilsin ve bundan etkilenebilsin. Sinema ile bu etkileşimi, teması kurmamız gerekiyor. Bunu bir eleştiri olarak sunmuyorum tabiki, benim yıllar sonunda edindiğim tecrübe bu. Ve ümit ediyorum buna dönük, daha içe ve samimi bir konsantrasyon içerisinde oluruz. Kürt sanat ve kültürü çok özel, çünkü farkettikçe, öğrendikçe, tattıkça kültürümüzü, dilimizi daha çok seviyorum. Ve bütün insanların bu zenginliği tatmalarını istiyorum ve bunu sinema ile yapabileceklerini düşünüyorum. 

Festival kapsamında verilecek ödüller:

 Mehmet Aksoy En İyi Uzun Metraj Belgesel Ödülü, Yılmaz Güney En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü, Rojazer En iyi Uzun Metraj Kurgu Filmi Ödülü, LKFF Onursal Film Ödülü, En İyi Kısa Belgesel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Filmi Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Filmi Ödülü, En iyi İzleyici Ödülü.

Organizasyon içerisinde yer alan 10 Kürt film festivali:

Amed Kürt Film Festivali, Rojava Uluslararası Film Festivali, Süleymaniye Uluslararası Film Festivali, Rêtaw Film Komünü, Barcelona Kürt Filmleri Festivali, Hamburg Kürt Film Festivali, Los Angeles Kürt Filmleri Festivali, Mezopotamya Film Festivali, Moskova Kürt Filmleri Festivali, New York Kürt Film ve Kültür Festivali.

kaynağı değiştir]

İki Dil Bir Bavul, yayımlanan çeşitli listelerde yer almayı başardı. NTVMSNBC'nin "'un en iyi filmleri" listesinde on film arasında 4. sırada yer aldı.[46] Listeyi belirleyen sekiz kişinin kişisel listesinde ise film şu sıralarda yer aldı: NTV'den Emrah Kolukısa'nın listesinde 6., NTV'den Yekta Kopan'ın listesinde 2., NTVMSNBC'den Hasan Cömert'in listesinde 5. ve Yeni Medya'dan Fazilet Onat'ın listesinde 4. sırada yer aldı. Fakat jürinin diğer üyeleri olan Sevin Okyay, Kutlukhan Kutlu, Ali Abaday ve Selin Gürel'in listelerinde yer alamadı.[47] Ayrıca, NTVMSNBC'nin Türkiye sinemasında son on yılda vizyona giren en önemli kırk filmini belirleyen "En iyi 40 yerli film" listesinde film, sırada yer aldı.[48]Cine Dergi tarafından yayımlanan "'un en iyi filmleri" listelerinde ise İki Dil Bir Bavul, Serdar Akbıyık, Banu Bozdemir ve Alper Turgut tarafından 'un en iyi filmleri arasında gösterildi.[49]Sinema Yazarları Derneği'nin 27 üyesi tarafından verilen yıldızlarla film, ortalama yıldız aldı.[50] Verilen yıldızların en büyüğü dört, en küçüğü ise iki yıldız oldu.

# Listedeki sıralamayı gösterir.
NTVMSNBC listeleri
  • #10, "'un en iyi filmleri"
  • #20, "En iyi 40 yerli film"
Eleştirmen listeleri
  • #6; Emrah Kolukısa
  • #2; Yekta Kopan
  • #5; Hasan Cömert
  • #4; Fazilet Onat
Cine Dergi[b]
  • Serdar Akbıyık
  • Banu Bozdemir
  • Alper Turgut

Babamın Sesi ile kıyaslanması[değiştir
 Zer

FRAGMANI İZLE

Üyeler
3,2 32 Puanlama ve 8 Eleştiri
Puanım :

İzlemek İstiyorum

Eleştiri yaz!

Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaş

Özet

Zer filmi, New York'ta yaşayan Jan'ın bir şarkıyı aramasının hikayesi. Jan şarkıyı aradıkça; görkemli bir coğrafya, özgün bir kültür, renkli karakterler ve bir katliamın izleri içinde bulur kendini. Yolculuk, babaannesi Zarife'nin bir ömürlük sırrını da açığa çıkaracaktır.
Fotoğraf, Uzak, Son Mevsim: Şavaklar, Fırtına ve Bir Varmış Bir Yokmuş filmlerine imza atan yönetmen ve senarist Kazım Öz'ün altıncı uzun metrajlı filmi olan yapım hem Köprüde Buluşmalar'da hem de Kültür Bakanlığı'ndan yapım desteği alan bir proje. Senaryosunu da Kazım Öz'ün kaleme aldığı filmin başrolünde Nik Xhelilaj yer alıyor.

Beyazperde Eleştirisi

Bu yıl İstanbul Film Festivali’nin ödül kategorisinde görülmeyen ama benim beğeniyle izlediğim Zer, Dersim isyanının uzaktan izini sürüyor. Zer aslında sinemada izlediğimiz, tanıklık ettiğimiz bazı yerli hikayelerin bütünü gibi. Gayet modern bir sinema diliyle New York’ta açılış yapan film bizim topraklara girince yerel karakterlerin önderliğinde bir arayış ve yol hikayesine dönüşüyor. Ben arayış hikayelerini sevdiğimden midir nedir, filmin yolunu keyifle takip ettim. Film unutturulan bir dil, bir kimlik üzerinden yanık bir türkü tutturduğu için duygusal olarak izleyeni etkisi altına almayı başarıseafoodplus.infoe Zarife tedavi olmak için geldiği New York’ta hastane odasında torunu Jan için Kürtçe bir türkü mırıldanınca ve devamını getiremeden hayatını kaybedince müzik öğrencisi Jan bu parçanın peşine düşer. Tabii New York’ta babannesinden ve Türkiye’den bihaber yaşayan bir gencin bir par

Eleştirinin tamamı

Fragmanlar

Zer - Fragman

Ekstra Videolar

Beyazperdede Bu Hafta (21 - 27 Nisan)

Öneriler

Son Haberler

Vizyondaki Filmler!

Oyuncular

Tüm oyuncular ve teknik ekip

İzleyici eleştirisi: sevdiler

En iyi ve en faydalı yorumlar

Hayatımda izlediğim en güzel ve en duygusal filmdi yalnız sonunu daha iyi bağlayabilirlerdi. Yönetmen harikalar yaratmış.

Değinilmesi gereken bir konuya parmak basıyorlar. Devletin doğuda yaptıklarını bir nebze olsun anlatmaya çalışmışlar. Tabi anlayana

Son yıllarda izlediğim en iyi film. Hüzünlendiren ve bir o kadar da güldüren bir seafoodplus.infoa izlemelisiniz.

Abi muazzam bir film yaa 👏👏✌️gördüğüm en güzel sinema filmlerinden biri harika süper ya diyecek başka bisey bulamıyorum

8 İzleyici eleştirisi

Fotoğraflar

Bunları Biliyor musunuz?

Detaylar

"Zer: Kimin Aşkı?" Türkiye sineması için çok değerli bir oyuncu olan Tomris İncer’i sinema perdesinde göreceğimiz son film.

Detaylar

Film, galasını Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde yaptı.

Detaylar

Zer: Kimin Aşkı?, dünyaca ünlü müzisyen Ahmet Aslan’ın sinema perdesinde yer aldığı ilk film.

Başlık

Teknik bilgiler

Ülke Türkiye

Dağıtımcı TME (The Moments Entertainment)

Yapım yılı

Metrajuzun metrajlı film

İlginç Detaylar 5 başlık

Bütçe-

Dil Türkçe

Görüntü formatı -

RenkRenkli

Ses formatı-

Yapım formatı-

Viza numarası-

Bu Filmi Beğendiysen, Şunlara da Göz At:

Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri , En iyi film: Dram, {Genre} türündeki en iyi filmler :

Yorumlar

Tüm Sinema Haberleri

Michael Keaton Başrollü "Batman Beyond" Filmi Mümkün mü?
Karakterlerin Saçma Kararlar Verdiği 10 Klasik Bilim Kurgu Filmi
James Cameron Kaybolan Denizaltı Hakkında Konuştu: Titanic&#;le Benzerliği Gerçeküstü!
"Spider-Man: Across the Spider-Verse" Gişede Önemli Bir Eşiği Geçti
Dwayne Johnson&#;lı Yeni "Hızlı ve Öfkeli" Filminin Adı Belli Oldu
Vizyondaki Filmler: "Büyü de Gel", "Haile: Bir Aile Kabusu", "Tebessüm"
Tüm sinema haberleri

En Popüler Fragmanlar

Büyük Kaçış Fragman

Culpa mía Altyazılı Fragman

Culpa mía Altyazılı Fragman

Hızlı ve Öfkeli 10 Teaser

Hızlı ve Öfkeli 10 Teaser
 Gün Fragman

Spider-Man: Across The Spider-Verse (Part One) Dublajlı İlk Görüntüler

Spider-Man: Across The Spider-Verse (Part One) Dublajlı İlk Görüntüler

Haile: Bir Aile Kâbusu Fragman

Haile: Bir Aile Kâbusu Fragman
Yeni çıkan tüm fragmanlar

Vizyondaki En İyi Filmler

Flash
Transformers: Canavarların Yükselişi
Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş
Hızlı ve Öfkeli 10
Elemental: Doğanın Güçleri
Haile: Bir Aile Kâbusu
Vizyondaki En İyi Filmler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir