çks yenileme / Çiftçi kayıt sistemi için ek süre isteniyor - Dünya Gazetesi

Çks Yenileme

çks yenileme

E-Devlet ÇKS Başvurusu Yenileme (YENİ DÜZENLEME)

ÇKS Belgesi Çıkartma yılı ücretleri, kayıt için hangi evraklar ve belgeler gerekir, İnternet üzerinden başvuru yapılıyor mu Yeni kayıt, güncelleme ve ÇKS yenileme ücreti yılı için ne kadar oldu, Çiftçi Kayıt Formu nasıl dolduruluyor? ÇKS Belgesi Çıkartma işlemi nasıl yapılır, E-devlet üzerinden tarımsal destekleri kontrol etmek amacıyla yeni çiftçi kaydının yapılmasını sizler için anlattık.

ÇKS Ürün Güncelleme Başvuruları Başladı!

Çiftçi Kayıt Sistemi&#;ne (CKS) üretim yılı için başvuruda bulunan çiftçilerimiz, ürün güncelleme başvurularını 1 Şubat tarihinden itibaren e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Bu sürecin bir devamı olarak, ÇKS ürün güncelleme işlemleri de 1 Şubat’tan itibaren ilk kez e-Devlet
kapısından yapılabilecek. Güncelleme talepleri için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen de başvuruda bulunulabilecek.

Ürün güncelleme başvuruları 28 Şubat tarihinde sona erecek. Entegrasyonunun ilk fazı, 1 Ekim itibarıyla hayata geçmişti ÇKS’nin e-Devlet kapısına entegrasyonunun ilk fazı olan kayıt yenileme başvurularının e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesi süreci, 1 Ekim tarihi itibarıyla hayata geçmişti.
Ürün güncelleme işlemlerinin de e-Devlet kapısı üzerinden yapılmasına imkân veren uygulama, bu
sürecin ikinci fazını oluşturuyor.

Dijitalleşme ve bürokrasinin azaltılması kapsamında atılan bu adım sayesinde, tüm üreticilerin emek ve zamandan tasarruf sağlaması hedefleniyor.

ÇKS&#;de Devrim Gibi Düzenleme

Tarım ve Orman Bakanı Vahit, Kirişçi Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) e-devlet üzerinden dahil edeceklerini, devlet kurumu çalışanları ile üreticileri sadece elektronik ortamda buluşturacaklarını duyurmuştu. Bunun üzerine Çiftçi Kayıt Sistemi&#;nde dijitalleşmeyi artırıp, bürokrasiyi azaltmak amacıyla ÇKS&#;de devrim gibi düzenleme yapıldı. Ürün güncellemesi yapacak çiftçiler 1 ekim tarihi itibarıyla başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, tarihli ve sayılı Resmi Gazete&#;de yayımlanmıştır. Bu düzenleme ise yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir:

ÇKS&#;de yapılan düzenleme ile aşağıdaki değişiklikler yapılır.

  • Başvurular e-Devlet&#;e alındı
  • Dijitallesme/Bürokrasinin Azaltılması/Üretim Planlaması
  • Ziraat Odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi şartı ilk müracaat hariç kaldırıldı
  • Başvuru süresi üretim planlaması için 31 Aralık’a çekildi.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları e-Devlete Taşındı!

üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları ÇKS Yönetmeliği ve Genelgesinde belirtildiği üzere 01 Ekim tarihinden itibaren 31 Aralık tarihine kadar e-devlet üzerinden yapılacak.

Çiftçilerin tarımsal desteklemelerden faydalanabilmeleri için bu yasal süre içerisinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak kayıtlarını yenilemeleri veya güncellemeleri gerekmektedir.

Çiftçiler, ÇKS&#;ye kayıt olmak ve ÇKS kayıtlarını güncellemek için gerekli bilgi ve belgelerle il/ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları içerisinde tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler, tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerlerinden herhangi birinin ilçe müdürlüğüne ve arazinin merkez ilçedeki il müdürlüğüne tescil için başvuruda bulunur. Çiftçiler, ÇKS uygulamasına ilişkin Bakanlık tarafından yetkilendirilen iş ve işlemleri de e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilir.

ÇKS Başvuru Süresi Değiştirildi!

Ziraat odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurularda sadece ilk başvuruda istenecektir.

Bir önceki yönetmelikte takip eden yılın 1 Eylül ve 30 Haziran tarihlerinde belirlenen başvuru süresi, üretim planlaması yapmak üzere uygulamanın başladığı 31 Aralık tarihine kaydırılmıştır. Böylece başvuru süresi 4 aya indirilmiştir.

Ayrıca, 31 Aralık&#;a kadar başvuruda bulunan çiftçiler, Şubat ayında ürün değişikliği yapabilecek.
Muhtar ve 2 üyenin ürün beyan formlarında yer alan imza uygulaması da fiilen amaca hizmet etmediği gerekçesiyle kaldırılmıştır.

Çiftçi Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Çiftçilerin özlük ve tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgileri içeren, kanunen bağlı bulundukları ziraat odası tarafından düzenlenen ve onaylanan belge olan ÇKS belgesi e-devlet kapısından seafoodplus.info linki üzerinden Belge al menüsüne tıklayarak çıktı olarak alınır.

ÇKS belgesi ile yapılan yeni düzenleme ile birlikte, B formunda muhtar veya azanın imzası gerekiyordu. Ancak yeni düzenleme ile üretecinin kendi imzasının olması ÇKS belgesi için yeterli olacak.
Tarla kiralamalarında yine aynı şekilde muhtar ve azanın imzası alınarak üreticileri ÇKS belgesi başvurusunda bulunabilecek.

Önceki yıllarda ziraat odasından alınması gereken çiftçilik belgesi kaldırıldı. Geçmiş yıllarda Ziraat Odası&#;na kayıt yaptırarak ÇKS belgesi alan üreticilerin Ziraat Odası&#;ndan belge almalarına gerek yoktur.

ÇKS&#;ye ilk kez başvuracak üreticilerin Ziraat Odası üyesi olarak çiftçilik belgelerini sunmaları gerekmektedir.

Başkasının Adına Kayıtlı Olan Tarlanın Parası Nasıl Alınır?

ÇKS sisteminde yeni yapılan düzenleme sonrasında Fiili olarak sizin kullandığınız ancak tapuda bir başkasının adına kayıtlı olan ve o mülkiyete erişemeyip kiralayamadığınız arazinin artık desteklemesini alabileceksiniz.

Bu düzenlemeden faydalanabilmek için EK-5 Formunun doldurulması gerekmektedir. EK-5 Formu:

Tarımsal faaliyette kullandığım, nitelikleri yukarıda yazılı tarım arazilerinin adıma kaydedilmesini beyan ve kabul eder, bu araziler için hissesini kullandığım hissedar/hissedarlarca üretim yılı boyunca itiraz edilmesi durumunda yapılacak incelemeler neticesinde haksız yere herhangi bir destekleme ödemesi aldığım veya herhangi bir haksız ödemeye sebep olduğumun tespit edilmesi halinde, itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için almış olduğum veya sebep olduğum destekleme ödemelerini, ödeme tarihinden itibaren işleyecek gecikme zammı ile birlikte, gayrikabil-i rücu hiçbir itiraz beyan etmeden, ilk talepte sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri ödemeyi kabul ve taahhüt ederim. EK-5

Ziraat Odası ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (e-Devlet)

Çiftçilik yapan kişilerin devlet desteklerinden faydalanabilmesi için ÇKS belgesi alınmalıdır. ÇKS belgesinin almanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlar ilki Tarım il müdürlüklerine kayıt için gerekli olan belgeleri teslim ederek almak, ikinci ise e-devlet tarbil tekpencere üzerinden kayıt olduğunuz belgenizin çıktısını almaktadır.

ÇKS belgesinin çıktısını almak için iki farklı yöntem vardır. Çiftçi belgesi iki şekilde çıkartılır bunlar:

  1. e-Devlet üzerinden online olarak seafoodplus.info linki üzerinden başvuru yaparak Belge al menüsünden ÇKS belgesi alınır.
  2. EK-1 Çiftçi Kayıt Formunu doldurarak Tarım il/ilçe müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini tamamlayabilir ve sonra ÇKS belgesi çıkartabilirsiniz.

e-Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet üzerinden ÇKS başvuru yapmak için e-Devlet kapısına giriş yaparak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuru sekmesine giriş yaparak seafoodplus.info linkinden ilerleyerek veya sayfanın altında bulunun uygulamaya git sekmesi üzerinden devam ederek başvuru adımlarını takip edebilirsiniz.

Uygulamaya git sekmesinden aşağıda ki görselde yer alan Kaysis hizmet adı veya Kaysis numarası ile arama yapabilirsiniz butonundan faaliyet göstereceğiniz alanın seçimini yaparak şehir seçimi, birim seçimi ve kimlik numarası veya vergi numarası ile bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Diğer işlemi tamamlamak için bir ücret ödemeniz gerekir. Ödeme yapmak için tıkla sekmesinden devam ederek başvuru adımlarını tamamlayabilirsiniz.

e-Devletten ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi almak için seafoodplus.info adresine e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra &#;TekPencere Hizmet Başvurusu Portalı&#; üzerinden &#;Belge Al&#; seçimi yapılır.

Belge seçimi Belge görselde görüldüğü gibi, Çiftçi kayıt sistemi ÇKS Belgesi seçilir, Birim olarak bağlı bulunulan Tarım ve Orman Müdürlüğü il/ilçe seçimi yapılır &#;Devam et&#; butonuna tıklanır.

Ödeme Türü menüsünden Bireysel ve Kurumsal ödeme seçeneğinden birini tercih ettikten sonra, Kişi kurum ve bilgileri sayfasından, &#;Vatandaş Bilgileri&#; ekranı üzerinde &#;&#;Ödeme Yapan TC Kimlik Numarası ve Fatura adresi Adres il ve İlçe posta kodu&#; yazılır. &#;Devam et&#; Tıklanır.

&#;Belge bilgileri&#;&#; ve &#;Ödeme Bilgileri&#; ekranlarını da onayladıktan sonra ÇKS belgesi tek pencere üzerinden kolaylıkla alınabilir.

Çks belgesi daha önceden ÇKS Kaydı bulunan çiftçilere online olarak dijitalde hazır olarak sunuluyor. Çiftçi Kayıt sisteminde kaydı bulunana çiftçiler, kendilerine ait ÇKS Belgesini almak için seafoodplus.info adresinde ki Belge Al sekmesinden ilgili ve ilçe seçilere sanal pos aracılığıyla doğrulanabilir olarak alıp kullanılabilecektir.

Ziraat Odası Çiftçi Belgesi Başvurularının nasıl yapıldığını içeriğimizde inceleyebilirsiniz.

Çiftçi Kayıt Sistemine İlk Kayıt Nasıl Yapılır?

Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılmaktadır. ÇKS sitemine kayıt yapılması için gerekli olanlar şu şekildedir:

  • Arazi sahiplerinin başvurusu
  • Arazi kiralayanların başvurusu
  • Arazisi birinci dereceden yakınlarına ait olanların başvurusu şeklindedir.

Çiftçi kayıt sistemine ilk kez müracaat ediyorsanız öncelikle kimlik bilgilerinizi beyan edeceğiniz bazı evrakları doldurmalısınız.

  • Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.
  • Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız.
  • Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.
  • Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.

ÇKS Belgesini seafoodplus.info Üzerinden Alın

seafoodplus.info adresinden çiftçilere ÇKS belgesi alabilir. Çiftçi Kayıt Sisteminde kaydı bulunan çiftçilere, kendilerine ait ÇKS belgesini almak için seafoodplus.info adresinde ki sekmesinden ilgili il ve ilçe seçilerek, sanal pos aracılığıyla alıp kullanabilecektir.

Çiftçi Kayıt Sistemine Başvurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmadan önce aşağıdaki ÇKS başvuru evraklarının üzerine tıklayarak indirebilir ve başvuru formlarını doldurabilirsiniz. Çks kayıt sorgulama işlemini E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Çks kayıt formu, dilekçesi, dilekçe örneğine ulaşabilirsiniz.

ÇKS kayıt sistemine başvuruda istenen belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Arazi kimin adına kayıtlı ise arazisini kullandığınız kişilerin  ve arazi sahibine ait kimlik belgesinin fotokopisi,
  • Ekilişi yapılacak olan araziye ait tapu kadastrodan alınacak tapu kayıt örneği,
  • Arazi eğer kiralık ise bu durumda kira kontratı,
  • Başvuru sahibinin VKN ve vergi numarasını gösteren belge,
  • Taahhütname
  • Döner sermaye yardım belgesi,
  • Ekili alanların muhtarlık tarafından onaylatılmış olan boş C Formu gereklidir.

Çiftçi Kayıt Formları

ÇKS Kayıt için gerekli olan evrakları aşağıdaki gibidir:

Tüm kayıt işlemleri tamamlandığında eğer belgenizin size posta yolu ile gönderilmesini istiyor iseniz tarafınızdan 10 TL posta ücreti alındığını bilmenizi isteriz. ÇKS&#;ne başvurularında ve güncellemeler de (Tabii Afetler Hariç) tek sefere mahsus alınacak Çks yenileme ücretleri de belli oldu.

ÇKS Belgesi Yenileme Ücretleri Listesi

ÇKS&#;ye Müracaatlarda ve Güncellemeler de (Tabii Afetler Hariç) Bir Sefere Mahsus Alınacak olan Döner Sermaye İşletmeleri Yılı ÇKS Belgesi Ücreti ve Birim Fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • Dekara Kadar (10 dekar dahil) 6 TL
  • Dekara Kadar (10 dekar üzeri 50 dekar dahil) 13 TL
  • Dekara Kadar (50 dekar üzeri dekar dahil) 20 TL
  • Dekar Üzeri tarla ve arazi için ÇKS güncelleme fiyatı 26 TL olarak belirlenmiştir.
  • ÇKS Belgesi (Belge Başına-Onaylı) 6 TL
  • Çiftçi Kayıt Formunun (B) Bölümünün Onaylı Sureti 10 TL
  • Çiftçi Belgesi (Ziraat Odası Olmayan Yerlerde) 20 TL

ÇKS Sorgulama T.C İle

T.C kimlik numarası ile ÇKS belgesi sorgulaması yapmak için e-Devlete giriş yapabilirsiniz. Tarım ve orman bakanlığına ait olan Çiftçi Kayıt Sistemi Üzerinden adınıza bulunan veya kiralamış olduğunuz arazinin bulunduğu il/ilçe, parsel bilgileri ve kullanım bilgilerinin detaylarını sorgulayabilirsiniz.

ÇKS Yenileme İşlemleri

Her yıl başvuruyor iseniz, bağlı bulunduğunuz Tarım İl yada İlçe Müdürlüğüne yıl boyu direk olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Bu işlem güncelleme işlemidir.

ÇKS kaydı güncelleme için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  • ÇKS güncelleme başvuru formu
  • Döner sermaye makbuzu
  • Arazi kiralıksa kira kontratı ve arazi kira sözleşmesi
  • Muvafakatname gibi belgeler istenmektedir.

ÇKS Belgesi Çıkartma Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Tarımsal faaliyet belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. 1 Yılın sonunda faaliyetlerine devam ederek devlet desteklerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS belgelerini yenilemesi gerekmektedir.

ÇKS Belgesi Çıkartma Almak İçin Kaç Dönüm Gerekir?

Kendi arazisi için ÇKS başvurusu yapacak kişilerin Ziraat odasından faaliyetlerini gösteren belge ile başvuru yapması yeterlidir.

Arazi Kiralayanlar ÇKS Belgesi Alabilir mi?

dekar altında kiralanan araziler için muhtarlıktan kira sözleşmesi alarak ÇKS belgesi alınabilir. Dekar üzerinde kiralanan arazilerde ÇKS belgesi almak için noter onayı gerekmektedir.

Memur ve Sigortalı Çalışan ÇKS Belgesi Alabilir mi?

Devam eden herhangi bir sigortalılığı olan kişiler, yani sigortalı olarak resmi veya özel bir iş yerinde çalışanların tarım sigortalılığı yapılmayacağından çiftçi belgesi alamaz.

Sitemiz üzerinden, Devlet Destekli Hibe ve kredileri inceleyebilir ve en uygun Tarım Kredilerine başvuruda bulunabilirsiniz.

ÇKS Yenileme İçin Muhtar ve 2 Aza İmzası Kaldırıldı!

ÇKS Kayıt ve yenileme işlemlerinde çiftçinin ürünlerini beyan ettiği formda muhtar ve 2 azanın imzası yer almakta ve imzalatması gerekiyordu. Yapılan düzenleme sonrasında bundan sonra ÇKS yenileme ve çıkartma işleminde muhtar ve iki azanın imzası gerekmiyor.

Ziraat Odası Kayıt Zorunluluğu Devam Ediyor!

Çiftçiler E-devlet üzerinden kayıt yenileseler de, Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi olmak zorundalardır. Zira e-devlet sisteminden ÇKS yenileme esnasında çiftçiler Ziraat Odasına kayıtlı bir çiftçi olduklarını beyan ederek başvuru yaparlar. Ziraat Odasına kayıtlı olmayan çiftçinin e-devlet sisteminde kaydı görünmediğinden kayıt yenileme işlemi yapmasına olanak yoktur.

İlk Defa ÇKS Çıkaracak Olan Çiftçiler Tarım Müdürlüklerine Başvuracak!

İlk defa ÇKS&#;ye başvuruda bulunacak çiftçiler arazilerinin bulunduğu yerleşim yerindeki İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine, ÇKS&#;de kayıtlı olup arazi bilgilerinde (kullanım hakkı, kira, satış işlemleri vb.) değişiklik yapacak çiftçiler ise kayıtlı oldukları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuracaklardır. Fiili kullanım Taahhütnamesi ve Taahhütname; başvurulan üretim yılı için geçerlidir. Çiftçiler her üretim yılında taahhüt ettikleri yada edecekleri arazileri İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine fiilen başvurarak ÇKS&#;ye ekletmeleri gerekmektedir.

Seda Editör

Seda Editör

yılında İstanbul&#;da doğdum. İstanbul Üniversitesi&#;nde Uluslararası İlişkiler bölümünden mezunum ve 5 yıldır editörlük yapıyorum. Ekonomi bölümü editörüyüm.

FacebookPinterestLinkedInInstagram

Çiftçi kayıt sistemi için ek süre isteniyor

Türkiye Ziraat Odalar&#; Birli&#;i (TZOB) Genel Ba&#;kan&#; &#;emsi Bayraktar, y&#;l&#; için Çiftçi Kay&#;t Sistemi’ne (ÇKS) kaydolan üreticilerden üçte birinin henüz yeni dönem için ba&#;vuruda bulunmad&#;&#;&#;n&#; belirterek, “Bu nedenle 31 Aral&#;k ’de bitecek y&#;l&#; ÇKS kayd&#; ba&#;vuru süresi uzat&#;lmal&#;d&#;r” dedi.

Bayraktar, yaz&#;l&#; aç&#;klamas&#;nda, ÇKS Yönetmeli&#;i’nin Resmi Gazete’nin 23 Eylül tarihli say&#;s&#;nda yay&#;mlanan Cumhurba&#;kan&#; Karar&#; ile de&#;i&#;tirildi&#;ini ve ÇKS ba&#;vuru döneminin 4 ayla s&#;n&#;rland&#;r&#;ld&#;&#;&#;n&#; bildirdi. Gelecek y&#;la yönelik ÇKS ba&#;vurular&#;n&#;n, yeni yönetmelik çerçevesinde 31 Aral&#;k’ta sona erece&#;ini hat&#;rlatan Bayraktar, Tar&#;m ve Orman Bakanl&#;&#;&#;n&#;n “tar&#;mda dijitale geçi&#;” uygulamas&#;yla arazi beyan&#;nda ve ek belgelerinde de&#;i&#;iklik olmayan çiftçilerin ba&#;vurular&#;n&#; e-Devlet üzerinden kabul etmeye ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; kaydetti.

Uygulaman&#;n ilk y&#;l&#;

Bayraktar, di&#;er çiftçilerin ba&#;vuru belgelerinin geçmi&#; y&#;llarda oldu&#;u gibi oda taraf&#;ndan tamamland&#;&#;&#;n&#; ve çiftçilerce Bakanl&#;&#;&#;n il/ilçe müdürlüklerine teslim edildi&#;ine dikkati çekerek, “Bu y&#;l yap&#;lan yeni uygulamalara çiftçilerimiz yeterince uyum sa&#;layam&#;yor. Özellikle uygulaman&#;n ilk y&#;l&#; olmas&#; nedeniyle e-Devlet ba&#;vurular&#;nda s&#;k s&#;k sistem sorunu ya&#;an&#;yor. y&#;l&#;nda 2 milyon bin çiftçinin toplam 15,3 milyon hektar tar&#;m alan&#; ÇKS’ye kaydedildi. tar&#;msal üretim dönemi için ise odalar&#;m&#;zdan al&#;nan bilgilere göre bugüne kadar yakla&#;&#;k 1 milyon bin çiftçinin, 10,6 milyon hektar alan&#;n&#;n kayd&#; yap&#;ld&#;” de&#;erlendirmesinde bulundu.

ÇKS kayd&#;n&#; yapt&#;rmayan çiftçilerin desteklerden yararlanamad&#;&#;&#;n&#;, tar&#;m sigortas&#;n&#; yapt&#;ramad&#;&#;&#;n&#; ve dü&#;ük faizli kredi kullanamad&#;&#;&#;n&#; vurgulayan Bayraktar, TÜ&#;K verilerine göre Türkiye’de i&#;lenen toplam tar&#;m alan&#;n&#;n 23,5 milyon hektarken ÇKS’ye kay&#;tl&#; alan&#;n 15,3 milyon hektar oldu&#;u bilgisini verdi.

milyon çiftçinin yüzde 58’i sistem içinde

Bayraktar, her y&#;l Türkiye’de ortalama 8,2 milyon hektar tar&#;m arazisinin kay&#;t alt&#;na al&#;namad&#;&#;&#;n&#;n alt&#;n&#; çizerek, &#;unlar&#; kaydetti: “ÇKS’ye kaydolamayan 8,2 milyon hektar tar&#;m alan&#;, intikali yap&#;lamam&#;&#;, hissedarlar aras&#;ndaki sorunlar veya arazilerin çok küçük olmas&#; nedeniyle i&#;lense de ÇKS’ye kaydettirilmeyen, at&#;l tar&#;m alanlar&#; ve ecrimisille i&#;lenen hazine arazilerinden olu&#;uyor. Ziraat Odalar&#; Bilgi Sistemi’ne (ZOB&#;S) göre, y&#;l&#;nda ziraat odalar&#;m&#;za kay&#;tl&#; olarak, tar&#;msal üretime devam eden 5 milyon bin çiftçi varken ÇKS’ye kay&#;tl&#; çiftçi say&#;s&#; 2 milyon bin ’dür. Bu rakamlara göre ülkemizde üretim yapan çiftçilerin yüzde 58’inin ÇKS kayd&#; bulunmuyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir

Çiftçi Kayıt Belgesi olarak da isimlendirilen ÇKS’nin verilmesi için başvurmanın iki farklı yol bulunmaktadır. Birincisi, e-devlet üzerinden kişisel kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaparak başvuru işlemlerini gerçekleştirmektir. İkinci yöntem ise Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru Formu Ek 1’i doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine giderek başvuru yapmaktır. Fakat, nasıl başvurduğunuza bakılmaksızın, bazı belgeleri beyan etmeniz isteneceğini aklında bulundurmalısınız. Bu belgelerin çoğu, gerçekten tarımla mı yoksa hayvancılıkla mı uğraştığınızı belirlemek için gereklidir.

ÇKS Başvuru E-Devlet

  • e-Devlet Kapısına kimlik bilgileri ve şifre ile giriş yapılır.
  • Arama kısmına ‘ÇKS‘ yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir.
  • Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için ‘Yeni Başvuru‘ butonuna tıklanır.
  • Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan ‘Onaylıyorum‘ kutusu işaretlenerek ‘Devam Et‘ butonuna tıklanır.
  • Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir.
  • Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri ‘Ürün Bilgisi Değiştir‘ butonu ile güncellenir.
  • Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır.
  • Tamamlanan başvuruları görüntülemek için ‘Başvuru Listesi‘ butonuna tıklanır.
  • Başvuruların listelendiği ekrandaki ‘Başvuru Durumu‘ sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir.
  • Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer.

ÇKS Belgesi Ne İşe Yarar?

ÇKS belgesinin ne işe yaradığını kısa bir şekilde ifade edecek olursak; toprak ve ekim ile uğraşan çiftçilerin devletin sağlamış olduğu destekten yararlanabilmesi için öncelikle çiftçilik belgesi alınması gerekiyor. ÇKS belgesi alan kişiler devletin verdiği hayvansal ve tarımsal destekten yararlanırlar. ÇKS Belgesi, tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçiler için oluşturulan bir kayıt sistemidir. ÇKS belgesinin belli başlı avantajlarından bahsedecek olursak;

  • Devletin sağladığı genç çiftçi projeleri kapsamında verilen hibelerden,
  • Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasının kullandırdığı düşük faizli kredilerden,
  • Özel bankalarda dahil olmak üzere bütün bankalardan çiftçilere özel kredi kullanmak için,
  • Tüm bankalardan çiftçi kredi kartı alabilmek için,
  • Bağ-Kur’dan emekli olabilmek için,
  • “Müstahsil Yol Belgesi” alabilmek için,
  • Devletten destek alabilmek için,
  • Hayvan sayısına ve cinsine göre hibe, destek ve teşvik alabilmek için
  • ÇKS belgesi çiftçilerden talep edilmektedir. ÇKS belgesinin çiftçilere sağlamış olduğu avantajlar birden fazladır.

Hayvancılık İşletme Belgesi Nasıl Çıkartılır?

Hayvancılık sektöründe az önce bahsettiğimiz gibi, devlet yardımından yararlanmak istiyorsanız, bir işletme belgenizin olması gerekir. İşletme sertifikası ile sadece düşük faizli krediler ve hibeler almakla kalmaz, aynı zamanda süt, doğum veya kesim gibi birçok işlev için devlet ödeneği de alabilirsiniz. Aslında, işletme belgesini çıkarmak oldukça basittir.

Belgenin verilebilmesi için tek yapmanız gereken kiralık ya da adınıza kayıtlı bir ahır sahibi olmaktır. Ahırın m2’si fark etmez. Kiralık ahır niteliğinde ya da adınıza kayıtlı bir yapınız varsa, tapu ile birlikte Tarım İl Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Görevli  tarafından size verilecek muvafakat mektubunu imzaladıktan sonra ortalama bir saat içerisinde fişletme belgenizi alacaksınız. Belgenin düzenlenmesi için ortalama ücret 30 ile 40 TL arasındadır.

ÇKS Belgesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

ÇKS belgesini e-Devlet üzerinden talep edin ya da az önce sizinle paylaştığım EK 1 adlı talep formunu ile tamamlayın. Bu forma ek olarak aşağıdaki belgeleri eklemelisiniz.

  • Arazisini kullandığınız kişi/kişilerin veya kendi arazinizi kullanıyorsanız kimlik belgesinin fotokopisi.
  • Yine kullandığınız arsanın kadastro kopyası (Kadastroya dahil olmayan tapuları için EK-2 (Arazi Keşif Raporu) doldurulması istenir.
  • Ekilecek arazi kiralanmış ise kira sözleşmesi,
  • Varsa, başvuru sahibinin vergi numarasını gösteren belge,
  • Döner Sermaye Destek Belgesi,
  • Taahhütname,
  • Muhtar tarafından uygun görülen ekili alanların C Formu talep edilmektedir.

ÇKS Kayıt ve Yenileme İşlemleri Gerekli Belgeler?

Çeşitli durumlarda, ÇKS belgenizin güncellenmesi gerekir. Devlet desteklerinde ve Müstahsil yol belgesi almak daha çok arzu edilir. İlçe ziraat müdürlüklerinin resmi gazetesinde ilan edilen tarihlerde ÇKS belgenizi aşağıdaki belgeler ile güncelleyebilirsiniz.

  • ÇKS güncelleme başvuru formu
  • Döner sermaye belgesi
  • Kira kontratı
  • Arazi kiralık ise arazi kira sözleşmesi
  • Muvafakatname

gibi belgeler güncelleme işlemlerinde istenilmektedir. Gerekli evraklar ve başvuru İlçe Müdürlüklerine eksiksiz bir şekilde ulaşmasın ardından ÇKS belgesi ortalama 5 iş günü içerisinde tarafınıza ulaştırılacaktır. ÇKS belgesi için yılında istenecek tutar 9 ile 39 TL arasında olmaktadır.

ÇKS belgesi kurye ve PTT ile teslimat yapılmaktadır.

ÇKS Belgesi Ücreti

Çiftçiler belirli sebeplerden dolayı çiftçi kayıt belgelerini yenilemek zorunda kalabilirler. Bu yenileme işlemi için belirli ücret ödenmesi de gerekmektedir. Ücretler arazinin dönümüne göre hesaplanmaktadır. Çiftçi kayıt sistemi belgesinin yenilemek isteyen çiftçilerin yılı ödemesi gereken ÇKS belgesi ücretleri:

  • 10 dönüme kadar olan arazilerin ÇKS yenileme ücreti: 6 TL,
  • 11 dönüm ile 50 dönüm tarla için ÇKS yenileme ücreti: 13 TL,
  • 51 dönüm ile dönüm aralığı için ÇKS yenileme ücreti: 20 TL,
  • dönüm ve üstü arazi ya da tarla için ÇKS yenileme ücreti: 26 TL.

Çiftçi Belgesi Sorgulama ÇKS Sorgulama

Çks sorgulama işlemleri, başvurularda olduğu gibi online sistem e-devlet üzerinden yürütülebilir. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak ÇKS sorgulama talebi tamamlanabilir. TARSİM ÇKS sorgulama için 82 77 numaralı telefondan da sorgu yapılmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir