hamilelikte neden sırt üstü yatılmaz / Hamilelikte sırt üstü yatmak tehlikeli mi? Hamilelikte sırt üstü yatmak zararlı mı? | Hamilelik

Hamilelikte Neden Sırt Üstü Yatılmaz

hamilelikte neden sırt üstü yatılmaz

Hamileyken Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir mi Tehlikeli mi?

Hamile kadınlar, gebelik sürecinde hangi yatış pozisyonun sakıncalı olduğunu merak ederler. Hamilelik sürecinde yatış şekli oldukça önemlidir. Bilhassa gebe kadının sırt üzeri uzanması, anne adayı ve bebek için oldukça sakıncalı bir durumdur. Makalemizin devamında, gebelikte sırt üstü yatmanın bebek ve anne adayına olan zararlarından bahsettik.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Zararlı Mı?

Anne adayları, hamilelik sürecinde sırt üstü yatıp yatamayacağını merak ederler. Uzmanlar anne adaylarının sırt üstü yatmalarının, hem anne adayı için hem de bebek için zararlı olduğunu bildirmektedir. Bilhassa gebeliğin haftasından sonra rahim daha da büyümeye başlar ve anne adayı sırt üstü yattığında rahim, omurga kısmına ve kalp üzerine baskı uygular. Anne adayı sırt üstü uzandığında rahim, kalbe giden damarlara baskı uygular ve kalbe giden kan akışını azaltarak anne adayının tansiyonunun düşmesine yol açar.

Gebelikte sırt üstü uzanmak, yahut uyumak hem bebek hem de anne adayı için oldukça zararlıdır. Hamilelikte sırt üstü yatış pozisyonu anne adayında; sırt ağrılarına, sindirim bozukluğuna nefes alma güçlüğüne, tansiyonun düşmesine ve hemoroit problemine sebep olabilir. Bununla birlikte hamile kadının sırt üstü uzanması, rahime giden kan akışının azalmasına yol açmaktadır. Bebeğe giden kanın azalması ise, bebek için oldukça sakıncalı bir durum olup, bebeğe zarar vermektedir.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Neden Tehlikeli?

Gebeliğin haftasından sonra rahim daha da büyüyerek karın iyice belirginleşmeye başlar. Hamilelikte sırt üstü uzanmak, karnın iyice büyümesiyle birlikte, rahime giden kan akışını azaltır. Özellikle son aylarda rahim daha da büyüyüp ağırlaşır ve sırt üstü yatıldığında rahimdeki tüm ağırlık kalbe baskı yapar. Baskı yapmasıyla birlikte kalbe giden damarı sıkıştırarak, kalbe giden kan akışını yavaşlatır. Gebelikte sırt üzeri yatmak, kalbe giden kan akışını yavaşlatarak, anne adayında kalp çarpıntısına ve nefes almada zorluğa neden olabilir.

Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik döneminde, anne adayının sırt üstü yatması kendine zarar verdiği gibi bebeğe de zarar vermektedir. Gebenin sırt üstü yatması, rahime giden kanın azalmasına yol açarak bebeğe giden oksijen miktarının azalmasına neden olur. Gebeliğin bilhassa son 3 ayı boyunca, kadının sırt üstü yatması, bebeğe zarar vererek bebeğin ölü doğmasına neden olabilir.

Araştırmacılar 35 ila 38 aylık arasındaki 29 ayrı hamile kadının üzerinde bir deney yaptılar. Hamile kadınların hepsi bir müddet sağ ve sol taraflarına bir müddet de sırt üstü pozisyonda yattılar. Ve bu yatış pozisyonları arasında, hamile kadınlar sırt üstü uzandıkları zaman, bebeğe giden oksijen miktarının azaldığını gözlemlediler. Bununla birlikte, her yatış pozisyonunda bebeklerin kalp atış seviyesini dinlediler ve sırt üstü yatıldığında bebeklerin kalp atış hızının oldukça yavaşladığını tespit ettiler.

Yapılan bir diğer araştırma ise, gebe kadının sırt üstü pozisyonunda yatması düşük riskini arttırdığını göstermiştir. Gebelikte sırt üstü uzanmak, bebeğe giden oksijen miktarının azalmasına neden olarak, bebeğin ölümüne yol açmaktadır. Anne adayları hamilelik döneminde sırt üstü yatma pozisyonundan uzak durarak hem kendi sağlığını korumalı hem de bebeğin hayatını riske atmamalıdır.  

Hamilelikte sırt üstü yatmak tehlikeli mi? Hamilelikte sırt üstü yatmak zararlı mı?

Her hamilelik farklı ve yorucudur. Şimdi her zamankinden daha fazla uykuya ihtiyacınız var. Ancak, özellikle uyurken hangi pozisyonların güvenli olduğu ve hangilerinden kaçınılması gerektiği konusunda endişeleriniz varsa, rahat bir pozisyon bulmak zor olabilir. Sırt üstü uyuyan biriyseniz, sırt üstü uyumanın hamilelikte problem olduğunu duymuşsunuzdur. Doğal olarak endişeli olabilirsiniz, özellikle de gecenin çoğunu sırt üstü geçirdiğinizi fark ederek uyanırsanız.


Görünen o ki, birinci ve ikinci trimesterde sırt üstü uyumak iyidir.(1) Ancak üçüncü trimesterde ölü doğum ve başka problemler yaşama riskinizi artırır, bu nedenle başka bir pozisyon seçmek en iyisidir.(1) (2)


20 yıldan fazla deneyime sahip Dr. Kim Langdon, “Kan kalbe geri dönen damarın sıkışmasını önlemek için üçüncü trimesterde hamilelik sırasında sırt üstü uyumaktan kaçınılmalıdır” açıklamasında bulundu.



Önceki araştırmalar, hamilelik sırasında sırt üstü uyumanın sizi preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riskine ve bebeğinizin düşük doğum ağırlığı, düşük fetal büyüme ve ölü doğum riski altına soktuğunu gösteriyordu.(3) (1) Bununla birlikte, son araştırmalar, hamileliğin ilk 28 haftasında bu uyku pozisyonunun bir sorun olmadığını söylüyor.(2) (1)


Bebek, plasenta ve rahim sıvısı ağırlaştığında uyku pozisyonu önemli bir husus haline gelir. Üçüncü trimestere yaklaştıkça bu ağırlık önemli kan damarlarını sıkıştırarak düşük doğum ağırlığı, preeklampsi, fetal büyümede azalma ve ölü doğum gibi sorunlara yol açabilir.(1) Sırt üstü uyumanın ne zaman güvensiz hale geldiğini belirleyen şey rahminizin içeriğinin ağırlığıdır.(1) Bu kişiden kişiye değişebilir, bu nedenle sırt üstü uyumanın sizin ve hamileliğiniz için tam olarak ne zaman ve güvenli olup olmadığını anlamak için mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız.


gebelik haftası civarında, sırtüstü pozisyondan başka bir uyku pozisyonu seçin. Ancak sırt üstü uyanırsanız, yan tarafınıza yatın.(2)


Hamileliğin ilk 28 haftasında sırt üstü uyumak muhtemelen bebeğinizi etkilemeyecektir. Yaklaşık 28 hafta sonra sırt üstü uyumak, bebeğin fetal büyümenin azalması veya ölü doğum nedeniyle düşük doğum ağırlığıyla doğma riskini artırabilir.(2) (1)


Hamilelik sırasında sırt üstü yatmak, hafta civarında rahminiz ağırlaştığında sorun hale gelir. Bebeğinizi, plasentayı ve amniyotik sıvıyı içeren rahminizin içeriği, hamilelik kilo alımınızın yaklaşık üçte birini oluşturur.(4)


Sırtüstü yattığınızda, rahminizin ağırlığı alt vena kava adı verilen bir damara düşer. Alt vena kava, kanı karından kalbe döndürür. Bu damarın sıkıştırılması düşük doğum ağırlığına, preeklampsiye, fetüs büyümesinin azalmasına ve ölü doğuma neden olabilir.(1)


Hamilelikte sırt üstü uyumak söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birkaç risk vardır. İşte sırt üstü pozisyonda uyumanın risklerinden bazıları


Vena kavaya çok fazla baskı yapmak, hamilelik sırasında preeklampsi, yüksek tansiyon riskinizi artırabilir.(1) Preeklampsi ile baş, karın ağrısı yaşayabilirsiniz ve bebeğiniz erken doğum veya ölü doğum riski altındadır.(5)


Gebeliğin haftasından sonra sırt üstü uyumak alt vena kava'yı sıkıştırarak kan akışını potansiyel olarak kısıtlar ve fetal büyümenin azalmasına yol açabilir.(1) Azalan fetal büyüme aynı zamanda gr'dan daha az olarak tanımlanan düşük doğum ağırlığına neden olabilir. Düşük doğum ağırlıklı doğan bebekler, solunum sorunları ve sarılık da dahil olmak üzere artan risklerle karşı karşıyadır.(6)


Araştırmalar, gebeliğin haftasından sonra sırt üstü yattığında ölü doğum riskinde üç kat artış olduğunu bulmuştur.(3)(2) Sırt üstü uyuma, her ikisi de ölü doğum riskine katkıda bulunan fetal büyüme kısıtlaması ve fetal stres riskini artırır. Komorbiditeler varsa, bu faktörler ölü doğum riskini daha da artırır.(3) Düşük ya da ölü doğum yaşayan birine nasıl destek olunur? yazısını okumak için tıklayınız


Sırt üstü pozisyonda uyumayı tercih ediyorsanız, doğumdan sonra buna devam etmenizde bir sakınca yoktur. Bebeğinizi ve plasentayı doğurduğunuzda, rahminizdeki ağırlığın büyük çoğunluğu vücudunuzdan çıkar. O zaman artık vena kava'yı endişelendirecek bir sıkıştırma sorununuz yok. Bebeğiniz beşiğinde uyuklamaya başladığında, sizin uyku pozisyonunuz onların gelişimini etkilemeyecektir.


Hamilelik sırasında sırt üstü uyumak ilk iki trimesterde güvenlidir. (1) Üçüncü trimesterde sırt üstü uyumaktan kaçınmak en iyisidir çünkü bu hem sizin hem de bebeğiniz için bazı risklerle ilişkilendirilmiştir.(2) Uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatarken bulursanız, pozisyonunuzu değiştirmeniz yeterlidir. Ayrıca bu pozisyona dönmenizi önlemek için sırtınızın arkasına bir hamilelik yastığı da koyabilirsiniz.



Kaynak: Elisa Cinelli. "Can I Sleep On My Back While Pregnant?". Şuradan alındı: funduszeue.info ().

Referanslar:

(1) Silver, RM, et al. Prospective evaluation of maternal sleep position through 30 weeks gestation and adverse pregnancy outcomes. Obstetrics & Gynecology. doi/AOG

(2) Cronin RS, Li M, Thompson JMD, et al. An individual participant data meta-analysis of maternal going-to-sleep position, interactions with fetal vulnerability, and the risk of late stillbirth. EClinicalMedicine. ; doi/funduszeue.info

(3) Warland J. Back to basics: Avoiding the supine position in pregnancy: Perspectives. J Physiol. ;(4) doi/JP

(4) U.S. National Library of Medicine. Total amount and pattern of weight gain: Physiologic and maternal determinants.

(5) National Institute of Child Health and Human Development. Preeclampsia research at the NICHD.

(6) March of Dimes. Low birthweight.




Hamilelikte sırt&#;st&#; yatmayın!

Yapılan araştırmalara göre, hamileliklerinin ilerleyen aylarında annelerin sırtüstü yatması düşük riskini arttırıyor. Anne sırtüstü yattığında bebeğe baskı uygulayarak bebeğin oksijen tüketimini azaltıyor. Bulgular, hamileliğin son aylarında gerçekleşen bebek ölümlerini açıklar nitelikte.

Daha önce yapılan benzer araştırmalar, hamilelerin yatış pozisyonlarının bebeğin sağlığını etkilediğini göstermişti ancak nasıl ve neden etkilediği bilinmiyordu. Araştırmayı yöneten Auckland Üniversitesi profesörlerinden Peter Stone, sırtüstü yatmanın özellikle başka sağlık problemleri olan annelerin düşük riskini arttırdığını söyledi.

Bilim insanları, hamileliklerinin son 3 ayında 29 sağlıklı hamileyi doğmamış bebekleri ile birlikte inceledi. Annelerden 4 farklı pozisyonda yatmaları istendi. Bu sırada kalp atışları ve fetüsün etkinlik düzeyi takip edildi.

Sırtüstü yatan annelerin bebeklere fizyolojik baskı uyguladığı gözlemlendi. Kalp atışlarında değişimler gözlenen fetüsün daha az oksijen tükettiği görüldü. Oksijen yetmezliği bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve hatta ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Önceden başka komplikasyonlar da varsa risk, daha da artıyor.


Kaynak: Daily Mail

Duygu Bay / PembeNar

Akvaryum Şemsiye Nasıl Yapılır?

Gebelerin yatma pozisyonları nasıl olmalı?

Gebelerin ortak dertlerinden biri olan olan yatma sorunu bebeğin günden güne büyümesiyle zor bir zaman alır. Uykuyu etkileyen mide yanmaları ve sırt ağrısı problemleri uyuma durumunu derinden etkileyebilir. Bu dönemde aslında rahat bir uykuya ve dinlenmeye ihtiyacımız varken yaşadığımız bazı problemler uykudan sürekli uyanmamıza ve bir türlü uyuyamamanıza sebep olabiliyor. Hamilelik döneminde kadınlar doğru yatma pozisyonları ile daha zinde hissedebilir. İşte hem bebek hem de anne için faydalı yatma pozisyonlar

funduszeue.info

Yayınlanma: - 02 Eylül Güncellenme:

Gebelerin yatma pozisyonları nasıl olmalı?

Hamilelerin yatış pozisyonu genel olarak hep aynı yöne bakar. Yan yatma tekniği daha rahat etmemizi sağlarken uzamanlar sol tarafta yatmanın kan akışını rahat sağlamak adına daha yararlı olduğunu söylemektedir. Sürekli sağ pozisyonda yatmak vücudun sağ kısmında anatoplardamarların baskıya uğraması nedeni ile vücudun alt kısmında oluşabilecek toplardamarların belirginleşmesi ile buna bağlı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Oluşabilecek bu sorunlar bacaklarda varislere ve makattaki damarların genişlemesi ile basur sorularına sebep olabilir. Gebelerin sol tarafa yatması plesantaya giden kan miktarını arttırarak bebek için gerekli besin maddelerinin gitmesine yardımcı olur. İşte gebeler için doğru olan yatma pozisyonları…

GEBELERİN YATMA POZİSYONU NASIL OLMALI?

HAMİLELİKTE SIRT ÜSTÜ POZİSYON

Hamilelikte uzun süre sırt üstü yatmak gebe anneler için sakıncalı olabilir. Bebeğin büyüyüp geliştikçe sırta baskı yaparak bel ağrılarına neden olabilir. Sırt üstü yatmak aynı zamanda rahim bölgesindeki baskıyı arttır ve bu basıncın etkisiyle bebeğe kan ve besin değerlerinin gitmemesine neden olabiliyor. Reflü problemi yaşayan annelerinde sırt üstü yatması önerilmemektedir. Sırt üstü yatış pozisonu bebeğe kalıcı zararlar verebilir. Bu zararlar bebeğin gelişiminde büyük önem taşır. Hamilelik döneminde hamile yastıkları rahatlık sağlamaktadır.

HAMİLE YASTIĞI İLE RAHATLIK SAĞLAYABİLİRSİNİZ

funduszeue.info önemli etkilerinden biri sırt ve bel bölgesine rahatlık ve destek vererek agrı şikayetlerini azaltmasıdır.

2.Böbreklerin hasar görmemesine ve daha aktif olmasına yardımcı olur.

funduszeue.infolikte çoğumuzun yaşadığı mide yanması şikayetlerini en aza indirmeye yardımcı olur.

funduszeue.infolik döneminde yaşanan krampların oluşmasını engeller.

funduszeue.info dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur.

funduszeue.info dönemde oluşabilecek ödemlerin rahatlamasını sağlar.

funduszeue.info yastığı rahat uyku uyumanızı ve bu sayede gün içinde daha aktif ve mutlu olmanıza yardımcı olabilir.

anneBebekhamilehamilelik

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası