güneş in hareketleri / Güneş Hareket Ediyor mu? | TÜBİTAK Bilim Genç

Güneş In Hareketleri

güneş in hareketleri

Güneş Dünyanın Etrafında Döner Mi? Güneş Dünyanın Yörüngesinde Dolanıyor Mu?

Samanyolu Galaksisi içerisinde yer alan Güneş ve Dünya'nın; kendilerine has özellikleri ve görevleri sebebi ile merak konusu olması hiç şüphesiz ki bilinen bir gerçektir. Isınmamıza, aydınlanmamıza, ışık ihtiyacımıza ve D vitaminine olanak sağlayan Güneş neyin etrafında döner konusu ise merak edilen detayları içerisinde barındırmaktadır. Dilerseniz, güneş dünya çevresinde dönüyor mu birlikte inceleyelim

Güneş Dünya'nın Etrafında Döner Mi?

Güneş; çevresinde bulunan sekiz gezegen ve bu bilinen tüm gezegenlerin uydusuyla birlikte belirli bir sistem oluşturan yıldız olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen sistemin ismi ise Güneş Sistemi olarak bilinmektedir. Güneş, Güneş Sistemi'nin ana merkezinde konumlanmaktadır ve Güneş bu konumda sabit biçimdedir. Çevresindeki sekiz gezegen, Güneş'in çevresini dolaşan kendi yörüngeleri üstünde hareket halinde bulunur. Bilinmelidir ki güneş hareket etmemekte ve sabit bir konumda bulunmaktadır. Güneş değil ama Dünya ile birlikte diğer yedi adet gezegen, Güneş'in etrafında dönme eylemini gerçekleştirir. Güneşin etrafında pek çok farklı büyüklükte ve çeşitli özellikler barındıran bu gezegenler yer alır. Bahsi geçen gezegenlerde ayrıca Dünya da bulunmaktadır.Dünya ve diğer yedi gezegen, Güneş'in çevresinde belirli bir senkron ve eksen ile dönüş uygulamaktadır. Fakat Güneş asla hiçbir gezegenin çevresinde dönme faaliyeti göstermez. Bunun sebebi ise, Güneş'in doğrudan bir biçimde Güneş Sistemi'nin ana merkezinde konumlanmasından ötürüdür. Kısacası; Güneş, Dünya'nın çevresinde dönmez ve bu durumun tam aksine, Dünya Güneş'in çevresinde dönme faaliyeti gerçekleştirir.

Güneş Dünya'nın Yörüngesinde Dolanıyor Mu?

Eğitimlerde; Dünya'nın Güneş'in çevresinde ve ek olarak kendisinin etrafında döndüğü öğretilmektedir. Bahsi geçen çeşitli hareketler; bilinen mevsimlere ek şekilde gece ve gündüzün var oluşundan sorumlu bazı hareketler olarak ifade edilir. Fakat gezegen eli ile gerçekleştirilebilen diğer farklı hareketler de mevcuttur. Dünya'nın kendi ekseninde dönme faaliyeti tamı tamına 23 saat 56 dakika ve 4,1 saniye sürmektedir. Güneş'in kendi ekseni çevresinde dönme faaliyeti ile alakalı olarak ise yapılan araştırmalar sonucunda, Güneş'in farklı ve çeşitli dönüş hareketlerinin bulunduğu ifade edilerek, bahsi geçen bu hareketler içinde ise kendi ekseni etrafında dönüş sağladığı da belirtilmiştir. Ayrıca doğudan batıya doğru Güneş'in belirli eksen dahilinde dönüşü de görülmektedir. Yani kısacası; Güneş, kendi ekseni çevresinde de dönmektedir.

kaynağı değiştir]

Güneş hakkında ilk bilimsel açıklamayı yapan insanlardan birisi Yunan filozof Anaxagoras Güneş'in tanrı Helios'un arabası olmadığını Peloponnez'den bile büyük devasa yanan bir metal top olduğunu söylemiştir. Bu düşünce iktidardakiler tarafından sapkın olarak görülmüş, Anaxagoras bu düşünceyi öğretme girişimleri sebebiyle tutuklanmış ve ölüm cezasına çarptırılmıştır ancak Perikles'in araya girmesiyle daha sonra serbest bırakılmıştır. Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığı tam olarak ilk hesaplayan insan 3. yüzyılda Eratosthenes olmuştur. Bulduğu milyon km uzaklık günümüzde kabul edilen uzaklık ile aynıdır.

Gezegenlerin Güneş'in etrafında döndüğü kuramı Yunan Samoslu Aristarchus ve Hintler tarafından önerilmiştir. Bu görüş yüzyılda Mikolaj Kopernik tarafından tekrar ele alınmıştır. yüzyılın başında teleskobun bulunuşuyla Güneş lekeleri Thomas Harriot, Galileo Galilei ve diğer gök bilimcileri tarafından detaylı olarak gözlemlenebilmiştir. Galileo, Güneş lekelerinin Batı uygarlığında bilinen ilk gözlemlerini yapmış ve bunların Güneş ile Dünya arasında dolaşan küçük gökcisimleri olmadığını aksine Güneş'in yüzeyinde olduğunu varsaymıştır.[48] Güneş lekeleri Han hanedanından beri gözlemlenmekte ve Çinli gök bilimciler tarafından yüzyıllardır kayıtları tutulmaktaydı. 'de Giovanni Cassini ve Jean Richer mars olan uzaklığı belirledi, dolayısıyla da Güneş'e olan uzaklığı hesap edebildiler. Isaac Newton bir prizma kullanarak gün ışığını inceledi ve ışığın birçok renkten oluştuğunu gösterdi.[49] 'de William Herschel Güneş tayfının kırmızı bölümünün ötesinde kızılötesi ışımayı keşfetti.[50] 'lerde Güneş'in spektroskopik incelenmesinde ilerlemeler kaydedilmiştir. Joseph von Fraunhofer tayf üstünde soğurma çizgilerinin ilk gözlemlerini gerçekleştirmiştir. Tayf üzerindeki en kuvvetli soğurma çizgilerinin adı günümüzde Fraunhofer çizgileri olarak bilinir. Güneş'ten gelen ışığı tayfı genişletildiğinde kayıp birçok renk bulunabilir.

Modern bilimsel dönemin başlarında Güneş enerjisinin kaynağı hâlâ bir bilmeceydi. Lord Kelvin, Güneş'in içerisinde barındırdığı ısıyı ışıyan, soğuyan sıvı bir nesne olduğunu önerdi.[51] Kelvin ve Hermann von Helmholtz daha sonra enerji çıktısını açıklamak için Kelvin-Helmholtz işleyişini önerdi. Ortaya çıkan yaş tahmini jeolojik kanıtların önerdiği birkaç milyon yıldan çok daha az olan 20 milyon yıl kadardı. 'da Güneş tayfında helyumu keşfeden Joseph Norman Lockyer, Güneş'in oluşumu ve gelişimi için kuyruklu yıldızlara dayanan bir varsayım öne sürdü.[52]

yılına kadar kanıtlanmış bir çözüm getirilemedi. Ernest Rutherford Güneş'in enerji çıktısının iç ısı kaynağıyla devam ettirilebileceğini ve bunun da radyoaktif bozulma olabileceğini önerdi.[53] Ancak Güneş enerjisinin kaynağı hakkındaki en önemli ipucunu sağlayan kişi ünlü kütle-enerji denkliği bağıntısı E&#;=&#;mc² ile Albert Einstein olmuştur.

'de Arthur Eddington Güneş'in çekirdeğinde bulunan basınç ve sıcaklıkların hidrojeni helyuma dönüştürecek bir nükleer füzyon tepkimesi için yeterli olduğunu, kütledeki net değişiklikten de enerji oluşacağını önermiştir.[54] Güneş'te bulunan hidrojenin baskınlığı yılında Cecilia Payne-Gaposchkin tarafından doğrulanmıştır. Kuramsal füzyon kavramı 'larda astrofizikçiler Subrahmanyan Chandrasekhar ve Hans Bethe tarafından geliştirilmiştir. Hans Bethe, Güneş'in enerjisini sağlayan iki ana nükleer tepkimeyi hesaplamıştır.[55][56]

yeni ufuklar açan, "Yıldızlarda Elementlerin Sentezi" başlıklı bir bilimsel makale Margaret Burbridge tarafından yayımlandı[57] Makale evrende bulunan elementlerin Güneş gibi yıldızların içinde sentezlendiğini kanıtlarıyla gösterdi. Bu açıklamalar günümüzde bilimin önemli ilerlemelerinden biri olarak sayılmaktadır.

Güneş uzay görevleri[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası