süper 20 20 gübre / Tuncez Tar脹m Ak・ehir

Süper 20 20 Gübre

süper 20 20 gübre

•   NP gübresi Azot, Fosfor gibi iki önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir.

•   Bu gübrenin kg.ında  20 kg. saf azot, 20 kg. fosforpentaoksit (P2O5) mevcuttur

•   Azot kaynağı Amonyum Sülfat olan kompoze gübrede ayrıca Amonyum Sülfattan gelen Kükürt de mevcuttur. Bundan dolayı bitkilerin kükürt ihtiyacını bu gübre ile karşılayabiliriz.

İÇERİĞİNDEKİ AZOT ve FOSFOR;

•   Başta pamuk ve hububat kullanımında olmak üzere bir çok bitkinin ekimi sırasında taban gübresi olarak kullanılır.

•   Gübre kullanımında bitkinin Fosfor ihtiyacı dikkate alınarak verilecek miktar buna göre ayarlanmalıdır. Eğer yeterli miktarda verilmez ise bitkideki kök gelişimi zayıf olur, olgunlaşma gecikir ve verim düşer.

•   Suda erime özelliği yüksek olduğun ekimden önce veya ekim sırasında tohumla birlikte kullanılabilir.

DEPOLAMA

•   Isı ve yangın kaynaklarından uzak tutun.

•   Paketlenmiş gübreleri kümeler halinde istifleyin. İstiflerken sıra yüksekliğinin en fazla 15 çuval olmasına, çuvalların zeminle temasının kesecek ızgaralar kullanmaya özen gösterin ve aralarda en az 1 metre mesafe bırakın.

•   Kuru ve havalandırması iyi olan depolarda saklayın.

•   Depo bölgesinde sigara içmeyin, ateş kullanmayın.

•   Isı ile meydana gelebilecek fiziksel bozulmaları önlemek için gübreyi direkt gün ışığından uzak tutun.

•   Gübreyi nemli ortamlarda bulundurmayın

•   Özellikle gece ve gündüz sıcaklıklarının farklı, nem oranının fazla olduğu bölgelerde gübrelerin depolandığı yerlerin kapılarının kapalı olmasına özen gösterin.

•   Gübrenin elle uzun süre temas edeceği durumlarda eldiven kullanın.

•   Üre gübresi ile aynı kapalı ortamda kesinlikle stoklamayın.

Gübre Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatları

Sağlıklı ekinler yetiştirmek isteyen çiftçilerimizin en önemli yardımcılarından biri de NPK gübreler oluyor. Adından da anlaşılacağı üzere azot, fosfor ve potasyum bileşenlerini buluşturan gübreler, katı veya sıvı formda olabiliyor. Üç bileşenden ikisini bulunduran, NP adını alan, kompoze gübreler de bulunuyor. gübre, iki bileşenli kompoze gübrelerin en çok tercih edilenleri arasında yerini alıyor. Azot ve fosfor içeriğini eşit oranda bulunduran gübresi, N ve P2O5 bileşenlerini %20 oranlarında içeriyor ancak potasyum bulundurmuyor. Formülasyondaki 0, içerikte potasyum olmadığını işaret ediyor. 

gübrenin avantajları: 

  • İçeriğindeki azotun ve fosforun tamamı bitkilerin alabileceği formda bulunuyor. 
  • Yağış ve sulamayla kolaylıkla yıkanmıyor. 
  • gübrelerde amonyum sülfattan gelen kükürt de yer alıyor. Böylece ekinlerin kükürt ihtiyacı da dolaylı olarak karşılanıyor. 
  • Potasyum bulunduran ancak azot ve fosfor eksikliği bulunan her tür toprakta rahatlıkla kullanılabiliyor. NP gübresi olarak da bilinen , nötr reaksiyonlu olduğu için humuslu, killi, tınlı, kireçli her cins toprağa verilebiliyor. 
  • Ülkemiz toprakları genellikle potasyum açısından zengin fakat azot ve fosfor bakımından fakir olduğu için tarımsal üretimde büyük rağbet görüyor. 
  • Taban gübresi olarak atılabildiği için henüz ekimden itibaren besin eksikliklerinin giderilmesine imkan veriyor. 
  • Banta uygulama ile pratik bir şekilde tatbik edilebiliyor. 
  • gübre, azot ve fosfor gibi ekinlerin ihtiyaç duyduğu iki ana bileşeni bir arada sunarak avantaj sağlıyor. 

Gübre Nedir? Ne İşe Yarar?

Ülkemizde en yaygın kullanılan taban gübresi olan gübre, özellikle; hububat, pamuk, ayçiçek ve mısır yetiştiriciliği yaparken tercih ediliyor. gübresinin etkilerini açıklamadan önce azot ve fosforu yakından tanımak yol gösterici olabiliyor. 

  • Azot: Köklerin ve ekinin gelişimini destekleyen azot, büyümeyi hızlandırıyor. Bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştıran içerik, verimin fazlalaşmasına ve mahsulün kaliteli olmasına yardım ediyor. Bitkilerin en çok talep ettiği bileşen olan azot, kök, yaprak, gövde, dal, sürgün ve meyve gelişiminin ana aktörü oluyor. Buna ek olarak çiçeklenmeyi de artırıyor. Azot eksikliği yaşayan ekinlerde gelişimin yavaşladığından, bitkilerin küçük kaldığından, yaprak döktüğü ve ekinlerin sarardığından bahsedilebiliyor. 
  • Fosfor: Ekinlerin enerji metabolizmasında rol oynayan fosfor, dokuların sağlamlığını garanti ediyor. Hastalıklara, zararlılara, iklim şartlarına karşı dayanıklılığı artıran fosfor, kök gelişimini de güçlendiriyor. Bu sayede ekin toprak patojenlerine karşı daha dayanıklı hale geliyor. Fosfor eksikliği olan bitkilerde kök çürüklüğü daha çok görülüyor, dış etkenlere bağlı rastlanan zarar oranı artış gösteriyor. 

Bu bağlamda gübre faydaları şöyle sıralanıyor: 

  • Ekinlerin kök, sap, meyve ve yaprak gelişimini hızlandırıyor. 
  • Ürünlerin ve bitkinin dış etkenlere karşı dayanıklılığını artırıyor. Yağış, soğuk ve kuraklığa karşı direnç fazlalaşıyor. 
  • Yağışla kolay kolay yıkanmadığı için yağış alan alanlarda bile ekinlerin gerekli besinlere ulaşabilmesine imkan tanıyor. 
  • NP gübresi verilen ekinlerin çiçek ve meyve tutumu çok daha fazla oluyor. 
  • Yeşil aksamın daha sağlam olması bekleniyor. 
  • Bitkiler ideal oranda boylanabiliyor. 
  • Olgunlaşma zamanında, hızla gerçekleşiyor. 
  • Verim ve kalite artışı yaşanıyor.
  • Çimlenme ve tohum oluşumu teşvik ediliyor. 

Faydaları oldukça fazla olan gübresinin bilinçli kullanımı halinde bir zarar söz konusu değil. Ancak gübre kullanımı sırasında toprak analizi verilerine dayanmak gerekiyor. Fazla, bilinçsiz azot ve fosfor kullanımı su kirliliği gibi sorunları beraberinde getiriyor ayrıca tarımsal ürünlere beklenen fayda yerine, zarar verebiliyor. 

Gübre İçeriği

Azot ve fosforu aynı oranda bünyesinde bulunduran NP gübre içeriği bakımından ülkemiz topraklarına oldukça uygun görülüyor. Doğal olarak potasyumu yüksek olan topraklarımızda dış etkenlere, tarımsal üretime bağlı olarak yer yer fosfor ve azot eksikliklerine oldukça fazla rastlanabiliyor. Buna ek olarak gübrede kükürt de bulunuyor. Ekinlerin kükürt gereksiniminin karşılanmasına destek veren gübrenin bazı çeşitlerine çinko (Zn) bileşeni de eklenebiliyor. Mikro elementli gübresi ile sadece NP bulunduran çeşitler arasında fiyat farkına rastlanabiliyor. Bunun yanında, çinko destekli kompoze gübrelerin, çinko eksikliği olan topraklarda verimi ortalama %25 artırdığı biliniyor. Bu nedenle, toprak analizinde çinko eksikliği varsa NP gübrenin muhakkak çinko içerikli olan alternatiflerinin alınması tavsiye ediliyor. Ekinlerde kök gelişimini destekleyen mineral, buğday ve arpada kardeş sayısını artırarak verimde ve kalitede yükseliş sağlıyor. Buna ek olarak danedeki gluten miktarını artırarak daha karlı bir üretim yapılmasına imkan tanıyor. 

Gübrenin kilogramında 20 kilogram saf azot, 20 kg. fosfor (P2O5) mevcut. Kütlece incelendiğinde gübre içindeki azotun %8’i amonyak azotu (N-NH4), %12’si üre azotu (N-NH2) olarak sınıflandırılıyor. Suda çözünür fosfor pentaoksit %17 hesaplanırken, nötral amonyum nitrat ve suda çözünür pentaoksit bileşenleri toplamı, gübrede %20’lik oranında yer alıyor. 

Gübre Nasıl Kullanılır?

Azot ve fosfor gübresi hububat başta olmak üzere pamuk, ayçiçeği ve çeltik yetiştiriciliği için kullanılıyor. , kuru ve sulu ziraatta çiftçilerimizin yardımcısı oluyor. Buğdaydan keten tarımına, bağcılıktan zeytinciliğe, bostan yapımından meyve yetiştiriciliğine kadar birçok alanda başarıyla uygulanabiliyor. Uzmanlar, gübresi hububat ekiminde kullanılacağında, fosfor oranı düşük olduğu için yalnız kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Gerekli durumlarda NP kompoze gübre, Triple Süper Fosfat (TSP) ile karıştırılarak verilebiliyor. 

gübre uygulanırken kesinlikle toprak yüzeyinde bırakılmıyor. Bitkinin kök derinliğine veya tohum derinliğine (ortalama cm derine) gömülerek veriliyor. Ayrıca meyve ağaçlarında sürgün faaliyetinden önce uygulama tavsiye ediliyor. Banta uygulama, en verimli yöntem olarak görülüyor. Suda erime özelliğinden dolayı ekimden önce veya ekim sırasında, taban gübresi olarak verilen can suyuyla beraber ekinlere yararlı olmaya başlıyor. Bu sırada tarlanın iyi hazırlanmış olması, gübre veriminin daha yüksek olmasına zemin hazırlıyor. 

Verilecek miktarın hesaplanmasında, yetiştirilecek bitkinin ihtiyaçları ve toprak analizi sonuçları çiftçilerimize yol gösteriyor. Kullanımın ardından gübresi ısı kaynaklarından uzak bir şekilde, kümeler halinde istiflenerek depolanıyor. Kuru ve havalandırması iyi olan depolarda saklanması önem taşıyor. Gübreyi nemden, direkt güneş ışığından uzak tutmalısınız. 

Gübre Fiyatları

NP gübre fiyatları, gübre ambalajlarının gramajına, ürünlerin markasına ve içeriğine göre değişiklik gösteriyor. Çinko gibi ek bileşen bulunduran alternatifler, daha yüksek fiyatlarla etiketlenebiliyor. Ayrıca, yüksek gramajlı gübre alımında birim fiyatta avantaj sağlanıyor. Buna ek olarak markasına göre gübreler arasında fiyat farkları görülebiliyor. Çiftçilerimiz, yakın zamana kadar farklı markaların gübrelerini incelerken bir arada görebilme, fiyat karşılaştırması yapmakta zorluk çekiyordu. Tarfin, en avantajlı gübre fiyatını bulabilmeniz için tarımsal alışveriş alışkanlıklarınızı değiştiriyor. 

Siz de Tarfin Mobil indirerek Tarfin ailesinin bir üyesi olabilir, binlerce mutlu çiftçimiz gibi dilediğiniz ürünün fiyatını kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz. Sizin için en uygun alternatifi kolaylıkla bulabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan, yüzlerce yetkili satış noktası ile sizlere avantajlı tarımsal alışverişin kapısını açan Tarfin sayesinde, toprağınıza bereket katabilirsiniz. Tarfin, peşin veya vadeli alışveriş seçeneklerinin yanı sıra şimdi veya hasatta ödeme opsiyonlarıyla da çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor. Siz de hemen bir yetkili satış noktasını ziyaret edin, avantajlarla dolu Tarfin dünyasının bir parçası olun! 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası