sabah namazını kılarken güneş doğarsa diyanet / Kılınmakta olan namaz henüz tamamlanmadan önce vakit çıkarsa bu namaz bozulur mu?

Sabah Namazını Kılarken Güneş Doğarsa Diyanet

sabah namazını kılarken güneş doğarsa diyanet


Sual: İslam Ahlakı kitabında, (Sabah namazı kılarken, güneş doğmaya başlarsa, bu namaz sahih olmaz. İkindiyi kılarken güneş batarsa, bu namaz sahih olur) ve S. Ebediyye’de de, (Sabah namazı hariç, diğer vakitlerde, vakit çıkmadan, Hanefî’de iftitah tekbiri alan, Malikî’de ve Şafiî’de ise, bir rekât kılan, namazı vaktinde kılmış olur) deniyor. Niye sabah namazı hariç tutuluyor? Akşam güneş batınca, ikindinin vakti çıkmış olduğu hâlde bu namaz sahih oluyor da, sabah güneş doğunca, sabahın vakti de çıkmış olduğuna göre, niye sabah namazı sahih olmuyor?
CEVAP
Bu konu kitaplarda şöyle bildiriliyor:
Kendi arzusuyla namazdan çıkmak, İmam-ı a’zama göre farzdır. İmameyn’e göre, farz değil vacibdir. Bir kimse namazın sonunda teşehhüd miktarı oturduktan sonra kasten namaza aykırı bir iş yapsa, mesela gülse, konuşsa, yiyip içse namazı sahih olur, fakat elinde olmadan abdesti bozulsa, bu durumda İmam-ı a’zama göre, hemen abdest alarak, gelip selam verip, kendi isteğiyle namazdan çıkması gerekir. (Halebî)

Abdesti bozacak bir şey, selam vermeden önce hâsıl olursa, üç mezhepte namaz bozulur. Son teşehhüdü okumayı bitirmeden önce olursa, Hanefi’de de bozulur. (İ. Ahlakı)

Sabah namazına gün doğmadan önce başlanır da, namaz tamamlanmadan güneş doğarsa, namaz bâtıl olur. Ancak teşehhüd miktarı oturmuş olan kişinin namazının bu durumda batıl olup olmayacağı hususunda ihtilâf vardır. (Mezahib-i erbaa)

Tertip sahibi, namaz esnasında kılmadığı bir namazı hatırlarsa veya İmam-ı azama göre, sabah namazını kılarken güneş doğarsa yahut Cumayı kılarken ikindi vakti girerse; bunlar teşehhüd miktarı oturduktan sonra veya sehv secdesi yaparken bile meydana gelse, o kimsenin namazı bâtıl olur. Eğer bu imam ise, arkasındaki cemaatin namazları da bâtıl olur. (Fetava-i Hindiyye) İmameyne göre, teşehhüd miktarı oturduktan sonra, salli barikleri okurken güneş doğsa o namaz sahih olur.

Abdest alırken veya namaz kılarken, özrü kesilip, sonraki ikinci vaktin sonuna kadar hiç gelmezse, özürlüyken aldığı abdesti ve namazı iade eder. Namaz bittikten veya teşehhüd miktarı oturduktan sonra kesilirse, namazını iade etmez. (S. Ebediyye)

Teşehhüd miktarı oturduktan sonra abdestini bozarsa, namazı tamam olur. Teşehhüd miktarı oturduktan sonra abdesti kendiliğinden bozulursa, hemen abdest alıp vacib olan selamı verirse yahut abdest almayıp, namazı bozan bir şey yaparsa, mesela selam verirse, namazı tamam olur. (S. Ebediyye)

Namazın rükünlerini tamamladıktan sonra [Ettehıyyatüyü okuduktan sonra], ayağa kalkmak gibi kendi arzusuyla namazdan çıkaran bir şey yapanın namazı sahihtir. (Redd-ül muhtar)

Bir kimse teşehhüd miktarı oturduktan sonra, kasten namaza aykırı bir şey yaparsa -isterse abdesti bozulduktan sonra olsun- namaz tamam olur; çünkü farzları tamamdır. Evet, selam vermek vacib olduğu için namaz tekrarlanır. Namaza aykırı hareketi kendi fiiliyle olmayarak oturmadan önce olursa, namaz ittifakla bozulur. Oturduktan sonra olursa İmam- a’zama göre bozulur. İmameyne göre sahihtir. (Dürr-ül muhtar)

Sabah namazında güneşin doğmasıyla, Cuma namazında ikindi vaktinin girmesiyle, namaz içinde özürlünün özrünün yok olmasıyla, yaranın iyileşip sargısı düşmesiyle, necasetle namaz kılanın necaseti gideren şeyi teşehhüd miktarı oturduktan sonra bulmasıyla, kaza kılan kimsenin üzerine mekruh vaktin girmesiyle meydana gelen durumlar İmam-ı a’zama göre, namazı bozar. İmameyne göre bozmaz. (Dürer ve gurer)

Namazın sonunda teşehhüd miktarı oturup, sonra kendi iradesiyle namazdan çıkanın namazı sahihtir. (Dürer ve gurer)

Teşehhüd miktarı oturduktan sonra kasten kahkahayla gülerse namazı tamamdır. (Redd-ül muhtar)

Bir kısım insanlar gemide cemaatle namaz kılsalar, bir kısmı da geminin dışında bu cemaate uysalar, teşehhüdden sonra selâm vermeden gemi hareket ederse, gemi dışında imama uyanların namazı İmam-ı a’zama göre bozulur, İmameyne göre bozulmaz. Sabah namazının farzını kılarken Ettehıyyatü’yü okuyup selâm vermeden güneş doğarsa, yine İmam-ı a’zama göre namaz bozulur, İmameyne göre bozulmaz. (Tergib-üs-salât)

Mesbukun imamı teşehhüd miktarı oturduktan sonra kahkahayla gülerse, imamın ve mesbuk olmayanların namazları tamamdır. Mesbukun namazı bozulur; çünkü namazın rükünleri tamam olmadan, bozan bir şey olmuştur. (Redd-ül muhtar)

Tertip sahibi bir kimse namazdayken kaza namazı olduğunu hatırlarsa; teşehhüd miktarı oturmadan hatırladığı takdirde, namazı ittifakla bozulur. Teşehhüd miktarı oturup selam vermeden önce hatırlarsa İmam-ı a’zama göre bozulur; İmameyne göre bozulmaz. (Redd-ül muhtar)

Netice: Hanefi mezhebindeki üç imama da uyabilmek için, namazın rükünlerini tamamladıktan sonra, kendi irademizle namazdan çıkmalıyız. Kendi irademiz olmadan namazdan çıkılmışsa, İmameyn’in kavline göre namaz yine sahihtir. Maliki’yi taklit edenlerin, kendi iradeleriyle namazdan çıkmaları farz olduğu için, İmam-ı a’zamın kavline uymaları gerekir.

Sabah Namazı kılarken güneş doğdu makbul müdür?

Sabah Namazı kılarken güneş doğdu makbul müdür?

qwert
2 tane alarm kurmama rağmen saat de kalktım. Tuvalet ve abdest derken &#;de namaza başlayıp tam da namaz bitti. Güneşin doğuşu da tam &#;da. Namaz kabul müdür yoksa kazasını mı kılmalıyım? Saat &#;ye kadar vaktim var. Acil arkadaşlar.


Cevap: Sabah Namazım Kabul müdür? (Acil)

musab
hanefiye göre güneş doğduğu anda selam vermiş olmamız lazımdı


Cevap: Sabah Namazım Kabul müdür? (Acil)

NuN
Hanefi ve Şafii mezhe ve hatta maliki ile hanbeliye göre
Namazin ilk rekati vakit içinde kılınmış ise o namaz geçerlidir.


Cevap: Sabah Namazım Kabul müdür? (Acil)

qwert
Neyse ben nolur nolmaz diye kazasını kıldım. Doğru mu yaptım acaba?


NuN
Kazası gereksizdi ama bosa gitmez merak etme


musab
nun;yanlış bilgi verme.
hanefide sabah namazında eğer güneş doğarsa funduszeue.info içinde bu konuda ihtilaf funduszeue.infoler derlerki güneş doğduğu an namaz kılmanın günah olduğu tevatür düzeyindeki hadislerle funduszeue.info durumda caiz olan namaz kılmak ile günah olan namaz kılmak birleşti.hüküm günah olana göre verilir
.dersen ki ikindidede aynı durum olmalı.akşam vaktinin çıkmasına çok az zaman kala namaza başlayan kişi güneş batmadan tüm rekatları tamamlamalı.çünkü yine kerahat vakti ve haram olan namaz kılmak ile birleşfunduszeue.info neden güneş batınca funduszeue.info hanefiler nasıl açıklıyorlar burasını tam bilmiyorum.
ama tahiyyat miktarı oturup o an güneş doğduysa ebu yusuf ve imam Muhammede göre olur çünkü selam vermek farz değfunduszeue.info imamı azama göre namazdan kendi isteğimizle çıkmak farz olduğundan tahiyyat miktarı otursak bile olmaz.

maliki,şafi,hanbelide ise dediğin doğru tüm namazlarda vakit çıkmadan namaza başlarsak namaz sahihtir.
ayrıca maliki ve şafide bir rekat kılmak şartken,hanbeli ve hanefide iftitah tekbirini vakit çıkmadan almak yeterlidir.


Acizanekul
Sabah namazına geç kaldım tam selam verip saate baktım telefondan uygulamaya , vaktin çıkmasına 6 saniye vardı kaza gerekir mi ? Namaz vakitleri tam doğru mu hesaplaniyor dakikası dakikasına
Not: Diyanet vakitleri kullanıyor uygulama


mum
sabah namazını kılarken güneş doğarsa hadisi


isimsiz54
Selamın aleyküfunduszeue.info sabah namazının farzını kılıcaktım sanıyordum güneş doğuşunu müş tam de kamet getirip namaza durdum de de funduszeue.info gerekir mi ?


vel Fecr
Allah kabul etsin. namazınız inş kabuldür.


Mümin Bir Kul
Selamün Aleyküm Hocalarım, Kardeşlerim.
YÜCE ALLAH&#;IMIZIN Rızası İçin Yardımcı Olun, Sorularıma Fetvasıyla Cevap Verin Lütfen.

Ben Tam Gece de İstibraya Başladım. İç çamaşırın arada Peçetede koydum. Ve saymadım ama evin salonunda tur attım. Rahat 40 Adim olmuştur diye düşünüyorum. Sonra Bayağı Bir Olduğum Yerde Zıpladım. Sonra Yere Eğilip, Kalktım, Egzersiz Hareketleri Gibi, Sonra gibi, Banyoya Girdim. Peçeteyle Uzvumu Sildim. En Ufak Damla, Sızıntı Kalmayıncaya Kadar. Sonra Odaya Geçtim.
Tahminim bir 20 dk sonra, lerde, bir kontrol daha yaptım, ve Peçeteyi Uzvumun Ucuna değdirince Noktadan biraz daha büyük ıslandı.
Sonra bir daha peçetelerle sildim. Yine nokta kadar dahil sızıntı, kalmamış oluncaya kadar.

Sonra burada Sabah Ezanı 3. 56 da okundu. Ben lerde Abdest Almaya Gittim, Abdestimi Aldım.

Sonra Ezanı Bekledim. Ve Namaza Durdum. Kıldım Namazımı, Tesbihatımı Yaptım, Duamı Ettim.
Sonra Babama Seslendim. Kıldın Mı Diye, Yok Diyince, Hemen Kılması İçin Vaktin Çıkmasına 32 Dakika Vardı
Babam Lavabo İhtiyacı Abdest Derken, Onu Bekledim.
Sonra Abdestini Alınca, Bende Bir Kontrol Edeyim Dedim. Aslında Sızıntı Hissiyatı Da Hissetmemiştim. Ama Sırf Vesvese Olmasını İstediğim İçin, Peçeteyi Uzvumun Ucuna Değdirince Kuru Olması Umuduyla Girdim. Bir baktım noktadan bir tık büyük yine ıslandı peçete.

Ve Saat di. Vaktin Çıkmasına 25 dk kalmıştı. Abdestim de uzun sürüyordu. Hemen O sızıntı kalmayıncaya kadar peçetelerle sildim. Sonra hızlıca Abdestimi Almaya Çalıştım.

Ve yani ilk İstibra başlangıcım ve halen, peçete noktadan tık büyük ıslanıyor.
Son 1 haftaya kadar, Sızıntı Hissiyatı hep oluyordu, ve kontrol ettiğimde hiçbirşey göremiyordum. Bu vesvese Diyordum. Ama bu son 1 haftada 5. Oldu.
Tam 2 saat 41 dakikada sızıntı kesilmez mı

Zaten panik olmuştum. te Namaza Durdum. Sünneti de, Farzı Da Kıldım. Farzı Kıldığımda Saat ydi 4 dakika Kalmıştı, Vaktin Çıkmasına.

Sonra Tesbihat Ve Duamı Yapınca Vakit yı geçti tabi.

Soru:
1 &#; Tesbihat ve Dualar Vaktin Çıkmasını Etkilemiyor Değil Mi ???

2- Ben Son 1 Haftaya kadar hep bu İstibrayı söylenilenin hepsini neredeyse topluca yapmama rağmen, Sızıntı hissiyatına vesvese Diyordum ( Çünkü kontrol ettiğimde bir sızıntı görmüyordum), Ben Şimdi Her Kıldığım Namaz Sonrası Kontrol Edip, Eğer Peçete Uzvuma Değdirdiğimde Islanıyorsa, Tekrardan Abdest Alıp Hep Yeniden Mi Kılacağım. Ömür Boyu Kontrol Mü Etcem, Hep Sızıntı Endişesiyle Mı Yaşıcam. Özürlü Abdest Durumuna Da Girmiyorum. Bir Vaktin Tamamını Kapsamıyor, Çnkü Zaten Son 1 Haftadır Olan Birşey.

Lütfen Ne Yapmam Gerektiği Konusunda, Beni Dinimiz Hükümlerince Bilgilendirin. Zor Durumda Hissediyorum Kendimi. Dışarı Gidemez Duruma Gelirim Diye Korkuyorum Ben Böyle, Kardeşimin Düğünü Var, Bu Sızıntı Endişesiyle İstesem De Katılamam.
( Ben Samsundayım, Düğün Amasya&#;da )

YÜCE ALLAH&#;IMIZIN İZNİYLE Cevaplarinizi Bekliyorum Hocalarım, Kardeşlerim. Uyumam Lazım Uyuyamıyorum. Size Bu Sabah Yaşadığım Olayı En Detayına Kadar Anlattım.
YÜCE ALLAH&#;IMIZ Razı Olsun. Sağolun. EsSelâmü Aleyküm.


seyit gazi
aleykumesselam kardeşim tesbihat ve duaların vaktin çıkmasıyla bir ilgisi yoktur

ben istibra yapmıyorum iki içimden öksürüyorum o kadar ama sen yapıyorsan, kırk adım at denmişse kırkbirinci adımı atma, beş veya on dakika denmişse, onbirinci dakikayı bekleme. kırk adım at veya dakika bekle sonra abdest al. peçete koyma, kontrol etme. abdest aldıktan sonra idrarın gelirse abdestin bozulur ancak öncesinde gelmiş olan idrar abdestini bozmaz. necaset avuç ayası kadar bir dirhem kadar değilse namaza mani değildir. anormal bir durum olmamışsa da iç çamaşırını kontrol edip durma.


Kayıtsız Üye
kardeş o kadar istibra yapmana gerek yok fazla yaparsan belki metobolizman hızlı çalışır ve daha fazla akıntı gelme olasılığı olabilir bide bir doktora görün belki özürlü abdeste girebilirsin


Mümin Bir Kul
Seyit Gazi Kardeşim. ALLAH Razı Olsun Cevabın İçin. Teşekkür Ederim.

Ama Ben Namazdan Sonra Kontrol Ettiğimde Bunlar Oluyor Diyorum. Ben O Islaklığın, Sızıntının Abdest Öncesinde Mı, Yoksa Namaz Sırasında Mı Olduğunu Bilemiyorum Ki,

Ben Ne Yapmam Gerektiğini Soruyorum. Yani Ben Sürekli Her Namaz Sonrası Kontrol Edip, Peçete Islanıyorsa, Yeniden Mi Kılacağım. Eğer Böyleyse Ben Ne işte Çalışabilirim, Ne De Bir Yere Gidebilirim. Kimse O Vakitleri Vermez, Bir Daha Abdest Alıp, Tekrar Namazı Kılmama, Dışarıda Her Yerde Kontrol Edebilme Durumu Da Olamayabiliyor

Kontrol Etmesem, Son 1 Haftadır 5. Oldu Peçete Islanıyor, Namaz Sonrası Baktığımda, Yani Sadece Vesvesedir Diyemiyorum Önceki Gibi

Ne Yapmam Gerektiğini Ciddi Bilmeye İhtiyacım Var, Çünkü Zorlanıyorum. YÜCE ALLAH&#;IMIZA Dua Ediyorum.
Ve Hocalarıma, Bilgili Kardeşlerime Sormaktan Başka Aklıma Birşey Gelmiyor


Mümin Bir Kul
Yok Mu Kardeşlerim, Benim Durumuma Bir Çözüm, Yani Ne Yapmalıyım

Namazı Kılınca Kontrol Etmemeli Miyim
Yoksa Her Namaz Sonrası Kontrol Mü Etmeliyim
Ya Da Başka Bir Şey Mi Yapmalıyım
Kendimi Zor Durumda Hissediyorum.


seyit gazi
her şeyi de bilme kardeşim. sen istibranı yaptıktan sonra gelenden kendini sorumlu tutma, hele gelenin abdestten önce mi geldiğini sonra mı geldiğini soruşturma ki zaten bilemezsin. madem emin değilsin, sonra mı geldi ki acaba deme, önce gelmiştir de geç. arkadaşca diyorum ki, peçete koyma zıplama kontrol etme. idrar geldiğini hissetsen bile bir kaç kere umursama bir daha gelmez. baktın olmadı çamaşırını ıslat, bir daha idrar geldi mi ıslaklık oldu mu derdin olmaz. ben istibrayı bıraktığımı söyledim zaten. böyle abdest mi olur diyen olabilir, adama her şeyi yaptırtıp sonra kardeşim senin psikiyatriye görünmen lazım demekten başka bir şey demezler. beni dinlemeyebilirsin ancak kesinlikle olanı artırma; 40 adım demişlerse adımı atma, 5- 10 dakika demişlerse dakikayı bekleme, istibra yaptıktan sonra gelene takılma, önce mi geldi sonra mı geldi gibi cevaplayamayacağın soruları sorma, emin değilsen şüpheyle abdestini sorgulama bozduğunu varsayma, gelen avuç ayası kadar bir dirhem kadar değilse namazına da mani olmaz.


Vuslat79
Sevgili din kardeşim fetva vermek benim haddime değil. Ama sana küçük bir tavsiyede bulunabilirim. Şimdi lavabodan çıktın. Peçetelik sardın. Şimdi istibra yapacaksın. Yani en fazla 10 dk bekle. İçinin daha da rahat etmesini istiyorsan yürü zıpla bu 10 dk içinde. Ayrıca çömelip ıkın. Varsa birseyler peceteye yapışır zaten. Sonra abdest almadan önce o peceteyi at. Baska temiz bir peçete sar ve hemen abdestini alıp namazını kıl hiç beklemeden. Namaz esnasında yok tekrar mi geldi vs düşünme gelse bile senin haberin olmaz ve çamaşırına değmeden peçete emer zaten. Namaz sonrası da ıslaklık olsun olmasın kafanı yorma. Çünkü namazın bitmiştir tamamdır. Allah a emanet ol.


Kayıtsız Üye
YÜCE ALLAH&#;IMIZ Razı Olsun Kardeşlerim. ALLAHU TEÂLÂ Hayırlı Dualarınızı Kabul Eylesin. AMİN. YÜCE ALLAH&#;IMIZA Emanet Olun. Sağolun. EsSelâmü Aleyküm.
Mümin Bir Kul yazdı


Kayıtsız Üye
Allah senden razı olsun güzel kardeşim. genel olarak kendine makul, hayatla bağdaşır, göz var nizam var olan ve temizleyici nitelikte bir taharetlenme yolu edinin. gerisinin de peşine düşme. her duyduğunuzu ve her aklınıza geleni uygulamayın ki bununda sonu gelmeycek, bununla başa çıkamayacaksınızdır. biz zaten her amelimizi Allahın tamamlaması muradıyla ona sunarız. bu ve benzeri hususlardaki sakındırmalar umursamaz ve vurdumduymaz davranışlar içindir.
seyit gazi yazdı


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm Kardeşler. Ben Ne Yapicam İnanın Bilemiyorum.

Öğlen Ezanından 1 saat önce tuvalete gittim. Tuvaletten Sonra 40 Adim attım, geçmiştir bile, zıpladım, peçeteyle sildim. Hiçbir idrar kalıntısı yok gibiydi. Sonra Ezan Okundu Abdestimi Aldım, Namazımı Kıldım, Tesbihatımı, Duamı Yaptım. Sonra Banyoya Kontrole Gittim. Bildiğiniz Uzvun Ucunda bir damlanın yarısı dışarı çıkmıştı, haliyle Peçeteyi tutunca peçete ıslandı. Sonra iyice silip, hiçbir kalıntı kalmamasını sağlamaya çalıştım.
Abdestimi Tekrar Aldım, Ve Namazımı Kıldım
Sonra Kontrol Ettim, Bu Sefer Yoktu

Böyle Her Namaz Sonrası Şüpheyle Durmak Bayağı Kötü, Ve Bu Sebepten Kimseye Söz Veremem Ben, Çünkü Her An Kıldığım Namazımı, Tekrar Kılma Durumum Oluşabiliyor, Bir Vaktin Tamamını Kapsamadığı İçin Özür Kapsamına Da Girmiyorum.

İnanın kara kara düşünüyorum, ben ne yapıcam diye
Dışarda olsam, ve kontrol etme imkanım olmasa ne yapicam, aklım hep acaba bir damla da olsa sızıntı olmuş mu Şüphesinde olacak

Yok mu Kardeşler bu durumumun Fetvası,
Vesvese Değil, Son 10 gündür sıkça yaşamaya başladım. Yaşamayan bilemiyor, anlatsan da basit geliyor, Sürekli Kıldığın Namazları Kasıt Olmasa Da Acaba Abdestsiz Mi Kıldım, Acaba Sızıntı Oldu Mu, Tekrar Mı Kılacağım Şüpheleri Öyle Kötü Hissettiriyor Ki

Hocalarımıza Da Sorduğumda 2 Birbirinin Zıttı Farklı Cevap Alınca, Zaten Kafam İyice Karışıyor, Hangisini Uygulamalıyım Diye

Anlayacağınız zor durumdayım. YÜCE RABBİMİZ&#;E Dua Ediyorum.
Mümin Bir Kul yazdı


Kayıtsız Üye
Artık senin ki vesvese durumunu aşmış tıbbi bir sorun var galiba. O zaman da özür grubuna girer diye biliyorum sevgili din kardeşim. Ben fetva verecek bilgide de değilim haddime de değil. Ehil hocalarımız varsa yardımcı olurlar inşAllah
Vuslat79 yazdı


Kayıtsız Üye
güzel kardeşim kimseye hoca beğendirilmiyor, bu muhabbetlere girmek de istemiyorum. kimseyi etkilemek de istemiyorum, ilmin başı Allah korkusuymuş, birazda insanın niyetine bakıyor. derdinle alakalı abdullah yolcu idrar yaptıktan sonra kırk adım atmak gerekir mi funduszeue.info?v=8kDRuDQr2QE , abdullah yolcu ibadetlerdeki vesveseler funduszeue.info?v=PV_PEEBDfmU videolarına bakabilirsin.

bak ben kimseye istibra yapmamasını söylemem, şöyle az biraz kollanır sakınılır yeter, yarın bir gün belki bende yaparım. senin derdin olduğu için bunları söylüyorum. senin hiç aklın eriyor mu, çoğu ikinci bir kıyafeti olmayan sahabe veya avret yerlerini anca kapatan kendini mektebi nebeviyye kapatıp kendini ilme verip bir geçim kapısı da olmayıp rasulullah ın insanlara dinlerini öğrenmeleri için kabilelere gönderdiği ehli suffa; nereye ne koyacakta neyi kontrol edip duracak, idrar gelmiş deyip elbisesini değiştirecek. bunlar ve talebeleri senede çinden ispanyaya fethetmişler, dünyanın 4 bir tarafına dağılmışlar, sen daha dışarı çıkamamakdan bahsediyorsun. ben tekrar ediyorum ben sana bir şey demiyorum en azından genel olarak kendine makul, hayatla bağdaşır, göz var nizam var olan ve temizleyici nitelikte bir taharetlenme yolu edin. gerisinin de peşine düşme. artırma yolunu da kesinlikle seçme. her duyduğunu ve her aklına geleni uygulama ki bununda sonu gelmeycek, bununla başa çıkamayacaksındır. biz zaten her amelimizi Allahın tamamlaması muradıyla ona sunarız. bu ve benzeri hususlardaki sakındırmalar umursamaz ve vurdumduymaz davranışlar içindir. şu iç çamaşırını da kontrol edip durma, rüya gördüysen şehvetlendiysen kontrol et, vara yoğa kontrol etme illa ki bir şey çıkar.
seyit gazi yazdı


Kayıtsız Üye
İstibrayı abartmayın aksine daha fazla akıntı gelebilir.
mug yazdı


Kayıtsız Üye
Değerli kardeşim,sen fikhi ölçülere göre istibra yaptıktan sonra yani 40 adım yürüdükten veya dk bekledikten sonra hala idrar geliyorsa sen özürlü sayılırsın yanı ikide bir abdest alma her vakit için bir abdest al yeterli.


sabah namazını kılarken güneş doğarsa, sabah namazı kılarken güneş doğarsa, sabah namazının farzını kılarken güneş doğarsa

Bu kategoride yer alan Bilgisayarda resim yapmak caiz mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Sabah Namazı ne zaman ve saat ka&#;ta kılınır? Sabah Namazı ne zamana kadar kılınabilir? (Diyanet)

Haberin Devamı

Hanefi mezhebine göre namaz kılarken ve henüz namaz bitmeden güneş doğarsa o namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra kaza etmek gerekir. Kerahet vakti, güneş doğduktan dakika sonra çıkmaktadır. Bazı vakitler birtakım ibadetler dinimizde yasaklanmıştır. Bunlardan biri de kerahet vaktidir. Kerahet vaktinde namaz kılmak mekruh kılınmıştır. Mekruh, yani yapılması haram olmayan ama doğru da olmayan davranışlar olarak kabul edilmiştir.

Sabah Namazı Saat Kaçta Kılınır?

Hanefi ve Şafi mezhebine göre namaz kılma aralığı değişen sabah namazı ezan okunduğu andan itibaren kılınmaktadır. Namaz kılmak için ilk vakit ise imsak vaktinin giriş ile başlar. Sabah namazının en son ne zaman kadar kılınabileceği konusunda Hanefi ve Şafi mezhebinde olanlar ayrılığa düşüyor. 2 sünnet ve 2 farz olarak toplamda 4 rekatlık bir namaz olup tan yerinin ağarmasından itibaren kılınmaya başlanıyor.

İkinci fecir de denilen tan yerinin ağarmasından güneşin doğuşuna kadar devam ediyor. Bakara suresinin 2/ ayetinde Ramazan geceleri için "Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” denilmiştir. İmsak ile birlikte sabah namazı vakti girmektedir. Hanefiler isfar vaktinde yani geç kılmayı daha faziletli kabul etmişlerdir. Sabah namazı kılmak için güneşin doğuşuna kadar zaman vardır.

Haberin Devamı

Sabah Namazı Ne Zamana Kadar Kılınabilir?

Sabah namazını vaktinde kılmak isteyen biri güneş doğmadan önce namazını kılmayı bitirmiş olmalıdır. İmsak vaktinin girmesi ile başlayan sabah namazı kılma zamanı güneşin doğuşuna kadar devam eder. Kalkmakta güçlük çekilen fakat sevabı büyük olan sabah namazı, ikindi namazı ile birlikte şahit namaz olarak bilinmektedir. İnanışa göre bu vakitlerde melekler namaz kılanları Allah'a müjdeler.

İlk önce 2 rekat sünneti sonra da 2 rekat farzı kılınan sabah namazı, kerahet vaktinin çıkmasının ardından öğle namazı vaktine kadar kaza edilebilmektedir. Öğlene dek hem farzı hem de sünneti kılınarak kaza edilir. Öğle vaktinden sonra kazaya bırakıldı ise sadece 2 rekat farzı kılınarak kaza edilmiş olur. Bu vakitten sonra sünnetin kaza edilmesi gerekmemektedir.

Haberin Devamı

Sabah namazı vakti olan imsak vakti girdiğinde namaz kılınabilir. Sabah ezanının okunmasını beklemek ise daha makbuldür. Güneş doğana dek kılınabilen sabah namazı, güneş doğduktan sonra kerahet vakti çıkana dek kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti Kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir. Güneş doğduktan dakika sonra, güneş tam tepede iken ve güneşin batmasına dakika kala kaza edilmez ve bu vakitlerde hiçbir namaz kılınmaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası