doğalgaz türkiyede nerede çıkarılır / Doğalgaz nerede bulundu? Doğalgaz hangi bölgede çıktı? - Son dakika haberleri – Sözcü

Doğalgaz Türkiyede Nerede Çıkarılır

doğalgaz türkiyede nerede çıkarılır

kaynağı değiştir]

Uzmanlar, Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz rezervi için ne diyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Çaycuma 1 alanında metre derinlikte 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettiğini açıkladı.

Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan, Karadeniz'de bulunan doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise 58 milyar metreküplük doğal gaz keşfi ile ilgili olarak, "Mart sonunda ilk gazı sisteme vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin eski Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Daimi Temsilcisi ve eski Büyükelçi Mithat Rende'ye göre doğal gazın yüzde 99,5'ini ithal ederek büyük bir doğal gaz tüketicisi olan Türkiye, bu hamle ile enerjide önemli bir oyuncu olmaya çalışıyor. 

Rende, Türkiye'nin coğrafi ve boru hatları altyapısı itibariyle Avrupa açısından önemli bir enerji oyuncusu olduğunu belirtiyor. Rende'ye göre son çalışmalar ile Türkiye 'üretici' konumuna geçiyor. 

Rende, son doğal gaz keşfini şu şekilde değerlendiriyor:

''Fatih derin sondaj gemisinin keşfi bu ve 58 milyar metreküp ilk tahmindir. Şimdi bu keşfin tam olarak ne olduğuna dair ilave kuyuların açılması gerekiyor. Esas itibariyle büyük bir keşif değil bu ama toplam olarak sunulan rakam önemlidir. Çünkü üstü büyük rezerv, dev rezerv adını alır.  milyar metreküplük doğal gaz Türkiye’nin bugünkü tüketimle on iki yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılıyor. Ama böyle düşünmemek lazım yıllık 60 milyar metreküp tüketimin yüzde kaçını Türkiye karşılar diye bakmak gerekir. Yüzde 20’sini karşılaması olumludur.''

"Türkiye’ye gaz akışında bir sorun olmaz fakat fiyatlar çok yüksek"

Eski Büyükelçi Mithat Rende, Türkiye'nin sadece transit ülke konumu ve boğazdan geçen petrolle değil, üretici ülkeler arasına da girerek ileriki yıllarda daha görünür bir ülke olacağı kanaatinde. 

Türkiye'nin doğal gazda son yıllarda kaynak çeşitlendirmesi yaptığını belirten Rende, Türkiye'ye gaz akışında bir sorun olmayacağını ancak fiyatların yüksek olduğunu vurguluyor.

"Enerji faturası korkunç rakamlara ulaşacak" diyen Rende, euronews Türkçe'ye yaptığı açıklamada ''Türkiye, sadece Rus gazına bağımlı kalmadı. İran, Azerbaycan’dan gaz alıyor…Şimdi Almanya veya Avrupa'da olmayan bir durum. Bir de zamanında Türkiye LNG kabul tesisleri de oluşturdu ve The Floating Storage and Regasification Unit (FSRU) satın aldı. Rusya ve Ukrayna ilişkilerini dengede tutmaya çalışıyor. O nedenle Türkiye’ye gaz akışında bir sorun olmaz fakat fiyatlar çok yüksek. Enerji faturası korkunç rakamlara ulaşacak." ifadelerini kullanıyor.

Eski BOTAŞ Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk ise doğal gaz fiyatları yüksek olsa da bulunan gaz rezervini bir avantaj olarak görüyor.

Doğal gazın ticari olarak itibariyle kullanılabileceğini ifade eden Ali Arif Aktürk, "Ama bunu iç politika malzemesi yapıp, kamuoyunu ucuz gaz beklentisine sokmak son derece yanlış'' olacağını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yerli doğal gazımızı 'te milletimizin hizmetine sunmak için şu anda gece gündüz çalışıyoruz." dedi. Ancak eski Büyükelçi Rende, bulunan gazın seçim öncesine ulaştırılmasının maliyetli olacağı görüşünde.

''Eğer gazın çıkarılması zamana yayılsaydı maliyet daha düşük olurdu fakat şimdi erken gaz için çok para harcanıyor ve 24 saat çalışılıyor'' diyen Rende, şu görüşleri dile getiriyor:

''Bir keşif olmadan Cumhurbaşkanlığı düzeyinde bir açıklama yapılmazdı. Enerji Bakanının açıklamalarına bakarsak rezerv milyar metreküpe çıktı ama son keşif 58 milyar metreküp. Bu da Türkiye’nin bir yıllık tüketimine eşdeğer yani büyük bir rezerv değil. Ama çalışmalar devam ediyor şimdiye kadar on kuyu açıldıysa yılına kadar bir otuz kuyunun daha açılması gerekiyor."

"Yani toplamda kırk kuyu açılırsa o zaman arzu edilen on beş metreküp yıllık üretime ulaşılmış olur. Onun için de ’ya kadar hatırı sayılır bir üretim söz konusu olabilir. Kış aylarında 15 milyar metreküp katkı hemen hemen Mavi Akım’dan gelen doğal gaz kadardır. ’te sembolik bir erken gaz söz konusu ama esasında ’yı beklemek gerekir. Seçim öncesinde çıkarılmak isteniyor, zamanla yarışılıyor… Ama seçim öncesine yetiştirmek maliyetleri daha da arttırıyor. Erken gaz için çok para harcanıyor, 24 saat çalışılıyor."

Eski BOTAŞ Daire Başkanı ve Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk doğal gazın ticari olarak itibariyle kullanılabileceğini söylüyor.

''Bahse konu sahada gazın varlığı yeni değil, volga nehrinin uzantısı bu gaz." diyen Ali Arif Aktürk, "İlk yıl ekonomik modellerde olarak alıyorlar her ne kadar Mart denilse de göstermeliktir bu. sonlarında kullanım olur, çünkü Türkiye’nin kış aylarında doğal gaza ihtiyacı var. Araştırdığım kadarıyla ’te üretime geçilecek, 6,5 milyon metreküp, sonra ’a kadar 10 milyon metreküp ile gidilecek, ’dan sonra kuyular yaşlanıyor ve üretim düşüyor. ’dan sonra ise 1,5 milyon metreküp üretime düşüyor daha sonrasında ise yaşlanıyor.'' dedi.

Aktürk, gazın satış fiyatının da önemli olduğunu vurguluyor:

''Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 1 trilyon dolarlık gaz var denildi ve metreküplük gazın da ‘üretilebilir gaz’ olduğunu varsayıyorum. O zaman 1 trilyonu 'a böldüğümüzde gazın bir metreküpü dolara geliyor. Yani dolardan satılırsa, Türkiye petrolleri yatırımını geri almış olacak. Ama dolardan sattığında tüketici kullanabilecek mi bu gazı? Konutlarda şuanda dolar. Aradaki fark ne kadar ucuza satarsak kamu zararıdır.''

Karadeniz gazının faturalara nasıl yansıyacağı da merak konusu. Buna dair sorulan soruya Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Gazı biz sisteme verelim, bu değerlendirmeleri belki ondan sonra yapmakta fayda var" dedi.  Bakan Dönmez, gazın cari açığın kapanmasına olumlu yansıyacağını söyledi.

kaynağı değiştir]

yılında Türkiye rafinerilerinde 28,8 milyon ton ürün işlenmiştir. İzmit Rafinerisi 11 milyon ton, İzmir rafinerisi 11 milyon ton, Kırıkkale rafinerisinde 5 milyon ton, Batman rafinerisinde 1,1 milyon ton ham petrol işlenmiştir. Mersin'deki Ataş rafinerisi depolama tesisi olarak kullanılmaktadır.[4]

Üretim[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası