ağırlık merkezi soruları fizik / Kütle Merkezi ve Ağırlık Merkezi Örnek Sorular ve Çözümleri - Fizik Dersi

Ağırlık Merkezi Soruları Fizik

ağırlık merkezi soruları fizik

Kütle merkezinin ve ağırlık merkezinin temel kavramlarını bir önceki yazıda öğrendik. Şimdi örnek soruları çözerek bu kavramların nasıl kullanıldığını göreceğiz.

Örnek soru 1

Kütle ve ağırlık merkezi soru 1

m1 = m, m2 = 2m ve m3 = 3m kütleli cisimler şekildeki koordinat sisteminde gösterildiği gibi yerleştirilmiştir. Buna göre yerçekimi ivmesinin sabit olduğu ortamda bu cisimlerin oluşturduğu sistemin ağırlık merkezinin koordinatları (xKM,yKM) nedir?

Çözüm

Soru bütün kütlelerin (x,y) koordinatlarını vermiş, kütlelerin görece oranlarını da vermiş. Ağırlık merkezi koordinatlarının nasıl bulunduğunu da öğrenmiştik. Yerçekimi ivmesi sabitse ağırlık merkezi ile kütle merkezi aynı noktada oluyordu. Öyleyse denklemleri çözeceğiz:
x_{KM} = \frac{m_1x_1 + m_2x_2 + m_3x_3}{m_1+m_2+m_3}

x_{KM}= \frac{m(-2) + 2m(4) + 3m(6)}{m+2m+3m} = \frac{-2m+8m+18m}{6m} = \frac{24\cancel m}{6 \cancel m} = 4

Şimdi de kütle merkezinin y koordinatını bulalım.
y_{KM} = \frac{m_1y_1 + m_2y_2 + m_3y_3}{m_1+m_2+m_3}

y_{KM} = \frac{m(4) + 2m(1) + 3m(-2)}{m+2m+3m}=\frac{4m+2m-6m}{6m} = 0

Böylece kütle ve ağırlık merkezinin koordinatlarını (x,y) = (4,0) olarak bulduk.

Örnek soru 2

Kütle ve ağırlık merkezi örnek soru 2

Şekilde gösterilen türdeş cisim bir eğik düzlem üzerine yerleştirilmiştir. Eğik düzleminaçısı cisim devrilinceye kadar artırılmaktadır. Cisim kaç derece açıyı geçince devrilir?

Çözüm

Şekli ağırlık vektörünü ve bileşenlerini gösterecek şekilde tekrar çizelim.

Kütle ve ağırlık merkezi soru 2 çözüm

Cismin devrilmesi için gereken şart ağırlık vektörünün uzantısının cismin tabanından öteye geçmesi. Bu durumda ağırlık vektörü tam O noktasına geldiğinde cismin son denge durumu oluşuyor. Açı daha fazla artırılırsa devriliyor. Peki bu açıyı nasıl bulacağız. Cisme torku uygulayan Gx yani ağırlığın x bileşeni ve Gy yani ağırlığın y bileşeni . Uzaklıkları da geometriden bulabiliriz. Ağırlık merkezi cisim bir dikdörtgen olduğu için köşegenlerinin kesişim noktasında. Bu noktada her iki kenarın uzaklıklarının yarısının olduğu noktaya denk geliyor. Şimdi tork denklemini yazalım.
G_x \times \frac{\sqrt{3}}{2}h + (-G_y \times \frac{h}{2}) = 0

Gy için eksi işaretini kullanmamızın nedeni cismi Gx&#;e göre zıt yönde çeviriyor olması. Düzenleyelim:
G_x = G sin\theta; \space G_y = G cos\theta

\frac{hG}{2} \sqrt{3} sin\theta = \frac{hG}{2} cos \theta \frac{sin \theta}{cos \theta} = tan \theta = \frac{1}{\sqrt{3}}; \space \theta = 26^\circ

Tanjantı arctanjant fonksiyonuyla bulduk, hesap makinesi kullandık. Yorumlayalım, cisim, eğik düzlem 26 dereceyi geçtiği anda devrilir.

Örnek soru 3

Kütle ve ağırlık merkezi soru 3

Şekildeki eşit bölmeli türdeş (homojen) çubuğun sağdan dört bölmesi, beşinci ile sekizinci bölmesi üzerine katlanıyor. Buna göre yeni oluşan çubuğun ağırlık merkezi ilk durumdaki ağırlık merkezine göre kaç bölme yer değiştirir?

Çözüm

Önce şekli çizip gözümüzde canlandırmamız lazım.

Kütle ve ağırlık merkezi soru 3 çözümü

Her bölümün ağırlığına 1 birim dedik (Newton&#;da diyebilirdik). Sağdan katlanan dört birimi yeşil renkle gösterdik. Üstteki ve alttaki bölmelerle toplam 8 bölme var bu yeşil kısımda. Dolayısıyla bu kısmın ağırlığı 8 birim oldu. Bu 8 birimin ağırlık merkezini yeşil çubuğun orta noktası olan A ile gösterdik.

Beyaz renkle gösterilen bölmeler de 8 tane, onların da ağırlığı 8 birim. Beyaz kısmın ağırlık merkezi de beyaz çubuğun orta noktası olan B noktası. A ile B noktaları arasında 6 bölüm mesafe var. Her iki ucundan da sekizer birim kuvvet etkiyor. Demek ki ağırlık merkezi tam ortada olacak bunu da O&#; noktasıyla gösterdik. O ve O&#; noktaları arasında 1 bölme mesafe olduğunu görüyoruz.

Örnek soru 4

Kütle ve ağırlık merkezi soru 4

Aynı düzgün ve türdeş alüminyum levhadan r ve 2r yarıçaplı iki daire şeklinde levha kesilip şekildeki gibi yapıştırılıyor. Buna göre oluşan yeni levhanın ağırlık merkezi O1 noktasından kaç r uzaklıkta olur?

Çözüm

Bu soruyu çözmek için yine şeklimizi ağırlık vektörlerini göstererek tekrar çiziyoruz.

Kütle ve ağırlık merkezi soru 4 çözümü

Buradan G1 ve G2 ağırlıklarını hesaplayabiliriz. Kalınlıklarının aynı olduğunu ve türdeş olduklarını biliyoruz. Öyleyse ağırlıklar dairelerin alanlarıyla orantılı.
G_1 = \pi(2r)^2 = 4\pi r^2; \space G_2 = \pi(r)^2

Şimdi oranları biliyoruz. G2 = G dersek G1 = 4G olduğunu görüyoruz. Biraz daha sadeleştirelim çizimimizi.

Kütle ve ağırlık merkezi soru 4 çözümü devamı

  • x büyük dairenin merkezinden birleştirilmiş levhanın ağırlık merkezine uzaklığı.
  • r-x küçük dairenin merkezinden yeni ağırlık merkezine uzaklığı.
  • Şimdi tork denklemini yazıp bulabiliriz.
G_1 \times x + (-G_2 \times (r-x)) = 0

Eksi işaretini koymamızın nedeni bu levhaların ağırlık merkezine göre uyguladığı torkların zıt yönlü olması.
4Gx = G(r-x)

4Gx = Gr - Gx 5Gx = Gr x = \frac{r}{5}

Örnek soru 5

Kütle ve ağırlık merkezi soru 5

Düzgün ve türdeş alüminyum levhadan önce 2r yarıçaplı bir daire şeklinde bir levha oluşturuluyor. Sonra bu levhadan şekilde görüldüğü gibi r yarıçaplı bir dairesel bölge kesilip çıkarılıyor. Buna göre oluşan yeni levhanın ağırlık merkezi O1 noktasından kaç r uzaklıkta olur?

Çözüm

Öncelikle küçük dairenin (kesilen kısmın) ağırlığı G ise büyük dairenin kesilmeden önce 4G olduğunu görebiliyoruz. Bunu ağırlıklarıın dairelerin alanlarıyla orantılı olmasına dayanarak söylüyoruz.
G_1 = \pi(2r)^2 = 4\pi r^2; \space G_2 = \pi(r)^2

Kütle ve ağırlık merkezi soru 5 çözüm

Oluşan paralel ve zıt yönlü kuvvetlerin (yani G1 ve G2&#;nin) bileşkesinin uygulama noktası sistemin ağırlık merkezidir. Bileşke kuvvetin büyüklüğü iki kuvvetin farkına, yönü büyük kuvvetin yönüne doğru olacak. Bileşke kuvvetin uygulanma noktası O1 noktasının sağında olmalı. (Bir düşünün yoksa dengede kalabilir mi?)

Kütle ve ağırlık merkezi soru 5 çözümü devamı

Bileşke kuvvetin O1 noktasına olan uzaklığını x olarak alalım. Şimdi de tork denklemini yazalım:
\vec{G_2} \times (r+x) + (-\vec{G_1 \times x}) = 0

Eksi işaretinin nereden geldiğini anladınız mı? Bu kuvvetler sistemi O noktasına göre zıt yönlere döndürüyorlar.
G(r+x) = 4Gx

Gr + Gx = 4Gx Gr = 3Gx x = \frac{r}{3}

Yani levhanın ağırlık merkezi O1 noktasından r/3 kadar sağda olur.

Kütle ve Ağırlık merkezi ile ilgili kazanımlar

Kütle merkezi ve ağırlık merkezi ile ilgili hesaplamalar yapar.

< Ağırlık ve kütle merkezi   Tork ve Denge   Basit Makineler >

kütle merkezi ile ağırlık merkezi kavramlarını ve farklarını açıklar mısınız?

Sorulara Dön
ayrıca kütle ve ağırlık kavramlarının da bu ikisi arasındaki bağlantısı nedir?

1, görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

en kısa anlatımla biri vektörel diğeri skaler.

Ağırlık merkezi yerçekimine bağlıdır ve vektöreldir. mesela kocaman bir gökdelen düşün. bu gökdelenin en aşağısındaki yerçekimi ile en üstündeki yerçekimi farkı vardır. yerçekimi farkından dolayı ağırlık merkezi ile kütle merkezi birbirinden farklı noktalarda olur.

ağırlık merkezi yerçekimine bağlıdır, kütle merkezi ise yerçekimine bağlı değildir. kütle merkezi adı üzerinde kütlenin merkezidir, her yerde yerçekimi sabit gibi düşünebiliriz. ağırlık merkezinde ise yerçemine bağlı olduğundan kütle merkezinden ayrılır. bazı durumlarda sadece kütle merkezi yada sadece ağırlık merkezine odaklanılması zorundadır. mesela güneş sistemini düşün burda yerçekiminden bahsedemeyiz sadece kütle merkezine göre hesap yapılabilir. gökdelen örneğinde ise, mühendislik açısından hata yapılmaması için sadece ağırlık merkezine göre hesaplamalar yapılması gerekir.

görüntülenme

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ İnsanın ancak kendini üstün görmeyi bir kenara bırakıp, içerisinden kademe kademe, bin bir zorluktan geçerek ve nice kayıplar vererek geldiği doğayı kucaklamayı öğrendiği zaman özgürleşeceğine ve ancak o zaman hayata daha geniş, daha kontrollü, daha ayakları yere basan bir açıyla bakacağını düşünüyorum.”
Çağrı Mert Bakırcı

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir