pazarcık bulgaristan gezilecek yerler / Bulgaristan'daki Osmanlı mirası Pazarcık şehri

Pazarcık Bulgaristan Gezilecek Yerler

pazarcık bulgaristan gezilecek yerler

Edirne'de Ne Yenir, Edirne'de Gezilecek Yerler

EDİRNE NEREDE, HANGİ BÖLGEDE?

Edirne, Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde yer alır ve Türkiye'nin batı sınırına yakın bir konumdadır. Edirne, Türkiye-Bulgaristan-Yunanistan sınırının kesiştiği noktada yer alır. Edirne, Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başkenti olarak kullanılmıştır. Merkez Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü, Babaeski, Pazarcık, Pehlivanköy, Havsa, Uzunköprü olmak üzere toplamda ilçesi bulunmaktadır. Kuzeyde Tekirdağ, Doğuda Kırklareli, Güneyde Tekirdağ ve Kırklareli, Batıda Bulgaristan ve Yunanistan’a komşudur.

EDİRNE ADINI NEREDEN ALMIŞTIR?

Edirne adı, kentin eski adı olan Hadrianopolis'ten gelmektedir. Hadrianopolis, Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kurulmuş bir kenttir. Hadrianus, kenti kurduktan sonra ona kendisinin adını vermiştir. Zaman içinde adı Hadrianopolis'den Edirne'ye çevrilmiştir.

EDİRNE’NİN SEMBOLÜ NEDİR?

Edirne ilinin resmi sembolü olarak, Edirne Kalesi, Edirne Camii ve Selimiye Camii gibi tarihi yapıların resimleri kullanılmaktadır. Edirne ilinin önemli bir sembolü olarak, Meriç Nehri veya Lüleburgaz kaya mezarları gibi doğal ve kültürel yapılar da kullanılabilir.

EDİRNE’DE NE YENİR?

  • Tava Ciğeri – Yaprak Ciğer
  • Ciğer Sarma
  • Acı Badem Kurabiyesi
  • Kavala Kurabiyesi
  • Bulgur Çorbası
  • Büryan
  • Kadınbudu Köfte
  • Soğanlı Tavuk Yahni
  • Zirva
  • Elbasan Tava
  • Mamzana
  • Piyaziye
  • Mutancana
  • Kandilli Mantı

EDİRNE’DE NERELER GEZİLMELİDİR?

Selimiye Camii

Dünyanın en büyük ve en güzel camilerinden biri olarak kabul edilen Selimiye Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli mimarlarından Mimar Sinan tarafından II. Selim emriyle yapılmıştır. Mimar Sinan bu yapıtını 80 yaşında yapmasına karşın Selimiye Camisini “Ustalık Eserim” diyerek nitelendirmiştir. Kesme taştan yapılan cami, 2475 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Selimiye Camii, yerden yüksekliği 43.28 metre olan 31.30 metre çapındaki kubbesiyle dikkat çekmektedir. Cami, mimari özelliklerinin yanında taş, mermer, çini, ahşap ve sedef gibi süsleme özellikleriyle de son derece önemlidir. Mihrap ve mimberi mermer işçiliğinin başyapıtlarındandır. Ortasında 12 mermer sütuna oturan müezzin mahveli bulunmaktadır. Edirne Selimiye Camii, 2011 yılında kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.

Edirne Enez Kalesi

Edirne Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan Edirne'de yer alan tarihi bir yapıdır. Kale, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk dönemlerinde kurulmuş ve bugün hala güzel bir şekilde korunmaktadır. Enez Kalesi, Meriç Nehrine bakan konumuyla Edirne'nin güneyinde yer alır. Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. Kalenin bugünkü halinde Osmanlı dönemindeki restorasyonların kalıntıları bulunmaktadır.

Edirne Meriç Köprüsü

Edirne Meriç Köprüsü, Meriç Nehri üzerinde yer alan bir Osmanlı köprüsüdür. Köprü, Mimar Sinan tarafından tasarlandı ve 16. yüzyılın başında inşa edildi. Köprü hala kullanımda ve Edirne'nin turistik simgelerinden biridir. Köprü, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri ve Meriç Nehri'nin geçiş noktası olarak kullanılmaktadır. Meriç Köprüsü, 33 adet kemeri bulunmaktadır. Köprü, Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvesinde bulunduğu dönemde inşa edilmiştir. Köprü, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri ve Türkiye'nin turistik yerlerinden biridir. Edirne'ye gelen ziyaretçiler, köprünün güzelliğini ve tarihi değerini görmek için burada bulunurlar.

Edirne Eski Camii

Edirne Eski Camii, Türkiye'de bulunan tarihi bir camiidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan I. Bayezid tarafından 1402 yılında inşa edilmiş ve cami tasarımı ile öne çıkan bir yapıdır. Edirne Eski Camii, Bursa ve İstanbul camilerinden etkilenerek yapılmış ve kubbesi, minaresi, iç dekorasyonları, mozaikleri ve süslemeleri ile öne çıkan önemli tarihi yapılardan biridir.

Edirne Evleri

Edirne evleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvesinde bulunduğu dönemde inşa edilmiş olan tarihi evlerdir. Bu evler, Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış ve çok renkli duvar kağıtları, kabartmalar ve çini işlemeleri ile iç içedir. Edirne evleri, şehir turizminin önemli bölgelerinden biri ve meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir. Birçok müze Edirne evi, müze olarak restore edilmiş ve incelemeleri için gezmeye açılmıştır. Edirne evleri, Türkiye'nin tarihi ve kültürel farkındalığının önemli örneklerinden biridir.

Edirne Büyük Sinagogu

Edirne Büyük Sinagogu, 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan bir sinagogdur. Sinagog, Osmanlı İmparatorluğu'nun zamanında Edirne'deki Yahudi cemaatinin önemli ibadet yerlerinden biridir ve bugün hala kullanılmaktadır. Edirne Büyük Sinagogu, Osmanlı mimarisi ve iç tasarımı ile öne çıkar. Sinagog, Türkiye'nin turistik yerlerinden biri ve meraklıları tarafından ziyaret edilmektedir.

Gala Gölü Milli Parkı

Edirne Gala Gölü, Türkiye'nin Edirne ilinde bulunan bir göldür. Göl, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından korunan bir alandır ve turizm amaçlı kullanılmaktadır. Göl, göçmen kuşlar, ormanlar, güzel manzaralar ve doğal su kaynakları ile ünlüdür. Göl, yürüyüş ve kamp gibi açık hava operasyonları için de popülerdir. Edirne Gala Gölü,

Sweti George Bulgar Kilisesi

Sveta Georgi Bulgar Kilisesi, 14. yüzyılda inşa edilmiş olan bir Bulgar kilisesidir. Kilise, Türkiye'dekiönemli ibadet yerlerinden biridir ve bugün hala kullanılmaktadır. Sveta Georgi Bulgar Kilisesi, Osmanlı mimarisi ve iç tasarımı ile öne çıkmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

Bulgaristan'daki Osmanlı mirası Pazarcık şehri

SOFYA - İHVAN RADOYKOV

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'nın güneydoğusunda yer alan ve Kırım'dan gelen Tatarların 1418 yılında kurduğu Pazarcık şehri, ülkenin Osmanlı mimarisini yansıtan en otantik kentlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Eski adıyla ''Tatar Pazarı'' olarak da bilinen şehir, İstanbul'dan Avrupa'ya uzanan yolda önemli bir geçit, aynı zamanda hanları ve kervansaraylarıyla zengin bir ticaret yeri olarak biliniyordu. Tarihi kaynaklara göre, şehrin kuruluşu Sultan II. Beyazıt döneminde (1481-1512) Kırım Tatarlarının yöreye yerleştirilmesine denk geliyor. Akıncıların kayıtlarında, 1472 yılı itibarıyla o zamanki Pazarcık'ın 105 haneden ibaret olduğu ve tümüyle Müslümanlar tarafından iskan edildiği belirtilmektedir. Osmanlı döneminde halkın tümü Müslüman Tatar, Türk ve yörüklerden oluşmaktaydı.

Şehrin ayakta duran tek camisi

Zamanla Yukarı Trakya Ovası'nın batısında önemli bir kavşak haline gelen şehirde ilk caminin şehrin kuzeyinde, günümüzde var olmayan Eski Cami olduğu ve kuruluşunun 1540 yılına dayandığı tahmin ediliyor. Pazarcık’ta daha sonra 18 cami daha inşa edilmiş olmasına rağmen günümüzde ayakta kalan tek cami, 25 metre yüksekliğindeki minaresiyle Kurşun Cami olarak bilinen Nazır Ağa Camisi. Nazır Ağa’nın 1667 yılında yaptırdığı cami, yöre halkı arasında Kurşun Cami olarak anılıyor. Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğünün himayesinde bulunan ve hala ibadete açık olan caminin içi ve avlusu, özellikle cuma günleri Pazarcık’ta yaşayan 20 bini aşkın Türk ve Roman kökenli Müslüman'ın buluşma yeri.

18. yüzyıldan kalma Saat Kulesi

Pazarcık’ta Osmanlı dönemini hatırlatan eserlerden biri de 18. yüzyıldan kalma Saat Kulesi. Şehir meydanında 1741 yılında inşa edilen Saat Kulesi, 1924 yılında tamamen yıkıldı. Yerel halkın çabalarıyla 2010 yılında aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi. Kule girişindeki kitabede, “Dürüst İbrahim Ağa Hayrullov, saat başı çalan bu kuleyi şehrimize bağışlayarak, halkımıza neşe bağışladı.” ifadesi yer alıyor. Pazarcık’ta 1924 yılında tüm Osmanlı yapıları yerle bir edilse de kulenin temellerine dokunulmadı. Bu nedenle 6 metre yüksekliğindeki taş gövde, günümüzde Osmanlı mimarisinin sağlam temellerini koruyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası