romantizm akımı sanatçıları / Romantizm Sanat Akımı ve Romantizm Ressamları - İstanbul Sanat Evi

Romantizm Akımı Sanatçıları

romantizm akımı sanatçıları

Romantizm akımı özelliklerini ele aldığımız bu konuda. Akımın temsilcilerine, kurucusuna, etkili olduğu dönemlere, etkilendiği ve etkilediği diğer akımlara yer verdik.

Romantizm akımının özelliklerine bakıldığı zaman oldukça geniş bir alana yayıldığı görülüyor. Sanatın her bir bölümünde etkisi ve yansıması bulunan romantizm akımının temsilcileri ve dönemi de son derece önemlidir. Bu akımın karşısında olduğu farklı sanat akımları da bulunur. Bunun yanı sıra dönem içerisinde romantizm akımına karşı olarak ortaya çıkan akımlar da vardır.

Her sanat akımı hem birbirinden beslenirken hem de birbirlerine karşıdırlar. Çoğu akımın ortaya çıkışı da kendisinden önceki akıma bir antitez oluşturmaktır. Farklı sanat akımlarının bir araya gelmesi ile oluşan sentez sanat akımları da bulunur. Romantizm akımı edebiyat, sinema, resim, mimari ve birçok alanda daha önemli bir yer kazanmıştır. Akımın değeri, günümüzde klasikleşerek devam etmektedir.

Romantizm Akımı Nedir?

Romantizm akımının anlamına bakıldığında duyguların ön planda olduğu bir tema görüyoruz. Romantizm akımı farklı akımlara karşı olarak ortaya çıkmıştır. Edebiyatta ve sanat alanında kurucuları ve temsilcileri birbirinden farklılık gösterir. On sekizinci yüzyılda etkili olan ve etkisi modern dönemlerde de hissedilen romantizm akımı son derece önemlidir. Birçok önemli sanatçının yer aldığı romantizm akımı, sağduyuyu baz alır.

Romantizm Akımı, Hangi Akıma Karşı Ortaya Çıktı?

Romantizm akımının karşı olduğu sanat akımı klasizmdir. Klasizm akımının mantıksal çerçevesine dur deme amacı ile antitez olarak ortaya çıkmıştır. Edebiyatta ve resim alanında oldukça etkili olan romantizm, katı kuralların insanları bunalttığını öne sürer. Yaşamın devam edebilmesi için sağduyuya ve duygulara ihtiyaç vardır. Bu neden ile de klasizm gibi kısıtlayıcı ve insanların yaşamına renk katmayan bir akım sürdürülebilir olamaz. Bu tarz düşüncelerden yola çıkarak oluşturan romantizm akımı, klasizme karşıdır. Başta da bahsedildiği gibi birçok akım birbirine zıt kutuplarda yer alır ve asıl amaç antitez oluşturmaktır.

Romantizm Akımının Etkilediği Diğer Akımlar Nelerdir?

Romantizmin etkilediği akımların sayısı bir hayli fazladır. Romantizmden etkilenerek kendi sentezini oluşturmayı hedefleyen farklı sanatçılarda vardı. On sekizinci yüzyılda ortaya çıkan romantizm akımının detaylarına bakıldığında yirmi birinci yüzyılda dahi sentezinin olduğu görülür. Romantizm akımın, Türkçeye çoşumculuk olarak çevrilse de günümüzde romantizm olarak kullanılmaya devam eder. Romantizm akımı kendi alanı dışında heykel, mimari ve müziği de önemli ölçüde etkilemiştir. Romantizm akımı realizmi de etkilemiştir ve antitez olarak realizm akımı doğmuştur.

Romantizm Akımının Özellikleri Nedir?

Romantizmin özellikleri akımın geçerli olduğu sanat alanına (edebiyat, resim, müzik, heykel, mimari, sinema, tiyatro ve diğerleri) göre farklılık gösterebilir. Ancak çoğunlukla ortak bir temel üzerinden hareket edilir. Romantizm akımının özellikleri şunlardır:

  • Duygular ön plandadır.
  • Gerçekçi ve klasik yaklaşımdan uzaklaşılmıştır.
  • Edebiyatta önemli eserler verilmeye başlanır.
  • Edebiyatta iyi ve kötü insanların birbirleri ile olan mücadelesine yer verilir. İyiler her zaman kazanırken kötüler her zaman cezasını çeker.
  • Duygu ve düşünceler özgürce ortaya konur.
  • Öznellik hakimdir.
  • Dişilik ön planda yer alır.
  • Coşku ve heyecan gibi duygular bulunur.
  • Tema olarak aşk ve doğa ele alınır. Ruhani konular ve ölüm teması da içerisinde bulunur. Ancak daha çok insana olan aşk, doğaya olan aşk ve hayat sevgisinden bahsedilir.
  • Sınıf ayrımı bulunmaz.
  • Zaman ve mekan ayrımı kaldırıldı.
  • Resim, heykel ve mimaride daha pastel tonlar hakim.
  • Resim, heykel ve mimaride daha romantik ve gündelik konular işlenmeye başlandı.
  • Düşsellik her bir sanat alanında ön planda yer aldı.

Romantizm Akımı Hangi Dönemde Etkili Oldu?

Romantizm akımının dönemi on sekizin yüzyıldır. On sekizinci yüzyılda klasizme tepki olarak doğan romantizm akımı on dokuzuncu yüzyılda da kendinden söz ettirmiştir. Günümüzde bazı sanatçılar tarafından romantik eserler üretilmeye devam eder.

Romantizm Akımının Kurucusu Kimlerdir?

victor hugo

Romantizm akımının kurucusu edebiyatta Victor Hugo’dur. Görsel sanatlarda ise kurucusu olarak John Constable kabul edilir. Her iki isim de romantizmi temsil eder. Victor Hugo, romantizm akımının kuramcısı olarak da kabul edilir.

Romantizm Akımının Temsilcileri Kimlerdir?

Romantizmin temsilcileri kurucularının yanı sıra edebiyatta Goethe, Lamartine, Schiller ve J. J. Rousseau gibi isimler bulunur. Romantizm akımının görsel sanatlardaki (resim, heykel, mimari) temsilcileri ise şu isimlerdir:

  • William Blake
  • William Turner
  • Francisco Goya
  • Eugene Delacroix
  • Caspa David Friedrich
  • Theodore Gericault

Bu içeriğimizin ardından sanat tarihi üzerinde büyük bir etkisi olan bir diğer akım &#;Soyut sanat akımı&#; üzerine hazırladığımız içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Post Views

romantizm akımıromantizm akımı kurucusuromantizm akımı özellikleriromantizm akımı temsilcileriromantizm akımının ortaya çıkışı

Neoklasizme tepki olarak doğan ve ’lerde başlayarak yüzyıl boyunca süren, önceleri İngiltere, Almanya ve Fransa ardından da bütün Avrupa’yı etkisi altına alan bir akımdır.

Romantizmde duygusallık, heyecan, özgürlük, doğa sevgisi, yurtseverlik, geçmişe özlem, ütopya gibi konular ön plana çıkarılmıştır. Bu yönüyle de günümüz modern sanat anlayışına geçilmesinde bir köprü işlevi üstlenmiştir.

İlk belirtilerinin İngiltere’deki bahçe mimarlığında görüldüğü romantizmin oluşmasında yazar ve şairlerin eserleri ile birlikte Avrupa’nın tarihini değiştiren siyasal, toplumsal ve ekonomik değişimler de çok etkili olmuştur.

a.  Genel Özellikleri

Romantizmde sanatçılar düşlerini, özlemlerini özgür biçimde ifade edebilmek için ortaya koydukları eserlerinde kişiliklerini ve iç dünyalarını yansıtmayı seçmişlerdir. Romantik eğilimler ilk olarak yüzyılın sonlarında İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

Romantik dönemde manzara resmi konulara fon olmaktan çıkıp figürlerin önüne geçmiştir. Manzara resimleri görenleri kendi iç dünyasına ve duygularını açıklamaya yöneltmiştir.

b.  Sanatçılar

FRANCISCO GOYA ():

Saray ressamı olarak tanınan İspanyol Goya, romantik akımın en başta gelen sanatçısıdır. Meslek yaşamına çeşitli kiliseler için freskler yaparak başlayan Goya, saray ve gündelik yaşam sahnelerini resimlemiştir. Ancak toplumsal çalkantıları, savaşların korkunçluğunu oluşturan olayları da yansıtmaktan çekinmemiştir.

Bir halk ayaklanmasını tuvaline aktardığı “Kurşuna Dizilenler” (Resim ) adlı tablosu en tanınmış eseri sayılmaktadır. Fransız işgaline karşı İspanyol direnişini belgelediği bu dramatik eseri saray ressamlığının ilk dönemindeki tasasız ve neşeli üslubundan çok farklıdır.

Resimleriyle yaşadığı koşullar arasında büyük paralellikler olan Goya, eserlerinde gerçekçi savaş sahnelerini, boğa güreşlerini, engizisyonu, karnavalları, portreleri çalıştı.

Kullandığı gümüş ve gri tonlar nedeniyle “gümüş dönem” diye adlandırılan döneminde en güzel eserlerini yapmıştır. Nü resimleri de bulunan Goya’nın diğer önemli çalışmaları içinde“Çıplak Maya”, “Giyinik Maya”,“Köyde Boğa Güreşi”, “Şemsiye”, “Alba Düşesi”, “Kendi Portresi”, “Cadılar Bayramı”, “Balon” ve “Sardalyanın Gömülme Töreni” adlı eserleri bulunmaktadır.

CASPAR DAVİD FRİEDRİCH (Friedrik) ():

Romantik manzara resminin en önemli temsilcilerinden ressamın eserlerinde yer alan manzaralarında doğup büyüdüğü Dresden ve yöresinden seçilmiştir. Genellikle alacakaranlık, ay ışığı, sis, sonbahar ve kış ressamın en çok sevdiği konulardır. Bir fotoğraf gerçekliği içinde yansıttığı doğayı melankolik ve neredeyse insansız bir biçimde resmetmiştir.

Işığın ve mevsimlerin etkisini eserlerinde yansıtmayı seven Friedrich, “Umudun Enkazı” adlı tablosunda kaşif William Parry’nin Kuzey Kutbu ‘na yaptığı araştırma gezisinde batan gemisini küçük olarak göstererek doğanın büyüklüğünü, üstünlüğünü vurgulamıştır.

“Sabah Işığı”, “Mehtabın Güzelliğine Hayran Olmuş Kadın ve Erkek”, “Rügen Adası’nda Peyzaj”, “Meşe Ormanındaki Manastır”, “Dağ Manzaraları”,”Greifswald Limanı”, Markt Meydanı ve “Kuğular” sanatçının diğer önemli eserleridir.

EUGENE DELACROIX (Ojen Dölakruva) ():

Renk, biçim  ve  konulara yaklaşımıyla romantizmin en dikkat çeken sanatçısıdır. Resimlerinde tarihi konulara daha çok yer veren Delacroix‘nın en önemli resmi olan“Halka Önderlik Eden Özgürlük” de Devrimi yansıtılmıştır. Delacroıx, bu resimde zenginlerin iktida ra gelmesini sağlayan halk desteğini dramatik bir biçimde ele almıştır. Özgürlüğün simgesi genç kız elinde Fransız bayrağı ile gösterilmiştir.“Dante’nin Kayığı”, “Cezayirli Kadınlar”, Taillebourg Savaşı (Resim )“Eskiz”(Resim ) Delacroix’nın önemli eserleri arasındadır.

JOHN CONSTABLE (Con Kanstıbıl) ():

İngiltere’nin yüzyılda yetişen en büyük manzara ressamı olan John Constable, doğayı olduğu biçimiyle resmetmiştir. Kesik fırça vuruşlarıyla kullanmayı sevdiği sıcak renklerini tuvaline taşıyan Constable’ın konularını bulutlar, gökyüzü, çayırlar, tepeler ve kır evleri oluşturmuştur. Resim yapmaya çok küçük yaşlarda doğduğu kenti kuşatan güzel doğa görünümlerine çalışarak başlamıştır.

İngiliz manzara resminin tarihinde en önemli rolü oynayan ressam, tablolarında açık havada değişen ışığı, bulutların hareketlerini büyük bir ustalıkla tablolarına yansıtmıştır. John Constable, eserlerinde yer alan konuları, sahneleri anında tuvale geçirildiği izlenimi yaratan bir ressam olma özelliğine de sahiptir. Yaptığı birbirinden büyük büyüleyici manzaralarında doğa, resme dönüşmüştür.

Doğayı gizlemek yerine onu yeniden ortaya koymaya çalışan sanatçının “Havuz” adlı eserinde kullandığı zengin renklerle doğanın güzelliğini gün yüzüne çıkarmıştır. Hızlı fırça darbeleriyle oluşturduğu bu tablosunda kanalın havuzunu açmaya çalışan bir adam ve arkasındaki mavnayı akıntı yüzünden belli bir yerde tutmaya çalışan yardımcısı betimlenmiştir.

“Eğer doğa önüne bir taslak yapmak için oturursam yaptığım tek şey, eski resimleri unutmaktır.” diyen, sulu boya çalışmaları da bulunan ressamın; “Beyaz At”, “Mısır Tarlası”, “Arabanın Dereden Geçişi”,Stonehenge (Resim ),“Hadleigh Şatosu” ve “Flatford Değirmeni” eserlerinden bazılarıdır.

WILLIAM TURNER (Törnır) ():

yüzyıl İngiltere’sinin farklı bir renk duyarlığı ile çalışan manzara ressamlarından biri de William Turner ‘dır. Eserlerinde her şey ince bir tül tabakasıyla kaplıdır. Çalışmalarında sisli bir denize, kadırgalara, batan güneşe, tren dumanlarına sıkça rastlanır.

Doğanın büyük gücünü tuvaline aktarmak için olağanüstü yeteneklerini kullanan Turner, inanılmaz yoğunlukta görüntüleri içeren manzara resimleri ortaya koymuştur.

Turner, deniz ya da kar fırtınası sahnelerini, ışık oyunları ve derece derece değişen ton farklarıyla oluşturduğu sis manzaralarım hep atölyesinde yapmıştır.

Suluboya ve yağlı boya resimlerinde ışık, renk ve hareketi solgun ve parlayan renklerle bir arada yansıtan “Denizde Kar Fırtınası” (Resim ), “Londra Lordlar Kamarası Yangını”, “Güneşin Doğuşu ve Deniz Canavarı”, “Trenin Köprüden Geçişi” (Resim ) önemli eserlerindendir. Turner, ev içi tablolarında da usta bir ressam olarak karşımıza çıkar. “Petworth’ta Ev İçi”, “Konser”, “Gece Toplantısı”, “Yatak Odası” bunlardan bazılarıdır.

Kategoriler Avrupa Sanatı, Sanat Tarihi
kaynağı değiştir]

Romantizm bir edebiyat akımı olmanın ötesinde, yüzyıl sonu ile yüzyıl başlarında Avrupa'da yer etmiş belli bir duyarlılığı belirtir. Fransa'da doğan bu hareket Güney Avrupa ülkelerine (İtalya ve İspanya) biraz daha geç girmiştir. Klasik edebiyat akımına tepki olarak yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan romantizm, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı durur. "En iyi kural, kuralsızlıktır" diyen romantikler, insanın duygularını, düş gücünü hayata geçirmesini ve insanı düzeltmenin toplumu düzeltmekle olabileceğini savunurlar. Romantizmin değerlerine göre hiciv ilgi hak etmeyen bir tarzdır.

Romantizm edebiyattan gelen bazı motiflerin üstünde duruyor: geçmişin ruh çağrısını ya da kınanmasını, çocuklar ve kadınlarla ilgili hassasiyete verilen önem, sanatçının ve anlatıcının yalnızlığı ve doğa saygısı gibi motifler Romantik edebiyatında sıkça kullanılır. Ayrıca, Edgar Allan Poe ve Nathaniel Hawthorne gibi bazı Romantik yazarların yazıları doğaüstü ve insan psikolojisi ile ilgili tesisler üstüne kurulmuş.

Felsefe ve romantizm[değiştir kaynağı değiştir]

İtalya ve İspanya'dan çıkan romantikler beklendiği kadar geniş bir çevreye yayılamadılar. Tarihsel koşulların etkisiyle, edebî hareket bu iki ülkede sıkı sıkıya siyasete bağlı kaldı. İtalya'da liberaller ve yurtseverler öncelikle romantiklerdi. G. Brechet ve S. Pellico (Conciliatore'nin kurucuları) ile Manzoni (Nişanlılar) önemli temsilciler arasındadır. Büyük bir şair olan Leopardi döneme damgasını vururken Carducci de Risorgimento'nun bağımlı edebiyatına karşı çıkar. İspanyol romantizmi Rivas dükü ve José Zorrilla'nın

Osmanlı Devleti[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir