iburamin zero kullanım şekli / Iburamin Zero Ne İşe Yarar? - Mülakat Merkezi

Iburamin Zero Kullanım Şekli

iburamin zero kullanım şekli

IBURAMIN ZERO ml süspansiyon Nasıl Kullanılır

funduszeue.infoIN ZERO nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

İBURAMİN ZERO Süspansiyon, mİ aç kamına alındığında emilimi hızlanır, ama gastrointestinal yan etkileri en aza indirmek amacı ile tercihen yemeklerden sonra uygulanması önerilir.

Çocukluk çağında ateş düşürücü olarak:

2 yaş ile 12 yaş arası çocuklarda ateş °C’ nin altında iken her bir doz 5 mg/kg olacak şekilde saatte bir, ateş °C’ nin üzerinde ise her bir doz 10 mg/kg olacak şekilde saatte bir kullanılmalıdır. Günlük toplam doz maksimum 40 mg/kg’ı aşmamalıdır.

Uygulama yolu ve metodu

İBURAMİN ZERO ağızdan kullanım içindir.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımı

30 kg’dan hafif çocuklarda, günlük doz mg’ı (5 ölçek) aşmamalıdır.

Yaşlılarda kullanımı:

Yaşlılarda sindirim sistemi üzerine olabilecek istenmeyen etki sıklığı artmaktadır. Bu nedenle eğer yaşlı hastalarda kullanılması gerekiyorsa mümkün olabilecek en küçük etkin doz ve en kısa tedavi süresi tercih edilmelidir.

65 yaş üzeri hastalarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Günlük maksimum doz 12 mg klorfeniramini aşmamalıdır.

Özel kullanım durumları

Böbrek/karaciğer/kalp yetmezliği:

Böbrek, karaciğer ya da kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır, çünkü İBURAMİN ZERO gibi NSAİİ'lerin kullanımı böbrek fonksiyonlarında bozulmayla sonuçlanabilir. Bu hastalarda doz mümkün olan en düşük düzeyde tutulmalı ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir.

Eğer İBURAMİN ZERO’nun etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla IBURAMIN ZERO kullanırsanız

İBURAMİN ZERO ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

IBURAMIN ZERO'i kullanmayı unuttuysanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Bir dozu unutursanız, bunu hatırlar hatırlamaz ilacı içiniz. Ancak bir sonraki dozun zamanı gelmişse, unuttuğunuz dozu almayınız.

İBURAMİN ZERO ile tedavi sonlandırıldığmda oluşabilecek etkiler:

Doktorunuz tedaviyi sonlandırıncaya kadar İBURAMİN ZERO kullanmaya devam etmeniz önem taşımaktadır. Sadece kendinizi daha iyi hissettiğiniz için tedaviye son vermeyiniz. İBURAMİN ZERO almayı zamanından önce keserseniz, hastalığınız daha da kötüleşebilir.

Hastalığınızın belirtilerinin rahatlamasında etkili olan en düşük dozun, en kısa süreyle kullanılması, ilacın istenmeyen etki olasılığını en aza indirecektir.

Grip, Soğuk Algınlığı ve ÖksürükGrip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük  Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.
Grip, Soğuk Algınlığı ve ÖksürükGrip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük  Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.

İburamin Zero Ne İşe Yarar, Kullanımı?

İçindekiler

Kış mevsimi soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkları da beraberinde getirir. Böyle dönemlerde hastalıkla başa çıkmak için kullanılan çeşitli ilaçlar vardır. İburamin Zero da bunlardan birisidir. 2 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabilen bu ilaç hastalığın kendisini ve belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. İburamin Zero şurup hakkında ayrıntılı bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz. Bu ilaç ile ilgili alt başlıklar halinde vererek kafanıza takılan tüm sorulan cevaplarını bulmanızı sağlamaya çalıştık.

 

 

 

İburamin Zero Nedir, Nasıl Bir İlaçtır?

 

Bu ilaç şurup şeklindedir. ml cam şişelerde satışa sunulan ilaç kutusu içinde bulunur. İlaç reçete ile satılır. Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklarla mücadele etmek için kullanılır. Belirli bir yaş aralığında kullanılan ilaç doktor tavsiyesi ile alınır. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklar için kesinlikle uygun değildir.

 

 

 

İburamin Zero Hangi Durumlarda Fayda Sağlar?

 

Bu ilaç tam bir kış mevsimi ilacıdır. Aşağıdaki durumlarda ilaç kullanılabilir;

  • Yüksek ateş
  • Kuru Öksürük
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı
  • Solunum yolu ile ilgili rahatsızlıklar
  • Baş ağrısı
  • Vücutta oluşan kırgınlıkların giderilmesi
  • Sinüzit
  • Soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan eklem ve kas ağrılarının giderilmesi

 

 

 

Etkin ve Yardımcı Maddesi Nelerdir?

 

Ibuprofen, Klorfeniramin Maleat ilacın etken maddeleridir. Bir ölçek ilaç içerisinde mg ibuprofen ve 1 mg klorfeniramin maleat bulunur. Bir ölçek 5 ml’dir. Bu maddelere bakarak etkili bir formülü olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarda bile kullanılmasından dolayı son derecede güvenlidir.

 

 

 

İburamin Zero Kullanım Şekli Nasıl Olmalıdır?

 

Bu şurup, aç karnına alındığında daha hızlı emilir ancak sindirim sistemi sorunlarına yol açmasını engellemek için tok karına alınması tavsiye edilir. Önerilen tok karna alınmasıdır. Kutu içerisinden çıkan ölçek ile doktorun önerdiği dozlarda kullanılır. Kullanılması gereken dozdan daha fazla kullanılmış ise doktor ile görüşün. Unutulan dozlar iki kere alınmaz.

Çocukluk çağında kullanımı;

İlaç 2 yaşın altındaki bebeklerde kullanılmaz. 2 ile 12 yaş aralığındaki çocuklarda ise ateş °C’ nin altında ise bir doz 5 mg/kg ölçeğinde saatte bir, ateş °C’ nin üzerindeyken bir doz 10 mg/kg şeklinde saatte bir kullanılabilir. Günlük toplam doz maksimum 40 mg/kg ile sınırlıdır.

Çocuklarda Kullanımı

30 kg’dan hafif çocuklarda günlük doz mg’ın üzerine çıkmamalıdır.

Yaşlılarda Kullanımı

Yaşlılarda kullanımı sinir sistemi üzerinde istenmeyen etkiler yaratabilir. Bu nedenle yaşlı hastalarda mümkün olan en küçük dozlarda kısa süreli kullanım tavsiye edilir. Günlük doz 12 mg klorfeniramini aşmamalıdır ve 65 yaşından büyük hastalarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Böbrek, Karaciğer ve Kalp Yetmezliği

Bu tür rahatsızlıkları olan hastalarda dikkatli kullanılması tavsiye edilir. İlacın kullanımı böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. En düşük dozlarda böbrek fonksiyonları kontrol edilerek kullanılabilir.

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Kullanımı

Hamilelikte gerek duyulmadığı halde ilacın kullanımı sakıncalıdır. Emzirme döneminde ise kesinlikle kullanılmaması gerekir.

 

 

 

Bu İlaç Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

İburamin Zero şurup soğuk algınlığı, grip ve bu hastalıklar sonucunda oluşan semptomların giderilmesinde kullanılır. İlaç bebekler ve özel durumu olan kişiler için uygun değildir. Yan etkilerden herhangi birinin ortaya çıkması halinde ilaç kullanılmamalı, doktora danışılmalıdır. İlacın etken maddelerine karşı hassasiyeti olanların ilacı kullanması sakıncalıdır.

 

 

 

İburamin Zero Yan Etkileri Nelerdir?

 

  • Nefes almada zorluk, dilde ve boğaz bölgesinde şişme, deride döküntü, şiddetli kaşıntı
  • Tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı gelişen baş dönmesi
  • Karın ağrısı
  • Karaciğer işlev bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan gözlerde ve deride sarılık
  • Dışkı veya kusmukta siyak renk veya kan
  • Diş eti kanaması, deride morluk
  • Ağız veya başka bir vücut bölgesinde su toplanması
  • Ani güç kaybı, görme bozuklukları
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Halüsinasyon görme

Bu ve bunun gibi yan etkilerin ortaya çıkması durumunda ilacın kullanımı kesilmeli ve kişinin bir sağlık kuruluşuna başvurması sağlanmalıdır. Bu yan etkiler yaşamsal tehdit içeren yan etkilerdir. Yan etkilerin görülmesinde rağmen ilacı kullanmak tehlikeli sonuçlara yol açar.

 

 

 

İburamin Zero Fiyat

 

İburamin Zero fiyat olarak 27,89 TL’dir. İlaç SGK’nın ödemesi yapılan ilaçlar kapsamındadır. Eczanelerden alabilirsiniz. Eczane dışında ise herhangi bir yerde satışı mevcut değildir. Alırken son kullanma tarihi yakın ürünleri almamaya da özen gösterin.

Kesinlikle Bakın:Dideral Nedir,Niçin Kullanılır?

 

 

Bu İlacın Muadilleri (Eş değerleri) Nelerdir?

 

Bu ilacı bulamam durumunda kullanabileceğiniz ürünleri aşağıya çıkardık. tam aynı etkiyi göremeyebilirsiniz ama yakın sonuçlar alacaksınızdır. Bu noktayı soran çok kişi olduğu içinde özellikle belirtiyoruz.

  • NUROFEN PLUS 12 tablet
  • IBUTRIT mg 30 tablet
  • IBUTEK mg 20 yumuşak jelatin kapsül
  • IBUACTIVE mg/5 ml ml pediatrik şurup
  • INTRAFEN mg/ml 4 ml IV infüzyonluk çözelti içeren 1 flakon
  • INTRAFEN mg/ml 8 ml IV infüzyonluk çözelti içeren 1 flakon
  • NEOPROFEN %5 jel 40 gr
  • NEOPROFEN %5 jel 60 gr
  • NUROFEN mg 30 draje
  • PEDIAVER 10 mg/2 ml ampül (4 ampül)
  • PEDIFEN mg/ 5 ml şurup
  • REPOZAL mg 20 tablet
  • ROFEN gr 30 tablet
  • SUPRAFEN mg 20 draje
  • SUPRAFEN mg 30 draje
  • TEMSOFEN mg 20 draje

 

İburamin Zero Saklama Koşulları

 

İlaç ambalajı üzerinde yer alan son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Güneç görmeyen bir yerde ve çocukların erişemeyeceği bir alanda tutulmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılması sakıncalıdır. Ayrıca sürekli olarak kendi şişesinde ve paketinde saklanmalıdır.

İlginizi Çekebilir:Benexol B12 Nedir,Ne İşe Yarar, Fiyatı Ne Kadar?

 

 

En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

 

Soru 1:İburamin Zero bebeklere verilir mi?

Cevap 1: Hayır, bebeklerde kullanım için uygun değildir.

Soru 2: Bu ilacı kendim alsam olur mu?

Cevap 2: İlacı mutlaka doktor kontrolünde kullanın. Beklenmeyen bir durum oluşabilir.

Soru 3: Hamileyim, bu ilacı kullanabilir miyim?

Cevap 3: Doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmanız sakıncalı olabilir.

Soru 4: Bu şurubu kullanırken başka ilaçlar da kullanabilir miyim?

Cevap 4: Bu konuda doktorunuzdan tavsiye almanızı öneririz. İburamin Zero etkili bir ilaçtır. İki ilacı aynı anda kullanmanız istenmeyen etkiler oluşmasına neden olabilir.

 

 

 

İburamin Zero Kullananların Tecrübeleri ve Yaşadıkları

 

İburamin Zero kullananlar bu ilaç ile ilgili tecrübelerini şu şekilde aktarmışlardır.

  • Uzman doktor oğluma ilacı yazdı. Çocuk nefes almada sorun yaşıyor. Vücudunda döküntüler oluştu, kaşıdıkça yaraya dönüşüyor. Ağzındaki şişlikler nedeniyle nefes alamıyor, yemek yiyemiyor. Acile gittik hemen tedaviye aldılar, ilacı da kullanmama mı söylediler.
  • 7 yaşındaki kızımda ilk ölçekte yan etki yaptı. Kaşıntılar başladı. Doktorlar hala bu ilacı niye yazıyorlar. Çocuğum hem hasta hem de ilacın yan etkilerini çekiyor.
  • Soğuk algınlığı için kullandığım bu ilaç yüzünden ishal oldum. Aile hekimin ilaç nedeniyle olduğunu doğruladı. Bir daha doktora sormadan hiçbir ilacı kullanmayacağım.
  • Yeğenime doktor tarafından verilen ilaç. Çocuk ilacı aldığı andan beri sersem sersem dolaşıyor. Sanırım ilacın yan etkisi.
  • Soğuk algınlığında tek geçtiğim ilaç. Üç gün boyunca düşmeyen inatçı ateşi bir anda kesebiliyor. Kış mevsiminde mutlaka evimde bulundururum.
  • İburamin Zero ancak doktor reçetesi ile kullanılırmış. Eczacım bu konuda beni sıkı sıkı uyardı. Eczacım alt komşum ve kendisi bana bu ilacı vermedi.
  • Hamileyken bu ilacı doktoruma somadan kullandım. Meğer kullanılmaması gerekiyormuş. Bir daha asla doktora sormadan ilaç almam. Zaten baya kötü etkiledi.
  • Kaşıntı, döküntü ne ararsan yaptı. Hemen kestim ama üçüncü günü halen yan etkiler devam ediyor.
  • Ben bu ilacı senelerdir kullanırım. Bu güne kadar yan etkisini görmedim.

 

Neye iyi gelir ve kullanımı nasıldır?:

Etken maddesi Ibuprofen, Klorfeniramin Maleat olan IBURAMIN ZERO Süspansiyon,  histaminin etkilerini giderici, iltihap önleyici, ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. Soğuk algınlığı, grip, nezle, alerjik nezle, soluk borusu iltihabı, farenjit, sinüzit ve benzeri üst solunum yolları enfeksiyonları  ile beraber görülen ateş ve ağrının tedavisinde uygulanır. Kullanımı 2 yaş ve üstü çocuklar içindir.

IBURAMIN ZERO Süspansiyon Kullananlar için Uyarılar :

  1. Vücut metabolizmanızda ilaçtaki etken maddelere karşı alerji durumu varsa bu ilacı kullanmanız tavsiye edilmez.
  2. Soğuk algınlığı, grip, nezle, alerjik nezle, soluk borusu iltihabı, farenjit, sinüzit ve benzeri üst solunum yolları enfeksiyonları  ile beraber görülen ateş ve ağrının tedavisinde uygulanır.
  3. 5 günden fazla kullanılmamalıdır.
  4. Şikayetlerinizle ilgili belirtilerin 3 günden fazla sürmesi veveyaha da kötüye gitmesi veya yenilerinin ortaya çıkması vakıalarında hekiminize müracaat etmelisiniz.
  5. Diğer ağrı kesiciler ile beraber kullanmak sakıncalıdır.
  6. Kullanımı  mide ve bağırsaklarda kanama ve delinme ve benzeri riskler meydana çıfunduszeue.info, kanlı veya katranımsı dışkı ve kanlı öksürük veya kahve telvesi görünümünde  kusma gibi kanama belirtilerinden herhangi biri görüldüğünde acil olarak hekiminize müracaat etmelisiniz.
  7. Kullanımı kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden kalp  ve dolaşım sorunlarını arttırmaktadır. İlacın kullanım süresi uzadıkça bu riskler daha da artacaktır.
  8. Tedaviniz sırasında göğüs ağrısı, halsizlik, nefes almada zorluk, konuşmada bozukluk, görme ve denge bozuklukları ve benzeri kalp ve dolaşım sorunlarının herhangi biri ile karşılaşırsanız tıbbi yardım için acil olarak hekiminize başvurmalısınız.
  9. Bypass ameliyatı öncesi ve sonrası  kesinlikle kullanmak sakıncalıdır.
  10. İlacın kullanımı sırasında yaşlı hastalarda mide ve bağırsaklarda kanama riski daha fazladır.
  11. Şayet daha önceden geçirmiş olduğunuz kalp krizi ve felç , kanama ve pıhtılaşma bozukluğu, geçirmiş olduğunuz  mide ülseri veya mide kanaması  ile konjestif kalp yetmezliği, yüksek kan basıncı, yüksek tansiyon, astım, burunda  polip varlığı, düzensiz nöbetler, epilepsi, karaciğer  hastalığı, böbrek hastalığı , sigara kullanımı ve benzeri vakıalarda hekimi bilgilendirmeden bu ilacı kullanmak sakıncalıdır. Bu ilacın kullanımı sizin için uygun olmayabilir veya ilacı güvenli bir biçimde kullanabilmeniz için doz ayarlamaları ve spesifik testlere gereksinim duyabilirsiniz.
  12. İlacı kullanırken hekiminize sormadan grip, soğuk algınlığı veya ağrıya karşı başka bir ilaç kullanmak sakıncalıdır. İlacın içeriği ile aynı olan birçok reçetesiz ilaç mevcuttur. Bunun için kullanmakta olduğunuz diğer ilaçların etiket veya prospektüsünü okuyarak asetilsalisilik asit, ibuprofen, indometasin, meloksikam, piroksikam, ketoprofe veya naproksen içerip içermediğini öğrenmenizi öneriririz.
  13. Şayet kalp krizi ve felç ve benzeri vakıalardan korunmak üzere kullandığınız aspirin ve türevlerini kullanıyorsanız bu ilacı kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü bu ilaç aspirin ve türevlerinin kalp ve damarlarınız üzerindeki koruyucu etkisini azaltabilir. Şayet tıbbı zorunluluk gereği ikisini de kullanmanız  gerekiyorsa;  bu ilacı, aspirin veya türevlerinden herhangi birini aldıktan 30 dakika sonra veya almadan en az 8 saat önce almanız gerekir.
  14. 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanmak sakıncalıdır.
  15. İlacı kullanırken alkol almaktan kaçınmalısınız. Alkol kullanımı ilacın olası yan etkilerini daha da arttıracaktır.
  16. Hamilelerde özellikle son üç ayında ve emzirme dönemlerinde kullanımı tavsiye edilen bir ilaç değildir. Emzirme döneminde  anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir.

IBURAMIN ZERO Süspansiyon&#;un Kullanım şekli ve dozu. Nasıl uygulanır? :

  1. Doktor ilacı nasıl reçete yazdıysa o biçimde kullanmanız gereklidir. Tedavi sürecinde mutlaka hekimin yönergelerine uyulması şart olup, yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar ilaçtan beklenen faydaları farklı yönde etkileyebilir, hastalığın seyrinin olumsuz ilerlemesi sonucunu doğurabilir.
  2. İlacı doğru dozda aldığınızdan emin olabilmek için işaretli ölçüm kabıyla veya işaretli kaşıkla almanız gerekir. Yemek kaşığı kullanmak sakıncalıdır.
  3. Midede yol açabilecek tahrişi azaltabilmek amacıyla yemeklerle beraber veya sütle beraber almanız gerekir.

 

IBURAMIN ZERO Süspansiyon&#;un Yan Etkileri:

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik ve benzeri bir durumda hekimi bilgilendirmekte büyük yarar bulunmaktadır. Küçük bir ihmal daha önemli sorunları beraberinde getirebilir..
  2. Sakinlik, uykululuk hali, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, hazımsızlık, ishal, kabızlık, mide ve bağırsakta aşırı gaz, mide veya bağırsak kanaması belirtisi olan kan veya kahve telvesi  görünümünde kusma,  huzursuzluk hissi, sersemlik, bilinç bulanıklığı,  sinirlilik hali  ve deri döküntüsü yaygın görülen yan etkilerdir.

Etken maddesi: Ibuprofen, Klorfeniramin Maleat

Ticari-Jenerik ismi: IBURAMIN ZERO Süspansiyon

IBURAMIN ZERO Süspansiyon Resmi prospektüsü için ilaç firması sitesinden faydalanmanızı öneririz.

IBURAMIN ZERO Süspansiyon Resmi prospektüsü için ilaç firması sitesinden faydalanmanızı öneririz.

Son arananlar

Eşdeğer (Muadil) veya Benzer ilaçlar :

Post Views:0

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası