mardin in yemekleri nelerdir / Mardin Yemekleri | Yemek Tarifleri (Adım Adım Resimli Anlatım)

Mardin In Yemekleri Nelerdir

mardin in yemekleri nelerdir

Mardin nerede? Mardin'de nereye gidilir? Mardin'de gezilecek yerler

Mardin nerede? Mardin&#;de nereye gidilir? Mardin&#;de gezilecek yerler

Güneş batarken kırmızının göz kamaştıran renkleriyle boyanan Mardin, bir gezi değil adeta hayat deneyimini ziyaretçilerine sunuyor. Köklü tarihi ve yılların harmanladığı kültürüyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği bu kenti daha yakından tanımak istemez misiniz? İşte Mardin ve Mardin'e dair tüm merak edilen detayları sizler için tek tek açıkladık.

Doğusundan batısına adeta bir kültür mozaiği olan ülkemizin her bir köşesi gezip görülmeye değer güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Yüzyıllardır pek çok medeniyetin yuvası haline gelen bu topraklarda doğanın ve tarihin muhteşem uyumuna hayranlık duymamak elde değil. Eğer her adımda göz alıcı bir atmosfere kucak açabileceğiniz rotalara doğru yolculuğa çıkmak istiyorsanız size ilk tavsiyemiz özgün mimarisi ve misafirperver yerel halkıyla dikkatleri üzerine çeken Mardin olacaktır. Kızıla bürünen sokaklarıyla renkli bir coğrafyayı gözler önüne seren Mardin'i gelin birlikte adım adım keşfedelim.

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'da kebap nerede yenir? En iyi kebapçıların adresleri

MARDİN NEREDE?

Kuzey Mezopotamya'nın en önemli simgelerinden biri olan Mardin, Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan bereketli topraklarıyla ön plana çıkıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin'e haritadan baktığınızda Suriye ile sınır komşusu olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca batısında Şanlıurfa, kuzeyinde Diyarbakır ve Batman illeri, kuzey doğusunda Siirt ve doğusunda da Şırnak bulunmaktadır. 

Mardin

Mardin

MARDİN'DE NEREYE GİDİLİR? MARDİN'DE GEZİLECEK YERLER 

Dar sokakları, ihtişamlı konakları, binlerce yıllık taş yapıları, devasa medreseleri ve sosyo-kültürel yapısıyla dikkat çeken Mardin'de gezilecek yerlerin saymakla bitmeyeceğini belirtmek gerekiyor. Ancak mutlaka görmeden dönmeyin diyebileceğimiz yerleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mardin Evleri
  • Mardin Ulu Camii
  • Mor Hananyo Manastırı
  • Mardin Çarşıları
  • Midyat

Mardin Evlerini, daha önce gördüğümüz diğer yapılardan ayıran en önemli özelliği sarı kalker taşının ana malzeme olarak kullanılmasıdır. Kentin iklimine göre dışarıdaki ilkim koşullarını evin içeriye yansıtmayan bu evlerin bazı bölümlerinde ahşap işçiliğinin hassas dokunuşlarına rastlamak mümkün.

Mardin Evleri

Mardin Evleri

yılında kentsel sit alanı ilan edilen geleneksel Mardin Evleri'nde iç avlu, bahçe, depo ve ahır gibi bazı bölümlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Mazı Dağı'nın eteklerinde masalsı bir görünüme sahip olan bu evler özellikle son zamanlarda fotoğraf severlerin favorisi haline geldi.

Mardin Evlerinden kareler

Mardin Evlerinden kareler

Artukluların tarih sahnesinde olduğu döneme doğru şöyle tarihte ufak bir yolculuğa çıktığımızda bizleri Mardin Ulu Camii tüm ihtişamıyla karşılayacaktır. yılında kesme taş kullanılarak inşa edilen Mardin Ulu Camii, kent merkezinde olduğu için gezi rotanızda ilk olarak buraya yer verebilirsiniz.

Mardin Ulu Camii

Mardin Ulu Camii

Pek çok restorasyon çalışmasından geçen Mardin Ulu Camii'nin şuan ki minaresi  ile yılları arasında kare bir kaide üzerine inşa edilmiştir. 16 farklı kitabesi bulunan Mardin Ulu Cami'nin ilk inşası Diyarbakır Meliki II. Kutbettin İlgazi tarafından yapılmış olup diğer kitabe de Artuklu Hüsameddin Yavlak Arslan'ın imzasının olduğunu bilinmektedir.

Mardin Ulu Camiiden kareler

Mardin Ulu Camiiden kareler

Dayrulzafaran Manastırı ve Mor Gabriel Manastırı olarak da anılan Mor Hanonya Manastırı, Midyat'a yaklaşık olarak yarım saatlik bir mesafede yer almaktadır. Süryani kilisesi tarafından 'İkinci Kudüs' olarak isimlendirilen manastırda 52 adet patriğin mezarı bulunmaktadır.

Mor Hanonya Manastırı

Mor Hanonya Manastırı

yılında Mardin'in kesme taşlarından yapıldığı düşünülen Mor Hanonya Manastırı, etkileyici kubbeleri kemerli sütunları,  yıllık kök boyalarıyla süslenmiş işlemeleri ve nakış oymalarıyla dikkat çekiyor. Milattan önceki dönemlerde Güneş Tapınağı, Roma döneminde kale ve daha sonra manastır olarak kullanılan bu eşsiz yer mutlaka Mardin gezi rehberinizde yer almalı.

Mor Hanonya Manastırından kareler

Mor Hanonya Manastırından kareler

Otantik dokusuyla Mardin'in en önemli noktalarından biri olan çarşılar arasından belki de en ünlüsü Revaklı Çarşısı.  yüzyıldan beri Mardin'de ticaretin kilit noktası olan Revaklı Çarşısı, kesme taş işçiliği ve doğrama pencereleriyle ön plana çıkıyor. Mardin'i baştan aşağı gezdikten sonra buraya uğrayıp el yapımı halı ve kilimler, el sanatı ürünler, yöresel gıdalar, bakır ve gümüş ürünler arasından beğendiğinizi seçip sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. 

Mardin Revaklı Çarşısı

Mardin Revaklı Çarşısı

Kent merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıkta yer alan Midyat, binlerce yıllık zengin tarihiyle seyahat severlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.  MÖ 9. yüzyıl Asur tabletlerinde Matiate olarak isimlendirilen Midyat kelime anlamı olarak "Vatanım" olarak açıklanmaktadır.

Midyat

Midyat

Adeta açık hava müzesinde yürüyormuş gibi hissettiren sokaklarıyla görenleri kendine hayran bırakan Midyat'ta Türk, Arap, Kürt ve Süryani kökenli pek çok vatandaşın huzur ve barış içerisinde yaşadığını görebilirsiniz. Eğer fotoğrafçılığa özel bir ilginiz varsa Midyat size aradığınız hazineyi sunacaktır!

Midyattan kareler

Midyattan kareler

MARDİN'DE NE YENİR? MARDİN'İN MEŞHUR YEMEKLERİ NELERDİR?

Bir lezzet başkenti olan Mardin'e geldiğinizde birbirinden özel yemekleri denemeden sakın dönmeyi aklınızdan dahi geçirmeyin. Bakır ve gümüş tepsilerde özel servisle sofralara gelen Mardin yemekleri arasından en ünlüleri Soğan Kebabı, Dobo, Firkiye, İrok, Lebeniye, Kibbe ve Alluciye'dir. Yemek sonrası leziz bir tatlı yemek de isterseniz size önerimiz tarçın, pekmez, şeker ve un ile hazırlanan Harire tatlısı olacaktır.

Mardin yöresel yemeklerinden Lebeniye

Mardin yöresel yemeklerinden Lebeniye

MARDİN'E NASIL GİDİLİR?

İstanbul'a yaklaşık ,6 kilometre uzaklıkta yer alan Mardin'e eğer kendi aracınız ile gitmeyi planlıyorsanız ortalama 15 saat 19 dakikalık bir yolculuğa hazır olmanız gerekiyor. Öte yandan otobüs seferleri ile Mardin'e gitmek için ortalama ,00 TL'ye satın alabileceğiniz otobüs biletiyle 21 saat 9 dakikada yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer hava yoluyla Mardin'e ulaşım sağlamak isterseniz ortalama ,98 TL'ye satın alabileceğiniz uçak biletiyle 1 saat 50 dakika içerisinde Mardin'de olabilirsiniz.

Kasımiye Medresesinden bir kare

Kasımiye Medresesinden bir kare

KEYİFLİ TATİLLER DİLERİZ!

Portmanto alırken nelere dikkat edilmeli? Portmanto modelleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Portmanto alırken nelere dikkat edilmeli? Portmanto modelleri nelerdir?

"Mardin'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Mardin'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek

Haberler

Yemek

"Mardin'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Mardin'e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek

Mardin denildiğinde akla gelen ilk üç şey tarihi dokusu, mutfağı ve doğal güzellikleri olsa gerek. Mardin'e giderken de bu üç madde içerisinde olan mutfak konusu ise Mardin'e gitmek isteyince kafalarda binlerce soru yaratmaktadır. Mardin'in geniş mutfağında Mardin'de ne yenir, ne içilir sorularına yanıt aramak ise sonu gelmeyen bir liste oluşturmaya eş değerdir. 

Köklü ve çeşitli medeniyetten aldığı yemek kültürü ile Mardin hem doğasıyla hem tarihi dokusuyla hem de yemekleriyle inanılmaz bir şehir!

1. Zingil

1. Zingil

2. Dobo

2. Dobo

3. Soğan kebabı

3. Soğan kebabı

4. Sembusek

4. Sembusek

5. Kiliçe

5. Kiliçe

6. Firkiye

6. Firkiye

7. Harire

7. Harire

8. İrok

8. İrok

9. Lebeniye

9. Lebeniye

Kaburga dolması

 Kaburga dolması

Kibbe/Kibe

 Kibbe/Kibe

İkbebet

 İkbebet

Alluciye

 Alluciye

Kahiye

 Kahiye

Soğan Dolması

 Soğan Dolması

Kitel Raha

 Kitel Raha

Mardin Usulü Dizme

 Mardin Usulü Dizme

İncasiye

 İncasiye

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Mardin'in Neyi Meşhur? En Meşhur Mardin Yemekleri Ve Y&#;resel Lezzetleri Nelerdir? (Mardin'de Ne Yenir)

Haberin Devamı

Mardin'in Neyi Meşhur?
Kaburga dolması Mardin'in en meşhur yemeğidir. Hazırlanması ve sunulması bir hayli zahmetli olan bu yemek oldukça lezzetli bir Mardin yemeğidir. Kaburga dolması kuzu eti ile birlikte hazırlanan ve soğan, pirinç, kuş üzümü ile birlikte hazırlanan oldukça lezzetli bir yemektir. Mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden olan kaburga dolması yoğurt ile birlikte servis edilmektedir.

En Meşhur Mardin Yemekleri ve Yöresel Lezzetleri Nelerdir?
1) Kiliçe
Mardin'de hamur işleri oldukça meşhurdur. Kiliçe'de Mardin'in en ünlü hamur yemekleri arasındadır. Bu yemek yapılırken hamuru özenle açılmaktadır. Farklı tatta olan hamuru ile yapılan kiliçe yemeği Mardin'e ziyaret edenlerin tatması gereken yöresel lezzetlerin başında yer almaktadır.

Haberin Devamı

2) İncasiye
İncasiye yemeğine Mardin dışında rastlamanız mümkün değildir. Mardin'in en güzel yemeklerinden biri olan incasiye oldukça şifalı bir yemektir. Osmanlı imparatorluğu döneminde de sıklıkla yapılan bu yemek kuru siyah erikle ile birlikte yapılan bir yemektir.

3) Accin
Mardin'in hem güzel hem de en ilginç lezzetlerinden olan Accin geniş tepsilerde sunulan bir çeşit yemektir. Yöreyi en güzel şekilde temsil eden accin yemeği Mardinlilerin en sevdiği yiyecekler arasında
yer almaktadır. Tavada pişmiş olan yumurtaları son olarak ilave edilerek ziyaretçilere sunulan bu yemek oldukça lezzetli bir yöresel yemektir.

4) İkbebet
Haşlama içli köfte olarak da bilinen ikbebet en güzel Mardin yemekleri arasındadır. İkbebet etli ve soğanlı bir şekilde harç edilerek hazırlanmaktadır. Enfes tadı olan bu yemek Mardin'de tadılması gereken yemeklerin arasındadır.

Mardin'de Ne Yenir?
1) İrok
Mardin yöresine ait olan irok Mardin'de ne yenir sorusunun ilk cevabı olarak bilinmektedir. İrok Mardin yöresine ait olan bir içli köftedir. Diğer içli köftelerden daha lezzetli bir tadı olan bu lezzeti de mutlaka
tatmalısınız.

2) Dobo
Etli yemekleri bol olan Mardin'in bir diğer yemeği de Dobo'dur. Dobo kuzu eti ile birlikte hazırlanmaktadır.

İçindekiler

Binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin, çok çeşitli yöresel mutfağıyla, lezzet düşkünlerini büyülüyor.

Mezopotamya&#;nın beşiği ve pek çok medeniyetin doğduğu yer olarak bilenen Mardin, farklı kültür ve dinlerden kalan zengin mirasını, çok çeşitli mutfağıyla da kanıtlıyor. Meraklıları için hazırladığımız Mardin yöresel yemekler listemiz sizlerle;

# Mardin Yöresel Yemekler

1. Kiliçe

kiliçe

Türkiye&#;nin pek çok yöresinde olduğu gibi, Mardin&#;dehamur işleri fazlasıyla seviliyor. Ancak bu hamur işinin farklı bir özelliği var. Yapım ve lezzet bakımından diğer hamur işleriyle aynı olsa da, taşıdığı kültürel mirasıyla oldukça anlamlı bir lezzet. Hristiyanlarıncenaze, düğün gibi özel günlerde yaptığı kiliçe, kültürel ve dini bakımdan çok çeşitli olan Mardin&#;de de oldukça artmış.

Türkiye&#;nin diğer bölgelerinde cenazelerde helva kavruluyorsa, Mardin&#;de kiliçe yapılıyor. Mahlep, zencefil ve tarçınıngüzel tadını alabileceğiniz kiliçe, Hayat Çöreğiolarak da biliniyor. Düğünlerde de gelin ve damadın ikiye böldüğü çörek, hayatı paylaşmak anlamına geliyor. Yapımı çok kolay olduğu için dilediğiniz zaman kendiniz de yapabilirsiniz, ancak Mardin&#;in tarihi sokaklarında, özel bir günde tatmanızı dileriz.

2. İncasiye

incasiye

Mardin yöresidışında çok fazla bilinmeyen ama aslında geçmişte de sık sık yapılan yemeklerden biri olan incasiye, zamanında Osmanlısaray mutfağına şifalı yönüyle adını yazdırmış bir lezzet. Alluciye yemeğinden farklı olarak yeşil erik yerine, kuru siyah erikleyapılan yemek, kuşbaşı etlerle harika bir tat ortaya çıkarıyor.

Günümüzde bize her ne kadar yabancı gelse de, Avrupalıların Pekin ördeği gibi, Türk mutfağında da fazlasıyla meyveli et yemekleri mevcut. Kara eriğin faydaları saymakla bitmiyor ancak, bu lezzeti günün birinde özel olarak mutlaka tatmanızı öneriyoruz.

3. Firkiye

firkiye

Kuzu etlerinin çağlayla harika buluşmasından oluşan yemek, Mardin yöresel yemeklerlistemizde mutlaka yerini almalıydı. Çağlaların,kuzu eti ve soğanla beraber kavrulmasıyla yapılan yemek, en son üzerine limon suyu eklenerek servis ediliyor. Mardin mutfağının ilginç lezzetlerinden biri olduğu için, Mardin seyahatinizde yıllardan beri hizmet veren tarihi pek çok restoranda firkiyeyi deneyebilirsiniz.

4. Kaburga Dolması

kaburga dolması

Mardin’in meşhur yemeklerinden kaburga dolması, lezzetiyle yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Kaburgaların içi dolmalık fıstık, kuzu ciğeri, kuş üzümü ve pirinçle dolduruluyor. Fırında yavaşça pişen kaburga etleri, iç pilavla birleşince bu muhteşem lezzet ortaya çıkıyor. Size de afiyetle yemek düşüyor.

5. Accin

accin

Accin Mardin&#;in en ilginç lezzetlerinden biri. Geniş tepsiler içerisinde ince bulgurla soğanların kavrulup yoğuran Mardinliler, üzerine kişkiş eklediği bulgura son olarak, tavada ayrı olarak pişmiş yumurtalarıkoyuyor. Hem görüntü hem de lezzet olarak oldukça güzel olan yemeği, Mardinli birinin elinden mutlaka yemenizi tavsiye ederiz. Eğer şanslıysanız, Mardin&#;de yer alan ev yemekleri restoranlarında da bulabilirsiniz.

6. Kibe ( İşkembe Dolması )

işkembe dolması

İşkembe genellikle herkes tarafından kabul edilen bir et türü değil. Ancak işkembeyi sevenlerdenseniz, işkembe dolmasını da seveceğinize eminiz. Kuzu karnındanyapılan yemeğin içerisine, iç harcı olarak pirinç konuluyor. Özenle kapatılan işkembeler yavaş yavaş pişiriliyor ve biraz soğuduktan sonra servis ediliyor. İşkembeyi sevmeyenlerdenseniz bile, ön yargılarınızı kırıp, işkembe dolmasının tadına bakmanızı öneriyoruz. Tercih size kalmış 🙂

7. Mardin Usulü Dizme

mardin usulü dizme

Yöresel olarak &#;mazlum&#; diye adlandırılan yemek patlıcan, kabak, köfte ve patatesinharika uyumuyla oluşuyor. Yan yana dizilen yemeklerin üzerine salçalı sos dökülüyor ve buharda pişirilmeye bırakılıyor. Hafif ve bir o kadarda lezzetli olan dizme, Mardin’in en sevilen yemeklerinden biri.

8. İkbebet

ikbebet

İkbebet ismini bilmeyenler için oldukça değişik gelebiliyor. Ancak bu lezzete yabancı olmadığınıza eminiz. Zira Mardinlilerin ikbebet dedikleri yemek, herkes tarafından haşlama içli köfte olarak biliniyor. İçli köftenin içine etli ve soğanlı harçkoyulmasıyla yapılan yemek, kızartılan içli köftelerin yanı sıra, suda haşlanarak yapılıyor. Mardin&#;de pek çok yerde bulabileceğiniz bu lezzeti, dilerseniz kendi evinizde de deneyebilirsiniz.

9. Maklube

maklube

Özünde bir Arap yemeğiolan maklube, Mardin yöresinde sıklıkla yapılıyor. Kuşbaşı etlerinpişirilerek, pirinç pilavını üstüne yerleştirilmesiyle yapılan yemek, genellikle büyük bir tepsinin ortasınayerleştiriliyor. Ortaya konulan yemeğin yanına ise, sıra sıra salata ve yoğurt koyuluyor. Yemeğin bu şekilde sunulmasının ise bir sebebi var. Kendine ait bir yeme kültürü olan bu lezzetli yemek, genellikle ortadan hep birlikte yeniyor. Size de bol sohbet, afiyetle yemek düşüyor.

İrok

irok

İçli köfte sevenlerdenseniz, Mardin&#;in meşhur lezzetlerinden irok tam da size göre. Haşlama içli köfteden farklı olarak kızartılarakyapılan irok, görüntü itibariyle de bildiğimiz içli köfteler gibi yapılmıyor. İsteğe göre değişse de, genellikle yuvarlakolarak yapılan içli köfte, mis gibi kokan iç harcıyla ağız kamaştırıyor. Kızdın yağda kızartıldıktan sonra servis edilen yemek, Mardin yöresinde sık sık tüketiliyor.

Soğan Kebabı

soğan kebabı

Mardin&#;in en kolay yapılan ve en lezzetli olan yemeklerinden birisi de meşhur soğan kebabı. Ortadan ikiye kesilen soğanların arasına köfte karışımı konan yemek, fırına verilerek pişiriliyor. Mis gibi kızaran soğanların kokusu, tok olanı bile acıktırır güzellikte desek yanlış olmaz. Üzerine nar ekşisi, limon ve zeytinyağısosu eklenen yemek, afiyetle yenmek üzere servis ediliyor.

Dobo

dobo

Mardin&#;in ete olan düşkünlüğünü yansıtan pek çok yemek bulunuyor. Bunlardan birisi de meşhur dobo. Doboyu daha önce hiç duymamış olabilirsiniz, ancak aslında bildiğiniz kuzunun kol kısmına Mardin&#;de dobo deniyor. Dobo aslında bir Süryani yemeğiancak Mardin&#;in çoğu yöresel yemeği de, Süryanilerin mutfağından geliyor. Üzerine yoğurt sürülerek, bol sarımsakla yapılan et, yanına soğan, patlıcan ve pilavgibi lezzetler eklenerek servis ediliyor.

Sembusek

sembusek

Mardin yöresel yemekler listemizde bahsedeceğimiz bir diğer lezzetli hamur işi ise, Mardin&#;in meşhur kapalı lahmacunu olarak da bilinen sembusek. Kıyma, soğan ve baharatlayapılan harcın sürüldüğü hamur, diğer lahmacunlardan farklı olarak üstü kapalı şekilde yapılıyor. Üstü kapandıktan sonra yumurta sürülerek fırına verilen sembusek, yanına güzel bir ayranlaharika gidiyor.

Alluciye

alluciye

Birbirinden ilginç lezzetleriyle herkesi şaşırtan Mardin&#;in en ilgi çekici yemeklerinden birisi de, Alluciye. Aslında bir nevi et yemeğiolan Alluciye, yeşil erikleyapıldığı için bilmeyenlere oldukça değişik gelebiliyor. Soğandan, maydanoza, etten eriğe pek çok lezzetin bir araya geldiği Alluciye, değişik tatlar denemeyi sevenler için oldukça iyi bir alternatif.

Bello

bello

Bello ismi Mardinli olmayanlar için yabancı gelebilir, ancak bello hepimizin de bildiği mercimek köftesinden çok da farklı değil. Diğer mercimek köftelerinden farklı olarak, yumurtalıyapılan bello, özel günlerde veya ev toplantılarında sık sık yapılıyor. Mardin&#;in tarihi toprak rengindeki evlerinde oluşan ortamı ve sıra gecesi eğlencelerini düşününce, orada olup bello yemek istiyor.

Haşu

haşu

Her yemeğe bu kadar özel kültürelzevklerini ve çeşitliliğini katan Mardin&#;in, pilavının da değişik bir lezzete sahip olması bizi şaşırtmadı. Kavrulan etleri, pişmiş pilavın üzerine ekleyen Mardinliler, ayrı olarak haşladıkları bademleri, maydanoz ve baharatla beraber karıştırarak servis ediyor. Oldukça doyurucu olan pilav, lezzetli aromasıyla damağınızı da şenlendiriyor.

Kıtel Raha

kıtel raha

Kıtel raha, Mardin&#;in meşhur Süryaniyemeklerinden birisi. İçli köftenin harçsız ve düz hali diyebileceğimiz yemek, düz bir şekil vererek suda haşlanıyor. Bulgurun doyurucu olması nedeniyle Süryani rahibelerinin oruçlu olduğu günlerde sık sık yediği yemek, reyhan gibi kokması nedeniyle kıtel raha adını almış. Hatta söylenenlere göre, iyi yapılmış bir kıtel raha yediyseniz, bütün gün tok tutuyormuş.

Mardin&#;de özellikle Süryani yemeklerinin yapıldığı restoranlarda kolaylıkla bulabileceğiniz kıtel raha, Mardin geziniz sırasında Süryanilerin kilise ayinlerine denk gelirseniz, kendi ellerinden de yiyebilirsiniz.

Çorba

Lebeniye Çorbası

lebeniye çorbası

Mardin yöresel yemekleryazımızda, çorbaların en lezzetlisi lebeniye çorbasından bahsetmesek olmazdı. Yoğurtlu ve karışık malzemeleri çorbaları beğenenlerdenseniz bu çorba tam size göre. Sevmeyenlerdenseniz de, bir kere lebeniye çorbasının tadına baksanız, bir daha bırakmayacağınıza eminiz.

Pirinç, nohut ve köfteile yapılan çorba, özel terbiyelenmiş yoğurtlu karışım eklenerek yapılıyor. Tek porsiyonuyla dahi oldukça doyurucu olan çorbayı Mardin&#;de kolaylıkla tadabileceğiniz gibi, pek çok tarif sitesinden bakarak kendinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Un Çorbası

un çorbası

Güneydoğu Anadolu&#;nunen bilinen çorbalarından un çorbası, Mardin&#;de de sık sık yapılıyor. Malzeme ve yapım bakımından oldukça ekonomik olan çorba, günün her öğününde rahatlıkla yenebiliyor. Sadece tereyağındakavrulan unun üzerine su eklenmesiyle yapılan çorba, nane ve kırmızı pul biberle yapılan sosun eklenmesiyle servise hazır hale geliyor.

Tatlı

Zingil

zingil

Zingil tatlısı aslında hepiniz çok alışık olduğu lezzetlerden biri. İsmi çok değişik gelmiş olabilir, ancak tatları ve yapılış biçimi tamamen aynı olmasa da, lokma tatlısıile çok fazla benziyor. İzmir&#;in meşhur lokması ne ise, Mardin içinde zingil tatlısı o. Kolayca yapılan hamurun kızartıldıktan sonra şerbete batırılmasıyla yapılan tatlının püf noktası, şerbetinin en az 3 saat önceden özenle hazırlanıyor olması.

Kahiye Tatlısı

kahiye tatlısı

Mardin&#;in meşhur tatlılarında başı çekenlerden birisi de Kahiye tatlısı. Künefe peyniriyleyapılan hamurlar, şerbet ve Antep fıstığıylabirleşince parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkıyor. Yanına bir de Mardin&#;in meşhur kahvesi mırra ya da taze demlenmiş bir çay eşlik ederse, unutulmaz bir lezzet karışımı ortaya çıkıyor.

Harire Tatlısı

harire tatlisi

Mardin&#;in kendine ait pudingi var desek yanlış olmaz. Az malzemeyle, ne kadar güzel lezzetler ortaya çıkarılabilir sorusunun cevabı olan tatlı. Bir nevi Mardin&#;e özgü bir puding.Tatlının ismi olan harire, Arapçada ipekanlamına gelen haririden türemiş. Üzüm pekmezi, un, şeker ve sudan yapılan tatlı, piştikten sonra üzerine tarçıneklenerek soğumuş haliyle servis ediliyor. Mardin&#;de tadabileceğiniz bu enfes lezzet, hemen hemen her evde pişen, kolay ve pratik lezzetler arasında olduğu için kolaylıkla deneyebilirsiniz.

Cevizli Sucuk

cevizli sucuk

Mardin yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer meşhur Mardin lezzeti de, cevizli sucuk. Mardin&#;in özel üzüm şırasından ve Zinnar Köyü&#;nde yerin 6 metre altından çıkarılan beyaz toprağındanyapılan cevizli sucuk, tatlı çerez olarak tüketiliyor. Özellikle Mardin&#;in eski bedesten ve çarşılarında bulabileceğiniz cevizli sucuk uzun süre dayanabildiği için, sevdiklerinize de alabilirsiniz.

İçecek

Sumak Şerbeti

sumak şerbeti

Sumak şerbeti, şerbet sevenlerin bile çok fazla bilmediği bir lezzet. Eğer Mardin&#;e gitmediyseniz, sizin de ilk kez duyuyor olma olasılığınız yüksek. Yemeklerimize kattığımız, şifalıyönüyle oldukça iyi bilinen sumak, Mardin&#;de şerbet olarak da tüketiliyor.

Sumak çekirdeklerini ılık suda, limon suyu ve ballatatlandıran yöre halkı, iyice süzdükten sonra buz atarak servis ediyor. İsteğe göre tarçın veya zencefilde eklenen şerbet, özellikle Mardin&#;in tarihi dokusunda keyifle tüketilebiliyor.

Mırra

mırra

Arap kültüründe yaygın olarak tüketilen Mırra, Güneydoğu Anadolu’daoldukça tüketilen kahve çeşitlerinden. Mardin’de de sıklıkla tüketilen içeceklerden olan mırra, acı olması sebebiyle az ve küçük bardaklarda tüketiliyor. Mardin&#;in pek çok lezzeti gibi mırranın da içme kültürü bulunuyor. Uzun ve meşakkatli bir yapım sürecinden geçen mırrayı, kişi sayısı farketmeksizin herkes aynı bardaktan içiyor.

Mırra içen kişinin bardağı, servis eden kişiye geri vermesi gerekiyor ki bardağı silip sıradaki kişiye verebilsin. Aynı zamanda bardağı ters çevirmedengeri verirseniz, bu bir bardak daha istediğiniz anlamına geldiğinden, yeniden doldurulmuş bir bardakla karşılaşabilirsiniz. Siz siz olun mırra bardağınızı yere veya masaya bırakmayın. Eski adetlere göre, mırra bardağını yere bırakan, servis eden kişiye evlenmek, evlendirmek, çeyiz düzmek gibi yardımlar konusunda borçlanmış sayılıyor.

Mırranın sağlık açısından da konsantrasyon, karaciğer rahatsızlıkları gibi konularda oldukça faydalı olduğu biliniyor. Ancak kafeinin her türünde olduğu gibi, mırrayı da gereğinden fazla tüketmemekgerekiyor.

pinMardin yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası