gül çeliği ne zaman dikilir / Gül dalından ne zaman dikilir?

Gül Çeliği Ne Zaman Dikilir

gül çeliği ne zaman dikilir

funduszeue.info

 
Mine Pakkaner's Avatar
 

Giri&#; Tarihi:

Şehir: İzmir

Mesajlar: 10,

Galeri: 99

Gül Yetiştiriciliği


GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ
A- Gerekli Faktörler

A Toprak İstekleri: Güller oldukça taze, killi-tınlı ve organik maddece zengin toprakları tercih ederler. Bu topraklar, nemli olduklarında ayağa yapışan, fakat oldukça çabuk kuruyan, fazla kuru ve nemli olmadıkları zamanlarda kolaylıkla işlenebilen topraklardır. Fakat genel olarak güller, hemen hemen tüm bahçe topraklarında yetişebilirler. Ancak, sadece killi, kumlu **** çok kalkerli gibi ekstrem şartlara sahip topraklarda yetişemezler.
Toprak analiz sonuçlarına göre gülün istekleri şöyledir.
pH,5
Tuz % 0,,3
N mg/ gr. kuru toprak
P2O5 mg/ gr. kuru toprak
K2O mg/gr. kuru toprak
MgO mg/ gr. kuru toprak
Mn ppm funduszeue.info toprak

A Toprak Hazırlığı ve Gübreleme : Güllerin kolay ve çabuk köklenebilmeleri, gelişip süratle büyüyebilmeleri için toprağın çok iyi hazırlanması gerekir. Hiç üretim yapılmamış, yeni topraklar söz konusu olduğunda derin işleme yapılması gereklidir. Kumun hakim olduğu hafif topraklarda, ağır gübreler (Kompoze güb-reler, tercihen sığır gübresi ) en iyi sonucu verir. Ağır topraklarda (kilin hakim olduğu) samanla karışık at gübresi uygundur. Killi-Kalkerli topraklarda, herdemyeşil bitki artıkları, turba ve hayvan artıklarından yararlana-biliriz. Toprak şartlarına göre ppm nitrojen ve ppm potasyum içeren likit gübreler, gerek duyulduğunda demir ve magnezyum ilavesiyle kullanılabilir.

A Işık : Güller havadar güneşli yerlerden hoşlanırlar. Açıkta, sera dışında yapılan yetiştiricilikte, güneyde duvar diplerinde bulunan yataklar güller için hiç uygun değildir; çünkü aşırı sıcak ve yakıcı olur. Eğer gülleri bu gibi yerlerde yetiştirme zorunluluğu varsa,kuvvetli güneş ışınlarından en çok etkilenen kırmızı renkte var-yeteler seçilmelidir. Tırmanıcı, yayılıcı güller bu koşullar için idealdir. Bunun dışında beyaz ve pembe renkli varyeteler seçilebilir.
Işık, seralarda yetiştirilen bitkilerin gelişmesini en çok etkileyen faktörlerden biridir. Işık intensitesi yazın en fazla olduğundan yazın gül kesimi daha fazla olur. Gün uzunluğunun güllerin büyüme ve çiçeklenmeleri üzerinde bir etkisi yoktur. Yapılan araştırmalarda yüksek intensiteli ( W ) floresan lambalarla yapılan ek ışıklandırmanın gül üretimini % arasında artırdığı görülmüştür. Özellikle kısa saplı çeşitlerde ürün artışı yüksek olmaktadır ( Uzun, ).

A Sıcaklık : Bir çok gül çeşidi için 16 C gece sıcaklığı uygundur. Güneşli günlerde seradaki sıcaklık bundan C yüksek olabilir. Daha yüksek sıcaklıklarda güllerde gelişme süresi kısalmakta, verim artmakta, ancak kalite düşmektedir (Çiçek sapı küçülür, sap kısalır ). Yeni dikilmiş güllerde başlangıçta sıcaklık kontrolü çok önemlidir. Güllerde kritik dönem olarak bilinen, tomurcuğun bezelye büyüklüğünü alıncaya kadar geçmesi gerekli sürede, sıcaklık 21 C civarında tutulmalı, bundan sonra 16 C ye düşürülmelidir. Bu şekilde daha kısa sürede çiçek elde edilir ( Larson, ).

A Nem : Sera içi sıcaklığa bağlı olarak oransal nem, güllerin gelişmesi için uygun düzeyde tutulmadır. Örneğin 24 C de % 60 bağıl nem uygundur. Fazla nem, sera içi hastalıklarını artırdığı gibi, nem noksanlığı da gelişmeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Bitkide su kaybı artar, gelişme durur ve sürgünler kısalır.
Geceleri sera içi neminin düşük olması ( % )istenir. Bunu sağlamak için ısıtma veya iyi havalandırma sistemi gerekir. Elverişli nem koşullarında saplar daha uzun, çiçek ve yapraklar daha büyük olmakta, dolayısıyla kalite artmaktadır. Sık sık yapılan yağmurlama sulama (sisteme) külleme ve kara leke hastalığının yayılmasında etkili olacağından sakıncalıdır.

A Karbondioksit (CO2) : Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir. Fotosentez sonucu bitkide büyüme ve gelişme artar. Havadaki normal CO2 gazı yaklaşık ppm dir. Sera- larda CO2 miktarı arttırılırsa fotosentez de artacağından güllerin sapı uzar. Goncalar daha iri olur, dolayısıyla kalite artar. Seralarda CO2 ihtiyacı havalandırmanın yanı sıra, sera içinde alkol, propan yakılması ile de sağlanabilir.

A Havalandırma : Seraların sıcaklığına ve nem oranına bağlı olarak gerektiğinde havalandırma yapılmalıdır. Havalandırma, sera sıcaklığı 21 C nin üzerine çıktığı zaman yapılmalıdır. Havalandırma ile sera sıcaklığı ve sera nemi kontrol altına alınır. Ayrıca bitkiler için gerekli olan CO2 ve O2 de sağlanmış olur.

A Sulama : Güllerde dikimden itibaren yeterli sulamaya özen gösterilmelidir. Sulama zamanı ve miktarı çevre koşullarına, toprak yapısına, bitkinin gelişme durumuna bağlı olmakla birlikte, sürgün verme döneminde ve yaz aylarında gül, daha fazla suya ihtiyaç duyar. Budama sonrası, çiçek kesim dönemi ve kış aylarındaki su ihtiyacı ise daha azdır.
Bir dekar seranın yıllık su ihtiyacı ton arasında hesaplanabilir.

B. Güllerin Dikimi ve Budanması

B Dikim :

Güllerin dikiminde en uygun periyodik Kasım ve Mart ayları arasındadır. Fakat gerçekte 15 Ekimden itibaren Nisan sonuna kadar dikilebilirler. Kışın dikim, toprak şartlarının elverişsizliği nedeniyle uygun değildir. Dikim, geç Nisanda yapılmışsa özellikle sulamaya büyük özen göstermek gerekir. Söz edilen dikim zamanları çıplak köklü güller için geçerlidir. Şimdi yetiştiriciler, her mevsim hatta yazın bile dikilebilme olanağı olan olan tüplü güller yetiştirmektedir.
Gerek bahçecilikte, gerekse seralarda kesme çiçek olarak yetiştirilen güllerin dikimi çok önemlidir. Dikim için, yukarıda anlatıldığı şekilde hazırlanan toprak sahada derinliği 60 cm, çapı 40 cm olan çukurlar açılır. Çukur dibine, üstten alınan toprak gübreyle karıştırıldıktan sonra konur. Bundan sonra sıra, güllerin dikime hazır hale getirilmesine gelir. Buna pratikte &#;kök tuvaleti &#; (dikim budaması) denir. Amacı, sökümde zedelenen, kuruyan kök uçlarını budamaktır. Ölü kök uçları kahve rengi olup, bahçe makasıyla kesilerek sarı veya beyaz sarı rengin ortaya çıkması sağlanır. Toprak içinde, köklerin kesilen kısımlarının etrafında oluşan yara dokusunun çevresin- den çıkan çok sayıda kökçükler gülün toprağa sıkıca tutulmasını sağlarlar. Bu tutunma,eğer gülün kökleri dikim-den önce killi toprak, taze gübre ve sudan yapılmış bulamaca batırılırsa daha da kolaylaşır. Köklerde yapılan bu budamaya paralel olarak dal uçları da budanmalıdır. Bu yöntem, bütün geç dikimler için özellikle önerilir. Dikim budaması yapılan güller, önceden açılmış olan çukurlara, kökler kıvrılmayacak, doğal durumunu koruyacak ve aşı noktası hafif olarak toprak içinde kalacak şekilde yerleştirilirler.
Fazla uzun kökler de budama sırasında uçlarından kesilerek kısaltılabilirler. Gübreyle karıştırılarak yavaş yavaş köklerin arasına konulur ve çukur tamamen doldurulduktan sonra etrafına sulama çanağı yapılarak bolca sulanır.

B Güllerde Budama :

Güllerde Budamanın dört ana nedeni vardır.
1- Gençleştirme
2- Verimi Arttırma
3- Kaliteyi Arttırma
4- Form Verme
Güller her yıl ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, zamanla karşılaştığı, dalların kısalıp gelişmediği, kurumuş bir hal aldığı görülür. Bu durumda, güllerin keskin aletle aşı noktasının üstünden kesilmesi hem gençleştirmeye hem de verimli ve kaliteli çiçek elde edilmesine yardımcı olur. Gençleştirmenin söz konusu olmadığı, verimin de iyi olduğu güllerde yapılan budama form içindir. İyi bir form için &#;V&#; şeklindeki budama gerekir. Güllerde budama zamanı kış sonu veya ilkbahar başıdır.

Gül fidanlarında budama üç şekilde yapılır.

1-) Uzun Budama (yumuşak budama ) : Dalların dipten itibaren göz bırakılacak şekilde kesilmesiyle gerçekleşir. Bu tip budama çok kuvvetli, sağlıklı gelişen güllerde, melez çay güllerinde, sarılıcı güllerde uygulanır.

2-) Kısa Budama (Sert Budama ) : Dallar dipten itibaren göz üzerinden budanır. Bu tip budama genç sürgünlerin kuvvetli ve dayanıklı olmasını, çiçek dallarının da daha uzun ve kuvvetli olmasını sağlar. Zayıf, güçsüz, verimli olmayan güllerin çoğu bu şekilde budanır.

3-) Karışık Budama :Gül fidanlarındaki dalların kuvvet, kalınlık, uzunluk, yaş, verim gibi faktörler gözönünde bulundurulmak suretiyle yerini göre uzun, yerine göre kısa budanmasıdır.

Cinsleri ne olursa olsun pratikte gülleri şu şekilde budanmalıdır.
1. yıl 2 göz üzerinden
2. yıl göz üzerinden
3. yıl göz üzerinden
4. yıl göz üzerinden

Bu şekilde yapılan budamayla güllerin hem şekillerini korumuş olur, hem de ömürlerini uzatmış oluruz. Budanan fidanlar derhal sulanmalı, sulamayla birlikte sulandırılmış gübre verilmelidir. Budamanın sabah veya akşam üstü serinliğinde sonbahar-ilkbahar arasında yapılması uygundur.

B Güllerde Uç Alma Teknikleri
Koltuk Filizleri ve Tomurcuk Alma :

Güller genel olarak, dipten itibaren 1 veya 2 kalın dal ve çok sayıda ince dal meydana getirirler. Kaliteli gül yetiştiriciliğinde, bitkilerin dipten itibaren birkaç kalın dal meydana getirmesi istenir, bu da &#; uç alma tekniği &#; ile sağlanabilir. Yeni dikilen güller, gelişmeye başladıktan sonra sürgün gelişimi dikkatle gözlenmeli, sürgünler cm olunca ikinci veya üçüncü beş yaprakçıklı yaprağın hemen üzerinden sürgün ucu kopartılmak suretiyle &#; Erken Uç Alma &#; tekniği uygulanmalıdır.

Bu yöntemle, meydana gelen sürgünlerin daha kalın çaplı olması, bitki üzerinde küçük çaplı sürgün kalmaması ve sürgünler üzerindeki yaprakların da en büyük ölçülerine kadar gelişmesi sağlanmış olur.

Doğal olarak gelişen kuvvetli, orta kalınlıktaki gül sürgünleri çiçek tomurcukları görülene dek gelişmelerine izin verilir, daha sonra üstteki ilk beş yaprakçıklı yaprağın altından kesilirler. Bu şekilde &#;Yumuşak Uç Alma&#; tekniği uygulanan güllerin daha uzun saplı olması sağlanmış olur.

Güllerde birde &#;Sert Uç Alma&#; vardır ki: Bu da uzun saplı, kaliteli gül elde edilmesi için uygulanır. Sür-günler alttaki iki adet beş yaprakçıklı yaprağın üzerinden kopartılır.

Filiz alma, güllerde çiçek sapı ve buna bağlı olarak ta çiçek tomurcuğu sayısını kontrol altında tutmak amacıyla yapılır. Çünkü uç alma ile ikinci ve üçüncü derecedeki gözlerin sürgün yapmaları teşvik edilmiş olur. Bunlardan en üst noktadaki bırakılırken, diğerleri alınarak kontrol yapılır.

Güllerde ayrıca çiçek sapı üzerindeki tepe tomurcuğundan başka, çeşit özelliğine göre arasında değişen sayıda ikinci derecede çiçek tomurcukları da vardır. Bunlar nohut iriliğine gelince elle kopartılarak alınmalıdır. Bu şekilde tepe tomurcuğunun gelişimi engellenmemiş olur.
5. GÜLLERDE ÜRÜN PROGRAMLAMA :
Güller, genel olarak dikimden itibaren kesime kadar üç aylık bir zamana ihtiyaç duyarlar. Verimi Pazar koşullarına göre ayarlayabilmek ve belirli periyotlarda münavebeli olarak çiçek elde edebilmek amacıyla bir ürün programlaması yapmak önemlidir. Bunun için de dikim zamanıyla birlikte uç alma zamanı ayarlanmalıdır. Uç almadan itibaren gülün kesimine kadar geçen süre uç alma şekline, zamanına ve varyetelere göre değişiklik gösterir.
Genel olarak geç ilkbaharda veya yazın bu süre hafta iken, kışın 8 haftaya çıkar. Bunun dışında, &#;yumuşak uç alma &#; uygulananlar &#;sert uç alma&#; uygulananlara göre gün gibi daha fazla bir sürede kesime gelirler. BU arada seradaki sıcaklık değişmeleri de dikkate alınmalıdır. Diğer taraftan gülün sap uzunluğu da kesim zamanını etkileyen bir faktördür. Uzun saplı güller, olgunlaşmaları için daha fazla zamana ihtiyaç gösterirler. Ayrıca gece sıcaklığını (bir gecede en fazla 1 C olmak kaydıyla) C düşürmek veya yükseltmekle çiçeklenme gecikebilir veya hızlandırılabilir.
6-Çiçek Kesimi :
Bir gül sürgünü incelendiğinde, sürgünün orta kısmında adet beş yaprakçıklı yaprak bunların hemen altında ve üstünde bir çok üç yaprakçıklı yaprak ve dar yaprakçıklar bulunmaktadır. Gül tomurcuğunun hemen altında bulunan, sırasıyla; dar, uzun yaprakçık, üç yaprakçıklı yaprak ve ilk beş yaprakçıklı yaprakların dibindeki tomurcuklar sivridir. Bunların altındaki yaprakların dibindekiler ise yuvarlaktır. Sürgünün en altındaki dar yaprakçıkların dibindeki gözler ise daha düzdür.
Gül sürgünü üzerindeki tomurcukların durumunu bilmemizin, çiçek kesiminde büyük önemi vardır. Eğer bu tomurcuklar çiçeklenmeye bırakılırsa, sivri olanlar kısa saplı güller, dolayısıyla kalitesiz güller meydana getirecektir. Bu bakımdan çiçek sapının, üstteki ilk beş yaprakçıklı yaprağın altındaki noktadan kesilmesi gerekir (yumuşak uç alma noktası ). Bu işlem, alttaki yuvarlak tomurcukların ileride uzun saplı, kaliteli gül meydana getirmelerine yardımcı olur.
Çiçek kesim zamanı üzerinde, farklı tür ve varyeteler de rol oynar. Sarı varyeteler pembe veya kırmızı varyetelere göre daha kapalı halde iken kesilirken, kırmızı veya pembe varyeteler ise dış petaller açılmaya başlarken kesilmelidir.
7-Depolama :
Kesilen güller hemen ılık suya konarak C hava sıcaklığındaki depolarda saklanmalıdır. Gülleri daha uzun süre (2 hafta) saklamak gerekiyorsa &#;1 C ile 1 C arasında bırakmak gerekir. Ancak güller su içine konmayıp nem ve hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Depolamadan sonra sapların ucu biraz kesilerek 27 C C deki sıcak suya batırılmalıdır. Bu arada ortam sıcaklığının C olması önerilmektedir.
8-Gül Sorunları, Hastalık ve Zararlıları
Gül yetiştiriçiliğinde karşımıza çıkan en büyük sorunlar &#;Kör Sürgün&#; ve &#;Bozuk Baş&#; oluşumudur.
1.Kör Sürgün : Güllerin generatif gelişmeye başlaması gerekirken, vejetatif devrede kalarak yaprak açmaya devam etmesi, böylelikle sapın ucunda çiçek meydana gelmemesi olayıdır. Yüksek ışık intensitesi ve yüksek sıcaklık ile kör sürgün arasında ters bir orantı vardır. Işık intensitesi ve sıcaklık arttıkça kör sürgün oranı azalmakta (% ),tersi durumunda %40&#;a yükselmektedir.
Bununla beraber 21 C nin üzerindeki sıcaklıklarda kör sürgün oranı tekrar artış göstermektedir. Ayrıca, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olması da kör sürgün oranını arttırır.
Budama şekli de kör sürgün oranına etki eden önemli bir faktördür. Kuvvetli budama zayıf budamaya göre kör sürgün oranını artmasına nedendir.

funduszeue.info Baş : Gül tomurcuklarının ortasındaki petallerin tam olarak gelişemeyerek yassı ve ondüleli bir şekil almasıyla ortaya çıkar. Bozuk baş oranı da kör sürgünde olduğu gibi düşük sıcaklık, zayıf ışık intensitesi ve kuvvetli budama ile artış göstermektedir.

Güllerde en çok görülen Külleme, Pas, Mildiyö, Yaprak ve Sap Lekesi, Siyah Leke, Kök Çürüklüğü gibi hastalıklar ve Gül Pseuronu, Afidler, Gül Filiz Arısı, Gül Kabuklu Biti . zararlılara karşı kültürel ve kimyasal savaş yapılmalıdır. Bunun için; genel olarak işletmelerde temizliğe çok dikkat edilmeli, toprak ve sera dezenfekte edilmeli serada havalandırma sağlanmalı, fazla nemden daima kaçınılmalı,fazla azotlu gübre kullanılmamalı, gece-gündüz sıcaklık farkının çok olmamasına dikkat edilmelidir. Kimyasal savaş olarak özellikle Mildiyö ve Küllemeye karşı sık sık kükürtlü preparatlar ve organik fungusitlerle ilaçlama yapılmalıdır.

Kaynak : funduszeue.info=gul/funduszeue.info


Çelikten gül hangi ayda dikilir?

İçindekiler:

  1. Çelikten gül hangi ayda dikilir?
  2. Hangi ağaçlar çelikten köklendirme?
  3. Gül ekilir mi?
  4. Köklendirme toprağı nasıl olmalı?
  5. Çelikle çoğaltma nasıl olur?
  6. Saksıda gül toprağı nasıl olmalı?

Çelikten gül hangi ayda dikilir?

Kişiler belirlenen aylardagüllerini çoğaltarak daha sağlıklı sonuçlar alabilir. Kasım ayında başlanarak, Mart ayı sonuna kadar gülçoğaltma işlemleri yapılabilir. Gülleriçin en uygun zaman Kasım ayıdır. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında gülçoğaltma işlemlerinin tamamlanması gerekiyor.

Hangi ağaçlar çelikten köklendirme?

Çelikile yetişmesi mümkün olan meyve ağaçlarını şöyle sıralayabiliriz : zeytin, incir, nar, ekmek ayvası, iğde ve limon gibi meyve ağaçları çelikyaparak üretilen çeşitlerdendir.

Gül ekilir mi?

Gülne zaman dikilir? Güldikimi için en ideal aralık, hava şartlarına bağlı olarak, mart ile nisan aylarıdır. Bununla birlikte günde birkaç saat güneş alabilecek, havanın yoğun sıcak ya da soğuk olmadığı zamanlarda saksıda gül ekimiyapabilirsiniz.

Köklendirme toprağı nasıl olmalı?

Çelik (dal) köklendirme, tek yapraktan köklendirme(yaprak çeliği) gibi bitki çoğaltma yöntemlerinde ve kökleri çürümeye başlamış bitkileri yeniden köklendirmekiçin tamamıyla gübresiz, humussuz, balçıklanma-macunlaşma özelliği olmayan, havadar, suyu derhal süzdürür nitelikte toprak karışımı gerekiyor.

Çelikle çoğaltma nasıl olur?

Çelikle ÇoğaltmaYeni bir bitki elde etmek amacıyla, bitkilerin gövde, dal, kök ve yapraklarından kesilerek hazırlanan parçalara 'çelik' adı verilir. Böyle beden parçalarıyla yapılan (eşeysiz) çoğaltmayada 'çelikle çoğaltma' denir.

Saksıda gül toprağı nasıl olmalı?

Evde gülyetiştirmek için gül toprağı nasıl olmalı? Saksıgülleri için en uygun topraklar, killi ve humuslu olan topraklardır. Killi topraklar, suyu tutarak gülün aşırı kurumasını önler. Kireçli, tuzlu ve taşlı topraklargüller için uygun değildir.
              Bahçesi olan tüm ev sahiplerinin hayalidir  rengarenk  çiçeklerle  bahçesini  süslemek . Yaşadığımız  coğrafyada ise  sahip olunabilecek en güzel çiçeklerden biride  güller. Kasım ayının son haftaları gülleri  çeliklemek için en uygun zamanlardan biri .En azından  ben  bahçemizde ki gülleri çoğaltmak için bu günleri tercih ediyorum .
             
            Yeni  bir  gül elde  etmenin tohumdan çoğaltmak dışında  çok daha kolay yöntemleri var . Bunlardan birkaçını  hemen size  aktarayım;
- Gül çelikleri   kum yastıklarına  yatırılarak dört mevsimde çoğaltılabilir .
-Gül  çelikleri direkt  olarak toprağa dikilir .
-Köklendirme hormonuyla muamele edilerek  toprağa köksüz olarak dikilir.
-Suda bekletlen çelikler  köklenince   toprağa göçürülür .

             Ben kendi  kullandığım ve bana  göre  en kolay gül çelikleme yönteminden bahsetmek istiyorum .

             Gül çelikleri  sağlam  gül dallarının yaşlı olmayan dallarından seçilir .Bunun için tercihen birönceki yılın sürgün dallarını kullanabilirsiniz. Kestiğiniz  çelikler üzerinde  en az üç göz olacak şekilde  kesilir ,budanır . Buradaki üç göz  kavramı en az ölçüttür daha fazla gözle de aynı sonuca ulaşabilirsiniz.

           Gül çeliklerini patatesler  üzerine  saplayarak  toprağa  dikerseniz .Gül çeliğinin  su ve nemli ortam ihtiyacını toprakta patates karşılayacağı için  kökelendiği sürece kadar patates daimi olarak kökü sulu tutacaktır. Patatesin çürüme  döneminde  çeliğimiz köklendiği için de  gül fidanına dönüşecek ve  baharda  sapasağlam  bir  şekilde  gül  vermeye başlayacaktır.
  
        

      Bu durumu sadece güller için düşünmeyin benzer olan tüm formdaki bitkiler de işe yarar . Kamelyalar,açelyalar  ,orman gülleri,şakayıklar  vesair  deneme yapabilirsiniz.  Patateslere  en üstteki  fotoğrafta  gördüğünüz şekilde  sapladığınız  çelikleri saksıya ya da isterseniz  direkt olarak bahçeye dikerek büyümelerini sağlarsınız .

 Güllerle ilgili farklı birkaç  bilgide yoğun  renkli çiçekler açmaları için  yapılan alışıla gelmiş uygulamaların dışında  uygulamalar olduğu . Örneğin   güllerin zeytinyağı sevdiğini biliyormuydunuz ?
 
    Uzun  süre çiçek açmayan gül dalları (ağaç demeyi seviyorum aslın da) için  dalların kök kısımlarına   doğru yağ verme yapılır. Keza  ilkbahar ve sonbahar  iyi cins  güllerde sürgün verme  ve yapraklanma zamandır .Bitkiler bu dönemde  yenilenirler. Köklerine doğru bitkiye  bir  bardak su bardağı ölçütünde  verilen zeytinyağı  onların kısabirsürede canlanmasını ve yeniden gül açmalarını sağlar.



Konu  güller  olunca    aslında o kadar çoks öyleyecek söz var ki . En eski gül açtırma yöntemlerinden biri de   hayvan iç yağlarının  ya da diğer bir deyişle özellikle  büyükbaş karın yağlarının (işkembe civarında  zar şeklinde çıkan yağlardan bahsediyorum) gül fidelerinin dibine  gömülmesiyle yapılan  yöntemdir.  Fide dibinde gömülüolan yağlar   toprağa karıştıkça bitkide büyük yapraklı  ve  katmeri bol yoğun kokulu  çiçekler açma eğilimi başlar.  Bunlar  en eski bildiğim gül açtırma yöntemi .

Birde  bahçivan yöntemidenen bir  usul var .Hemen ondan da size bahsedeyim . Güller  çiçeklenipbirsüre sonra yapraklarını döktüğünde   .Bitki sapının üzerinde bir kapsul görünümü andıran yapı ortaya çıkar .Bugüllerin tohumbankasıdır .(Buraya bir gülen surat koyduğumu farzedin). Eğer bu tohum keseciklerini gülün üzerinden ayıklamazsanız  gül  tohum geliştirmeye yani yaşamsal anlamda üremeisteğini yerine getirmeye çalışmaktan yeni güller açmayacak dolayısyla ,dolayısıyle  bitkiniz  yeşil bir çalı olacaktır .Bu tohum kapsüllerini uygun bir şekilde  güllerden uzaklaştırdığımız sürece bitkimiz güzel çiçekler açacaktır.Şimdikendi bahçemin güllerinden birkça resim atayım.
 







G&#;l Nasıl &#;oğaltılır? G&#;l Hangi Ayda &#;oğaltılmalıdır?

Haberin Devamı

Gül Nasıl Çoğaltılır?

Çiçekler her insanın ilgi gösterdiği bitkilerdir. Çiçekler özel kokuları ve renkli görüntüleriyle kişilerin ilgisini çekiyor. Çiçekler insanların çevresinde her zaman görülen bitki türleridir. Çiçek çeşitleri arasında bulunan güller, herkesin en çok beğendiği çiçeklerdir. Farklı renklere sahip olan güller, insanlar tarafından bakılabiliyor. Evlerinde veya iş yerlerinde güllere sahip olan bireyler, güllerini çoğaltmanın yöntemlerini araştırıyor.

Güllerini çoğaltmak isteyen farklı tekniklerle çoğaltabilir. Tohum yöntemiyle güllerin daha bakımlı olması mümkündür. Güllerin tohumlarını çoğaltarak, güllerin çoğalması sağlanabiliyor. Çelik ile gül çoğaltma yöntemi de kişilerin oldukça ilgisini çeken bir yöntemdir. En çok kullanılan yöntemlerden biri de çelik yöntemidir. Kişiler çelik yöntemiyle güllerin daha kolay ve hızlı çoğalmasını sağlayabilir. Sağlıklı gül çoğaltma yöntemleri arasında, en çok tercih yöntemdir.

Haberin Devamı

Gül Hangi Ayda Çoğaltılmalıdır?

Gül çiçeklerine sahip olan bireyler, güllerini hangi aylarda çoğaltacağını araştırabiliyor. Gül çoğaltma işlemlerinin bazı vakitleri bulunuyor. Kişiler belirlenen aylarda güllerini çoğaltarak daha sağlıklı sonuçlar alabilir.

Kasım ayında başlanarak, Mart ayı sonuna kadar gül çoğaltma işlemleri yapılabilir. Güller için en uygun zaman Kasım ayıdır. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında gül çoğaltma işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Mart ayından sonra yapılacak olan işlemler, iyi sonuçlar vermeyecektir. Kişiler belirlenen aylar içerisinde güllerini çoğaltması gerekiyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası