ica köprü borç sorgulama / İhlalli Geçiş Sorgula - OTOYOL A.Ş. - İstanbul - İzmir Otoyolu (O5)

Ica Köprü Borç Sorgulama

ica köprü borç sorgulama

Yüzlerce araç sahibi davalık oldu: Otoyoldaki HGS geçişini unutan yanıyor

Boğaz köprüleri ve otoyollarda 6 yıl önce uygulanmaya başlayan Hızlı Geçiş Sistemi HGS’de kaçak geçiş ve yanlış plakaya kesilen cezalar ile bakiye sorunlarından sonra şimdi de kurumlar arası karışıklık yaşanıyor.

Yap-işlet-Devret modeli ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra üç şirket daha yatırım maliyeti üzerinden işletme süresi boyunca köprü ve otoyollardan gelir elde ediyor. Hal böyle olunca kaçak geçişlerde de köprü ve otoyollarda sürücülerin muhatap olduğu kurum değişkenlik gösteriyor. Ancak bu değişkenlik, farkında olmayan çok sayıda sürücüyü mağdur ediyor.

Özel sektör tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ve sürücülerin yoğun olarak kullanıldığı iki köprü bir de tünel bulunuyor.

Her biri için ayrı şirket kuruldu

İstanbul'u Yalova üzerinden Bursa ve İzmir'e bağlayan Osmangazi Köprüsü, Nurol- Özaltın-Makyol-Astaldi Yüksel-Göçay Grubu’nun sahibi olduğu Otoyol AŞ tarafından, yine İstanbul'da Avrupa’dan Asya’ya geçişte köprülü geçişte üçüncü bir alternatif sunan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve otoyolları IC İçtaş İnşaat – Astaldi konsorsiyumu tarafından kurulan ICA tarafından, son olarak ise İstanbul’un iki yakasını deniz altından tüpler ile bağlayan Avrasya Tüneli ise Yapı Merkezi ve SK E&C şirketleri tarafından kurulan Avrasya Tüneli A.Ş. (ATAŞ) tarafından işletiliyor.

Geçiş yerine göre sorgulama ekranı değişiyor

Söz konusu yol, köprü ve tünellerden ihlalli geçiş yapan sürücüler kaçak geçiş sorgulamasını sadece HGS üzerinden yapıyor. Oysa ki her özel işletmenin kendi sitesi üzerinden 'İhlalli Geçiş Sorgulama' ekranı bulunuyor. HGS sorgulama ekranlarına düşmeyen ya da geç düşen geçiş ihlallerinde en sağlıklı sonuçlar bu ekranlar üzerinden alınıyor.

Tüm HGS geçişlerine ilişkin sorgulamanın tek bir platform üzerinde toplanmamasının faturasını ise sürücüler ödüyor.

HGS sistemi üzerinden sorgulama yapan ve her hangi bir borç görmeyen araç sahipleri sonradan kendilerine gelen yasal faizi eklenmiş ceza ve icra kağıdı karşısında şoke oluyor.

İntetnetteki çok sayıda platformda aynı mağduriyeti yaşamış yüzlerce sürücü olduğu görülüyor. Şikayetlerini ve mağduriyetlerini işletmecilere duyurmaya çalışan vatandaşların ortak sitemi ise; neden kendilerine ceza kesildikten sonra bilgi verilmeyip icraya kadar sürecin götürüldüğüne yönelik oluyor.

Şikayetlerden bazıları şöyle;

Görünmeyen levhalar

Söz konusu geçiş güzergahlarında sürücüleri bu yönde uyaran levha da ya bulunmuyor ya da ufak boyutlarda sürücülerin rahatlıkla göremeyeceği yerlere konuluyor. Özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarının paralı olduğunu bilmeyen binlerce sürücü cezalı duruma düştüğünü çok sonradan katlanmış cezalar ile öğreniyor.

Kimliğe iki gün, plakaya bir günde sonuç

Özel işletmelere ait sorgulama ekranlarının alt kısmında sürücülere otoyol, köprü ve tünelleri kullandıktan sonra 15 gün içerisinde muhtelif günlerde borç olup olmadığını sorgulayın uyarısında bulunulurken, T.C. kimlik ve vergi kimlik numaraları ile yapılacak aramalarda ihlalli geçişten en az 2 gün sonra, araç plakası ile yapılacak sorgulamalar da ise 1 gün sonra sonuç verileceğine ilişkin ilginç bir bilgi yer alıyor.

İhlalli geçiş sonrası 15 gün içerisinde geçiş ücretinin ödenmesi durumunda ceza uygulanmıyor.

15 günden sonra yapılacak ödemelerde ise geçiş ücretine ek olarak geçiş ücretinin 4 katı ihlal cezasının ödenmesi gerekiyor.

Bazı firmalar ise ihlalli geçişi bildirmek için mobil uygulamayı indirmeyi şart koşuyor.

Karayolları Trafik Kanunu’na göre kesilen cezaların ilgili kişiye gün içersinde tebliğ edilmesi gerekiyor. Yargıda da söz konusu mağduriyeti yaşayıp dava açan kişiler üzerinden alınmış bir de emsal karar bulunuyor.

bin TL ceza yiyen var

HGS’de kesilen cezalara ilişkin son veri yılına ait. Açıklanan rakamlara göre bir yıl içerisinde kesilen ceza oranı milyon olarak ifade ediliyor. Cezasını ödemeyip dava açılan sürücü sayısı ise on bini buluyor. Cezaların ortalaması TL civarında iken rekor ise bin TL olarak biliniyor.

Ödeme talimatı bulunması gerekiyor

Sorun yaşamamak için HGS ve OGS hesaplarına bağlı mevduat hesabı, kredili mevduat hesabı ya da limiti yeterli bir kredi kartı üzerinden verilmiş bir otomatik ödeme talimatının bulunması gerekiyor. Bu şekilde ihlalli geçiş halinde cezaya düşmeden bağlı hesaplardan ödemeler gerçekleştiriyor. Aksi takdirde sürekli yolculuk yapanların olası bir ceza durumuyla karşılama riski sürekli bulunuyor.

Ücretli otoyol ve bağlantı yollarında, yüzlerce giriş ve çıkış noktası olduğu ve kullanılan mesafeye göre fatura kesildiği için, sabit bir ödeme miktarı yok. Sürücüler, giriş ve çıkış yaptıkları gişelere göre ödeme yapıyor. yılına ilişkin fiyat düzenlemesine göre, otoyollarda en düşük geçiş ücreti lira ve en yüksek ücret 25 lira olarak belirlendi. Birinci sınıf araçlar veya otomobiller için Avrasya Tüneli 16,60 lira, Osmangazi Köprüsü 65 lira, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise 12 lira.

İHLALLİ GEÇİŞ SORGULAMA VE ÖDEME

Sayın Otoyol Kullanıcılarımız: 5 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sayılı Kanun uyarınca ücretli köprü, tünel ve otoyollardan yapılan ihlalli (ödemesiz) geçişlere uygulanan ceza tutarlarında değişikliğe gidilmiştir. Bu kapsamda; İhlalli geçişlerde, geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için daha önce olduğu gibi para cezası uygulanmayacaktır. 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine 1 kat ceza eklenecektir. Ödemenin 45 gün içerisinde yapılmaması halinde ise geçiş ücretinin 4 katı tutarında para cezası uygulanacaktır. İhlalli geçiş ödemelerinizi web sitelerimizden, QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden yapabilirsiniz.

SON GÜNE KALAN ihlalli geçiş ödemelerini mutlaka alternatif ödeme kanalları olan seafoodplus.info ve seafoodplus.info web sitelerimizden, QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden yapınız!

HGS hesabına yapılan ödemenin o güne ait otomatik tahsilat sorgusu sonrasına denk gelebileceği ve bu nedenle tahsilatın yapılamayabileceği için etiket hesabına yapılacak ödemelerin son güne bırakılmaması çok önemlidir.

Araç sahibine ait TC Kimlik Numarası veya Vergi Numarası, ihlalli geçişten ancak 15 gün sonra (cezalı döneme girildiğinde) temin edilebilmektedir.

Bu nedenle, TC Kimlik Numarası veya Vergi Numarası ile yapılan sorgularda sadece 15 günü geçmiş ve ceza tahakkuk etmiş borçlar görülebilir. Cezasız dönemdeki (ihlalli geçişi izleyen 15 gün içinde) borçları görmek için ayrıca Plaka veya İGB Numarası ile sorgulama yapmak gerekmektedir.

Borç kayıtları geçiş sonrasında tarafımızca incelenip geçişin onaylanması akabinde 15 gün boyunca cezasız olarak İş  Bankası, internet sitemiz ve Mobil Uygulama vasıtasıyla görülebilir olmaktadır. 

Borcunuz varken sorguda borcun görünmemesi durumunda sorgunun yapılma zamanına ve gününe göre ya inceleme tamamlanmamıştır, ya da borcunuz, varsa HGS hesabınızdan tahsil edilmiştir. Bu nedenle geçişi takip eden 15 gün içerisinde muhtelif günlerde öncelikle internet sitemiz ve Mobil Uygulamamız vasıtasıyla borcunuzu takip etmenizi öneririz. 

3. Köprü Hakkında Bilgilendirme

III. Köprü Ve Otoyollarından Ücret Ödemeden Yapılan Geçişlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Bilgilendirme

-Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’ndan ücret ödemeksizin yapılan geçişlerde; geçişin yapıldığı tarihi izleyen 15 gün içerisinde geçiş ücretini usulünce ödemeyen kişiler bakımından ilgili yasa gereğince yazılı geçiş ücretinin 4 katı tutarındaki ceza uygulaması yapılmaktadır.

Sayılı Kanun’un 30/5 maddesi uyarınca geçiş ücreti ile bu ücretin 10 katı tutarındaki ceza, genel hükümlere göre işletmeci şirket tarafından tahsil edilmektedir. Genel hükümlere göre yapılacak takip işlemlerinde yasal düzenleme gereğince yasal takip öncesi bilgilendirme yapılması gerekli değildir.

Sayılı Bazı Yatırım Ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun hükümlerine göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun işletme hakkı müvekkilimiz olan IC İÇTAŞ ASTALDI Üçüncü Boğaz Köprüsü Ve Kuzey Çevre Otoyolu Yatırım Ve İşletme AŞ’ye aittir. Hukuk büromuz ise, işletmeci şirketin vekilliğini Bu çerçevede; müvekkil şirket adına hukuk büromuzca yapılan yasal takiplerde büromuzca hazırlanan takip talepleri doğrultusunda ilgili icra müdürlüğünce borçluya ödeme emri gönderilmektedir.

-Ödeme emrinin tebliğiyle birlikte 7 günlük süre içerisinde ödeme emrinde gösterilen asıl alacak ve fer’ileriyle birlikte takip talebinde gösterilen miktar ile ödeme tarihi arasında geçen süre için hesaplanacak faiz ve vekalet ücretinin birlikte ödenmesi gerekmektedir. yürütmektedir.

-Ödeme emrinin düzenlendiği tarih itibariyle ödeme tarihi net olarak bilinmediğinden ödeme tarihine kadar yürütülecek faizin icra müdürlüğünce bilinmesi mümkün olmadığından; ödeme emrini tebliğ alan müşterilerimizin sadece ödeme emrinde gösterilen miktarı yatırmasıyla icra takip dosyasının kapanması mümkün olmamaktadır.

-Bu çerçevede ödeme emrinde gösterilen hesap numarasına ödeme yapmadan önce yine ödeme emrinde gösterilen büromuza ait telefon numarası üzerinden büromuza ulaşılarak net bedelin öğrenilip bu miktar üzerinden ödeme yapılması müşterilerimizin menfaatine olacaktır.

-İcra takibinin kesinleşmesi ve borcun tümüyle ödenmemesi halinde sayılı İcra Ve İflas Kanunu’nun maddesi uyarınca müvekkil şirket adına borçlunun sahibi bulunduğu taşınır ve taşınmaz malvarlığı değerleriyle, maaşına ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına hükmî ve fiili haciz uygulaması yapılacağından icra takiplerinde hukuk büromuzla irtibata geçilerek ödeme emrini gönderen icra müdürlüğünün ödeme emrinde gösterilen hesabına ödeme yapılması ya da e-devlet portalı üzerinden ödemenin sağlanması müşterilerimizin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi bakımından önem taşımaktadır.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir