memur emekli maaşına haciz gelir mi / Memur emekli maaşına haciz konur mu? - Emekli Haberleri

Memur Emekli Maaşına Haciz Gelir Mi

memur emekli maaşına haciz gelir mi

Emekli maaşı, belirli bir yaşa ve çalışma süresine ulaşmış kişilere veya engelli, dul veya yetim durumunda olan kişilere, çalışırken ödedikleri primler ve diğer sosyal güvenlik katkılarına dayanarak sağlanan bir gelir kaynağıdır. Emekli maaşı, emeklilik yaşı geldiğinde veya emeklilik hakkının kazanıldığı durumlarda ödenmeye başlar ve genellikle düzenli aralıklarla ödenir. Bununla birlikte emekli maaşı ile ilgili en çok sorulan soru “emekli maaşına haciz gelir mi?” sorusudur.

Emekli Maaşına Haciz Uygulanması

Birçok emekli; ev, ihtiyaç veya tüketici kredisi gibi kredi türlerinden faydalanmaktadır. Ancak bazen kredi taksitlerini ödemekte zorlanabilirler. Eğer kredi taksitleri ödenmezse, bankalar alacaklarını tahsil etmek için icra takibi başlatabilir veya kredi sözleşmesinden doğan diğer haklarını kullanabilirler. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 93’te emekli maaşı haczi sadece belirli borçlar içindir denmektedir. Bahsi geçen madde içerisinde geçtiği üzere Sosyal Sigortalar Kurumunun prim ve nafaka alacakları haricinde emekli maaşı haczedilemez. Kredi borcu, bu istisnalardan biri olmadığından, kredi borcunu ödemekte zorlanan emeklinin emekli maaşı haczedilemez. Ancak emekli maaşı haczedilememesi, borcun emeklinin diğer malvarlığı unsurlarından tahsil edilmesine engel değildir. Yani, emeklinin maaşı haczedilemese bile, bankada birikimleri varsa (emekli maaşı değil), borç tutarınca bloke edilebilir veya emeklinin aracı, evi, arsası vb. malvarlığı satılıp paraya çevrilebilir. Ayrıca, emeklinin borcu için ev haczi yapılabilir. Ne kadar ev haczinde haczedilebilecek eşyalar sınırlı olsa da bu durum psikolojik baskı yaratabilir.

Emekli Maaşının Haczi İle İlgili İstisnai Durum

Yukarıda da değindiğim üzere emeklilerle ilgili olarak, Sosyal Sigortalar Kurumu&#;nun ve nafaka alacaklarının sayılı Kanun kapsamında haczedilebilir olduğu belirtilmektedir. Örneğin, bir emeklinin banka kredi borcunu ödememesi veya bir esnafa veya bir tüzel kişiye olan borcu için emekli maaşı genellikle haczedilemez.

Ancak, bu durumun istisnası vardır; borçlu, emekli maaşının haczedilmesine rıza gösterirse, emekli maaşı haczedilebilir. Borçlunun rızası üzerine emekli maaşının haczi ile ilgili olarak iki durum incelenmelidir. İlk durumda, icra takibi başlatılan bir borçlu, icra dairesi tarafından emekli maaşının haczedilmesine izin verirse, alacağın tahsili için maaş haczi yapılabilir. İkinci durumda, bankalarla yapılan kredi sözleşmelerinde belirtilen hükümler gereği, bankaya verilen hesaptan tek taraflı kesinti yapma yetkisi söz konusudur. İlk durumda, borçlunun açık rızasıyla maaş haczi yapılabilir.

İkinci durumda ise, bankaların hesaptan tek taraflı olarak kesinti yapması, İcra İflas Kanunu kapsamında maaş haczi olarak kabul edilmez. Bankalar, kredi sözleşmesine dayanarak bu tür kesintileri yaparlar. Kredi borcu ödenmezse, borcun doğrudan hesaptan tahsilini sağlayabilmek için hükümler eklenir. Bu hükümler teminat maksatlıdır. Böyle bir durumda, icra takibi başlatılmaz ve icra müdürlüğü olaya dahil olmaz. Bankayla yapılan kredi sözleşmesinde ve sözleşme gereği bankaya verilen taahhütnamelerde kredi borcu ödenmezse, borçlunun alacaklı bankada bulunan tüm alacaklarının, mevduatlarının virman, bloke, mahsup ve takas etme yetkisi bankaya verilir. Bu sebepten ötürü banka ve finans kuruluşları emekli maaşına; kredi sözleşmesi ve taahhütnameleri kaynak göstererek el koyabilirler. Bu nedenle, bankalara verilen tek taraflı kesinti yapma yetkisi teknik anlamda maaş haczi olarak kabul edilmez.

Emekli Maaşına Konulan Haczin Kaldırılması

Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması mümkündür. Bu işlem için öncelikle haciz kaldırma dilekçesi verilmelidir. Ancak, emekli maaşına konulan haczin kaldırılabilmesi için iki koşulun sağlanması gerekmektedir. Bunlardan ilki, dörtte bir sınırının geçilmemiş olmasıdır. İkinci koşul ise, izinsiz bir şekilde haciz işlemi gerçekleştirilmiş olmasıdır. Eğer bu koşullar sağlanmamışsa, haciz kaldırılmayacaktır. Tabi ki burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bir İzmir avukat ile iletişime geçilmesidir. Çünkü bu konularda alınacak hukuki destek müvekkile çok şey kazandırabilecektir.

Emekli maaşına haciz konulması durumu kanunen sınırlandırılmış olmasına rağmen, bazı icra memurları ve bankalar bu duruma dikkat etmeden işlem yapmaktadır. Bu durumda ise, İcra Müdürlüğüne dilekçe vererek sorunun çözülmesi mümkündür. Dilekçede, yürürlükte olan İcra İflas Kanunu kapsamında emekli maaşına konulan haczin dörtte bir sınırını geçemeyeceği veya herhangi bir izin olmaksızın haciz işlemi gerçekleştirildiği belirtilmelidir. Böylece, hak sahibinin emekli maaşına yapılan haksız haciz işlemi yasal yollarla düzeltilebilir.

Emekli maaşına haciz konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz. Özellikle emekli maaşı ile emekli kredisi çekenlerdenseniz haciz ile ilgili soruların cevaplarını öğrenmelisiniz.

Emekli Maaşı Haczedilebilir mi?

Farklı çalışma türlerine göre çeşitli miktarlarda ve niteliklerde belirlenen emekli maaşları, yaşlılık döneminde kişinin geçimine büyük katkı sağlar. Ancak hem çalışma sürecinden gelen hem de daha sonra yapılan borçlar emekli maaşında kesintilere neden olabilir. Emekli maaşı,sadece belirli borçlar için ve belli miktarlarda haczedilebilir. Bunun yanında maaştan kesinti yapılabilmesi için emeklinin yazılı rızası gereklidir.

Babadan Kalan Maaşa Bloke Konulabilir mi?

Babadan kalan emekli maaşı, dul ve yetim aylığı olarak da bilinir. Evin geçimini sağlayan babanın vefatından sonra geride kalan aile bireylerinin yaşamını sürdürebilmesi için bu aylık bağlanır. Bu aylıktan, tıpkı emekli maaşında olduğu gibi, SGK borçları dışında kesinti yapılamaz. Babadan kalan maaş, yalnızca geçmişten gelen Sosyal Güvenlik Kurumu borçları nedeniyle kesintiye uğrayabilir.

Memur Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emekli maaşlarına nafaka ve SGK borçları dışında haciz konması yasaktır. Memur emekli maaşında ise buna benzer bir yasaklama yoktur. Memur emekli maaşı haciz konması mümkünolan gelir kaynaklarından biridir. sayılı kanun kapsamında olan memurlar için emekli maaşı haczi ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Memur emekli maaşı, SGK’nin yanı sıra kredi gibi kurum borçları nedeniyle de kesintiye uğrayabilir.

Blokeli Emekli Maaşı Ne Demek?

Herhangi bir tüzel kişiye olan resmî borcunuzu belirtilen süre içinde ödemediğiniz takdirde kullanımı engelleme anlamına gelen maaş blokesi ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu durumun işleyişi emekli maaşları için biraz farklıdır. sayılı kanuna göre emekli maaşından SGK ve nafaka hariç hiçbir kesinti yapılamaz. Emeklinin onayı olmadığı sürece her ay aldığı maaşın tamamı veya bir kısmı hiçbir sebeple bloke edilemez. Ancak borçlu yazılı izin verirse emekli maaşı bloke edilebilir.

Emekli maaşına bloke konulmasının farklı bir nedeni bulunur. 12 ay boyunca hareketsiz kalan emekli maaşı hesabı banka tarafından bloke edilir. Blokeli emekli maaşının iadesi, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na sağlanır. Bloke işlemi, sahibi tek başına yaşayıp maaşını çekemeyen veya vefat etmiş hesaplar için uygulanır. Böylece kullanılmayan miktar SGK bütçesine yeniden kazandırılmış olur.

Emekli Maaşı Hangi Durumlarda Haczedilebilir?

Emekli maaşına haciz, kısıtlı durumlarda mümkündür. Yaşlılık sürecinde tek geçim kaynağı olarak belirlenen bu az miktardaki aylık, kişinin kendi izni dışında hiçbir kesintiye uğratılamaz. Örneğin geçmişten gelen bir kredi borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelmesi mümkün değildir. Bunun yanında şahıslar arasında doğan borçlar nedeniyle de emekli maaşının tamamına veya bir kısmına el konulması söz konusu olmaz.

Emekli maaşına haciz gelmesi yalnızca geçmişteki SGK borçlarından ve nafaka ödemelerinden kaynaklanabilir. Maaşın fakirleşmeye neden olmayacak bir kısmına ilgili tutar daha banka hesabına geçerken el konulur. Emekli maaşına haciz uygulanabilecek durumlar sayılı kanunun maddesinde açıkça ortaya konulmuştur.

Vergi Borcundan Emekli Maaşına Haciz Konur mu?

Vergi borcundan emekli maaşına haciz konulması mümkün değildir. Yalnızca SGK ve nafaka borçları için emekli maaşına haciz konulabileceğini hükmeden kanun maddesine vergi borçları dâhil değildir. Bu nedenle hangi türde olursa olsun vergi borçları emekli aylığından kesilmemektedir.

Emekli Maaşına Vergi Dairesi Haciz Koyabilir mi?

Kanun gereği Vergi Dairesi’nin emekli maaşına haciz koyma ve bloke etme hakkı yoktur. Vergi borçları nedeniyle emekli aylığına konulan haciz ve bloke kararlarının kaldırılması gerekmektedir. Bu durum için itiraz dilekçesi yazılmalıdır.

Bankalar Emekli Maaşına Haciz Koyabilir mi?

Emekli maaşı, uzun çalışma sürelerinin ardından yaşlılık döneminde kişinin hayatını idame ettirebilmesi için bağlanır. Bu nedenle emekli izin vermediği sürece nafaka ve SGK borçları dışına kesinti yapılamaz. Kredi ve kart ödemeleri geciktiğinde bile bankaların emekli maaşına haciz ve bloke koyma yetkisi yoktur. Bunun yerine emeklinin evine icra gönderme olanağı bulunur. Bu durumda da her eşyadan birden fazla olmadığı sürece icra işlemi yapılamaz.

Emekli Maaşının Yüzde Kaçı Haczedilebilir?

Emekli maaşı yasalar tarafından hükmedildiği oranda bloke ve hacze uğratılabilir. Emekli maaşını haczetmek için kişiyi fakirleştirmeyecek oranlar belirlenir. Hangi amaçla olursa olsun emekli maaşı yalnızca yüzde 25 oranında haczedilebilir. Niteliği ve miktarı fark etmeksizin tüm emekli maaşlarında haciz oranı yüzde 25’e sabitlenmiştir.

MAAŞKESİNTİ
%%25
TL TL
TL TL
TL TL
TL TL
TL TL
TL TL

Emekli maaşına haciz işlemi yapılan herkes, bu kesintinin nasıl ortadan kaldırılabileceği konusunda araştırmalara girer. Yaşlılık maaşına konulan haciz kararını ortadan kaldırmak için başvurabileceğiniz birkaç yöntem bulunur. Maaş haczi kararlarından kurtulmak için deneyebileceğiniz ilk yöntem tabii kiborcu ödemektir. Borcunuzu ödedikten sonra bunu kanıtlayan bir belgeyi ilgili kuruma sunarak maaş haczine gerek kalmadığını bildirebilirsiniz.

Emekli Maaşından Haciz Nasıl Kalkar?

Emekli maaşına haciz muvafakat iptali ise başvurabileceğiniz ikinci yöntemdir. Borcunuzu ödemek için yeterli paranız yoksa maaşınıza konulan haciz kararını iptal davası ile kaldırabilirsiniz. Bu yöntem, çalışan maaşında dörtte bir oranında iptal imkânı verirken emekli maaşına uygulanan haczin tamamını kaldırma olanağı sunar. Yaşlılık aylığına konulan haciz kararını kaldırmak için İcra Mahkemeleri’ne başvurmak gerekir.

Emekli Maaşı Haciz Durumu Nasıl Öğrenilir?

Emekli maaşına haciz işlemi yapılabilmesi için öncelikli olarak kişiden onay alınması gerekir. Onay verdikten sonra haciz durumunu öğrenmek için ise e-Devlet’ten sorgulama yapabilirsiniz. E-hacizsorgulaması için öncelikli olarak e-Devlet üzerinden vatandaş girişi yapmak gerekir. Kesinti tutarı ve nedeni, e-Devlet’ten yapılan haciz sorgulaması ile detaylı olarak görülebilir. Ana sayfa üzerinden doğrudan haciz kelimesiyle aratılabileceği gibi borçlar arayüzünden de bu işlemler görülebilir. “Haciz nedir? Haciz sorgulama nasıl yapılır?” yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Emekli Maaşına Haciz Geldiğinde Ne Yapılmalıdır?

Emekli maaşına haciz geldiğinde atılması gereken ilk adım mümkünse borcu ödemektir. Borcunuzu ödeme imkânınız yoksa muvafakatname iptali için davaaçabilirsiniz. Haczin yersiz olduğunu belirten biriptal talebidilekçesi ile Vergi Dairesi’ne başvurabilirsiniz. Vergi Dairesi emekli maaşa haciz kaldırma dilekçesini doğrudan işleme koyar. Vergi Dairesi tarafından konan haciz, yazılı dilekçe ile başvurduktan sonra kaldırılabilir.

Vergi borçlarını yapılandırma ve ödeme ise haciz kaldırma için yapılabilecek işlemler arasındadır. Borcunuzu ödemek için düşük faizler ve geri ödeme kolaylığı sunan bankalardan kredi talep edebilirsiniz. “Emekli en fazla ne kadar kredi çekebilir?” yazımızı okuyarak bu süreci nasıl yürütebileceğinizle ilgili fikir edinebilirsiniz.

Emekli Maaşına Hangi Hâllerde Haciz Konulabilir?

Emekli maaşına haciz konulabilmesi için öncelikli olarak hak sahibi kişiden onay almak gerekir. Emekli kişi maaşından kesinti yapılmasına onay vermediği sürece haciz işlemi yapılamaz. Bunun için emekli maaşına haciz konulabilecek hâllerin başında kişi onayı gelir.

Emekliden onay aldıktan sonra haciz işlemi yapılabilmesi için borcun nafaka veya SGK kaynaklı olması gerekir. Üç türde görülen nafaka ödemeleri, her borçta olduğu gibi, emekli maaşının yalnızca dörtte birinden kesilebilir. Nafaka borcu biriktiyse maaş dışında emekli ikramiyesinin tamamına el konulabilir. SGK borçları nedeniyle de emekli maaşının yalnızca dörtte birine haciz konulabilir. SGK prim borcunun ödenmesi için haciz talebi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. Bu durumda siz de borcunuzu kolayca ödeyebilmek için “Emeklilik Borcundan Kurtulmanın Yolları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Emekli Maaşına Haciz Konulamayacağına Dair Yargıtay Kararı Nedir?

Emekli maaşına haciz konulması, devlet tarafından kararlaştırılan kurallar gereğince engellenmiştir. Yalnızca nafaka ve SGK borçları için maaştan dörtte bir oranında kesinti yapılabilir. Emekli maaşına haciz konulamayacağına dair Yargıtay kararı ile bu kurallar kanunlara bağlanmıştır.

Şubat ayında Tüketici Mahkemesi’nde alınan Yargıtay kararına göre emekli maaşına haciz ve bloke konulması usulsüzdür. sayılı yasanın maddesinde ise “Emeklilerin gelir, aylık ve ödemeleri haczedilemez.” açıklaması yer almaktadır. Buna göre ne sebeple olursa olsun nafaka ve SGK borçları dışında haciz işlemi yapılamaz.

Emekli Maaşına Haciz Konulamaz Konulu Dilekçe Örneği

Emekli maaşına konulan haczin ortadan kaldırılabilmesi için hemen hemen herkesin başvurduğu yöntemlerin başında itiraz dilekçeleriyer alır. Haciz itirazı dilekçeleri ile doğrudan Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulabilir. Yaşlılık aylığı haciz itirazı için dilekçede; kişisel bilgiler, konu, açıklama, yasal nedenler, deliller, sonuç ve istem gibi bölümlerin bulunması gerekir. Haciz itirazı dilekçesi şahıs tarafından kolayca hazırlanabileceği gibi bu konuda avukatlardan da yardım alınabilir. Emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneği şu şekildedir:

…… İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Davacı Adı/TC: …….

Davacı Adresi: …….

Davalı Adı/TC: …….

Davalı Adresi:

Konu: sayılı SGK Kanunu Maddesi gereğince;

  1. Emekli maaşıma uygulanan haczin veya blokenin durdurulması,
  2. Şimdiye kadar yapılan kesintinin tarafıma geri iade edilmesine dair talebimden ibarettir.

Açıklamalar:

  1. Alacaklı…… Bankası vekili tarafından………’dan aldığım emekli maaşıma haciz konmuştur. Alacaklı………funduszeue.infoın bugüne kadar maaşımdan yaptığı kesintiler ile………funduszeue.info kesinti gerçekleşmiştir.
  2. SSK ve BAĞKUR’dan emekli olan kişilerin maaşına sayılı kanunun Maddesi ve sayılı yasanın madde funduszeue.info gereğince haciz konulamaz.
  3. İcra Müdürlüğü’ne………….tarihinde yaptığım müracaatıma rağmen maaşımdan haczin kaldırılmadığı ve kesintilerin devam ettiğinden bahisle işbu dilekçeyi yeniden mahkemenize verme zorunluluğu doğmuştur.

Yasal Nedenler: sayılı yasanın maddesi, sayılı yasanın maddesi ve yürürlükteki diğer ilgili kurallar.

Deliller: İcra dosyası, dilekçe ve ispat niteliğindeki tüm deliller.

Sonuç ve İstem:

Yukarıda arz ettiğim sebepler nedeniyle;

  1. Emekli maaşıma konulan haczin durdurulması/iptaline,
  2. Emekli maaşımdan bugüne kadar yapılan tüm kesintilerin toplamına en yüksek yasal faiz eklenerek tarafıma iade edilmesine,
  3. Tüm yargılama giderlerinin davalıya yüklenmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.

Emekli maaşına haciz konulur mu, icra gelir mi? İşte, kanundaki dayanağı

Haberin Devamı

Emekli maaşına haciz konulur mu sorusu son günlerde merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, emekli maaşına haciz konulur mu, icra gelir mi? İşte, konunun kanundaki dayanağı

Emekli maaşına haciz konulur mu?

Emekli maaşına haciz konulamamaktadır. Konuyla ilgili kanuni bilgi ise şu şekildedir;

MADDE (Değişik birinci fıkra: 17/4//56 md.) Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası