glikoz alerjisi nedir / Buğday Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? – Besin Alerjisi Derneği

Glikoz Alerjisi Nedir

glikoz alerjisi nedir

Laktoz intoleransı
Laktoz (süt şekeri) birçok gıdada bulunan, normalde ince bağırsakta laktaz enzimiyle bileşenleri olan galaktoz ve glikoza parçalanan bir disakkarittir. Yalnızca, monosakkarit olan bu moleküller ince bağırsak duvarı boyunca emilebilir.
Laktaz enzimi eksikliğinde, laktoz yıkılamaz ve dolayısıyla emilemez. Laktoz, sindirilmemiş olarak kolonda kalarak normalde orada bulunan bağırsak bakterilerince fermente edilir. Bu nedenlerle, laktoz intoleransı enzim yetersizliğine bağlıdır ve immün sistemin süt bileşenlerine karşı reaksiyon verdiği süt alerjisiyle karıştırılmaması gerekir.

Image title
Laktoz intoleransı olan hastalarda semptomlara neden olan faktörler nelerdir?
Sindirilmemiş laktoz molekülleri kolonda karbon dioksit (CO2), kısa zincirli yağ asitleri, hidrojen ve metan gibi bakteri fermantasyonu ürünleriyle sonuçlanmaktadır. Laktoz molekülleri ozmotik olarak aktiftir de. Bu süreçlerden kaynaklanan gazlar ve kolonda içeriye ozmotik olarak indüklenen su akışı aşağıdaki semptomlara neden olur: 

  • Şişkinlik
  • Gaz oluşumu
  • Meteorizm (karnın davul gibi gerginliği)
  • Kramplı mide ağrısı
  • İshal
İnce bağırsakta meydana gelen azalmış glikoz emilimi, aynı zamanda geçici olarak yorgunluk semptomlarına neden olabilir. 


Laktoz intoleransında, genetik olan primer form ile sekonder olan kazanılmış form daima ayırt edilmelidir; çünkü bu ayırım tedavi için kritiktir.


Primer (yetişkin) laktoz intoleransı dünya çapında en sık rastlanan enzim yetersizliğidir
Tüm memelilerde olduğu gibi insanlarda laktazın üretimi, anne sütünden kesilme sonrası azalmaktadır. Yoğun süt çiftçiliği yapan toplumlarda, yaklaşık yıl önce mutasyon taşıyıcılığı bakımından yaşam boyu süren laktaz sürekliliğini sağlayan koruyucu mutasyonlar gelişti. Avrupa’da laktozun yaşam boyu tüketimine yönelik bir adaptasyon olarak, DNA’daki laktaz  
geninin pozisyonunda bulunan sitozin (C→ laktaz üretiminde azalma), timidinle yer değiştirdi (T → laktaz sürekliliği).


Alman popülasyonunun yaklaşık %75’inde bu gen varyantı mevcut olduğundan Almanya’da primer ve sekonder laktoz intoleransı ayrımının doğrulanması gerekliliği ortaya konmuştur.
Bu koruyucu mutasyonu taşımayan hastalarda laktaz üretimi yaşam süresince azalmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, popülasyonunun %25’inin yaşamı boyunca laktoz intoleransı geliştireceği varsayılmaktadır.


Image title
Yeni analitik yöntemler sayesinde daha yüksek duyarlılık
Bugün, %25 figürünün fazla tahmin edilmiş olduğunu biliyoruz; çünkü genellikle araştırılan C → T mutasyonu tek başına laktaz üretiminin sürekliliğinden sorumlu değil. Avrupa’daki gelişime paralel olarak, diğer bölgelerde de süt şekerinin yaşam boyu tüketimine yönelik adaptasyonlar gelişti. Laktaz genindeki laktaz sürekliliğiyle ilgili diğer genetik varyantlar, C → G, C → T, G → A, ve T → G polimorfizmleridir.


Bu genetik varyantlar, laboratuarımızda incelenen vakaların yaklaşık %10’unda ortaya çıkmaktadıfunduszeue.info bu ek mutasyonlar Alman nüfusunda da mevcuttur. Bu gerçek, analitik teknolojinin son teknoloji olan DNA dizilemesine doğru değişmesiyle sonuçlanarak tartışmasız biçimde tüm sorumlu mutasyonların tespit edilmesine yol açmıştır. Sonuç olarak, hastaların ek %10’unda (bir başka) koruyucu mutasyon belirlenebilir.


Image title

Bunun anlamı, Almanya’da popülasyonunun yaklaşık %15’inin primer (genetik olarak belirlenmiş) laktoz intoleransından muzdarip olduğudur. Bugün, genetik test, genetik yatkınlığın güvenilir şekilde primer (genetik) laktoz intoleransına atfedilebilmesine olanak sağlamaktadır

Image title

Şekil:Laktaz üretimi
Tüm memelilerde olduğu gibi insanlarda laktaz üretimi normalde sütten kesilme sonrası yavaş yavaş azalmaktadır. Süt şekerinin yaşam boyu tüketilmesine yönelik bir adaptasyon olarak, her nasılsa, koruyucu mutasyonlar olan C → T, C → G, C → T,   G → A ve T → G mutasyonları gelişmiştir. Her birisi yaşam boyu süren laktoz sürekliliği getirmektedir. Biz laboratuarda hastanın bu genetik varyantlardan herhangi birisini taşıyıp taşımadığını bulmak üzere test yapıyoruz.

Laktoz intoleransının sekonder formunda laktaz üretimi genetik sebebiyle değil, altta yatan başka bir hastalığın sonucu olarak azalmıştır.
Sekonder laktaz yetersizliği kendisini örneğin, hücre bölünmesini durdurucu tedavi veya antibiyotik tedavisi verildiği zaman ya da Çölyak veya Crohn hastalığı olan kişilerde ince bağırsak epiteline (laktazın sentezlendiği yere) zarar vermek olarak gösterebilir.


İkincil nedeni olan laktaz yetersizliği geçicidir ve bağırsak epiteli yenilendikten sonra tekrar düzelebilir. Mevcut laktoz intoleransını doğrulamak amacıyla tanıda laktoz yükleme testi kullanılmaktadır.


Image title
Şekil:Laktozun uygulanmasını takiben kan şekerinde hiç artış yok ve semptomların gelişimi laktoz intoleransını belirtiyor. Diyabetes mellituslu veya anormal bakteri kolonileşmesi olan hastalarda yalancı negatif sonuçlar ortaya çıkabilir. Hastalıklar ve gastrik boşalma sonuçları etkileyebilir- mideden hızlı geçiş yüksek kan şekeri değerleriyle, yavaş geçişse düşük değerlerle sonuçlanır.

Sadece genetik test primer ve sekonder laktoz intoleransı arasındaki farkı gösterebilir.
Primer ve sekonder laktoz intoleransı arasındaki farkı göstermek amacıyla genetik test kullanılabilir. Bu sebeple, laktoz intoleransı genetik testi, laktoz yükleme testinde pozitif çıkan tüm durumlarda takip testi olarak tavsiye edilmektedir.

Bunun terapötik önemi çok fazla çünkü primer laktoz intoleransı formu olan hastalarda tek muhtemel tedavi laktozsuz diyet veya düşük laktozlu diyet, ya da hayat boyu laktaz preparatları kullanmaktır. Oysa laktoz intoleransının sekonder formu olan hastalarda bu tedavi, yalnızca bağırsak epiteli rejenere oluncaya kadar yani nedenin ortadan kalkmasını takiben ve altta yatan hastalık tedavi oluncaya kadar gereklidir. Sekonder laktoz intoleransı durumunda yaşam boyu süren laktozsuz diyet gerekli değildir. 

Belirgin klinik semptomlar varsa, yükleme testine alternatif olarak hasta için stres sebebi olmayan laktoz intoleransı genetik testi de laktoz intoleransının ayırıcı tanısında kullanılabilir.


Image title

Sekonder laktaz yetersizliğinin sebebi çoğunlukla kronik inflamatuvar bağırsak hastalıklarıdır
Sekonder laktaz yetersizliğinin muhtemel nedenleri olarak, süt ürünleri alerjilerini ve bununla ilgili disbiyozları bir kenara bırakırsak en başta kronik inflamatuvar barsak hastalıklarının ekarte edilmesi gerekir. Crohn hastalığı veya ülseratif kolitten şüpheleniliyorsa, genetik belirteçler olan NOD2’nin ve ATG16L1’in belirlenmesi faydalı olabilir. Crohn hastalığında biriken, doğrulanabilir ASCA ve pankreatik asiner hücre otoantikorları ya da goblet hücresi otoantikorları ile pANCA ile ilişkili ülseratif kolit laboratuar testleriyle belirlenebilir.

Çölyak hastalığının tanısı hakkında ayrıntılıbilgi için

Gerkli örnek materyaller

Genetik laktoz intoleransı testi:2 ml EDTA’lı kan.
Kan numunesinin laboratuara taşınması kargo&kurye yoluyla yapılabilir. Genetik test için hastanın imzalı onamı gerekmektedir. 

Diğer sorularınız için lütfen  numaralı telefonu arayarak veya funduszeue.info üzerinden Online İletişim formunu  doldurarak yada [email&#;protected]adresine mail  ile bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Laktoz yükleme testi:

  • Kan glikozu değerinin belirlenmesi için açlık kan örneği alınır. (sitratlı/sodyum florürlü tüp)
  • Hasta ml su içerisinde 50 g laktoz veya 2 g laktoz/kg vücut ağırlığı oranında laktoz içer.
  • Daha sonra kan glikozu değerinin belirlenmesi için 30, 60, 90 ve dk. kan numuneleri alınır.(Her birisi sitratlı/sodyum florürlü tüp)
Literatür

  • Imtiaz et al. (). The T/G variant upstream of the lactase gene (LCT) is the founder allele of lactase persistence in an urban Saudi population. J Med Genet. 44(10)
  • Ledochowski et al. (). Laktoseintoleranz. J Ernährungsmed. 5(1)
  • Mattar et al. (). Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clin Exp Gastroenterol. –
  • Nilsson &Olsson (). Simultaneous genotyping of the three lactose tolerance-linked polymorphisms LCT C>G, LCT C>T and LCT T>G with Pyrosequencing technology. Clin Chem Lab Med. 46(1)
  • Tishkoff et al. (). Convergent adaptation of human lactase persistence in Africa and Europe. Nat Genet. 39(1)

kaynağı değiştir]

Birincil, ikincil, gelişimsel ve konjenital olmak üzere dört tür laktoz intoleransı vardır.[1] Birincil laktoz intoleransı, insanlar yaşlandıkça üretilen laktaz miktarının azalmasıyla ortaya çıkar. İkincil laktoz intoleransı, ince bağırsağın yaralanmasından kaynaklanır. Bu yaralanma, enfeksiyon, çölyak hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı veya diğer hastalıkların sonucu olabilir.[4]Prematüre bebeklerde gelişimsel laktoz intoleransı oluşabilir ve genellikle kısa bir süre içinde düzelir. Konjenital laktoz intoleransı, doğumdan sonra çok az veya hiç laktaz üretilmemesini kapsayan nadir görülen bir genetik bozukluktur.

Tanı ve yönetim[değiştir Zaten Destekçiyim

Şarküteri ürünleri, özellikle de süt ve peynir, insanların günlük öğünlerinin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Özellikle bu besinlerin kalsiyum kaynağı oluşu, erken yaşlardan itibaren beslenmemizde önemli bir yere sahip olmasını sağlamaktadır.

İçerdiği yüksek mineral ve protein içeriğine ek olarak sütün önemli bir bölümünü süt şekeri yani laktoz oluşturur. Laktoz, kimyasal yapı olarak glikoz ve galaktozun birleşmesinden oluşur ve neredeyse bütün memelilerin sütünde bulunan bir karbonhidrat türüdür.

Farklı karbonhidrat türlerinin yapıtaşlarını gösteren bir şemaLumen Learning

Sindirim açısından laktoz, ince bağırsakta bulunan laktaz enzimi tarafından glikoz ve galaktoza geri parçalanır ve bu enzim yeterince üretilmediğinde laktozun sindirimi sağlanamaz ve oluşan bu duruma laktoz intoleransı (hassasiyeti) adı verilir. Aslında ilk etapta sanılandan daha yaygın olan laktoz intoleransı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyanın %65'inde görülmektedir!

Laktoz tüketiminden 30 dakika 2 saat içerisinde kendini gösteren mide bulantısı, gaz, karın ağrısı, mide spazmı, şişkinlik ve ishal semptomları ile kendini gösteren laktoz intoleransı genellikle çocukluk sonu ile gençlik başlangıcı dönemlerinde yani 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Bu hassasiyetin 3 sebebi olabilir.

  1. Doğuştan: Laktaz üretimi için gerekli olan LAC geni bazı kişilerde bulunmaması doğuştan laktoz hassasiyetine sebebiyet vermektedir ama bu durum çok nadir görülen bir durumdur.
  2. Hastalık: Bağırsakların düzgün çalışmasını etkileyen bazı hastalıklar (örneğin: çölyak hastalığı) laktoz intoleransını tetikleyebilir.
  3. Yaş: Laktaz üretiminin azalmasında en yaygın görülen sebep yaştır. Bu da yetişkinlerin neden daha çok etkilendiğini açıklamaktadır.

Laktoz intoleransının tanısı için 2 test türü uygulanmaktadır. Bu testler ve uygulamaları şu şekildedir;

  1. Laktoz Tolerans Testi: Kişiye laktoz içeren bir sıvı (genellikle inek sütü) içirilip ardından 2 saatte bir olmak üzere kan şekeri ölçümü yapılır. Kan şekerinin yükselmesi, kanda glikoz seviyesinin arttığı yani laktozun yapıtaşlarına sindirebildiğini gösterir. Bu durumda laktoz intoleransı olarak tahmin edilen semptomlar başka bir bağırsak hastalığının göstergesi olabilir.
  2. Hidrojen Nefes Testi: Kişiye laktoz içerikli bir sıvı içirilip nefesindeki hidrojen seviyesi ölçülür. Nefesteki hidrojen oranının artması laktoz intoleransına işarettir.

Kişinin laktoz intoleransı olması yaşam kalitesi bir miktar düşürse de durum hakkındaki bilginin artması sayesinde tamamen çok fazla etkilenmeden yaşanabilmektedir. Çoğu şarküteri markasının üretmeye başladığı laktozsuz süt, yoğurt ve peynirler sayesinde laktoz intoleransı olan bireyler de şarküteri ürünlerinden kopmadan hayatını sürdürebilmektedir.

Henüz tedavi edici bir ilaç olmasa da, laktaz enzimi içeren bazı haplar sayesinde semptomların yaşanmasını engellemektedirler. Laktoz intoleransı sebebiyle süt ve süt ürünlerinin tamamen kesilmesi de çözümlerden biri olsa da bu konuda dikkat edilmesi nokta kalsiyum ve D vitamini içeren besin miktarının arttırılması gerektiğidir.

Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %% reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık Daha fazla göster

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, % reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Son olarak bazı ilaçlarda, özellikle de efervesan (yani suda çözünebilen) tablet ilaçlarda bütünlüğü korumak adına laktoz kullanılmaktadır. Bu sebeple laktoz intoleransı olan kişiler için alınacak ilaçların içeriğine bakmak önemli olacaktır. İlaç direkt olarak laktoz içermese bile kullanılan bazı maddeler laktoz gibi davranarak semptomların gösterilmesine sebebiyet vermektedir. Hatta ameliyat sebebi ile alınan anestezilerde laktoz intoleransı bu nedenle önem verilen bir noktadır.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma