yurt dışından araba getirmek 2018 / A'dan Z'ye yurt dışından Türkiye'ye araç götürme Cevapsız soru kalmayacak - Arti33

Yurt Dışından Araba Getirmek 2018

yurt dışından araba getirmek 2018

Yolcu Beraberi Taşıtlar

08 Nisan

Ukrayna’da yaşanan savaş ve olağan dışı durum nedeniyle yapılan düzenleme


1. Soru:

Ukrayna’da yaşanan savaş ve olağan dışı durum nedeniyle bu ülkeden başlayan göç ile birlikte Türkiye’ye anılan ülkede tescilli taşıtlarıyla birlikte giriş yapmak isteyenlere yönelik bir düzenleme var mı?
Ukrayna’da yaşayan; ancak, giriş yapmak istedikleri tarihten önceki bir sene içerisinde en az gün yurt dışında geçirmiş olma şartını sağlamayan kişilerin savaşın başladığı tarihi itibarıylaTürkiye’ye anılan ülkede tescilli taşıtları ile birlikte giriş yapmak istemeleri durumunda taşıtlarına 90 gün geçici ithal izni verilecek; bu sürenin sonunda savaş ve olağan dışı durumun devam etmesi halinde hak sahibinin en yakın gümrük idaresine başvurması halinde 90’ar gün süre uzatımı yapılacaktır.

Pandemi süresince süre uzatımı ve sağlanan kolaylıklar

1. Soru: Geçici ithalat edilen kara taşıtlarının süre uzatımına ilişkin yeni bir düzenleme var mı?

Evet. Süre uzatım talepleri Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1)’nin 17 nci maddesi kapsamında değerlendirilecek olmakla birlikte;
yaş üzeri kişilerin,
yaş üzeri olmayan ancak kronik rahatsızlığı (bağışıklık baskılayıcı tedavi alanlar, kanser hastaları, organ nakli, kemik iliği/kök hücre nakli yapılan hastalar, kronik akciğer hastaları, şeker hastaları, komplike hipertansiyon, dekompanse kalp yetmezliği, akut koroner sendrom geçiren hastalar, kronik karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar vb) bulunan kişilerin (ibraz edilecek sağlık raporlarında istirahat süresinin bulunması şartı aranmaksızın),
Gümrük idarelerine süre uzatımı talebinde bulunmaları halinde, tarihine kadar süre uzatımı yapılması uygun bulunmuştur.


2. Soru: / sayılı Bakanlar Kurulu Kararına eklenen Geçici 3 üncü Madde kapsamında getirilen kolaylıklar devam ediyor mu?

Hayır. Geçici 3 üncü madde tarihine kadar geçerli olacağından söz konusu madde kapsamında getirilen kolaylıklar da tarihi itibariyle yürürlükten kalkacaktır. Taşıtlara ilişkin işlemler / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1) hükümleri çerçevesinde yürütülecektir.

Turistik Kolaylıklar Kapsamı Taşıtlar

1. Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından kimler taşıt getirebilir?

29/9/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca olağan durumda Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet eden, diğer bir ifadeyle yurtdışında yerleşik olan kişiler ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını turistik kolaylıklar kapsamında geçici olarak getirebilirler.

2. Soru: Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir?

Yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye’ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az gün fiilen yurtdışında bulunmasıdır.

3. Soru: Yurtdışında yerleşik olmak için gün yurtdışında bulunmak yeterli midir?

Hayır. Taşıt getirecek kişinin yurtdışında yerleşim yeri bulunması ve ikamet tesis etmesi şarttır. Gemilerde çalışan, şantiyede geçici süreyle görev yapan veya otelde kalan vatandaşlarımız son 1 yılın gününü fiilen yurtdışında geçirseler de yurtdışında ikamet tesis etmediklerinden dolayı yurtdışında yerleşik sayılmazlar.

4. Soru: Gün Hesabı Nasıl Yapılır?

Yurtdışında yerleşik olma koşulundaki günlük süre hesabı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden temin edilen pasaport giriş çıkış kayıtlarına göre program vasıtasıyla yapılır. Pasaport veya kimlik bilgileri programa girilir, program Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 1 yıl ( gün) giderek Türkiye’de ve yurtdışında kalınan süreleri hesaplar. Yurtdışında yerleşik olma durumunun hesaplamasını aşağıdaki örnek ile açıklayabiliriz.

tarihinde Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isteyen kişinin ’den geriye doğru 1 yıl yani tarihleri arasında yurtdışındaki kalış süreleri hesaplanır. günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı ve taşıtsız deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır. Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek bulunmamaktadır.

Türkiye’ye Giriş

Yurtdışında Kalınan Süre

Ulaşım Türü

90

Havayolu

90

Demiryolu

45

Karayolu

Yurt Dışında Kalınan Toplam Süre

gün

5. Soru: Yurda giriş-çıkış bilgilerine nereden ulaşılabilir?

Vatandaşlarımız, Türk pasaportlarıyla yapmış oldukları yurda giriş çıkış işlemlerine ilişkin bilgilerini tüfunduszeue.info adresinden sorgulayabilirler.
Ayrıca kişiler pasaportlarında bulunan giriş-çıkış tarihlerinden de yurtdışında kaldıkları süreleri hesaplayabilirler.

6. Soru: Yurtdışından emekli olan kişiler yurtdışında gün bulunmadan taşıt getirebilir mi?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olan kişilerin emeklilik tarihinden sonra Türkiye Gümrük Bölgesine ilk defa getirecekleri kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için gün yurtdışında bulunma şartı aranmaz.

7. Soru: Taşıtın getirilebileceği ülke konusunda herhangi bir kısıtlama var mı?

Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler. Örneğin, Almanya’da yerleşik bir kişi Fransa’dan satın aldığı taşıtı geçici olarak Türkiye’ye getirebilir.

8. Soru:

Türkiye’de ikamet eden ve yurtdışı yerleşiklik şartını sağlamayan biri Gürcistan’dan satın alacağı taşıtı 2 yıl süreyle Türkiye’de kullanabilir mi?


Türkiye’de ikamet eden kişilerin yurtdışından taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır. Bazı internet siteleri ve oto galerileri, vatandaşlarımızın yurtdışından düşük ücretler ödeyerek alacakları lüks araçları Türkiye’de sorunsuz olarak kullanabileceğine ilişkin yanlış bilgiler sunmaktadırlar. Bu iddialar vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik olup tamamen Gümrük mevzuatına aykırı bilgiler ihtiva etmektedir. Bakanlığımız birimlerince bu tür usulsüz kullanımlar tespit edilerek cezai işlem uygulanmakta ve araçların yurtdışı edilmeleri sağlanmaktadır.

9. Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?

Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi kişilerin (emekliler dahil) taşıtları Türkiye’de güne kadar kalabilir.

Soru: Yabancılara ait taşıtlara da gün süre verilecek mi?

Yabancı uyruklu kişilerin (mavi kart hamili olanlar hariç) taşıtlarına verilecek süre bu kişilerin Türkiye'de kalma süresinden uzun olamaz. Oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere günde toplam 90 gün süre verilir. (Örneğin Sarp Sınır Kapısından Türkiye’ye kimlikle giriş yapan Gürcistan vatandaşına verilecek süre günde 90 günü geçemeyeceğinden taşıtına da en fazla 90 gün süre verilir.) Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına verilecek süre ise ikamet tezkeresinde belirtilen süre kadar olabilir ve bu süre günden uzun olamaz.

Soru: Tüzel kişiliklere ait taşıtlara gün süre verilecek mi?

Tüzel kişiliklere ait taşıtların (otomobil, minibüs, arazi taşıtı, kamyonet ve motosiklet) vekâletname ile Türkiye’ye getirilmesi halinde 90 güne kadar süre verilir.

Soru: günlük sürenin tamamını kullanan veya yerleşim yeri şartını sağlamayan kişiler taşıtıyla Türkiye’ye giriş yapabilir mi?


günlük sürenin tamamını kullanan veya yerleşim yeri şartını sağlayamayan kişiler şartları sağlayana kadar taşıt getiremezler. Ancak, söz konusu kişiler Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik ise bu ülkelerde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarını yılda bir kez olmak üzere bir ay süre ile getirebilirler.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıta verilen süre aşılırsa cezası var mıdır?

Taşıtların yurtta kalma sürelerini; 1 (bir), 2 (iki) ve 3 (üç) aya kadar aşması durumunda yılı için sırasıyla TL, TL ve TL para cezası uygulanır.
3 (üç) ayı geçen süre aşımlarında ise, sayılı Gümrük Kanunun maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ (dörtte biri) oranında para cezası tahsil edilir.

Soru: Kişisel kullanıma veya tüzel kişiliklere ait eşya ve yolcu taşımayan ticari kullanıma mahsus kara taşıtları için gümrük idaresine ibraz edilmesi gereken belgeler nelerdir?

Taşıtın mülkiyet belgesi (taşıt, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname veya kiralama sözleşmesi), taşıtı getiren kişinin ehliyeti, taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu (ülkeye göre resmi hüviyet), yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgesi ile Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümeli belgenin ibrazı gerekir.

15. Soru: Önbeyan nedir?

Yurtdışında yerleşik kişiler seyahatleri öncesinde kendilerine ve taşıtlarına ait bilgileri cep telefonu, tablet ya da bilgisayarlarından gümrük kapılarına bildirebilecektir. Uygulaması başlayan ve Bakanlığımızın funduszeue.info adresinden veya “e-Devlet Kapısı” üzerinden (funduszeue.info) ulaşılabilen Taşıt Önbeyan uygulaması sayesinde gümrük kapılarında işlemler daha hızlı ve akıcı bir şekilde tamamlanacaktır. Ayrıca kapılardaki bekleme süresi asgari düzeye inecektir.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamı taşıt pasaporta kaydedilir mi?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlar pasaporta kaydedilerek, süre sonuna ilişkin meşruhat düşülür.

Soru: Bu işlemler için gümrük idaresine ödeme yapılması gerekiyor mu?

Bu işlemler için gümrük idaresince herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Soru: Türkiye’de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) kişiler yurtdışından geçici araç getirebilir mi?

Türkiye’de yerleşik bir kişinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.

Soru: Yerleşim yerini Türkiye Gümrük Bölgesine kesin olarak nakleden veya yurtdışına görevli olarak atanıp kesin dönüş yapan kişiler turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirebilir mi?

Yurtdışı göreve atanma, öğrenim görme, çalışma vb. sebeplerle yurtdışına giden kişilerden kesin dönüş yapanların ikametlerini Türkiye'ye nakletmeleri sebebiyle turistik kolaylıklardan faydalanarak 2 yıl süreyle yabancı plakalı taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.


Soru: Türkiye’de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) bir kişi yurtdışında yaşayan akrabası/arkadaşı/eşi tarafından getirilen taşıtı kullanabilir mi?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde araç sahibi ile hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı sayılı Gümrük Kanununun inci maddesi uyarınca cezai işlem uygulanır. Taşıt yurtdışı edilir.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtı hak sahibi (malik veya vekalet yoluyla getiren kişi) dışında Türkiye’de kimler kullanabilir?

Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıt;hak sahibinin Türkiye’de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, anne, baba ve çocukları tarafından kullanıfunduszeue.info durumda, taşıt hak sahibinin araç içinde bulunması gerekmemektedir. Ancak, taşıt sahibi yurtdışındayken Türkiye’de kalan taşıt park halinde bırakılır, hiç kimse tarafından (ana, baba, eş ve çocuklar dahil) kullanılamaz

Soru: Yurtdışında yerleşik bir kişi başka bir şahıs adına kayıtlı taşıtla Türkiye’ye giriş yapabilir mi?

Taşıtın mülkiyet sahibi dışında yurtdışında yerleşik başka bir şahıs tarafından vekaleten getirilmesi mümkündür. Taşıtın sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekâleten getirilmesi halinde hem vekâleten taşıtı getiren kişi hem de taşıt sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma ve gün koşulunu sağlaması gerekir.
Vekâleten getirilen taşıtlar için giriş esnasında gümrük idaresine geçerli bir vekâletname ibraz edilmesi gerekmektedir.

Soru: Yurtdışında yerleşik bir kişi yurtdışında yerleşik tüzel kişi adına kayıtlı taşıtla Türkiye’ye giriş yapabilir mi?

Yurtdışında yerleşik şirket adına kayıtlı taşıtlar ancak yurtdışında yerleşik şirket çalışanları veya ortakları tarafından vekâleten getirilebilmektedir.

Soru: Vekâlet belgesi olarak neler kabul edilmektedir?

  • Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,
  • Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,


  • Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,

  • Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,

  • Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

  • Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeleri
  • Vekâlet belgesi olarak kabul edilir.

    Soru: Türkiye’de yerleşik (yurtdışında ikameti bulunmayan) bir kişi yurtdışında yaşayan akrabası/arkadaşı/eşine ait taşıtı vekâleten Türkiye’ye getirebilir mi?


    Türkiye’de yerleşik bir kişinin, yurtdışında yerleşik başka bir kişiye ait taşıtı vekâleten de olsa geçici olarak ithal etmesi mümkün değildir.

    Soru: Türkiye’de yerleşik yabancı uyruklu eşler araç getirebilir mi?

    Yabancı olan eşin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında gün bulunması gerekmektedir. Ayrıca turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır. Kişinin yurtdışında yerleşik olup olmadığı göz önünde bulundurulur.

    Soru: Türk vatandaşlığından çıkan veya çifte vatandaş olanların turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirmesi mümkün müdür?

    Turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirilebilmesi için uyruğun bir önemi yoktur. Yurtdışında yerleşik olmak yeterlidir.

    Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen yurtdışında yerleşik şirket adına kayıtlı taşıtlar Türkiye’de ki merkez/şube/acente faaliyetlerinde kullanılabilir mi?

    Turistik kolaylıklar kapsamı taşıtların Türkiye’deki merkez/şube/acente faaliyetlerinde kullanılması mümkün değildir. Taşıt yalnızca getiren kişi ve bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, usul veya füruu olan kişilerce kullanılabilir.

    Soru: Çifte pasaport sahibi kişiler birden fazla taşıt getirebilir mi?

    Geçici ithalat hükümleri çerçevesinde turistik kolaylıklar kapsamında kişisel kullanıma mahsus sadece bir adet yabancı plakalı araç Türkiye’ye getirilebilir. Türk ve yabancı pasaportlarla yapılan giriş çıkışlar bir bütün olarak değerlendirilir.

    Soru: Taşıt ile birlikte römork ya da motorsuz karavan getirilebilir mi?


    Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtı ile birlikte römork ya da motorsuz karavan getirilebilir.


    Soru: Türkiye’ye taşıt ile giriş yaptıktan sonra verilen süre bitmeden taşıt ile birlikte yurtdışına çıkılması halinde gün yurt dışında bulunmadan aynı taşıtla veya başka bir taşıtla geri dönmek mümkün mü?

    Geçici ithalat izin sürelerinin tamamını kullanmadan taşıtıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkan kişilerin yurtdışında yerleşik olma şartını sağlaması halinde kullanılmayan süreler verilerek taşıtın girişine izin verilir. gün yurtdışında bulunma şartının her girişte sağlanması gerekir.
    Ancak geçici ithalat izin sürelerinin tamamını kullanmadan taşıtıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkan emeklilerin, izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye Gümrük Bölgesine girişlerinde gün koşulu aranmaz.

    Soru: Verilen sürenin tamamının kullanılmasından sonra tekrar ne zaman taşıt getirilebilir?

    Süresinin tamamını kullanan kişi çıkış tarihinden itibaren gün yurtdışında bulunmadan aynı veya farklı bir taşıtı Türkiye’ye getiremez. Yeniden taşıt getirilebilmesi için gün yurtdışında bulunulması gerekir.

    Soru: Süresi bitmiş taşıt sınır kapısından giriş-çıkış yaparsa tekrar gün süreyle Türkiye de kalabilir mi?


    Süresi bitmiş taşıtın yurtdışında gün bulunmadan sınır kapısından giriş-çıkış yaparak tekrar getirilmesi mümkün değildir.

    Soru: Süresi bitmiş taşıt mülkiyet değişikliğiyle yeniden Türkiye’ye getirilebilir mi?

    Mülkiyet sahibinin yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Satın alan kişi eğer yurtdışında yerleşikse taşıt getirmesine izin verilir.

    Soru: gün süreyle Türkiye’de kaldıktan sonra yurtdışına çıkan taşıt sahibi taşıtsız olarak Türkiye’ye gelebilir mi?

    Taşıtsız olarak Türkiye’de bulunma süreleri hakkında gümrük mevzuatı açısından bir kısıtlama bulunmamaktadır.

    Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtın yaşı ile ilgili bir kısıtlama var mıdır?

    Gümrük mevzuatı açısından turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtın yaşı ile ilgili sınırlama bulunmamaktadır.

    Soru: Getirilen taşıtın direksiyonunun sağda olması bir engel midir?

    Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen sağdan direksiyonlu taşıtlar için Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi uyarınca bir kısıtlama bulunmamaktadır.

    Soru: Kiralayarak taşıt getirilebilir mi? Ne kadar süre verilir?

    Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin kiralayarak taşıt getirmesine izin verilir. Kiralanarak getirilen taşıtlara verilecek süre, kişinin vatandaşlık ve oturumuna bağlı olarak, günlük süreyi de aşmamak kaydıyla kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun olamaz.

    Soru: Taşıt Türkiye’de bırakılarak yurtdışına çıkılabilir mi?

    Taşıtı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkmak için en yakın gümrük idaresine başvurulmak suretiyle aşağıdaki işlemlerden birinin yapılması g
    erekir.

    • Taşıtın gümrük idaresine teslim edilmesi,
  • Taşıtın başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin Tebliğin 7 funduszeue.info ekinde yer alan örneğe uygun olarak düzenlenen, iki nüsha imzalı taahhütnamenin her çıkışta gümrük idaresine sunulması ve bu talebin gümrük idaresince uygun bulunması.



  • Pasaport işlemleri sırasında söz konusu işlemlerin gerçekleştirilmediğinin tespit edilmesi halinde izin hak sahibi, pasaport işlemlerinden önce gümrük idaresine yönlendirilecektir. Bu sebeple herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için taşıtsız olarak yurtdışına çıkmadan önce en yakın gümrük idaresine başvurulması gerekmektedir.

    Soru: Gümrük idaresinin bilgisi dışında taşıtı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkmanın cezası var mıdır?


    Taşıtlarını gümrüğün denetimine bırakmadan veya taahhütname ile gümrük idaresinden izin almadan yurtdışına çıkan kişiler haklı bir sebepleri bulunduğunu ispat edemezlerse haklarında, tespit tarihine kadar yapılan tüm çıkışlar için bir defa Gümrük Kanunun inci maddesi uyarınca para cezası uygulanır.

    Soru: Taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılması halinde yurtdışında bulunulan süreler taşıtın Türkiye’de kaldığı süreden sayılır mı?

    Gümrük idaresinin denetimine bırakmadan, taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılması halinde taşıtın süresi işlemeye devam eder.

    Soru: Gümrük idaresine veya Yediemin otoparkına geçici olarak teslim edilen taşıt burada ne kadar süre kalabilir?

    Gümrük idaresine veya Yediemin otoparkına bırakılan taşıtlar, taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 3 (üç) ay süreyle gümrük gözetiminde kalabilir. Bu sürenin 3 ay daha uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar hakkında herhangi bir adli veya idari araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma bulunmaması halinde tasfiye hükümleri uygulanır.

    Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye’ye getirilen taşıt gümrüğe terk edilebilir mi?
    ,
    En yakın gümrük idaresine dilekçe ile başvurularak taşıt gümrüğe terk edilebilir. Gümrüğe terk edilecek taşıta ilişkin yasal olarak tahakkuk eden vergi ve cezalar varsa bunların ödenmesi gerekir.

    Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıt Türkiye’de satılabilir mi?

    Turistik kolaylıklardan istifade edilerek geçici ithali yapılan taşıt Türkiye’de yerleşik olsun ya da olmasın bir başkasına satılamaz.

    Soru: Sürenin tamamını kullanarak yurtdışına çıkarılan taşıt gün yurtdışında kalmaksızın taşıt sahibinin eşi/çocukları/annesi/babası/arkadaşı tarafından vekâleten Türkiye’ye getirilebilir mi?

    Taşıtın tekrar Türkiye’ye vekâleten getirilebilmesi için en az gün yurtdışında kalması gerekmektedir.

    Soru: Taşıtın sigortası Türkiye’de geçerli değilse taşıtın girişine izin verilir mi?

    Türkiye’ye girişte geçerli bir sigorta poliçesi ibrazı zorunludur. Taşıtın sigorta poliçesinin bulunmaması ya da Türkiye’de geçerli olmaması durumunda gümrük idaresine en yakın yerden sigorta poliçesi düzenletilebilir.

    Soru: Taşıtla yurtdışına çıkış yaparken ya da taşıtı gümrük idaresine bırakırken gümrük idaresince yapılması gereken işlemler nelerdir?

    Taşıtın bilgisayardaki giriş kaydı kapatılır ve pasaporttaki “taşıt vardır” kaşesi iptal edilir.

    Soru: Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?

    funduszeue.info linkinden ulaşılması mümkündür.


    Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ve Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu Kapsamı Taşıtlar


    Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi (YTGGK) ve Yabancı taşıtlar geçici giriş formu (YTGGF) nedir?

    Yabancı taşıtlar geçici giriş formu ise, çift uyruklu Türk vatandaşları hariç olmak üzere, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, Türkiye’ye belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak için gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için gümrük idarelerince teminat karşılığında düzenlenen ve yalnız Türkiye için geçerli olan belgeyi ifade eder.

    Soru
    : Çalışmak veya öğrenim görmek amacıyla Türkiye’ye gelen yabancılar YTGGK ve YTGGF kapsamında trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak Türkiye’ye taşıt getirebilir mi?

    Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç olmak üzere, belirli bir süre ile çalışmak veya öğrenim görmek amacıyla gelen Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik yabancıların ülkelerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına geçici bir süreyle Türkiye Gümrük Bölgesinde trafiğe tescil edilmek üzere geçici ithalat izni verilir. Bu taşıtlar çalışma veya öğrenim süresi içerisinde Türkiye Gümrük Bölgesine getirilebilir. Ancak, söz konusu kişilerin Türkiye’de çalışmaya veya öğrenime başladıkları tarih itibariyle yurtdışında yerleşiklik şartını sağlamaları ve kesintisiz olarak çalışmaya veya öğrenime devam etmeleri gerekmektedir.

    Soru: Emekliler de YTGGK ve YTGGF kapsamında trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak yabancı plakalı taşıt getirebilir mi?

    Çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç olmak üzere, Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar Türkiye’de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler. Mavi Kart sahibi kişiler ikamet izninden muaf olarak Türkiye’de sınırsız olarak ikamet edebildiklerinden, Mavi kart sahibi emeklilerin bu kapsamda taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

    Soru: Türkiye’den emekli olan yabancılar YTGGK ve YTGGF kapsamında trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak yabancı plakalı taşıt getirebilir mi?

    Hayır. Yurtdışından emekliliği olmayan yabancıların belirtilen kapsamda taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

    Soru: Türkiye’ye geldikten bir süre sonra çalışmaya başlayan yabancının YTGGK ve YTGGF kapsamında trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak yabancı plakalı taşıt getirme hakkı var mıdır?

    Trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak yabancı plakalı taşıt getirilebilmesi için kişilerin Türkiye’de çalışmaya veya öğrenime başladıkları tarih itibariyle yurtdışında yerleşiklik şartını sağlamaları gerekmektedir.

    Örnek
    Türkiye’ye tarihinde gelen ve tarihinde çalışmaya başlayan bir yabancının,çalışmaya başladığı tarihten geriye doğru bir yılda gün Türkiye’de yerleşik olduğu için belirtilen kapsamda taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

    Örnek
    Türkiye’ye tarihinde gelen ve çalışmaya başlayan bir yabancı,
    çalışmaya başladığı tarihten geriye doğru bir yılda gün yurtdışında yerleşik olduğu için YTGGK ve YTGGF kapsamında taşıt getirebilir.

    Soru: Mavi Kart sahibi öğrenciler veya çalışanlar trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıt getirebilir mi?

    Trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak yabancı plakalı taşıt getirilebilmesi için kişilerin Türkiye’de çalışmaya veya öğrenime başladıkları tarih itibariyle yurtdışında yerleşiklik şartını sağlamaları gerekmektedir. Bununla birlikte, Türkiye'ye çalışma amacıyla gelen kişilerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yaptıkları çalışma izin başvurularının sonuçlanma sürecinin zaman alabilmesi göz önünde bulundurularak, bu kişiler için, çalışma izin başvurusunun yapıldığı tarih dikkate alınarak yurtdışında yerleşiklik şartı sorgulanmakta ve çalışma izninin alınmasını müteakip çalışmaya başlanıldığının tespiti halinde geçici ithalat izni verilmektedir.

    Soru: Mavi Kart sahibi emekliler YTGGK ve YTGGF kapsamında trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak yabancı plakalı taşıt getirebilir mi?

    Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli mavi kart sahibi kişilerin, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu kapsamında taşıt getirmesi mümkün bulunmamaktadır.

    Soru: Mavi kart sahibi kişilerin, YTGGK ve YTGGF kapsamında yabancı plakalı taşıt getirebilmeleri için Türk vatandaşlığından çıktıkları tarihten sonra yurtdışında kalmaları gerekir mi?

    Evet. İzin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıt getirebilmeleri için Türk vatandaşlığından çıktıkları tarihten sonra yurtdışında ikamet tesis etmeleri ve gün yurtdışında bulunmaları gerekir.
    Örnek:
    Türkiye’de çalışmaya başladığı tarihinde çift uyruklu Türk vatandaşı iken tarihinde izin ile Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart alan bir kişi, Türk vatandaşlığından çıktığı tarihten geriye doğru bir yılda gün Türkiye’de bulunduğundan yabancı plakalı taşıtını trafiğe tescil edilmek üzere geçici olarak Türkiye’ye getiremez. Belirtilen kapsamda taşıt getirebilmesi için tarihinden sonra yurtdışında ikamet tesis etmesi ve en az gün yurtdışında bulunması gerekmektedir.

    Soru: Türkiye’de bir firmanın ortağı olan kişiler YTGGK ve YTGGF kapsamında yabancı plakalı taşıt getirebilir mi?

    Tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan ve bu durumun şirket ana sözleşmesinde yer aldığını ispat eden firma ortağı kişiler Türkiye’de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıt getirebilirler.


    Soru:
    Firma çalışanı veya ortağı olan kişilerce YTGGK ve YTGGF kapsamında getirilen yabancı plakalı taşıt, bu firmanın istihdam ettiği bir şoför tarafından kullanılabilir mi?

    Hayır. Belirtilen kapsamda getirilen taşıtların, süreklilik bulunmaması ve kişisel kullanım konusunun hizmet sözleşmesinde belirtilmesi şartıyla, yalnızca izin hak sahibi tarafından istihdam edilen veya usulüne uygun olarak yetkili kılınan Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından kullanılması mümkündür. Bu nedenle, şoför olarak istihdam edilen kişinin maaş ve SGK ödemelerinin izin hak sahibi tarafından yapılması gerekir.

    YTGGK ve YTGGF için aranan teminat tutarı ne kadardır?

    Gümrük idarelerince Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu düzenlenmesi için taşıtın gümrük vergilerinin %20 fazlası tutarında teminat verilmesi gerekmektedir. Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi için aranan teminat miktarı ise yetkili kefil kuruluş olan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu-TURİNG tarafından vergi tutarlarına bağlı olarak belirlenmektedir.

    Soru: YTGGK ve YTGGF kapsamında getirilen taşıtın işlemlerinin ne kadar sürede tamamlanması gerekmektedir?

    YTGGK veya YTGGF kapsamı taşıtlar ile ilgili geçici ithal işlemlerinin yapılabilmesi için taşıtın ayniyetinin tespitiniteminenkişinin veya temsilcisinin taşıt ile birlikte gümrük idaresine müracaat etmesi gerekir. Geçici trafik tescil belgesinin düzenlenmesi için gümrük idaresine başvurunun, bu taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine ilk giriş tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde yapılması gerekir. Bu süre içerisinde gümrük idaresine başvurulmaması durumunda Kanunun inci maddesinin birinci fıkrası uygulanarak işlem tesis edilir.

    Soru: YTGGK veya YTGGF alabilmek için gerekli olan belgeler nelerdir?

    Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi veya Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu alabilmek için, yabancı uyruklu olmak gerekmektedir.
    Bu kişilerden, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresi belgesi ile birlikte durumlarına uygun olan;

    • Çalışmak üzere Türkiye’de bulunanlar için çalışma izin belgesi,
  • Öğrenciler için kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,
  • Emekliler için, yurtdışından emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi,
  • istenilmektedir.

    Soru: MA – MZ plaka ne demektir?

    YTGGK veya YTGGF kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen MA-MZ harf serisini taşıyan plakaları ifade etmektedir.

    Soru: MA-MZ plakasına kayden getirilecek taşıtın yaşı ile ilgili bir kısıtlama var mıdır?

    MA-MZ plakasına kayden getirilen taşıt ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

    Soru: MA-MZ plakasına kayden getirilecek taşıtın satın alındığı tarih ile ilgili bir kısıtlama var mıdır?

    MA-MZ plakasına kayden getirilen taşıt görev veya öğrenime başlama tarihi öncesinde veya sonrasında yurtdışında tescil edilmiş olabilir.

    Soru: MA-MZ plakasına kayden girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?

    Bu kapsamda getirilecek taşıtlara kişinin ikamet tezkeresi ve çalışma izni süreleri ile öğrenim süresi de göz önünde bulundurularak her defasında 2 yılı geçmeyecek şekilde süre verilmektedir.

    Soru: YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtın süre uzatımı için nereye başvurulur?

    YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtın süresinin uzatılabilmesi için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin süre uzatımlarının yapılmış olması gerekmektedir. Süreleri uzatılmış söz konusu belgeler ve gerekli diğer belgeler ile birlikte Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ile getirilen taşıtlar için kefil kuruluş aracılığıyla gümrük idaresine; Yabancı taşıtlar geçici giriş formu ile getirilen taşıtlar için doğrudan gümrük idaresine başvuru yapılmalıdır.


    Soru: YTGGK veya YTGGF kapsamı taşıtların süre uzatım talepleri hangi şartlarda kabul edilir?


    Taşıt sahiplerinin geçici ithal giriş iznindeki durumlarının devam ettiğini belgelendirmesi hâlinde, taşıtların Türkiye’de kalma süreleri uzatılır. Bu şekilde yapılacak süre uzatımlarında bir seferde verilecek süre 24 ayı geçemez.

    Soru: Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için başvurunun henüz sonuçlanmadığı durumda yapılması gereken işlemler nelerdir?

    Çalışma izin belgesi ve ikamet tezkeresi süre uzatımı için yapılan başvuruların sonuçlanmaması halinde süre uzatımı için yapılan resmi başvuru sonuçlarının beklenildiğine dair tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte izin süresi içerisinde kefil kuruluş veya ilgili gümrük idaresine başvuru yapılması gerekmektedir.

    Soru: YTGGK veya YTGGF kapsamında taşıt getiren kişinin işten ayrılması veya öğreniminin sona ermesi durumunda ne yapması gerekir?

    Bu kişilerin en geç 30 (otuz) gün içerisinde gümrük idaresine başvurarak taşıtlarını yurtdışı etme, devir veya terk işlemlerinden birini tesis etmeleri gerekir. Aksi durumda sayılı Gümrük Kanununun maddesi uyarınca cezai işlem uygulanarak taşıt yurtdışı edilir.

    Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında işlem yapmak için ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor?

    Bu işlemler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca bir ücret alınmamaktadır. Ancak kefil kuruluş tarafından ücret alınmakta olup, bu ücretler hakkında kefil kuruluştan (TURİNG web sitesinden funduszeue.info) bilgi edinilebilir.

    Soru: YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtı Türkiye’de taşıt sahibinden başka kimler kullanabilir?

    YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtlar Türkiye’de taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar) ve özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak taşıt sahibi tarafından istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından kullanılabilir. Taşıt sahibi dışında taşıtı kullanabilecek bu kişilerin de trafik tescil belgesinde isimlerinin yer alması gerekmektedir.

    Soru: YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıt Türkiye’de bir başka kişiye satılabilir mi?

    YTTGK veya YTGGF’ye kayden geçici ithal edilen taşıtların yine bu belgeye kayden taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devir işleminin yapılabilmesi, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülke toprağı sayılan elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresinin denetimine alınması hâlinde mümkündür.

    Soru: YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtın başka bir yabancıya devrinde yurtdışı yerleşiklik şartı aranır mı?

    YTGGK veya YTGGF kapsamında getirilen taşıtın başka bir yabancıya devredilebilmesi için, taşıtı devredecek kişinin Türkiye’ye geliş amacına yönelik şartlarında değişiklik olmaması; devralacak kişinin ise, Türkiye’de çalışmaya veya öğrenim görmeye başladığı tarih itibarıyla yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlıyor olması ve taşıtın devir alınacağı tarih itibarıyla çalışma veya öğrenim durumunun kesintisiz olarak devam ediyor olması gerekir.

    Soru: Çifte uyruklu kişiler yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir mi?

    Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

    Soru: Gümrük idaresine veya Yediemin otoparkına geçici olarak teslim edilen taşıt burada ne kadar süre kalabilir?

    Gümrük idaresine veya Yediemin otoparkına bırakılan taşıtlar, taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 3 (üç) ay süreyle gümrük gözetiminde kalabilir. Bu sürenin 3 ay daha uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar hakkında herhangi bir adli veya idari araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma bulunmaması halinde tasfiye hükümleri uygulanır.

    Soru:Taşıta verilen sürenin tamamı kullanılıp taşıt yurt dışı edildikten sonra aynı kişi aynı taşıtı tekrar hangi koşullarda getirebilir?

    Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1)’nin 6 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında öngörülen sürelerin tamamının kullanılmasından sonra kişi tekrar Türkiye’ye taşıt getirmek isterse,

    • Kişinin giriş yapılmak istenen tarih itibariyle, son günün en az gününü kesintili veya kesintisiz yurt dışında geçirmesi (yurt dışı yerleşiklik şartını sağlaması),
  • Taşıtın kesintisiz olarak gün yurt dışında bulunmuş olması
  • Şahsın bu süre içerisinde Türkiye’ye herhangi bir taşıt getirmemiş olması,
    gerekmektedir.

    Kişinin daha önce günlük bir izin süresinin tamamını kullanmış olması halinde aşağıdaki durumlar söz konusu olmaktadır:
    1. Çıkış tarihinden itibaren gün kişi ve taşıt fiilen yurt dışında bulunmuştur. Bu durumda, gün süre verilir.
  • Taşıt gün fiilen yurt dışında bulunmuştur. Ancak, kişi giriş yapmak istediği tarih itibariyle son günün gününü yurt dışında geçirmemiştir. Yurt dışında yerleşiklik şartı sağlanmadığından kişinin yabancı plakalı taşıtını geçici olarak getirme hakkı bulunmamaktadır.

  • Kişi tekrar taşıtıyla giriş yapmak istediği tarih itibariyle gün yurt dışında bulunmuş olmakla birlikte, bu süre zarfında aralıklarla Türkiye’ye taşıtsız giriş yapmıştır. Taşıt ise kesintisiz olarak yurt dışında kalmıştır. Bu durumda kişiye, günlük sürenin tamamı verilir.

  • Örnek 1-Taşıtı ile Türkiye’de gün kalarak tarihinde yurtdışına çıkan kişi, tarihinde tekrar taşıtıyla birlikte geldiğinde gerek şahıs gerekse taşıt günden fazla yurtdışında kalmış olduğundan taşıtına gün süre verilir.
    Örnek 2-Taşıtı ile Türkiye’ye tarihinde gelen bir şahsa tarihine kadar gün süre verilmiştir. Şahıs tarihinde taşıtını gümrüğe teslim ederek yurtdışına çıkmış tarihinde geri dönmüştür. Taşıtın gümrüğe teslim edilmesi izin süresini durduracağından izin süre sonu tarihine ötelenmiştir. Şahıs günlük sürenin tamamını kullanarak tarihinde taşıtıyla birlikte yurt dışına çıkar. Şahıs tekrar tarihinde giriş yapmak istediğinde geriye doğru gün içerisinde toplam gün fiilen yurt dışında bulunduğundan yurt dışında yerleşiklik şartını sağlamaktadır. Ancak, taşıt fiilen sadece gün yurt dışında bulunduğundan süre verilememektedir. Bu durumda şahıs taşıtı ile Türkiye’ye tarihinde tekrar giriş yapabilecektir.
    Örnek 3-Taşıtı ile Türkiye’ye tarihinde gelen bir şahsa tarihine kadar gün süre verilmiştir. Şahıs günlük sürenin tamamını kullanarak tarihinde taşıtıyla birlikte yurt dışına çıkar. Şahıs tekrar tarihinde taşıtsız Türkiye’ye gelir ve 15 gün kalarak yeniden yurt dışına çıkar. tarihinde taşıtıyla birlikte giriş yapmak istediğinde geriye doğru gün içerisinde toplam gün fiilen yurt dışında bulunduğundan yurt dışında yerleşiklik şartını sağlamaktadır. Taşıt da gün kesintisiz yurt dışında kalmış olduğundan kişinin Türkiye’de geçirmiş olduğu 15 gün düşülmez ve gün süre verilir.

    KAYNAK :

    funduszeue.info


    Adım Adım Yurtdışından Türkiye'ye Araba Getirmek

    Bilindiği üzere milyonlarca Türk, Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde yaşamaktadır. Başta yaz tatilleri olmak üzere Yurt dışından Türkiye’ye araba ile yoğun bir akış sağlanmaktadır. Yurt dışında yaşayan Türklerin araba ile Türkiye’ye giriş yapmasının da bazı koşulları bulunmaktadır. Peki, Almanya’dan Fransa’dan ya da bir başka ülkeden Türkiye’ye araba ile nasıl giriş sağlanır?

    Örneğin; Almanya’da 3 milyondan fazla Türk yaşamaktadır. Yaz aylarında Almanya’da Türkiye’ye araba götüren de binler gurbetçi vatandaş bulunmaktadır. Almanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere diğer bütün ülkelerden “Türkiye’ye nasıl araba ile giriş sağlanır?”, “Yurt dışından Türkiye’ye araba götürmenin koşulları nelerdir?” ve “Yabancı araba Türkiye’de ne kadar süre kalabilir?” gibi soruların cevaplarını bu içerikte bulabilirsiniz…

    Yurt Dışından Türkiye’ye Araç Getirmek

    Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Yunanistan vb. birçok Avrupa ülkesinde yaşayan milyonlarca Türk vatandaşı yer almaktadır. Gurbetçilerin büyük çoğunluğu da yaz ayları başta olmak üzere yılın belli bir dönemini Türkiye’de geçirmektedir. Bulundukları ülkedeki araç plakaları ile Türkiye’ye giriş yapan bu vatandaşların bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

    "Yurt Dışından Araba Getirmek" sayfasına tıklayarak konu hakkında farklı bir makaleyi okuyabilir ve farklı fikirler edinebilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz bu yazının tamamının okuduktan sonra "Yurt Dışından Araba Getirmek" yazısını okuyunuz.

    Yurt dışından Türkiye’ye Araç Götürmek ve Şartları

    Yaşadığı ülkeden Türkiye’ye araç getirmek isteyenlerin uyması gereken bazı yasal işlemler bulunmaktadır.

    İşte Yurtdışından Türkiye'ye araç götürme şartları;

    1. Belgelerinizi Yanınıza Almayı Unutmayın

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Yurt dışından araba getirmek için o ülkede yaşadığınıza dair bir ikametgah belgesi yanınızda olması gerekmektedir ve bir yılın gününü o ülkede geçirmiş olmalısınız.

    Bununla beraber Türkiye’de yaşadığımız yıl içerisinde günden fazla kalmışsanız aracınızı Türkiye’ye getiremezsiniz. Kullandığınız aracın bulunduğunuz ülkede ikamet ettiğiniz yere kayıtlı olması gerekmektedir.

    2. Emekli ve Çalışan Farkı Ortadan Kaldırıldı

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Emekli durumda olmanız ya da çalışan statüsünde olmanız kanunlar önünde hiçbir farklılık tanımamaktadır. Yurt dışından getirilen araçların 2 yıl içerisinde en fazla gün seyahat etme özgürlüğü bulunmaktadır.

    3. Yurt dışından Vekalet ile Araç Getirme

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Yurt dışından vekalet ile birlikte araç getirebilirsiniz. Vekaleten getirilen aracın sahibinin de 1 yıl içerisinde gün boyunca yurt dışında ikamet ettiği adreste yaşaması gerekmektedir.

    4. Sigortasız Araçlar Gümrükten Geçirme Kuralı

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Yurt dışından Türkiye’ye araba getirirken ehliyetinizin aracın yurt dışı mülkiyet belgesi ile Türkiye’de geçerli yeşil sigorta kartı kesinlikle yanınızda olmalıdır. Burada bilinmesi gereken en önemli detay, sigortanızı gümrükte de yaptırabilirsiniz.

    5. Yurt dışından Türkiye’ye Aracı Kimler Getirebilir

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Türkiye’ye getireceğiniz aracı sizin dışınızda eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Bunun yanı sıra akrabalarınızda için alan yasa ile sizde arabadaysanız üçüncü kişilerde aracınızı kullanabilir.

    6. Yurt dışından Türkiye’ye Getirilen Aracın Durma Süresi

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Yurt dışından Türkiye’ye araç getirdiniz ve 2 yıllık süre içerisinde de size tanınan günlük hakkı doldurdunuz. Yeni süreye geçene kadar bir daha arabayla ülkeye giriş yapamazsınız. Farklı bir araç dahi kullansanız, kimlik ya da pasaport ile giriş yapacağınızdan dolayı eski girişleriniz kayıt altında olacaktır.

    7. Süresi Dolan Araçlar Hakkında Uygulanan Cezai İşlem

    Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek

    Yurt dışından Türkiye’ye getirdiğiniz aracı, size tanınan süreden sonra çıkarmaya çalışırsanız, hak sahibi olunmadığı halde başka kişiler tarafından kullanılması, satılması, kiraya verilmesi, taahhütname verilmeden yurt dışına araçsız çıkış yapması bazı cezai sorumlukları da yanında getirir. Gümrük Kanunu’nun inci maddesine göre işlem yerine getirilir.

    Yurt dışından Türkiye’ye Araç Getirilirken Sıkça Sorulan Sorular

    İşte, yurt dışından Türkiye'ye araç getirme ile ilgili en sık sorulan sorular

    1. Türkiye’ye Getirilen Araç Pasaporta İşlenir mi?

    Yurt dışından Türkiye’ye getirilen araçlar her girişte pasaporta işlenmektedir.

    2. Yurtiçinde Yaşayan Çevreye Araç Bırakılabilir mi?

    Yurt dışından getirilen araçlar hiçbir şekilde akrabaya bırakılamaz. Aracı sadece, sahibi ya da sahibinin çocukları ve eşi kullanabilir.

    3. Arabayı Başkaları Kullanırsa Ne Olur?

    Yurt dışından getirilen arabayı araç sahibi, eşi ya da çocuğu dışında birisi kullanırsa cezai işlem uygulanır.

    4. Yurt dışından Sadece Türkler mi Araba Getirebilir?

    Hayır. Örneğin Alman, Fransız ya da Yunan vatandaşı da araç getirebilir.

    5. Yurt dışından Getirilen Aracın Yaşı Önemli mi?

    Yurt dışından getirilen aracın yaşı ile alakalı bir sınırlama bulunmaktadır.

    Gümrük Bakanlığı İletişim ve Destek Bilgileri

    Yurt dışından araba getirme ile ilgili en güncel bilgilere Gümrükler Genel Müdürlüğü Resmi Sitesi gidebilirsiniz.

    • Bakanlık Santrali: +90 10 00
    • Bakanlık  Genel Evrak Fax: +90 18 18
    • Adres:  Dumlupınar Bulvarı No: Eskişehir Yolu 9. Km Çankaya/ANKARA
    • Ek Bina:​ Söğütözü Mahallesi, Sk. No:2, Çankaya/Ankara
    • Çağrı Merkezi: +90 8

    Türkiye&#;de Gümrüğe Tabi Ürünler ve Yurtdışından Araçla Girişte İstenilen Belgeler Neler?

    Yeni bir izin sezonu başladı. Türkiye&#;ye doğru yola çıkan ve çıkmaya hazırlanan Avrupalı Türkler, &#;Araçla Türkiye’ye girerken ve Türkiye’den çıkışta hangi belgeler isteniyor, hangi ürünler gümrüğe tabi?&#; gibi soruların cevabını araştırıyor. Perspektif olarak, Trakya Gümrük Ve Bölge Ticaret Müdürlüğü’nün bu konularla ilgili verdiği cevapları derledik. İşte merak edilen sorular ve cevapları:

    Emeklilik belgesi olarak neler kabul edilmektedir ?

    Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilere, emekli olduklarına dair ilgili ülke sosyal güvenlik mevzuatı gereğince verilen ve elçilik, konsolosluk veya noter onaylı Türkçe tercümeli belgeler emeklilik belgesi olarak kabul edilmektedir.

    Emekliler için son bir yıl içerisinde gün kalma şartı kaldırıldı mı?

    Türkiye Gümrük Bölgesi dışındayerleşik kişilerden Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli olanlar ile Türkiye’de oturma iznine sahip Türkiye Gümrük Bölgesi dışından emekli yabancıların bu durumlarını belgelendirmeleri halinde emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa getirecekleri taşıtları için Türkiye’ye son giriş tarihinden geriye doğru bir yılda en az gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranılmaz.

    Örnek:

    tarihinde yurt dışında emekli olan bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı emekli olduktan sonra bu tarihte Türkiye’ye giriş yapmıştır. Bu kişi tarihinde yurt dışına çıkarak tarihinde aracı ile birlikte Türkiye’ye gelmesi halinde, yurtdışında yerleşik olmadığı halde, aracına tarihine kadar süre verilerek geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye girişine izin verilir.

    Emeklilik belgesi ile giriş yaptıktan sonra gümrük idaresinin vermiş olduğu son çıkış tarihini doldurmadan son bir yıl içerisinde gün yurt dışında kalma şartına takılmadan giriş çıkış yapılabilir mi?

    Sürelerinin tamamını kullanmadan, taşıtıyla Türkiye’den çıkan emeklilerin, izin süresi içinde olmak koşuluyla, izinden kalan sürelerini kullanmak üzere taşıtıyla yeniden Türkiye’ye girişlerinde, bir yılda en az yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranmaz.

    Örnek:

    tarihinde aracı ile Türkiye’ye giriş yapan yurt dışında emekli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına aracı için tarihine kadar geçici ithalat kapsamında izin verilmiştir. Bu kişi tarihinde aracı ile birlikte yurt dışına çıktıktan sonra tarihinde tekrar aracı ile birlikte Türkiye’ye giriş yaparsa bir yılda en az yüzseksenbeş gün Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunma koşulu aranmaksızın giriş işlemleri yapılır.

    Son bir yılda gün yurt dışında kalma şartını sağlanmamasına rağmen Türkiye’ ye yabancı plakalı bir araç ile giriş yapılabilir mi?

    Türkiye’de kalış süresinin tamamının kullanılmış veya yerleşim yeri şartını sağlamayan; Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik kişilerin ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı olan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına yılda bir kez olmak üzere bir ay süre ile geçici ithalat izni verilir.

    Örnek:

    Aracının Türkiye’de kalma süresi tarihinde sona eren Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yerleşik bir kişi, bu tarihte aracı ile birlikte yurt dışına çıkıp, yine aracı ile birlikte tarihinde Türkiye’ye gelir ise yılda bir kez olmak şartıyla tarihine kadar aracını Türkiye’ye sokabilir.

    Bir yıl hesaplanırken takvim yılı mı esas alınır/hesap nasıl yapılır?

    Bir yıl hesabı yapılırken Türkiye’ye geliş tarihinizden gün geriye doğru gidilerek, son gün içerisindeki giriş-çıkış kayıtlarınıza bakılarak hesap yapılır. Örneğin tarihinde Türkiye’ye giriş için başvurmuş iseniz ile tarihleri arasındaki 1 yıl süre içerisinde nerede bulunduğunuza bakılır.

    Türkiye’ye yabancı plakalı taşıt getirme hakkınız bulunup bulunmadığını öğrenmek için web sitemizin “süre hesaplama uygulaması” başlığı altındaki hesaplama tablosu uygulama talimatı ile birlikte kullanılabilir.

    Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen otomobil Türkiye’ de başka birinin pasaportuna nakil ettirilebilir mi?

    Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici ithali yapılan taşıtların, geçerli bir vekâletname ile Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik başka bir şahıs tarafından yurtdışı edilmesine, vekâlet veren ve vekâlet alan kişilerin bulundukları yere en yakın gümrük idaresine birlikte müracaatı halinde izin verilir. Vekalet alan ve vekalet veren her iki kişinin de yurtdışında yerleşik olması şartını sağlaması gerekmektedir. Bu işlemin, haklı sebepler haricinde aracın yurtdışına çıkarılmadan önceki son 15 gün içerisinde yapılmış olması gerekir.

    Vekâlet belgesi olarak neler kabul edilmektedir?

    a-Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler ya da taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname, -vekalet veren ile vekalet alanın da yurtdışında ikametli olması gerekmektedir.

    b-Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylattıkları belgeler,

    c-Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu(FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,

    d-Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

    e-Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler, kabul edilmektedir.

    Sigorta poliçesinde TR ibaresinin üzerinin çizilmiş olması durumunda poliçe geçerli sayılır mı? Sigorta poliçem hangi durumlarda geçersiz hale gelir?

    Sigorta poliçesinin süresinin bitmiş olması ya da Türkiye’nin tamamını kapsamaması &#; yalnızca Avrupa yakasında geçerliliği olduğu belirtilen sigorta poliçeleri gibi &#; veya uluslararası geçerliliği olan yeşil kart sorumluluk sigortasında (green card, carte verte) Türkiye rumuzu &#;TR&#; ibaresinin üzerinin çizilmiş olması, ayrıca poliçenin elle doldurulması halinde sigorta poliçesi geçersiz sayılır.

    Yurt dışında yerleşik olma durumunun sağlanmaması halinde teminat kapsamında aracın Türkiye’ye girişi yapılabilir mi?

    Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) hükümleri uyarınca mümkün değildir.

    Yurtdışından getirilmiş yabancı plakalı araç, Türkiye’de vekaletname ile başkasına bırakılıp yurtdışına çıkılabilir mi?

    Hayır. Yurtdışından getirmiş olduğunuz aracı, bırakacağınız hak sahibi olan kişi ile birlikte en yakın gümrük idaresine başvurarak kendi pasaportunuzdan diğer pasaporta aktarma işlemi yaptırmanız gerekmektedir.

    Geçerli Sebep Halinde Aracın Yurtta Kalma Süresi Uzatılabilir

    Geçici ithalat rejimi ile Türkiye getirilmiş araca verilen sürenin bittiği tarihten sonra süre uzatımı yapmak mümkün müdür? 

    Herhangi bir gümrük idaresine süresi içerisinde yapılacak müracaatla; kaza, yangın gibi beklenmeyen haller, herkesçe bilinen olağan dışı durumlar, hastalık ve tutukluluk hali gibi olayların taşıtın yurtta kalma süresi içerisinde cereyan ettiğinin resmi belgelerle ispatlanması halinde süre uzatım talebinde bulunulabilir. Süre uzatımına ilişkin dilekçelerin taşıtın yurtta kalma süresi içerisinde verilmesi esastır. Ancak müracaatın taşıtın yurtta kalma süresinden sonra olması ve talebin uygun bulunması hâlinde sayılı Gümrük Kanunun inci maddesinin birinci fıkrası uygulanarak işlem tesis edilir.

    Yurtdışında ikamet etmeden birinin kiralık araçla Türkiye&#;de kalabileceği süre ne kadardır?

    Finansal kiralama sözleşmesinde yer alan süre kadar süre verilmektedir. Ancak bu süre 2 yıldan fazla olamaz.

    Yurtdışından Türkiye’ye vekaletname ile araç getirilmesi durumunda vekaletnamenin Türkçe olması zorunlu mu?

    Vekaletname hangi dilde hazırlanmış olursa olsun Türkçe tercümesi gerekmektedir.

    Acil bir durumda Türkiye’ye gelinen yabancı plakalı araç Türkiye’de bırakılarak yurtdışına çıkılabilir mi?

    Araç en yakın gümrük idaresine teslim edilerek yurtdışına çıkabilir ve geri dönüldüğünde tekrar aracın sahibi arabayı üzerine kaydettirerek kullanabilir.

    Taşıt gümrük gözetimine bırakılmadan yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, en yakın gümrük idaresine başvurarak Geçici İthal Edilen Taşıtlara İlişkin Gümrük Genel Tebliği -Seri No kapsamında taahhütname vermek suretiyle taşıtsız olarak yurtdışına çıkış izninin alınması gerekmektedir. Müracaat pasaport polisine değil Gümrüğe yapılması gerekmektedir.

    Trenle Türkiye’ye giriş yapan yolcuların Türkiye’de kaldıkları süreler daha sonra araç getirmesi halinde göz önünde bulundurulur mu?

    Turistik kolaylıktan faydalanılarak kişisel muafiyet kapsamında yurda getirilmek istenen yabancı plakalı araçlar ile ilgili olarak, araçların ve şahısların günleri ayrı ayrı hesaplanır. Bu hesaplamalara şahısların, trenle, uçakla, adlarına yabancı plakalı araç kaydı yapılmadan yurda gelerek kaldıkları süreler dahil edilir.

    Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye’ye giriş yapılan aracın çalınması durumunda araç kaydının düşürülmesi talep edilebilir mi?

    Kişisel ve ticari kullanıma mahsus kara taşıtlarının çalınması hâlinde ilgililer tarafından, çalınma olayına ilişkin emniyet veya jandarma birimlerince düzenlenecek belge ve mahkeme kararı veya cumhuriyet savcılığından alınacak belgelerle gümrük idaresine müracaat edilerek, taşıtın kayıtlardan düşümü istenebilir.

    Bedelsiz ithalat kapsamında getirilen taşıtların serbest dolaşıma giriş işlemleri hangi gümrükmüdürlüklerinde yapılabilmektedir?

    Ankara Gar Gümrük Müdürlüğü, İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü, Yeşilköy Gümrük Müdürlüğü ve Gebze Gümrük Müdürlüklerinde yapılmaktadır.

    Ambara Bıraktılan Araç İçin Ek Süre Talep Edilebilir mi?

    Ambarda aracınızın bekleme süresi 3 ay olup, aracınızın ambarda bekleme süresi dolmadan ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunarak süre uzatım talebinde bulunabilirsiniz.

    Ambara Bırakılan Aracın Süresi Ne Kadar Uzattırabilir?

    Talebinizin uygun bulunması durumunda en çok 3 aya kadar süre uzatımı yapılır.

    Ambara bırakılan Araç Ambardan hangi Günler Alınabilir?

    Geçici olarak ambara bırakılan araçlar hafta içi, mesai saatleri içerisinde -resmi tatiller hariç- alınabilmektedir.

    Türkiye’ de yazılmış olan trafik cezaları gümrükte görülmekte midir?

    İlgili emniyet birimlerince bir bildirim olması durumunda sistem tescil işlemleri esnasında uyarı vermektedir.

    Hangi Ürünler Gümrüğe Tabi?

    Yolcu beraberi eşya muafiyeti uygulamasında 3 gün yurt dışında kalma şartı var mı?

    Kara sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapan yolcuların eşya muafiyeti hakkından yararlandırılması için gerekli olan 3 gün yurtdışında kalma şartı kaldırılmıştır. Ancak, yolcu beraberi eşya muafiyetinden bir ay içerisinde en fazla 10 defa yararlanılması mümkündür.

    Gümrük kapısından geçerken yolcu beraberi kişisel olarak sigara muafiyet hakkı ne kadar?

    Her bir yolcu için tütün ve türün ürünlerinde;

    1- Sigaralar&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; adet+ adet /39
    2- Sigarillolar -her biri 3 funduszeue.info ağır olmayan purolar-&#;&#; adet
    3- Puro&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;50 adet
    4- Kıyılmış tütün yaprak sigara kağıdı ile-&#;&#;&#;&#;&#;&#; gr.
    5- Pipo tütünü&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; gr.

    Not: Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamayacaktır.

    Gümrük kapısından geçerken yolcu beraberi kişisel olarak kozmetik ürün muafiyet hakkı ne kadar?

    ml&#;yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi getirilebilmektedir.

    Gümrük kapısından geçerken yolcu beraberi kişisel olarak gıda ürünlerinde muafiyet hakkı ne kadar?

    1- Çay&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;1 kg.
    2- Çözülebilir hazır kahve&#;&#; kg.
    3- Kahve&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; kg.
    4- Çikolata&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; kg. -Şeker ve/veya Çikolatadan toplam 2 kg.
    5- Şekerden mamul yiyecek&#;.1 kg.

    Gümrük kapısından geçerken yolcu beraberi kişisel olarak elektronik/dijital eşya muafiyeti ne kadardır?

    1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon 55 ekrana ekran dahil- kadar

    2- Birer adet video kamera adet boş kaseti ile birlikte- ve fotoğraf makinesi -hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte-

    3- Bir adet GPS yön bulma cihazı

    4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları -flash bellek, harici hard disk dahil-

    5- Bir adet radyo veya radyo-teyp

    6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD

    7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti

    8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu -yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet-

    Yurt dışından yolcu beraberi muafiyeti kapsamında ne miktar ve değerde eşya getirebilir?

    Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan, ticari miktar ve mahiyette olmayan ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın dışında kalan kişisel ve hediyelik eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, kara hudut kapısından giriş yapan yolcular için ayda en fazla 10 defa kullandırılır.

    Her bir yolcu için uygulanan toplam eşya muafiyetinin kıymeti Avro’dur. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar Avro olarak uygulanır. Her bir yolcu için Avro, 15 yaşından küçükler için Avroyu aşan eşyalar ile ilgili olarak kıymeti Avro&#;yu geçmemek şartıyla, aşan miktar için belirlenen oranda tek ve maktu vergi alınır.

    Yurt dışından gelirken muafiyet hakkı kapsamında gümrüksüz satış mağazalarından alınabilen sigarayı yurt dışından getirebilir mi? Bunun bir sınırı var mıdır?

    Muafiyet hakkı kapsamında gümrüksüz satış mağazalarından alınabilen içki ve sigara yurt dışından getirilebilir, ancak bu durumda gümrüksüz satış mağazasından alışveriş yapılması mümkün bulunmamaktadır.

    Evcil Hayvanlarla Türkiye’ye Giriş Yapılabilir mi?

    Yolcu beraberinde olmak kaydıyla getirebileceğiniz hayvanlar; kedi, köpek ve kuş türlerinden 2’şer adet ve 10 adet akvaryum balığı -veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla-ile sınırlıdır.

    Et Getirebilir miyim?

    Hayır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı&#;nca düzenlenen /11 sayılı Hayvansal Ürünlerin Kişisel Sevkiyatlarının Ülkeye Girişine İlişkin Kurallar Hakkında Tebliğ gereğince her türlü et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerinin yurda getirilmesi yasaklanmıştır.

    Alternatif Gümrük Kapıları Hangileridir

    Yolcu sezonunda Kapıkule Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünde yoğunluk olması halinde Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapacak gurbetçilerimiz Hamzabeyli ve Dereköy Gümrük Müdürlüklerini alternatif olarak kullanılabilirler. Yunanistan’dan Türkiye’ye girişlerde ise İpsala ve Pazarkule Gümrük Müdürlükleri kullanılabilir.

    *Perspektif’in &#;Yurtdışındaki Türklerin Sıkça Sorduğu Sorular&#; başlığıyla yayınladığı yazı dizisinin bir sonraki konusu ise yurt dışında evlilik ve boşanmalar ile ilgili sorular ve cevaplarını içerecektir. (fk)

    Phasellus eu varius felis. Quisque quis aliquet metus. Vestibulum odio augue, viverra at ligula vel, placerat aliquam erat. Integer maximus facilisis tellus non facilisis. Maecenas ac odio nisi. Etiam lobortis lobortis metus quis feugiat.

    Yazarın diğer yazıları

    Bireysel İşlemler

    g&#;nl&#;k s&#;renin tamamından nasıl yararlanırsınız?

    günlük sürenin tamamından yararlanabilmeniz için; 
    •    Türkiye’ye giriş yapacağınız tarih itibarıyla yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamanız; 
    •  Türkiye’ye giriş yapacağınız tarihten geriye doğru kesintisiz olarak gün süreyle taşıt getirmemiş olmanız,
    •  Taşıtın Türkiye’ye giriş yapacağınız tarihten geriye doğru kesintisiz olarak gün süreyle yurtdışında kalmış olması 
    •    Yabancı uyrukluysanız gün oturma izninizin bulunması,
    Gereklidir. 
    •    Yurtdışında emekli olmuş ve ilk defa taşıt getirecek kişilerde ilk koşul (yurtdışında yerleşik olma koşulu) aranmaz.

    Örneğin,
    • Vatandaş,  tarih aralığında toplam gün aracıyla birlikte Türkiye'de kalmıştır. Vatandaş aracını Türkiye'ye tekrar tarihinde getirmiştir.
    - tarih aralığında gün kesintisiz yurda araç getirmediği ve yurt dışında yerleşik olduğundan, taşıtı Türkiye'de gün süreyle kalabilir.

    • Vatandaş,  -   tarih aralığında toplam 90 gün aracıyla birlikte Türkiye'de kalmıştır. Vatandaş aracını Türkiye'ye tekrar tarihinde getirmiştir.
    tarih aralığında geriye doğru kesintisiz gün taşıt getirmeme koşulu sağlanmadığından daha önce kullanılan 90 gün düşürülür ve gün süre verilir.
    • tarihinde, koşullar sağlanmış ve taşıtıyla Türkiye'ye gelen vatandaşa günlük süre verilmiş olsun. tarihinde taşıta verilen sürenin tamamı kullanılmadan yurt dışına çıkılmıştır. Ancak vatandaş, tarihinde taşıt ile birlikte tekrar Türkiye'ye giriş yapmak istemektedir.
    Taşıt kalan günlük süresi olmasına rağmen; Vatandaş giriş yapılmak istenen tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde günden fazla Türkiye'de kaldığından yurt dışında yerleşik olma koşulunu kaybetmiştir. Bu yüzden taşıtla girişe izin verilmez.
    • - tarih aralığında oturma izni bulunan yabancı uyruklu kişi Türkiye'ye taşıt getirmiştir.
    Taşıta verilecek süre oturma izni süresi ile sınırlı olduğundan taşıta tarihine kadar süre verilir.
    • tarihinde, oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişi, taşıt ile Türkiye'ye gelmiş olsun. tarihinde yurt dışına çıkmış. Ancak, tarihinde Türkiye'ye tekrar taşıtıyla giriş yapmak istiyor. 
    Taşıta verilecek süre, daha önce kullanılan 30 günlük süre düşürülmesiyle 60 gün olarak belirlenir.

    Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez.
    Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; sayılı Gümrük Kanunu, / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki " sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar” ile bunlara bağlı ikincil mevzuat'ta yer almaktadır.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası