4a sigorta nedir / Sosyal Güvenlik Kurumu

4a Sigorta Nedir

4a sigorta nedir

4A Nedir? 4A'lıların Hakları Nelerdir?

Haberler

Teknoloji

4A Nedir? 4A'lıların Hakları Nelerdir?

Devlet tarafından istihdamı kontrol altında tutmak amacıyla çeşitli sigorta kolları oluşturulmuştur. Vatandaşların, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında 4a, 4b ve 4c sigorta sistemlerinin birine bağlı olarak çalışması zorunludur. Bu sigorta kolları, çalışanlara yaşlılık dönemlerinde emeklilik garantisi verir. Ayrıca hizmet süresi boyunca da sigortalıların pek çok haktan yararlanmasını sağlar. Özel bir iş yerinde ya da devlete ait bir kurumda çalışanlar aynı sigorta koluna bağlı olamazlar. Aynı zamanda özel sektör çalışanları da kendi içlerinde farklı sigorta sistemlerine kayıtlı olarak gözükebilirler. Peki 4A nedir? 4A'lıların hakları nelerdir? İşte detaylar

Vatandaşların sosyal güvencelerden faydalanabilmesi için oluşturulan sigorta sistemleri bulunur. Bunlar eskiden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak bilinirdi. Daha sonra, bunların hepsi farklı isimler ile birlikte SGK'ya devredilmiştir. Kişilerin sosyal hizmetlerden yararlanabilmeleri ve yaşlılık dönemlerinde maddi destek alabilmeleri için sigorta kollarından birine bağlı olarak çalışması gerekir. Ayrıca her birinin prim oranları ve emeklilik şartları da farklıdır. Çalışanların hakları Sayılı Kanun ile koruma altına alınmıştır. 4A'lı çalışanların hakları ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik

4A Nedir? 4A'lıların Hakları Nelerdir?

4A Nedir? 4A'lıların Hakları Nelerdir?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

SGK 4A kapsamı nedir? Kimler SGK 4A&#;ya bağlıdır?

&#;&#;e ba&#;lama sürecinde evrak i&#;leri ve resmi i&#;lemler kimi zaman s&#;k&#;c&#; ve zorlay&#;c&#; olabilir. Bu yasal i&#;lerden biri de i&#;veren olarak yeni i&#;e ald&#;&#;&#;n&#;z eleman&#;n&#;z&#; SGK’ya bildirmektir. Bu i&#;lemi yaparken bilmeniz gereken çe&#;itli bilgiler vard&#;r. Ayn&#; zamanda yeni i&#;e giren bir çal&#;&#;an olarak sosyal güvencenizi takip etmeli ve hangi akde dahil oldu&#;unuzu iyi bilmeniz gerekir. SGK 4A’ya dahil olan çal&#;&#;anlar kimlerdir ve SGK 4A ile ilgili bilgiler nelerdir, SGK 4A ne demek sorular&#;n&#;n yan&#;t&#;n&#; yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

SGK 4A Kapsam&#; Nedir?

SGK 4A nedir sorusunun cevab&#; oldukça basittir, SSK ve Emekli Sand&#;&#;&#; sistemlerinin birle&#;tirilmi&#; halidir. SSK ve Emekli Sand&#;&#;&#;, SGK çat&#;s&#; alt&#;na toplan&#;r. SGK da 4a ne demek diye bak&#;ld&#;&#;&#;nda, SGK tek çat&#; alt&#;nda farkl&#; sosyal güvenceleri toplar. Bu yüzden SSK’ya ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;anlar&#;n isimleri de&#;i&#;erek SGK 4A kapsam&#;nda toplan&#;r. SGK 4A’ya kimler ba&#;l&#;d&#;r diye bak&#;ld&#;&#;&#;nda eski sistemde sigortal&#; olarak çal&#;&#;an bireylerin ba&#;l&#; oldu&#;u SSK’y&#; temsil eder. K&#;sacas&#; sigortal&#; olarak çal&#;&#;an tüm bireyler ilgili tüm i&#;lemlerini SGK 4A üzerinden gerçekle&#;tirir. Ayn&#; zamanda SGK 4A haklar&#;ndan yararlanabilirler. Bir sigorta koluna ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;an ki&#;ilerin emekli ya&#;&#; ve gün primlerini doldurduktan sonra sosyal güvencelerden yararlanabilmeleri ve bu güvenceleri devlet kontrolü alt&#;na alabilmeleri için kolay bir sistemdir.

SGK 4A Bilgileri Nas&#;l Ö&#;renilir?

Öncelikli olarak sigortal&#; çal&#;&#;an olman&#;z gerekir. Daha sonra sigorta ko&#;ullar&#;na ba&#;l&#; olarak SGK 4A’ya dahil iseniz e-Devlet Kap&#;s&#; üzerinden T.C. kimlik numaran&#;z&#; ve &#;ifrenizi kullanarak giri&#; yapabilirsiniz. Daha sonra Sosyal Güvenlik ve Sigorta hizmetleri bölümünden SGK 4A bilgilerini kolay bir &#;ekilde ö&#;renebilirsiniz. Dahil olup olmad&#;&#;&#;n&#;z&#; SGK 4A i&#;e giri&#; öncesinde i&#;vereninize sorarak ö&#;renebilirsiniz. Ayn&#; zamanda SSK’ya ba&#;l&#; olan tüm çal&#;&#;anlar otomatik olarak SGK 4A’ya dahildir. SGK 4A aktif ne demek diye bakt&#;&#;&#;n&#;zda ise fiilen herhangi bir sigortal&#; i&#;te çal&#;&#;an ki&#;ilerin sahip oldu&#;u haklard&#;r. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün say&#;n&#;z&#; ö&#;renebilirsiniz. Sistem üzerinden 4A özet hizmet dökümü ile güncel bilgilere ula&#;abilirsiniz.

Sigortal&#; &#;&#;çiyi Koruyan Sistem SGK 4A

Sosyal Güvenlik Kurumu halk aras&#;ndaki k&#;saltmas&#; ile SGK ülkemizde aktif olarak çal&#;&#;an sosyal güvencedir. Ayn&#; zamanda emekliler için de gerekli olan ko&#;ullar&#;n olu&#;turulmas&#; ad&#;na çal&#;&#;malar yürütür. 4A, 4B ve 4C olmak üzere 3 farkl&#; kola ayr&#;lan sistem sayesinde istihdam&#;n kontrol alt&#;nda tutulmas&#; sa&#;lan&#;r. Yeni düzenleme ile birlikte SSK çal&#;&#;anlar&#; 4A, Ba&#;kurlu çal&#;&#;anlar 4B ve emekli sand&#;&#;&#;na ba&#;l&#; olan i&#;çiler 4C s&#;n&#;f&#;nda yer al&#;r. Dolay&#;s&#;yla 4A s&#;n&#;f&#;na dahil olanlar yeni düzenleme öncesinde SSK çal&#;&#;anlar&#;d&#;r. Eski sistemde 4/a olarak yer alan, SSK’ya prim ödeyen çal&#;&#;anlar&#; kapsayan sistem, i&#;yerinde sözle&#;meli olarak çal&#;&#;an ki&#;ileri kapsamaz. 4/a olan kavram daha sonras&#;nda say&#;l&#; yeni ç&#;kan yasa ile birlikte SGK kapsam&#;na al&#;narak bu yeni düzenleme sonucunda bu s&#;n&#;fa 4A ad&#; verilir. E&#;er siz de eski ad&#;yla SSK’ya prim ödemesi yap&#;yorsan&#;z emekli ya&#; ve prim gününüz doldu&#;unda emeklilik sosyal güvencelerinden yararlanabilirsiniz.

Kimler SGK 4A’ya Ba&#;l&#;d&#;r?

Ba&#;-Kur, SSK ve Emekli Sand&#;klar&#;n&#;n birle&#;ti&#;i bir yer olan SGK’da yer alan 4A i&#; koluna dahil olan çal&#;&#;anlar ise eski ad&#;yla SSK’ya dahil olan çal&#;&#;anlard&#;r. E-Devlet üzerinden eski ad&#; ile SSK’ya ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;an ki&#;iler 4A banka ve adres de&#;i&#;ikli&#;i, 4A emekli ayl&#;k kesinti, emekli ayl&#;k bilgisi, emekli kayd&#;, 4A emekli ödeme bilgileri gibi birçok farkl&#; i&#;lemi gerçekle&#;tirebilir. Sizde e-Devlet üzerinden giri&#; yaparak kolayca tüm bu i&#;lemleri gerçekle&#;tirebilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Yap&#;lan SGK 4A &#;&#;lemleri Nelerdir?

SGK 4A i&#;lemlerinin tamam&#;n&#; kolay bir &#;ekilde E-Devlet üzerinden gerçekle&#;tirebilirsiniz. Tek ihtiyac&#;n&#;z olan internete ba&#;lanarak e-Devlet kap&#;s&#; sitesine giri&#; yapmakt&#;r. Daha sonra ö&#;renmeyi istedi&#;iniz çe&#;itli bilgileri arama motorunu kullanarak sorgulayabilirsiniz. SGK 4a emekli ayl&#;k bilgisi, emeklilik kayd&#; gibi çe&#;itli bilgiler için SGK 4a sorgulamas&#; yapabilirsiniz. Ayn&#; zamanda SGK 4A sorgulama ile detaylara ihtiyac&#;n&#;z olan dosya dökümüne ula&#;abilirsiniz. SGK 4a en yüksek emekli maa&#;&#; ne kadar gibi tüm vatanda&#;lar&#; yak&#;ndan ilgilendiren di&#;er i&#;lemleri pratik bir &#;ekilde halledebilirsiniz.

SGK 4A Akdi ile Çal&#;&#;an Özellikleri

Emekli olmak ve SGK 4A taraf&#;ndan belirlenen emekli haklar&#;na sahip olabilmek için kad&#;n ve erkek çal&#;&#;anlar&#;n farkl&#; özelliklere sahip olmas&#; gerekir. Öncelikli olarak SGK 4A akdi ile çal&#;&#;an özelli&#;ine sahip olmak için eski ad&#; ile SSK’ya ba&#;l&#; olmak, sigortal&#; olarak aktif bir &#;ekilde çal&#;&#;mak ve prim ödemek gerekir. Kad&#;nlarda 50, erkeklerde ise 55 ya&#;&#;n doldurulmu&#; olmas&#; gerekir. Prim günü olarak en az gün veya 15 y&#;ll&#;k sigortal&#; ve gün çal&#;&#;m&#;&#; olmas&#; gerekir. Tüm bu kriterleri yerine getiren erkek ve kad&#;n çal&#;&#;anlar SGK 4A emeklilik haklar&#;n&#; kazan&#;r. Ya&#;, prim günü, sigorta ba&#;lang&#;ç tarihi gibi kriterler belirli dönemlerde yürürlü&#;e giren yasalar sonucunda de&#;i&#;iklik gösterebilir. Bu nedenle SGK 4A’ya dahil olan çal&#;&#;anlar&#;n devaml&#; olarak SGK ile ilgili ç&#;kan güncel haberleri takip etmesi gerekir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

4A, 4B, 4C nedir? 4A, 4B, 4C kimleri kapsar?

Çalışan herkes kendini güvence altına alarak hem bugününü hem de yarınlarını garantilemek ister. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı farklı güvence sistemleri bulunmaktadır. Emekli olan herkes isimleri 4A, 4B ve 4C olan sistemlerden birine kayıtlıdır. Peki, 4A, 4B, 4C nedir, kimleri kapsar?

Yayınlanma: - 22 Ocak Güncellenme:

4A, 4B, 4C nedir? 4A, 4B, 4C kimleri kapsar?

Ülkemizde milyonlarca emekli var ve bu sayı her geçen gün artıyor. 4A, 4B ve 4C sistemlerinden birine bağlı olarak çalışanlar neye göre kategorize ediliyo,. 4A, 4B, 4C nedir, kimleri kapsar? Farkları nelerdir? İşte sigortalı çalışanların ve emekli olmaya yaklaşanların merakla beklediği soruların cevapları için hazırladığımız haberimizin detayları…

4A, 4B, 4C NEDİR, KİMLERİ KAPSAR?

Türkiye’de, çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden faydalanabilmeleri, şartlar tamamlandığında emeklilik hakkını kazanabilmeleri ve devlet tarafından istihdamın kontrol altında tutulabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olan çeşitli sistemlere bağlı olarak çalışmaları gerekmektedir. Aynı zamanda çalışan her vatandaşın en büyük haklarından biri de bu güvencedir. İşte Sosyal Sigortala Kurumu’nun (SGK) üstlendiği bu görevde farklılık gösteren güvence sitemleri 4A, 4B ve 4C’nin kapsam alanları…

4A NEDİR? KİMLERİ KAPSAR?

4A eski adıyla SSK’ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder. Şimdilerde 4A olarak adlandırılan sistem sayılı yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) altında yer almıştır.

4A EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SSK yani şimdiki adıyla 4A emekli maaşı hesaplama için Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan funduszeue.info adresinden sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama için izlenecek adımlar;

Açılan sayfada, doldurulması istenilen bilgileri girin.

‘Sorgula’ seçeneğine tıklayın.

Sorgulanması istenen bilgiler;

TC Kimlik Numarası
SSK Sicil Numarası
Baba Adı
Nüfus İl
Doğum Tarihi

4B NEDİR? KİMLERİ KAPSAR?

4B grubu çalışanları eski adıyla BAĞ-KUR olarak hatırlayacaksınız. 4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak adlandırılan meslekler dışında kalan kadroları kapsamaktadır. Örnek verecek olursak; mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru vb…

Bu kadro gruplarına ilk defa alınacak kişilerin öncesinde KPSS’ye girerek ÖSYM’nin ilan edeceği KPSS Tercih Klavuzu içinde yer alan kamu kurum ve kuruluşuna ait boş kadroların uygunlarını tercih etmeleri durumunda, puanlara göre bilgisayar ortamında atama yerleştirme işlemi yapılmaktadır.

4C NEDİR? KİMLERİ KAPSAR?

4C grubu çalışanları daha önce Emekli Sandığı’na bağlı çalışanlar olarak adlandırılıyorlardı. Yani 4C çalışanları bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğunda Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak görüşlerine bakılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevde, yine belirtilen ücret ve adet sınırı içinde sözleşme ile çalıştırılan kişileri kapsamaktadır.

Bağ-Kur'dan emekli olmak için şartlar neler?İlginizi ÇekebilirBağ-Kur'dan emekli olmak için şartlar neler?4A (SSK), 4B (Bağ-Kur) ya da 4C (Emekli Sandığı) sosyal güvenlik numarası nedir?İlginizi Çekebilir4A (SSK), 4B (Bağ-Kur) ya da 4C (Emekli Sandığı) sosyal güvenlik numarası nedir?

babaemekliemeklilikhemşirekariyerKPSSKPSS tercihMaliye BakanlığıÖSYMSağlıkSGKsigortaTürkiye

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası