bay kamber oyuncuları / Bay Kamber (TV Series 1994) - IMDb

Bay Kamber Oyuncuları

bay kamber oyuncuları

Kemal Sunal’ın Oynadığı Diziler

[Toplam:11    Ortalama:4.4/5]

Türk sinemasının en büyük değerlerinden biri olan Kemal Sunal’ın oynadığı dizileri bu yazımızda paylaştık. Bu vesileyle değerli sanatçıyı doğum gününde hep beraber analım.

Not : Kemal Sunal’ın doğduğu tarihi 10 Kasım 1944 olmasına rağmen Ulu Önder Atatürk’ün vefatı dolayısıyla bu tarihte sevinip, gülemeyeceğini bu nedenle doğum tarihini 11 Kasım olarak kutladığını belirtmiştir. Bu ince düşüncesi ile ne kadar kaliteli bir sanatçı olduğunu tekrar anlıyoruz.

Öncelikle Kemal Sunal, Hababam Sınıfı, Tokatçı, Süt Kardeşler gibi efsane filmlerinin yanı sıra birkaç dizide de rol almıştır. Aynı zamanda reklam filmleri ve seslendirme yaptığı yapımlar da mevcuttur. Hatırlayanlar olacaktır, e-kolay adlı internet sağlayıcı şirketin reklamı o dönemde çok ilgi çekmişti, hatırlamayanlar için hemen alt bölüme ekleyelim.

Kemal Sunal’ın oynadığı kısa reklam filmini izledikten sonra rol aldığı dizilerden bahsedelim. Neden bu reklamı eklediğimi soracak olursanız, yanlış hatırlamıyorsam Kemal Sunal aramızdan ayrılmadan önce son kez bu reklam filminde kameralar karşına geçmişti.

Öncelikle bazı dizileri hatırlıyordum fakat unuttuğum birşey var mı diye imdb’den bakmak istedim ve karşıma daha önce görmediğim bir dizi çıktı, bunu da yazımızın en son kısmında sizinle paylaşacağım.

İçindekiler

Saygılar Bizden Dizisi

Kemal Sunal’ın mübaşir olarak rol aldığı saygılar Saygılar Bizden dizisi 1992 yılı itibariyle yayınlanmıştır. Toplamda 13 bölüm olarak yayınlanan dizide o dönemki adalet sistemine dokundurmanın yanı sıra adliyeye yolu düşen vatandaşlar üzerinden genel bir ülkemiz tablosuyla da karşılaşıyorduk.

saygılar bizden kemal sunal

Kemal Sunal’ın bu diziye diğerlerinden daha çok önem verdiği, üzerine düştüğü hakkında bazı yazılar internet ortamında mevcut. Saygılar Bizden dizisinin tüm bölümleri Fanatik Film tarafından youtube platformu üzerinden paylaşılmış. Buraya tıklayarak ücretsiz şekilde izleyebilirsiniz.

Kemal Sunal’ın Bir Diğer Dizisi “Şaban Askerde”

1993 yılında Star TV ekranlarında yayınlanan bir diğer Kemal Sunal dizisi ise Şaban Askerde. Toplamda 2 bölümden oluşan dizide Dinçer Çekmez, Halit Akçatepe gibi oyuncular Kemal Sunal’a eşlik ederken yönetmen koltuğunda da Orhan Oğuz oturmuş.

şaban askerde

İnternet üzerinde araştırdığımız bazı forumlardaki düşünce genellikle devam etmesi yönünde olsada “Şaban Askerde” çok kısa ömürlü bir dizi olmuş. Yine diğer dizi gibi bunu da youtube üzerinden tekrar izlememiz mümkün.

Şaban İle Şirin

Kemal Sunal’ın 1995 yılında oynadığı bir diğer dizi olan Şaban ile Şirin ise ATV’de izleyicilerle buluşmuş. Toplamda 3 bölüm olarak yayınlanan dizide Şirin rolünü ise Tuğçe Fadin Gedik canlandırıyordu. Dizi jeneriğini hemen alt kısma sizler için ekliyoruz.

Bay Kamber

Star TV’de 1994 yılında seyirciyle buluşan ve Kemal Sunal’ın rol aldığı bir başka dizi olan “Bay Kamber” toplamda 11 bölüm olarak yayınlanmış.

bay kamber kemal sunal

Dizide Kemal Sunal “Bay Kamber” isimli dedektifi canlandırmış. Tüm bölümlerini yeniden izlemek isterseniz youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Değerli takipçilerimiz, sizlerle Kemal Sunal’ın yer aldığı tüm dizileri bu yazımızda paylaşmak istedik. Bu vesileyle büyük ustayı, saygı değer sanatçımız güzel insan Kemal Sunal’ı tekrar buradan anıyoruz. Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere.kemal sunal dizileri

oyuncu kadrosu

Kemal Sunal
Kemal Sunal

Bay Kamber

Vefa Lisesi'nden mezun oldu.1964 Yılında İstanbul Sarıyer Kalender Orduevi'nde vatani görevini (Askerliğini) yaptı. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim...

Sami Hazinses
Sami Hazinses

İlkokuldan sonra çalışmak için İstanbul'a geldi. 1953 yılında Mahir Canova'nın yönettiği, Cüneyt Gökçer, Atıf Kaptan ve Muhterem Nur'un oynadıkları "Kara Davut" filmindeki rolle sinema oyunculuğuna başladı. Sonraki yıllarda çevirdiği filmlerle rolleri büyüyen Hazinses, Türk sinemasının unutulmaz komedi sanatçıları arasına girmeyi başardı....

Zafer Önen
Zafer Önen

Devlet Opera ve Balesi Şan bölümünde eğitim gören sanatçı, ilk oyununu 1942'de Ses Tiyatrosu'nda Ekrem Reşit Rey'in "Hava Cıva" operetinde oynadı. Önen, Muammer Karaca Tiyatrosu, İstanbul Tiyatrosu, Raşit Rıza Tiyatrosu, Mücap Ofluoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne, Dormen Tiyatrosu, Tevhit Bilge Tiyatrosu gibi tiyatrolarda çalıştı. Devlet Opera ve...

Bilge Zobu
Bilge Zobu

İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı olan Zobu, kurumdan emekli olmasına rağmen konuk oyuncu olarak rol almayı sürdürdü. Bir çok sinema filmi ve dizide rol aldı. Vasfi Rıza Zobu'nun yeğenidir. Kemal Sunal filmlerinde yardımcı oyuncu rollerinde yer almıştır.

Necdet Yakın
Necdet Yakın

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı olan Yakın, 1958'de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde tiyatroya başladı. Haldun Dormen'in yönettiği Cep Tiyatrosu kurslarına katılan sanatçı, 1960'ta Şehir Tiyatroları'na girerek, 1997 yılında emekli olduktan sonra da rol almayı sürdürdü. 1962 yılında sinemaya başladı....

Serdar Bordanacı
Serdar Bordanacı

1980'de DE-Tİ (Denizli Tiyatrosu)'nun kurucuları arasında bulunarak tiyatroya başlamıştır. 1987-88'de Dostlar Tiyatrosu'nda oyunculuğunu sürdürdü. 1992'ye kadar halen Bugay Yapım'da çalışmaktadır.

Ortans Kıvanç
Ortans Kıvanç

Tiyatro,sinema ve dizi oyuncusu. Bir dönem Şehir Tiyatroları kadrosunda yer alan sanatçı Ortans Kıvanç, Hamdi Alkan Tiyatrosu, Abdullah Şahin Tiyatrosu, Münir Özkul Tiyatrosu, Sadri Alışık Tiyatrosu gibi topluluklar da çalıştı. 1993 yılından sonra sinema ve dizi filmlerde de rol aldı.

Yüksel Arıcı
Yüksel Arıcı

1980'de Adana Erkek Lisesi'nden mezun oldu ve 1981'de Adana Şehir Tiyatrosu'nda profesyonel tiyatro yaşamı başladı. Adana, Ankara ve İstanbul'da aralıksız 10 sene özel tiyatrolarda çalıştı. 1990'dan itibaren de film ve TV dizilerinde oyunculuk yapıyor.

DAHA FAZLA GÖSTER

Dersi kemal sunal filmleri hazirlayanlar


2.4. TV İçin Çekilen Kemal Sunal Dizileri (1992-1997)
2.4.1.Özel TV Kanallarının Yerli Dizilere Yönelmesi

Reytingini yükselterek reklam gelirini artırmak amacıyla ve ucuz maliyeti nedeniyle Türk filmlerine olan talep artmıştır. Sinemanın durağan dönemde olması, yeni filmlerin çok az yapılması, Türk filmlerinin ekranlarda tekrar tekrar gösterilmesine neden olmuştur. Özel kanalların, başlangıçta sadece yabancı dizi ve filmlere rağbet etmeleri halkın, yerli yapımları göstermesi yönünde isteği belirten tepkilerine neden olmuştur. Türk filmlerinin yanı sıra bu kez yerli diziler de yapılmaya başlanmıştır. Hemen her TV kanalı böyle bir girişimde bulunmuştur.
2.4.2.Kemal Sunal Dizileri
Sinemadaki kriz tüm sektörü oldukça ağır şekilde etkilemiş, bundan nasibini almayan kalmamıştır. Kemal Sunalda sinemanın bu buhranlı döneminde TV kanalıyla yaptığı dizi anlaşmasının gereği olarak kamera karşısına geçmiştir. Genelde dizi çekimlerinde bir taraftan dublajın gerçekleşmesi, diğer yandan da televizyonda gösterilmesi olayı vardı. Kemal Sunal dizileri TV seyircisinin beğenisini kazanmıştır. Öyle ki Sunal, Hürriyet'in düzenlediği "Televizyon Yıldızları 94" adlı yarışmada "Onur Ödülü"ne layık görülmüştür.
2.4.2.1.Saygılar Bizden Dizisi
Senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı "Saygılar Bizden" adlı dizi Star TV' de yayınlandı. 1992 yılında çekilen dizi aynı yıl içinde gösterime girdi. 13 bölümden oluşan dizinin her bölümü kendi içinde bir bütündü. Kemal Sunal'ın ilk TV dizisi olması nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Teknik anlamda sinema filmi çekimiyle, dizi çekimi arasında büyük farklar vardır. Mesela sinema filmi 35 mm'lik kamera ile çekildiği halde bu dizi filmde de olduğu gibi bütün dizi filmler video kamerayla çekilir. Dizide insanların makineleştiğini görüyoruz, sinema filminde ise duygular yoğun bir biçimde yaşanıyor.

"Saygılar Bizden" adlı dizi genel anlamda adalet mekanizmasını eleştiren bir dizi filmdir. Cumartesi günü saat 20.05'te oynayan bu dizide Kemal Sunal'ın dışında Erol Demiröz, Yaman Oktay, Alev Oraloğlu adlı sanatçılarda rol almıştır.
2.4.2.2.Şaban Askerde Dizisi
1993-1994 yıllarında çekilen bu dizinin ilk 13 bölümü Sulhi Dölek tarafından yazılmıştır. Geriye kalan 15 bölümü ise Levent Ev kuran tarafından yazılmıştır. İlk 13 bölümün yönetmeni Orhan Oğuz'dur. Geriye kalan bölümleri Halit Akçatepe yönetmiştir. Aynı yıllarda Star TV'de gösterilmiştir. Pazartesi günleri saat 20.05'te gösterilen "Şaban Askerde" dizisi büyük ilgi görmüştür. Askerlikte insanların başından geçen olayları gülünç bir şekilde seyirciye anlatan bir dizidir. Bu dizide Kemal Sunal'ın dışında Halit Akçatepe, Dinçer Çekmez, Özlem Savaş gibi oyuncular yer almıştır.
2.4.2.3.Bay Kamber Dizisi
1994 yılında çekilen bu dizi aynı yıl Star TV' de gösterime girmiştir. İki bölümlük hakkı "Şaban Askerde" dizisinde kullanılınca 11 bölüm olarak çekilmiştir. Değişik gün ve saatlerde gösterilerek deneme tahtası gibi kullanılan bu dizi halk tarafından ilgiyle izlenmiştir. "Mike Hammer"dan esinlenen "Bay Kamber" dizisi onun yerli versiyonu olmuştur. İlk iki bölümü Gürcan Töreci, üçüncü bölümü ise Oya Yüce yazmıştır. Üç bölümü Yaşar Seriner tarafından yönetilmiştir. Geriye kalan 8 bölümü Muzaffer Abayhan tarafından yazılmış, Ünal Küpeli tarafından yönetilmiştir. Kemal Sunal ve Ebru Şimşek'in başrolünü paylaştığı dizinin her bölümünde olaylar değiştiği gibi, sanatçı kadrosuda değişmiştir.

2.4.2.4. Şaban İle Şirin Dizisi
Çekimlerine 10 Aralık 1996'da başlanan dizi 10 Şubat l997'de gösterime hazır hale gelmiştir. Ayrıca aranan çocuk yıldız, açılan yarışma sonucunda bulunmuştur. Şaban'ınçocukla başından geçen olayları anlatan bu dizide sevgi ve hoşgörü işlenmektedir. Bir mahalleyive bu mahallede yaşayan insanların birbiri ile olan münasabetleri anlatan bir dizi filmdir.

Yönetmenliğini Oğuz Yalçın'ın yaptığı, senaryosunu levent Evkuran'ın yazdığı bu dizide Kemal Sunal'ın yanı sıra Münir Özkul, Halit Akçatepe, Dinçer Çekmez, Asuman Arsan, Selçuk Uluergüven, Yaman Tarcan, Tuncay Akça, Uğur Kıvılcım, Cengiz Sezici, Necdet Yakın ve yarışma sonucu seçilen çocuk oyuncu Tuğçe Gedik oynamıştır. 5 Mart 1997'de ATV'de gösterime girmiştir.
c:\users\eren\desktop\trend2015111120544921246.jpg


3. KEMAL SUNAL’IN SANATÇI KİŞİLİĞİ

VE MEDYADAKİ DURUMU

3.1. Kemal Sunal'ın Sanatçı Kişiliği
Vefa Lisesi'nde okurken sanata ilgi duymaya başlamış ve bu dönemde tiyatro çalışmaları yapmıştır. Aynca lise dışında da birçok amatör tiyatro topluluklarında rol almıştır. Lise yıllarında bütün hocaları, Kemal Sunal'ı oyuncu olması için teşvik etmişlerdir. Akşam Gazetesi'nin düzenlediği ilk Liseler arası Tiyatro Yarışması'nda "Harput'da Bir Amerikalı" aldı oyunla büyük başarı kazanmıştır. Bu adımla başlayanoyunculuk serüveni, profesyonel tiyatro oyunculuğu ve ardından sinema oyunculuğu olarak günümüze kadar gelmiştir.


3.1.1. Kemal Sunal Güldürüsünün Türk Sinemasındaki Yeri

Türk sinemasının 1970'li yıllara kadar komedi tarafı genellikle "Hareket Komedisi" şeklinde tanımlanabilecek bir anlayış içermekteydi. Özünde komedi filmi olmayan bu çalışmalar, başrollerdeki oyuncuların komediyi oynamasından çok, alt kadrodaki yardımcı oyuncuların ve genelliklede yıldız sanatçıyla olan ilişkilerinde değil, kendi aralarında cereyan eden jest, mimik vb. kişisel hareketlere dayalı yapılan esprilerden oluşmaktaydı. Komedi filmi olmayan bir filmin içinde yer alan, filmi destekleyici bir tali unsur olarak işlenmiştir.

Türk sinemasının gelişim sürecinde 1970'li yıllar önemli bir kilometre taşı oluşturmuştur. Türk sineması içerik yönünden geçirdiği değişimin yanında teknik alanda da bir takım yeniliklere açılmış, 1969 sonları ile 1970'li yılların başlarında ilk kez Türk sinemasında renkli film yapılmaya başlamıştır.

Türk sinemasındaki bu değişim doğal olarak komedi türünü de içerik olarak etkilemiştir. 1970'lere kadar salt jest ve mimiğe dayanan komedi (espri) anlayışı, yerini "Durum Komedisi"ne terk etmiştir. Aslında "Hareket Komedisi," "Durum Komedisi" tarzının gelişmesiyle birden ve tamamen yok olmuş değildir. Ancak, "Durum Komedisi" olarak tanımlanan, filmin temel konusunun ve olayların esprili algılanmasında, "Hareket Komedi", yani jestlere, mimiklere dayanan güldürü anlayışı bu kez, tali bir konuma gelmiş, "Durum Komedisi"ni tamamlayıcı, destekleyici ve hatta güldürü doldurucu artırıcı bir işleve sahip olmuştur. 5

Türk sinemasının komedi türünde yaşanan değişim sürecinin ilk önemli aktörlerinden biri Kemal Sunal'dır. Kemal Sunal ile başlayan Türk sinemasında komedi tarzının değişim süresi, teknik olanakların da iyileşmesi ile özellikle 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren seyirci olağanüstü bir ilgiyle sinema salonlarına toplanmaya başlamıştır. TV'nin bu yıllarda Türkiye'deki yayınlarının henüz çok yeni ve renksiz olması, yok denecek kadar az film yayınlanması, sinema salonlarının dolu ve canlı kalmasının bu yıllardaki önemli nedenlerinden biridir.

Kemal Sunal'ın güldürü sinemasına getirdiği bu anlamdaki farklı tarz, 1980'li yılların ilk yarısında da devam etmiş, ancak ikinci yansından itibaren özünde aynı, ancak daha sosyal içerikli bir niteliğe bürünerek 1990'lara kadar devam etmiştir. 1980'li yılların başında TRT'nin evlere renkli yayına başlaması ile, bu kez filmler sinema salonlarından evlere kadar gelerek, çok daha geniş kitlelerce izlenme olanağına sahip olmuştur. 1980'lerin sonu ile 1990'lann başlarında henüz yasal bir düzenleme ve gerekli altyapı bile henüz hazır olmadan özel TV kanallarının büyük bir hızla yayın hayatına başlaması, genelde Türk filmlerine ancak, özelde Kemal Sunal güldürüsüne olan talebi artırmıştır.

1990'lı yılların sonlarına geldiğimiz son dönemde, 25 yıl önce Türk sinemasında komedi anlayışının değişimine sanatı ile ismini yazdırmış Kemal Sunal'ın filmleri, özel TV kanallarında filmlerin yapıldığı yıllardaki izleyici ilgisi ve talebi ile adeta tekrar rekorları kırarak yayınlanmaktadır.

Türk sinema seyircisinin bu komedi tarzına olan talebi, Kemal Sunal güldürüsünün Türk sinemasındaki yerini belirleyen bir önemli etkendir.
3.1.2. Film Konularının Seçimi

"Kemal Sunal filmlerinin konularının en önemli özelliği; Türk toplumsal hayatının her döneminde yaşanan ve yaşanması muhtemel olaylardan seçilmesi yani güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek olmasıdır. Kemal Sunal, film konularını seçerken halka yakın olmasına, mesajların halka geçmesine, güldürürken bir şeyler öğretmeye, eğlendirici ve dinlendirici olmasına dikkat etmektedir. Buna 1978 yapımı 'Kibar Feyza' filmini örnek verebiliriz: Feyzo ile köylüsü Gülo'nun güldürüsü. Feyza, askerden döndükten sonra Gülo'ya talip olur. Köyde Gülo'ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını artırmaya koyar ve 1O bin peşin 1O bin de senet karşılığı Gülo, Feyzo'nun üstünde kalır. Feyzo borcunu ödemek için bir kente gidip çalışmaya başlar. Feyzo, köye her dönüşünde kentte gördüğü yenilikleri de beraberinde getirir. Ağa'nın sömürdüğü köylüleri bilinçlendirmeye çalışır ve sonunda Feyzo, Ağa'yı öldürür. "
3.1.3.Tiyatro Oyunculuğu Dönemi

1966 yılında felsefe öğretmeni Belkıs Balkır tarafından elinden tutularak Kent Oyuncuları'na götürülür. Müşfik Kenter ile konuşulup, Kemal Sunal, kendisine teslim edilir. Böylece profesyonel tiyatro oyunculuğuna ilk adım atılmış olur. Kent Oyuncuları'ndan Orhan Asena'nın "Fadik Kız," Turan Oflazoğlu'nun "Deli İbrahim" adlı oyununda görev alır. Bu oyunlardaki rol arkadaşları ise Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Şükran Güngör, Kamran Yüce ve Güler Kıpçak'tır.

Daha sonra Pendik Tiyatrosu kuruluşuna katılır ve Orhan İyiler'in "Şarkıcı Kız" adlı oyununda rol alır. Burada ise; Oya Aydonat ve Bülent Kayabaş ile birlikte çalışır. 1967-1970 yılları arasında Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda oynar. Ulvi Uraz, Gül Akelli, Ercan Yazgan, Aykut Oray, Savaş Yurttaş ile birlikte "Yalova Kaymakamı'', "Masalar", "Nina", "Murtaza", "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım", "Hababam Sınıfı" adlı oyunlarda görev alır. Bir sezon Ayfer Feray, Günfer Feray, Mete İnselel, Bülent Kayabaş ile sahneye çıkar (Ayfer Feray Tiyatrosu'nda).

Devekuşu Kabare Tiyatrosu'na girer. Burada 1974'e kadar oynar. "Astronot Niyazi", "Dün Bugün", "Gergedan", "Habudiyar", "Yar Bana Bir Eğlence" adlı oyunlarda rol alır. Zeki Alasya, Metin Akpınar, Ayşen Gruda, Ahmet Gülhan ile çalışır. Tiyatroda canlandırdığı tipler, genelde oyuna göre değişen karakterlerdir. Tiyatroda hep aynı tip oynamaz, değişik tipleri canlandırır.
3.1.4.Tiyatro Oyunculuğundan Sinemaya Geçiş Dönemi
Tiyatro oyunculuğu döneminde hep sinema yıldızı olmayı düşler ve bunu başaracağına yüzde yüz inanır. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda oynarken bir gece oyunu seyretmeye gelen Ertem Eğilmez'in dikkatini çeker. O sırada hazırlığını yaptığı "Tatlı Dillim" adlı film için Tarık Akan'ın yanına arkadaşlarını oynayacak oyuncular aranmaktadır. Basketbol grubunu oluşturacak bu oyunculardan biri de Kemal Sunal'dır. Burada canlandırdığı tip tutunca ortalık birden karışır. Ertem Eğilmez ile ardı ardına filmler çekmeye başlar. Kemal Sunal daha ilk başta sinema oyunculuğu ile tiyatro oyunculuğunu ayırt etmiş oyuncularımızdandır.

Sinemadaki başarısının en büyük nedenlerinden biri de budur. 1972-1974 yılları arasında tiyatro ve sinema oyunculuğunu birlikte yürütmüştür. Film çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle tiyatro oyunculuğunu 1974'te noktalamıştır.

Kemal Sunal, yüzünü kullanışı ve cana yakın tiplemesiyle halkın en sevdiği güldürü sanatçılarından biri olmuştur.
3.2 Kemal Sunal'ın Medyadaki Durumu
3.2.1 Basında Bazı Kemal Sunal Filmleri
3.2.1.1.Polizei (1988)
Yönetmen : Şerif Gören

Senaryo : Hüseyin Kuzu

Görüntü Yönetmeni : Erdal Kahraman

Müzik : Timur Selçuk

Oynayanlar : Kemal Sunal, Babett Jutte, Yalçın Güzelce

Kaya Güzel , Nilüfer Usku, Atilla Cansever

Yapımevi : Penta Film

Ali Ekber, gariban bir çöpçüdür Berlin'de. Geceleride amatör Türk tiyatrosunun temizliğini yapmaktadır. Bir gece, herkes gittikten sonra kostümler arasında bulduğu bir Alman polis giysisini alıp evine getirir. Ertesi gün, bıyığı keserek ve bir gözlük takarak girdiği polis kılığı içinde, havalı biçimde sokaklarda gezer. Dükkanları teftiş eder. Kahvehanelerde, önceden kendisini alaya alan arkadaşlarını korkutur. Daha önce beğendiği ama yüz bulmadığı Alman barmen kızı tavlar. En sonunda herkesin gözü önünde, polislikten gerçek kimliğine döner.

Kemal Sunal'ın özellikle ikinci yarıdaki başarılı oyunu ve konusunun ilginçliğine rağmen, sonu gereksiz ve abartılı biçimde uzatılınca filmin inandırıcılığı zedelenmiştir.

Bir röportajda yönetmen Şerif Gören, filminin doğuşunu ve amacını şöyle belirtmektedir: "Doğu Berlin'deki Brecht Tiyatrosu'nda (Berliner Ensemble) 'Köpenickli Yüzbaşı'yı gördükten sonra böyle bir film yapma düşüncesi oluştu kafamda. 'Polizei', bir yerde, 'Köpenickli Yüzbaşı' oyununun adaptasyonu sayılabilir. Ama bu adaptasyonu,

Türk mantığına göre yaptım ve Berlin'deki Türklerin yaşantılarından

izlenimlerimi, gördüğüm uyumsuzluk biçimlerini yansıtmaya çalıştım. Eleştirisinde, "Batı Berlin, kimilerine göre 68. ilimiz, kimilerine göre Almanya'nın kültür ve sanat kenti ve biz Türklerin özellikle Kreuzberg bölgesini mesken tuttuğumuz güzel, karmaşık, hareketli ve bereketli, öylesine çekici ve de sıkıcı bir kent. Şerif Gören, işte böylesine bir kenti, tüm özelliklerinden, çelişkilerinden ve içinde barındırdığı insanların yabancılaşmasından soyutlayarak, tipik bir Kemal Sunal filmine malzeme yaparak karşımıza getiriyor,"diye yazan Burçak Evren, yazısının sonlarında Kemal Sunal'a hakkını vermektedir: "İkinci yarıda ise, komik olmaktansa komedyen olmanın yollarını aramış. Bir Alman polisinin en ince ayrıntılarına denk gözlenmesinden kaynaklanan, zarif, ölçülü, alışılmış tiplemesinin çok ötelerine giden, başarılı bir karakteri yansıtmış.
3.2.1.2.Zübük (1980)

Yönetmen : Kartal Tibet

Senaryo : Atıf Yılmaz

Yapıt : Aziz Nesin

Görüntü Yönetmeni : Çetin Gürtop

Müzik : Esin Engin

Oynayanlar : Kemal Sunal , Nevra Serezli, Bülent Kayabaş, Ali Şen

Yapım : Erler Film
Zübük, tabu sayılan bir konuyu getiriyor karşımıza.Hani radyolarda, çünkü o zaman ülkemizde TV'ler yoktu, iyi ki de yokmuş- saatlerce süren Vatan Cephesine İltihakların verildiği, ancak seçimden seçime anımsanan kırsal kesimlerimizin saf oy vericilerinin bin bir vaatlerle avlandığı, son yıllarda siyasal yaşamımıza giren milletvekili transferleri ağırlığınca altın karşılığı bakanlık teklifleri, Zübük'ün içine, usta bir sinemasal anlatımla, tabu duvarları yıkılarak serpiştirilmiş." Burçak Evren'in böyle anlattığı filmin, çekim ve gösterim koşullarını Vecdi Sayar şu sözlerle açıklamaktadır:

Beyazperdeye Zübük'ü getirmek oldukça zorlu bir çalışmayı gerektiriyordu. Hele filmin çekildiği 12 Eylül öncesi koşullarda. İlginç bir rastlantı yapımcıların adına oldukça talihli bir rastlantı olmalı- filmde anlatılan olaylar, 'Zübük'lere yöneltilen eleştiri, günümüzün koşullarının resmi ideolojisi ile çakışma içinde. 60’lı ihtilalini izleyen günlerde çirkin politikacıya yönelen tepkilerin bir benzerinin, alabildiğine yaygınlaştığı günümüzde, 'Zübük' geçerliliğini koruyor.
3.3. Sanatçıların Gözünde Kemal Sunal
3.3.1.Müjdat Gezen
- Sizce bu ilgi neden?

Ünal Küpeli




16 Kasım 1945, Malatya doğumlu. 1968 yılında İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Bir süre Sosyal Sigortalar Kurumu’nda çalıştıktan sonra, açılan sınavı kazanarak 1972'de TRT'de prodüktör yardımcısı olarak göreve başladı. İlk programı olan “Paranın Öyküsü” adlı belgesel ilgi topladı. 1973'de "Halk Ozanları ve Edebiyat Dünyası" adlı belgesellerle televizyon oyunları çekti. 1974 yılında ''Yılkı Atı'' isimli ilk Uzun metraj filmini çekti. “Yılkı Atı” adındaki konulu filmi, 1978 Taşkent Film Festivali’ne gönderildi ancak ödül alamadı. TRT'de ilk kez “Sütüdyo Oyunu” denemelerini gerçekleştirdi. 1977'de "Alçaktan Uçan Güvercin" ile dizi film yönetmenliğine başladı. 1978'de "Bir Kadının Penceresi", 1983'de bazı tartışmalara yol açan Orhan Kemal uyarlaması "Yalancı Dünya" ve 1984'de "Mardin Münih Hattı" adlı dizileri yönetti. 1980'li yılların sonunda sinema filmleri çekti. Bu arada "Doku Film"i kurarak yapımcılığa başladı. “Bir Kadının Penceresinden” adlı yapımı Altın Prag Film Şenliği!ne katıldı. “Alçaktan Uçan Güvercin”, “Yalancı Dünya” gibi bir çok yapımları bulunmaktadır. Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği üyesidir.

Yönetmen Filmografisi

Aşk Mahkumu - 2004 …. (TV Dizisi)
Süper Kurşunsuz - 2000 …. (TV Dizisi)
Eyvah Kızım Büyüdü - 2000 …. (TV Dizisi)
Eyvah Babam - 1998 …. (TV Dizisi)
Oyun Bitti - 1997 …. (TV Dizisi)
Zıpçıktı - 1995 …. (TV Dizisi)
Zampara Seyfettin - 1995 …. (TV Filmi)
Ver Elini Kayınço - 1995 …. (TV Filmi)
Fırtınalar - 1995 …. (TV Dizisi)
Bay Kamber - 1994 …. (TV Dizisi)
Alem Buysa - 1994 …. (TV Dizisi)
İşgal Altında - 1993 …. (Uzun Kurmaca)
Üç Kişilik Dünya - 1993 …. (TV Dizisi)
3. İstasyon - 1992 …. (TV Dizisi)
Itri - 1991 …. (TV Dizisi)
Benim Zaferim - 1991 …. (Uzun Kurmaca)
At Kestanesi - 1991 …. (TV Dizisi)
Sayın Başkan - 1990 …. (Uzun Kurmaca)
Hanımın Çiftliği - 1990 …. (TV Dizisi)
El Kızı - 1989 …. (TV Dizisi)
Serçeler Göç Etmez - 1988 …. (TV Dizisi)
Hüzün Çemberi - 1988 …. (Uzun Kurmaca)
Hayat Oyunu - 1988 …. (Uzun Kurmaca)
Dört Köşe Dünya - 1988 …. (Uzun Kurmaca)
Mardin-Münih Hattı - 1986 …. (TV Dizisi)
Kaçaklar - 1985 …. (TV Dizisi)
Akrep Burcu - 1985 …. (Uzun Kurmaca)
Yalancı Dünya - 1983 …. (TV Dizisi)
Alçaktan Uçan Güvercin - 1983 …. (TV Dizisi)
Bir Kadının Penceresinden - 1978 …. (TV Dizisi)
Yılkı Atı - 1974 …. (TV Dizisi)

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Halk Ozanları - 1973
Edebiyat Dünyası - 1973
Paranın Öyküsü - 1972

Yapımcı Filmografisi

Ayva Sarı Nar Kırmızı - 2004 …. (TV Dizisi)
Oyun Bitti - 1997 …. (TV Dizisi)
Ah Nalan Ah - 1997 …. (TV Filmi)
Ver Elini Kayınço - 1995 …. (TV Filmi)
Ver Elini Kayınço - 1995 …. (TV Filmi)
Sarı Tebessüm - 1992 …. (Uzun Kurmaca)
İstanbul Bura mı? - 1989 …. (Video)

Senarist Filmografisi

Aşk Mahkumu - 2004 …. (TV Dizisi)
Zampara Seyfettin - 1995 …. (TV Filmi)
Ver Elini Kayınço - 1995 …. (TV Filmi)
Fırtınalar - 1995 …. (TV Dizisi)
Hanımın Çiftliği - 1990 …. (TV Dizisi)
Hüzün Çemberi - 1988 …. (Uzun Kurmaca)
Dört Köşe Dünya - 1988 …. (Uzun Kurmaca)
Mardin-Münih Hattı - 1986 …. (TV Dizisi)




Kaynak
Internet Movie Database



nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır