turgut reis tabyası / Turgut Reis Tabyası Çanakkale • Kültür Envanteri

Turgut Reis Tabyası

turgut reis tabyası

Turgut Reis Tabyası kilit altında

Çanakkale Savaşları sırasında müttefik güçlere karşı uzun atışlarda kullanılan Turgut Reis Zırhlısı’ndan sökülerek, 2&#;nci Dünya Savaşı öncesi boğaz savunmasını güçlendirmek için Güzelyalı sırtlarına yerleştirilen 28’lik iki toptan oluşan Turgut Reis Tabyası, ziyaretçiler tarafından zarar görmemesi için kilitlenmiş durumda.

Turgut Reis Tabyası, Boğaz tahkimatını güçlendirmek amacıyla Topçu birliği için inşa edildi. Çanakkale-İzmir Karayolunun 12’nci kilometresi 2 km içeride ormanlık alanda yer alıyor. Tabyada bulunan 2 adet çift namlulu 28,5 cm. çapındaki topun namlu uzunluğu 10 metredir. Toplar Turgut Reis Zırhlısından sökülüp 80 yıl önce tabyaya getirildi. Geçtiğimiz yıllarda, Turgut Reis Tabyası’nda bulunan bataryalara ziyaretçiler tarafından yazılan yazılardan dolayı topların giriş kısmı ile toprak altındaki askerlerin bulunduğu yerlerin kapıları kilitlenerek, ‘içeri girmek tehlikeli ve yasaktır’ yazıları asılmıştı. Tabyanın etrafına da emniyet şeridi çekilmiş durumda. Bugünlerde ise Turgut Reis Tabyası’nı pek ziyaret eden olmuyor. Gelenler de sadece fotoğraf çektirerek ayrılıyor. Topların bulunduğu yerdeki yazıların birçoğu hala dururken, ahşap yerlerinde ise çöküntülerin oluştuğu görülüyor. Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yere sahip olan Çanakkale&#;de, bazı kaynaklara göre 19 tabya bulunuyor. Bunlardan bazıları, Mecidiye, Çimenlik, Hamidiye, Dardanos, Mesudiye, Turgut Reis, Çataltepe, İntepe, Topçular, Karanlık Liman, Orhaniye, Kayalıtepe, Domuzdere, Değirmenburnu, Ertuğrul, Yıldız, Rumeli Mecidiye, Rumeli Hamidiye, Namazgah ve Bolayır Tabyaları olarak sıralanıyor.
Hanife Erkan

TwitterFacebookWhatsAppGoogle+

Düşünceleriniz

kaynağı değiştir]

Hizmete girişinin ardından Weissenburg, üç kardeş gemisiyle birlikte I. Savaş Filosu'nun I. bölüğüne atandı.[10]Brendenburg sınıfı gemiler I. Bölük'te yer alırken, daha eski dört Sachsen sınıfı zırhlı firkateyn II. Bölük'te görevliydi. Brandenburg sınıfı gemiler Çin'deki görevlerinden döndüklerinde II. Bölük'teki Sachsen sınıfı gemiler daha yeni olan Kaiser Friedrich III sınıfı zırhlılarla değiştirilmişti.[11]

Boxer ayaklanması[değiştir

Ağaç Dostu

 
Oğuz Karsan's Avatar
 

Giri&#; Tarihi:

Şehir: İstanbul

Mesajlar: 1,

Galeri:

Çanakkale-Turgutreis Tabyası.


Merhaba.

Birçoğumuz, Çanakkaleyi ve şehitlikleri ziyaret etmişizdir. Kahraman tabyalarımızdan biri olan Turgutreis Tabyasının da görmek isteyeceğiniz bir yer olduğunu düşünüyorum.

Çanakkale savaşlarında kullanılmadığı da söylenir. Çünkü, düşman donanması bir önceki koy olan Karanlık Limanda batırıldığı ve geri çekilmeye zorlandığı için bu bataryanın ateş etmesinin gerekmediği söyleniyor.

Toplar, Çanakkale-İzmir yolu üzerinde, Çanakkale'den Ezineye doğru giderken, İntepe istikametine doğru gidilirken, Güzelyalı sapağını geçtikten sonra, tahminen m solda tabelası görülüyor.

Tabeladan sola toprak yola girilip yarısı asfalt yarısı toprak yoldan 2 km yukarı çıkılıyor. Küçük bir tepeyi aşınca sol tarafta ilk topu görüyorsunuz. Biraz güneye yani yukarı doğru bakınca m uzakta ikinci top karşınıza çıkıyor.


Saygılar



Düzenleyen Oğuz Karsan : saat Neden: Resimleri azaltma

kaynağı değiştir]

Notlar
  1. ^"SMS"'in açılımı "Seiner Majestät Schiff", Almanca'da "Ekselanslarının Gemisi" anlamındadır.
  2. ^Geminin inşasına başlandığında, Alman Donanması gemiyi "zırhlı savaş gemisi" (Schlachtschiff) yerine "zırhlı gemi" (Panzerschiffe) olarak adlandırmıştı. Bakınız: Gröner, sayfa
  3. ^Alman İmparatorluk Donanması literatüründe "K" harfi Kanone (top) anlamındadır, L/40 ise top namlusunun uzunluğunu belirtir. Bu örnekte, L/40 topun 40 kalibre uzunluğunda olduğunu belirtir, yani top namlusunun uzunluğu topun namlusunun iç çapının 40 katıdır.
Özel
  1. ^Timothy D. Saxon, "Anglo-Japanese Naval Cooperation, ", s. 3 Temmuz tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^Atlı, Altay (26 Temmuz ). "Turgut Reis". 25 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim &#;
  3. ^Tabyanın tanıtım tabelası
  4. ^Gallipoli, a battlefield guide, Phil Taylor, Pam Cupper, Kangaroo Press, 1 Ocak
  5. ^abcdGardiner and Gray, s.
  6. ^abcdGröner, s. 13
  7. ^Gardiner, Chesneau, & Kolesnik, s.
  8. ^Gardiner and Gray, s.
  9. ^Herwig, s. 45
  10. ^Herwig, s.
  11. ^Herwig, s.
  12. ^abcGröner, s. 14
  13. ^abErickson, s.
  14. ^Sondhaus, s.
  15. ^Sondhaus s.
  16. ^abErickson, s.
  17. ^abFotakis, s. 50
  18. ^abErickson, s.
  19. ^Erickson, s.
  20. ^Erickson, s.
  21. ^Erickson, s.
  22. ^Staff, s. 19
  23. ^Gardiner; Gray, s.
  24. ^Bennett, s. 47
Genel

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası