bergamot meyvesi yenir mi / Bergamot meyvesi sadece Halfeti’de yetişiyor - Şanlıurfa Haberleri

Bergamot Meyvesi Yenir Mi

bergamot meyvesi yenir mi

Bergamot nedir? Faydaları nelerdir?

Yükleniyor
Kampanya Kodu
Kampanya Kodun için Kalan Süre

<< Pişirme Önerileri

Bergamot nedir? Faydaları nelerdir?

Bergamot otu, sedefotugiller ailesine mensup, boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Meyveleri limona benzer ve yeşil sarı renktedir. Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun anavatanı Batı Hindistan’dır. Bu bitki hoş kokusu sayesinde hemen ayırt edilebilir, en çok da "bergamotlu siyah çay" (Earl Grey) olarak anılan ürün sayesinde bilinir. Meyvesinden bergamot çayı hatta yağı ve reçeli de yapılabilir.

Peki bergamotun faydaları nelerdir?

  • Hoş kokusu sayesinde vücutta aroma terapi etkisi yaratır, stresin azalttmaya yardımcı olur. Özellikle çay olarak tüketildiğinde asabiyet ve gerginlik gibi olumsuz ruh hallerine iyi gelir.
  • Polifenoller açısından zengin olduğundan antioksidan özellikler gösterir, vücudu toksinlerden korur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Damarların tıkanmasının, kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmeye yardımcı olur.
  • Yine güçlü antioksidan özelliğinin kötü kolesterole iyi geldiği de bilinmektedir.
  • Bergamot, özellikle çay olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
  • Bergamot, az miktarda da olsa kafein içerdiğinden vücuda enerji verir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığına da katkıda bulunan bergamot, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırması sayesinde, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturur.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan bergamot, hazımsızlığa, kabızlığa iyi gelir. 

  • Bergamot yağı, banyo suyuna eklendiğinde ateş düşürücü bir etki yaratır.
  • Antiseptik özellikler gösterdiğinden yağ olarak kullanılıp buhar banyosu yapıldığında ağız içi yaralara ve ağız kokusuna iyi gelir.
  • Aroma terapi etkisi sayesinde masajlarda kullanılabilen, antiseptik özelliğiyle sabunlarda kullanılabilen bergamot yağı, stres kaynaklı ağrıların da geçmesine yardımcı olur.

Bergamot kadar zengin antioksidan özelliklere sahip bir diğer bitki olan yeşil çayın faydalarına göz attınız mı?

Cihazınız arama özelliğini desteklememektedir.
Dilerseniz biz sizi arayalım.

Lütfen aşağıdaki alanları doldurun:

" + fields + "
Lütfen aşağıdaki alanları doldurun:

" + fields + "

Bergamot meyvesi sadece Halfeti’de yetişiyor

Halfeti'nin turuncu kabuğundan çay iç kabuğundan reçel yapılan meşhur (Kebat) bergamot meyvesi tarihi yapılı evlerde yetiştiriliyor. Halfeti'de yetişen ve anavatanı Hindistan olan kebat meyvesinden reçel yapımına başlandı.

HALFETİ'DE REÇEL OLARAK KULLANILIYOR

Her yıl, Aralık ve Ocak ayında ilçe sakinlerinin bahçelerinde hasadını yaptıkları kebatın bugünlerde reçelini yapmak için evlerde tatlı telaş başladı. Kokusu ve tadıyla adeta iştah kabartan; hemen hemen her evin bahçesinde yetiştirilen meyvenin sadece ilçe genelinde reçel olarak yapılıyor.

KEBAT NEDİR?

Halfeti'de kebat, Akdeniz sahillerinde bergamot ve Karadeniz'de ise Ağaç Kavunu denilmekte, hatta Suriye'de bile kebat ismiyle bilmektedir. Fakat Türkiye'nin Akdeniz sahillerinde daha çok bergamot adıyla tanınır. Anavatanı Hindistan olup, ülkemizde en çok Antalya, Adana, Mersin ve Hatay civarlarında yetiştirilmektedir. Bergamot veya kebat bitkisi turunçgiller ailesinden olup; bilimsel ismiyle Citrus Bergamia olarak bilinmektedir. Acı portakal ve limonun bir melezi olarak bilim dünyasına tanımlanmıştır. Kebat ağacının limon gibi koyu yeşil yaprakları, yıldız şeklinde çiçekleri ve sarı meyveleri vardır. Bergamot meyvesi İtalya, Doğu Afrika, Fildişi Sahili, Arjantin, Brezilya, Türkiye ve diğer Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Kebat bitkisi çok sayıda antioksidan içeren hoş kokulu narenciye grubu bir meyvedir.

KEBATIN FAYDALARI NELERDİR!

Kebat yağının dermatofitlere karşı antifungal ve antibakteriyel etki gösterdiğini tespit edilmiştir. Vitamin ve mineral türleri içermesi nedeniyle şifalı meyve olarak da bilinir. Meyve kabuklarından sıkma metodu ile bergamot esansı elde edilmekte ve parfümeri sanayisinde kullanılmaktadır. Bergamot bitkisinin hem kabuğundan hem de yapraklarından çay demlenmekte ve kış aylarında en çok tüketilen bitki çayları arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut direncini arttırdığı hususunda bilimsel çalışmalar mevcut olduğu bilinmektedir.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Sanliurfa Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Sanliurfa Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

Bergamotun faydaları nelerdir? Bergamotun yararları…

Kokusu ve lezzetiyle vazgeçilmez bir meyve olan Bergamot özellikle çaya ayrı bir tad vermektedir. Ülkemizde Adana, Hatay ve Mersin civarında yetiştirilen bergamotun sağlık üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. Peki, Bergamotun faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Yayınlanma: - 31 Temmuz Güncellenme:

Bergamotun faydaları nelerdir? Bergamotun yararları…

Pek çok vitamin ve mineral türü içeren bergamot iltihap önleyici özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına iyi gelir ve kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Şimdi, bergamotun sağlık yararlarından bazılarına daha yakından bakalım… Bergamotun faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…

BERGAMOT HAKKINDA

Bergamotun bilimsel adı Citrus bergamia'dır. Uzun, oval yeşil yaprakları beyaz çiçekleri olan küçük bir ağaçtır. Bergamot, olgunlaştığında limona benzer sarı renkli küçük yuvarlak bir meyve verir. Bergamot meyvesi: Bitkiler dünyasının kapalı tohumlar bölümünün iki çenekliler sınıfının sapindales takımının, sedef otgiller ailesinden bir canlıdır.

Çok sayıda yağ asidi, çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ile; C vitamini, A vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir. Tropikal bir bitki olmasına rağmen ağırlıklı olarak Avrupa'da üretilmektedir. Türkiye'de Doğu Akdeniz'de ve özellikle Adana, Hatay ve Mersin gibi illerde yetişmektedir. Aslında anavatanı Batı Hindistan'dır. Hoş kokusu sayesinde diğerlerinden ayırt edilebilir. “Earl Grey” ya da “bergamotlu siyah çay” olarak bilinen çaylar sayesinde tanınmıştır.

Bergamot kabuğundaki esansiyel aromatik yağ, parfüm, kozmetik, yiyecek ve şekerleme endüstrilerinde kullanılmaktadır.

BERGAMOTUN FAYDALARI

Bergamotun sağlık yararlarından bazıları şunlardır:

Doğal bir antidepresan

Bergamotun yağında bulunan flavonoidler doğal bir antidepresan ve uyarıcıdır. Kan dolaşım hızını artırarak kaygıyı ve stresi alır. Nörolojik ve zihinsel durumda iyileşme sağlayabilir. Uyumayı kolaylaştırır. Dopamin ve serotonin hormonlarını uyararak rahatlamaya yol açabilir.

Kalp damar hastalıkları

Damar tıkanıklığı gibi hastalıkların oluşmasını önleyerek, kalp-damar hastalıklarının önüne geçer. Yine güçlü antioksidan özelliğinin kötü kolesterole de iyi geldiği biliniyor.

Detoks etkisi

Bergamot polifenoller açısından zengindir. Bu özelliği ile antioksidan etkisi de gösterdiği için vücudun toksinlerden arınmasında yardımcı olur.

Sindirim sistemini düzenler

Sindirim asitlerinin, enzimlerin ve safranın salgılarını aktive ederek sindirim sürecini hızlandırır ve bağırsaklardaki gerginliği azaltarak hareketlerini düzenli hale getirir. Mide ve bağırsak komplikasyonlarını önleyebilir ve besin zehirlenmesi riskini azaltır.

Ağrı giderici

Bergamot, sinirlerin ağrıya duyarlılığını azaltan belirli hormonların salgılanmasını uyarır. Bu nedenle, baş ağrıları, burkulmalar, kas ağrıları veya yüksek doz analjezik kullanımı gerektiren durumlarda faydalıdır.

Sağlıklı dişler

Bergamot çayı, florür açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Florür ise güçlü ve sağlıklı dişlerin en önemli kaynağıdır. Şekersiz olarak içildiğinde dişlere zarar veren bakterilerin büyümesini durdurur.

İyileşmeyi hızlandırır

Bergamot yağının dezenfektan ve antibiyotik özellikleri derideki çatlakları, ülserleri, kaşıntıyı iyileştirmede ve tetanoza karşı kullanılabilir. Sinir ve kasları gevşettiğinden kramp ve kasılmalara iyi gelir.

Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir

Bergamot, tıpkı diğer Turunçgiller'de olduğu gibi; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

Böğürtlenin besin değerleri ve yararlarıİlginizi ÇekebilirBöğürtlenin besin değerleri ve yararları

AdanaAğrıAvrupabeyazbitkiÇayGripHatayHindistanMersinnezleSağlıksoğuk algınlığıTürkiye

Şeker İlavesiz Ev Yapımı Bergamot Reçeli

Finike’deki bahçelerimizde yetiştirdiğimiz meyvelerimizden ev usulü olarak hazırladığımız 7 çeşit reçelimiz mevcut. Reçellerimizi katkı maddesi kullanmadan, bol meyveli olarak hazırlıyoruz. En doğal haliyle sizlere ulaştırıyoruz. 

Bergamot meyvesi Akdeniz bölgesi ile özdeşleşmiş bir meyvedir. Bergamotun kokusu çok meşhurdur. Meyvesi acıdır ve yenmez. 

Bergamot meyvesinin kabuğunu rendeleyip, tek tek rulo yapıyor, tencereye atıp meyve, meyvenin kendi suyu, elma konsantresi ile  ve arıtılmış su ile büyük kazanlarda kaynatıyoruz. Tıpkı çocukluğumuzda kahvaltı sofralarımızdan eksik olmayan annelerimizin tarifleri gibi

Çayda bergamot aromasını seviyorsanız, reçelini kesin seversiniz. Denemeyenler için kesinlikle denemeye değer, farklı bir aromaya sahip reçelimizdir. Bizim ülkemizin topraklarından çıkan, doğal, yerel bir lezzettir. Bizi ziyaret edenler, bergamot reçelini bilenler çok sever. Türkiye’nin spesiyali diyebiliriz, başka bir yerde bulamazsınız. 

Reçellerimizi oda sıcaklığında ya da buzdolabında, kuru ortamda, güneş görmeyen yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanozu açtıktan sonra 1 ay içerisinde tüketmenizi ve mutlaka buzdolabında saklamanızı tavsiye ederiz. Çünkü reçellerimizde hiçbir koruyucu ve katkı maddesi yoktur. En doğal haliyle sizlere ulaştırıyoruz. 

Doğal, sağlıklı ve ev yapımı reçellerimizin tadına doyamayacaksınız.


Paket İçeriği: Şeker İlavesiz Bergamot Reçeli Gr (+/- % 5)

  • Şeker İlavesiz Bergamot Reçeli Gr

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası