hücrenin kısımlarını gösteren 3 boyutlu model nasıl yapılır / TOPRAKLAMA VE BAGLANTI ELEMANLARI - PDF Free Download

Hücrenin Kısımlarını Gösteren 3 Boyutlu Model Nasıl Yapılır

hücrenin kısımlarını gösteren 3 boyutlu model nasıl yapılır

Kokusu neye benziyor, pisucha türleri, balığın yaşadığı yer, nasıl yakalanıp pişirileceği

Smelt, balıkçılar ve aşçılar arasında çok popüler olan küçük bir balıktır. Soğuk denizlerde bulunur ve smelt ailesine aittir. Balık en lezzetli ticari çeşitlerden biridir.

Balık kokusu: fotoğraflı genel açıklama

Koku (aka yayın balığı, hodan, pisuch, zubach, küçük mouton, potbelly, smelt) küçüktür. cm uzunluğa ulaşan uzun bir gövde ile karakterizedir, ancak bazı bireyler 40 cm&#;ye kadar büyüyebilir Yukarıda, balık küçük gümüş pullarla kaplıdır. Koku, siyah gözler, gri veya yeşil sırt, şeffaf yüzgeçlerle karakterizedir. Ağzı küçük ve çok dişleri var. Ortalama olarak, bir koku g&#;dan fazla değildir, ancak daha büyük bireyler de vardır &#; bu, yaşam alanlarının bölgesine bağlıdır. Balığın ömrü yıldır. Boyuta bağlı olarak koku
adı [/ caption]

Sınıflandırma &#; fotoğraflı koku çeşitleri

Bugün, her çeşidi belirli özelliklere sahip olan çeşitli koku türleri bilinmektedir:

  1. Asya kokusu (Amerikan, &#;Amerikan&#;) &#; uzun bir gövdeye ve büyük ölçeklere sahiptir. Bu çeşitlilik, gümüşi kenarlar ve kahverengimsi yeşil bir sırt ile karakterizedir.
  2. Avrupa &#; birçok yönden Asya yayın balığına benzer. Ana farklılıklar, daha zayıf dişler ve kısaltılmış bir yan çizgidir. Ayrıca, Avrupa çeşidinin daha büyük bir ağzı vardır. Küçük bir Avrupa kokusu çeşidine koku denir.
    1. Uzak Doğu kokusu, Avrupa kokusunun bir alt türüdür. 10 cm&#;ye kadar küçük boyutta farklılık gösterir, Okhotsk Denizi havzasında yaşar.
  3. Deniz &#; bu tür küçük teknelerin daha fazla farklılıkları vardır. Uzatılmış bir alt çeneye sahip küçük bir ağız ile karakterizedir. Sırt yüzgeci, diğer kokulu türlerinkinden daha küçüktür. Gövdenin ortasında bulunur. Deniz çeşitliliği boyut olarak daha küçüktür.

Koku ve benzeri balıklar arasındaki fark &#; capelin, vendace, kasvetli, dace

Koku, benzer tatlı su balıklarıyla kolayca karıştırılabilir &#; kasvetli veya dace. Karakteristik özelliği, arkada ek bir kanatçık bulunmasıdır. Kokuyu diğer türlerden ayırt etmeye yardımcı olan bu kısımdır. Koku, ilk iki balıkta belirgin balık kokusunun aksine, hoş bir salatalık kokusunun varlığı ile capelin ve vendace&#;den ayrılır.

Koku nerede bulunur (hangi denizlerde) ve Rusya&#;da koku nerede yakalanır

Balık ağırlıklı olarak soğuk sularda bulunur. Koylarda ve haliçlerde yaşıyor. Balık, Rusya, İskandinavya ve Baltık devletlerinin denizlerinde ve göllerinde yaşar. Büyük koku okulları denizlerin veya göllerin kumlu bölgelerinde bulunur. Yumurtlama döneminde nehir ağızlarına &#; hızlı akıntı olmayan bölgelere taşınırlar.

Rusya Federasyonu&#;nda yayın balığı nerede yakalanır

Rusya&#;da Kamçatka Bölgesi&#;nde koku yakalandı: funduszeue.info Finlandiya Körfezi&#;nde de başarıyla yakalandı: funduszeue.info

Alışkanlıklar ve yaşam tarzı pisucha

Smelt yıl boyunca aktif kalır. Ancak olta ile balık tutmak için kış ve ilkbahar daha uygundur. Yaz ve sonbaharda, denizde koku yaşar &#; kıyıdan uzak. Bu nedenle bu dönemde olta ile yakalamak mümkün değildir.

Not! Bazı türler tüm yıl boyunca kıyıya yakın yaşayabilir. Bu durumda, balık bir yıl boyunca yakalanabilir.

Kışın, donmaların başlangıcında, kokular yiyecek arayışı içinde koylara ve haliçlere taşınır. Yarım metre ile 25 metre arasındaki alanda su ufkunu kaplar. Beslenen bir sürüyü yakalamak için balıkçılar genellikle buz üzerinde uzun mesafeler kat etmek zorunda kalırlar. Baharın başlamasıyla birlikte balıklar kıyıya yaklaşır. Bu dönemde yumurtlamaya hazırlanmaya başlar. Aynı zamanda balık metre derinlikte yiyecek arıyor.

yumurtlama dönemi

Farklı koku çeşitleri, farklı yaşam beklentisi ile karakterize edilir, bu nedenle yumurtlamanın başlangıcında olduğu gibi olgunluk yaşı da farklıdır. Bir balık 3 yıl yaşarsa yıl içinde üremeye hazırdır. Bu türün Sibirya temsilcileri yıl yaşayabilir. Bu nedenle, sadece yaşlarında üremeye başlarlar. Buz kaymasının hemen ardından, su +4 dereceye kadar ısındığında yumurtlama başlar. Ancak balıkların maksimum aktivitesi + derecelik bir sıcaklıkta gözlenir. Yumurtlama sırasında balıklar akarsulara ve nehirlere taşınır. Yumurta atmak için genellikle önemli mesafeler kat etmesi gerekir. Yumurtlama birkaç gün sürer. Balık en alta yakın yumurta bırakır. Yapışkan yapısı sayesinde tek bir yere kolayca sabitlenir. 2 hafta sonra yumurtalar larvaya dönüşür ve sonunda denize girer.

Gıda

Yayın balığı küçük olmasına rağmen oldukça oburdur. Günlük diyetin temeli hayvan planktonudur. Bazen balık, boyutundan biraz daha düşük olan yavruları da yer. Koku sürüleri genellikle havyar, böcek larvaları ve daphnia ile beslenir. Ayrıca diyetinde kikloplar ve kabuklular var.

Koku nasıl yakalanır

Smelt balıkçılığının bir takım özellikleri vardır. Zengin bir av elde etmek için, teçhizatınızı uygun şekilde hazırlamak ve koku sürüsü için bir yaşam alanı bulmak önemlidir.

nerede bulunur

Koku, yumurtlamadan çok önce denizlerden nehirlere göç etmeye başlar. Aynı zamanda, sonbaharda kıyıların yakınında, nehir ağızlarında ve koylarda büyük sürüler birikir. Soğuk mevsimde sayıları ve yoğunlukları artar. Aynı zamanda balık bütün gün aktif kalır. Deneyimli balıkçılar, kışın ve ilkbaharın başlarında koku yakalamayı tercih ederler.

Kullanılan mücadele

Balıklar orta boydur. Bu nedenle, basit ve uygun fiyatlı bir mücadele ile yakalanabilir. Kışın buzdan koku almak için balık tutarken, şunlara ihtiyacınız olabilir:

  • hafif kışlık olta &#; bir makara veya makara ile donatılması gerekir;
  • çok miktarda ince olta &#; çapı mm olmalıdır;
  • başını salla &#; lavsan veya saat yayından yapılmış yeterince hassas bir takım kullanılması tavsiye edilir;
  • küçük jig &#; çapı mm olmalıdır.


Kışın yayın balığı avcılığı, yüzlerce ve binlerce balıkçıyı çeken bir kumar ve madencilik işidir [/ caption] aşağıdaki mücadele:

  • klasik donk &#; bu durumda birkaç fosforlu mastar kullanabilirsiniz;
  • ultra hafif eğirme çubuğu &#; küçük bir eğirme ve eğirme makarası ile donatılmalıdır;
  • hassas besleme çubuğu &#; parlak kanca ile donatılması gerekir.

funduszeue.info

Balık tutma tekniği

Buz balıkçılığı için standart derinlik ​​metredir. Ancak bazen koku metre derinliğe kadar inmektedir. Soğuk sularda balık en dipte kalır ama yere batmaz. Alt tabakada maksimum ısırık sayısı gözlenir. Bu durumda yem olarak solucan, kurtçuk, kan kurdu kullanılması tavsiye edilir. Ruff veya levrek parçaları da uygundur. Koku avcılara ait olduğu için mm&#;lik kaşıklarla yakalanabilir. Açık suda balık avı kıyıdan, köprüden, tekneden yapılır. Şu anda, koku metre derinlikte. En yüksek ısırma aktivitesi Nisan&#;dan Mayıs&#;a ve Eylül&#;den Ekim&#;e kadar görülür. Kan kurdu, solucan, kurtçuk yem olarak kullanılır. Balık parçaları da uygundur &#; crucian sazan, minnows, ruffs.

cazibesi

Yer yemi kullanmak her zaman gerekli değildir. Ancak bazen kan kurdu veya diğer hayvan yemleri kullanılabilir. Genellikle toprak veya kil toplarına yuvarlanır. Yer tuzunu daha da çekici hale getirmek için, protein bileşenleri, özellikle süt tozu ekleyebilirsiniz. funduszeue.info

tat nitelikleri

Bu balık, hoş bir taze salatalık kokusu ve mükemmel tadı olan yumuşak et ile karakterizedir. Çoğu zaman, güzel bir altın kabuk elde ettiği için koku kızartılarak tüketilir.
Salatalık kokusu &#; yayın balığı tuhaf ve lezzetli kokar [/ caption]

Kokunun faydaları ve bizonun sağlığa zararları

Smelt et değerli bileşenler içerir. Çok fazla protein ve yağ içerir. Ürünün bileşimi, kalbin ve kan damarlarının normal çalışması için önemli olan sodyum açısından zengindir. Ek olarak, bu bileşen hücreleri glikoz ile doyurur. Tüm faydalı elementler vücut tarafından kolayca emilir. Koku esas olarak kemiklerle tüketilir. Bu nedenle eklemlere büyük fayda sağlar ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Balık çok fazla A vitamini içerir. Bundan dolayı görme organının işleyişi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir ve vücudu kolajen ile doyurur. Ürün birçok patolojiyi önlemeye yardımcı olur. Balık metabolik süreçleri iyileştirmeye yardımcı olur, bu nedenle kilo vermek isteyenler tarafından tüketilmelidir.

Balık sadece kirli sularda yaşarken vücuda zararlıdır. Bu durumda, vücudunda ağır metal tuzları ve diğer tehlikeli elementler birikir.

Koku nasıl pişirilir

Balıkları temizlemek kolaydır. Bunu yapmak için, onu kuyruktan başa kadar kazımanız gerekir. Bundan sonra, iç kısımları çıkarmak, kafayı kesmek ve akan suda iyice durulamak gerekir. Kokulu servis etmenin en kolay yolu kızartmaktır. Bunu yapmak için aşağıdaki malzemeleri almanız gerekir:

  • 1 kg koku;
  • un;
  • ayçiçek yağı;
  • baharat.

Kızarmış balık pişirmek için karkasları yıkamanız ve temizlemeniz gerekir. Balığın boyutu 10 cm&#;ye kadar ise, onu bağırsaklamanıza gerek yoktur. Daha sonra karkaslar un içinde yuvarlanmalı, tuz ve karabiber eklenmeli, çok miktarda ısıtılmış yağda kızartılmalıdır. Küçük balıklar genellikle derin yağda kızartılır. Bu, güzel bir gevrek kabuk elde etmenize yardımcı olur. Kömürde balık pişirmek için ızgarada kızartmanız gerekir. Bu sayede balık baharatlı olacak ve hoş bir aroma kazanacaktır. Lezzetli bir yemek elde etmek için aşağıdaki malzemeleri almanız önerilir:

  • gram balık;
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı;
  • deniz tuzu;
  • limon suyu;
  • Dereotu.

Karkaslar yıkanmalı ve soyulmalı, yağ ve limon suyu serpilmeli ve tuz serpilmelidir. Birkaç dakika bekletin. Her iki tarafta 2 dakika ızgara yapın. Sonunda dereotu serpin. Diyet yemeği hazırlamak için smelt pişirilebilir. Bu, aşağıdaki bileşenleri gerektirecektir:

  • gram koku;
  • limon suyu;
  • tuz;
  • yenibahar;
  • yeşillik.

Kızarmış Koku Tarifi &#; Video İpuçları: funduszeue.info Öncelikle marine yapılması önerilir. Bunu yapmak için limon suyunu tuz, karabiber ve otlar ile karıştırın. Bitmiş sosu balığın üzerine dökün ve demlenmeye bırakın. Bu arada, bir fırın tepsisine folyo koymanız ve fırını dereceye ısıtmanız gerekir. Balıkları eşit bir tabaka halinde düzenleyin, folyo ile örtün ve 20 dakika pişirin. Pişirmenin bitiminden 5 dakika önce folyoyu açın. Bu, lezzetli bir altın kabuk elde etmenize yardımcı olacaktır. Pişmiş koku çok sulu ve taze sebzelerle iyi gider. Koku, soğuk sularda bulunan yaygın bir balıktır. Eti hassas bir tada ve hoş bir salatalık aromasına sahiptir. Koku, ilginç balıkçılık süreci ve keskin tadı nedeniyle balıkçılar ve mutfak uzmanları arasında popülerdir.

Поделиться ссылкой:

1 Prizli ig Y ild irim lik EMI Filtre, ADSLve RTC H aiti Socket With Transient Surge Protection, EMI F ilter And ADSL Or RTC Line Protector Линия внутреннего громоотвода с EMI фильтром, ASLD и RTC, с розеткой NTB ES/ADSL elektriksel aletleri ve ISDN veya RTC iletisim hatlarmi korumak amaciyla ozel olarak dizayn edilmistir. Sahip oldugu konfigurasyondan dolayi rahatlikla standard Avrupa prizlerine monte edilebilir. Operasyon ve hata durumunu gosteren iki gostergeyle birlikte verilirler. NTB ES/ADSL has been specially designed for the ptotection of electrical devices and ISDN or RTC counication lines. Their configuration makes an easy installation in european standard sockets. They NTB ES/ADSL специально разработана для защиты электрических устройств, и линий ISDN или RTC. Ее конфигурация обеспечивает возможность легкой установки в системах со стандартными европейскими розетками. Продукт имеет две лампочки для индикации рабочего режима или его отсутствия. Bu urunun ayrica Amerikan ve ingiliz standard prizlerine uygun modelleri bulunmaktadir. Этот прибор имеет иные версии, совместимые с британским (UK) и американским (US) стандартами This device is also available in american standard (US) andbritish standard (UK) socket. Model kodu Model Code Teknik Karakteristikler / Technical Features Elektriksel sinyal / Electrical signal NTB-6 ES/ADSL NTB ES/ADSL Veri / Data PROTECCION LINEAADSL Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Uc V Hz V Hz V Nominal akimi Nominal current Koruma voltaji Protection level Nominal desarj akimi Nominal discharge current Birlesik desarj akimi Combined discharge voltage In 6 A 16 A ma Up (/50) < kv L-N < kv L-N < kv L(N) - PE < kv L(N) - PE < V In (8/20) <3 ka L-N <3 ka L-N <3 ka L(N) - PE <3 ka L(N) - PE 5 ka Uoc (/50) <6 kv L-N <6 kv L-N <6 kv L(N) - PE <6 kv L(N) - PE - Cevaplama zamam <25 ns L-N <25 ns L-N ta Response time < ns L(N) - PE < ns L(N) - PE lletimorani Transmition rate MHz Gosterim$ekli Monitoring flag EMI filtresi EMI filter/attenuation for f=l MHz Sigorta Fuse Baglantilar Connectors Koruma seviyesi Degree of protection Calisma sicakligi Operating temperature Boyutu Dimensions <25 ns L-N < ns L(N) - PE YES YES - >25 db Simetrico >35 dbasimetrico NO - 6 A - - 1x Schucko 1x Schucko HRJ(entrada-salida) IP 20 IP ac fic 60xx90 / gr 60xx90 / 21 Ogr

2 Prizli is Y ild irim lik ve TV Sinyali Socket With Transient Surge Protection And TV Signal Р о з е т к а л и н и и в н у т р е н н е г о гр о м о о т в о д а и т е л е в и з и о н н о го с и гн а л а * ^ 5 U a P Q I Fault c f f &#; cirprotec UN IN &#;max Up (L-N) 27^ V V l 6^ A t NTB ES/TV elektriksel aletleri ve TV sinyallerini korumak amaciyla ozel olarak dizayn edilmistir. Sahip oldugu konfigiirasyondan dolayi rahatlikla standard Avrupa prizlerine monte edilebilir. Operasyon ve hata durumunu gosteren iki gostergeyle birlikte verilirler. NTB ES/TV has been specially designed for the ptotection of electrical devices and TV signal. Their configuration makes an easy installation in european standard sockets. They have been provided with two lights for indication of operation and fault status. NTB ES/TV специально разработан для защиты электрических приборов и телевизионного сигнала. Конфигурация обеспечивает возможность легкой установки в системах со стандартными европейскими розетками. Продукт имеет две лампочки для индикации рабочего режима или его отсутствия. Up 7, 7 kv Bu urunun ayrica Amerikan ve ingiliz standard prizlerine uygun modelleri bulunmaktadir. This device is also available in american standard (US) andbritish standard (UK) socket. Этот прибор имеет иные версии, совместимые с британским (UK) и американским (US) стандартами Model kodu Model Code Teknik Karakteristikler / Technical Features Elektriksel sinyal / Electrical signal NTB ES/fV Anten / Antenna PROTECCION TV Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Uc V Hz V Nominal akimi Nominal current Koruma voltaji Protection level Nominal desarj akimi Nominal discharge current Birlesik desarj akimi Combined discharge voltage Cevaplama zamam Response time In 16 A - < kv L-N Up (/50) < kv L(N) - PE In(8/20) <3 ka L-N <3 ka L(N) - PE Uoc (/50) <6 kv L-N <6 kv L(N) - PE <25 ns L-N ta < ns L(N) - PE < V 10 ka lletimoram Transmition rate - 1GHz Gosterimsekli Monitoring flag YES - EMI filtresi EMI filter/ Attenuation for f= l MHz NO - Sigorta Fuse Baglantilar Connectors Koruma seviyesi Degree of protection Calisma sicakligi Operating temperature Boyutu Dimensions - - 1x Schucko - - TV(M-F) IP ac C 83x84x44 83x84x44

3 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI 6 Prizli ic Y ild irim lik (Avrupa Standardinda) 6 Multiple European Standard Sockets With Transient Surge Protection Л и н и я в н у т р е н н е го гр о м о о т в о д а с ш е с т ь ю р о з е т ка м и (е в р о п е й с к и й с та н д а р т) Model kodu Model Code Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Teknik Karakteristikler / Technical Features Uc TM6-A V( Hz) Nominal akimi Nominal current Koruma voltaji Protection level Nominal desarj akimi Nominal discharge current Birlesik desarj akimi Combined discharge current In Up (/50) In (8/20) 16 A <1 kv <8 ka L-N <8 ka L(N) - PE Uoc (/50) <3 kv L-N <3 kv L(N) - PE Cevaplama zamam Respone time ta <25 ns Koruma seviyesi Degree of protection IP 20 Calisma Sicakligi Operating temperature "C Boyutu Dimensions Agirligi Weight 71xx g ТМ6-А elektriksel aletleri ve endustriyel malzemeleri korumak amaciyla ozel olarak dizayn edilmistir. Sahip oldugu konfigurasyondan dolayi rahatlikla standard Avrupa prizlerine, DIN yvde, monte edilebilir. Durumunu gosteren iki gosterge mevcuttur. TM6-A has been specially designed for the ptotection of electrical devices and industrial equipment. Their configuration makes an easy installation with multiple protected european standard sockets DINyVDE It has two visualindicators to see the status protector. TM-6 специально разработана для защиты электрических приборов и промышленного оборудования. Конфигурация обеспечивает возможность легкой установки в системах со стандартными европейскими розетками DIN yVDE Продукт имеет два визуальных индикатора для наблюдения статуса рабочего режима. Telefon Hatlari i p Seri i{ Y ild irim lik С и с т е м а в н у т р е н н е г о г р о м о о т в о д а д л я т е л е ф о н н ы х л и н и й Serie Transient Surge Protector For Telephone Lines Model kodu Model Code Teknik Karakteristikler / Technical Features KP KP Maksimumuc giicii Number of protected pairs Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current 1 10 Uc V V Up (/50) < V < V Imax (8/20) 10 ka 10 ka In (8/20) 5 ka 5 ka up0,3kv Bant Geni$ligi Bandwidth Koruma seviyesi Degree of protection fg 3 MHz 3 MHz IP 20 IP 20 Baglanti tipi connector type LSA-PLUS LSA-PLUS Califma Sicakligi Operating temperature < < Boyutu Dimensions 40x10x20 87xx69 Agirligi Weight 10g g Bu tip bir koruyucu, panolarla ve baglanti sistemleriyle, LSA-PLUS uyum icinde calisir. Kolaylikla montaj edilebilir. KP modeli 10 hatlik bir koruyucudur ve direk olarak topraga baglidir. KP-1 modeli bir hatlidir ve bu kisim direk olarak toprak sistemine baglanir. Analog telefonlar (POTS) icin uygun bir korumadir. This range is compatible with switchboard and connection systems such as LSA-PLUS. Easy to install: pluggable cartridges in different formats. KP model isa 10 line protector which connects directly to the earth by a built-in the cartidge. KP-1 is a one line cartridge that connects to the earthing systems, by means of an optional jumper. Suitable for protection, on analogue telephone lines (POTS). Эта серия совместима с такими системами управления и соединения как LSA-PLUS. Она легка в установке: присоединяемые картриджи различных форматов. Модель КР имеет защиту 10 линий, которые соединяются напрямую с заземлением при помощи встроенного картриджа. КР-1 является картриджем для одной линии, которая соединяется к системам заземления. Пригодна для установки на аналогичных телефонных линиях (POTS)

4 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI Rack 19 "li Telefon Hatlarinda Seri i j Y ild irim lik Series Transient Surge Protector Of Telephone Lines For Rack 19" С е р и я с и с т е м ы в н у т р е н н е го г р о м о о т в о д а д л я т е л е ф о н н ы х л и н и й R a c k 19 ; iv j г j T e i e c o m u n J c a c e T i e l e c o m m u n, _ HI p- Model kodu Model Code Maksimumuc gucu Number of protected pairs Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Bant Geni;ligi Bandwidth Koruma seviyesi Degree of protection Teknik Karakteristikler / Technical Features Kartlar / Cards RK-RTC RK-RDSI RK-PP RK-ADSL Uc V 18 V/ 56 V 18V V Up (/50) < V <27 V/ <75 V <27 V < V Imax (8/20) 10 ka 10 ka 10 ka 10 ka In (8/20) 5 ka 5 ka 5 ka 5 ka 64 khz 2 khz 64 khz 3 khz IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 Baglanti tipi connector type RJ12 (RJ11) RJ45 RJ12 (RJ11) RJ12 (RJ11) Cali$ma Sicakligi Operating temperature "C »C »C SC Boyutu Dimensions 83x84x44 83x84x44 83x84x44 83x84x44 Agirligi Weight 90 g 90 g 90 g 90 g Bu moduler tip; PCB model RK-xxx; 19" Rack (model TL4-xxx)&#;teki telefon hatlarinm (ISDN, ADSL) karakteristiklerini korur. Toplam hat sayisi 4&#;tiir. Bunlarin tamami RJ baglantilidir. This is a modular range, composed by one support for allocation on 19" Rack (model TL-xxx) which is fully configurable with surge protection PCBs model RK-xxx, depending on the telephone line characterististics to be protected (ISDN, Point-to-point, POTS, ADSL). Total number of lines: 4 with RJ connector. Это модулярный тип, разработанный для поддержки системы 19 Rack (модель TL-xxx), которая полностью совместима с системой защиты РСВ моделей RK-xxx, в зависимости от характеристик телефонных линий, которые необходимо поместить под защиту (ISDN, point-to-point, POTS, ADSL). Общее количество линий: 4 w ithr J connector. DIN Ray&#;ll Telefon Hatlarinda Seri i j Y ild irim lik Serie DIN С и с т е м а в н у т р е н н е г о гр о м о о т в о д а д л я т е л е ф о н н ы х л и н и й D I N R a il. < Ш Ю L1 РЕ L2, Lin* I Linen 4 Equipment Equlpo Uc V /ч mA Imax ЮкА l//m4i<v L1 PE Д Р d i n -a d s l Teknik Karakteristikler / Technical Features Koruma e$ sayisi / Line Type RTCо ADSL P-P Model kodu Model Code Maksimumuc giicii Number of protected wires Maksimumservis voltaji Maximum service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Bant Geni$ligi Bandwidth Koruma seviyesi Degree of protection DINADSL DINPP Uc V 7 V Up (/50) < V <10 V/ 20 V Imax (8/20) 10 ka 10 ka In (8/20) 5 ka 5 ka fg 3Mhz 1Mhz IP 20 IP 20 Maksimumtel baglantisi Maximum connection wire Cali;ma Sicakligi Operating temperature =C =C Boyutu Dimensions x90x x90x70 Agirligi Weight 48 g 48 g Bu tip seri baglantili bir koruyucu, ozellikle enerji saglayan ve sinyalleri 12V DC olan malzemeler icin dizayn edilmistir. Uygulama alanlari, sensorler, iletisim, PLC giris/cikis modulleri vb. This range of surge products is the ideal solution presented in DIN-rail format for the surge protection of any onepaired telephone system. Specially sitiable for devices connected to the telephone line in industrial systems. Practical applications: surge protection for remote monitored energy meters, alarm system, domotic system, etc. Этот тип устройств является идеальным решением формата DIN-rail для защиты любых телефонных систем с системой питания 12V DC. Его возможности охватывают защиту сенсорных датчиков, коммуникаций, входных/выходных модулей PLC.

5 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI 2,4 ve 7 Kablolu Sinyal O lp e le rin d e Seri ij Y ildirim lik Series Transient Surge Protector For Measuring Signal In 2,4 And 7 Wires С и с те м а в н у т р е н н е го гр о м о о т в о д а д л я ка б е л ь н ы х с и гн а л о в ф орм ата 2,4 и 7 Up 4 5 kv 1 2 GND РЕ СРТ cirprotec Uc 16 V Un 1 2 V gb In mA m Imax 10 ka *=* Up (L-GND) <27 V s? Equlpo / Equipment o «* < # o In 5 ka Model kodu Model Code Maksimumuc giicii Number of protected wires Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Teknik Karakteristikler / Technical Features DIN12 V DIN12 V DIN12 V GND 4+GND 7+GND Uc 16V 16V 16V Up (/50) <45 V <45 V <45 V Imax (8/20) 10 ka 10 ka 10 ka In (8/20) 5 ka 5 ka 5 ka Bant Geni;ligi Bandwidth fg MHz Mhz Mhz Koruma seviyesi Degree of protection IP 20 IP 20 IP 20 Maksimumtel baglantisi Maximum connection wire Calisma Sicakligi Operating temperature < C ac Boyutu Dimensions 36x90x x90x x90x60 Agirligi Weight 65 g 80 g 95 g Bu tip bir koruyucu DIN ray formatli olup telefon sistemlerini korumaktadir. Ozellikle endustriyel alanlarin telefon hat sistemlerinde kullanilan malzemeler icin dizayn edilmistir. Uygulama alanlari; uzaktan kontrollii enerji metreleri, alarm sistemleri, vb. Surde protection range serial connected, specially desinged for the protection of power supply signals up to 12VDC. Suitable for application on protection for sensors, counications, PLC input/output modules, etc. Этот тип защиты предназначен для телефонных систем формата DIN-rail. Разработана для 12V DC систем питания. Обладает особенностью удаленного контроля над потреблением энергии, системой предупреждения и т.д. 1 ^ifteki Sinyal Ol^melerinde Seri i{ Y ildirim lik Series Transient Surge Protector For Measuring Signals For I Pair С е р и я в н у т р е н н е й гр о м о о т в о д н о й за щ и т ы в ф орм ате о д н о п а р н ы х с и гн а л о в up2 0 v r m L1 РЕ L2 L inea СРТ cirprotec Un 24V mA Imax 10KA Up <35V DIN 24V-2C 77B««E q u ip o L1 PE L i a t u In 5 ka Model kodu Model Code Maksimumuc giicii Number of protected wires Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Teknik Karakteristikler / Technical Features DIN V-2C DIN48 V-2C DIN24 V-2C DIN12 V-2C DIN6 V-2C Uc V 56 V 27 V 16V 7 V Up (/50) < V <70 V <40 V <20 V <10 V Maksimumdesarj akimi Imax (8/20) 10 ka 10 ka 10 ka 10 ka 10 ka Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Bant Geni$ligi Bandwidth Koruma seviyesi Degree of protection In (8/20) 5 ka 5 ka 5 ka 5 ka 5 ka fg 5 Mhz 5 Mhz 4 Mhz Mhz 1 Mhz IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 IP 20 Maksimumtel baglantisi Maximum connection wire alisma Sicakligi Operating temperature Boyutu Dimensions SC C ac SC SC x90x x90x x90x x90x x90x70 Agirligi Weight 48 g 48 g 48 g 48 g 48 g Bu tip bir koruyucu cift sinyallerden korunmak icin ozellikle dizayn edilmistir. iki sekilde koruma saglayabilmektedir; iletkenlerle toprak arasmda ve iki iletken arasinda. Bu sistem iletisim sistemlerinde veya herhangi bir ikili tel iletisim sisteminde kullanilir. This range of surge protectors has been specially designed for the protection of pairs ofsingal. It has been provided with a complete protectionin both ways: between each conduztor and earthing, and betwwen both conductors. Suitable for application in counication signals or any type of two-wire transmission systems. Этот тип специально разработан для защиты парных сигналов. Обладает двумя свойствами защиты: между проводником и грунтом, и между двумя проводниками. Эта система может быть использована в коммуникационных сетях или в системе двойного кабельного соединения.

6 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI 4 Kablolu Analog ve D ijital Sinyaller i p ig Y ild irim lik Serie Transient Surge Protector In Terminal Block For Analogue And D igital Signals In 4 Wires S e rie п е р е х о д н ы й п р о ц е с с п р и л и в а ю т з а щ и т н и к в п р е д е л ь н о м б л о ке д л я а н а л о га и d e g ita l с и гн а л о в в 4 п р о в о д а х Model kodu Model Code Maksimumuc giicii Maximum Service voltage Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Bant genisligi Bandwidth Koruma seviyesi Degree of protection Maksimumtel baglantisi Maximum connection wire ali;ma Sicakligi Operating temperature Boyutu Dimensions Agirligi Weight Teknik Karakteristikler / Technical Features DIN24 V- 4G DIN24 V- 2G pairs/ Uc 30 V 30 V Up (/50) <60 V(L-PE) <V(L-L) <60 V(L-PE) <V(L-L) Imax (8/20) 10 ka 10 ka In (8/20) 5 ka 5 ka Fg 2 MHz 2 MHZ IP 20 IP < SC 90x99x x99x gr 62 gr Bu pano konfigurasyonu icin cok uygun bir koruyucudur. Pano konfigurasyonunda kullanilmasinin sebebi yiiksek miktarda cikis kablosunun gerekli olmasidir. Ozellikle sensorler ve diger iletisim tiplerinden dolayi kullamlmaktadir. Surge protection range for analogue and digital signals with gas discharge tubes, varistors or suppressig diode in terminal block format. This is a suitable grotector to be used in switchboard configurations where a high quantity of outcoming wiring,s required, such as sensores, probes or any ohter type of counications. Панель этой конфигурации является идеальной защитой для систем с большим количеством выходных кабелей. Идеальна для сенсорных и других типов. RS ileti im Sinyalleri jgin Y ild irim lik Series Transient Surge Protector For Counication Signals Rs С и с т е м а в н у т р е н н е го гр о м о о т в о д а д л я с и гн а л о в ф о р м а та R S cok hassas olabilir. Bu tip dalga koruyucular, agin dengesinin saglanmasinda kilit rol oynarlar. Formation, DIN ray montajli ve kablo baglantisi icin vida terminallidir. RS and RS is one of the most coonly used counicationsystems, mainly in industrial insarallations. Due to its technical characteristics the network can reach more than m length and, consequently it becomes very vulnerable to inductions and lightning. This range of surge protectors, takes care of balance networks with I or 2 paired configurations (3,5 wires forand 5 wires for). Format is DIN-rail mounted with screw terminals for wiring connections. RS и RS являются наиболее распространенными коммуникационными системами, особенно в сфере индустрии. В силу своих технических характеристик сеть может иметь длину более метров, и поэтому обладает особенной уязвимостью. Этот тип защиты прекрасно стабилизирует баланс в сетях 1- и 2-парных конфигураций (3, 5 линий для и 5 линий для ). Монтируется с помощью болтовых соединений к системам формата DIN-rail.

7 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI Yerel Ag Bagalantilari Icin Seri Ic Y ildirim lik С е р и я в н у т р е н н е го гр о м о о т в о д а д л я с е те й L A N Series Transient Surge Protector For Local Area Networks Model kodu Model Code Koruma kablo sayisi Number of protected wires Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Teknik Karakteristikler / Technical Features 10 ВТ ВТ BT/R Uc V V V Up (/50) <70 VL-L <20 VL-PE <70 VL-L <20 VL-PE <70 VL-L <20 VL-PE Imax (8/20) 10 ka 10 ka 10 ka In (8/20) 5 ka 5 ka 5 ka Bant Genisligi Bandwidth fg Mhz Mhz Mhz Kesisme Kayiplari Insertion loss Diinij; kayiplari Return loss Koruma seviyesi Degree of protection Baglanti Tipi Connector type Calisma Sicakligi Operating temperature Boyutu Dimensions Agirligi Weight < db(l 00 Mhz) < db(l 00 Mhz) < db(l 00 Mhz) > db(l 00 Mhz) > db(l 00 Mhz) > db(l 00 Mhz) IP 20 IP 20 IP 20 RJ45 RJ45 RJ »C C C 73x25x25 73x25x25 73x25x25 66 g 74 g 74 g 10/BT kullanarak dalga korunma aracini RJ45 baglantisini kullanarak rahatlikla aga baglayabilirsiniz. Yedek kablo baglantisiyla birlikte saglamr. Bu smif iki kismi korumaktadir; ilk kullanici tarafi, ikincisi ana giris (HUB) kismi. Surge protection range for equipment connected to networks 10/ ВТ Though Rj45 connectors. Supplied with an auxiliary cable connection. This range can protect in both locations: in the end user side and main incomer (HUB) with the line surge protector, which provides plug-in replaceable modules. Этот тип разработан для оборудования, подсоединяемого к сетям формата 10/ ВТ Through Rj Поставляется с запасным кабелем. Этот тип обладает возможностью защиты в обоих направлениях: в терминале пользователя и коробкой HUB с 24 линиями. Radyo Frekans Sinyalleri i p i; Y ild irim lik С и с т е м а в н у т р е н н е го гр о м о о т в о д а д л я р а д и о с и гн а л о в U p O,6 k v <rt Im ax 1 0 кащ Transient Surge Protector For Radio Frequency Signals Model kodu Model Code Maksimumuc giicu Maximum peak power Maksimumservis voltaji Maximum Service voltage Koruma voltaji Protection level Maksimumdesarj akimi Maximum discharge current Nominal desarj akimi Nominal discharge current Teknik Karakteristikler / Technical Features CT10N a io bnc CT10F CT10TV W W W W Uc V V V V Up (/50) < V < V < V < V Imax (8/20) 20 ka 20 ka 20 ka 20 ka In (8/20) 10 ka 10 ka 10 ka 10 ka Bant Genisligi Bandwidth fg 3 Ghz 3 Ghz Ghz 1Ghz Kesisme Kayiplari Insertion loss <1 db <1 db < db < db Empedans Impedance 50 Ohms 50 Ohms 75 Ohms 75 Ohms Baglanti Tipi Connector type ali;ma Sicakligi Operating temperature N (Macho/Hembra) BNC (Macho/Hembra) F (Macho/Hembra) CEI (Macho/Hembra) »C К К »C Boyutu Dimensions x24x24 65x24x x24x24 60x24x24 Agirligi Weight 95 g 95 g 95 g 95 g Radyo frekansinda alis kalitesi ve iletim dalga korunma araanin alamdir. Data iletisimi, iletisim aradari ve kapali devre televizyonlari icin ozel olarak dizayn edilmistir. Uygun baglanti tipleri N, BNC, F, TV ve UHF&#;dir. Surge protection range for transmission and reception in radio frequency. Specially designed for data transmission, (TV and satellite), transmission devices and close circuits oftv(cctv), etc. Available connector types N, BNC, F. TV and UHF. Эта система позволяет сохранять качество приема радиоволн и их передачи. Она специально разработана для систем передачи данных (телевидение и спутниковая связь), передатчиков и TV(CCTV) систем телевидения. Совместимые форматы соединений: N, BNC, funduszeue.info и UHF.

8 Overcheck-T Overcheck-T Заземляющее и Соединительные Элементы Apri ve du;uk vottajlarda kapanma: Programlama parametreleri. Maksimum ve minimum voftaj, kapama ertefeme. Kocok toprak korumosi: Programlama parametreleri. Kgpik toprak akim degeri, kendini tekrar kapama zamam, kendini tekrar kapama sayisi Apri yiiklenme ve lasa devreden kaynakknan kapanma ve kendini tekrar kapama: Programlama parametreleri. Kendini tekrar kapama zamam, kendini tekrar kapama sayisi. SWlTH-OFF OVER AND UNDER VOUAGE Prograable parameters. Maximum and minimum voltage, swrtth-offdefay. EARTH LEAKAGE PROTECTION: Prograable parameters. Earth eleakage current value, self-redosingtime, number of seh-redosmg. SWfTH-OFFAND SELF-RECLOSING DUETO OVERLOAD AND SHORT CIRCUIT: Prograable parameters. Seif-redosing time and number ofselfredosing. Overcheclg montajlarda, siirekli apn gerilime karsi koruma amajji olarak ozellikle dizay edilmistir. Siirekli a;iri gerilim notr hat hatosmdan kaynaklanabilir. Maksimum guvenhk; ipne yerlejtirilmij bir dzellik olan kapik toprak korumasiyla birlikt kendini kapama sistemi bu malzemeyle birlik saglanm^tir. Toprak kajak sinyalini bulabilmek ipn, TOCK 25 modulu sistem ekknmelidir. Tamamen Pragramlanabilir, biftun parametraler on panelde bulunan dugmeler sayesinde kalaylikla pragramlanabilir. Maksimum ve minimum degerler, erteieme zamanlari ve kendini tekrar kapama zamanlan, kendini tekrar kapama sayisi, vb. OCERCHECK; has been spedafty designed for protection against permanet overvoltages on installations. Permnen t о ver voltages may be caused by neufraltme Mure. MAXIMUM SAFETY; if has been provided with a bulilt-in feature of earth leakage protection with a prograable self redosing system, to detect earth leakage signal, TOCK module has to be added to the system. TOTALLY PROGRAMABUall parameters can be profraed through the push-buttons located on the front plate. Maximum and minimum value, delay times and sdf-redosmg times, number of self-redosing, etc.. Model Kodu / M odel Code Teknik Karakteristik / lathnieal Features OCERCHECK-M OCERCHECK-T Network/ Network Так Fazli / Single Phase Us Fazli /Three Phase Guj Kaynagi / ft»wer Supply V+/% V+ /* 6 If me Sistemi / Measuring System Micro ijlomci, Microprocessor Miao ijlemci, Microprocessor Gerfek RMS degeri.

9

10 SERTiFiKALAR Certificates Свидетельства T U R K STANDARDLARI E N S TITO S O TURK STANDARDLARINA UYGUWLUK BELGESI TU R K IS H STANDARDS IN S TITU TIO N CERTIFICATE OF CONFORMITY TO TURKISH STANDARDS Markanin Tanimi ^^D escription of the Mark T S E v ey a /от \ v ey a /o r I - СО Ш BELGE NUM ARASi REFERENCE NUMBER OF LICENCE B E L G E N in il K V E R iu T A R lh i DATE OF FIRST ISSUE OF LICENCE : 34// /05/ BELGENiN SON G E ge R LiU K TA RlHi. 25/05/ LICENCE VALID UNTIL BELGE SAHiBl KURULUSUN ADI NAME OF THE LICENCE HOLDER BELGE SAHiBl K U R ULU UN ADRESi ADRESS OF THE LICENCE HOLDER URETiM YER i ADI NAME OF THE MANUFACTURER URETiM YERl ADRESi ADRESS OF THE MANUFACTURING PLACE iptal EDiLEN BELGE NUM A RASI (Varsa) INDICATION OF SUPERSEDED LICENCE (if any) TESCiLLLi TiCARi M ARKASI (REGISTERED TRADE MARK) IL G ll l T U R K S T A N D A R D i RELATED TURKISH STANDARD GERSAN ELEKTRiK funduszeue.info SAN. A.. A N A D O L U Y A K A S I M E R M E R C il E R T O P L U i Y E R i K O O P A R A T lf l T E P E O R E N K O YU p k 57 t u z l a - Is t a n b u l у t u r k Iy e G ERSAN ELEKTRiK funduszeue.info SAN. A $. A N A D O L U Y A K A S I M E R M E R C il E R S lt E S l T O P L U i Y E R i Y A P I K O O P. T E P E 6 R E N K O Y U /T U Z L A is T A N B U L /T U R K iy E " G E R S A N M A R K A L I; T S EN / BELGE KAPSAMi s TS EN /NiSAN " YILDIRIM DAN KORUNM A BILE$ENLERl (YKB) - BOLUM 1: BAGLANTI BiLE?ENLERl Q N KURALLAR * BAGLAYICILAR, KU $AKLAM A VE KO PRULEM E BlLE EN LER l, DENEY EK YER LER i ile BIRLIKTE UZATMA PARQALARI, METALDEN Y APILM I BAGLANTI BiLE ENLER! YfLDIRIM AKIM IN A D AYANM A KAPASiTESi H, TESiS ED ili$ine GORE TOPRAGA GOMULU VE TOPAK OZERiNDE OmerSONMEZ TURK STANDARDLARI ENSTiTUSU ISTANBUL URUN BELGELENDIRME MUDURU *Enstitiim uzcc vcrilm ekte olan Im alata Y ctcrlililc B eigesi 15, tarihinden itibaren uygulatnadan kaldm lm igtir, *Bu beige, belgelcndirilen uruntin, Oretim yerinin EnstitiimCizunbelirledigi jartiari kar iladigmi dagojterir. TSE Kalite Kam pusu ISTANBUL *T S E URUN BELG ELENDlR M E MODURLUSO <?AYiROVA TREN ISTASYONU YANI BAYRAMOGLU -GEBZE / KOCAELI * tei; S HAT * faks: &#;w e b :w funduszeue.info funduszeue.info * e-m ail : ubm@ kampu&funduszeue.info sotet^attntotiherrtozvklsmenveva-okunmasfnr zo.,asurac

11 SERTiFiKALAR Certificates С в и д е т е л ь с т в а TU R K STANDARDLARI E N S TiTU S U TURK STANDARDLARINA UYGUNLUK BELGESi TU R K IS H STANDARDS IN S TITU TIO N CERTIFICATE OF CONFORMITY TO TURKISH STANDARDS Markanm Tai T S E v c y a /o r Description of the Mark v e y a /o r Н И Ш BELG E NUM ARASI REFERENCE NUMBER OF LICENCE : 34/ /S-2 B E L G E N in V E R IL i T A R ih l 2 5/0 5/ DATE OF ISSUE OF LICENCE B E L G E N in S O N G E Q E R L iu K T A R lh i : 2 5/0 5/ LICENCE VALID UNTIL B E L G E S A H ib l K U R U L U S U N A D I : G E R S A N E L E K T R lk T ic.v E S A N. A.$. NAME OF THE LICENCE HOLDER B E L G E S A H ib i K U R U L U S U N A D R E S i ADRESS OF THE LICENCE HOLDER ORETlM YERi ADi NAME OF THE MANUFACTURER URETiM YERl ADRESI ADRESS OF THE MANUFACTURING PLACE ip T A L E D il E N B E L G E N U M A R A S I (V a rs a ) INDICATION OF SUPERSEDED LICENCE (if any) T E S C il L L i T ic A R l M A R K A S i (REGISTERED TRADE MARK) ilglli TURK STANDARDS RELATED TURKISH STANDARD : A N A D O L U Y A K A S I M E R M E R C il E R T O P L U i Y E R I K O O P A R A T if i T E P E O R E N KO YO P K 57 T U Z L A - is T A N B U L I T IJ R K iy E : G E R S A N E L E K T R ik T ic.v E S A N. AS» A N A D O L U Y A K A S I M E R M E R C il E R S lt E S i T O P L U i Y E R i Y A P I K O O P. TE P E O R E M к б y u /t u z l a Is t a n b u l / t u r k Iy e " G E R S A N " T R A D E M A R K ; TS EN / SCOPE s TS EN /APRIL "THE C OM PO NENTS FOR PROTECTION FROM LIGHTNING (YKB) SECTION 1: THE RULES FOR CONNECTION COMPONENTS - CONNECTORS, INTERCEPTING AND BRIDGINIG COM PONENTS, EXTENSION PARTS TO G ETHER WITH EXPERIM ENT ATTACM ENT PLACES M ANUFACTURED FROM METAL. THE C O NNECTO R COM PONENTS LIGHTNING RESISTANCE C APAC ITY C U R E N TH, IS BURIED IN AND ABO VE THE SOIL A C CORDING TO INSTALLATION O m e rs O N M E Z M A N E G E R O F T H E T S E IS T A N B U L P R O D U C T CER TIFIC ATIO N DEPT. TURKISH STANDARDS IN S TITU TIO N &#; QAYIROVA TREN ISTASYONU YANI BAYRAMOGLU -GEBZE / KOCAELI * tel: H AT * faks: &#;w e b : w w funduszeue.info funduszeue.info * ubm@ kam funduszeue.info This certificate may in no way altered, erased or copied in part or in a manner that would render it illegible 1/1

12 SERTiFiKALAR Certificates С в и д е т е л ь с т в а 1НИЙ KOM1TFI VKl AlMlf 1 КМТЛНЬ 1ЕХЯ1ЧНОГО РВГУЛЮВАИНЯ Тл ггюживчо? п ол п ики,, &#; и 7 \ I д е р ж а в н а &#; f :: :;&#; \ &#; t и Г Г Л < N vr i f &#;г Г г Г г г j&#; f &#;г Г f* г г s &#; ;V v - V v. - ". ^ Зарессгровапо к Pm* i pi ла.y UA Тсрмнын v 28 вересня до 27 вересня LI V С О Л а/гау : УуГЛ/У S&#;C SV&#;, &#;v. &#;*/. &#;.ЛАА ^ Л У У л И Продукцш Блискавковщводи, заземлювач!, з&#;еднувальж та Кр пильн1 елементи до них торговельно!&#; марки &#;GERSAN funduszeue.info ла< вичогям Qootiikumclneyetn требованияз конструкцп, матер1алу, основних p o 3 M ip ie, електричних показнимв, що встановлеж в ПУЭ &#;Правила устройства электроустановок&#; Вяробиок прайме,ш H vom -:>m im e;tb п р о д у кт а &#;GERSAN ELEKTRIK TICARET VE SANAYI A.S.\ Tuzla МеплегсНег San. Bolgesi Gazi Bulvari No: P.K 57 Tuzla Istanbul, ТигМуе/Туреччина Ccpi it (pi к а т в и л а н о фgersan ELEKTRIK TICARET VE SANAYI A.S.&#;, Т.. ~ l~ C o n D n l n n r i rta r» i O n lw &#;i.-i М П Л О.Л 1 D К C 7 T i.-» lo Kt&#;pituniii рргяиу,i ccpii»(j>ikaiiii! ы n r p a i н Ш И С H. Долинюк funduszeue.info п р п в и ш е уд*«1двтгп щт». и тьив К0ф&#;3ам n 1\А«Г

13 Заземляю щие и Соединительные Элементы

14 YILDIRIM Elektriksel de;arjin yonii (a;agi veya yukari) ve polaritesine gore (negatif, pozitif) dort cejit yildirim vardir. Bunlar arasinda en fazla goriileni negatif bulut-yer de;arjidir. (turn bulut-yer desarjlarinin i) YILDIRIMIN ETKiLERi a) Gorsel Etkileri: b) Ses Etkisi: (Gok Giirultusu) c) Isi Etkisi: Joule kayiplari ile olu;an isi d) Termodinamik Etki: ini; iletkeni tarafindan olu;turulan magnetik aian icinde kaian ikinci bir ini; iletkenine etki eden kuwettir. Bu kuwet iletkenlerde deformasyona sebep olabilir. e) Elektrokimyasal Etki: Bunlar Faraday kanununa gore aciklanan etkilerdir. Yiiksek akim siddetlerinde elektrolitik parcalanma sonucu demir, cinko, kursun gibi metaller acijja cikar. f) Induksiyon Etkisi: Degisken magnetik aian icinde kaian turn iletkenlerde akim darbeleri olusur. g) Canlilar Ozerindeki Etki: Adim gerilimi etkisinde kaian canlilarda kalp veya solunum durur. h) Yildirim iki ;ekilde onemli kazalara sebep olur: Yildirim direkt olarak bir eve, yapiya veya belirli bir alana indiginde cok ciddi tahribatlar olujabilir. Bu tehlikeye kar;i paratonerlerle onlem alinabilir. Yildirim dolayli olarak kazaya sebep verebilir. Ornegin yildirimin sonucunda giic kablolari veya transmisyon hatlari zarar gorebilir. Bu yiizden zarar gorebilecek ekipman degisken gerilime ve dolayli akimlara kar;i korunmalidir. LIGHTNING There are four types lightnings due to the electrical discharge&#;s direction (up or down) andpolarity (negative or positive). Most coon LIGHTNING EFFECTS a) Visual Effects b) Acoustic Effects c) Thermal Effects: Heat generated by the joule effect. d) Thermodynamic Effects. These are the mechanical forces applied to the conductors placed in a magnetic field created by another conductor; they may result in deformations. e) Electro Chemical Effects; These relatively minor effects are conveyed in the form o f electrolytic decomposition through the application o f Faraday&#;s law. f) Induction Effects: in a variable electromagnetic field, every conductor has induced current. g) Effects on a living Being: Breathing or heart attack might be the result o f the lightning. h) The lightning may cause accident in two ways. I f the lightning directly hits a house, building or a land, very serious damages might occure. This can be avoided by lightning arresters. Lightning might also effect indirectly. For example the power cables or transmission lines might be damaged. These equipment should be potected against lightning. Молния Имеется четыре вида разрядов молнии, отличающихся в зависимости от направления электрических разрядов [верхних или нижних] и поляризации [негативной, позитивной]. В основном, в большей мере имеют место разряды, возникающие от негативных эффектов грозовых туч [все разряды грозовых составляю т %]. ВЛИЯНИЕ РАЗРЯДОВ МОЛНИЙ. а-визуальные эффекты б-звуковое влияние [удары грома] в- Тепловое влияние: тепловыделения в результате теплового действия тока г- термодинамическое влияние: это механические силы, воздействующие на проводники, расположенные в магнитной зоне, созданной при помощи других проводников. Это обстоятельство мож ет быть причиной деформации этих проводников. д-электрохимическое влияние: эти эффекты возникают согласно закона Фарадея. Электролитическая деструкция высокого электрического тока исходит от поверхности таких металлов, как железо, цинк и свинец. е- Индуктивные эффекты: Все виды ударов индуцированным током в результате изменений в магнитной зоне. ж-влияние на живые организмы: Дыхательные или сердечные приступы могут быть результатом влияния высокого напряж ения. з-результат влияния разрядов молнии мож но разделить на два направления: Если удары разрядов молнии направлены на дом, строение или определенные участки, то возможны серьезные разрушения. Этого мож но избежать при помощи молниеотвода. Разряды молнии могут также оказывать непосредственное влияние. Например, могут быть повреждены мощные кабели или линии электропередач. Это оборудование должно быть защищено от влияние различного напряж ения и разрядов молнии 02

15 YILDIRIM YAKALAMA CiHAZLARI Anfenler: *Paratoner yakalama ucu antenden enaz 2 m daha yukarida olacak Endustri Baca/an: korozif buhardan en uzak noktaya getirilmeli. Uzaklastmci aparat ik i nokfadan sabiflenmeli. ini$: ini}, i cm elektrik cihazlari ve crossover a yaklaftirilmamali. r / m ive ve ve Ef potansiyel baglanti: topraklanmij metal yiizeyler arasmda potansiyel farklar olu$ur. Bunun sonucu ve arasmda tehlikeli atlamalarm olmayacagi en ku(bk uzakliktir. zaman LIGHTNING ARRESTERS INDIVIDUAL SITUATIGNS Antennas: imun antenna. *A damp should be applied to the base o f the pole to connect the conduit to the arrester&#;s pole. Industrial Chimneys: The arrester should be mounted far away from the chimney which the Descend: In the corners, crossover. I f it is dose, than a connected to the descend conductor. be Equal p otential connection: During the transmission in the descend conductor, potential differances occur between the earthed metal surfaces and the conductor. As a result, dangerous sparks may occur. In these circumstances, earthing materials and dose conductors should be connected with equal potential bars. b) To leave a safety distance Safety distance is the minimum distance between the earthing and the descend conductor that sparks do not occur. is advised in these circumstances. Equalpotential connection can not be used on pipes that are used to carry flamable and explosive materials. Safety distance must be left in these circumstances. Молниеотводы А н т е н н ы : *Конец молниеотвода должен располагаться на 2 метра выше антенны. Коаксиальные кабели должны проходить через отверстия стоек молниеотводов. *Клем должен применяться на базовой основе отверстия для соединения проводника с отверстием молниеотвода. П р о м ы ш л е н н ы е д ы м о о т в о д ы : Молниеотвод должен быть смонтирован по направлению длины дымоотвода и каркас должен быть установлен и закреплен болтами в двух точках. С п у с к : Спуск должен быть направлен по самомому короткому пути, в вертикальном положении, избегая острых изгибов. Радиус изгиба в точках вращения не должен быть меньше 20 см. Спуск проводников должен приближаться к электрическим приборам и кроссверу. Если это условие будет соблюдено, то экранизированные металлические трубы должны быть уложены с запасом в размере 1 метра с каждой из двух сторон в опасных зонах и соединяться со спуском экрана проводника. С о е д и н е н и е с р а в н ы м и п о т е н ц и а л а м и : В течение передачи в спуске проводника имеет место разница потенциалов между металлической поверхностью заземления и проводником. По этой причине могут возникнуть искры. В этом случае, необходимо выполнить связь при равном значении потенциалов между элементами заземления и ближайших проводников. Существуют два направления для решения этой проблемы: а- Соединение с равными потенциалами, б- Оставляя безопасное расстояние. Безопасное расстояние - это минимальное расстояние между заземлением и спуском проводника. Наряду с этим, в большинстве случаев при монтаже не допускается принебрежение безопасным расстоянием. В таком положении рекомендуется связь с одинаковыми потенциалами. Вместе с тем, очень сложно соблюдать безопасное расстояние и нет необходимости в осуществлении связи с равными потенциалами из-за того, что несущие трубы имеют огнеопасные и взрывчатые составляющие.

16 TSEN TS EN t s e n s o i m - i TOPRAKLAMA SISTEMLERI (GENEL) Her bir ini; iletkeni ipn bir topraklama sistemi gerekir. Bu sistem yildirim akimini ta;iyacak ve topraga dagitacak ;ekilde dizayn edilmeli. Topraklama sisteminin a;a(jidaki iic ko;ulu saglamasi gerekir. a) Toprak geci; direnc degeri: Standartlar ve bircok kurulus toprak gecis direncinin 2 ohm dan daha kiiciik olmasi gerektigini soylerler. Bu direnc topraklama sisteminden diger iletkenleri ayirarak olciilmelidir. b) Akim ta;ima kapasitesi: Bu madde yildirim akimiyla ilgili ve ihmal edilmemesi gereken bir maddedir. Empedansi dii;iirmek amaciyla tek bir dogrultuda uzun bir iletken ile topraklama yerine birbirine paralel iic nokta ile topraklama yapmak gerekir. c) E; potansiyel bag: Standartlar paratoner topraklamasi ile yapi topraklamasimn birle;tirilmesi gerektigini soylerler. Yapi icinde kaian turn iletkenler (baca, ekranlamalar, telekomunikasyon veya elektrik kablolari), bakir icin min 16 2, celik icin 50 2 kesitli iletken ile e; potansiyel bag baralari kullanarak birle;tirilmelidir. Ekranlanmamis telekomunikasyon veya elektrik kablolari &#;parafudr&#; ile ini; iletkenine baglanmalidir. Earthing system general definitions: Each descend conductor requires an earthing system. This system should be designed to carry lightning current and to distribute it to the soil. Earthing system should provide the beiows. a) Earth transmission current value: Standards and so many corporations declare that the resistance value should be less than 2 ohm. This value should be measured by seperating other conductors from the earthing system. b) Current Transmission Capacity: This item is about lightning current and should not be avoided. 3 parallel points should be chosen instead o f one long current conductor for earthing. c) Equal Potential Connection: Standards declare that the building earthing and the lightning earthing should be united. A ll the conductors in the building (chimneys, telecounication and electric wires) must be connected with 16 2 copper or 50 2 steel equal potential connection bars with each other. Системы заземления - общие данные Каждый спуск проводника н уж дается в системе заземления. Эта система долж на быть сконструирована так, чтобы создавать сопротивление разрядам молнии и н ап равлять их в грунт. Нижеуказанные системы зазем ления долж ны прим ен яться в двух углах: а) Выходное значение соп роти вления при заземлении. С тандартные м олниеотводы и некоторы е объединения заземляющих устройств показывают, что значение сопротивления току долж но быть не менее, чем 2 Ом. Это значение дож но быть рассчитано путем отд елен и я других проводников от систем заземления. б) М ощность тока передачи. Эта составляю щ ая свидетельствует о р азр яде молнии и мож ет не приним аться во внимание. Неизбежным я в л яется тот факт, что с целью пониж ения тока, необходим о выпонить заземеление трех параллельны х точек один длинным проводником. в) С оединение с равными потенциалами. С тандартные молниеотводы свидетельствую т о том, что заземление строений и молниеотводы долж ны быть объединены. Все оставш иеся проводники внутри зданий [дымоотводы, защитные экраны, телеком м уникационны е и электрические кабели] долж ны быть объединены, и сп ользуя связь с равными потенциалами между проводниками из стали с площадью сечения 50 мм2 и меди с площадью сечения 16 мм2. Не долж но быть связи м еж ду спуском проводника и «свободной парой» защитных экранов телекоммуникационны х или электрических кабелей. 04

17 s s s TOPRAKLAMA ELEKTROTLARI (CUBUK) Topraklama sistemi topraklama elektrotlariyla da kurulabilir. Min uzunlugunda bakir elektrotlar birbirlerine 3m (elektrot boyunun 2 kati) uzaklik ile 60 cm den baglayip 80 cm&#;ye dogru ulagan derinliklerde topraga dikey olarak pkilir. BAKIM: Yildirimdan korunma sistemleri, yildirim darbesi aldiginda veya restore edildiginde tekrar kontrol edilmelidir. Yildirim darbeleri ini; iletkenlerinden birine yerlejtirilecek sayici ile kaydedilebilir. Goz ile a;ajjidaki kontroller yapilir: a) iletkenlerin goruniir kisimlarinm elektriksel devamliligi b) Turn baglanti parcalarimn saglamligi c) Parcalarin korozyon etkisiyle zayiflayip zayiflamadigi d) Emniyet mesafesinin saglandigi e) E;potansiyel ku;aklamanin durumu Olciimler ile a;agidaki kontroller yapilir: a) Goz ile goriilmeyen iletkenlerin saglamligi b) Topraklama ge;i; direnci degeri Earthing Electrodes (Rod) Earthing system maybe constructed by using earthing electrodes. Min. m length copper electrodes are hurried to the ground with a distance o f 3 m and with 60 cm cm depth. Mointanance Lightning protective systems must be controlled after a Lightning h it or after a restoration. Lightning are counted by a counter placed on one o f the descend conductors. Controls made by eye: a) Electrical continuity o f the conductors parts that can be seen. b) Firmness o f the connection parts c) Corrosive effects on the materials d) Safety distance e) Equal potential connection Cortrols made by measurements: a) Firmness o f the conductors that can not be seen b) Earthing transmission resistance Заземляющие Электроды (полосы) Д ля систем зазем лен и я использую тся заземляю щ ие электроды. М едные электроды с м иним альной длиной 1,5 м, р асполагаю тся одни за другим на р ассто ян и и 3 м етров и забиваю тся в грун т на глуби н у от 60 до 80 см. ОБСЛУЖИВАНИЕ О сущ ествляется повторны й контроль и восстан овлен и е систем молниезащ иты, пострадавш ей от у д ар о в молнии. Силы у д ар о в м олнии м ож но изм ерить при помощи счетчика, у стан о влен н о го на спуске проводника. В ыполнить ниж еуказанны й визуальны й контроль: а) Э лектропроводим ость видимы х частей проводников. б) О беспечение всех связующих частей. в) Замена частей, подвергш ихся коррозии. г) О беспечение безопасного р ассто ян и я. д) С остояние обшивки с равными потенциалам и. В ыполнить ниж еуказанны й ко н тр о л ь разм еров: а) О беспечение н адеж ности скрытых проводников. б) Значение вы ходного со п р о ти вл ен и я зазем ления.

18 AKTIF PARATO N ER TESISAT SEMASI Installation Of Active Lightning Arrester Iletkenin boyu L NLP Paratoner HIP lightning Arrester Direk Kro^si Azami iletken Bukumu H a m m Conductor Curl (all Diregi 2" Ы Must 2" i cm Direk Yer Tabani Duvar Krojesi 2x50! Dolu Bakir 2x50 naif Copper Test Klemensi Test Остр Koruma Borusu 11/4 P roteclio n jip e^^jxofumaborusu Kelepi / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Termo Kaynak veya Welling System Or Ы Cubuk Elektrod bajligi Butrod Head Cubuk Topraklama Elektrodu Earth Rod itopraklama Diren; Dujurucu Kimsayalar I Oroimd hdm cerm t Material YILDIRIMDAN KORUNMA Basit yakalama ucu tesisati ;unlart kapsar: *Yakalama ucu ve diregi tabani *Aktif paratoner ve paratoner diregi *Bir veya iki ini; iletkeni ve ini; klemensi *Her bir ini; iletkeni icin muhafaza borusu *Her bir ini; iletkeni icin topraklama sistemi *Yapi genel topraklamasi ile yakalama ucu topraklama sistemlerine e; potansiyel bag Basic lightning arrester parts * Lightning arrester and the pole. * Active paratoner and paratoner pole. *One or two descend conductor. *Test clamp fo r each descend conductor. *Protection pipe fo r each descend conductor. W orthing siystem fo r each descend conductor. * Equal-potential connection between building earthing and the lightning arrester earthing. 06 Молниезащита Наконечник схемы простого удерж ания включает в себя: Удерживающие наконечник и стойку М олниеотвод активный и сопротивление гром оотвода Один или два спуска проводника Защитная труба для каждого спуска проводника Системы заземления для каждого спуска проводника Связь с одинаковыми потенциалами между удерживающим наконечником системы заземления и основным заземлением строения.

19 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI FARADAY KAFESi Faraday Cage Сетка Фарадея FARADAY KAFESl Faraday cage Сетка Фарадея Faraday Kafesi tesisati sunlari kapsar: *Vurus noktalarinda yakalam a uclari *Cati ile tke n le ri ve klem ensleri *in is ile tk e n le ri ve klem ensleri ^Topraklam a baglantisi *Yapi genel topraklam asi ile faraday kafesi topraklam a sistem lerine es potansiyel bag Faraday cage system is consisted o f the materials oelow. ^Lightning arrester heads. *Roof conduits. *Earthing connections. *Equal-potential connection between building earthing and the lightning arrester earthing. Сетка Ф арадея Схема сетки Ф арадея включает в себя: Удерживающие наконечники на ударных точках Проводники крыши Спуски проводников Соединения с заземлением Соединение с равными потенциалами между основным заземлением строения и системой заземления по сетке Ф арадея. Korunan Bolge Z m Korunmasiz Bolge Not Protected Area Koruma Acisi Protection Angle Korunan Bolge 4 45 Korunmasiz Bolge Not Protected Area Kureyari capi 60 m Korunan Bolge Protected Area

20 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI "NLP" (ELEKTROSTATiK) AKTiF PARATONER AVANTAJ LARI A-NLP PARATONERLER 3 KISIMDAN 0LU MAKTA OLUP ORJiNAL AMBALAJINDA SEVK EDiUR. 1) YAKALAMA UCU _ : Paslanmaz gelikten mamul edilmi tir. 2) YAKALAMA BA LIGI : Ozel (elik malzemenin ijindeki epoksi yalitkan tabaka ve onunda i(erisinde darbe gerilimi iireteci i$erir. 3) (ATI DiR. BAG. ADAPTORU : Aktif paratoner ile 2" direk irtibatini saglar. Paslanmaz gelik malzemeden yapilmiftir. B-OZELLiGi 1) g\li MA a) Erken akij uyarimlidir (ESE). Etrafinda olujan yeterli degerde elektrostatik aian tesiriyle galijir. b) Darbe gerilimi uretimi prensibi ile (ali;ir. Darbe gerilim iireteci yildirimin ters ijaretinde gerilim iireterek onciil korona de arjini olu turur. Sadece yildirim riski varsa devreye girer. c) Elektronik devresi yoktur. (elektronik devre de arj akimlarina maruz kalmaz.). Ark veya iyon uretimi soz konusu degildir. d) Harici bir enerjiye (riizgar, basing,) ihtiyaj duymaz. igerisinde azalan, biten, ark ile a inabilecek malzeme yoktur. e) Tamami korozyona ugramaz malzemeden imal edilmistir. f) (ok yiiksek de arj ( A) alumina dahi dayaniklidir. C-GARANTiSi 1) ALI MA : 25 yil ;ali ma garantilidir. 2) PASLANMAZLIK : Tamami X-ЗОй ozel gelikle kapli oldugundan paslanmazdir. D-STANDARDI a) Fransiz standardi NF С ye uygundur. ( Tetikleme zaman ustiinlugu) b) ispanyol standardi UNE ya uygundur. c) NLP ISO uluslararasi belgesine sahiptir. d) NLP ISO uluslararasi belgesine sahiptir. E-SERTiFiKA a) Orijinal fabrika sertifikasi mevcultur.(oruniin iginden gikar.) MANIFACTURING CERTIFICATE b) Test sertifikasi ( t olgiim raporu) L.C.O.E belgesine sahiptir. LABOROTARIA CENTRAL DE ELECTRONICA c) ISO kaliteleri uluslararasi BVQI ve IQNETsertifikalariyla belgelenmigtir. "NLP" (ELEKTROSTATICAL) ADVANTAGES OF ACTIVE LIGHTNIN CONDUCTOR A-NLP LIGHTING CONDUCTORS ARE MADE OF 3 PARIS AND SHIPPED IN THEIR ORIGINAL PACKAGE. 1) CAPTURE TIP Made of stainless steel. 2) CAPTURE HEAD Indudes epoxy inductor layer within custom steel material and the surge generator within that. 3) ROOF POLE CONNECTION ADAPTER Provides the connection between the active lightning conductor and the 2" pole. Made of stainless steel material. B-SPECIFICATIONS I) OPERATION a) Early stream exatation (ESE). Operates by the sufficient level of electrostatical field formed around it. b) Operates with the principle of surge generator. Surge generator generates voltage which has the opposite polarity of the lightning and forms the primary corona discharge. Only activated when there is a lightning risk. c) Has no electrical circuits (not exposed to electronical circuit discharge currents): Production of arc or ions is out of the question. d) Does not require any external energy (wind, pressure, etc.) Contains no material that will wear down by arc or that will decrease or finish off. e) Produced completely from non-corrosion material. f) Even resistant to very high discgarge current ( A). C-WARRANJY 1) OPERATION Warrantied for 25 years of operation. 2) CORRODIBILITY Stainless as fully coated by X custom steel. D-STANDARD a) Compatible with French standard NF С( Triggering time advantage) b) Compatible with Spanish standard UNE cj Has NLP ISO international certificate, d) Has NLP ISO international certificate. E-CERTIFICATE a) Has the original factory certificate.(comes with the product) MANIFACTURING CERTIFICATE b) Test certificate ( t measurement report) Has LC.O.E certificate. LABOROTARIA CENTRAL DE ELECTRONICA c) ISO quality has been certified by the international BVQI and IQNET certificates.

21 YILDIRIMDAN KORUNMA LIGHTNING PROTECTION Di; Yildirimlik (Dogrudan Yildirim Darbelerine Karji Koruma) Outside Lightning Protection (Protection against lightning strike directly) - Franklin Cubugu - Franklin Rod - Faraday Kafesi -Faraday Cage ic yildirimlik (Elektrik Donainin korunmasi) Inside Lightning Protection (Protection of electrical equipments) - В tipi yildirim darbe koruyuculari - В type lightning strike protecting - С tipi ve D tipi Akim - Gerilim Koruyuculari - С and D type current voltage protecting - Data, Sinyal vb. Hat koruyuculari - Data, signal etc. line protecting Yildirimdan korunma iki yonden goz online alinir. Di; yildirimlik ile dogrudan yildirim darbelerine karsi korunma; ic yildirimlik ile dogrudan veya endiikleme ile olu;an asiri gerilimlere karsi elektrik donainin korunmasi amadamr. Yildirimdan korunmak icin Franklin Cubugu veya Faraday Kafesi kullamlmaktadir. Ancak bunlardan birini secmeden once korunacak yerdeki yildirim riskinden yola cikarak, standartlarin onerdigi sekilde, koruma diizeyinin belirlenmesi gerekmektedir. Lightning protection is taken into consideration in two ways. Protection against lightning strike directly with outside lightning protection; protection electrical equipments against over voltages that occurs by direct way or induction with inside lightning protection are aimed. Franklin Rod and Faraday Cage are used h r lightning protection. However, before selecting o f these, protection level must be determined by setting out o f lightning strike risk in place that will be protected according to the standards. KORUMA GEREKULiGiNiN VE KORUMA DUZEYiNiN BEURLENMESi Determining Of Protection Level And Protection Necessity FORMULLER /Formulas DEGERLER/ lues SONUC/ Result Etkin E$deger Alan / Effective equal area L = A,= L W + 6 H (L+W) +9 tt H2 (Dikdortgen Alanlar l;in) (For rectangular areas} Tesise arpmasi Bekienen Yildirim Sayisi Expecting lightning number W = H = H2= Nd = funduszeue.infoC,&#;6 Ng = Ng = TdUS Td = Isokronik Haritadan Alinacak Td=From isocronic wap Tesise Carpmasi Kabul Edilebilir Yildirim Sayisi Accepting lightning number Nc = 5, Ус С = funduszeue.info C2 = Ae Ae Nd = c, C3 = Nc = C4 = C5 = Eger Nd < Nc Ise Koruma Istege Birakilir. / fnd<hc, protection is on request. Eger Nd > Nc Ise Koruma Gereklidir. Bu Durumda, E = 1 - Nc / Nd Hesabindan Bulunan E Etkinlik Degeri lie Koruma Diizeyi Belirlenir. If Nd>Nc, protection is required. In this case, protection level determines with E effective value that finds incalculation. C = Not: L = Boy (m) W = En(m) H = Yukseklik (m) Etkinlik Degeri, E Effective value, E E> <E< <E< <E< 0<E< E<0 Not: L = Length (m) W= Weight (m) H = Height (m) Koruma Diizeyi Protection Level Duzey 1+Ek Onlem Level 1 + Additional Precaution Duzey//.eve/1 Diizey / m 2 Duzey/ ж 3 Diizey /Level 4 Koruma Istege Bagli Protection on request Turkiye icin en biiyiik yillik ortalama yildirimli giin sayisi Ng=2 alinabilir. The highest average days no with strike per year can take as Ng = 2 for Turkey

22 СЕ, YAPI YERLESiM OZELUKLERi ill ilgiu KAMI / ii, constant related to building settlement features Yapi Ayni Yiikseklikte Veya Daha Yiiksek Agac Veya Binalar Arasmda ise / If building is between trees that with same height of the building or with higher than building Yuksekligi Az Yapilarla Cevrili Ise / If it is surrounded with less height buildings En Yakin Yapiya Uzakligi 3H ise / If the distance between the nearest building is 3H 1 Bolgedeki En Yiiksek Yapi ise / I f it is the highest building in that area 2 C2, YAPI/CATI OZELUKLERi ile ilfiilj KATSAYI / 0, constant related to structure/roof features YAPI/CATI / Structure/Hoof METAL/Ale/о/ KIREMIT / Hoof YANICI / Burnable METAL / Metal TUGLA-BETON / Brick/Concrete TUTUSABiURUK/ lameness (3, YAPI DEGERi ile ILGIU KATSAYI / C3, constant related to Building Value Degersiz, Yanici Olmayan / Worthless, non-burnable Normal Degerli, Yanici / Normal value, burnable 1 Degerli, Yanici / Worthy, burnable 2 Cok Degerli, Yeri Doldurulamaz, Patlayici, Yanici / Explosive, burnable 3 C4, YAPI DOLULUGU ILE ilgiu KATSAYI / C4, constant related to building structure Insansiz Bina / Building without people Normal Kalabalik / Normal crowded 1 Panik Riski Tasiyan, Tahliye Zorlugu Bulunan Yapi / With panic risk, hardness in emptying 3 C5, YAPININ CEVRE ONEMi ile ilgiu KATSAYI / C5, constant related to importance of environment of building Siirekli Kullanimi Yok, Cevrede Degersiz / Hare in using, worthless in environment 1 Siirekli Kullanimda, Cevrede Degersiz / Always in using, worthless in environment 5 Cevrede Degerli / Worthy in environment 10

23 DIS YILDIRIMLIK Franklin ubugu Cubuk ucunda yildirim oncesi yiikselen elektrik aian etkisiyle, olu;an iyonizasyon, yildirim bo;almasinm bu cubuk iizerinden topraga gitmesini saglar. Bu cubugun koruyacagi aian olusturdugu varsayilan koruma acisinin koruma diizeyine, cubuk boyuna, bulundugu yiikseklige gore degisimi asagidaki tabloda verilmistir. Bu koruma acisi hava da gerilmij toprakli iletkenler icin veya Faraday kafesi olujturan yakalama sistemleri icin de aynen uygulamr. O utside Lig h tn in g P rotection Franklin Rod Franklin rod is a method o f prolection from lightning made up o f a simple metal end, landing conductor and earthing sections used to protect places from lightning. It is able to protect an area determined with a fixed protection angle. This protection angle is selected from the table below according to the level of protection from lightning required to be calculated for installation. Ihe protection area in this system varies in accordance to this angle and to the height of the catching end off from the qround. Faraday Kafesi Iletkenlerin bir kafes ;eklinde korunacak binayi sarmasi ile olusturulur. Faraday kafesinde Faraday&#;in "Bir iletken yapi icinde elektrik alam sifirdir" ilkesinden yararlanilmistir. Beton icindeki demir donati sistemde kullanilabilir. Bakir yerine aluminyum veya galvaniz serit kullanilabilir. Dogru malzeme secimi ve iyi bir projelendirme ile sistem oldukca ekonomik bir sekilde kurulabilir. Sistem, uygun bir tasarim ile temel topraklama sistemine baglanmalidir. Faraday Cage The building that is to be protected is going to be wrapped around together with all its collateral sections from the highest places o f the building to the ground in a way that will form a constant and continuous conductive path. This cage which possesses many catching ends made up o f conductors completed with horizontal connections, is going to be connected to an earthing system. The lightning protection systems are going to be installed in a way compliant to the project which is going to be prepared in accordance to the lighting risk report, the protection level for the lightning risk report which is to be prepared is going to be determined by taking the below table. All metal projections on the roof or on the top section, connected to the general earthing mass on purpose or coincidentally, must be connected with a catching end system and must form a section of the system. Koruma Diizeyi Protection Level Franklin Cubugu Franklin Rod KORUMA DiiZEYiNE GORE FRANKUN CUBUGU VE FARADAY KAFESi UYGULAMA VERiLERi Franklin Rod and Faraday Cage Application Criteria According To The Protection Criteria Yukseklik / Height (m) Etkinlik/ Effiency Kafes Araligi/ Cage Cap Ini; iletkenleri araligi Landing C onductor Gap (%) (m) (m) x 5 10 II a Acilari x10 15 a Angles III x15 20 IV x h(m)

24 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI Parafudrlar / Surge Protectors ЕПУ Ек Н&#;е gore Rda =< Uda / Ida Rda: Direk veya tesisin darbe topraklama direnci (ohm) / Rda: Earth resistance (ohm) According to E1TYEk-H Rda=< Uda/Ida uda; Yalitkanin darbe dayanim gerilimi (kv) / Uda: Dielectric withstand voltage (kv) Ida: Yildirim akimimn tepe degeri (ka) / Ida: Peak value of lightning current (ka) ETTY Ida 20,30,40,50 ve 60 ka olarak verilmektedir. / According to ЕЩ Ida is given as 20,30,40,50 and kv maksimum isletme gerilimli tesislerde (Uda kv) parafudr darbe topraklama direnci: Ida = 20 ka icin Rda =< 8,5 ohm, Ida = 60 ka icin Rda =< 2,8 ohm olmalidir. 1 kv anma gerilimli tesislerde (Uda = 20 kv) parafudr darbe topraklama direnci: Ida = 20 ka i;in Rda =< 1,0 ohm, Ida = 60 ka i;in Rda =< 0,33 ohm olmalidir. 36 kv Max. Voltage of the facility (Uda kv) Earth resistance of the lightning protector: For Ida = 20 ka, Rda =< 8,5 ohm; For Ida = 60 ka, Rda =< 2,8 ohm I kv nominal voltage o f the facility (Uda = 20 kv) Earth resistance o f the lightning protector: For Ida = 20 ka, Rda =< 1,0 ohm; For Ida = 60 ka, Rda =< 0,33 ohm. 36 kv DAGITIM SiSTEMLERiNDE PARAFUDR SECiM CiZELGESi / Lightning Protector Application Criteria in 36 kv Energy Distribution Systems Anma Gerilimi Nominal Voltage (kv) Parafudr Gerilimi / lightning Protector Voltage (kv) Sistemin Durumu / Status of the system Parafudr/ lightning Protectors Darbe Bojaltma Akimi / Withstand Decharge Current Parafudr/ Lightning Protectors Kisa Devre Akimi / Short Circuit Current Dogrudan Toprakli / Directly faith Diren; lie Toprakli /Earth with Resistance 5 ka 10 ka 10 ka 20 ka 40 ka Parafudr Darbe Bosalma Akimi: 5 ka: Seyrek yildirimli yerler, 10 ka: Yogun yildirimli yerler Parafudr Kisa Devre Akimi: 10 ka (TM&#;ne uzak), 20 ka (TM yakimnda), 40 ka (Generator bara) Lightning protector decharge current: 5 ka : Areas o f rare lightning, loka: Areas o f frequent lightning Lightning protector short circuit current: loka (far from TM), 20kA(closeto TM), 40 ka (Generator bar)

25 ES PONTANSiYEL SiSTEM (EPS) Topraklamada en giivenli sistem es potansiyel sistemdir. Bu sistemde turn topraklamalar, turn metal bolumler es potansiyel baralari ile birbirine irtibatlamr. Tesis icersinde herhangi iki noktalarda es potansiyel saglanmis olur. Bu sistemde ic yildirimlik urunlerin (Asiri Gerilim Darbe Koruyucu) mutluka kullamlmasi gerekir. Boylelikle dis yildirimlik sistemi es potansiyel sisteme irtibatlamrken buradan gelebilecek asiri gerilimlere karsi da onlem almis olursunuz. Aksi taktirde bu sistem cihazlar icin biiyiik tehlike olusturur. Equipotenfial System (EPS) The most secured system in earthing is the equipotenfial system. In this system all earthingsall metal sections are engaged one another with equipotantial bars. Thus; the voltage difference that may occur at any two points within the plant is prevented and equipotentiality at all points is provided. The surge arrestors&#; products (overvoltage strike pad) shall also be used in this system, due to the requirements to take precautions against the overvoltages to be made by the system while engaging the lightning system to the equipotenfial system. Otherwise, this system provides a big danger for devices. When connecting different earthings, connection should be made over equipotenfial materials. С и с т е м ы с о д и н а к о в ы м п о т е н ц и а л о м (E P S ) Наиболее безопасной системой заземления считается система с одинаковым потенциалом. В этой системе все металлические секции соединены друг с другом при помощи равно-потенциальных пластинок. Таким образом, избегается разница в напряжениях, которая может возникнуть между двумя разными местами подзащитной площади, и обеспечивается равность потенциалов во всех ее точках. Анти-молниевые протекторы (в виде защитных пластин, устойчивых против высоких скачков перенапряжения в виде ударов) также должны быть использованы в этой системе. Таким образом, в совокупности с внешней системой анти-молниевых протекторов и равно-потенциальной системой мы получим практически совершенную комплексную защиту против разрядов молний. Иначе, используемое электрооборудование находится под высоким риском уничтожения. 13

26 TOPRAGIN OZ DiRENCi a) Verilen olciilerdeki bir elektrodun topraga gecis direnci, tesis edildiginde topragin elektrik ozdirencine baglidir. Bu sebeple, ozel bir yerde veya sistemde uygulanacak cesitli koruma metodlarimn arastirilmasinda onemli bir husus, bulunan alandaki topragin ozdirencidir. Self Resistance o f Ground a)passing resistance to ground ofelectrod in given measurements is depended on self resistance o f ground when it is established. According to this, important topic for searching of various protection methods in special area or system. Собственное сопротивление грунта А) Пропускающее сопротивление электрода к грунту напрямую зависит от собственного сопротивления грунта. Согласно этому, очень важным моментом является рассмотрение различных методов защиты в специальной зоне или системе, Topragin tipi,dzdirencini oldukca acik funduszeue.infoe Bl&#;de temsili bazi degerler verilmistir. / Ground type clarifies its self resistance clearly. Belowtableshowssome values. Собственное сопротивление грунта проявляется очень ярко.в таблице В1 приведены некоторые значения. Iklim Sartlari / Weather Conditions A В С Topragin Tipi Ground Type Alliiviyon Ve Hafif Killer Alluvion and weak cellar Killer Cellar Marnlar ( Ornek: Keuper Marm) Mams (e.g: Keuper Mam) Gozenekli Kirec Tasi (ornek: Tebejir) Ume stone (Porous) (e.g: Chalk) Normal Ve (uwetli Yagmur (Ornek Olarak Yil da 51 Cm &#;den Fazla) Normal and Strong Rainy (e.g: more than 51cm per year) Olabilecek Deger Probable Value funduszeue.info Kapsanan Degerler Araligi Scope Values Range funduszeue.info Zayif Yagmur Ve Col Sartlari (Ornek Olarak Yilda 25 Cm&#;den Az) Weak Rainy and Desert Conditions (e.g: less than 25cm per year) Kapsanan Degerler Araligi Scope Values Range funduszeue.info * * Yer Alii Suyu (Tuzlu) Natural Water (Sally) Kapsanan Degerler Araligi Scope Values Range funduszeue.info Gozenekli Kumtasi ( Ornek: Keuper Kumtasi ve Kil Ardalanmali) Sand stone (Porous) ve Daha Cok and more Kuvartiz, Kompakt ve Kristalize Kumtasi Gibi Metaformil Kayaflar ( Ornek: Karbonifer, Mermer, vb) Quarts, Compact and crystal sand stone metaformil rocks Metaformik Sist ve Klivajli Sist Metafornic Sisht and Clivage Sisht Granit Granite (atlakli Metaformik $ist Gyans $ist ve Som Kayalar Cracked Metafornic Sisht and Pure Rocks * Yerel Su Seviyesine Gore Degi;ir. *Changes according to local water level ve Daha (ok and more ve Daha Cok and more ve Daha (ok and more ve Daha Cok and more ve Daha (ok and more

27 Bununla birlikte toprak iletkenligi tabiatta esas olarak elektrolittir ve bu sebeple topragin icindeki rutubete ve icinde bulunan suda cozulmiis tuzlarin kimyasal bile$imi ile konsantrasyonuna bagli olarak etki funduszeue.info biiyukliigunii,dagilimi ve paketlemedeki sikisiklik, bunlar toprak icinde tutulan rutubetin durumunu kontrol ettiklerinden,etkileyici funduszeue.info faktorlerin cogu mahalli ve bazen mevsimlere bagli olarak degi$tikleri icin Cizelge B1 sadece genel bir yol gosterici olarak ele funduszeue.info sebeple yagislar goz oniinde tutularak,a siitunda daha cok Dogu Karadeniz Bolgesinde,B siitunu Tiirkiye&#; nin hemen her yerinde,c siitunu nehir yataklari civarindaki bataklik duzlukler gibi belirli yerlerde uygulanabilir. Mahalli degerler yerinde yapilan olcmeler ile funduszeue.info husus ozellikle toprak akimi dagiliminda,etkili ozdirencin yalmz yuzey tabakalarina degil bunlarin jeolojikyapiya da bagli oldugu karisik topraklarda onemlidir. In additon to this, ground continuity is electrolitic in nature and because o f this, it affects depend on humudity in ground and chemical concentration of salts that have reaction in water. Place site, dispersion and hardness in package, these control humudity in ground, are effective factors. Because of, changing of these factors depend on local and sometimes seasons, table must only take into consideration as a general guide. For that reason, related to tains, column A mostly for eastern blacksea region, column В for all over Turkey, column С for side of the rivers can put into practice. Local values must be tested with measurements in some area. This topic, especially in distribution o f ground current, is important in mixed ground that depend on either surface layer or geological structure of it. В дополнение к этому, грунтовая среда является естественным электролитом. Ее электролитический эффект зависит от ее влажности, а также солей элементов (а также их концентрации) которые растворены в грунтовых водах и представляют собой химические реактивы. Месторасположение, дисперсия, твердость и плотность материала действуют на степень влажности грунта, и являются влиятельными факторами. В свою очередь, другими факторами являются те или иные погодные условия, а также время года. Данные таблицы следует воспринимать в качестве общего руководства. Колонка А, в основном, соответствует восточным областям, прилегающим к Черному морю. Данные колонки В соответствуют почти всей территории Турции, а данные колонки С - к берегам рек. Данные таблицы по отношению к конкретной местности необходимо перепроверять, делая собственные замеры. При этом важно помнить о том, что на собственное сопротивление грунта влияет геологическая структура той или иной местности, и смешанные пласты различных типов грунтов.

28 S e rit/ Таре C u b u k / Rod Halka / R ing П ^E 21 R e я / d гз ^e i n 41 E ~ 2 n l d _ A \ n 2 n D K * ~ n 2D d Temel Topraklamasi / Base Earthing 29 K e n D Gozlii Topraklayici / Porosit O f Earthing M a terial т а = Р е Р е Е 2Г> 1 D=Va R :Toprak ozdirenci (ohm.m)/ground resistivity. I :Toptraklayicinin uzunlugu {m }/Length o f earthing material. d :Yuvarlak kesitli topraklayici ise; iletken capi (m), dikdortgen kesitli topraklayici ise; iletken (kalinligimn) kisa kenarimn yarisi(m)/ : the earthing material has circular cross section the diaof the conductor. I f the earthing material has rectangle cross section thickness ofconductor ishalf ofthe short side ofrectangle. D itopraklayicimn cevreledigi alana esit alanli dairenin capi (m) / Diameter o f circle area which is equal to the surrounded area o f earthing material. A :Topraklayicinm cevreledigi aian (m) / Surrounded area o f earthing material. PE: Сопротивление грунта (Ohm.M) 1: Длина материала заземления d: Если материал заземления имеет цилиндрическую форму, то диаметр сечения. Если материал заземления имеет прямоугольную форму в сечении, то толщина проводника половина короткой стороны прямоугольника (в метрах) D: Диаметр круга ареала, равный ареалу, окружающего материал заземления (в метрах) А: Ареал, окружающий материал заземления ALTERNATiF AKIMDA TOPRAK OZDiRENCLERI Toprak cinsi Soil Type Bataklik Marshy Ground (amur, Kil, Humus Loam And Clay Kum Sand Cakil Sand Gravel Havamn etkisi ile dagilmi; tas Hock Kumtasi Sand Stone Granit Granite Ground Resistivity in Alterbative Current Toprak Ozdirenci p (OHM.M) < > (E.T.Y.; Ek-K; Cizelge Kl, Toprak ozdirenci, degijik yerlerdeki toprak cinsine,tane yapisina, yogunluguna ve nemine bagli olarak degijir. Tasarimda yerinde olciilen toprak ozdirenci esas alinmalidir.) (Ground Resistivity is changed according to type molecular structure density and moisture o f the soil. Measured ground resistivity has to take into consideration to make the design.) Сопротивление грунта меняется согласно типу молекулярной структуры, плотности и влажности почвы. При создании проекта следует брать данные замеров сопротивления грунта непосредственно на месте. OZDiRENCi PE=ohm.m OLANTOPRAKTAKiTOPRAKLAYICILARIN YAYILMADiRENCLERi Topraklayici $erit: 30x3 d= Tape: 30x3 d=l.s (ubuk: d=20 Rod: d= m 25 m 50 m m 1 m m m 7 m Re Topraklayici Halka: 30x3 d= Temel: d=20 Ring: 30x3 d=l.5 Base:d=20 D 20 m 50 m m m 20 m 50 m m m h

29 Topraklama Tesislerinde Olcmeler/ Measurement in Earthing Foundation Yeni Tesis Edilecek veya Mevcut Topraklama Tesislerinde Yapilacak Olcmeler; Toprak Ozdirencinin Olciilmesi: Toprak yayilma direncini veya topraklama empedansini onceden belirlemek amaciyla toprak ozdirencinin 6lciilmesi,bu direncin ce$itli derinlikler icin tespit edilmesini saglayan "Dort Sonda Yontemi" (ornegin,wenner Yontemi) ile yapilmalidir. Measures that will have in new or present earthing establishment; Measurements of Ground Earth Continuity: Measuring of ground self resistance, for specifying ground spread resistance or earthing impedence, must make with "four probe&#; (e.g: Wenner style) that supplies that resistance for different levels. Dokunma Gerilimlerinin Olciilmesi/Measures of Touching Voltages Dokunma gerilimlerinin olciilmesi icin,akim-gerilim olcme yontemi kullanmak funduszeue.infolama Tesislerinde Sahada Yapilan Muayenelerde ve Belgelendirmelerde: Her topraklama tesisi,kullamci tarafindan isletmeye alinmadan once,montaj ve tesis asamasinda,gozle muayene edilmeli ve deneyden gecirilmelidir. Raporda olcme islemi yapan elektrik muhendisi (Adi,Soyadi,iinvam,0da Kayit no vb.) olarak gosterilmelidir. Global topraklama sisteminin disinda her tesisin toprak direnci hesaplanmali ve sistematik olarak olculmelidir. Cesitli topraklama tesislerinin isletme donemi icindeki muayene,olcme ve denetlemelere iliskin oneriler periyotlar asagida verilmistir. 1) Elektrik iiretim iletim ve dagitim tesisleri (enerji nakil ve dagitim hatlari hark )icin: 2 yil 2) Enerji nakil ve dagitim hatlari icin: 5 yil 3) Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri icin: i) Topraklamalara ili$kin direnderinin muayene ve olciilmesi :1 yil ii) Topraklama tesisleri ile ilgili diger muayene,olcme ve kontroller :2 yil 4) Sabit olmayan tesisler icin: i) Sabit i^leme elemanlari idn :1 yil ii) Yer degi;tirebilen isletme elemanlari icin : i ay 5) Parlayici,Patlayici Tehlikeli ve Zararli Maddelerle Caliban l$yerleri ve l;lerle Alinacak Tedbirler Hakkinda Tiiziik kapsamindaki topraklama tesisleri ile islak ortamlarda cali$ilan ifyerlerindeki topraklama tesislerinin muayene,olcmeve denetleme periyotlari biryili ajamaz. For measuring of touching voltages, must use current-voltage measurement method. Inspections and documentations made in area of earthing foundation: Each earthing foundation, More operating by user, in strorage and assembly stage, must watch and test. Electrical Engineer (Name, surname, job, registration no) that made measurement process must be shown in report. Ground resistance of each foundation except global earthing system must calculate and measure systematically. Suggestions related to inspection, measurements and checks in enterprise period of various earthing foundation are given below. 1.) Electrical generation, transmission and distribution foundation (except electrical transmission and distribution lines): 2 years 2.) Electrical transmission and distribution lines: 5 years 3.) Industry and Trade centers: i) Test and measurements of resistance related to earthing ii) Test, measurements and controls related to earthing foundation. 4.) Non-stable establishments: i) Stable Processing Elements: I year ii) Movable Enterprice Elements: 6 months 5.) Harable, explosive, dangerous and earthing foundation in range of involved rules and regulations, earthing foundation that working in wet condition must have a period for per year for inspection, measurement and control processes. Yildirimdan Korunma Tesislerinin Civarmdaki Iletisim Tesisleri icin Topraklama Kurallari z Earthing rules for counication buildings near lightning protection systems a)komgu Topraklayicilar: Yildirima karsi koruma topraklamalarina 2 m&#;den daha kiiciik mesafede baska topraklayicilar bulunuyorsa,butiin topraklayicilar birbirleriyle baglanmak funduszeue.infolayici mesafelerinin 2 ila 20 funduszeue.infoda olmasi durumda biitiin topraklayicilarin birbirleriyle baglanmasi tavsiye edilir. Toprak ozdirencinin Q^ir&#;den yiiksek oldugu durumlarda,aralarindaki mesafeler 20 mt&#;den biiyuk olan topraklayicilarin da yildirima kar;i koruma topraklamasina baglanmasi tavsiye edilir. b)binalarin yildirim a karji korunmasi: Iletisim sistemine iliskin topraklama tesislerinin,binamn yildirima kar;i koruma tesisiyle baglanmasi tavsiye edilir. Bunun icin,yildirima kar;i koruma tesisinde oldugu gibi aym iletken kesitleri ve elemanlar kullamlmalidir. Bu amada topraklama kusaklama (ring) iletkenleri bircok kere,ancak topraklama baralari veya topraklama klemensleri sadece bir kere baglamrlar. Iclerinde iletisim tesisleri isletilen,yildirim tehlikesine maruz kalabilecek yiiksek binalarda (ornegin celik-beton haberlesme kulelerinde), atlamalari onlemek icin,dikey metal kisimlar yeterli kesitteki insaat demiri (ST 37) ile sarilmis funduszeue.infolama birlestirme iletkeninin, teknik donanim icin yukariya tasinmasi boyunca,fonksiyon topraklamasi ve koruma iletkeni ( FPE) her katta,fakat en az 10 mt araliklarla ve aym sekilde binamn en ust ve en alt noktalarinda,ornegin binamn demir iskeleti gibi sanli dikey metal kisimlarina baglanmalidir. Bu durumda bu kisimlarin kolay erisilebilir baglanti noktalari bulunmalidir. Yildirima karji koruma tesisi bir ana indirici merkezin isletme topraklamasinda ayri tutuluyorsa,bu isletme topraklamasiyla baglanmis iletisim sistemine iliskin topraklama tesisi,sadece eklator uzerinden yildirima kar?i koruma tesisiyle baglanabilir. a)neighbour Earth Elements: All earthing materials must connect to each other if there are another earthing materials in distance less than 2 m to lightning protection system. All earthing system materials must connect to each other. If the distance between other earthing elements other. 17

30 In case of, higher than П л of ground self resistance, earthing materials that distance between them is higher than 20 mt must connect to the lightning protection system earthing, too. b)ughtning Protection of buildings: Earthing systems related to counication system must connect to lightning protection system of building. For this, like lightning protection system, same conductor cross-sections and elements are used. For this aim, ring conductors for many time, earthing bars and clips for one time only must be tied. For counication buildings and high building, construction must be braid with high cross-section Fe (St 37) to prevent arcs between these structures. During the carrying of earthing connection conductor to upper for technical hardware, fuction earthing and protection conductor (FPE) for per door, but at least without space, and in same way, at top and bottom point must be connected to metal construction. In this case, this must have connection points of these parts to use easily. If lightning protection system is seperate from a main reducer centre earthing. Earthing system related to counication system can connect to lightning protection system by means of only eclator. И з м е р е н и я п р и у с т а н о в к е с и с т е м ы за з е м л е н и я И з м е р е н и я, к о т о р ы е д о л ж н ы б ы т ь в ы п о л н е н ы в у с т а н а в л и в а е м ы х и л и у ж е с у щ е с т в у ю щ и х с и с т е м а х з а з е м л е н и я ; И з м е р е н и я п р о в о д и м о с т и г р у н т а : И з м е р е н и я с о б с т в е н н о го с о п р о т и в л е н и я г р у н т а н а е го р а з л и ч н ы х г л у б и н а х д о л ж н ы п р о в о д и т ь с я м е т о д о м «ч е т ы р е х п р о б» (т.е. м е т о д о м В е н н е р а ), к о т о р ы й п о з в о л я е т о с у щ е с т в и т ь к о м п л е к с н о е и з м е р е н и е г р у н т а н а е го р а з л и ч н ы х г л у б и н а х. И з м е р е н и е «к а с а ю щ е г о с я» н а п р я ж е н и я. Д л я о с у щ е с т в л е н и я «к а с а ю щ и х с я» н а п р я ж е н и й с л е д у е т и с п о л ь з о в а т ь м е т о д и з м е р е н и я с и л ы т о к а -н а п р я ж е н и я. И н с п е к ц и я и д о к у м е н т а ц и я д о л ж н ы о х в а т ы в а т ь в с е у р о в н и с и с т е м ы за з е м л е н и я, Л и ш ь п о с л е э т о г о р е к о м е н д у е т с я п р и с т у п а т ь к э к с п л у а т а ц и и у с т а н о в л е н н о й с и с т е м ы. В д о к у м е н т а ц и и с л е д у е т у к а з ы в а т ь д а н н ы е и н ж е н е р а -э л е к т р и к а (и м я, ф а м и л и я, м е с т о р а б о т ы, н о м е р р е г и с т р а ц и и и т.д.), к о т о р ы й п р о в о д и л в с е и з м е р е н и я. С л е д у е т с и с т е м а т и ч е с к и и р е г у л я р н о п р о в о д и т ь и з м е р е н и я с о п р о т и в л е н и я г р у н т а. Н и ж е п р и в е д е н ы р е к о м е н д а ц и и, о т н о с я щ и е с я к и н с п е к ц и и с и с т е м з а з е м л е н и я д л я р а з л и ч н ы х о б ъ е к т о в. 1.) Г е н е р а ц и я э л е к т р и ч е с т в а, э л е к т р о п е р е д а ч и и р а с п р е д е л е н и е э л е к т р и ч е с т в а (з а и с к л ю ч е н и е м л и н и й э л е к т р о п е р е д а ч и р а с п р е д е л е н и я ): 2 го д а 2.) Л и н и и э л е к т р о п е р е д а ч и р а с п р е д е л е н и я : 5 л е т 3.) П р о м ы ш л е н н ы е и т о р г о в ы е ц е н т р ы : i ) т е с т и и з м е р е н и я с о п р о т и в л е н и я, о т н о с я щ и е с я к с и с т е м а м з а з е м л е н и я : 1 го д i i ) Т е с т, и з м е р е н и я и к о н т р о л ь, с в я з а н н ы й н е п о с р е д с т в е н н о к с а м о й с и с т е м е за з е м л е н и я : 2 го д а 4.) Н е с т а ц и о н а р н ы е с и с т е м ы i ) С т а ц и о н а р н ы е э л е м е н т ы : 1 го д i i ) Н е с т а ц и о н а р н ы е (м о б и л ь н ы е ) э л е м е н т ы : 6 м е с я ц е в 5 ) И н с п е к ц и я о б ъ е к т о в, р а б о т а ю щ и х с л е г к о в о с п л а м е н я ю щ и м и с я, в з р ы в о о п а с н ы м и и в р е д н ы м и м а т е р и а л а м и д о л ж н а п р о в о д и т с я в с о о т в е т с т в и и с у с т а в о м п р е д п р и я т и я, п р а в и т е л ь с т в е н н ы м и и а д м и н и с т р а т и в н ы м и р е г у л я ц и я м и. И н с п е к ц и я, т е х н и ч е с к и й к о н т р о л ь и и з м е р е н и я с и с т е м з а з е м л е н и я в о б ъ е к т а х с п о в ы ш е н н о й в л а ж н о с т ь ю д о л ж н ы п р о в о д и т ь с я н е р е ж е о д н о г о р а з а в го д. П р а в и л а з а з е м л е н и я з д а н и й к о м м у н и к а ц и й, н а х о д я щ и х с я в б л и з и д р у г и х с и с т е м з а з е м л е н и я. А ) С о с е д н и е э л е м е н т ы с т р о е н и й : в с е м а т е р и а л ы з а з е м л е н и я д о л ж н ы б ы т ь с о е д и н е н ы д р у г к д р у г у, е с л и н а р а с с т о я н и и м е н е е д в у х м е т р о в о т а н т и -м о л н и е в о й с и с т е м ы н а х о д я т с я д р у г и е м а т е р и а л ы за з е м л е н и я. В с е м а т е р и а л ы с и с т е м ы з а з е м л е н и я д о л ж н ы б ы т ь с в я з а н ы д р у г с д р у го м. Е с л и д и с т а н ц и я м е ж д у э л е м е н т а м и д р у г о й с и с т е м ы за з е м л е н и я в п р е д е л а х м е т р о в, т о и и х к о м п о н е н т ы д о л ж н ы б ы т ь п р и с о е д и н е н ы д р у г к д р у гу. В с л у ч а е, е с л и с о б с т в е н н о е с о п р о т и в л е н и е г р у н т а с о с т а в л я е т б о л е е цт., а д и с т а н ц и я м е ж д у м а т е р и а л а м и з а з е м л е н и я п р е в ы ш а е т 2 0 м е т р о в, т о о н и т а к ж е д о л ж н ы б ы т ь п р и с о е д и н е н ы д р у г к д р у гу. Б ) З а щ и т а з д а н и й и с т р о е н и й п р о т и в м о л н и й : С и с т е м ы з а з е м л е н и я, о т н о с я щ и е с я к к о м м у н и к а ц и о н н ы м о б ъ е к т а м, д о л ж н ы б ы т ь п р и с о е д и н е н ы с с и с т е м а м и з а щ и т ы з д а н и й и с т р о е н и й п р о т и в м о л н и й. Д л я э т о г о м о ж н о и с п о л ь з о в а т ь т е ж е э л е м е н т ы и п р о в о д н и к о в ы е м а т е р и а л ы. Д л я э т и х ц е л е й м о ж н о м н о г о к р а т н о и с п о л ь з о в а т ь к о л ь ц е в ы е п р о в о д н и к и. Ч т о ж е к а с а е т с я м а т е р и а л о в з а з е м л е н и я в в и д е п о л о с, п р у т ь е в, а т а к ж е х о м у т о в, и х и с п о л ь з у ю т л и ш ь о д и н р а з. Ч т о ка с а е т с я к о м м у н и к а ц и о н н ы х с т р о е н и й, в ы с о к и х з д а н и й и к о н с т р у к ц и й, о н и д о л ж н ы б ы т ь о б в я з а н ы с т р о и т е л ь н о й а р м а т у р о й, и з г о т о в л е н н о й и з с т а л и м а р к и S T 3 7 в о и з б е ж а н и е а р о к и б р е ш е й м е ж д у н и м и. В о в р е м я п о с т е п е н н о г о п е р е н о с а э л е м е н т о в и с в я з о к п р о в о д н и к о в с и с т е м ы з а з е м л е н и я с н и ж н и х у р о в н е й з д а н и я н а в е р х и п о д в е д е н и я и х к о б о р у д о в а н и ю, с л е д у е т п о м н и т ь, ч т о у с т а н о в л е н н ы е с и с т е м ы п р о в о д н и к о в н е д о л ж н ы о т с т о я т ь д р у г о т д р у г а б о л ь ш е, ч е м н а 10 м е т р о в, и ч т о, п р о б е л о в м е ж д у н и м и д о л ж н о б ы т ь к а к м о ж н о м е н ь ш е. Э т о т ж е п р и н ц и п д о л ж е н с о б л ю д а т ь с я н а н и ж н е м и в е р х н е м э т а ж а х. Т а к и м о б р а з о м, с и с т е м а б у д е т п о х о д и т ь н а с ке л е т, к о т о р ы й з а щ и щ а е т зд а н и е. Д а л е е, в с е э т и т о ч к и м о ж н о б у д е т с л е г к о с т ь ю с в я за т ь в о д н у с е т ь п р и з а в е р ш е н и и у с т а н о в к и с и с т е м ы. Е с л и а н т и - м о л н и е в а я з а щ и т а о т д е л е н а о т г л а в н о г о р е д у к т о р н о г о ц е н т р а з а з е м л е н и я, т о с и с т е м а з а з е м л е н и я, о т н о с я щ а я с я к с и с т е м е к о м м у н и к а ц и й, м о ж е т б ы т ь п р и с о е д и н е н а к с и с т е м е а н т и -м о л н и е в о й з а щ и т ы л и ш ь с п о м о щ ь ю э к л а т о р а.

31 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI Заземляюпще и Соединительные Элементы AKTIF PARATONER Active P aratoner А к т и в н ы е м о л н и е о т в о д ы AKTiF PARATO NER Active paratoner Активные mcэлниеотводы Sipari; Kodu O rd e r co d e Koruma sahasi yari capi (mt) P ro te c tio n a re a ra d iu s ( m t) Радиус защитной зоны Вес (кг/шт) NLP Projeye Gore Belirtiniz Aktif Paratoner YILDIRIM SAY/ ici Lightning Coi jnter Contador de D«cargil Inarms Imin = A (8/ 20 ma) CDI l l i l i l &#; M l ContwJor c \ m o u c Sipari? Kodu O rd e r c o d e Вес (кг/шт) SAYAC SYC10PRT SAYAC-1 SAYAC-1 PTY DiREK TABANI (KENARDAN) Pole base (edged) основание с т о й к и Sipari? Kodu O rd e r c o d e Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Д и ам е тр с т о й ки L Bee (кг/шт) PTY PTY1 2" PTY PTY1 2 1/2" PTY PTY1 3" DlREK TABANI (0RTADAN) Pole base (centered) основание с т о й к и L Sipari? Kodu O rd e r c o d e Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Д и ам е тр с т о й ки L Вес (кг/шт) PTY PTY1 2" PTY PTY1 2 1/2" PTY PTY1 3"

32 AKTIF PARATONER A ctive P a ra ton e r Активные молниеотводы GALVANiZLi Di REK Galvanized piile Г а л ь в а н и зи р о в а н н а я с т о й к а PYD Sipari? Kodu O rd e r c o d e PYD PYD PYD PYD PYD PYD PYD PYD PYD PYD PYD PYD0 Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Д и ам е тр с т о й ки 1" Г 2 1/2" 3" 2 1/2" 3" L Вес (к г/ш т ) % I pvn DiREK MONTAJ 1ELEMANI Элем ент Kpeiте ж а с т о е к O rd e r c o d e К од зая в к и PTY PTY PTY PTY PTY PTY0 Pol,? mounting material Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Д и ам етр с т о й ки 2" 2 1/2" 3" Вес (к г/ш т ) PTY PTY DiREK MONTAJ 1ELEMANI Элем ент Kpeiте ж а с т о е к Sipari? Kodu O rd e r c o d e PTY PTY PTY PTY PTY PTY0 Pol, ч mounting material Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Д и ам етр с т о й ки 2" 2 1/2" 3" Вес (к г/ш т ) PBK PARATONER BAGLANTI KELEPI :ESi Paratoner fix ingdamp kf PBK PBK PBK PBK PBK PBK1 епежное кольцо nмолниеотвода Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Диаметр стойки 2" 2 1 /2 " 3" Y "Y" Olcusunu bildiriniz. Inform measure o f "Y" when ordering. И н ф о р м и р у й т е н а с /А/// о размере I??? PBK PARATONER BAGLANTI KELEPCESi PBK PBK PBK PBK PBK PBK1 Крепежное кольцо м олниеотвода Direk capi P o le d ia m e te r 0 in c h Диаметр стойки "Y" Olcusunu bildiriniz. Inform measure o f "Y" when ordering. И н ф о р м и р у й т е н а с о р а з м е р е Н " W e ig h t (K g /u n it) xa 1 1

33

34 YAKALAMA UCU TAB AN I Lightning arrester base О с н о в а н и е у д е р ж и в а ю щ е г о н а к о н е ч н и к а GYUT-l YAKALAMA UCU TABANI (Bakir) Lightning arrester base (Copper) Основание удерживающего наконечника Sipari? Kodu W e ig h t (K g /u n it) GYUT-l ACU GYUT-l-A YAKALAMA UCU TABANI (Ga Ivaniz) Lightning am &#;ster base (Galva nized) Основание удер >живающего након ечника Sipari? Kodu W e ig h t (K g /u n it) GYUT-l-A GYUT-3 YAKALAMA IICU TABANI (Be ikir) Lightning amister base (Coppt Основание уде] эживающего накок [ечника Sipari$ Kodu W e ig h t (K g /u n it) GYUT CU GYUT-2 YAKALAMA UICU TABANI (GaIvaniz) Lightning am ister shoe (Galvai nized) Основание удер >живающего након ечника W e ig h t (K g /u n it) GYUT

35 YAKALAMA UCU TABANI Lightning arrester base О с н о в а н и е у д е р ж и в а ю щ е г о н а к о н е ч н и к а ш Ш - J f I GYUT-5 YAKALAMA UCU TABANI (Princ) Lightning arrester base (Brass) Основание удерживающего наконечника Sipari^ Kodu GYUT PRC YAKALAMA UICU TABANI (Princ) Lightning am }ster base (Brast 0 Основание уде{ >живающего након ечника GYUT PRC GYUT-7 YAKALAMA UICU TABANI (Balkir) Lightning am \ster base (Co/ipt?/) Основание уде{ >живающего након ечника GYUT ACU GYUTA YAKALAMA UCU TABANI Lightning arrester base Основание удерживающего наконечника GYUTA

36 YAKALAMA UCU TABANI Lightning arrester base О с н о в а н и е у д е р ж и в а ю щ е г о н а к о н е ч н и к а YAKALAMA UCU TABANI (Bakir) Lightning arrester base (Copper! Основание удерживающего наконечника Sipari; Kodu GYUT ACU YAKALAMA UICU TABANI (Gal vaniz) Lightning arnisfer base (Gaivanized) Основание уде! )живающего након ечника GYUTA А YAKALAMA UICU TABANI (Bal kir) Lightning amister base (Copp er) Основание уде! )живающего након ечника Sipari; Kodu GYUT ACU GYUT-9 YAKALAMA UICU TABANI (Gal vaniz) Lightning amister base(galvanized) Основание ущ«кивающего након ечника Sipari^ Kodu GYUTA GYUTA

37 YAKALAMA UCU TABANI Lightning arrester base О с н о в а н и е у д е р ж и в а ю щ е г о н а к о н е ч н и к а GYUT-l О YAKALAMA UCU TABANI (BRONZ) Lightning arrester base (Bronze) Основание удерживающего наконечника GYUT ACU GYUT-l 0-A YAKALAMA UICU TABANI (Ali [jminyum) Lightning am }ster base (Alum inium) Основание уде{ >живающего након ечника GYUT-l 0-A AL GYUT YAKALAMA UICU TABANI (Brc )nz) Lightning am }ster base (Bron: ze) Основание ущ >живающего након ечника GYUT ACU GYUTA YAKALAMA UCU TABANI (Aluminyum) Lightning arrester base (Aluminium) Основание удерживающего наконечника GYUTA ALI

38 YAKALAMA UCU TABANI Lightning arrester base О с н о в а н и е у д е р ж и в а ю щ е г о н а к о н е ч н и к а GYUT-l 5 YAKALAMA UCU TABANI (Bronz) Lightning arrester base (Bronze) Основание удерживающего наконечника Sipari? Kodu GYUT-l ACU YAKALAMA UCU TABANI (Aluminyum) Lightning arrester base (A luminium) Основание удерживающего наконечника Sipari? Kodu GYUT-l 5-A AAL GYUT-l 2 YAKALAMA UCU TABANI (Bronz) Lightning arrester base (Bronze) Основание удерживающего наконечника Sipari? Kodu GYUT-l ACU GYUT-l 2-A YAKALAMA UCU TABANI (Aluminyum) Lightning arrester base (Aluminium) Основание удерживающего наконечника GYUT-l 2-A AL YAKALAMA UCU TABANI Lightning arrester base Основание удерживающего наконечника GYUT GYUT-4 26

39 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI YAKALAMA UCU DUVAR MONTAJ ELEMANI (LAMA) Rod Brackets For Wall Installation Э л е м е н т ы к р е п л е н и я а к т и в н о г о м о л н и е в о го у л о в и т е л я (г р о м о о т в о д н о г о н а к о н е ч н и к а ) н а с т е н у YAKALAMA UCU BR ONZ DUVAR MONTAJ ELEMANI (LAMA) Bronze Rod Bracke, tsforwalllnstallatiori (Copper Bar) Элементы крепле: ния активного молн иевого уловителя (громоотводного Iнаконечника) на стену (из меди) GYUT CU GYUT YAKALAMA UCU ALUMiNYUM DUVAR MONTAJ ELEMANI Aluminium Rod Brackets For Wall Installation (Aluminium Bar) Элементы крепления активного молниевого уловителя (громоотводного наконечника) на стену (из алюминия) GYUT-l 4-А AAL GYUTA Plastik diibel ile duvara monte ediniz. Plastic fixing plug is used for wall installation. Крепится к стене при помощи пластиковых дупелей. 27

40 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI YAKALAMA UCU DUVAR MONTAJ ELEMANI (ORGULU) Rod Brackets For Wall Installation Э л е м е н т ы к р е п л е н и я а к т и в н о г о м о л н и е в о го у л о в и т е л я (г р о м о о т в о д н о г о н а к о н е ч н и к а ) н а с т е н у YAKALAMA UCUBR ONZ DUVAR MONTAJ 1ELEMANI Rod Brackets For WЫ1 Installation Элементы крепле: ния активного молв иевого уловителя (громоотводного ] наконечника) на стену (из бронзы) GYUT CU GYUT YAKALAMA UCU ALi iminyum DUVAR M0 NTAJ ELEMANI Rod Brackets For Шall Installation (Stranc led Aluminium) Элементы крепле: ния активного молв иевого уловителя (громоотводного ] наконечника) на стену (из алюминия) GYUT-l 3-А AAL GYUT-l 3-А Plastik diibel ile duvara monte ediniz. Plastic fixing plug is used for wall installation. Крепится к стене при помощи пластиковых дупелей. 28

41

42 СОК NOKTALI YAKALAMA UCLARI Multiple Points М о л н и е в ы е у л о в и те л и (гр о м о о т в о д ы ) с н е с к о л ь к и м и н а к о н е ч н и к а м и СОК NOKTALI У/ ikalama UCU (Ш(IR) Multiple Point (Ct ipper) Молниевые улов] ители (громоотводы ) с нескол ькими наконечниками (] из меди) TT 0 GTY CU YAKALAMA UCI J ARA BAGLANTI funduszeue.info (BAKIR) Two End Points, Threaded Expasion I &#;od (Cop per) Связывающий элемент для наконеч] ЗИКОВ r p омоотвод» эв (из меди) Sipari? Kodu GTY GTY GTY CU CU CU L COK NOKTALI Y/ ikalama UCU (ALLIMINYUM) Multiple Point (Ai bminium) Молниевые улов] зтели (громоотводы ) с нескол ькими наконечниками (i 13 алюминия) в GTY A AAL YAKALAMA UCI 11ARA BAGLANTI El LEMANI (a lom InIYUM) Two End Points Thrended Expasion 1!od (Aluimnium) Связывающий: шемент для наконечников rp ЮМООТВОД OB (из меди) Sipari? Kodu GTYA GTY A GTY A AAL1 AAL1 AAL L

43 TOPRAKLAMA VE BA&LANTI INI$ KLEMENSLERI Clamps К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в 2x50 2 Си (Trifonlu) Clamp Си Крепежный зажим спуска (трифоновый), Си 2x50 мм2 Sipari? Kodu,, Инвентаризационным GF x50 2 Cu (Di jvar inis Trifonlu) Holder damp for wall(cu) К репежны й зажи lm спуска (с пшилысой) настенный, Cu 1x50 мм2 Sipari? Kodu GF x50 2 Galvc iniz (Trifonlu) Clamp Galvanizet 1 К репеж ны й з а ш i m спуска (с шпилы кой), гальванизированная сталь 1x50 мм2 GF GF x50 2 Cu (Di jvar inis) Holder clamp for \ wall(cu) Крепежный зажим Sipari? Kodu спуска (настенный) н [астенный, 2x50 мм2 GF

44 Заземляюпще и Соединительные Элементы inis KLEMENSLERi К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в Topraklama Kro: sesi (Galvaniz) Earthing crochet (Galvanized) Крепежные зажи: мы спусков заземлен[ия (гальваюгзированная сталь) GTE GTE GTE Olcu Dim ension m m 30x3 50x Topraklama Kro: sesi (Aluminyum) Earthing crochet Крепежные заж:имы спусков зазелшения (алн ЭМИНИЙ) Sipari? Kodu GTEA GTEA OAAL1 AAL1 Olcu Dim ension m m 30x Topraklama Krojesi (Bakir) Крепежные зажимы спусков заземления (медь) Sipari? Kodu O rde r code S tock code GTEB GTE В GTEB BCU1 BCU1 BCU1 Olcu Dim ension 2x50 mn? CU (M ahya Tipi) 2x50 CU (R, idge Type) 2X50 мм2, Cu (rpiебневой тип).. GF

45 \ Щ KLEMENSLERi Clamps К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в GF 1x50 2 Cu (Di jvar inis) Holder clomp for \ wall(cu) 1X50 мм2, Cu (на Sipari$ Kodu стенный) GF GF 2x50 2 Cu (Plon) Clamp Cu 2X50 мм2, Cu (план) GF x50 Си 4x50 2 (Си) 4X50 мм2, Cu GF CU GF x50 2 (Galv aniz) 4x50 2 Galv anized 4X50 мм2, гальвавизированная стал Sipari? Kodu GF

46 INIS KLEMENSLERI Clamps 2x50 2 CU (KiremitTipi) 2x50 2 CU (Roof File Type) 2X50 мм2, Cu (черепичный тип) Sipari? Kodu GF GFB x3Serit Baglanti Elemani ve Test Klemensi (Bronz) Oblong lest or junction clomp (Bronze) 25x3 Соединительный элемент в виде полосы и контрольный контакт (бронза) Sipari? Kodu GFB FBRZ1 25x3 Serit Baglanti Elemani ve Test Klemensi (Aluminyum) Oblong test or junction clamp (Aluminium) 25x3 Соединительный элемент в виде полосы и контрольный контакт (алюминий) Sipari? Kodu GFBA FAAL1 GFB x3 Tespit Elemani (Bronz) 25x3 Fixing clamp (Bronze) Зажим (бронза) 25x3 мм Sipari? Kodu GFB FBRZ1 GFBA 25x3 Tespit Elemani (Aluminyum) 25x3 Fixing clamp (Aluminium) Зажим (алюминий) 25x3 мм Sipari? Kodu GFBA FAAL1

47 inis KLEMENSLERi К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в Bakir Tes pit Elemani (Bronz) 50* Fixing Cli imp (Bronze) Зажим (бронза) : 50 мм2 GF BRZ Aliiminyu im Tespit Elemani Fixing Cli imp (Aluminium) Зажим (алюмиш ш) 50 мм2 GFA AAL Ayarli Iletken Tespit Elemani (Bronz) Регулируемый зажим проводника (бронза) Sipari; Kodu BRZ1 Ayarli iletken Tespit Elemani (Aluminyum) Conductor Fixing Clamp (Aluminium) Регулируемый зажим проводника (алюминий) Sipari; Kodu GFA AAL x3 Konsti iksiyon Tespit Elem am (Bronz) 25x3 Fixing i clamp (Bronze) К онструкц и о нн ы е i зажим проводника ( бронза), 25x3 мм GF BRZ

48 \Щ KLEMENSLERI Clamps К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в GFA 25x3 Konstriksiyon Tespit Elemani (Aluminyum) 25x3 Fixing Clamp (Aluminium) Конструкционный зажим проводника (алюминий), 25x3 мм Sipari; Kodu O rd e r co d e _ GFA AAL iletken T Baglanti Elemani ([ ironz) 50mnf Tee Fixinigr Clamp (Bronze) Т-образный зажи[mпроводника(бронза), 50 мм2 Sipari? Kodu O rd e r co d e GF BRZ GFA iletken Т Baglanti Elemani (Aluminyum) 50 Tee Fixing Clamp (Aluminium) Т-образный зажим проводника (алюминий), 50 мм2 Sipari; Kodu GFA AAL1 Iletken Baglanti Elemani (Bronz) Conductor Fixing Clamp (Bronze) Зажим проводника (бронза), 50 мм2 Sipari$ Kodu BRZ1 Iletken Baglanti Elemani (Aluminyum) Conductor Fixing Clamp (Aluminium) Зажим проводника (алюминий), 50 мм Sipari; Kodu GFA AAL1

49 inis KLEMENSLERi К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в 50? iletken Baglanti Elemani (Bronz) Conductor Fixing Clamp (Bronze) Зажим проводника (бронза), 50 мм2 Bee (кг/ш т) GF BRZ GFA 50mn/ Iletken Baglanti Elemani (Aluminyum) Conductor Fixing Clamp (Aluminium) Зажим проводника (алюминий), 50 мм2 Bee (кг/ш т) GFA AAL mirf Kose Baglanti ve indirme Elemani (Bronz) 50 2 Square Clamp (Bronze) Угловой зажим проводника и спусковой элемент (бронза), 50 мм2 Siparis K du Bee (кг/ш т) GF BRZ GFA 50 2 Kose Baglanti ve indirme Elemani (Aluminyum) 50 Square Clamp (Aluminium) Угловой зажим проводника и спусковой элемент (алюминий), 50 мм2 GFA AAL Demire Cu Baglanti Elemani (Bronz) Re-bar Clamp (Bronze) Элемент соединения к арматуре диаметром мм (бронза), Си 50 мм2 GF BRZ

50 \Щ KLEMENSLERi К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в GFA Demire 5 )mit? Си Baglanti Ele mam (Aluminyum) Re-bar Clamp (Ai uminium) Элемент соедине ния к арматуре диа метром мм (алюминий), Cu Юмм2 Sipari? Kodu GFA AAL NPI NPU Demirine! Topraklama Baglan ti Elemani (Bronz) Metalwork Bond (Bronze) Элемент соединен ия к стальным конст рукциям (бронза) Sipari? Kodu GF BRZ GFA NPI NPU Demirine Topraklama Baglanti Elemani (Aluminyum) Metalwork Bond (Aluminium) Элемент соединения к стальным конструкциям (алюминий) Sipari? Kodu AQirlik (Kg/ad) GFA AAL mrrf Aluminyumdan Bakira Gecis Elemani Bimetallic Connector Биметаллический элемент соединения алюминия к меди O rd e r co d e S to ck code КОД ЗаЯВКИ ^ ( к г / ш т ) GF CUAL x3 Aluminyumdan Bakira Gecis Elemani 25x3 Bimetallic Connector Биметаллический элемент соединения меди к алюминию Sipari? Kodu O rd e r co d e S to ck code КОД ЗаЯВКИ B e c (К Г/ Ш Т) GF CUAL

51 INIS KLEMENSLERI Clamps К р е п е ж н ы е к о л ь ц а с п у с к о в Cikinti Gecis Elemani (Bakir) Puddle Flanges (Copper) Элемент сквозного соединения (медь) : Y GF Sipari? Kodu O rd e r co d e GF CU : r GFA Cikinti Gecis Elem am (Aluminyum) Puddle Flanges (i luminium) Элемент сквознс )го соединения (аль оминий) O rd e r co d e GFA AAL : r Cati iletken i Tasiyicisi Roofcondu &#;dor carrier Несущие к:репежи провод ДНИК1 а на к рыше BP Siparis kodu Order code BP BP A PLS CUPLS0 h W eight (K g /u n it) Вес (кг/шт) BP Cati Iletken i Tasiyicisi Hoofcondu &#;dor carrier Несущие к:репежи провод щик; а н а б срыше BP Siparis kodu Order code A В h 0 W eight (K g /u n it) Вес (кг/шт) BP PLS Cati Iletken I Tasiyicisi Roofconductor carrier Несущие к:репежи провод щик; i на i срыше Siparij kodu Order code A В h 0 W eight (K g /u n it) Вес (кг/шт) BP PLS BP

52 ES POTANSiYEL BARA Equal potential bar П л а с т и н а с р а в н ы м и п о т е н ц и а л а м и т GEB Es Potensiyel Bara Equal potential bar Пластина с равными потенциалами Lama ebadi B ar dim ension GEB x5x GEB x5x GEB x5x GEB x5x GEB Es Potensiyel Bara Equal potential bar Пластина с равными потенциалами Sipari^ Kodu Lama ebadi B ar dim ension GEB CU1 30x5x GEB CU1 30x5x GEB CU1 40x5x GEB CU1 40x5x Es Potensiyel Bara (Kalayli) Equal potential bar Пластина с равными потенциалами Lama ebadi B ar dim ension GEB CUSN1 30x5x GEB CUSN1 30x5x GEB CUSN1 40x5x GEB CUSN1 40x5x Es Potensiyel Bara (Galvaniz) Equal potential 1bar Пластина с GEB GEB GEB GEB равными noi генциалами Lama ebadi B ar dim ension 30x5x 30x5x 40x5x 40x5x Es Potansiyel Baralar istege bagli olarak her boyda imalat yapilabilir. П ласти н а с равны м и п о тен ц и а л а м и м о ж ет бы ть и зго т о в л е н а в лю бом р азм е р е с о г л а с н о заказа.

53 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI ES POTANSIYEL BARA Equal potential bar П л а с т и н а с р а в н ы м и п о т е н ц и а л а м и GEB Es Potensiyel Bara Earth bars Пластина с равными потенциалами Sipari; Kodu O rd e r co d e Bagnlanti Noktasi D e scrip tion Кол-во соединений Lama ebadi B ar dim ension Размеры GEB CU1 6 50x5x GEB CU1 8 50x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB Tek Salterli Es Potensiyel Bara Earth bars with single disconnecting link Пластина с равными потенциалами Sipari? Kodu O rd e r co d e Bagnlanti Noktasi D e scrip tion Кол-во соединений Lama ebadi B ar dim ension Размеры GEB CU1 6 50x5x GEB CU1 8 50x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x GEB CU x5x Es Potansiyel Baralar istege bagli olarak her boyda imalat yapilabilir. Length o f the equal potentials bars maybe manufactured at any dimension due to request. П ласти н а с равны м и п о т е н ц и а л а м и м о ж ет бы ть и зго т о в л е н а в лю бом р а зм е р е с о г л а с н о заказа. 41

54 ES POTANSIYEL BARA Equal potential bar П л а с т и н а с р а в н ы м и п о т е н ц и а л а м и Cift Salteri Es Potensiyel Bara Earth bars with twin disconnecting links Пластина с равными потенциалами Sipari; Kodu O rd e r co d e GEB GEB GEB GEB GEB GEB GEB GEB CU CU CU CU CU CU CU CU1 Bagnlanti Noktasi D e scrip tion Кол-во соединений Lama ebadi B ar dim ension Размеры 50x5x 50x5x 50x5x 50x5x 50x5x x5x x5x x5x W e ig h t (K g /u n it) Вес (к г/ш т) Es Potensiyel Bara Equal potential bar Пластина с равными потенциалами Siparif Kodu O rd e r co d e КОД Lama ebadi B ar dim ension Размеры GEB CU1 30x20x Topraklama Salteri Earthing circuit lbroker Рубильник СИСТ O rd e r co d e емы заземления Lama ebadi B ar dim ension Размеры GFA A x5x

55 ES POTANSIYEL BARA Equal potential bar П л а с т и н а с р а в н ы м и п о т е н ц и а л а м и GF Topraklama Salteri Earthing circuit broker Рубильник системы заземления GF Test Klemensi Test Clamp Зажим теста S tock code GF PLS GF GIZ izalator (Ml 2) Insulator Изолятор (Ml2) S to ck code GiZ GlZ jzalat0r{m12) Insulator Изолятор (Ml2) GlZ

56 Е$ POTANSIYEL BARA Equal potential bar П л а с т и н а с р а в н ы м и п о т е н ц и а л а м и GIZ izalator (M8) Insulator Изолятор (M8) S to ck code GiZ GiZ izalator (M8) Insulator Изолятор (M8) Sipar^ Kodu GiZ GiZ izalator (M6) Insulator Изолятор (M6) GiZ GiZ izalator (M5) Insulator (M5) Изолятор (M5) S to ck code GiZ

57 TOPRAKLAMA ELEKTRODLARI Earthing electrodes З а з е м л я ю щ и е э л е к т р о д ы TOPRAKLAMA ELEKTRODLARI (BAKIR BORU GECME) Заземляю щие электроды [переходы медных труб] O rd e r c o d e S to c k c o d e 0 L GTE A A0FECU GTE В B0FECU GTE C C0FECU GTE D D0FECU GTE E E0FECU GTE F F0FECU GTE TOPRAKLAMA ELEKTRODLARI (BAKIR) Earthing electrodes (copper) Заземляю щие электроды [медные] O rd e r c o d e S to c k c o d e 0 L GTE A A0CU GTE B0CU GTE C C0CU GTE D D0CU GTE E E0CU GTE F F0CU GTE CAKMATAKOZU Fldt end for electrode Болт д л я электрода заземления O rd e r c o d e S to c k c o d e GTE -{ GTE-С C GTE -S sivr i u c Conic end elect, Болт с заостренк [ым наконечником для эх гектрода заземления Sipari? Kodu O rd e r c o d e rode S to c k c o d e GTE -S S ARA BAGLANTI Fixing materia! Переходник-соединитель Sipari? Kodu O rd e r c o d e S to c k c o d e щ Bee (кг/ш т) GTE-В GTE-В B s 1

58 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI TOPRAKLAMA ELEKTRODLARI Earthing electrodes З а з е м л я ю щ и е э л е к т р о д ы TOPRAKLAMA ELEKTRODLARI (GALVANiZ) Earthing electrodes (Galvanized) Заземляю щие электроды [гальванизированны е] Sipari? Kodu O rd e r c o d e S tock code 0 L GTE A A GTE B B GTE C C GTE D D GTE E E GTE F F " GALVANiZ BORU KAZIK Galvanized pipe rod Гальванизированные 2" трубные колышки Sipari? Kodu O rd e r c o d e S to c k co d e L GTE GTE в # в & W # 2 " GALVANiZ KAZIK - DOLU DEMiR UCLU Galvanized rod Гальванизированные трубные колышки O rd e r c o d e GTE GTE S to c k c o d e L GTE KOSEBENT KAZIK Angle iron У гловы е колышки Sipari? Kodu O rd e r c o d e S to c k co d e L Ebat Bee (кг/ш т) GTE x60x GTE x50x GTE

59 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI CELiKHALATGALVANiZLi Steel Wire Rope (Galvanized) Стальные тросы (гальванизированная сталь) Sipari? Kodu O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k c o d e Halat Anma Capi Nominal Rope Pia Номинальный 0 мм En Kiicuk Kopma Kuvveti Min. Breaking Load Минимальная загрузка разрыва Agirlik (Kg/mt) W e ig h t (K g /m t) Вес (кг/м ) GF GF GF GF CELiKHALATGALVANiZLi Steel Wire Rope (Galvanized) Стальные тросы (гальванизированная сталь) Sipari$ Kodu O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k c o d e Halat Anma Capi Nominal Rope Dia En Kiicuk Kopma Kuvveti Min. Breaking Load Номинальный 0 мм Минимальная загрузка разрыва Agirlik (Kg/mt) W e ig h t (K g /m t) Вес (кг/м ) GF GF GF GF GF GF ( ) GF RADANSA Thimble Муфта Sipari; Kodu O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k c o d e Halat Anma Capi RW Nominal Rope Dia Номинальный 0 мм В ес (к г /ш т ) GF GF GF GF GF GF GF GF GF

60 Заземляюпще и Соединительные Элементы GF KLEMENS Clamps Зажим O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k co d e Halat Anma Capi Ы Nominal Rope Dia Номинальный 0 мм В ес (к г /ш т ) GF GF GF , GF GF GF GF GF w GERDiRME Trun Buckle Механизм натягивания O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k co d e Halat Aama Capi Nominal Rope Dia Номинальный 0 мм В ес (к г /ш т ) GF GF GF GF GF GF GF GF W 0T0MAT RAYI W au W -о б р азн ы е а в т о м а т и ч е с к и е реи O rd e r c o d e К о д за я в к и S to c k c o d e L Agirlik (Kg/mt) W e ig h t ( K g /m t) В ес (к г /м ) GTE GTE

61 TOPRAKLAMA LEVHASI Earth Plate М е д н ы е л и с т ы д л я з а з е м л е н и я GTE BAKIR TOPRAKLAMA LEVHASI Earth Plate - Solid Copper М е д н ы е л и с т ы д л я з а з е м л е н и я O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k co d e e Olcu В ес (к г /ш т ) GTE A A0CU x GTE B B0CU x GTE C C0CU x GTE D D0CU x GTE E E0CU x GTE F F0CU x GTE A O9A0CU x GTE B B0CU x GTE C C0CU x GTE D D0CU x GTE E E0CU x GTE F F0CU x KAFES Tipi TOPRAKLAMA LEHVASI (1 BAKIR 25X3) Earth Plate Li ittice Copper М е д н ы е л и (:ты д л я з а з е м л е н и Я O rd e r c o d e К о д з а я в к и GTEK-l 08 GTEK S to c k co d e K0CU K0CU0 Olcu x x В ес (к г /ш т )

62

63

64 ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSLERi Electrode fixing damps Соединительные клеммы электродов GTE ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSLERI Electtode fixing clamps Sipari; Kodu O rd e r c o d e К од за я в к и (BAKIR) Соединительные клеммы электродов 0 e Tel Capi 2 W ire diam eter Вес (к г/ш т ) GTE A AOCU x GTE B B0CU x GTE C COCU x GTE D D0CU x GTE A A0CU x GTE B B0CU x GTE C C0CU x GTE D D0CU x GTE ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSLERI (BAKIR) Electrode fixing clamps Соединительные клеммы электродов Sipari; Kodu 0 e Tel Capi O rd e r c o d e S to c k co d e 2 К од заявк и W ire d ia m e te r Вес (к г/ш т ) GTE A A0CU x GTE B B0CU x GTE C C0CU x GTE D D0CU x GTE A A0CU x GTE B B0CU x GTE C C0CU x GTE D D0CU x CUBUGA 25x3 SENT BAGLANTI ELEMANI BRONZ Rod to 25x3 tape clamp Bronze Бронзовый соединитель полосы и прута Sipari? Kodu GFT GCU GFTA CUBUGA 25x3 SERIT BAGLANTI ELEMANI ALUMINYUM Rod to 25x3 tape clamp Aluminium Алюминиевый соединитель полосы и прута GFTA S to ck code _ И н в ен таризационны й / # GAALI

65 ELEKTROD B A 6LANTI KLEMENSLER) Electrode fixing damps Соединительные клеммы электродов и BOLTLUCUBUGA SENT BAGLANTI ELEMANI BRONZ (x3) &#;U&#; Bolt rod damp[bronze (x3) U-образный болтовой бронзовый соединитель полосы и прута O rd e r co d e GFT G1Oil GUI Вес скг/ш т) UBOLTLUCUBUGA SERIT BAGLANTI ELEMANI ALUMINYUM (x3) W Bolt rod clomp Aluminium (x3) U-образный болтовой алюминиевый соединитель полосы и прута Sipari? Kodu O rd e r co d e S to ck code КОД ЗаЯВКИ И нвентаризационны й ВвС ( К Г /Ш Т ) A GFTA GAAL1 GFT UBOIILU CUBUGA SERiT BAGLANTI ELEMANI BRONZ (x3) W Bolt rod damp bronze (x3) U-образный болтовой бронзовый соединитель полосы и прута Sipari? Kodu И н в ентаризационны й GFT GCU A и BOLTLUCUBUGA SERIT BAGLANTI ELEMANI ALQmINYUM (x3) &#;(/&#; Bolt rod damp Aluminium (x3) U-образный болтовой алюминиевый соединитель полосы и прута Sipari$ Kodu GFTA GA ALI UBOLTLUCUBUGA YUVARLAK BAGLANTI ELEMANI BRONZ (x3) U-образный болтовой бронзовый соединитель полосы и прута Sipari? Kodu GFT GCUA UBOLTLUCUBUGA YUVARLAK BAGLANTI ELEMANI ALUMiNYUM (x3) Rod to coble clamp Aluminium (x3) U-образный болтовой алюминиевый соединитель полосы и прута Sipari? Kodu И нвентаризационны й GFTA GAAL

66 ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSLERi Electrode fixing damps Соединительные клеммы электродов ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSI (BRONZ) Electrode fixing clamps (Bronze) Соединительные клеммы электродов W e ig h t (K g /u n it) GFT GFT GFT A OBRZO A1Q40BRZ0 ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSI (BRONZ) Electrode fixing clamps (Bronze) Соединительные клеммы электродов W e ig h t (K g /u n it) GFT GFT GFT A OSOBRZO A1Q50BRZ0 ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSI (BRONZ) Electrode fixing clamps (Bronze) Соединительные клеммы электродов W e ig h t (K g /u n it) GFT GFT GFT A O6OBRZO ABRZQ ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSI (BRONZ) Electrode fixing clamps (Bronze) Соединительные клеммы электродов Sipari? Kodu W e ig h t (K g /u n it) GFT GFT GFT A OBRZO ABRZQ ELEKTROD BAGLANTI KLEMENSI (BRONZ) Electrode fixing clamps (Bronze) Соединительные клеммы электродов W e ig h t (K g /u n it) GFT GFT GFT A O8OBRZO A1Q80BRZ0 M8 disli olanlar kablo kanalllarina iletken montajinda kullanilirlar. M8 are used in conductive mounting cable trays.

67 TESPIT KLEMENSLERI Fixing clamps К о н т р о л ь н ы е ф и к с а т о р ы GiT 24 PRiNC EK ve TESPiT KLEMENSI Brass fixing clamp К онтрольны е ф иксаторы с латун н ой вставкой O rd e r c o d e К о д заявки S to c k c o d e 2 В ес (к г /ш т ) GiT PRC GiT PRC GiT PRC GiT PRC Bakir (Си) PUL Plain Washer Прямая втулка O rd e r c o d e S to c k c o d e К о д з а я в к и В ес (к г /ш т ) Си-Pul CU Kalay kapli Pul CU Kalay kapli GiT- 34 PRiNC EKveTESPiT KLEMENSi Brass fixing clamp К онтрольны е ф иксаторы с латун н ой вставкой O rd e r c o d e К о д з а я в к и S to c k c o d e 2 A В D L В ес ( к г /ш т ) GiT PRC GiT PRC GIT PRC GiT PRC Montaj ornekleri Mounting samples примеры монтажа 55

68 ORG0L0 BAKIR ILETKENLER Bare Strontedcopper conductors Оплетенные медные кабели CIPLAK ORGULU BAKIR ILETKENLER Sore stranded copper conductors Оплетенные медные кабели Order code Metresinin Ai irligi (Weight of m. Lenght.) Kesit Section m m 2 Tel Adedi No. of. cores Tel Capi VireB Standart Standart Kg. Asgari Minimum Kg. Azami Maximum Kg. G B i CU G B i CU G B I CU G B i CU G B I CU G B i CU G B I CU G B i CU Ambalaj ortalama kg. kangallar halindedir. SARI YESiL PVCiZOLASYONLU ORGULU BAKIR iletkenler Green & Yellow PVC insulated stranded copper conductors Оплетенные медные кабели Sipari? Kodu Order code Kesit Section m m 2 Agirlik (Kg/mt) Weight (Kg/m t) GBiSY SYCU GBi SY SY( GBiSY SYCU GBiSY SYCU GBiSY SYCU GBiSY SYCU GBiSY SYCU GBiSY SYCU SiYAH PVCiZOLASYONLU ORGULU BAKIR iletkenler PVC covered stranded copper conductors Оплетенные медные кабели Order code Kesit Section m m 2 Agirlik (Kg/mt) Weight (Kg/m t) GBiS SOI 00CU GBiS SOI60CU GBiS SCU GBiS SCU GBiS SCU GBi S SCU GBiS SCU GBi S SQCU

69 MONO BAKIR ILETKENLER Stranded copper cables Оплетенные медные кабели CIPLAK MONO BAKIR iletkenler hare solid circular copper conductor Диаметр и вес медной проволоки Order code Kesit Section m m 2 Tel Capi VireB Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GBMI GBMi CU GBMi CU GBMi CU GBMi CU GBM i CU GBM i CU GBM i CU GBM i CU GBM i CU SARI YESiL PVC Green & Yellow PVC insulated solit/ circular t:opper conductor Диаметр и вec медной npю В О Л О К :и Order code izolasyonlu MONOBAK IR iletkenler Kesit Section 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GBMi SY SYCU GBMI-SY SiYAH PVC izolasyonlu MONO BAKIR ile TKENLER PVG covered soli id circular copper imductor Диаметр и в,ec медной np Order code Ю В О Л О К Kesit Section 2 :и Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GBMiS SCU GBMI-S 57

70 MONO ALUMiNYUM iletkenler Stranded copper cables Оплетенные медные кабели CIPLAK MONO i\luminyum ilet KENLER bore solid circuit or aluminium com factor Диаметр и в,ec медной npюволо] КИ Order code Kesit Section m m 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GAM i ALO GAMI SARI YESiL PVC ii[olasyonlu MON 0ALUMN IYUM iletkenler Green & Yellow P VC insulated solid circularaluivinium conductor Диаметр и вe c медной npюволо! КИ Order code Kesit Section m m 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GAMi SY SYAL GAMI -SY 1 П I SiYAH PVC izol ASY0NLUM0N0 ALUMimгим iletkenler PVC covered soli id circular aluminiim condu dor Диаметр и вe c медной npюволо! Ш Order code Kesit Section m m 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GAMiS SAL GAMI -S 58

71 LAMA iletkenler Stranded copper cables Оплетенные медные кабели 1АМА BAKIR ILETKENLER Bare copper tape Размер и вес медных пластин Sipari? Kodu Order code Olcu Dimension m m 2 Kesit Section 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GBLi CU0 25x GBLi CU0 30x GBLi CU0 30x GBLi CU0 40x GBLi CU0 50x SARI YESiL PVC izolasyonlu LAMA BAKIR iletkenler Green & Yellow PVC insulated copper tope Размер и вес медных пластин Olcu Kesit Order code Dimension Section Weight (K g /unit) m m 2 2 Вес (кг/шт) GBLi SY YCU0 25x GBLi SY YCU0 30x GBLi SY YCU0 30x GBLI SY YCU0 40x GBLi SY YCU0 50x GBLi-SY SiYAH PVC izolasyonlu LAMA BAKIR iletkenler PVC covered copper tape Размер и вес медных пластин Order code Olcu Dimension m m 2 Kesit Section 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GBLi S SCU0 25x GBLI S SCU0 30x GBLiS SCU0 30x GBLi S SCU0 40x GBLi S SCU0 50x GBLi -S

72 LAMA iletken LER Strondedcopper cables Оплетенные медные кабели LAMA ALUMiNYUM iletkenler Bare solid circular aluminium tap>e Размер и вес медных пластин 01(0 Kesit Order code Dimension Section Weight (K g /unit) 2 m m 2 Вес (кг/шт) GALI G ALi AAL0 25x G ALi AAL0 30x G ALi AAL0 30x G ALi AAL0 40x G ALi AAL0 50x SARI YESIL PVC IZOLASYONLU LAMA ALUMINYUM ILETKENLER Green & Yellow PVC insulated solid circular aluminium tape Размер и вес медных пластин Sipari? Kodu Order code 01(0 Dimension 2 Kesit Section m m 2 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GALI -SY GALi SY YAL0 25x GALi SY Y3O30AL0 30x GALi SY YAL0 30x GALi SY YAL0 40x GALi SY YAL0 50x s GALI -S SiYAH PVC izolasyonlu LAMA ALi]MiNYUM iletkenler PVC covered aluminium tape Размер и вес медных пластин Sipari? Kodu OlcO Kesit Order code Dimension Section Weight (K g /unit) 2 m m 2 Вес (кг/шт) GALi S SAL0 25x GALi S SAL0 30x GALi S SAL0 30x GALi S SAL0 40x GALi S SAL0 50x

73 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI Заземляюпще и Соединительные Элементы TOPRAKLAMA ILETKENLERI (GALVANIZ) Lightning arresters М о л н и е о т в о д ы GTE 3xx GALVANiZ TOPRAKLAMA LEHVASI Galvonized Eorthing Sheet Гальванизированные листы для заземления р а з м е р о м 3 x x мм Sipari? Kodu Order code Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GTE GALVANiZ MON 0TEL Galvonized mon io wire Гальванизм Sipari? Kodu Order code [рован н ая м< OHO npюволо l 0 ка Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GTE GALVANiZ MON 0TEL Galvanized mon io wire Гальванизм[рованная м< Siparij Kodu Order code Инвентаризационны й OHO npюволо ка l 0 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GTE GALVANiZ MON 0TEL Galvanized mon io wire Гальванизм[рованная м< Order code OHO np ЮВОЛО ка l 0 Weight (K g /unit) Вес (кг/шт) GTE

74 TOPRAKLAMA YE BAGLANTI TOPRAKLAMA ILETKENLERI (GALVANIZ) Lightning arresters М о л н и е о т в о д ы GALVANiZ TOPF [AKLAMASERiDi RULO Galvanized Eart, hing Tape Гальванизиро ванная лента в рулоне для заземлен! 1я размером 30хЗ Sipari$ Kodu иод l W eight ( K g /u n it) Вес (кг/шт) GTE x GTE GALVANiZ TOPF AKLAMASERiDi RULO Galvanized Eartting Tape Гальванизиро ванная лента в рулоне для заземлен! 1я размером 30x Sipari$ Kodu l W eight ( K g /u n it) Вес (кг/шт) GTE x GTE GALVANiZ TOPF [AKLAMASERiDi RULO Galvanized Eart, hing Tape Гальванизиро ванная лента в рулоне для заземлен! 1я размером 35 хз l W eight ( K g /u n it) Вес (кг/шт) GTE x GTE x4 GALVAN ii [ TOPRAKLAMA? leridi RUI L0 Galvanized Eart, hing Tape Гальванизиро ванная лента i з рулоне для заземлен! 1я размером 4i 0x4 Инвентаризационньп i l W eight ( K g /u n it) Bee (кг/шт) GTE x GTE

75 TOPRAKLAMA ILETKENLERI (GALVANIZ) Lightning arresters М о л н и е о т в о д ы GALVANiZ TOPP AKLAMASERiDi (LAMA) Galvanized Eartting Bar Г а л ь в а н и з т ф о в а н н ы е т л а с т и ны д л я з а з е м л е н и я Olcu Dim ension m m L m m W eight (K g /u n it) Вес (к г/ш т) GTE x GTE GALVANiZ T0PR AKLAMASERiDi (LAMA) Galvanized Eart ting Bar Г а л ь в а н и з р ф о в а н н ы е т л а с т и ны д л я з а з е м л е н и я Olcu Dim ension m m L m m W eight (K g /u n it) Вес (к г/ш т) GTE x GTE GALVANiZ T0PR AKLAMASERiDi (LAMA) Galvanized Eart, hing Bar Г а л ь в а н и з р ф о в а н н ы е iт л а с т и ] ны д л я ; з а з е м л е н и я Olcu Dim ension m m L m m W eight (K g /u n it) Вес (к г/ш т) GTE x GTE & 29 GALVANiZ SERiT YERE TESPiT ELEMANI Fixing clamp (Galvanized) Соединительные кольца [гальванизированные] W eight (K g /u n it) Вес (к г/ш т) GTE D OGOH GTE-Oil D

ЯЗЫКОВАЯ КАРТИНА МИРА В ЗЕРКАЛЕ ФРАЗЕОЛОГИИ КРЫМСКОТАТАРСКОГО, ТУРЕЦКОГО И АНГЛИЙСКОГО ЯЗЫКОВ // Збірник доповідей і тез. III Міжнародний тюркологічний симпозіум «Минуле – теперішнє – майбутнє кримських татар» – Сімферополь: КРП «Видавництво «Кримнавчпеддержвидав», – С. 44 –

The report examines the practical steps for transition of the Crimean Tatar literary language script to the Latin alphabet in the period since the early s till the end of It presents the analysis of results of the international conference of , Kurultay session of , Parliament Resolution of the Autonomous Republic of Crimea “On the alphabet of the Crimean Tatar language” of , the Romanian diaspora’s initiatives in , the preparation of the orthography rules draft for the Crimean Tatar language in ‒, discussions on the Latin alphabet and orthography rules for ‒ Проблеми переходу на латиницю кримських татар на початку х – наприкінці р. Доповідь розглядає практичні кроки з переведення писемності кримськотатарської літературної мови на латинську графіку в пе- ріод з початку х – на кінець р. Аналізові підлягають ре- зультати міжнародної конференції р., сесії Курултаю р., постанови Верховної Ради АРК “Про абетку кримськотатарської мови” р., ініціативи румунської діаспори р., підготов- ки проекту правил орфографії кримськотатарської мови у – рр., дискусій з питань латинської графіки та правил орфо- графії у – роках.

Nasıl çalışır?

Öğeyi çevrimiçi kontrol edin

QR kodu, bilgilerin şifrelendiği benzersiz bir kalıptır. Hemen hemen her reklam, bir siteyi mal veya hizmetlerle hızlı bir şekilde ziyaret edebileceğiniz bir grafik öğesi içerir. Farklı qr kodları taramak çok fazla bilgi ve beceri gerektirmez. Şimdi QR&#;nin ne olduğunu, nasıl kullanılacağını, hangi türlerin bulunduğunu ve ne için olduğunu anlamaya değer.

genel bakış

QR kodu ilk olarak Japonya&#;da ortaya çıktı, metinleri, bağlantıları, sembolleri vb. kaydedebilir. Çeşitli endüstri türlerinde kullanılır. Modern mobil cihazlar, özel teknolojiler tarafından okunabilir. Şimdi bu kodlar modern dünyanın ayrılmaz bir parçası haline geldi.

QR kodu nasıl taranır

Hemen hemen her kullanıcının kendi başına bir QR kodu taraması zor olmayacaktır. Bir mobil cihazda, bir kamera veya özel bir uygulama açmanız, bir grafik nesnesine işaret etmeniz ve sonucu almanız gerekir. Bazı telefonlar bilgileri anında okur, bazıları ise kamera deklanşör düğmesine basmanızı gerektirir.

SSS

Qr kodu siyah beyaz olmak zorunda mı?

Tabii ki değil. Bir QR kodu oluşturmak için farklı renkler kullanılmasına izin verilir, ancak birbirleriyle kontrast oluşturmaları gerekir. Hatta farklı renklerde QR kodları vardır.

Kaç kişi qr kod kullanıyor?

QR kod kullanıcılarının sayısı her yıl artıyor. Geçen yıl sayıları 11 milyondu. Bunun nedeni, mobil cihazlara, yüksek hızlı İnternet&#;e olan yüksek taleptir. Ayrıca, bu popülerliğin ana faktörlerinden biri, dahili qr kod tarayıcılı telefonların üretilmesidir.

Qr kodları ne kadar güvenli?

Kimlik avı bilgileri de dahil olmak üzere qr kodundaki herhangi bir bilgiyi gizlemeye izin verilir. Bilgisayar korsanı, ücretli bir haber bültenine abone olabileceğiniz veya mobil cihazınızda bir virüs yakalayabileceğiniz üzerine tıklayarak QR koduna bir bağlantı ekleyebilir. Gömülü URL&#;nin saldırıya uğrama riski vardır.

Barkod sembollerinin tam boyutu önemli mi?

Bazı QR kodu türleri belirli bir boyut gerektirir. EAN için yaklaşık 37 mm genişlik ve 28 mm yükseklik gerekir, ancak ITF için mm genişliğinde ve 32 mm yüksekliğinde bir barkod seçmelisiniz.

Bir barkod ne kadar küçük olabilir?

1x1 cm boyutunda iki boyutlu bir kod funduszeue.info öğesi ne kadar küçükse o kadar az bilgi içerir. Küçük kod boyutu, daha yüksek çözünürlüklü bir yazıcının kullanılmasını gerektirir.

Bir barkod ne kadar veri içerebilir?

Tek boyutlu kod yaklaşık 25 karakter ve iki boyutlu - karaktere kadar içerir. Daha fazla kodlanmış bilgi miktarı, grafik kodu daha büyük olacaktır.

Tek boyutlu veya doğrusal barkod nedir?

Barkod, dikey şeritlerden oluşan bir kompleks içerir. Yalnızca rakamlardan veya yalnızca harflerden oluşabilir. Tarayıcı, barkodun yalnızca bir satırını okur.

2D barkod nedir?

Bu QR kodu, daha fazlasını depolamak ve okumak için verileri iki akışta şifreler. Okumak için daha sofistike bir qr kod okuyucuya ihtiyaç vardır.

Kullanılacak en iyi barkod nedir?

Her endüstri belirli bir tür barkod gerektirir. Basılı yayınlar için ISBN ve ISSN; perakende için EAN ve UPC; posta kutuları için SSCC, UCC ve EAN kullanılır. Harfleri ve sayıları kodlamak istiyorsanız, veya 39 kodunu seçmek daha iyidir.

Qr kodu nedir ve nasıl çalışır?

QR kodu, yeni mobil cihazların tanıyabileceği, resim biçimindeki sanal bir bilgi tabanıdır. Hızlı Yanıt, "hızlı yanıt" olarak tercüme edilir. Kod ilk olarak &#;te ortaya çıktı ve şimdi bu basit ve kullanışlı model olmadan hayatı hayal etmek imkansız.

qr ne anlama geliyor?

QR kodu, "hızlı yanıt" anlamına gelen kısa bir Hızlı Yanıt biçimidir. Kullanıcı sadece birkaç saniye içinde siyah beyaz olarak şifrelenmiş bilgilere erişebilir.

Qr kodunun kısa tarihçesi

yılında, Toyota&#;nın ayrı bir kuruluşu olan Japon şirketi Denso Wave, ilk olarak bir qr kodu ile ortaya çıktı. Fabrika, makinelerin ve yedek parçalarının izlenmesine yardımcı olacak bir modele ihtiyaç duyuyordu. Uzmanlar, sembolleri, harfleri, sayıları ve Japonca karakterleri şifreleyebilmesi için benzersiz bir barkod türü geliştirdi.

Bir barkoddan daha fazlası

Bir QR tarayıcı, normal bir barkodu soldan sağa okur, böylece yalnızca alfabetik ve sayısal bir satır içerebilir. Kuar iki boyutlu bir kod olarak kabul edilir, bu nedenle cihaz bilgilerin şifresini iki yönde - yatay ve dikey olarak çözer. Bu sayede daha fazla bilgi küçük bir çizimde saklanır.

QR kodunun yaratıcıları, farklı açılardan taranacak bir desen geliştirdi. Okuyucu herhangi bir pozisyonda tutulabilir, bu da daha az zaman harcamanıza izin verir. Geliştiriciler, bugün hala popüler olan kare kodlu bir resme karar verdiler. QR kodunun ilk sürümü bir yıldan kısa bir sürede oluşturuldu ve &#;e kadar rakam ve sembol içeriyordu.

QR kod teknolojisi açılır

İlk başta, araba üretiminde QR kodu kullanıldı, ancak zamanla diğer şirketler onu kullanmaya başladı. Basit bir resim sayesinde ürünlerin, elektroniklerin, ilaçların ve çok daha fazlasının nereden geldiğini bulmak mümkün oldu. Kod tüm sektörlerde kullanılmaya başlandı. QR geliştiricileri, patent haklarını terk ederek kodu herkese açık ve ücretsiz hale getirdi. Şu anda, kendi QR kodunuzu yapmak zor değil, asıl mesele onu okumak için bir cihaz olmasıdır.

mobil cihazlarda ilk qr kod okuyucular

Yerleşik tarayıcıya sahip ilk cihazlar &#;de piyasaya sürüldü. O zamandan beri şirketler QR kodlarını kullanmaya başlamış ve tüketiciler bunları kullanabilmiştir. İki yıl sonra bir mikro-QR kodu ortaya çıktı ve &#;de kare ve dikdörtgen şeklinde olabilen iQR kodu şimdiden tüm dünyaya yayıldı. O anda, Apple&#;ın ilk cep telefonu partisi iPhone piyasaya girdi. Tüketiciler, içinde qr tarayıcı bulunan cihazlara erişebilir. QR kodların popülaritesi arttı ve diğer şirketler şifreli kalıpların tanınmasıyla ürünler üretmeye başladı.

qr kodlarının altın çağı

QR kodu yalnızca &#;de Üstün Endüstriyel Tasarım için İyi Tasarım Ödülü&#;nü kazandı. Bu, ortaya çıktıktan 18 yıl sonra oldu ve bu zamana kadar zaten tüm dünyada kullanılıyordu. Şimdi bile, kod Denso Wave tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Qr kodlarının yeni sürümlerine ek işlevler eklenmiştir - sahteciliğe karşı koruma, izleme.

qr kodu nasıl okunur

Bir QR kodu, ikili biçimde bir dizi bilgi içerir. Görünen qr kodunu okumadan önce, cihazın resmin köşelerinde bulunan kare işaretçilerle bilgileri tanıdığını bilmelisiniz. Daha sonra desen analiz edilir, burada her hücre renk tasarımına göre benzersiz bir değer alır ve ekrandaki gruplama alanı ortak bir resim görüntüler.

qr kodu nedir

Standart bir QR kodu birkaç önemli unsur içerir:

  1. Kenar boşluğu - görüntünün dış kenarının etrafındaki beyaz bir çerçeve. Bu kısım olmadan okuyucu resmin tamamını yeniden oluşturamaz, en yakındaki unsurlar buna müdahale edecektir.
  2. Arama öğesi - üç siyah kare, tarayıcının resmin kenarlarını bulmasına yardımcı olur.
  3. Hizalama deseni - sağ alttaki küçük kare, QR kodunu baş aşağı konumda bile okumaya yardımcı olur.
  4. Sürüm - sağ üst köşede, cihazın kod sürümünü tanıdığı için bir kare var.
  5. Senkronizasyon şeritleri - G harfi şeklindeki bir satır, tarayıcının kısmen hasar görmüş bir kodla bile bilgileri okumasına yardımcı olur.
  6. Bilgi hücreleri - qr kodunun bu kısmı, gerekli gerçek bilgileri (sms, telefon numarası, bağlantı vb.)

Yukarıdaki bileşenlerin tümü, qr kodunda gizli olan bilgilerin şifresini çözmenize izin verir.

Qr kodunun dört versiyonu

Amacına ve kullanımına bağlı olarak dört ana QR kodu türü vardır:

  1. Dijital. Tek bir resimde yaklaşık karaktere kadar saklanabilen ondalık sayıları şifrelemek için kullanılır.
  2. Alfanümerik. Karakter (%, /, %, vb.), büyük harfler (A&#;dan Z&#;ye), sayılar (0&#;dan 9&#;a) yazmak için kullanılır. Kod en fazla karakter içerebilir.
  3. İkili. Yaklaşık ISO karakteri saklar.
  4. Kanji. Japonca karakterler için tasarlanmış özel bir kodlama türü. QR kodu en fazla karakter içerebilir.

Bunlar, neredeyse tüm okuyucular tarafından tanınan ana QR kodu türleridir.

İnternetteki bir qr kodunun diğer adı nedir?

Bir QR koduna genellikle "iki boyutlu barkod" denir. Bunun nedeni, iki yönde saymanın kolay olmasıdır.

Qr kodu birden çok kodlama kullanabilir mi?

Kesinlikle. Ancak yalnızca tüm qr kodları doğru sürümlerini içeriyorsa.

qr kodunun avantajları

Grafik kodu, geleneksel barkodun güncellenmiş bir versiyonu olarak geliştirildi. Başlıca avantajları:

  1. Daha fazla bilgi. Bir barkod daha az veri içerirken, bir QR kodu birçok harf, sayı ve sembolü saklayabilir.
  2. Minimum hata sayısı. Hemen hemen herkes, QR kod tarayıcının alıcının seçtiğini değil, tamamen farklı bir ürün gösterdiği gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Grafik kodunun yaratıcıları, bu tür hatalardan korunmasına özen göstermişlerdir.
  3. Kolay okuma. Bir barkodu çözmek için özel bir cihaza ihtiyacınız var ve bir QR kodunu tanımak için sadece kameralı bir mobil cihazınıza ihtiyacınız var.
  4. Yüksek güvenilirlik. Normal bir resimdeki herhangi bir bilgiyi bir kodla kodlamak kolaydır.

Ayrıca QR kodun yazdırılması kolaydır, sadece siyah mürekkebe ihtiyacınız vardır, ancak dilerseniz desen çok renkli yapılabilir.

Farklı qr kodları türleri

Tüm kodlar hemen hemen aynı özelliklere sahiptir, ancak görünüm olarak farklılık gösterebilir:

  • QR - resmin üç köşesindeki desenlerden oluşan ilk sürüm;
  • Aztek - merkezde bulunan tek bir arama öğesinden oluşur;
  • MaxiCode - altıgenler kullanan merkezi bir kalıp içerir, kod Amerika&#;daki hemen hemen tüm postaneler tarafından kullanılır;
  • Semacode - arama öğeleri olmayan kod;
  • PDF, normal bir barkod ve bir QR kodu arasında bir çapraz olan dikdörtgen bir çizimdir.

Yukarıdaki kodların tümü, bir okuyucu tarafından taranmak üzere kullanılabilir.

iphone, ipad veya android cihaz ile qr kodu nasıl taranır

Hemen hemen tüm modern mobil cihazlarda yerleşik bir QR kod tarayıcı bulunur, hatta bazen doğrudan kameraya yerleştirilmiştir. Bu özellik bazı Apple tabletlerde mevcuttur. Android için Google Play&#;de ve iOS için Apple App Store&#;da QR kodlarını okuyan özel uygulamaları arayabilir ve indirebilirsiniz.

Bir mobil cihazdan kod nasıl okunur:

  1. Kodu taramak için kamerayı açın veya programı açın.
  2. Kamerayı, her açıdan tanınması gereken resme doğrultun. Grafik öğesinde gizlenen bilgiler, cihazın ekranında hemen görünür olacaktır.

Kodu taramak çok kolaydır, ancak mobil cihazda yerleşik bir qr kod tarayıcı varsa kabul edilebilir.

Bir qr kodu hangi bilgileri içerebilir?

Herhangi bir grafik kod kendi içinde veri depolayabilir ve onu kullanmanın en yaygın yolları şunlardır:

  • programları indirmek için;
  • teslimat için, ödeme hesapları hakkında bilgi göndermek;
  • çevrimiçi hesap doğrulaması için;
  • kablosuz ağa erişmek için

Qwar kodları artık çok popüler, çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. İngiltere&#;de bir şirket, herkesin kontrol edebileceği ve ölen kişi hakkında daha fazla bilgi edinebileceği mezar taşı grafik kodları sunuyor.

qr kodlarını nereden bulabilirim

İlk kez otomobil üretiminde parça takibi için bir grafik eleman oluşturuldu. Artık herkes tarafından kullanılabilir, bu nedenle genellikle iş, mühendislik, hukuk işleri, hizmet sektörü vb. alanlarda bulunabilir. Dünyanın her yerindeki postaneler, parselleri QR kodu kullanarak tarar ve bunları istediğiniz zaman takip etmenize olanak tanır. Kod, eğitim kurumunun içinde bulunan modern kütüphanelerde bile doğru kitabın bulunmasına yardımcı olur.

Pazarlama ve reklam kampanyalarında qr kodları kullanma örnekleri

Artık çoğu reklamda, belirli bir İnternet kaynağına birkaç saniye içinde gitmenizi sağlayan bir QR kodu görebilirsiniz. Artık URL&#;yi manuel olarak girmenize gerek yok, sadece kodu taramanız gerekiyor ve site açılacak. Bazı üreticiler, tüketicinin bağlantıyı takip edebilmesi ve ürünün tüm özelliklerini öğrenebilmesi için ürünlerinin her biri için bir resim oluşturur. Quar kodları, çeklerden kartvizitlere kadar her yere yerleştirilmiştir.

qr kodu nasıl oluşturulur

Nasıl çalıştığını en azından biraz anlarsanız, bir QR kodu oluşturmak o kadar zor değildir. Artık bir mobil cihaz için QR kodu oluşturan Google Play veya Apple App Store&#;dan özel uygulamalar indirebilirsiniz. Aşağıdaki çevrimiçi jeneratörler daha az popüler ve talep görmüyor:

  • qrcode-maymun;
  • -qr-kod-oluşturucu;
  • qr kod üreteci.

Basit bir oluşturucu kullanarak, şifrelenmiş bilgilerle (metin, bağlantı, bilgi) hızlı bir şekilde bir qr kodu oluşturabilir, bir dosya yükleyebilir, tasarımı özelleştirebilirsiniz. Bitmiş QR kodu farklı ortamlara yazdırılır, ancak bazen orijinal bir şekilde gösterilir.

Aşağıdaki tablo, QR kodlarının farklı sürümlerinin özelliklerini göstermektedir:

sürümModül sayısıdüzeltme seviyesi
hatalar
Hata düzeltme seviyesi ve karakter tipi dikkate alınarak maksimum karakter sayısı
Sayılar: 0 - 9Latin alfabesinin sayı ve sembolleri*,
boşluk, $ % * + - . / :
Ikili veriJapon alfabesi karakterleri
kanji
121×21L41251710
m3420148
Q2716117
H171074
225×25L77473220
m63382616
Q48292012
H3420148
329×29L775332
m614226
Q77473220
H58352415
433×33L7848
m906238
Q674628
H82503421
1057×57L
m
Q93
H74
40×L7,4,2,1,
m5,3,2,1,
Q3,2,1,1,
H3,1,1,

* Kiril kullanırken, bir karakter 2 Latince karakter olarak sayılır (UTF-8 kodlaması)

QR reklam öğesi

yılında Çin&#;in Zhengzhou kasabasında yaklaşık öğrenci açık şemsiyeler yardımıyla en büyük QR kodunu oluşturmaya karar verdi. 51 m uzunluğunda olduğu ortaya çıktı ve tarandıktan sonra katılanların hepsi Didi-Express&#;ten avantajlı bir teklif aldı. Ayrıca, Çin&#;in Xilinshui köyüne cuar kodu şeklinde &#;den fazla ardıç çalısı dikildi. Resmi yüksekten tararsanız buranın sitesine gidebilirsiniz. Firmalar giysilere, hediyelere ve hatta pullara kod basar.

Kendinizi kötü niyetli qr kodlarından nasıl korursunuz

Bir qr kodu tararken, kullanıcı virüs bulaşıp bulaşmadığını bilemez. Tehdidi hemen bulup bloke edecek tarayıcıları kontrol etmeyi tercih etmeniz önerilir. En çok talep edilen uygulamalardan biri Kaspersky QR Scanner. Tarayıcı, kötü amaçlı yazılımları, yasaklı sitelere sahip bir tuzak, spam&#;i hızlı bir şekilde algılar. Günlük, önceki taramaları görüntülemenize ve izlemenize olanak tanır.

Sahte sattıysanız ne yapmalısınız?

Sahte satarsan nereye gitmeli?

Keşfetmek!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası