b12 eksikliği yüzde uyuşma yaparmı / B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ - DR. JAN KLOD KAYUKA

B12 Eksikliği Yüzde Uyuşma Yaparmı

b12 eksikliği yüzde uyuşma yaparmı

B12 Vitamini Eksikliği Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Vitamin Nedir?

Vitamin sözcüğü Latince yaşam anlamına gelen ‘vita’ sözcüğünden gelir. Vitaminler, vücudun kendini yenileyip iyileştirebilmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan organik bileşiklerdir. Toplamda 13 çeşit vitamin vardır. B Vitamini diğer vitaminlere kıyasla daha kompleks bir yapıya sahiptir. Vitaminler, vücutta denge sağlanması adına dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Aksi halde vitamin eksikliği ve bunun beraberinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

B12 Vitamini Nedir?

B12 ısıya duyarlı ve suda çözünebilen bir vitamindir. Hücrede, yağ asitleri ve amino asitlerin vücuttaki kullanımında önemli bir rol oynar. Sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur ve aynı zamanda alyuvar üretimini sağlar. B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur. B12 vitamini kaynağı olan besinlerin çok fazla ısıtılmaması ve pişirme süresinin çok uzun tutulmaması tavsiye edilir. Besinlerin uzun süre pişirilmesi ve fazla ısıya maruz kalması B12 vitamininin azalmasına veya etkisinin yok olmasına sebep olabilir.

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

Sağlığımız için en temel yapıtaşlarından biri olan B12 vitamini, vücudu dışardan gelebilecek her türlü zararlı virüs ve bakterilerden koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sinir sisteminin doğru, hızlı ve düzenli çalışmasını sağlar. Kemik iliğinde alyuvar hücrelerinin üretiminde görevlidir. Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler. Bunun yanı sıra, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hafızayı güçlendiren ve öğrenmeye yardımcı olan önemli bir faktördür.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

İnsan vücudu tarafından üretilemeyen B12 vitamini, yediğimiz besinler aracılığıyla vücudumuza girer. Vücutta eksik bulunması halinde emilim bozuklukları, yetersiz ve sağlıksız beslenmeyle birlikte sindirim sıkıntıları görülür. Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.

B12 Vitamini Eksikliği Nedir?

Vücuda yeterli miktarda B12 vitamininin alınamaması durumunda B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar. Bu durum, sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalıcı hasara yol açabilir. B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.

B12 Vitamini Neden Bu Kadar Önemlidir?

Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir. İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler ve DNA yapımı için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. B12 vitamininin aynı zamanda doğurganlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Ortalama bir yetişkinin günde yaklaşık 2,4 mcg B12 vitamini alması gerekmektedir. Çoğu vitaminin aksine vücutta üretilemeyen B12 vitamininin yiyecekler veya takviye yoluyla alınması büyük bir önem arz eder. Ancak, bazı insanlar ne kadar B12 vitamin içeren besinler tüketseler veya takviye olarak B12 vitamini alsalar da bu insanların vücutlarında bu vitaminin yeteri oranda emilemediği görülebilir. Bunun yanı sıra, B12 vitamini eksikliği, yaşlılar arasında daha sık görülmektedir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine göre 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %20’si sınırda B12 seviyelerine sahipken, %3,2’sinde risk derecesinde düşük seviyelere rastlanmaktadır.

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri rahatsızlık ciddi boyutlara ulaşana kadar kendini belli etmeyebilir. Semptomların yavaş yavaş ortaya çıkıp zamanla yoğunlaştığı da görülebilir. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Unutkanlık
  • Kalp çarpıntısı
  • Güçsüzlük
  • Duygu durum bozuklukları (depresyon ve aşırı sinirlilik hali)
  • Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu
  • Üşüme
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Uzuvlarda uyuşmalar (el, kol ve bacakta)
  • Dil üzerinde şişme
  • Ağız ülserleri (aftlar)
  • Cilt kuruluğu
  • Saç dökülmesi
  • Kilo kaybı

Uzman doktor tarafından yapılacak fiziki muayenede B12 vitamini eksikliği tespit edilebileceği gibi, kesin sonuç için kan testine başvurulur. Bu noktada, erken teşhis ve tedavi sürecinin iyi yönetilmesi büyük bir önem taşımaktadır. B12 vitamini eksikliği tedavi edilmezse, ciddi nörolojik sorunlara ve kan hastalıklarına yol açabilir.

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B12 vitamini eksikliğine sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Sağlık açısından başka faydalarının olduğu düşünülse de vejetaryen beslenme ve mide küçültme ameliyatları, B12 vitamini eksikliğine sebep funduszeue.infoer B12 vitamini üretemediğinden, bunu sağlayan yiyecekler sadece et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardır. Bu sebeple, katı bir vejetaryen veya vegan diyet uygulayan kişiler takviye B12 vitamini tüketmedikleri takdirde, bu kişilerde B12 vitamini eksikliği görülme riski artar. Kilo vermek için mide küçültme ameliyatı olan kişiler de B12 vitamini eksikliği açısından risk grubu içerisinde yer alır. Bu tarz ameliyatların bazı durumlarda vücudun yiyeceklerden B12 alma kapasitesini azalttığı bilinmektedir. Yetersiz beslenen bebekler ve hamile bireylerde de B12 eksikliği görülebilir. Hamilelerde kansızlık kaynaklı B12 vitamini eksikliği erken doğuma ve hatta düşük yapılmasına dahi yol açabilmektedir. Ayrıca çölyak veya Crohn hastalığı gibi besin emilimini azaltan durumlar da B12 eksikliğine neden olabilir. Benzer şekilde, midede asit üretimini azaltan mide ilaçları da B12 vitamini eksikliğine yol açabilir; çünkü B12 vitamininin emilmesi için asit gereklidir. Genellikle yaşlanmayla ortaya çıkan mide asidi üretimindeki azalma, B12 vitamini eksikliğinin yaşlılarda sıklıkla görülmesinin sebeplerinden biridir.

Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?

  • Yapılan bazı araştırmalara göre B12 eksikliği riski, yaş ilerledikçe artar. Bunun nedeni atrofik gastrit ve pernisiyöz anemi gibi otoimmün hastalıklardır. Bu iki hastalık, B12 vitamininin emiliminin azalmasına neden olur. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur. Helikobakter pilori isimli bu bakteri de mideye zarar verdiğinden B12 vitaminin emilmesini engelleyebilir.
  • Yeterli B12 vitamini alınmaması B12 eksikliğinin en önemli nedenidir. Dolayısıyla vejetaryen ve vegan beslenen kişilerde B12 eksikliği riski oldukça yüksektir. Çünkü B12 vitamininin doğal besin kaynakları hayvansal gıdalardır. Buna ek olarak vegan kadınların bebekleri de risk altındadır. Bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslendiği dönemde anne hiçbir hayvansal gıda tüketmiyorsa bebeğin B12 vitamini rezervi sınırlıdır. Bu da çok erken bir dönemde B12 vitamini eksikliğinin başlaması anlamına gelir.
  • Gastrointestinal rahatsızlıkları olan kişiler de B12 eksikliği riski altındadır. Çölyak ve Crohn hastalığı olan bireylerin vücudunda B12 vitamini emilimi az olabilir. Buna ek olarak gastrointestinal cerrahi geçirmiş kişilerde de B12 vitamini eksikliği gelişme ihtimali yüksektir. Mide küçültme ameliyatı gibi operasyonlar bu ihtimali yükseltir.

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 vitamini eksikliği hastada birçok komplikasyona neden olabilir. Bu komplikasyonlardan ilki nörolojik sorunlardır. B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir. Bunlara ek olarak özellikle bacaklarda olmak üzere sinir sisteminin bazı kısımlarında hasar da görülebilir.

B12 vitamini eksikliği olan kişilerde geçici kısırlık da olabilir. Hastaya uygun B12 vitamini takviyesi ile bu durum tedavi edilebilir. Bununla birlikte hamile kadınların B12 vitamini eksikliği olması sonucunda bebek de etkilenebilir. Nöral tüp defekti olarak bilinen doğumsal anomaliye yol açan bu durum nedeniyle bebeğin omurgası, beyin veya kafatası zarar görebilir.

B12 Vitamini Değerlerimi Nasıl Artırabilirim?

Kritik seviyede B12 vitamini eksikliği görülmesi hâlinde, haftalık B12 vitamini enjeksiyonları veya yüksek dozlu B12 hapları ile B12 vitamini takviyesi sağlanmaktadır. Kritik seviyelerde olmayan B12 vitamini eksikliği ise multivitaminler aracılığıyla kontrol altına alınabilir. Emilim problemleri veya vegan beslenmeden kaynaklı B12 vitamini eksikliği dışında, kişinin B12 vitamini değerleri kolaylıkla arttırılabilir. Fazlaca B12 vitamini içeren gıdaların tüketilmesi vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacı olan 2,4 mcg’nin karşılanması için yeterli olacaktır. Hamile veya emziren annelerin günlük B12 vitamini ihtiyacı bazı durumlarda daha fazla olabilir. Ancak, gerekli miktardan fazla B12 vitamini alınması da birtakım sorunlara yol açabilir. Bu durumda beslenme değişikliği veya takviye gıdanın kesilmesi gibi bir müdahale gerekebilir. Kan testinde pg/mL- pg/mL aralığında çıkan B12 vitamini miktarının normal seviyelerde olduğu kabul edilmektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinde enjeksiyon veya ilaç tedavisi olmak üzere iki ana yöntem uygulanır. Ancak, B12 vitamini eksikliğinin o hasta özelinde sebeplerinin araştırılması doğru tedavinin uygulanmasında büyük önem taşımaktadır. Örneğin, birtakım kronik rahatsızlıklar B12 vitamini eksikliğine yol açabilmektedir. Bu sebeple, kişiye özel bir tedavi planının oluşturulması oldukça önemlidir. Kan testi sonucunda çıkan B12 vitamini seviyesine göre kişinin ihtiyacı olan doz doktor tarafından belirlenmelidir. B12 vitamini enjeksiyonu veya hapları aracılığıyla bu miktar kolaylıkla dışarıdan sağlanabilir. B12 vitamini eksikliğinin emilim problemlerinden kaynaklanması durumunda ise bu durum, mide, ince bağırsak gibi sindirim organlarının fonksiyonlarını yerine getirmemesinden kaynaklı bir yetersizlik olduğundan farklı bir tedavi planının uygulanması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise B12 vitamini eksikliğinin yalnızca yetişkin veya yaşlı bireylerde değil, aynı zamanda bebeklerde de görülebiliyor olmasıdır. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara yol açabilen B12 vitamini eksikliğinin vakit kaybedilmeden önlem alınarak tedavi edilmesi büyük önem arz eder.

Hamilelikte B12 Eksikliği Nasıl Giderilir?

Hamilelik döneminde B12 vitamini eksikliğinin tedavi edilmesi büyük bir önem taşır. Bunun nedeni, anne adayının vitamin eksikliğinin bebeği de etkileme riskidir. B12 eksikliği tedavisi, hamilelik döneminde de hamilelik olmayan dönemlerdeki gibi uygulanabilir. Ancak diğer dönemlerde olduğu gibi hamilelik süresince alınacak B12 takviyelerinin de doktor kontrolünde alınması gerekir.

B12 Vitamininin Yapamadıkları Nelerdir?

B12 vitaminin vücuda faydası kadar yapamayacaklarına da değinilmesi önemlidir. Nitekim, İnternet’te Alzheimer hastalığından kalp hastalığına kadar çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi için B12 vitamini kullanımını tavsiye eden makalelere sıklıkla rastlanmaktadır. Bu tarz yazıların çoğu eksik ve hatalı bilgiler içermektedir. Örneğin, B12 vitamini eksikliği ile bilişsel gerileme arasında bir ilişki bulunmasına rağmen, klinik çalışmalar Alzheimer hastalığında yüksek dozda takviye vitamin tedavisinin bilişsel işlevde bir iyileşmeye yol açmadığını kanıtlamaktadır. Bu gibi bilgilere kesinlikle itibar etmemenizi ve B12 vitamini eksikliğinde uzman doktorunuza danışmadan takviye gıda veya vitamin hapı kullanmamanızı öneririz.

B12 vitamini eksikliği neden olur? B12 eksikliği belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

Kobalamin adıyla da bilinen B12 vitamini hem çocukların hem de yetişkinlerin periyodik aralıklarla almaları gereken bir vitamindir. Birçok farklı besinde farklı oranlarda B12 vitamini bulunmaktadır. Eksik alındığı takdirde birçok sağlık sorunu ve hastalık ortaya çıkabilir. Eksikliğinin belirtileri hem fiziksel hem de zihinsel olarak ortaya çıkar. Başta meyveler olmak üzere birçok gıda türünde yüksek oranda B12 vitamini bulunmaktadır.

B12 Vitamini Eksikliğinin Fiziksel Belirtileri

1- Halsizlik: Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı olanlar B12 vitamininden gün içerisinde harcayacağı enerjilerin çoğunu alırlar. Bu vitaminin eksik alınmasında ise yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkar. Özellikle sporla amatör ya da profesyonel olarak ilgilenen kişilerin B12 vitamini alımlarına dikkat etmesi gerekir

2- Üşüme: Tıpkı D vitamini eksikliğinde olduğu gibi kobalamin eksikliğinde de üşüme belirtileri yüksek düzeyde görülür. En sıcak yaz günlerinde dahi önüne geçilemeyen titreme nöbetleri görülebilir. Kış ve sonbahar aylarında ise yüzde renk solgunluğu ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

3- Kilo kaybı: Söz konusu kilo kayıpları ani ve sağlıksız bir şekilde olur. Kişilerin bağışıklık sistemleri eski fonksiyonlarını yerine getiremez. Yağ değil kas kitle endeksinde azaldığı olduğu için kemiklerde ve eklemlerde ağrı ortaya çıkabilir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Psikolojik Belirtileri

1- Depresyon: Fiziksel zafiyetin artması ile birlikte psikolojik tahribat da başlar. B12 vitamini eksikliği çeken kişiler çevresindeki olaylara ve kişilere karşı yabancılaşır. Ruh halini derinden etkileyen bu rahatsızlık sonucu kişiler asosyalleşmeye başlar.

2- Asabiyet: Asabiyet ve sinirlilik halleri B12 vitamini eksikliğinin en sık rastlanan psikojik belirtileri arasında gösteriliyor. En ufak bir aksaklık karşısında dahi bireyler aşırı öfke patlamaları ve tahammülsüz davranışlar sergileyebilir.

3- Kaygı: Özellikle Amerika ve İngiltere'nin önemli üniversite hastanelerinde B12 vitamini eksikliğine dair ciddi araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda bu önemli vitaminin yeteri kadar alınmamasının bireylerde kaygı etkilerini arttırdığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. İleri uçlu durumda anksiyete bozukluğu teşhisi bile konulabilir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Sık Rastlanan Diğer Belirtileri

Haberin Devamı

1- Ağız yaraları: B12 vitamini içeren besinlerin tamamı ağız yaralarını doğal yollardan geçiren minerallere sahiptir. Eksikliğinde ise ağız yaraları, aflar ve damak yaraları ortaya çıkabilir. Diş eti çekilmesi, hızlı diş çürümeleri de sık rastlanan diğer belirtiler arasında gösterilmektedir.

2- Eklemlerde uyuşma: Yorgunluk ve halsizlik ile birlikte eklem ve uzuvlarda uyuşma ortaya çıkabilir. Kısa süreli oturmalarda dahi dizlerde ve ayaklarda karıncalanma meydana gelebilir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri

1- Yetersiz Beslenme: Özellikle kahvaltı öğününü atlayan ya da geçiştiren kişilerde B12 vitamini eksikliği büyük oranda görülür. Bunun dışında daha çok fast-food ağırlıklı beslenen kişilerde de benzer belirtiler ortaya çıkabilir.

2- Vejetaryen Beslenme: Kırmızı ve beyaz et türlerinin tamamında eser miktarda B12 vitamini bulunuyor. Ancak vejetaryen beslenmede et yenmediği için bu gıdalardan alınacak olan vitamin değerleri eksik kalmaktadır. Bu da birçok farklı rahatsızlığın çeşitli belirtiler ile ortaya çıkmasına doğrudan neden olur. Vejetaryen ağırlıklı beslenen kişilerin etlerden alması gereken vitaminleri başka gıdalardan karşılaması gerekmektedir. Aynı şey vegan beslenen kişiler için de geçerlidir. Onlar süt ve yumurta gibi gıdaları tüketmediği için sağlık sorunları çok daha ileri boyutlarda ortaya çıkabilir.

3- Yaş faktörü: Elli yaş üstü kadın ve erkeklerde B12 vitamini eksikliği görülme riski diğer yaş gruplarına oranla daha fazladır. Dünya genelinde kadınlarda görülme ihtimali ise erkeklere oranla üç kat fazladır.

4- Diyet uygulamaları: Bazı diyet programlarında B12 vitamini içeren besinler listelere alınmaz. Bu da bu vitaminin eksikliğine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNİN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

B12 eksikliğinin en sık nedenlerinden birisi pernisiyöz anemi olarak bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta gastrit benzeri tablo nedeniyle midede intrensek faktör yapılamaz ve bu nedenle de Vit B12 emilemeyerek vücutta eksiklik oluşturur. Dolayısıyla ameliyatla midesi çıkartılanlarda da Vit B12 eksikliği beklenmekte ve bu nedenle de takviyesi ile kontrolü yapılmalıdır.

B12 vitamini özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır. Folik asit ile birleşince sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gerekli olup sinir iletilerinin kolaylaştırılmasını sağlamaktadır. B12 vitamini ile bağdaşarak karaciğere taşınır ve orada depolanır.

Anemi yapan tüm nedenler gibi B12 vitamin eksikliğinin zararları da insan vücudunda kademe kademe hissedilir. Başlangıç olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü ile bunamaya benzer tabloya yol açar, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenebilir. Bu belirtileri takip ederek, kas spazmı, migrene varan baş ağrıları, sabahları yataktan yorgun kalkma ve uyuşukluk olabilir.

Rahatsızlığın ilerlemesi durumlarında ise en rahatsız edici etkileri sinir sisteminde görülmektedir. B12 vitamin eksikliğinin en belirgin zararı sinirler üzerinde ciddi boyutlarda tahribata yol açarak kalıcı sinir sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ağır vitamin B12 eksikliği kronik sinir sistemi hastalıklarına zemin oluşturabilmekte ve bu hastalarda ayak ile ellerde uyuşmalar, şiddetli boyun ve sırt ağrıları  his durumlarında bozukluklarda görülmektedir. En ufak bir yorulmada ya da heyecanlanmada kalp ritim bozuklukları da çoğu hastaları olumsuz etkilemekte. Baş dönmeleri ve denge bozuklukları da hastayı oldukça rahatsız edebilir. Bu hastalar baş ağrısı ve kulakta çınlama yakınmalarıyla kapı kapı gezip çözüm arayan hastalardır.

Açıklanamayan parestezi, kol ve bacakta hissizlik, kognitif değişiklikler, dengesiz yürüme, ataksi, yaşlılarda açıklanamayan psikiyatrik bozukluklar, demans bulguları vb. gibi nörolojik belirti ve bulgular varsa vitamin B12 eksikliğinden şüphelenilir. Vit B12 eksikliğinde omuriliğin posterolateral kolonu tutularak alt ekstremitede vibrasyon ve pozisyon hissi kaybolabilir. Nörolojik ve psikiyatrik bulguların hematolojik bulgular gelişmeden önce de ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır.

Çocuklarda görülen astım, depresyon, şeker hastalığına bağlı nöropatilerde ve kısırlık gibi birçok hastalığın tedavi sürecinde B12 vitamini büyük ölçüde destekleyici bir unsur olarak görülmektedir. Ülkemizde süt çocukluğu döneminde en sık görülen vitamin B12 eksikliği nedeni, annenin gebelik dönemindeki vitamin B12 eksikliğidir. Bu nedenle de vitamin B12 eksikliği

tanısı konulan süt çocuklarının annesinde de B12 vitamini eksikliği aranmalıdır.

Vit B12 eksikliği saptanan hastalarda sebebe yönelik tüm tetkikler yapılırken klinik tablonun daha da ağırlaşmaması için destek tedavisine bir an önce başlamak gerekir. Unutmamak gerekir ki tanı konulup etken tespit edildiğinde tedavisi kolay. Tanı koyarken beslenme hikâyesinde; kırmızı et, süt, deniz ürünleri tüketimi ve vejetaryen beslenme olup olmadığı araştırılır. Ayrıca İleal rezeksiyon veya gastrektomi gibi cerrahi işlemler, malabsorpsiyon veya parazitoz gibi hastalıkların bulguları, korozif madde veya uzun süreli histamin 2 reseptör blokeri ve proton pompa inhibitörü tedavisi alımı sorgulanır ve beslenmesi kötü olan ve nöropsikiyatrik bulguları olan yaşlılar, uzun süredir vejetaryen beslenen kişiler (vejetaryenlik, bunun dışında metabolik hastalıklar nedeniyle proteinden kısıtlı diyet alan çocuklar: ör. fenilketonüri), gastrik veya

ince barsak cerrahisi geçiren hastalar, inflamatuvar barsak hastalıkları, uzun süredir histamin 2 reseptör blokeri ve mide problemleri nedeniyle uzun süre proton pompa inhibitörü tedavisi alan hastalar bir bulgusu olmasa da B12 vitamini eksikliği açısından araştırılır.

Neden araştırmak için yapılan tetkikler B12 vitamini tedavisinden etkilenmediği için hastanın tedavisine neden araştırması sonuçlandırılmadan başlanmalı. Ayrıca, nedenin belirlenmesi tedavi süresine karar verilebilmesi için önemlidir. Tedavi süresini hekim veya hasta isteğine göre belirleyemez. Diyetle yetersiz

alıma bağlıysa, eksiklik bulguları düzeldikten sonra yaşa uygun günlük B12 vitamini alımı sağlanmalı. Emilim bozukluğuna bağlı ise ve bu bozukluğun nedeni de tamamen tedavi edilebilirse (parazitoza bağlı bozukluklar gibi) bulgular düzeldikten sonra, yaşa uygun günlük B12 vitamini alımı sağlanmalıdır. Ancak, bu grupta altta yatan hastalığın tedavisi mümkün değilse veya hastada buna bağlı metabolizma bozukluğu varsa ömür boyu B12 vitamini kullanımı önerilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da vitamin B12 eksikliği olan olgularda tek başına folik asit verilmesi nörolojik bulguların ağırlaşmasına neden olabilir.

 

Tanıda gecikildiği zaman ciddi nörolojik rahatsızlıklar meydana gelerek oluşabilecek zararların tedavi sürecini zorlaştırdığı da bilinen bir gerçektir.

Vücuttaki B12 vitamini eksikliğinin 5 belirtisi

B12 vitamini eksikliği nasıl belirtiler verir? Kimler daha dikkatli olmalı? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, B12 eksikliği ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Yayınlanma:

Vücuttaki B12 vitamini eksikliğinin 5 belirtisi

Sinir sistemi ile beden sağlığının korunması açısından önemli bir yere sahip olan B12 vitamini, vücutta eksik olduğu ve önlem alınmadığında ciddi sağlık sorunları oluşabiliyor. Yorgunluk, unutkanlık ve depresyonun nedenleri arasında olan B12 vitaminin eksikliğinin dışarıdan destek tedavisinin sağlanması gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, B12 vitamini eksikliğinin neden olabileceği sağlık sorunları ve B 12 eksikliğinin tedavisi hakkında bilgi verdi.

KİMLERDE EKSİK OLABİLİR?

Enerji üretimi, vücutta DNA sentezi, kırmızı kan hücresi yapımı, sinir sistemi ve beyin fonksiyonları için son derece önemli olan B12 vitamini, sinir dokusunun sağlığı için de gerekli olan bir vitamindir. İçeriğinde protein olan hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan B12 vitamini, midede sindirim sırasında mide asidinin etkisiyle proteinden ayrıldıktan sonra bağırsaktan kan dolaşımına geçmektedir. Tavuk, kırmızı et, balık, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve yoğurt ile bazı sebze ve meyveler, suda çözünebilen özellikteki B12 vitamini bakımından zengindir.
Vejetaryen ve vegan beslenenlerde vücuttan eksiliyor

B12 eksikliğinin görüldüğü risk grupları şöyle sıralanabilir:
Vejetaryen ya da vegan tipi beslenme alışkanlığına sahip kişiler,
Chron ve çölyak hastası olanlar,
Alkol ve uyuşturucu bağımlıları,
Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar,
Gebelik sürecinde olan anne adayları,
İleri derece diyabet hastaları,
65 yaş üzerindeki kişiler

B12 DÜŞÜKLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ

1- Baş dönmesi ve kuvvet kaybı,
2- Çarpıntı ve nefes darlığı,
3- İştah kaybı, ishal veya şişkinliğin yanı sıra kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları,
4- Aft olarak bilinen ağız içindeki yaralar, dilde kızarıklık ve çok sık kanayan diş etleri,
5- İleri yaşta adresleri ve bazı basit olguları hatırlayamama, zihinsel yorgunluk, kaygı bozukluğu gibi belirtilerin nedeni B12 eksikliği olabilmektedir.

TEDAVİSİ NASIL?

B12'nin vücutta eksik olduğu kan sayımıyla belirlenmektedir. İleri yaşta ortaya çıkma riski yüksek olduğu için 50 yaşından sonra düzenli kan testleri ile B12 seviyeleri takip edilmelidir.

B12 vitamini, diğer B vitaminlerinin aksine vücutta üretilememekte ve dışardan takviye olarak alınabilmektedir. B12 vitamininin damar yoluyla vücuda verilmesi, ağızdan alınan tabletlere göre daha etkilidir. Bazı durumlarda, dışarıdan B12 vitamini destek tedavilerinin yan etkileri de ortaya çıkabilir. Enjeksiyon bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık, ishal, vücutta şişme hissi ve ağrı hafif yan etkilerdir. Düzensiz kalp atımı, ayaklarda şişme ve kas krampları ise enjeksiyonun ağır yan etkileri arasında yer alır ve vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirir. Vücutta fazla olan ve kullanılmayan B12 vitamini idrarla atılabilmektedir.

İHA

AğrıanneBalıkbeyindiyabetDNAgebelikkabızlıknefes darlığıpeynirSağlıksütuyuşturucuyoğurtyumurta

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası