idrarda soğan kokusu / Çiş Neden Kötü Kokar? İdrarınızın Kötü Kokmasının 10 Nedeni

Idrarda Soğan Kokusu

idrarda soğan kokusu

İdrar Neden Kokar? İdrarın Kötü, Ağır veya Yoğun Kokmasının Sebepleri

Çemen, kahve, sarımsak veya fazla baharatlı gıdalar, ter ve idrar gibi vücuttan atılan sıvıların ağır kokmasına neden olabilir ancak bu konudaki tek suçlu yiyecekler ve içecekler değil! Yoğun kokulu idrarın yaygın nedeni, yeterince su içmemektir. Ek olarak, bazı ilaçlar, vitamin takviyeleri, idrar yolu enfeksiyonu, diyabet, böbrek veya karaciğer sorunları idrarın kötü kokmasına neden olan diğer etkenlerdir.

İdrarınızın rahatsız edici düzeyde kötü koktuğunu fark ettiyseniz bu durumun nedenini merak ediyor olabilirsiniz. Aslında, kötü kokulu idrarın en yaygın nedeni yeterince su içmemektir. Bu olduğunda, idrarınız atık ürünlere kıyasla daha az su içerir ve kötü bir koku yayar. Öte yandan, idrarın yoğun kokmasına neden olan bir dizi başka faktör var. Bunlardan bazıları endişe etmeye gerek olmayan basit nedenlerken, bazıları daha ciddi rahatsızlıkların işaretçisi olabilir. Öyleyse, kötü kokulu idrarın nedenlerini sıralayarak bu konu hakkında yapılabileceklere göz atalım&#;

İdrar Kokusu Neden Olur?

Kadın, erkek veya çocuk ayrımı gözetmeksizin hemen herkesin idrarı normal şartlarda hafif bir amonyak kokusuna ve açık sarı veya berrak renge sahiptir. Bununla birlikte, sabah ilk kez tuvalete gittiğinizde idrarınızın daha konsantre olması ve biraz daha yoğun kokması normaldir. Öte yandan, gün boyu her tuvalete gittiğinizde idrarınızın rahatsız edici boyutta kötü koktuğunu fark ediyorsanız, aşağıdaki birkaç etken bu durumun asıl kaynağı olabilir.

Az su içmek: Kötü kokulu idrarın en yaygın nedeni yeterince su içmemektir. Yeterince su içmediğinizde, idrarınız amonyak ve diğer atık ürünlere nazaran daha az miktarda su içerir. Sonuç olarak, konsantre kıvamda olan idrar daha ağır kokuya sahip olacaktır.

İdrarınızdaki kötü kokunun az su tüketimiyle ilgili olup olmadığını anlamanın en basit yolu idrar rengini kontrol etmektir. Fazla su içen ve sık tuvalete giden biriyseniz, idrarınızın rengi büyük ihtimalle berrak olacaktır. Normal seviyelerde su tüketen biriyseniz, saman sarısı veya açık sarı renkte idrarınızın olması muhtemeldir. Her iki durumda normaldir ancak idrarınız koyu altın sarısı renkteyse, bu ipucu gerektiği kadar su içmediğinizin işareti olabilir. Su içmek için susamayı beklemeyin ve yetişkin bir insanın günlük en az 8 bardak su içmesi gerektiğini unutmayın.

Yiyecek ve içecekler: Bazı yiyecek ve içecekler idrarınızın ağır kokmasına neden olabilir. Bununla birlikte, besin nedeniyle oluşan kötü idrar kokusu en çok birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir ve herhangi bir sorun teşkil etmez.

Kahve, çemen, pastırma ve baharatlı yiyecekler idrarınızın kötü kokmasına yol açabilir. Ayrıca, kuşkonmaz, sarımsak, soğan, yapraklı sebzeler ve yumurta gibi besinler de idrardaki kötü kokunun kaynağı olabilir. Ancak, bunlar sağlığınız için iyidir ve idrar kokması sebebiyle tüketiminden kaçınmanıza gerek yoktur.

Bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri: Vitamin takviyeleri vücudun gerçekten ihtiyaç duyduğundan biraz daha fazla olma eğilimindedir ve çoğu zaman bunun bir kısmını idrarla atılır. Bu nedenle, vitamin takviyesi (özellikle B grubu vitaminleri) alan biriyseniz idrarınızın kokusundaki değişiklik nedeniyle paniğe kapılmayın.

Vitamin takviyeleri dışında bazı ilaçlar da idrarda kokuya neden olabilir. Bunlardan bazıları, antibiyotikler, diyabet ilaçları ve kemoterapi ilaçlarıdır. Doktor reçetelemesi veya tavsiyesiyle kullandığınız herhangi bir ilacı, idrarda koku yaptığı gerekçesiyle kullanmayı bırakmayın veya dozajını azaltmayın.

İdrarın kötü kokmasına neden olabilecek rahatsızlıklar: İdrarın kötü kokmasının asıl nedeni bazen altta yatan hastalıklardır. İdrar yolu enfeksiyonu, vajinal mantar enfeksiyonu, karaciğer hasarı, böbrekte taş oluşması, şeker hastalığı ve organ yetmezliği ağır kokulu idrarın daha ciddi nedenleridir. Bununla birlikte, herhangi bir hastalık nedeniyle idrarınız kötü kokuyorsa, muzdarip olduğunuz rahatsızlığa bağlı olarak (idrar yaparken yanma, akıntı, yorgunluk, genital kaşıntı, sık tuvalete çıkma isteği ve hatta yüksek tansiyon gibi) bir dizi başka belirti de gözlemlemeniz muhtemeldir.

İdrarınızdaki kötü kokunun nedeni herhangi bir tıbbi durumdan kaynaklanıyorsa, sağlık kuruluşuna giderek uygun tedaviyi almanız gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar genellikle antibiyotik kullanımıyla tedavi edilirken ciddi sağlık sorunlarının tedavisi daha uzun süreli olabilir.

İdrar Kokusunu Azaltmak İçin Ne Yapabilirim?

İdrarınızdaki koku rahatsız edici boyuttaysa, sorunu gidermek için çözüm arıyor olabilirsiniz. Yapmanız gereken şeyler, kokuya neden olan etkenlere göre değişkenlik gösterir. Örneğin, az su içtiğinizi düşünüyorsanız su tüketiminizi artırın. Çemen, pastırma ve kahve gibi yiyecek ya da içecekler nedeniyle idrarınızın koktuğundan şüpheleniyorsanız bunların tüketimini sınırlandırın. Tuvalete ihtiyacınız olduğunda ertelemeyin. Bilinen herhangi bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktora giderek tedavi olun.

İdrarın ağır kokması genellikle kısa vadede kendiliğinden geçer ve bol su içmek çoğu zaman anahtardır. Denediğiniz tüm çözüm yollarına rağmen idrarınızdaki kötü koku geçmiyorsa, bir sağlık kuruluşuna gitmeniz iyi bir fikirdir. Doktorunuz gerekli tahlil ve testleri istedikten sonra durumunuz hakkında sizi bilgilendirecek ve gerekli görüyorsa tedavi aşamasına geçecektir.

İdrar Kokusuna Ne İyi Gelir?İdrarım Neden Kokuyor?Kötü Kokulu İdrar Nedenleri

İdrardan gelen kokular hastalık belirtisi olabilir mi?

Vücuttan atılan idrardan gelen İdrar Kokusu en az idrar rengi kadar hastalıklar için belirleyicidir. İdrar Kokusu normal kokudan keskin kokuya kadar değişmektedir. İdrar kokusu böbrekler tarafından atılan çeşitli kimyasal maddelerin hacmi ve yoğunluğu ile ilgilidir. Normalde, seyreltilmiş idrarda keskin kokulara sebep olacak şeyler ihtiva etmez. Eğer idrar son derece yoğun olursa, idrar kokusu güçlü bir amonyak kokusu gibi duyulabilir.

İdrarda tatlı bir kokunun olması, diyabet hastalıklarının habercisi olabilir. Vücudun glikozu tam olarak işleyememesi sebebiyle bu tatlı koku meydana gelebilir. Benzeri bir durumda vücutta olan enfeksiyonlarda, bununla savaşmak için beyaz kan hücrelerinde artış olması idrarda kötü bir kokuya neden olabilir. Bundan dolayı idrarda oluşan farklı özellikli kokularda mutlaka doktora gidilmelidir.

Alınan yiyecek ve ilaçların tüketimi sonucu İdrar Kokusu değişikliğinin nedeni olabilir. Anormal İdrar Kokusu ciddi idrar hastalıklarının işaretçisi olabilmektedir.

İdrar Kokusunun Nedenleri nelerdir?

İdrarda  normal olarak kokusuz ve içinde mikrop yoktur. Bu yüzden normalde Kokusuz olmalıdır. İdrarda koku bulunduğunda, bunun bir sorunun işareti olduğu düşünülmelidir. Gıdalar, ilaçlar, vitaminler, enfeksiyonlar kokunun sebebi olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu olması durumunda, idrarda ağır bir koku meydana gelebilir. İdrarın berrak görünümünü kaybederek, bulanık bir hal alması enflamasyon yani iltihaplanma oluşumunu, idrara kan ya da protein girişini anlatır. İdrarda olan protein kişilerde böbrek yetmezliği olduğununda işareti olabilir. İdrarda bulanıklık böbreklerde kum, taş, iltihap gibi durumları gösterir. Bu hastalıkların ayırt edilmesi önemlidir. İdrarda yer alan bulgulara göre, hastalıklar belirlenebilir.

İdrar Kokusu için anormal sebepler şunlardır;

  • Akut karaciğer yetmezliği
  • Dehidrasyon (vücudun susuz kalması)
  • Mesane enfeksiyonları
  • Böbrek enfeksiyonları
  • Kuşkonmaz tüketildiğinde, sülfür parçalanması nedeniyle idrarda koku oluşur.
  • Hiperaktif mesane, mesane kasının istemsiz olarak kasılması.
  • Sistit yani mesane iltihabı
  • Alınan fazla Vitamin B-6 takviyeleri
  • İyi huylu prostat büyümesi, büyüyen prostatın idrar yolunu sıkıştırması ve idrar akışını engellemesi.
  • Felç, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar.
  • Diyabetik ketoasidoz (ketonlar adı verilen kan asitlerinin yüksek düzeyde olması)
  • “Akçaağaç şuruplu idrar hastalığı” (bazı amino asitleri parçalamada zorluğa neden olan genetik hastalık)
  • Metabolik bozuk (vücudunuzun yediğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştürmesinde oluşan sorun)
  • Rektovajinal fistül (rektum ve vajina arasındaki anormal bağlantı)
  • Tip 2 diyabet (Kontrolsüz şeker hastalığı)
  • İdrar yolu enfeksiyonu(İYE)

İdrar Kokusu Tedavisi

İdrar kokusundaki keskinlik çoğunlukla geçici olmakta ve ciddi hastalık olduğu anlamına gelmemektedir. Ama bazen alışılmadık bir idrar kokusu altta yatan tıbbi bir durum ile ilişkili olabilir. Eğer İdrar Kokusu konusunda endişeleriniz varsa, bir üroloji doktoruna görünün.

İdrar yollarında enfeksiyona neden olan mikrobun belirlenmesini sağlamak için yapılan idrar testi, İdrar kültürü için idrar kadında ve erkekte farklı yollarla alınır. Doktora gidilmeden önce idrar testi için açlık ve tokluk bilgisi alınarak gidilmelidir.

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Yavuz Furuncuoğlu
  • funduszeue.info Korhan Taviloğlu  Genel Cerrahi Uzmanı
  • Dr. Murat Kınıkoğlu
  • Sağlık Bakanlığı  Türkiye Halk sağlığı Kurumu
  • Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Bilgi Dokümanları

ETİKETLER:böbrek hastalıkları, diyabet belirtisi, İdrar Kokusu, İdrar Kokusu Tedavisi, İdrar Kokusunun Nedenleri, iltihaplanma

İdrar neden fare gibi kokar? Hoş olmayan ve keskin idrar kokusu - tehlikeli mi?

Normalde, idrar yaparken, bir kişi güçlü bir idrar aroması hissetmez. Genellikle zayıf bir şekilde ifade edilir. Bununla birlikte, sağlık sorunları varsa, idrar güçlü bir koku alabilir. Sorunları zamanında fark etmek, eşlik eden semptomları dikkate almak ve bir uzmana danışmak önemlidir.

Ve şimdi bunun üzerinde daha ayrıntılı olarak duralım.

Normal kabul edilen nedir?

Sağlıklı bir kadının idrarında hafif bir amonyak kokusu vardır. İdrarın oksijenle teması sırasında büyük ölçüde artar. Bu nedenle kapalı kaplarda bile bir süre bekledikten sonra idrar çok daha güçlü kokar. Bununla birlikte, idrara çıkma işlemi sırasında doğrudan keskin bir koku oluşursa, bu patolojik değişiklikleri gösterebilir. Patolojik değişikliklerin bir sonucu olarak hoş olmayan koku ortaya çıkarsa, olanların nedenlerini bulmak ve tedaviye başlamak gerekir.

Fizyolojik nedenler

İdrar karmaşık bir kimyasal bileşime sahiptir. Doğrudan bir kadının beslenmesine bağlıdır. Kullanılan sıvılara özellikle dikkat edilmelidir. Doktorlar bu fenomenin tüm fizyolojik nedenlerini 3 gruba ayırır. Keskin, hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkması şunlara yol açabilir:

  1. Çok sayıda turşunun kullanımı, tuzlu, tütsülenmiş, baharatlı. Belirli bir kokuya sahip ürünler benzer bir etkiye sahiptir. Özellikle, liste soğan ve sarımsak içerir. Sadece ağızdan değil, idrara çıkma sırasında da hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkmasına neden olurlar.
  2. İlaç veya vitamin almak. İlaçlar idrara parlak bir renk verebilir. Genellikle sararır veya yeşilimsi bir renk alır. B grubu vitaminleri söz konusu olduğunda bu fenomen algılanamaz. Başka bir sapma yoksa ve kadının testleri normalse, ilaç kesildikten hemen sonra spesifik renk ve koku kaybolacaktır.
  3. Dehidrasyon. Bir kişi normal yaşam için yetersiz miktarda su tüketirse, idrarın yoğunluğu artar. Bu durumda renk ve kokuda değişiklik meydana gelir. Çoğu zaman, sabahları normdan bir sapma görülür. Dehidrasyon, sıcakta veya alkol kötüye kullanımında uzun süre kaldıktan sonra aşırı gece terlemesi sonucu ortaya çıkabilir. Renk ayrıca patolojik değişikliklere uğrar. İdrar karanlık ve bulutlu hale gelir. Dehidrasyonun fizyolojik faktörler listesine ancak ciddi hastalıklarla ilişkili değilse dahil edildiği akılda tutulmalıdır. Dehidrasyona alt karın bölgesinde ağrı, genitoüriner sistem organlarında yanma hissi ve diğer endişe verici semptomlar eşlik ediyorsa, bu hastalığın gelişimini gösterebilir.
  4. Uzun süreli açlık da idrar kokusunu etkileyebilir. Hamile kadınlarda da değişir. Bu hormonal dengesizliğin bir sonucu olarak olur. Adet sırasında, kokuda belirli bir değişiklik gözlenir. Sabahları atılan idrarın ilk kısmı en çok kokar.

patolojik nedenler

Bir kadın kendi içinde hoş olmayan bir idrar kokusu fark ederse, eşlik eden semptomlara dikkat etmek gerekir. Bir sorunu tetikleyebilecek bir patolojiyi rapor edebilir. Çoğu zaman, hoş olmayan bir koku aşağıdaki hastalıkların sonucudur:

  1. Karaciğer hastalıkları. Patoloji, idrarda bilirubin seviyesinde bir artışa yol açar. Bu da kokunun değişmesine neden olur.
  2. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Bunun nedeni genitoüriner sistem organlarının birbirine yakın olmasıdır. Hoş olmayan bir koku ile karşı karşıya kalan bir jinekoloğu ziyaret etmeye değer. Bir kadına klamidya teşhisi konulabilir. Enfeksiyon başlangıcından 2 hafta sonra idrar kokusunda değişikliğe yol açar. Bu fenomenin bir başka nedeni de mikoplazmozdur. Üreme sistemi ve böbreklerde iltihaplanmaya neden olabilir.
  3. . Bu hastalığa sahip hastaların idrar kokusu aseton veya ekşi elmaları andırır. Belirtiler göz ardı edilemez. Ortaya çıkan komplikasyonlar diyabetik komaya neden olabilir.
  4. Rektumda süpüratif veya kangrenli süreçler meydana gelir.
  5. Ciddi bir metabolik bozukluk var. Uzmanlar, bu hastalık grubuna, idrarın küf kokusu olan akçaağaç şurubu gibi koktuğu ve çürük balık kokusuna yol açan trimetilaminüri gibi bir patolojiyi içerir.
  6. Üriner sistemin patolojisi. İdrar kokusundaki değişikliğin, ilk semptom ortaya çıkmadan çok önce ortaya çıkmaya başlaması dikkat çekicidir. İdrar, üretrit veya keskin bir koku alabilir. İlk patoloji, üretranın inflamatuar bir lezyonudur. İkincisinde, iltihap mesanede lokalizedir. Belirti aynı zamanda ne zaman ortaya çıkar. Bu durumda böbreklerin tübüler sistemi zarar görür. Daha az yaygın olarak, güçlü bir idrar kokusuna renal pelvisin etkilendiği bir hastalık eşlik eder.

Bu ayrıntılı bir liste değil. Trichomoniasis benzer semptomlara sahiptir. Ve bu sırada serviks ve vajina iltihabı var.

Vajinadan koku ve akıntı

Üretra ve vajinanın çok yakın olması nedeniyle, kadınlar tam olarak neyin koktuğunu belirleyemezler - idrar veya akıntı. Amonyak kokulu lökore ortaya çıkarsa, bu genital organların yetersiz hijyenini, inkontinans gelişimini veya. Bu durumda, kadın duş aldıktan bir süre sonra bile iç çamaşırı idrar gibi kokmaya devam eder.

Sorundan kurtulmak için kök nedenini ortadan kaldırmanız gerekir. Koku daha sonra kendi kendine gidecek. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlar vardır. Bu nedenle, hamilelik sırasında genellikle geçici inkontinans meydana gelir. Bu durumda uzmanlar, dış rahatsızlığı ortadan kaldırmak için özel ürolojik pedlerin kullanılmasını önerir.

Cinsel yolla bulaşan birçok enfeksiyonun herhangi bir semptomu yoktur. Onları ancak hoş olmayan bir idrar kokusu ve vajinal akıntı oluşması nedeniyle kadın bir uzmana döndükten sonra tespit etmek mümkündür.

ilişkili semptomlar

Bir kadın keskin, hoş olmayan bir idrar kokusuyla karşı karşıya kalırsa, eşlik eden semptomlara dikkat etmek gerekir. Hoş olmayan bir kokuya ek olarak, bir uzmanı hemen ziyaret etmek gerekir:

  • idrarda kan pıhtıları, irin veya beyaz pulların görünümü;
  • bir kadın sürekli mesanesinin dolu olduğunu hisseder;
  • dehidrasyon belirtileri gözlenir;
  • idrar renk değiştirdi veya bulanıklaştı;
  • idrara çıkma sayısı daha sık hale geldi, ancak atılan sıvının toplam hacmi önemsiz;
  • vajinal akıntının doğası değişti ve keskin bir koku ortaya çıktı.

Genitoüriner sistem organlarının bulunduğu bölgedeki hoş olmayan duyumlar da uyarılmalıdır. Özellikle bel bölgesi, kasık ve alt karın bölgesinde ağrı görünümüne dikkat etmelisiniz.

Kiminle iletişime geçilecek?

Vakaların% 90'ında, idrarın kokusundaki ve rengindeki değişiklikler, patolojinin gelişiminin başlangıcına işaret eder. Bu nedenle, zamanında bir uzmana başvurmak önemlidir. Her şeyden önce, bir terapisti ziyaret etmeniz gerekir. Genel bir sınav yapacak. Buna kan ve idrar testi dahildir. Ayrıca, genel bir anket yapılacaktır. Hastanın sözlerine dayanarak, uzman kadının durumunun genel bir resmini çizecek ve bu fenomenin olası nedenleri hakkında bir varsayımda bulunacaktır. Daha sonra terapist, diğer uzmanlara muayene için bir sevk verecektir. Şunlara atıfta bulunabilir:

  • gastroenterolog;
  • endokrinolog;
  • kardiyolog.

Bir kadın mutlaka bir jinekoloğa gönderilir. Genitoüriner sistemle ilgili sorunları dışlamak için harekete geçilmelidir. Bunlar ağız kokusunun en yaygın nedenleridir. Hasta kız ise yaş ve üzeri ise muayene de yapılır. Eylem, genital organlara mekanik travmayı, gelişimlerinin malformasyonlarının varlığını ve genitoüriner enfeksiyonları dışlamak için yapılmalıdır. Doktorlar, kızlarda hoş olmayan idrar kokusunun, yanlış iç çamaşırı seçiminin yanı sıra kişisel hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanabileceğini söylüyor. İstatistikler, bazı ebeveynlerin çocuklarına temel normları öğretme ihtiyacını ihmal ettiğini göstermektedir. Bu inflamatuar hastalıklara neden olur. Birçoğuna güçlü bir idrar kokusu eşlik eder.

Teşhis yöntemleri

Tedaviyi reçete etmek için, doktor keskin idrar kokusunun nedenlerini doğru bir şekilde belirlemelidir. Bunun için teşhis çalışmaları reçete edilir. doktor reçete edebilir

  • Nechiporenko'ya göre idrar tahlili;
  • glikoz analizi;
  • jinekolojik ve ürolojik muayeneler için sevk;
  • Pelvik organların ve üriner sistemin ultrasonu;
  • üretra ve serviksten smear.

Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler yeterli değilse, doktor ek teşhis yöntemlerinin yardımına başvurabilir. Özellikle, jinekolog PCR için teşhis gönderecektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları dışlamak gerekir. Ayrıca üretra ve vajinadan akıntı bakposev yapılabilir.

Ürolog idrar kültürü, MRI veya BT reçete eder. Uzmanın hastalığın tümör doğasından şüphesi varsa, en son çalışmalar yapılır.

Endoskopik bağırsak muayenesi veya kolonoskopi için bir skatolog veya cerrah sevk edilir. Onkolog, iddia edilen oluşumdan bağımsız olarak, ultrason veya MRI'da bir neoplazm tespit edildiğinde biyopsi için yönlendirir.

Hastalığın tedavisi

Tedavi doğrudan tanıya bağlıdır. Üreme organlarının veya idrar sisteminin bakteriyel enfeksiyonları tespit edilirse, antibiyotikler reçete edilir. Geniş spektrumlu ilaçlar veya dar hedefli olabilirler. Son ilaçlar, deşarjın bakteri kültürünün sonuçlarına göre kesinlikle reçete edilir. Aşağıdaki antibiyotikler sıklıkla kullanılır:

  • Acıpol veya.

    Böbreklerdeki veya mesanedeki bir neoplazmın yanı sıra paraproktit ciddi tedavi gerektirir. Ameliyat yapılabilir. Bir karsinom tespit edilirse, operasyona ek olarak kemoterapi ve radyo ışıması yapılır.

    Herhangi bir hastalık tespit edilmemişse, ağız kokusuna karşı mücadele, olağan yaşam biçimini gözden geçirmek olabilir. Doğru beslenmeyi gözlemlemek ve kişisel hijyeni dikkatlice izlemek gerekir. Yağlı ve tatlı yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması önerilir. Aynı zamanda taze sebze ve meyve tüketimi de artırılmalıdır. Baharatlar ve baharatlar atılmalıdır. Yasak altında, tatlandırıcılar ve boyalar içeren lezzet arttırıcılar düşer. Günde en az 2 litre saf su içilmesi tavsiye edilir.

Bir zamanlar birinin "biraz" gittiği evin köşesinden (veya girişinden) çıkan hoş olmayan bir kokudan bahsetmiyoruz. Numara. Bu bağlamda, her şey yolunda. Temiz havada olmak (bundan önce, doğrudan insan vücudundan ayrıldıktan sonra), idrar özelliklerinde değişmeye başlar, ardından hoş olmayan bir şey yayar.
İçerik:

Sapma

Sizden çıkan sıvının doğrudan sürecin kendisinde kötü bir kokuya sahip olması tamamen farklı bir konudur. Bu makale sadece bu durumla ilgilidir. Sapmayı tespit etmek için ( neden güçlü kokuyor), önce sağlıklı bir insanda normal idrara çıkma sürecini ele alıyoruz.

Bu nasıl olur?

İdrar yapma süreci böbreklerin, mesanenin, üretranın çalışmasını etkiler. Sıvı vücut için gereksiz olduğu ortaya çıktığında (böbrek kanallarından geçtikten sonra), çıkışa gönderilir.

İnsan vücudundan ayrılmadan hemen önce idrar bir süre mesanede tutulur. Yapısı gereği kas dokusundan oluşan ve yaklaşık mililitre sıvı alabilen bir torbadır. Dolum hızına yaklaştıkça yıkım gerektiriyor. Ayrıca, kurs özel bir geçitten (üretra) geçer ve ortaya çıkar.

Sağlıklı bir insanın idrarı kokusuzdur. Rengi açık sarı veya şeffaf beyazdır. Bu standarttan herhangi bir sapma varsa, o zaman kendinizinkini ciddi olarak düşünmenin zamanı geldi.

Kötü koku

Yani idrar kötü bir koku yayar, rengi koyudur. Alarmı çalmaya değer mi? Cevap hemen değil. Öncelikle son gün ne tükettiğinizi hatırlamanız gerekir. Çünkü yenen yiyeceklerden dolayı hoş olmayan bir koku da ortaya çıkabilir. İçinizdeki sıvıya bu özellikleri verebilecek birkaç tane var. Örneğin, sarımsak veya yaban turpu tüketmişseniz. Bu ürünlerin idrara hoş olmayan bir koku vermesi yaygındır.


Birçok deniz ürünü de hoş olmayan bir kokuya neden olabilir. Özellikle midye yemek söz konusu olduğunda. Kuşkonmaz aynı özelliklere sahiptir.

Birçok bilim adamı bunun neden olabileceğini tartışıyor. Bazıları kuşkonmazın vücut üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu iddia ediyor. Diğerleri aksini kanıtlıyor - bu ürün için bir temizleyici görevi görür. Ve hoş olmayan koku, su ile birlikte çıkan toksinler tarafından yayılıyor. Her durumda, bu ürünün kullanımını inkar etmeyecekseniz, ancak tuvaletteki keskin kokudan utanıyorsanız, kuşkonmaz pişirirken deniz tuzu eklemek yeterlidir.

Ayrıca, ayrı bir ilaç grubu ve bitkisel kaynatma kullanımının kötülüğün ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu unutmamak gerekir. Bu özellikle antibiyotikler için geçerlidir. Kullanımları hem hoş olmayan bir kokuya hem de koyu bir idrar rengine neden olur. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Bu ilaç grubunu alma sürecini tamamladıktan sonra sıvının kokusu ve rengi normalleşir.

Nedenler

Bu nedenle, idrarın rengini ve kokusunu etkileyen her türlü faktörü listeledik. Dün gece veya bu sabah/öğleden sonra her birini denedikten sonra hiçbirinin uymadığı sonucuna vardık. Bu nedenle, neden sağlık durumunda aranmalıdır. İdrara çıkma sürecine birkaç organın dahil olduğunu unutmayın. Bunlardan birinin düzgün çalışmadığı sonucu çıkar. Ve bu onun için ciddi bir tehlike oluşturabilir.

Aşağıda ele alacağımız hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasının bazı nedenleri vardır.

Sistit

Bu mesaneyi etkileyen bir hastalıktır. Bulaşıcı bir kökene sahiptir. Ancak enfeksiyonların varlığı ile ilişkili olmayabilir. Bu hastalıkta idrar kokusu keskin ve amonyaktır. Bulaşıcı olmayan hakkında konuşuyorsak, koku kimyasal olanı andırır ve bu rahatsızlık bazı ilaçlar alınarak elde edildi. Ek olarak, sistit ile hem mesanede hem de idrara çıkma sırasında ağrı görülür.

zührevi hastalıklar

Bir grup cinsel yolla bulaşan hastalık vardır, ancak ortak bir semptomu vardır (neredeyse hepsi). İdrar balık gibi kokar. Bu fark edilirse, acilen uygulamaya gitmeniz gerekir.

üretrit

Bu hastalık idrarın hem rengini hem de kokusunu etkileyebilir. Aynı zamanda bileşiminde kırmızı cisimler (kan) görülür. İdrara şiddetli ağrı eşlik eder.

böbrek iltihabı

Bu aynı zamanda idrarın bileşimini değiştiren, rengini değiştiren hoş olmayan bir süreçtir. Böbrek yolunda bir enfeksiyon bulma hakkında konuşabiliriz. Ayrıca hastalık şiddetli ağrı ile ilerler. Bütün bunlar bir doktorla acil bir randevu gerektirir. Hatırlanması gereken en önemli şey, tedavi ne kadar erken başlarsa, böbreklerin çalışması o kadar hızlı normalleşir. Ayrıca, herhangi bir komplikasyon oluşumunu da kesecektir.

Diyabet

Hindistan'da bu rahatsızlığa "tatlı idrar hastalığı" denmesine şaşmamalı. Doğada “azar azar” giderseniz, diyabet hastasıysanız, bir süre sonra bu yerde bütün bir karınca kolonisinin olması nadir değildir. Bütün bunlar idrarda çok miktarda şeker bulunduğunu gösterir. Erken aşamalarda, sıvı hoş bir tatlı kokuya sahiptir. Bazıları elma aromasına benzediğini iddia ediyor. Hastalık ilerledikçe, idrar daha çok kimyasal gibi kokmaya başlar. Ciddi aşamalarda aseton kokusuna benzetilebilir.

Açlık

Günümüzde fazla kilolardan kurtulmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak oruçla ilişkili olanlardan kaçınmaya çalışın. Çünkü bu süreçte vücut ihtiyacı olan eser elementleri alamaz ve bu da bazı organlarda işlev bozukluğuna neden olur. Bu nedenle, örneğin, böbrekler asidoza eğilimli olabilir - hoş olmayan bir hastalık. Oruç sırasında idrar iğrenç bir amonyak kokusu yaymaya başlar.

Karaciğer yetmezliği

Bu hastalıkta idrar koyulaşır. Ve kokusu birayı andırıyor. Aynı şey akşamdan kalma durumunda da görülebilir.

kalıtsal

Kalıtsal olarak geçen birçok hastalık vardır. Çoğu, amino asitlerin metabolizması ile ilişkilidir. Örneğin, lösinoz. Bu hastalıkta idrar kokusu akçaağaç şurubuna benzer hale gelir. Bu arada, sıradan insanlarda lösinoza akçaağaç şurubu hastalığı denir.

Fenilketunori durumunda, idrar küf kokusuna benzer. Bu hastalık sinir sistemini etkiler. Lösinoz gibi, amino asit metabolizmasından kaynaklanır.

dehidrasyon

Bir kişi çok az su tüketirse, vücudunu sıvı dengesizliğine maruz bırakır. İdrar amonyak kokusu alır. Bunu önlemek için, her biri yaklaşık iki litre su içmek yeterlidir.

çocuk var

Bu sapmanın bir çocukta da bulunabileceğini unutmayın. Hiçbir sebep yokken, bebek güçlü bir şekilde idrar kokusu almaya başlar. Ne anlama geliyor?

Çoğu durumda, bebeklerde iğrenç idrar kokusunun nedenleri yetişkinlerde olduğu gibidir. Ancak, istisnalar vardır. Örneğin çocuğun vücudunda D vitamini eksikliği varsa, bu durumda avuç içleri sık sık terlemeye başlar, kilo alır. Yine de iyi yemek yemiyor. Ve ana göstergelerden biri, hoş olmayan idrar kokusudur.

Ayrıca, çocuğun soğuk algınlığına yatkın olabileceğini unutmayın. Bu durumda, idrarının kokusu da normdan sapar. Hastalık geçer geçmez sıvı normal bir koku alır.

Bebeklerden bahsediyorsak, burada “Annenin ne yediği, yani çocuk” faktörü çok önemlidir. Anne aniden diyetini değiştirmeye karar verir ve diğer ürünlere geçerse, çocuğun idrarı hoş olmayan kokuyorsa alarmı çalmamalısınız. Bu geçici bir olgudur ve vücut yeni beslenme bileşimine alışır alışmaz koku kaybolur.

Videoyu izlerken idrar hakkında bilgi edinebilirsiniz.


Her durumda, ister yetişkin ister çocuk olsun, böyle bir sapma ile doktora gitmek gereksiz olmayacaktır. Böylece gelecekte bütün bir hastalığa dönüşebilir. Hastalığı bebeklik döneminde söndürebilirseniz neden erteleyesiniz?

Sağlıklı bir kadının idrarı normalde çeşitli safsızlıklar içermemelidir. Hafif asidik reaksiyon ile şeffaf, steril, parlak saman sarısı renkte olmalıdır. Suda çözünen kimyasallar, normalde vücuttan üriner sistem yoluyla atılan idrarın bir parçasıdır.

Vücuttaki biyokimyasal süreçlerin yardımıyla amonyak oluşur, proteinler amino asitlere ayrışır, bu nedenle idrarın karakteristik bir kokusu vardır. Keskin ve güçlü idrar kokusu, bir kadının vücudundaki veya bazı yiyeceklerdeki patolojik değişiklikleri gösterir. Mesaneyi boşaltırken ağrı veya diğer uyarı semptomları yoksa panik yapmayın.

İdrar tahlili, insan vücudunun sağlığının önemli bir göstergesidir. Hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasına önem vermemek ciddi bir hatadır.

Ne olabilirdi?

Bir kadının idrarında güçlü hoş olmayan bir koku varsa, bu vücuttaki çeşitli bozuklukların bir işaretidir.

balık kokusu

Hijyenik bir banyodan sonra giderilemeyen balıksı idrar kokusu, karaciğerdeki bir arızanın göstergesidir.

Bu kokunun nedenleri:

  • Fenilalanin metabolizmasının kalıtsal bozukluğu.
  • Bağışıklık sisteminin tükenmesi.
  • İdrar testlerinde lökositoz.
  • Genitoüriner sistemde bulaşıcı süreç.
  • patojenik bozukluklar.
  • Mantar enfeksiyonu (pamukçuk)
  • Rastgele cinsel ilişkiler.
  • Vajina mikroflorasının ihlali
  • Kadın hastalıkları (jinekolojik).

aseton kokusu

Endokrin sistemindeki bozulmalar, idrarda aseton görünümünün ana nedenidir. Diabetes mellitusta meydana gelir kan şekerinin aşırı doygunluğu Bu maddenin hücreler tarafından yetersiz emilmesi nedeniyle. Enerji eksikliği var. Aşırı yüklenmiş bir karaciğer, fermente glikoz (aseton) içeren keton cisimleri üretmeye başlar.

Sonuçta aseton vücuttan idrarla atılır, bu da hoş olmayan kokunun nedenidir. Hamilelik sırasında ketonürinin ortaya çıkması, bir tıbbi kuruma başvurmak için ciddi bir göstergedir.

amonyak kokusu

Böbrekler doğal olarak amonyak da dahil olmak üzere toksik maddelerden kurtulur. Vücutta genitoüriner sistem enfeksiyonları gibi patolojik süreçlerin gelişimi vardır. Aynı zamanda idrarın kendine özgü bir amonyak kokusu vardır ve bileşiminde de değişiklikler meydana gelir.

Aşırı kontrolsüz vitamin tüketimi, demir ve kalsiyum bazlı müstahzarlar, vücudun normal biyolojik reaksiyonlarında, idrarda keskin bir amonyak kokusuna neden olan rahatsızlıklara eşlik eder. İdrar, mesanede uzun süre durgun kalması nedeniyle de güçlü bir koku yayabilir.

Yetersiz sıvı alımı kadın vücudunu olumsuz etkileyerek susuz kalmasına neden olur, bu nedenle idrar koyulaşır ve buna bağlı olarak içindeki amonyak miktarı artar.

Protein ürünlerinin aşırı tüketimi, karaciğer hastalıkları olan vücutta aşırı amonyak oluşumuna yol açar, bu nedenle mikroplar idrara girer. Bu durumda idrar, çürük yumurta kokusunu alır.

Cinsel ilişkiden sonra idrar bulanıklaşabilir ve hoş olmayan bir koku alabilir, ancak hijyen kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmak bu sorunu giderecektir.

İdrarda amonyak kokusunun ortaya çıkmasına neden olan bir dizi patoloji:

  1. Bağışıklık fonksiyonunun ihlalleri.
  2. Karaciğer patolojisi.
  3. Üriner sistemin inflamatuar süreçleri (piyelonefrit, sistit, üretrit)
  4. Tüketim.

Alışılmadık bir idrar kokusunun nedenleri

  • Hop hastalığı şerbetçiotu aromasına neden olabilir.
  • Amino asitlerin ve monosakkaritlerin emiliminin yanı sıra genitoüriner sistemin enflamatuar süreçlerinde bir ihlal olduğunda bir bira veya kokuşmuş koku oluşur.
  • Şeker hastaları tatlımsı veya ekşi bir idrar kokusuna sahiptir.
  • Enzimlerin işleyişinin ihlali, idrara olağandışı bir terli ayak kokusu verir.
  • İdrarda irin varlığında fetid dayanılmaz bir koku oluşur.
  • Helmint istilaları ile keskin bir koku ortaya çıkar.
  • Bağırsak içeriğinin kokusu, bağırsak çubuğunun varlığında olabilir.

Neden tehlikeli?

Her durumda, idrar kötü kokuyorsa, bu vücuttaki görünümün endişe verici bir işaretidir. patolojik süreç. Akılsızca tedavi edilirse, enfeksiyon hızla yayılır ve bu da geri dönüşü olmayan sonuçlara ve uzun süreli tedaviyi zorlaştırabilir.

Hoş olmayan kokuya ek olarak, mesanenin boşaltılması sırasında ağrı, idrarda kan, alt karında çekme ağrıları ve cinsel ilişki sırasında rahatsızlık vardır.

Semptomlardan en az birinin varlığında, vücuda zararlı patolojik bir süreci önlemek için acilen doktora başvurmak gerekir.

teşhis

Hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasının nedenini belirlemek için, doktor laboratuvar ve enstrümantal çalışmalar yazmalı ve teşhis amaçlı çeşitli manipülasyonlar yapmalıdır.

Teşhis önlemlerinin kompleksi aşağıdaki gibidir:

  • Günlük idrar hacminin analizi (Zimnitsky testi)
  • Bir kadının hayatının anamnezinin açıklanması, kalıtsal bir faktör.
  • Görsel inceleme.
  • Dikkatli tıbbi öykü alınması.
  • OAM, UAC, BAC.
  • İdrar kültürü.
  • Nicheporenko'ya göre idrar tahlili.
  • Periton boşluğunun organlarının röntgeni.
  • Pelvik organların ultrasonu.
  • Tomografi.

Teşhis önlemlerinin sonuçlarından sonra uzman en etkili tedaviyi seçecektir.

Ne yapmalı, ne ve nasıl tedavi edilmeli

Hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri nedeniyle, kadının kapsamlı bir muayenesinden sonra tedavi gerçekleştirilir.

İdrar patolojisi, idrar oluşum sürecini hızlandıran diüretik ilaçlarla tedavi edilir ve enfeksiyon da onunla birlikte giderilir.

Diabetes mellitus ve bozulmuş böbrek fonksiyonunun tedavisi, genellikle bir hastanede gerçekleştirilen uzun ve karmaşıktır.

Antibiyotikler ve antifungal ajanlar iltihabı azaltır, patojenik mikroflorayı yok eder.

Özel dikkat gösterilmesi gerekiyor Gıda. Tatlıların, keklerin, baharatların, baharatların, yapay katkı maddelerinin ve yağlı gıdaların emilimi en aza indirilmelidir. Meyve ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.

Kişisel hijyen son derece önemlidir. İdeal olarak, vajina giriş kapısı ile anüs arasındaki mesafe çok az olduğundan, her bağırsak hareketinden sonra yıkama yapılmalıdır. Bu tür su prosedürleri, enfeksiyonun üretraya girmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Daha fazla su, komposto, meyve içeceği (günde en az 2,5 litre) içmek önemlidir, bu sadece idrar konsantrasyonunu azaltmak ve hoş olmayan kokuları ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda tüm vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Bir kadında karakteristik olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasına neden olan birçok faktör vardır, bazıları ciddi bir patolojinin gelişmesine yol açar. Sadece bir doktor nedeni belirleyebilir ve doğru tedaviyi seçebilir. Bağımsız iyileşme girişimleri başarılı olmayacak ve hatta vücuda zarar verecektir.

Sağlıklı bir kişinin idrarı tamamen şeffaftır, saman sarısı bir renge sahiptir, herhangi bir yabancı madde içermez. Taze idrar kokusu yoktur, ancak bir süre sonra havada meydana gelen oksidatif süreçlerin bir sonucu olarak keskin bir amonyak kokusu vardır.

Eğer bir idrarın hoş olmayan bir kokusu var idrara çıktıktan hemen sonra, çoğu durumda bu, belirli bir hastalığı gösterir ve tıbbi yardım istemek için zorunlu bir nedendir.

Bazen bazı ilaçları alırken veya bazı yiyecekleri yerken keskin bir hoş olmayan koku gözlemlenir. Ancak bu durumda ilişkiyi takip edebilirsiniz ve hoş olmayan koku kalıcı olmayacaktır.

Hoş olmayan bir kokunun nedenleri

Aslında, kadınlarda doğal olmayan idrar kokusunun birçok nedeni vardır. En yaygın olanı düşünün.

Boşaltım organlarının iltihabi hastalıkları

Bu, idrarın kötü kokmasının en yaygın nedenidir.

Piyelonefrit, bulaşıcı nitelikteki böbreklerin içi boş sisteminin iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman, bu hastalığa Escherichia coli grubunun bakterileri neden olur. Kadınlar, boşaltım sistemi organlarının anatomik yapısı nedeniyle özellikle böyle bir enfeksiyona eğilimlidir. Özellikle sıklıkla piyelonefrit hamilelik sırasında gelişir.

Sistit - iltihaplanma, bağımsız olarak ortaya çıkabilir veya piyelonefrit ile birleştirilebilir. Sistit akut ve kronik olabilir. Adil cinsiyette, sistit çok sık görülür ve birden fazla alevlenme ile kronik olma eğilimindedir.

Üretrit, üretranın iltihaplanmasıdır. Bu nozolojik form erkekler için daha tipiktir, ancak kadınlarda da görülür. Kural olarak, üretrit, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (üreaplazmoz, bel soğukluğu, mikoplazmoz, klamidya, vb.) İle enfekte olduğunda ortaya çıkar.

Boşaltım organlarının enfeksiyonunun ana belirtileri:

  • bulanık idrar ve kötü koku(çoğunlukla keskin amonyak);
  • alt karın bölgesine yayılan bel bölgesinde ağrı;
  • küçük porsiyonlarda;
  • idrar yaparken ağrı ve ağrı;
  • normal idrar renginde değişiklik;
  • patolojik safsızlıklar (irin pıhtıları, mukus, kan, beyazımsı pullar, vb.).

cinsel enfeksiyonlar

Üreme ve boşaltım sistemlerinin organlarının anatomik yakınlığı nedeniyle, zührevi enfeksiyonlar sıklıkla ikincisinde hasar belirtileri gösterir.

İltihabın nedeni, kadının açıkça ilişkilendirdiği bir cinsel ilişki öyküsü ile gösterilebilir. sabahları kötü idrar kokusu ve gün boyunca diğer patolojik semptomların yanı sıra.

Ayrıca, kötü bir idrar kokusu vajinadaki disbakteriyoz ve mantar ve çürütücü mikrofloranın baskınlığı ile ilişkilendirilebilir. Örneğin, gardnerelosis ile idrar, balık veya garnitür kokusuna sahip olabilir.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliğinde var hoş olmayan bir koku ile koyu idrar. Renk koyu biraya benzer ve hastalıklı bir karaciğerin nötralize edemediği bir madde olan bilirubinin idrarla yutulmasından kaynaklanır.

Bunun ölüme yol açabilecek çok ciddi bir durum olduğunu anlamak önemlidir. Bu nedenle bu semptomun ortaya çıkması durumunda doğru teşhis ve tedavi için en kısa sürede doktora başvurulması gerekmektedir.

dehidrasyon

Çeşitli nesnel nedenlerle (ishal, kusma, diüretik kullanımı, şekersiz şeker, kan kaybı, yetersiz içme rejimi vb.) vücutta sıvı eksikliği ile idrar daha konsantre hale gelir ve taze bir porsiyonda bile amonyak kokusuna neden olur. .

Hatırlamak önemli! Ilıman bir iklimde yaşayan bir yetişkin için günlük optimal sıvı miktarı 1, litredir. Bir gün boyunca kullanmazsanız, hoş olmayan bir idrar kokusunun ortaya çıkmasına, ürolitiyazis gelişme riskinin artmasına ve cildin erken yaşlanmasına neden olan gizli dehidrasyon gelişebilir.

Diyabet

Diyabetli hastalar idrarda aseton (ekşi elma) kokusundan şikayet edebilirler. Bununla birlikte, diğer karakteristik belirtiler gözlenir: susuzluk, ağız kuruluğu, büyük porsiyonlarda idrara çıkma, kilo kaybı veya tersine obezite.

Diyabette aseton kokusunun ortaya çıkması, yüksek derecede hiperglisemi ve diyabetik koma gibi ciddi komplikasyonlar geliştirme riskinin yüksek olduğunu gösterir. Bu nedenle, böyle bir semptom tıbbi müdahale olmadan bırakılmamalıdır.

İdrarda aseton kokusu, özellikle kadın temsilciler için önemli olan bazı diyetlerin yanı sıra açlık durumunda da ortaya çıkar.

Metabolik hastalıklar

İdrar kokusunun tanıya izin verecek kadar spesifik hale geldiği birkaç kalıtsal metabolik hastalık vardır:

  • fenilketonüri - fare kokusu veya küfü;
  • lösinoz (kama şurubu hastalığı) - yanmış şeker veya akçaağaç şurubu kokusu;
  • trimetilaminüri - balık kokusu.

Diğer sebepler

Her zaman hoş olmayan bir koku hastalıklarla ilişkili değildir, bazen dış faktörlerin sonucudur. Örneğin, insan beslenmesinin özelliklerine bağlıdır. Özellikle sıklıkla alkol, kuşkonmaz, baharatlı ve tuzlu yiyecekler kötü kokuya neden olur. Böyle bir kokuya başka patolojik belirtiler eşlik etmez ve saat sonra kendi kendine kaybolur.

Antibiyotikler, B vitaminleri gibi bazı ilaçlar da idrarın kötü kokmasından sorumlu olabilir.

Kadınlarda hoş olmayan idrar kokusu: tedavi

hakkında soruyu cevaplamak için idrar kokusu nasıl giderilir, nedenini belirlemek gereklidir.

  1. Her şeyden önce, ciddi bir hastalığı dışlamak için bir uzmanı ziyaret edin. İkincisi durumunda, rahatsız edici semptomu ortadan kaldıracak özel bir tedavi verilecektir. Objektif bir sebep yoksa ve sağlığınızla ilgili her şey yolundaysa, kokudan kendiniz kurtulmayı deneyebilirsiniz.
  2. Çay yerine kullanılabilen kızılcık, yaban mersini ve knotweed'in tıbbi kaynaşmaları kendilerini kanıtlamıştır.
  3. Diyetinizi gözden geçirmeniz ve hoş olmayan bir semptomun suçlusu olabilecek tüm yiyecekleri menüden çıkarmanız gerekir.
  4. Optimal içme rejimine uymak gerekir.
  5. Kişisel hijyeni koruduğunuzdan emin olun.

İdrar kokusundaki bir değişiklik, vücuttan çeşitli iç organların çalışmasındaki belirli bozukluklar hakkında bir sinyaldir. Bazı durumlarda, buna özellikle dikkat etmemelisiniz, kendi kendine geçer. Ancak daha sıklıkla bu fenomen ciddi sorunları gösterir. Kadınlarda güçlü idrar kokusu, nedenlerini belirlemek bazen zor olan, bununla nasıl başa çıkılacağını gösterir?

idrar kokusu neden olur

Erkeklerde olduğu gibi, kadın vücudunda kokunun ortaya çıkmasına neden olan değişiklikler meydana gelebilir. Aşağıdaki faktörlerle ilişkilidirler:

  1. Gıda tüketimi. Bazı yiyeceklerin kaybolmayan güçlü bir aroması vardır. Bir kişi soğan, sarımsak, yaban turpu ile yemek yerse, sadece ağızdan hoş olmayan bir koku ortaya çıkmaz. Yiyeceklerin sindirimi sürecinden sonra idrar, tütsülenmiş veya kavrulmuş tohumlar gibi kokabilir, baharatlı bir aroma ortaya çıkar.
  2. İlaç almak. Bu, uzun süreli antibiyotik kullanımı olabilir - tablet şeklinde veya enjeksiyon şeklinde. Ayrıca vitamin kompleksleri, özellikle B grubu almak keskin bir kokuya neden olur. Bu ilaçların kullanımı durdurulduktan sonra sorun ortadan kalkar.
  3. Uygun hijyen eksikliği. Bazı kadınlar cinsel organlarına nasıl düzgün bakılacağını bilmiyor veya hijyene dikkat etmiyor. Yıkandıktan hemen sonra kötü aroma kaybolur, ancak zamanla tekrar ortaya çıkar. Özellikle yaşlılık dönemindeki kadınlar için genital organların hijyenini dikkatle izlemek gereklidir. Bazı yaşlı insanlar, kokunun menopozdan hemen sonra veya sırasında kendilerine geldiğini not eder.
  4. Vücudun dehidrasyonu. Bir sorunun görünümü yalnızca sabahları görülürse, nedeni artan konsantrasyon, idrar yoğunluğudur. Ayrıca, koku, bir kadın uzun süre, bazen bütün gece (bir çocukta yaygın bir sorun) dayandığında, tuvalete zamansız bir ziyaretle ilişkilendirilebilir.
  5. Alkol. Çok miktarda alkol içtikten sonra kesinlikle keskin bir idrar kokusu ortaya çıkacaktır.

Yukarıdaki faktörlerden hangisi kadının idrar kokusunu değiştirmesine neden olduysa, tedavisi için özel önlemlere gerek yoktur, sadece tüm hijyen kurallarına aktif olarak uyun. Nedeni ortadan kaldırmak önemlidir, o zaman sorun bir gün içinde iz kalmamalıdır. Bu olmazsa, inceleme için uzmanlarla iletişim kurmak için bir neden vardır.

Hoş olmayan bir kokunun nedenleri

Aromanın doğası, nedeni belirlemeye yardımcı olacaktır. Böyle bir sorunla hiç karşılaşmamış olanlar için, hoş olmayan bir kokuyu sınıflandırmak imkansız görünebilir. Aslında, birkaç olası seçenek var.

Yaygın bir neden, genellikle kandida tarafından kışkırtılan bir mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonu sonucu idrarın karakteristik kokusu ekşidir. Diğer belirtiler şunlardır:

  • sürekli kaşıntı, labia bölgesinde yanma, vajina;
  • idrar yaparken karıncalanma, rahatsızlık;
  • idrar rengi doymuş, sarı, bulutlu hale gelir;
  • akıntı, pamukçukta olduğu gibi görünür.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da yaygın bir nedendir. Onların oluşumu, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun etkisi ile ilişkilidir. Akıntı kokusu bakteriyel vajinozis ile balık gibi olur ve o kadar güçlü olabilir ki, uzaktan hissedilebilir. İdrarla da bulaşır. Jinekologlar, bir kızda bulunabilecek en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıkları not eder:

  • trikomoniyaz;
  • klamidya;
  • mikoplazmoz;
  • bel soğukluğu.

Bu enfeksiyonların her biri farklı semptomlarla birlikte gelir. Genellikle kadınlar bu tür belirtilere dikkat ederler - bol akıntı izleri, iç çamaşırlarında lekeler, sistit meydana geldiğinde idrar yaparken ağrı, cinsel istekte azalma, ağrılı cinsel ilişki, sürekli rahatsızlık hissi.

Diğer bir yaygın neden, idrar yollarını ve cinsel organları etkileyen E. coli'dir. Çoğu zaman enfeksiyon, hijyen kurallarına uyulmadığında ortaya çıkar. Escherichia coli ile idrar hoş olmayan bir koku alır.

Önemli! Bir değnekle uğraşırken yaygın bir hata, duş tedavisidir. Vajina duvarlarına sıkıca tutturulur, bu nedenle bu yöntemle çıkarılması imkansızdır.

Diğer sebepler

Bir kadında idrar kokusunun aşağıdaki nedenleri daha az yaygındır:

  1. Diyabet. Kan şekerindeki artışla aseton seviyesi artar. Değeri normu ne kadar aşarsa, koku o kadar güçlü olur. Şeker hastalığında idrar çürük elma gibi kokar.
  2. Malabsorpsiyon. Bu bir bağırsak hastalığıdır, besinlerden besinlerin emilimi ile baş edemez, bu da vücutta eksikliklere yol açar. Aynı zamanda idrar bira gibi kokar. Bu tür başka bir koku, hipermetioninemi, karaciğer yetmezliği ile gözlenebilir.
  3. Lösinoz. Hastalık genetik düzeyde bulaşır, tedavisi ile sorun yaratır, kroniktir. İdrarın aroması tatlıdır, akçaağaç şurubu kokusuna benzer. Hastalık akut aşamada olduğunda, çok ürkütücü hale gelir, bir çürüme karışımı ortaya çıkar.

Her insanın idrarında bir amonyak kokusu vardır, sadece sağlıklı bir vücutta zayıf bir şekilde ifade edilir. Artarsa, bu, enflamatuar süreçlerin başlangıcını gösterir: sistit, üretrit, böbrek hastalığı.

İlginç! İdrar yapma dürtüsünün uzun süre bastırılmasıyla amonyak kokusu artabilir. Bu durumda, bu bir kerelik bir olaydır.

Vücut neden idrar gibi kokar?

Neden bazı durumlarda koku vücudun farklı bölgelerinden geliyor? Kesin neden ancak tıbbi teşhis, ciddi hastalıkların tespiti ile belirlenebilir. Bu fenomen, herhangi bir yaşta bir kadının normal yaşamına müdahale eder, rahatsızlık verir, bu nedenle yardım aramayı ertelememelisiniz.

Bir kadın vücudundan idrar kokusunun yaygın nedenleri şunlardır:

  1. Üçüncü, dördüncü aşamanın hiperhidrozu. Genellikle, bu hastalığın şiddetli bir formuna endokrin sistem patolojileri, böbrekler eşlik eder. Sadece artan terlemeyi değil, aynı zamanda içinde idrar kokusunun varlığını da tetikleyebilirler.
  2. Uygun hijyen eksikliği. Bazı kadınlar için yaşam koşulları her gün duş almalarına izin vermezken, diğerleri sadece düzenli kıyafet ve yatak çarşaflarını değiştirmenin basit kurallarını ihmal eder. Sonuç olarak, bakteriler vücuda yerleşir, hayati faaliyetleri nedeniyle hoş olmayan bir koku ortaya çıkar.
  3. Vajina mikroflorasının ihlalleri. Bir başarısızlığın ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır: kadın hastalıkları, doğum sonrası komplikasyonlar, genitoüriner sistem hastalıkları (genellikle yaşa bağlı).

Tüm vücuttan yayılan idrar kokusu, idrar organlarından gelenlerle aynı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu, belirli yiyeceklerin, alkolün, belirli ilaçların sık kullanımıdır.

İlginç! Günde 1 litre bira içenlerde idrar kokusu sık sık rahatsız eder.

Tedavi yöntemleri

İdrar kokusundan nasıl kurtulacağını belirlemek için bir kadının hastaneye gitmesi gerekir. Doktorlar kesin nedeni belirlemeye yardımcı olacak, sorunu ortadan kaldıracak bir tedavi önereceklerdir.

Tedavi, doğru ilacı seçerek evde yapılabilir. Sınavı kendi başınıza geçmek imkansızdır. Bazıları yanlışlıkla böbrek hastalığını, sistiti tedavi eder, ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı savaşmanın gerekli olduğu ortaya çıktı.

Bir kadının cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varsa, tedaviye bir jinekolog katılır. Genellikle cinsel partneri için de gereklidir. Böbrek hastalığı teşhisi konulursa, ilaç tedavisi antibiyotik, antiseptik, diüretik almayı içerir.

Herhangi bir neden tespit edildiğinde uyulması gereken ana kural, cinsel organların hijyenidir. Tedavi sırasında, hoş olmayan kokuyla mücadele yeni başladığında, her idrara çıkmadan sonra doktorun önerdiği yöntemlerle kendinizi yıkamanız gerekir. Genellikle banyoya eklenen bitkisel kaynatma kullanılır.

İdrarın kötü kokmasının birçok nedeni vardır. Bazıları güvenlidir: alkol almak, bazı yiyecekler. Semptom ciddi cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle ortaya çıktıysa, karaciğer patolojisi, böbrekler, karmaşık tedavi gereklidir. Hastanın teşhisinden sonra doktor tarafından reçete edilir.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası