kreatin neyle içilir / Kreatin Nedir? Nasıl Kullanılır? Kreatin Zararlı Mı? AĞIRSAĞLAM

Kreatin Neyle Içilir

kreatin neyle içilir

Kreatinin

Kreatinin Nedir?

Kreatinin, kreatin bileşiğinin parçalanmasından oluşan bir tür atık üründür. Öncelikle kaslara ve daha sonra vücudun diğer hücrelerine enerji sağlayan asit olarak tanımlanabilir. Böbrekler, vücut için zararlı olan maddeleri süzerek idrar yoluyla dışarı atar. Kreatinin bu aşamada maddelerin dışarı atılmasında rolü olan moleküller arasında yer alır.

Her gün vücuttaki kreatinin miktarının %2’lik bir kısmı kreatine dönüşür. Kas kütlesi genel olarak sabit kalmaya meyilli olduğundan dolayı her iki molekül de vücut için aynı oranda üretilir. İdrarla vücuttan atılan organik maddeler; üre, ürik asit ve kreatindir. Böbreklerin çalışıp çalışmadığı kreatinin değerleri kontrol edilerek incelenir.

Kreatin yararları arasında; enerji üretimi artışı, beyin fonksiyonlarında iyileşme, kalp dostu olması, güçlenme gibi durumlar bulunur. Kreatin zararları sayılacak olursa; kabızlık, sindirim problemleri, susuzluk ve mide bulantısı başlıca zararlarındandır.   

Kreatinin Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Değerler ifade edilirken desilitre ve miligram kullanılır. Böbrek yetmezliği kreatinin değerleri; 1,,9 mg/dL’dir. Yetişkin erkeklerde serum kreatinin normal değerleri; 0,,40 mg/dLyetişkin kadınlarda ise 0,,3 mg/dL’dir. Kreatinin klirensi normal değerleri ise şu şekildedir;

  • yaş aralığı erkeklerde mL/dk, kadınlarda mL/dk
  • yaş aralığı erkeklerde mL/dk, kadınlarda mL/dk
  • 61 yaş ve üzeri erkeklerde mL/dk, kadınlarda mL/dk

Kreatinin Nasıl Ölçülür?

Kreatinin ve kreatin değerlerinin anormal çıkması birçok hastalığa işaret ediyor olabilir. Böbreklerin düzgün çalıştığını ölçmek ve böbrek hastalıklarının tanısının konulması için bazı testler yapılır. Kreatinin testi, kan ve idrar yoluyla ölçülür. İdrarda kreatinin ölçülmesi için 24 saatlik idrar toplanır. 

Bu işlem kreatinin klirensi olarak adlandırılır. Kreatinin klirensi hesaplama yöntemi 24 saat düzenli alınan idrar tahlili sonucunda çıkan değerlerin, normal değerlerle karşılaştırılmasıdır. Aç karna verilen idrara ise spot idrar denir. Spot idrarda kreatinin ölçümünde, genellikle sabah ilk idrar tercih edilir. Spot idrarda protein kreatinin oranı ölçülür. 

Bazı durumlarda kreatin fosfat molekülü üretimi sonucu kreatinin fazlalığı ve düşüklüğü ortaya çıkabilir. Kreatin fosfattan sorumlu olan enzim, kreatin kinaz (CK)’dır. Kreatinin kinaz testi kas hücrelerinde meydana gelen bozulmalar sonucu, kana karışan kas hücrelerinin görülebilmesini sağlar. Kreatin kinaz yüksekliği tehlikelidir. 

Bu nedenle referans aralığı olan; erkeklerde U/L, kadınlarda U/L dışındaki değerler anormaldir. Yükseklik kas yıkımına, düşüklük ise birçok hastalığa işaret eder. Ek olarak tanı sürecinin kesinleşmesi için kişiden BUN kreatinin testi istenebilir. BUN (üre), kan örneği alınarak izlenir. Kişinin test yaptırmadan 1 gün önce protein bulunan gıdaları tüketmesi yasaklanır.

Böbrek fonksiyonlarının incelenmesinde BUN ve kreatinin testi oldukça etkili sonuçlar verir. BUN testi, kreatinin testiyle birlikte istendiği için kreatinin değerleriyle arasındaki oran hesaplanır. Kreatin değerine oranı 10/1 ve 20/1 arasında çıkarsa; değerler normal kabul edilir. Referans aralığı dışında çıkan sonuçlar, tanı sürecini etkiler ve böbrek fonksiyonları yakından takibe alınır. 

Hamilelikte Kreatinin Kaç Olmalı?

Hamilelikte böbrek ve kan fonksiyonlarında yaklaşık %50 oranında bir artış gerçekleşir. Böbrek fonksiyonlarının fazla çalışmasıyla birlikte, normal zamandan daha sık idrara çıkılır. Bu da daha çok üre, kreatin ve ürik asit atılımı anlamına gelir. 

Hamilelikte olması gereken kreatinin değer aralığı; 1. trimesterde 0,,7 mg/dL, 2. trimesterde 0,,8 mg/dL, 3. trimesterde 0,,9 mg/dL olarak belirtilmektedir. 

Kreatinin klirensi aralığı ise; 1. trimesterde mL/dk, 2. trimesterde mL/dk, 3. trimesterde mL/dk’dır. Hamilelikte kreatinin düşüklüğü normal kabul edilir. Farklı çıkan tahlil sonuçları için ek test ve muayene ile tehlike olup olmadığı belirlenir.

Bebeklikte Kreatinin Kaç Olmalı?

Bebeklerde kreatinin normal değeri 0,2 mg/dL olmalıdır. Bebeklerde kreatinin düşüklüğü görülürse, bir düzeye kadar normaldir fakat ek testlere başvurularak böbrek fonksiyonları detaylı incelenebilir. Aile öyküsü alınarak kalıtsal bir böbrek hastalığı olup olmadığı araştırmaya tabi tutulur. 

Genetik faktörler kreatinin ölçümlerinde dikkat edilen noktalardandır. Bebeklerde kreatin kinaz yüksekliği, kaslardaki sorunların araştırılmasını gerektirir. CK, en çok kalp kasında bulunur, bu nedenle dikkate alınmalıdır. 

Kreatinin Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Kreatinin düşüklüğü, kas kütlesi az ve zayıf kişilerde düşüş gösterebilir. Tek başına kreatinin düşüklüğünün bir tehlikesi yoktur. Beraberinde olan semptom ve hastalıklar incelenir. Yaşlılık, kilo kaybı, su kaybı en bilindik kreatin eksikliği nedenleri arasındadır. Çocuklarda kreatinin düşüklüğü yaş grubuna ve diğer nedenler göz önünde bulundurularak incelenir. Kreatin düşüklüğü nedenleri hastalıkları şu şekildedir;

Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri

Kreatinin düşüklüğünde izlenmiş en yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir;

Kreatinin Düşüklüğü Tedavisi

Kreatinin testleri, düşüklüğün hangi sebeple meydana geldiğini göstermektedir. Kas hasar boyutunun görülebilmesi için biyopsi benzeri seçenekler değerlendirilir. Kas hastalıklarından kaynaklı bir durum ortaya çıktıysa; tedavi için kortikosteroid kullanılır. Kreatinin düşme seviyesine bağlı olarak ilaç tedavisi önerilir veya sağlıklı beslenme programı uygulanır. 

Karaciğer hastalıklarından kaynaklı bir kreatinin düşüşü yaşanıyorsa; ilaç tedavisi başlatılarak hastalığın seyri kontrol edilir. Rutin aralıklarla yapılan kan ve idrar testleri, tedavinin işe yarayıp yaramadığını göstererek sürecin doğru yürütülmesini sağlar. 

Kreatinin Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Kreatin düşüklüğüne iyi gelen gıdalar ve takviye ediciler kullanılarak normal değere ulaşılabilir. Kreatinin içeren besinler; süt, yoğurt, peynir, balık ve yumurta sarısı olarak sıralanabilir. Yağsız balıklar da kreatinin açısından zengindir. 

Bazı böbrek problemlerinde üre sorunlarının da ortadan kaldırılması gerekir. Üre ve kreatinin yükselten yiyecekler her ikisine birden etki ederek, uygun bir diyet programı yapılmasına olanak tanır. Bunlar; süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları, balık, et, sebze ve meyvedir. 

Kreatinin Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kreatinin birçok hastalığa işaret ettiği için tedavi edilmezse ileride sorunlar yaşanabilir. Özellikle böbrek fonksiyonlarında yaşanan aksaklıklar, ciddi probleme neden olur. Düşüklük, normal düzeyin biraz altında seyrediyorsa ciddi sorunlarla pek karşılaşılmaz. 

Önemli olan; neden olan hastalıkların tedavi altına alınması ve kontrol edilmesidir. Tedavi edilmeden veya kreatinin incelemesi yapılmadan kreatin yüklemesi yapan kişilerde mide rahatsızlığı ve yorgunluk hissi yaşanır. 

Kreatinin Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Kas üretimi fazla olan kişilerde kreatinin yükselir. Buna oranla, kas hacmi zayıf ve yaşlı kişilerde kreatin değeri düşük çıkar. Kanda kreatinin yüksekliği en çok böbrek hastalıklarından kaynaklanır. Bunun nedeni; kreatinin yükselmesi, böbreklerden süzülemeyen fazla kreatin olmasıdır. Böbrek nakli sonrası kreatinin yükselmesi de sıkça rastlanan bir durumdur. 

Alkol tüketimi kreatinin artmasına neden olan başka bir etkendir. Testte normal değerden ne kadar uzaklaşılmışsa, böbrek problemlerinin varlığı o kadar artar. Kreatinin yüksekliğinedenleri ve hastalıkları şu şekildedir;

Kreatin tozu kullanan bazı sporcularda kreatinin yüksekliği meydana gelir. Kas hacimlerinin yüksek olması kreatinin değerlerinin yüksek çıkmasına neden olur. Kreatin vücut geliştirme için dışarıdan takviye olarak alındığında, değerlerde yükselme yaşanır. Belirtilen doz dışında tüketildiğinde kreatinin yan etkileri ve sağlık problemleri yaşanabilir. 

Kreatinin Yüksekliği Belirtileri

Kreatinin yüksekliği belirtileri şu şekildedir;

  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Kilo kaybetme
  • Cilt kuruluğu
  • İdrar yaparken ağrı
  • Vücut ısısı değişimi
  • Şişkinlik
  • Nefes darlığı
  • Yüksek tansiyon
  • Ödem

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir? 

Kreatinin yüksek değerlerde seyrettiği durumlarda öncelikli olarak altındaki hastalık araştırılır. Böbrek problemlerinden kaynaklı anormal değerlere rastlanırsa; ilaç tedavisi önerilir. Ayrıca alkol tüketiminden kaynaklı oynamalara oldukça sık rastlanır. Kişiye alkol tedavisi yapılarak kreatinin normal seviyelere düşürülmeye çalışılır. 

Takviyeler, kreatinin düşmesine yardımcı olan diğer yöntemlerden biridir. Proteinden uzak bir sağlıklı beslenme listesi hazırlanarak, kas hücrelerinin normal düzeye gelmesi sağlanır. Diyet listesini uzman hekim oluşturur ve programa uyulması bu aşamada önemlidir. 

Kreatinin Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Kreatinin yüksekliğinde beslenme dikkat edilmesi gereken bir olgudur. Protein içeriği zengin olan gıdaların tüketilmesi, değerlerin daha da artmasına neden olacağı için daha az protein tüketilmelidir. Yoğun egzersiz yapanların, programlarını bir miktar düşürmeleri önerilir. Kişinin böbreklerindeki kreatinin seviyeleri normale dönene kadar hafif tempolu egzersiz yapması istenir. 

Kreatinin kullanımı değerler normale gelene kadar bırakılmalıdır. Kreatin düşüşüne yardımcı olan besinler; fasulye, tofu, fındık, mercimek, tahıllar ve her tür sebze ve meyvedir. Bunlar haricinde etkili sonuç alınan bitkiler; adaçayı, tarçın, sarı papatya, ginseng, karahindiba gibi bitkilerdir ve çay şeklinde tüketilebilir. 

Kreatinin Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kreatinin yüksekliği tedavi edilmezse gastrointestinal problemlere neden olur. Tansiyonda yükselme yaptığı için ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma ihtimali oldukça artar. Böbreklerde bir sorun yoksa hayati olarak tehlikeye nadir rastlanır. 

CK kreatin kinaz yüksekliği ve halsizlik kontrol altına alınmazsa, kalp krizi gibi önemli problemlere yol açar. Yükseklik sonucu kaslara oksijen gitme durumu azalır. Oksijen, kalp kasına gitmekte zorlanırsa kalp krizi ve kalp sorunları baş gösterir. 

KREAT&#;N NED&#;R, KREAT&#;N KULLANIMI ZARARLI MI?

Kreatin monohidrat nedir? Ne i&#;e yarar? A&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;anlar&#;n en çok tercih etti&#;i kreatin supplementi kas geli&#;tirmek, güçlenmek ve antrenman performans&#; art&#;rmak için nas&#;l kullanmal&#;y&#;z? Kreatin zararl&#; m&#;, zararlar&#; nelerdir ve en iyi kreatin monohidrat nas&#;l anla&#;&#;l&#;r bu yaz&#;da ö&#;reneceksiniz!

Kreatin Ne &#;&#;e Yarar? Faydalar&#; Nelerdir?

Kreatin, a&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;anlar için antrenman performans&#;n&#; art&#;racak en önemli üründür. Üzerine en fazla ara&#;t&#;rman&#;n yap&#;ld&#;&#;&#; supplementdir, buna kar&#;&#;n sa&#;l&#;kl&#; bireylerde bilinen hiçbir zarar&#; yoktur; aksine birçok faydas&#; bulunan, ucuz bir supplementtir.

&#;yi bir kreatin takviyesi için Protein Ocean Creatine öneriyoruz. A&#;&#;rsa&#;lam kuponunu kullanarak ekstra indirimden yararlanabilirsiniz!

Peki keratin ne i&#;e yarar?

Kreatin et çe&#;itlerinde bulunan, vücutta da üretilen bir maddedir, fakat güç ve kas kütlesi art&#;&#;&#; için supplement edilebilir. Yüksek enerjili fosfat gruplar&#;n&#; fosfokreatin formunda saklar, dolay&#;s&#;yla hücrenin enerji i&#;leyi&#;inde rol oynar. D&#;&#;ar&#;dan al&#;nd&#;&#;&#;nda a&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;mas&#;nda güç art&#;&#;&#;na sebep olman&#;n yan&#; s&#;ra; beyin, kemik, kas ve karaci&#;ere de faydal&#;d&#;r.

Kas Geli&#;imi ve Performans

Yüksek &#;iddetli egzersiz esnas&#;nda, kaslar&#;m&#;zda ki fosfokreatin depolar&#; performans&#;m&#;z içim kritiktir. Kreatin tüketimi ile bu depolar&#; art&#;rabilirsek, kaslar&#;m&#;zda daha fazla ATP, enerji üretilebilir. Bu sayede yüksek a&#;&#;rl&#;k kald&#;r&#;rken performans&#;m&#;z artabilir. Kreatin kullan&#;m&#;, dolayl&#; yoldan da bize yard&#;mc&#; olabilir.

Artm&#;&#; i&#; kapasitesi sayesinde, hacim veya &#;iddet antrenmanlar&#;nda daha fazla i&#;i, yani daha fazla set ve tekrar uygulamay&#; tolere edebilmemizi sa&#;lar. Bu sayede uzun vadede daha fazla kas geli&#;imini destekleyebilir(1). 

Kas hücrelerine giden sinyali art&#;rarak kas onar&#;m&#;na ve yeni kas büyümesine yard&#;mc&#; olabilir(2).

Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar, kreatin al&#;m&#;ndan sonra IGF-1 gibi anabolik hormonlarda kayda de&#;er bir art&#;&#; meydana geldi&#;ini göstermi&#;tir. Bu sayede vücudun anabolik yan&#;tlar&#;n&#; güçlendirerek kas geli&#;imine destek olabilir.(3).

Kas hücrelerinde hidrasyonu, su içeri&#;ini art&#;r&#;r. Bu sayede hacim kazanan kas hücresi, kas kütlesinde art&#;&#; sa&#;layabilir, kas hücresi içerisinde daha fazla besin al&#;nabilir.(4).

Kas hasar&#;n&#; dü&#;ürerek protein y&#;k&#;m&#;n&#; dü&#;ürebilir. Bu sayede kaslar&#;n daha h&#;zl&#; iyile&#;mesine yard&#;mc&#; olarak dolayl&#; yoldan kas geli&#;imine fayda sa&#;layabilir(5).

Beyin Sa&#;l&#;&#;&#;

Kaslar&#;m&#;z gibi beynimizde fosfokreatin depolar ve düzgün çal&#;&#;mas&#; için ATP üretiminin yeterli olmas&#; gerekir. Dolay&#;s&#;yla ara&#;t&#;rmalar ile nörolojik hastal&#;klarda takviye edilmesinin olumlu sonuçlar yaratabilece&#;i öne sürülmü&#;tür. Bu hastal&#;klar aras&#;nda Alzheimer hastal&#;&#;&#;, Parkinson hastal&#;&#;&#;, Huntington hastal&#;&#;&#;, motor nöron hastal&#;&#;&#; ve epilepsi yer al&#;yor(6).

Özellikle ya&#;l&#;l&#;kta kar&#;&#;la&#;&#;lan hastal&#;klarda pozitif etkileri görülmü&#;tür. Ya&#;l&#; bireylerin doktor kontrolünde kreatin takviyesi kullanmalar&#; sa&#;l&#;k seviyelerinde kayda de&#;er fayda yaratabilir(7).

Di&#;er Faydalar&#;

Ara&#;t&#;rmalar kreatinin etki yelpazesinin dü&#;ündü&#;ümüzden geni&#; oldu&#;unu gösteriyor.

Düzenli kreatin kullan&#;m&#;n&#;n karaci&#;er ya&#;lanmas&#;n&#; engelleyebilece&#;i veya &#;iddetini dü&#;ürebilece&#;i görülmü&#;tür(8).

Yap&#;lan randomize klinik çal&#;&#;malar, aerobik antrenmanlar ile birlikte düzenli kreatin kullan&#;m&#;n&#;n ayn&#; zamanda glukoz tolerans&#;n&#; dü&#;ürüp, insülin hassasiyetini art&#;rabilece&#;ini göstermi&#;tir(9). 

Ya&#;l&#;larda kas fonksiyonunu ve kütlesini art&#;rarak ya&#;am kalitesini yükseltebilir.

Kimler Kullanmal&#;?

kreatin kuvvet ve kas geli&#;tirme egzersizleri için kullan&#;labilir

A&#;&#;rl&#;k çal&#;&#;mas&#; yapan, kas büyütmek isteyenler en çok tüketiminden faydalanacak sporculard&#;r. Böylesine ucuz bir supplementten (bir kutu belki de 1 sene yeterli olur) steroid hormonu etkisi beklememek laz&#;m ancak en faydal&#; supplement diyebilece&#;imiz bu ürünle kaslar&#;n&#;zda bir doluluk, &#;i&#;kinlik ve kald&#;rd&#;&#;&#;n&#;z a&#;&#;rl&#;klar&#; birkaç tekrar daha yapabilecek güç görebilirsiniz. Bu pratikte ileri sporcularda belki haftalar gerektiren bir çal&#;&#;mad&#;r!

Kreatinin olumlu etkileri en çok yüksek &#;iddetli k&#;sa süreli egzersizlerde görülür. Normalde yüksek &#;iddetli aktivite esnas&#;nda mevcut bulunan ATP saniyede tükenir. Fakat düzenli kreatin kullan&#;m&#; ile üretilen ATP artaca&#;&#; için, yüksek &#;iddetli egzersizler biraz daha uzun süre tolere edilebilir(10). Yüksek &#;iddetli k&#;sa mesafe bisikletçiler veya ko&#;ucular&#;n maksimum performanslar&#;nda kayda de&#;er olumlu etki yaratt&#;&#;&#; belgelenmi&#;tir. Yüksek a&#;&#;rl&#;kl&#; direnç antrenmanlar&#;nda, k&#;sa mesafe ko&#;ucular veya bisikletçiler içinde faydalar&#; olacakt&#;r.

Söyledi&#;imiz gibi, kuvvet ve güç antrenmanlar&#;n&#; temel olarak kullanan halter, powerlifting gibi a&#;&#;rl&#;k kald&#;rma sporlar&#; en etkili oldu&#;u alan olacakt&#;r. Senelerdir yap&#;lan birçok ara&#;t&#;rma, kreatin kullan&#;m&#;n&#;n tek tekrar maksimum bench press uygulamas&#;nda kayda de&#;er art&#;&#; yaratt&#;&#;&#;n&#; bize gösteriyor(11). Halterciler ile yap&#;lan derleme çal&#;&#;malar ile, düzenli keratin kullan&#;m&#;n&#;n, a&#;&#;rl&#;k kald&#;rma performans&#;n&#; %14, tek tekrar bench press performans&#;n&#; %43 art&#;rd&#;&#;&#; görülmü&#;tür(12).

Güç art&#;&#;&#;n&#;n yan&#;nda patlay&#;c&#; kuvvet ve h&#;z art&#;&#;&#; ya&#;amak isteyen sporcular için de kreatin oldukça faydal&#; olacakt&#;r, çünkü bu hedefleri olanlar&#;n arad&#;&#;&#; enerji sisteminin depolar&#;n&#; doldurur.

Ayn&#; zamanda kas geli&#;tirme hedefi olan vücut geli&#;tiriciler kullanabilir. Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar ile kreatin takviyesinin kas geli&#;tirmek isteyen sedanter bireyler veya ya&#;l&#;larda da etkili olabilece&#;ini görülmü&#;tür. 14 haftal&#;k bir ara&#;t&#;rma, ya&#;l&#;larda direnç antrenman&#; yan&#;nda kreatin takviyesi kullan&#;m&#;n&#;n, alt vücut kuvveti ve toplam kas kütlesinde kayda de&#;er art&#;&#; yaratt&#;&#;&#;n&#; belgelemi&#;tir(13).  

E&#;er dayan&#;kl&#;l&#;k sporu ile u&#;ra&#;&#;yorsan&#;z, uzun süreli ve dü&#;ük &#;iddetli antrenmanlar uyguluyorsan&#;z, kas geli&#;imi hedefiniz yok ise, kreatin kullanman&#;za gerek yok diyebiliriz. 

Kreatin Zararlar&#; Nelerdir?

Üzerinde en çok ara&#;t&#;rma yap&#;lan, en iyi bilinen supplement kreatindir. Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar, kreatinin sa&#;l&#;&#;&#; bozabilecek herhangi bir yan etkisini bulamam&#;&#;t&#;r. Güvenilir bir supplementtir fakat düzenli kullan&#;ld&#;&#;&#; taktirde vücudun su ihtiyac&#; artar. Yeterince su tüketti&#;inize emin olun!

Vücutta Su Tutar M&#;?

kreatin vücutta su tutar, saç dökülmesine sebep olur mu?Bu supplement genellikle vücutta su tutumuna neden olur (maksimum 2 kiloya kadar). Bu fazla su ne sizi pofuduk gösterir, ne de ya&#; dokusudur. Tart&#;da a&#;&#;r ç&#;kt&#;&#;&#;n&#;z&#; gördü&#;ünüzde endi&#;elenmeyin. Bu fazla kilo kas kütlesi de de&#;ildir, fakat düzenli kullan&#;m&#; kas kütlesi art&#;&#;&#;na yard&#;mc&#; olur.

E&#;er vücudunuzun çok su tuttu&#;unu dü&#;ünüyorsan&#;z, ya&#; dokusu olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol edin. Ço&#;u zaman insanlar sand&#;&#;&#;ndan daha ya&#;l&#; olabiliyor. E&#;er ya&#; yakmak ve definasyon yapmak istiyorsan&#;z sitemizdeki ilgili makaleleri inceleyebilirsiniz, lütfen suçu kreatine atmay&#;n &#;

Çok fazla al&#;nd&#;&#;&#;nda ishal yapabilir. Saç dökümü ve akne ile ili&#;kisi olabilece&#;ine dair ciddi kan&#;tlar yoktur. Fakat baz&#; bulgular ve anekdotlar bulunuyor.

Saç Döker Mi?

Creatine ile alakal&#; en çok merak edilen konulardan biri “Kreatin saç döker mi?” sorusu. Bu supplementin saç dökümü ile do&#;rudan ili&#;kisi olmasa da, DHT (dihidrotestosteron) art&#;&#;&#;n&#;n saç dökümüne neden olmas&#; ve kreatinin de DHT art&#;&#;&#;na neden olmas&#; &#;üpheleri art&#;r&#;yor.

E&#;er supplementi kulland&#;&#;&#;n&#;z süre boyunca saçlar&#;n&#;z dökülüyorsa, bir süre b&#;rak&#;p test edin. Genetik olarak saçlar&#;n&#;z dökülmeyecekse, kreatin kullan&#;m&#; saçlar&#;n&#; dökm. Ancak saç dökülmesine genetik yatk&#;nl&#;&#;&#;n&#;z varsa ve bir art&#;&#; gördüyseniz, burada zaten siz arad&#;&#;&#;n&#;z yan&#;t&#; ald&#;n&#;z demektir. Deneyimleyin, ancak biz sizi kel ve kasl&#; da severiz &#;

Kreatinin Yüksekli&#;i (Kanda) Zararl&#; M&#;?

Doktora gittiniz, kan testi yapt&#;rd&#;n&#;z ve kreatinin de&#;eri yüksek ç&#;kt&#;. Bu bir problem midir? Her zaman de&#;il. E&#;er sa&#;l&#;kl&#; böbrekleriniz varsa, bildi&#;iniz bir böbrek hastal&#;&#;&#;n&#;z yoksa, ara&#;t&#;rmalara göre kreatin kullan&#;m&#;n&#;n k&#;sa ve uzun vade böbrek zarar&#; yoktur.

Bununla beraber kreatin kullan&#;m&#;na – yüklemesine dayal&#; kreatinin seviyelerinizde yükselme varsa bu da ba&#;l&#; ba&#;&#;na bir problem anlam&#;na gelmez.

Bu durumda kreatin kullan&#;m&#;n&#; kesin, sadece tedbir amaçl&#;, testi doktorunuzla beraber tekrarlay&#;n. E&#;er böbrek hasar&#;n&#;z zaten var ve bilmiyorsan&#;z, kreatin kullan&#;m&#; ile böbreklerinizi riske atmamal&#;s&#;n&#;z. Doktorunuza gidip test yapt&#;rabilirsiniz. Yine de bu korkman&#;z gereken bir faktör de&#;il, ara&#;t&#;rmalara ve doktor yorumlar&#;na göre.(kaynak)

Kreatin Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

&#;htiyac&#; kilo ile artmakla beraber günde ortalama 3 – 5 gram kadard&#;r. Bunu tepeleme bir çay ka&#;&#;&#;&#; ile alabilirsiniz. Fakat ilk ald&#;&#;&#;n&#;zda bir yükleme dönemine girmeniz tavsiye edilir ve yanl&#;&#; bir bilgi de&#;ildir. Ald&#;&#;&#;n&#;z ürünün kutusundaki talimatlar&#; takip ederek devam edebilirsiniz.

Zamanlamas&#; önemli de&#;ildir, sadece miktar&#; önemlidir. Spor öncesi al&#;nan bir pre-workout ürün de&#;ildir. Size gereken miktar&#; her gün istedi&#;iniz zamanda alabilirsiniz.

Bir ba&#;ka soru ise “her gün kullanmal&#; m&#;y&#;z?” E&#;er spor yapmay&#; b&#;rakm&#;yorsan&#;z, kreatini her gün kullanmal&#;s&#;n&#;z. Spor yapt&#;&#;&#;n&#;z veya yapmad&#;&#;&#;n&#;z günler fark etmez, günde gram almal&#;s&#;n&#;z. Spor yapmay&#; birkaç haftadan fazla b&#;rakacaksan&#;z, bu dönemde kreatin alman&#;za gerek yoktur. Yani spor yapt&#;&#;&#;n&#;z sürece kreatin faydalar&#; görmek için, her gün kreatin almal&#;s&#;n&#;z. Dönemsel olarak al&#;nmas&#; ve b&#;rak&#;lmas&#; gereken bir ürün de&#;ildir. A&#;&#;rl&#;k kald&#;rd&#;&#;&#;n&#;z sürece, her gün ihtiyac&#;n&#;z kadar almal&#;s&#;n&#;z; kür mant&#;&#;&#; gütmeyin.

Kreatinin özel bir g&#;da veya içecek ile beraber al&#;nmas&#; gerekti&#;i do&#;ru de&#;ildir. Nas&#;l isterseniz öyle alabilirsiniz. Bu yüzden üzüm suyu, elma suyu gibi içeceklerle kar&#;&#;t&#;rman&#;za gerek yoktur. Bu do&#;ru ve gerekli bir bilgi de&#;ildir.

YouTube player

Protein tozu nasıl kullanılır ?

Protein tozu nasıl ve ne ile kullanılmalı ?

Protein tozları su, süt ya da meyve suyu gibi bir sıvıda çözülerek içilir. Hazırlarken elinizdeki protein tozunun aroması, ağız tadınız ve beslenme tercihiniz önemlidir.

Protein tozu kutusundan çıkacak olan ölçeği kullanarak genelde 25 – 30 gram arası ürünü, – mL (1 – bardak) su, süt veya meyve suyuna ekleyebilirsiniz.

Genellikle yalnızca karıştırarak tozun tamamını çözdürmek zordur. Bu iş için özel tasarlanmış, shaker (çalkalayıcı) adı verilen kaplarda çalkalayarak protein tozunu kolayca çözdürebilirsiniz.

Protein tozuyla birlikte fazladan kalori almak istemiyorsanız yalnızca su ile içebilirsiniz. Vitamin mineral açısından biraz takviye almak istiyorsanız meyve suyu ile karıştıralabilirsiniz.

Burada tozun aroması da çok önemli. Kakao, çikolata, beyaz çikolata, cheesecake, çilek, vanilya, muz, ahududu ve kurabiye gibi birçok farklı aromalara sahip protein tozu satılıyor. Meyveli aromalar genellikle su veya meyve suyu ile iyi giderken; kakao, çikolata, kurabiye gibi aromalar sütle daha iyi gidiyor.

Özetle, protein tozunu nasıl kullanırım diye düşünürken kalori beslenmenin yanında elinizde ürünün mevcut aroması ve bunun neyle daha iyi gideceği de önemli.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası