vajinada kıl kökü iltihabı nasıl geçer / Folikülit (Kıl Kökü İltihabı) | Dermatolog Dr. Dilek Eryılmaz - Dermatoloji Uzmanı

Vajinada Kıl Kökü Iltihabı Nasıl Geçer

vajinada kıl kökü iltihabı nasıl geçer

KIL KÖKÜ İLTİHABI / FOLLİKÜLİT

 

Follikülit kıl kökü iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kılı çevreleyen ağrılı şişlik ve bazen bunun ortasında yerleşen irinli bir kesecik olarak görülür. Sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir.

 

Sık görülen bir deri hastalığıdır. Kıl kökünün sürtünme ya da basıya bağlı olarak hasarlanması sonrasında o bölgede mikroorganizmaların çoğalarak iltihap oluşturmalarına bağlı gelişir. Boyun ve kasıklar gibi derinin kıvrım yerleri ile sakal bölgesi ya da cinsel organlar gibi sürtünmeye maruz kalan alanlarda daha kolay oluşur. Neden olan mikroorganizmalar en çok stafilokok türü bakteriler olmakla beraber mantarlar ve virüsler de follikülit yapabilir.

 

Follikülit Belirtileri Nelerdir?

Kılı çevreleyen ağrılı kızarık şişlik ve bazen orta kısımda irinli bir kesecik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. İlerleyen günlerde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir. Kıl kökünden derine ilerleyen follikülit, fronkül (çıban) adını alır. İltihap derinleştikçe şişlik ve hassasiyet artar. Birkaç kılın birlikte iltihaplanması karbonkül olarak adlandırılır

Follikülit kendiliğinden düzelebilir mi?

Follikülit birkaç gün içerisinde kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir. Ancak bazı risk faktörlerinin varlığında follikülite yol açan mikroorganizmalar derin dokulara yayılıp kan dolaşımına da karışabilir. Bu durumda genel durum bozukluğu, yüksek ateş gibi bulgular acil tedavi gerektirir. Follikülitin daha şiddetli formları sayılabilen fronkül ve karbonkül ise her zaman hekim tarafından tedavi edilmelidir. Tekrarlayan folikülitler kıl kökünün harabiyetine bağlı kıl/saç kaybına ve deride nedbe oluşumuna neden olabilir.

 

Follikülit Nedenleri nelerdir?

Follikülite en sıklıkla neden olan mikroorganizmalar (bulaşıcı hastalık yapabilen gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, “mikroplar”) stafilokok isimli bakterilerdir. Uçuk etkeni olan virüs, pseudomonas bakterisi ya da gram negatif bakteri olarak adlandırılan diğer bazı mikroorganizmalar ve mantarlar da follikülite yol açabilir. Kılın deri yüzeyine çıkamadan geriye dönerek içeriye uzaması olan kıl dönmesine bağlı olarak bir mikroorganizma olmaksızın da iltihap gelişebilir.

 

Follikülit Gelişimini Neler Kolaylaştırır?

Follikülit herkeste gelişebilir. Ancak aşağıda sıralanan bazı durumlarda follikülit ortaya çıkması daha kolaydır:

  1. Sıcak ve terleme

  2. Şişmanlık

  3. Derinin sıkıca örtülmesi

  4. Traş olma (özellikle yakın ve tahriş edici traş)

  5. Sürtünmeye neden olan, terin buharlaşmasına engel olan dar giysiler

  6. Bulaşıcı hastalıklara karşı olan vücut direncini azaltan bazı hastalıkların varlığı (şeker hastalığı, lösemi, AIDS gibi)

  7. Ergenlik sivilcesi ya da ekzema gibi bir deri hastalığının varlığı

  8. Deri bütünlüğünü bozan zedelenmeler (sıyrıklar, ameliyat yeri kesisi, diğer kesiler)

  9. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortikosteroidler ve antibiyotikler)

  10. Temiz olmayan küvette yapılan sıcak banyo.

 

Follikülit Tanısı Nasıl Konulur?

Genellikle deri muayenesi tanı koymak için yeterlidir. Bazen doktorunuz neden olan mikroorganizmayı ve hangi ilaçların etkili olacağını anlamaya yönelik kültür antibiyogram adı verilen incelemeyi yapmak isteyebilir. Bu amaçla irin dolu kesecik içeriğinden örnek alıp laboratuarda inceleme yapılır.

 

Follikülit Nasıl Tedavi Edilir?

  1. Follikülitin oluşumunu kolaylaştıran durumlar ortadan kaldırılmalıdır. (Kilo vermek, aşırı terlemeye neden olan ortamlardan kaçınmak, gevşek ve terin geçmesine izin veren giysiler giymek, traş olmamak ya da elektrikli traş makinası kullanmak gibi)

  2. Follikülitli olan deri bölgesi nazikçe uygulanacak temizleyiciler ile temiz tutulmalıdır.

  3. Follikülit hasta tarafından sıkılıp içeriği boşaltılmaya çalışılmamalıdır. Bu çok riskli olup mikrobun tüm vücuda yayılmasına ve belirgin nedbe oluşumuna yol açabilir.

  4. Hafif olgularda o bölgeye uygulanacak sıcak kompresler ile birkaç gün içerisinde iyileşme olacaktır.

  5. Daha şiddetli, sayıca çok ya da ilerlemiş follikülitlerin tedavisinde doktorunuzun reçeteleyeceği antibiyotik sürülerek ya da ağızdan önerildiği süre ve şekilde kullanılmalıdır. Bazı özel follikülitlerde doktorunuz uçuk ya da mantar ilaçları da reçeteleyebilir.

  6. Fronkül ve karbonkül gibi ilerlemiş olgularda biriken cerahatin akıtılması için folikülit üzerinde kesi yapılması şeklinde küçük bir cerrahi işlem gerekebilir.

funduszeue.info


İltihaplı kıl batması nedir? Kıl dönmesi ile farkı nedir?

Kıl dönmesi daha çok erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda da görülür ancak erkeklerde görülme sıklığı nedeniyle bu şekilde bilgi verilir. Halk arasında kıl dönmesi olarak tabir edilen hastalık, tıp dilinde Pilonidal sinüs olarak tanımlanmaktadır.

Cilt üzerine çıkan kılların birtakım sebepler sonucunda ters dönmesi ve deri altında büyümeye başlaması ile ortaya çıkar. Kişiler genellikle çok geç vakitlerde bu rahatsızlıktan haberdar olurlar ve bu nedenle müdahale hep cerrahi yöntemlerle sonuca ulaşır.

Kıl dönmesi sonucunda içeride büyüyen kıl kümesi, ister istemez iltihap oluşturur ve kişilerin rahatsızlanmasına yol açar. Rahatsızlık erkeklerde kadınlara göre 3 kat fazla görülür. Bunun temel sebebi ise erkeklerin kadınlara göre daha kıllı bir vücut yapısına sahip olmasıdır.

Kıl dönmesi genel olarak kıl batması ile karıştırılır. Ancak her iki hastalığın da kendisine göre neden ve sonuçları vardır. Bu nedenle uzman doktora görünmeden hangisi olduğuna tek başınıza karar verip, kendi kendinize tedavi yöntemleri uygulamayınız.

İltihaplı kıl batması nedir?

Kıl BatmasıKıl dönmesi ile çok karıştırılan bu rahatsızlığın en belirgin özelliği sıklıkla kadınlarda görülmesidir. Ağda ve tıraş yapılan bölgelerde görülen iltihaplı kıl batması, bikini, kol ve bacak bölgelerinde görülmektedir.

Kıl batmasında çıkacak nokta bulamayan kıllar deri altında gelişim gösterir. Buna neden olan ise ağdadır. Ağda, kılları köklerinden aldığı için kıllar yeniden çıkacak bir nokta bulamazlar. Sivilceye benzer bir yapısı olan kıl batması, doğru yöntemlerle kısa sürede çözülebilir. Saydığımız bölgelere ek olarak sırt bölgesinde de görülen kıl batması mutlaka tedavi edilmelidir.

Erkeklerde kadınlara göre az görülse de her gün tıraş olunduğu için yüz bölgesinde görülebilir. Bu da ağda ile aynı sebepten oluşmaktadır.

Kıl batmasını önlemek için neler yapılır?

Ağda ya da tıraş sonrasında zeytinyağı sürülerek cilt rahatlatılabilir. Böylece kıllar çıkacakları kökleri rahatlıkla bulabilir. Duş alınırken kişilerin kese yapması da kıl batmasını önlemek konusunda yardımcı oluyor. Cildinize çeşitli maskeler uygulayarak gözeneklerinizi açabilir, kıllara daha rahat yol bulmaları için yardımcı olabilirsiniz.

Kıl dönmesi ile kıl batması arasındaki farklar nelerdir?

Kıl dönmesi ve kıl batması arasında birçok fark bulunur. Hem tedavi yöntemleri hem de oluşumları en belirgin farklardır.

  • Kıl dönmesi daha çok erkeklerde görülürken, kıl batması kadınlarda sıklıkla gözlemlenir.
  • Kıl dönmesi genellikle cerrahi yöntemlerle çözüme kavuşur. Bunun için mutlaka uzman hekimin yardımı gereklidir. Ancak kıl batması hijyene dikkat edilmesi ile kısa sürede ortadan kalkabilir.
  • Kıl dönmesinin iyileşme süreci uzundur. Bu süreç birkaç ayı bulabilir. Ancak kıl batması hızlı ve kesintisiz bir şekilde tedavi edilebilir. Böylece kişi yaşamından kopmadan sorunu ortadan kaldırabilir.
  • Kıl dönmesi kişilerin temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmemesi sonucunda ortaya çıkarken, kıl batmasının genel nedeni ağda ve tıraştır.

Kıl dönmesi ve kıl batması belirtileri sıklıkla karıştırılmaktadır. Kıl dönmesi belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden kıl dönmesi tedavisi yapan hastanelerden yardım alınmalıdır. Kıl dönmesi tedavisi ve kıl dönmesi tedavisi fiyatları hakkında bilgi için genel cerrahi servisimize telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Kıl dönmesi,  tıp dilinde pilonidal sinüs adı ile bilinmektedir. Cildin altında kalan ve burada oluşturduğu kesecik içerisinde büyümeye başlayan kıl dönmesi, sinsi bir şekilde ilerlemektedir.

Deri içerisinde yer alan kökten türeyen kıl, bir takım sebeplerden dolayı çıkamayabilir. Bu da kıl ucunun deriye doğru batması ve deri altında büyümeye devam etmesi anlamına gelmektedir. Genellikle oturarak çalışan kişilerde gözlemlendiği için ofis rahatsızlığı olarak da bilinir. Bunun dışında vücuttan dökülen kılların da deri altında büyüme eğilimi vardır. Dolayısıyla birden çok sebebi olabileceğini pekâlâ söyleyebiliriz.

Kıl dönmesi görülme sıklığı açısından kadın ve erkek hastalarda değişkenlik gösterir. Buna göre, kadın hastalarda erkeklere göre daha az gözlemlenir. Erkeklerde ise kadınlara göre üç kat fazla görülmektedir. Bunun temel sebebi erkeklerin vücutlarının daha fazla kıl kökü barındırması ve buna bağlı olarak gelişen komplikasyonlardır.

Kıl dönmesini oluşturan faktörler arasında kilolu olmak, gün içerisinde çok fazla oturmak, aşırı terlemek gibi sebepler sayılabilir. Buna ek olarak yürürken de kıl dönmesi olma ihtimali mevcuttur. Yürüyüş esnasında kalça kaslarının aşırı kasılması (sıkılması) sonucunda bölgede çıkacak olan kılın içeriye doğru büyümesi söz konusu olabilir.

Yine kıl dönmelerinin en çok görüldüğü alan kalçalarımızdır. Bunun da temel sebebi oturmak ve bölgenin kılın büyümesi için oldukça elverişli bir alan oluşturmasıdır.

Genital Bölgede Kıl Batması

Kıl batmaları istenmeyen tüylerin alınma biçiminden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla özellikle kadınlar genital bölge kıllarını farklı birçok yöntem ile almaktadırlar. Özellikle kuru bir şekilde tıraş yapılarak kılların alınması genital bölge kıl batması riskini artırır. Çünkü bölge tıraşlanırken tahriş olur ve batığa hazır hale getirilir. Dolayısıyla bölge yumuşatılarak kıl batığına sebebiyet vermeden tüylerimizi alabiliriz. Genital bölgede kıl batması ile karşılaşırsak da buna mutlaka müdahale etmeliyiz ki kıl dönmesine dönüşmesin.

Bacakta Kıl Batması

Bacakta kıl batması kadınların çok sık karşılaştığı sorunların başında gelir. Kadınlar genellikle epilasyon, tıraş gibi yöntemlerle bacak kıllarını alarak daha pürüzsüz bir bacağa kavuşmak ister. Ancak bu yöntemler bacakta kıl batması sorununu doğurabilmektedir. Bunu önlemek için bacaktaki ölü derileri alacak peeling uygulaması ve banyoda keseleme işlemi kullanılabilir.

Sakalda Kıl Batması

Erkeklerin sakal tıraşları için kullandıkları belli başlı ürünler vardır. Bunların en başında tıraş bıçakları gelmektedir. Tıraş ile sakalda kıl batmasını önlemek için uygulayacağınız basit adımlar vardır. Buna göre, sabah uyanır uyanmaz tıraş olmamalısınız. Uyandıktan sonra en az 10 ila 15 dakikalık bir süre sonunda tıraşınızı olmanız kıl batığını önler. Yine peeling uygulaması bu noktada ölü hücreleri ve deriyi yüzünüzden uzaklaştıracaktır. Bu da batığı önler.

Kıl Batması Tedavisi

Kıl batması tedavisi kişinin kendisi tarafından yapılabilir. Kıl batığı cımbız yardımı ile çıkartılır böylece ileride kıl dönmesine dönüşmesine izin verilmez. Devam eden ve sürekli oluşan kıl batmalarında kıl dönmesi tedavisi yapan sağlık kuruluşlarından yardım almak gerekebilir.

Kıl kökü iltihabı (follikülit) kıl bulunan tüm cilt bölgesinde görülen yaygın bir problemdir. İçi iltihaplı sıvı içeren küçük, kaşıntılı, ağrılı şişlikler şeklinde görülür. Peki, vajinada (genital bölge) kıl kökü iltihabı neden olur? Vajinada (genital bölge) kıl kökü iltihabı nasıl engellenir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk, vajinada kıl kökü iltihabı oluşumunu kolaylaştıran nedenleri sıraladı. 

Genital bölgede kıl köklerinin bulunduğu dış dudaklar ve pubik bölgede follikülit görülür. Vajinal bölgede kıl kökü iltihabı en çok deride yer alan staphylocoeus aureus gibi bakteriler, mantar ve virüslere bağlı oluşabilir.

VAJİNADA (GENİTAL BÖLGE) KIL KÖKÜ İLTİHABI NEDEN OLUR?

  • Aşırı kilolu olmak
  • Aşırı terleme
  • Sıkı giyişiler, sentetik iç çamaşırları
  • Kullanılan günlük ped nedeniyle bölgenin neminin artması
  • Uzun süre kullanılan antibiyotik ve mantar ilaçları
  • Vücut direncini düşüren hastalıklar
  • Kan şekerinin yüksek seyrettiği regüle olmamış diyabet
  • Genital bölgenin tahriş olduğu ağda işlemleri
  • Genel hijyen kurallarına dikkat edilmemesi

Vajinal follikülit tedavisinde kolaylaştırıcı sebepleri bilmek ve tekrarlamaması için bu sebepleri ortadan kaldırmak önemlidir.

İLGİLİ İÇERİKLER

Formsanté

Genital bölgede çıban

Genital bölgede çıban; Fronkül ya da daha bilinen tabirle çıban ; ilerlediğinde patlama eğiliminde olan oldukça ağrılı apselerdir. Etrafı kızarık olan bu lezyonlar deri altına doğru yerleşir ve 1 cm den 5 cm ye kadar büyüyebilir.

Genital bölgede çıban

Bu lezyonlar kıl kökünde follikülit diye adlandırılan bir iltihap olarak başlar. Bunun ortasından çıkan bir kıl vardır ve etrafı kızarıktır. Genellikle bu haldeyken 7–10 günde iyileşir. Eğer düzelmezse apseleşir ve çıbana dönüşür. Bu tür lezyonlar daha çok derinin kıllı ve sürtünme olan alanlarında en çokta genital bölgede gözlenir. Tek bir lezyon olabileceği gibi özelliklede kalçada birden fazla olabilir. Başlangıçta sert olan lezyon zamanla yumuşar ve üzerine basıldığı zaman içeri çöker. Daha sonra kendiliğinden patlar ve hafif kanlı ve irinli bir akıntı boşalır. Bazen apse boşalmaz ve müdahale etmek gerekir.

Genital bölgede çıban Tanı nasıl konur?

Klinik muayane ile tanı koymak mümkündür. Şişlik, ağrı, kızarıklık hatta çıban patladıysa akıntı görülmesi ile tanı koymak mümkündür

Genital bölgede çıban Tedavisi

Öncelikle apse oluşmaması için dar ve vücuda tam yapışan giysilerden kaçınılmalıdır. Genel deri bakımı önemlidir. Bazı faktörler çıban oluşumuna eğilimi arttırır. Örneğin kıl dönmesi, aşırı terleme, şişmanlık çıban oluşumunu kolaylaştırır. Bu faktörler kişinin ortadan kaldırabileceği etkenlerdir. Kıl dönmesi sık olan kişiler lazer epilasyon ile bu sıkıntıdan kolayca kurtulabilirler. Bu tip çıban oluşumuna eğilimli kişilere bizimde önerimiz kolay bir çözüm olan lazer epilasyon uygulatmalarıdır. Tabii bu uygulamanın güvenilir olması için hastane ya da tıp merkezlerinde yaptırılmaları önerisini de eklemek gerekir. Bu koruyucu önlemlerin dışında çıban oluştuysa, ağrılı ve büyükse cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Ayrıca hekim uygun bulursa antibiyotik tedavisi de eklenebilir.

Genital çıban olduğunuzda kime başvurmalısınız?

Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.

Genital Lazer Epilasyon

Genital Çıban Hakkında Sık Sorulan Sorular

Lazer epilasyon ile vajinadaki çıban tedavi olur mu?

Genellikle vajina yada genital bölgedeki çıbanın nedeni kılların ters büyümesidir. Yani batık olursa enfeksiyona neden olur. Eğer şu anda çıban varsa onu lazer tedavi etmez. Fakat lazer epilasyon ile kalıcı olarak kıllar yok edilirse batık bir daha olmaz. Bu sayede çıban da bir daha çıkmaz. Lazer epilasyondan sonra hijyen de daha kolay olur.

Vajinada çıban neden olur?

Aslında genellikle kıl kökü iltihabı olarak başlar. Sonrasında büyüyerek çibana dönüşür. En sık nedenlerinden bir kıl batıklarıdır. Batıklar ortadan kalkarsa genellikle vajinada çiban bir daha olmaz.

Vajinada çıkan çıban nasıl tedavi edilir?

Kendiliğinden geçmesini beklemeyin. Daha kötü bir hal alabilir. Apseleşmiş bir çıban ise apseyi boşaltmak gerekir. Bu nedenle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Steril koşullarda temizlik yaparak apse boşaltılır. Daha sonra antibiyotik ve lokal tedaviler ile iyileşmesi sağlanır.

Vajinada çıkan çıbana ne iyi gelir?

Öncelikle çıban önemlidir. Kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın. Muhtemelen daha kötü olmasına neden olursunuz. Doğruca bir kadın hastalıkları uzmanına başvurun. Muayenehane şartlarında bile rahatlıkla temizlenir. Doktor gerekli antibiyotik ve kremleri size reçete eder.

Vajinada çıban çıkması nedenleri?

Genellikle kıl batmaları büyüyerek çıbana neden olur. Çok hijyenik biri bile olsanız bu olabilir. Birde vajina ağzında şişlikle birlikte olan bir başka çıban türü var. Biz buna tıpta bartolin bezi apsesi diyoruz. Bunun da tedavisi mümkündür. Fakat sizi mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanı muayene etmelidir.

Bisiklet sürmek apse için risk midir?

Evet bu doğrudur. Bisikletçilerde oturmaya ve travmaya bağlı perianal(anüs çevresi), popo ve genital bölgede apse ihtimali artar. Hem erkek hem de kadın bisikletçiler için risk artmıştır.

Kategoriler Kadın HastalıklarıEtiketler bikini bölgesinde çıkan çıban, Genital bölgede apse, Genital bölgede çıban, genital bölgede çıban neden çıkar, Genital bölgede çıban tedavisi, Genital bölgede fronkül, genital çıban, rahimde çıban, vajina da çıban, vajinada çıban, vajinada çıban neden çıkar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası