mariana çukurunun dibi / Mariana Çukuru - Vikipedi

Mariana Çukurunun Dibi

mariana çukurunun dibi

Dünya üzerindeki bilinmekte olan en derin nokta Mariana Çukurudur. Mariana Çukuru, Büyük okyanusta, Guam adasının güney batı yönünde, Japonya ve Endonezya ülkelerinin arasında aşağı yukarı eşit bir uzaklıkta yer almaktadır. Yapılan son ölçümlere göre, en derin noktası yaklaşık 10994 metre olarak ölçülmüştür. Uzunluğu ise, 2542 kilometre, genişliği de 69 kilometre olarak ölçülmüştür.

Okyanusa nitelikli iki plakanın çarpıştığı sınırda derin çukurlar oluşabilmektedir. Mariana çukuru da Mariana plakası ile Pasifik plakasının çarpışmasıyla meydana gelmiş bir çukurdur ve iki plaka sınırındadır. Mariana Çukurunda suyun içerisine attığımız bir kilogram kütleli metalin tabana inmesi yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Ancak suyun yoğunluğu ve metalin öz kütlesi de hesaba katıldığında tabana ulaşması artıp azalabilmektedir.

Mariana Çukuru'nun en dip yerindeki basınç ise yaklaşık olarak bin kat daha fazladır. Peki, denizin dibindeki bu çukur'da neler var? Bunu tek merak eden kişiyi biz değiliz. Bu merakın peşinden ilk giden kişi 23 Ocak 1960 ta İsviçreli bilimadamı Jecus Bicard olmuş. Jecus Bicard, ABD donanmasından Teğmen Donult Wash ile birlikte, Trieste batiskap'ı içinde mariana çukuruna inebilmeyi başaran ilk insanlar olmuşlar.

Ancak en ilgi çekici dalış 25 Mart 2012 Kanadalı yönetmen James Cameron tarafından yapıldı. Özel diyoruz çünkü özel denizaltısıyla dünyanın dibine inen James Cameron, Dünyanın dibini görmekle kalmadı, yaptığı özel çekimler sayesinde tam 11 kilometre derinlikte neler olduğunu görmenizi sağladı. James Cameron Dünyanın dibi Mariana Çukuru'nda 3 saat geçirdi.

Cameron'un tabiriyle Aya benzeyen yüzeyde, bugüne kadar görülmeyen yaşayan canlılara da rastlanmıştır. Cameron'un indiği noktanın güneş ışığı, ısı ve her türlü sıcaklık derecesinin olmadığı tamamen yoksun olduğunun altını çizdi ve başka bir gezegene yolculuk yaptığı duygusuna kapıldığını ifade etmiştir. Mariana çukurunda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar sonucu araştırmacılar, soğuk ve aşırı basınçlı bir ortamda yaşamlarını devam ettirebilen birçok yaşam formu ortaya çıkarmıştır.

Buradaki yaşamın temel kaynağı 300 dereceye ulaşabilen volkanik püskürmeler ve volkanik püskürmelerden meydana gelen sülfürü metabolize edebilme özelliğine sahip bakterilerdir. Bu balık türleri bu kadar derinde yüzlerce yıl yaşayabilmektedir. Prehistorik dönemlerden bu yana aynı kaldığı düşünülen bu canlılar hala yaşamlarını sürdürmektedir.

Dünyanın sonunu insanlar getirecek: Mariana Çukuru’nda şeker paketi bulundu

Doğaya en büyük zararı veren insanlar yine bir doğa faciasının baş aktörü konumunda... Dünya'nın en derin noktası kabul edilen Mariana Çukuru'na dalan Amerikalı deniz altı kaşifi, deniz tabanında plastik atık ve şekerleme paketi buldu.

Yayınlanma: 11:30 - 14 Mayıs 2019 Güncellenme:

Dünyanın sonunu insanlar getirecek: Mariana Çukuru’nda şeker paketi bulundu

BBC’nin haberine göre, Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu’nda yer alan Mariana Çukuru’nda yaklaşık 11 kilometre derinliğe dalarak rekora imza attı. Dipteki yüksek basınca dayanacak şekilde üretilen dalış aracıyla 10 bin 927 metre derine inen ve çukurun dibinde 4 saat kalan Vescovo, incelemeleri sırasında deniz canlıları ile renkli kayalık yapıların yanı sıra plastik poşet ve şeker ambalajları buldu. Keşif esnasında Vescovo’nun rekor kıran dalışının ardından diğer takım üyeleri de art arda dört dalış yaptı.

Denizin üç farklı noktasında “amfipot” adı verilen 4 yeni karides benzeri kabuklu hayvan türü keşfettiğini düşünen ekip, 7 bin metre aşağıda “kaşık solucanı” diye adlandırılan canlı ve 8 bin metrede pembe deniz salyangozu gördüğünü söylüyor. Diğer yandan, toplam beş dalış sırasında muhtemelen deniz dibindeki mikroplar tarafından oluşturulmuş parlak renkli kayalık oluşumlarını keşfeden ekip, deniz tabanından kaya örnekleri topladı.

MİKROPLASTİK İÇERİP İÇERMEDİĞİ PLANLANIYOR

Bilim adamları, mikroplastik içerip içermediklerini görmek için keşif ekibinin topladığı canlıları incelemeyi planlıyor. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, bu durumun, denizin derinlerinde yaşayan hayvanlar için bile yaygın bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu’nun batısında yer alıyor. Çukurun derinliği, 10 bin 911 metre ile 11 bin 30 metre arasında ölçülüyor. 2 bin 550 metre uzunluğundaki denizaltı kanyonunun genişliğinin ise 69 kilometre olduğu sanılıyor. ABD Donanması’ndan Teğmen Donald Walsh ve İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard, 23 Ocak 1960’da Mariana Çukuru’na inen ilk insanlar olarak
tarihe geçmişti. Ünlü Amerikalı yönetmen James Cameron da 26 Mart 2012’de “Deepsea Challenger” adlı tek kişilik denizaltı ile Mariana Çukuru’nun 10 bin 908 metre derinine inerek 50 yıl aradan sonra çukura giden ilk insan olmuştu. Mariana Çukuru’ndaki çalışmalar, 2010 yılında başlamıştı. Araştırmacılar, yaşam biçimlerini araştırmak için çukura robot denizaltı göndermişti.

Bilim adamları, 2013’ün ilk aylarında deniz seviyesinin 11 kilometre altında bulunan ve Dünya’nın en derin yeri kabul edilen Mariana Çukuru’nda mikrobik yaşama rastladıklarını açıklamıştı. Daha önce deniz yüzeyindeki basıncın yaklaşık bin katı basınca sahip Mariana Çukuru’ndaki dondurucu ve zifiri karanlık ortamın herhangi bir yaşam biçimi için uygun olmadığı var sayılıyordu.

ABDBilimbilim adamıcanlıDünyaşeker

Mariana Çukuru Nerede? Mariana Çukuru Kaç Metre, Derinliği Ne Kadar?

Dünya üzerinde bulunana en derin nokta olan Mariana Çukuru nerede, sorusuna Japonya ve Endonezya arasında ve iki ülkeye de neredeyse eşit uzaklıkta olduğu yanıtını veririz. Mariana Çukuru kaç metre derinlikte ya da derinliği ne kadar, sorularına ise yaklaşık bir yanıt verilse de tam bir yanıt verilemediği yanıtını veririz. Mariana çukurunun dibinde ne var, dediğimizde balıklar, yengeçler ve mikroorganizmalar gibi birçok yaşam türünün ortaya çıktığını öğreniriz.

Mariana Çukuru Nerede?

Dünyanın iki kutbu vardır. Bu kutupların üçüncüsü Everest tepesi olarak kabul edilirken dördüncü kutbu ise Mariana Çukuru kabul edilir. Dünya, Yorgun ve Dinamik bir gezegendir. Kıtalar hareket eder ve çarpışır. Yanardağlar patlar, buzullar büyür ve ortadan kaybolur. Durmaksızın faaliyet gösteren muazzam güçler geride jeolojik sırların izlerini bırakır. Bu sırların bir tanesi de Mariana Çukurudur. Bu nedenle gizemli mavi çukur adını alır.

Mariana Çukuru Dünya üzerindeki bilinen en derin nokta olarak bilinir. O kadar derin ki Everest'i ters çevirip başını bu noktaya denk getirsek dahi yüzeye yaklaşık bir kilometrelik mesafe kalabilir. Mariana Çukuru, 1875 yılında İngiliz gemisi HMS Challenger tarafından keşfedilmiştir. Mariana Çukurunun büyük bir bölümünün bulunduğu Guam Adası, ABD bölgesi oluğundan dolayı ABD'nin koruması altındadır.

Mariana Çukuru Kaç Metre, Derinliği Ne Kadar?

İlk olarak 1960 yılında, Trieste adlı bir ABD Donanmasına ait denizaltı ile Mariana Çukuru'na iniş yapıldı. Toplamda 4 saat süren iniş esnasında denizaltına ait görüş camlarından biri basınçtan dolayı kırıldı, fakat çift cam kullanıldığı için herhangi bir sorun yaşanmadı. Bundan yaklaşık 52 yıl sonra, ünlü yönetmen James Cameron, Avustralyalı mühendisler ile birlikte tasarladıkları Deepsea Challenger aracı ile çukura indiler.

Marina Çukuru, tektonik plakalar olarak adlandırılan iki büyük okyanus levhasının çarpışması sonucunda Pasifik Okyanusu levhası Filipin levhasının altına girerek oluşmuştur. Mariana Çukuru, ortalama uzunluğu 2.542 kilometre, ortalama genişliği ise 69 kilometredir. Şimdiye kadar sadece birkaç insan ve araştırma aracı dışında inebilenin olmadığı Marina Çukuru, Okyanusun yüzeyi ile çukurun en derin noktası olan Challenger Deep ile arasındaki mesafe yaklaşık 10.994 metre ile dünyanın en derin noktası olarak kabul edilmektedir.

Mariana Çukurunun Dibinde Ne Var?

Mariana Çukurunda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Denizin üç farklı noktasında amfipot adı verilen 4 yeni karides benzeri kabuklu hayvan türü keşfedildi. 7 bin metre aşağıda kaşık solucanı olarak adlandırılan canlı ve 8 bin metrede pembe deniz salyangozu görüldü. Bunların yanı sıra poşet ve şeker kaplarına rastlandı. Buradan anlıyoruz ki doğanın kirliliği insanın zor ulaştığı yere bile kolayca ulaşıyor.

Mariana Çukuru

Mariana Çukuru (Challenger Çukuru),[1] Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.[2] Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.

Okyanusal nitelikte iki plakanın çarpıştığı sınırda derin çukurlar oluşabilir. Mariana çukuru da, Pasifik Plaka ile Mariana Plakası'nın çarpışması sonucu oluşmuş bir çukurdur ve iki plaka sınırındadır.

Suyun içine atılan 1 kilogram kütleli metalin tabana ulaşması, yaklaşık olarak 1 saat sürer. Ancak, suyun yoğunluğu ve metalin özkütlesi de hesaba katıldığında, tabana ulaşma süresi artıp azalabilir. Dip noktasındaki basınç ise yeryüzündeki basınca göre yaklaşık 1000 kat daha fazladır.

Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri vardır. Yapılan araştırmalar, aşırı basınçlı ve soğuk ortamda yaşayabilen birçok mikroorganizma, balık ve yengeç türünü ortaya çıkarmıştır. Buradaki yaşamın temel dayanağı, 300 dereceye ulaşan volkanik püskürmeler ve buradan çıkan sülfürü metabolize edebilen bakterilerdir. Bu kadar derinde yaşayan balık türlerinin hayatları yüzlerce yılı bulabilmektedir. Buradaki canlıların, çok eski prehistorik dönemlerden bu yana aynı kaldığı düşünülmektedir.

23 Ocak 1960'ta, İsviçrelibilim insanıJacques Piccard ile Amerika Birleşik Devletleri Donanması'ndan TeğmenDonald Walsh, Trieste Batiskapı içinde Mariana Çukuru'na inebilmeyi başaran ilk insanlar olmuşlardır. İlk anda 11.521 metre (37,799 feet)'lik bir derinliğe inildiği hesaplanmış, ancak 1995 yılında yapılan ölçümlerde doğru derinliğin 10.916 metre (35,814 feet) olduğu anlaşılmıştır. Derin noktaya iniş yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmüş, burada 20 dakikalık bir sürenin ardından tekrar yüzeye çıkılmasıyla toplamda 5 saatlik bir sürede dalış ve yüzeye çıkış tamamlanmıştır.[3]

25 Mart 2012'de, KanadalıyönetmenJames Cameron “Dikey Torpil (Deepsea Challenger)” adlı özel denizaltısıyla Mariana Çukuru’na tek başına inmeyi başardı. 156 dakikada dünyanın tabanına inen, 3 saat incelemelerde bulunan Cameron, beklenenden daha kısa sürede, 70 dakikada yüzeye çıktı. Cameron tarafından bizzat tasarlanıp Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı, Çukur’da bulunan metrekare başına 7.250 tonun üzerindeki basınca dayanıklıdır.[4]

13 Mayıs 2019'da Amerikalı deniz altı kâşifi Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu'nda yer alan Mariana Çukuru'na daldı. Dipteki yüksek basınca dayanacak şekilde üretilen dalış aracıyla 10 bin 927 metre derine inen ve çukurun dibinde 4 saat kalan Vescovo, incelemeleri sırasında deniz canlıları ile renkli kayalık yapıların yanı sıra plastik poşet ve şeker ambalajları buldu.[5]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.