istifa dilekçesi özel sektör / İstifa halinde çalışanların hakları ve özellikli durumlar | Ekim ayı makalesi | EY - Türkiye

Istifa Dilekçesi Özel Sektör

istifa dilekçesi özel sektör

İstifa dilekçesi, işçinin işyerinde veya sosyal hayatında karşılaştığı birtakım olumsuzluklar ve bunun neticesinde işten ayrılma zaruretinin doğduğu hallerde karşımıza çıkmaktadır. Uygulamada işçinin işten ayrılırken “işten ayrılıyorum”, “istifa ediyorum” ifadelerini kullanarak yazdığı dilekçe “istifa dilekçesi” olarak adlandırılmaktadır. Yargıtay’ın istikrar kazanan uygulamalarında, işçinin iş sözleşmesine son verme saikiyle yazmış olduğu dilekçesinde kullandığı “istifa” sözcüğünün, işten ayrılmak isteği anlamına geldiğini ve bunun fesih bildirimi olarak adlandırılacağını kabul etmiştir.

İstifa Nedir?

Genel olarak istifa, işçinin serbest iradesine dayanarak iş akdini fesih etmesi şeklinde ortaya çıkar. İstifa dilekçesi mahiyeti gereği tek taraflı bir hukuki işlem niteliğindedir. Fesih hukukumuzda bozucu yenilik doğuran hak olarak tanımlanmış olup karşı tarafa ulaştırılan istifa dilekçesi ile bir takım hak ve alacaklar doğacağından, işçinin işverene verecek olduğu istifa dilekçesinde iradesi ile beyanı arasında çelişki içerisinde olamaması büyük önem taşımaktadır.

İstifa dilekçesi ile sözleşmeyi serbest iradesi ile fesheden işçinin kullanmış olduğu istifa hakkının sınırları Anayasa’mızın Maddesinde çizilmiş olup, ilgili maddede “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir” denilmiştir. Anayasa ile tanınan bu hak neticesinde, işveren ile işçi serbest iradelerini kullanarak iş akdi düzenlerler ve yine taraflar özgür iradeleri ile iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptirler. Kimse kendi iradesi dışında işten ayrılmaya zorlanamayacağı gibi, işte devamlı olarak çalışmaya da mecbur bırakılamaz. İlgili Anayasa maddesi ile işçi istediği zaman tek taraflı iradesi işe çalışma hayatına son verebilmekte olup işten ayrılacağına ilişkin beyanını istifa dilekçesi ile işverene iletebilir.

İstifa dilekçesinin (feshin) geçerli olabilmesi ve hukuki sonuç doğurabilmesi için işverenin hukuki egemenlik alanına ulaşması zorunludur. İş sözleşmesinin feshi şekil zorunluluğuna tabi değildir. Bu sebeple istifanın bildirim yolunun, yazılı yani istifa dilekçesi ile veya sözü olarak da gerçekleştirilmesi mümkündür. İşçini istifa dilekçesinde “işten ayrılıyorum” , “sözleşmeyi feshediyorum” ya da “istifa ediyorum” şeklinde kullanmış olduğu ifadeler fesih mahiyetindedir. Sözlü olarak ise “işçinin işten ayrılıyorum” “benim yerime adam bakmaya başlayın” tarzı ifadeler de aynı şekilde istifa olarak nitelendirilmelidir. Bununla birlikte işçinin, işi bırakması, başka bir işte çalışmaya başlaması veya işyerini terk etmesi de istifa olarak kabul edilmelidir. Sözlü olarak istifa mümkün olmakla birlikte feshin yazılı bir istifa dilekçesi ile gerçekleştirilmesi hukuki ispat açısından büyüm önem arz etmektedir.

Devlet Memurunun İstifası

İstifa dilekçesi çalışanın memur ya da özel hukuk çalışanı olmasına göre değişiklik göstermektedir. Nitekim sayılı Devlet Memurları Kanun’nun Maddesinde çekilme olarak düzenlenmiş olup ilgili kanun maddesinde “Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.” denilmiştir. Devlet memurlarının istifasındaki usul, memurların çekilme isteklerini içeren istifa dilekçesini bağlı oldukları kuruma vermeleri ve çekilme başvurusunda bulunmaları ile mümkündür. Öte yandan memurun izinsiz olarak ya da mazereti bulunmaksızın görevini terk etmesi ve bu durumun kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde yazılı başvuruya (istifa dilekçesine) gerek kalmadan memurun istifa ettiği kabul edilir.

Devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurlarında çekilme veya istifasında Kamu hizmetinin aksamaması büyük önem arz eder. İşbu sebeple istifa dilekçesini amirine veren memur, yerine ikame edilecek olan diğer bir deyişle yeni atanan memurun bir aya kadar görevini teslim almasını bekler. Yerine atanan yeni devlet memurunun bu bir aylık süre içerisinde görevi teslim alamaması halinde istifa eden memur amirine haber vererek görev yerini bırakabilir. (DMK m)

Devlet Memurları Kanunu Madde 94 “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hüküm: 31/7/ – /75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Çekilmek istiyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartiyle bir ay kaydına tabi değildirler.”

Bununla birlikte yukarıda verilen ilgili kanun maddesinin devamında istifa eden (memurluktan çekilen) memurun kanunda öngörülen şartlara uymaması halinde, belirli bir süre geçmeden veya kati surette devlet memurluğuna alınmayacakları belirtilmiştir. Bu sebeple devlet memurluğu için verilen istifa dilekçesi veya memurluktan çekilme bildirimi, ileride sorunlara yol açmaması bakımından büyük önem arz etmektedir.

İşçinin İstifadan Vazgeçmesi

İşçi istifa dilekçesini veya sözlü olarak irade beyanını işverene bildirdiği anda iş akdine son vermiş olur. İstifanın (feshin) gerçekleşebilmesi için bu bildirimin işverene ulaşması şarttır. İstifa dilekçesi karşı tarafa ulaştıktan sonra işçi, bu işlemden dönemez ve istifasından vazgeçemez. Ayrıca işçinin yanlışlıkla istifa etmesi veya bildiriminde hataya düşmesi istifayı geçersiz kılmaz.

Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin tarih ve / E. / K. Sayılı kararında “Somut olayda davacı işverene tarihinde verdiği dilekçe ile – tarihinde yıllık izin kullandıktan sonra tarihinde kendi isteğimle ayrılmak istiyorum diye dilekçe vermiştir. Davacı bu dilekçeyi ailevi nedenlerle verdiğini, ancak izindeyken eşiyle barışması sonucu tarihinde istifadan vazgeçmek ve çalışmak üzere işyerine gittiğinde alınmadığını belirtmiştir.

Mahkemece istifa tarihinden bir gün önce işbaşı yapmak üzere gittiğinden istifasından döndüğü, buna rağmen işbaşı yaptırmayarak iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiği kabul edilerek kıdem, ihbar tazminatı istekleri hüküm altına alınmıştır… Davacının anılan istifası işverene ulaşmakla iş sözleşmesi, davacının belirttiği tarihte sona erdiğinden, artık davacının kendi şahsi nedenlerine dayanarak anılan istifadan vazgeçmesi olanağı yoktur. Böyle olunca davacının iş sözleşmesi kendi istifasıyla sona erdiğinden kıdem, ihbar tazminatı isteklerinin reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalıdır” denilmiştir.

İstifanın Hukuki Sonuçları Nelerdir?

İşçi istifa dilekçesini işverene ulaştırması ve iş sözleşmesini feshetmesiyle birlikte, iş akdinin tarafların sözleşmeden doğan yükümlülükleri de ortadan kalkmış olur. İstifa dilekçesi veya iş akdinin sona ermesiyle birlikte, işçinin ücreti ile sözleşme ve kanundan doğan para ile ölçülmesi mümkün menfaatlerinin tam olarak ödenmesi zorunlu hale gelir. İş sözleşmesinin haklı nedenle feshini mümkün kılan nedenlerden birisi mevcut değilse ve iş akdine istifa ile son verilirse işçi, feshe bağlı haklardan yararlanamaz.

Ancak iş akdini yazılı (istifa dilekçesi) veya sözlü olarak son veren işçi;

  • Ücret Alacağı,
  • Prim ve Yan Hak Alacağı,
  • Fazla Çalışma Ücreti,
  • UBGT Ücreti,
  • Asgari Geçim İndirimi veya AGİ Alacağı,
  • Kötü Niyet Tazminatı,
  • Sendikal Tazminat,
  • ve Yıllık İzin Ücreti

Talep edebilir. İş akdine istifa ile sona erdiren işçinin mahrum kalacağı haklar ise şunlardır:

  • İşsizlik Ödeneği
  • Kıdem Tazminatı (İstisnası İş Sözleşmesinin İşçinin Haklı Nedenle Feshi Halidir)
  • İhbar Tazminatı (Fesih Öneline Riayet Etmemesi Halinde İşçi, Kendisi Ödemek Durumunda Kalabilir)

İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatına Hak Kazandığı Özel Durumlar

Bilindiği üzere iş akdine istifa dilekçesi ile veya sözlü olarak son veren işçinin kıdem tazminatına hak kazanmayacağını belirtmiştik. Ancak bu durumun kanundan doğan veya taraflar arasında bulunan anlaşma neticesinde bazı istisnaları söz konusudur. Uygulamada işçinin istifa dilekçesi sunmak suretiyle iş akdine son vermesine rağmen, işverenle işçinin anlaşması neticesinde işçiye kıdem tazminatı ödendiğine rastlanılmaktadır. Bununla birlikte Yargıtay, işçinin istifasına rağmen işverenle işçi arasında yapılan anlaşma gereği işçiye kıdem tazminatı ödenebileceğini kabul etmektedir.

İşçi istifa dilekçesi vermesi veya sözlü olarak istifa ettiği durumlarda işçinin kıdem tazminatı kazandığı Kanundan doğan haller ise şunlardır:

  • Kadın İşçinin Evlenme Nedeniyle İstifası (Feshi)
  • Muvazzaf Askerlik Nedeniyle İstifası (Feshi)
  • İşçinin Emeklilik veya Toplu Ödeme Almak Amacıyla İstifası (Feshi)
  • İşçinin Sendika Yöneticisi Olması Nedeniyle İstifası (Feshi)

Hak Alacağının Bulunmadığı Durumlarda İstifa Dilekçesi Örneği

İstifa Dilekçesi Örneği İndir

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Dikkatine,

../../.. tarihi itibarıyla başlamış olduğum … görevimden ../../.. Tarihi itibarıyla ayrılıyorum. İstifamın kabulünü ve gereğinin yapılmasını arz ederim. (ihbar süresi belirtilmelidir.)

Kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarımın tamamını aldım.

Şirketinizde çalıştığım sürenin hem kariyerim hem de kişisel ve profesyonel gelişimim açısından çok faydalı ve verimli olduğunu belirterek teşekkürlerimi iletiyorum. Çalıştığım süre içinde ben de şirkete olumlu katkılarda bulunmayı başardığımı umuyorum.


Ad Soyad
İmza

Hak Alacağının Bulunduğu Durumlarda İstifa Dilekçesi Örneği

İstifa Dilekçesi Örneği İndir

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Dikkatine,

../../.. tarihi itibarıyla başlamış olduğum … görevimden ../../.. Tarihi itibarıyla ayrılıyorum. (ihbar süresi belirtilmelidir.)

İş yerinden ayrılışımda tarafıma ödenmesi gereken kıdem tazminatı, tüm sosyal hak ve güvencelerim ile diğer tüm işçi alacaklarımın ödenerek ayrılışımın yapılması hususunda;

İstifamın kabulünü ve gereğinin yapılmasını arz ederim.


Ad Soyad
İmza

Emeklilik Nedeniye İstifa Dilekçesi Örneği

Emeklilik Nedeniyle İstifa Dilekçesi İndir

Tarih: ../.. /..

….… A.Ş.

…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Dikkatine,

../../.. tarihi itibariyle başlamış olduğum …… görevimden emeklilik sürem dolduğu için ../../.. itibariyle ayrılıyorum.(ihbar süresi belirtilmelidir.)

İstifamın kabulünü ve gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.

Ad Soyad
İmza

Eğer memurluktan istifa ediyorsanız…
Tarih: …./….. /……

Memur İstifa Dilekçesi Örneği (Memur Çekilme Bildirimi)

Memur İstifa Dilekçesi Örneği İndir

…. Bakanlığı’na ………….. İl Müdürlüğü’ne …… Müdürlüğü’ne,

sayılı Kanunun “Çekilme:” başlıklı maddesinde “Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.” hükmü, maddesinde ise “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hüküm gereğince, memuriyet görevinden çekilmek istiyorum.

Gereğini arz ederim.

Ad Soyad
İmza

Memur Kimlik Bilgileri:

Ad Soyad:
Adres:
Sicil No:
T.C. Kimlik No:
Cep No:

Samet AYGÜN

Ben Samet Aygün. Gazi Üniversitesinde Hukuk eğitimimi tamamladıktan sonra avukatlık mesleğimi icra etmeye başladım. Öğrencilik yıllarımda kurucusu olduğum bu siteyi hayata geçirdim. Bu süre zarfında hukuksal gelişmeleri ve güncel problemleri takip edip hukuki danışmanlık arayan ilgililere ulaştırmaya çalıştım. Hukuki Durum sitesi ise hukuku daha anlaşılır kılma çabamın bir ürünüdür.

İstifa Dilek&#;esi &#;rnekleri Nelerdir? Nasıl Yazılır?

İşinizde daha iyi bir konuma gelmek istiyor olabilirsiniz, hayatınızda değişiklik yapmak istiyor olabilirsiniz ya da mevcut işinizden memnun değilsinizdir Bunun gibi birçok sebebe sahip olabilirsiniz.

Ancak saygılı bir istifa dilekçesi, veda bile olsa aynı zamanda uzun vadeli profesyonel bağlantı şansı kurabilmeniz anlamına gelebilir. İstifa dilekçesi, şirketteki feshinizi resmi olarak duyurmanıza olanak tanır. Ayrıca son gününüz ve ayrılışınızla ilgili diğer ayrıntılar gibi önemli bilgileri sağlar.

Ayrılma koşulları ne olursa olsun, kibar ve uygun bir istifa mektubu hazırlamanız gerektiğini bilmelisiniz. Yöneticinize şahsen istifa ettiğinizi söyleseniz bile, şirketten ayrıldığınızın ayrıntılarını içeren resmi bir mektup vermek iyi bir fikirdir. Hazırlayabileceğiniz istifa dilekçesi örneklerini sizler için derledik, aşağıda örnekleri inceleyebilir ve word formatında indirebilirsiniz.

İstifa Dilekçesi Örnekleri

Mevcut işvereninizi iyi şartlarda bırakmak önemlidir. Bu yüzden sizin için istifa dilekçesi örnekleri oluşturduk.

Farklı durumlar için bir dizi örnek istifa mektubu da görebilirsiniz. Bunlar, ister profesyonel bir işten, ister perakende satıştan ya da sıradan bir işten istifa ediyorsanız dahi geçerlidir.

Standart bir istifa dilekçesi yazmak istiyorsanız…

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

…….. İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Dikkatine,          

../../…. tarihi itibariyle başlamış olduğum …… görevinden ../../…. itibariyle ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

Şirketinizde çalıştığım süre boyunca ekibinizin bir parçası olmaktan zevk aldığımı ve bana sunduğunuz fırsatlar için minnettar olduğumu bilmenizi isterim.

İstifamın kabulü ile ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim.

Saygılarımla,
Ad Soyad:
İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

 

İşyerinizden Kendi İsteğinizle Ayrılıyorsanız

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü’ne,                                                                                                        

………………………..’nin ……………………… adresindeki işimden kendi isteğimle kişisel sebepler nedeniyle ../../…. tarihi itibariyle ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

Gereğinin yapılmasını ve tarafımın konu hakkında bilgilendirilmesini arz ederim.

Saygılarımla,
Ad Soyad:
İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

 

Yeni bir Kariyer Fırsatı Yakaladıysanız

 

                                                                                                                      Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü’ne,                                                                                                        

Bu dilekçeyi şirketinden, pozisyonundan istifamın resmi bildirimi olarak sunmak için yazıyorum. Kariyer hayatım için yeni bir iş fırsatı teklif edildi ve çalışma teklifini kabul etme kararı aldım. Bu nedenle ../../…. tarihi itibariyle ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

Çalıştığım süre boyunca şirketinizin ve ekibinizin bana kazandırdığı deneyimler için son derece minnettarım.

Gereğinin yapılmasını ve tarafımın konu hakkında bilgilendirilmesini arz ederim.

Saygılarımla,
Ad Soyad:
İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

 


İşyerinizden İstifa Sonrası Ödeme Almanız Gerekiyorsa

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü’ne,

Firmanızın ……… adresindeki işyerinde Pozisyonunda çalışmaktayım. Kişisel sebepler nedeniyle kendi isteğimle ….. /…./ …. tarihinden itibaren işimden ayrılmak istiyorum. İşten ayrılışım nedeniyle tarafıma ödenmesi gereken sosyal hak ve güvencelerimin ödenerek işten ayrılışımın gerçekleştirilmesini talep ediyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:
İmza:

Çalışanın Bilgileri:

T.C. No:
Sigorta No:
Adres:
Cep Tel. No:

Bu istifa dilekçesini indir

 

Memurluktan İstifa Ediyorsanız

Tarih: …./….. /……

…. BAKANLIĞI’NA ………….. İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE …… MÜDÜRLÜĞÜ’NE,

sayılı Kanunun “Çekilme:” başlıklı ve Maddesinde belirtilen, devlet memurları kanunda belirtilen esaslara göre ve bağlı olduğu kuruma yazılı olarak başvurarak memurluktan çekilebilir hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki kanun hükmü gereğince, memuriyet görevinden çekilmek istiyorum.

Gereğini arz ederim.

Ad Soyad:
Adres:
Sicil No:
T.C. Kimlik No:
Cep No:

Bu istifa dilekçesini indir

 

Mavi Yaka Çalışanlar İçin İstifa Dilekçesi

Tarih: …./….. /……

……………….’ne,

 ….. /….. /….. tarihinden itibaren çalıştığım ……………………………. adresinde bulunan işyerinizden          ….. /….. /….. tarihinde ayrılmak istediğimi bildiriyorum.

İşyerinizde çalışma sürem zarfında doğan tüm haklarımı aldım. İşyerinizden ayrılış kararımı şahsi nedenlerimde, kendi istek ve rızamla herhangi bir baskı altında olmadan aldığımı bilmenizi isterim.

Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

Çalışanın bilgileri:

T.C. No:
Sigorta No:
Adres:
İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

 

Taşınma İstifa Mektubu Örneği

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü’ne,                                                                                                         

Maalesef, bünyesinde , pozisyonumdan istifamı sunmak için yazıyorum. Son iş günüm sözleşmemin bildirim süresine uygun olarak ..// tarihidir.

Ailemle birlikte ’a yerleşiyorum ve kendime yeni bir iş arayacağım. Ayrıca, ayrılmadan önce yerime gelecek kişinin işe alımına ve eğitimine yardımcı olmaya hazır olduğumu ve sorunsuz bir geçiş dönemi sağlamak için tüm işlerimin tamamlanmasını ve / veya teslim edilecek bir konumda olmasını sağlayacağımı lütfen unutmayın.

Bu süre boyunca bana çalışma fırsatı verdiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:
İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

 

İleri Seviye Eğitim İstifa Mektubu Örneği

Tarih: …./….. /……

….… A.Ş.

Müdürlüğü’ne,                                                                                                         

Üniversitede tam zamanlı eğitim almak için 'deki pozisyonumdan istifa edeceğimi gösteren resmi bir bildirim olarak kabul edin.

İş sözleşmem uyarınca, önceden bildirimde bulunuyorum ve son iş günüm /../ olacaktır.

[Şirket Adı] için çalışma fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder, size ve şirketinize en iyi dileklerimi sunarım.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Ad Soyad:
İmza:

Bu istifa dilekçesini indir

 

Dijital (E-Posta) İstifa Mektubu Örneği

Bazı durumlarda, işinizden istifa etmenin en iyi yolu bir e-posta istifa mesajı göndermektir. Mümkünse, patronunuza bizzat söyleyerek işinizden istifa etmek en uygunudur. Bununla birlikte, bazı durumlarda, mümkün değildir. Örneğin, uzak bir pozisyonunuz varsa veya patronunuz başka bir şehirde veya ülkede çalışıyorsa, bizzat istifa edemeyebilirsiniz. Bu durumda, işinizi e-postayla bıraktığınızı duyurmaya karar verebilirsiniz.

E-posta Konu Satırı: Adınız İstifa

Sayın Bay / Bayan. Soyadı,

olarak görevimden istifa ettiğimi bildirmek için yazıyorum. Son günüm olacaktır.

Bu şirketin bana sağladığı tüm fırsatlar için çok teşekkür ederim. Son üç yılda çok şey öğrendim ve tüm meslektaşlarımın nezaketini de asla unutmayacağım.

Yıllarca bana verdiğiniz destek ve cesaretiniz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Ad Soyad:
İmza:

 

İstifa Dilekçesi Nedir?

İstifa dilekçesi, bir çalışan tarafından işverene gönderilen ve artık şirkette çalışmayacaklarını bildiren resmi bir mektuptur. Başka bir deyişle, resmi bir şekilde iş bırakma şeklidir. İstifa dilekçesinin amacı, resmi bir bildirim kaydı oluşturmak, çalışanın son günü hakkında ayrıntılı bilgi vermek, sonraki adımları özetlemek ve işveren ile olumlu bir ilişki sürdürmektir. İstifa mektubu, şu anda çalıştığınız şirketten ayrılma niyetinizi ifade eder. İstifa dilekçesi yazmalı mısınız? Evet, kesinlikle yazmalısınız çünkü ister bir hastanede isterse bir kahve dükkanında çalışın bu profesyonel bir şeydir. İstifa mektubu patronunuza resmi olarak işten ayrıldığınızı bildirir ve aynı zamanda sorumluluklarınızı üstlenmek için başka birisinin işe alınması anlamına gelmektedir. 

İstifa dilekçesi nasıl yazılır da dâhil olmak üzere, profesyonel olarak istifa etmeniz gereken tüm adımlar için okumaya devam edin.

 

İstifa Mektubuna Neler Dâhil Edilmeli?

İşinizden istifa ederken, nazikçe ve profesyonelce istifa etmek önemlidir. İstifa mektubu yazarken neleri ekleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

  • Niyetinizi Belli Edin:  İstifa mektubunuzun tüm teması, istifa ettiğiniz ifadesidir. Bu noktada ayrılma kararınızı verdiniz ve bu mektubun bunu yansıtması gerekiyor.
  • İşten Çıkış Tarihiniz:  İstifa mektupları sadece çalışanın ayrılma niyetini tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışılacak son gün ve diğer talepler veya detaylar hakkında da bilgi verir. Bu, hem işveren hem de çalışan için geçişi kolaylaştırır.
  • Teşekkür İletme: Olumlu bir çıkış sağlamak için istifa mektubu genellikle çalışan işverene, sağlanan fırsatlar için teşekkür eder ve şirkette kazanılan deneyimlerden bahseder.
  • Geçişe Yardımcı Olma Teklifi:  İstifa dilekçesi mektupları, ister yedek ister işe alım veya eğitim yoluyla olsun, geçişte yardımcı olmayı teklif etmelidir.
  • İletişim Bilgileriniz:  Kişisel iletişim bilgilerinizi eklebilirsiniz böylece şirketin sizinle iletişim kurması daha kolaydır.

Mektubunuza Neler Dâhil Edilmemeli?

  • Şikâyet Etmeyin:  İstifa dilekçeleri, işverenin veya iş arkadaşlarının şikayetleri veya eleştirileri için uygun bir yer değildir. Basit tutun ve gerçeklere sadık kalın.

İstifa dilekçenizi imzaladıktan sonra insan kaynakları departmanına teslim edebilirsiniz. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır