burun tıkanıklığına ne iyi gelir / Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir? - Acıbadem Hayat

Burun Tıkanıklığına Ne Iyi Gelir

burun tıkanıklığına ne iyi gelir

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun tıkanıklığı büyük küçük her yaştaki kişiyi rahatsız edebilecek bir sorundur. Bebeklerde burun tıkanıklığı özellikle daha sancılı olabilir. Bu yüzden bebeklerde burun temizliği ebeveynler tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Çünkü burnu tıkalı bebek sağlıklı bir şekilde nefes alamaz, hatta beslenemeyebilir ve geceleri uyku uyuyamayabilir. Burun boşluğu, burun deliğinden boğazın arkasına hava geçişidir. Burun tıkanıklığı, bu hava geçişli alanın kısmen veya tamamen tıkanması anlamına gelir. Burun tıkanıklığı aslında bir belirtidir. Sebebi de mukus değil, burnu kaplayan zarın şişmesi sonucu oluşur.


Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Öksürük Yapar mı?

Soluduğumuz havanın içerisinde çeşitli maddeler vardır. Bunlar; toz, başkalarının öksürük ve hapşırık mikropları, farklı mikroplar ve kimyasallar, vb. Burun bir filtre görevi görür. Burnumuza bir şey girdiğinde, bağışıklık sistemimiz uyarılır ve vücudumuz histamin salgılanması gerektiğine kadar verir. Bu salgı da buruna kan akışının artmasına ve burun dokularının şişmesine sebep olur. Böyle de burun tıkanıklığı olur. Bu şişkinlik burnun temizlemek amacıyla mukus üretmesi sonucunu doğurur. Bebekler öncelikle burundan nefes alıp verdikleri için buru tıkanıklığı olduğunda nefes zorluğu yaşanır. Bu da yenidoğan bebeklerde fark edilir. Beslenme sorunuyla birlikte bebeklerde burun tıkanıklığında horlama, sesli nefes alma-verme, ağızdan solunum ve kronik burun akıntısı görülür. Burun tıkanıklığına eşlik eden bir öksürük üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerji durumlarında ortaya çıkar. İşitme ve konuşma gecikmesi gibi durumlar tekrarlayan kulak enfeksiyonlarıyla ilişkilendirebilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığı yaygın görülebilir. Bunun en büyük nedeni yenidoğan bebeklerin burnunda rahimden kalan sıvı vardır. Bu da bebeğin burnunun tıkalı olduğunu hissettirir. Bu tıkanıklık genellikle doğumdan birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Bu tıkanıklıktan dolayı yenidoğan bebekler hapşırabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenlerinden biri de farklı hava solunduğunda burun içindeki dokuların şişmesi veya mukus üretildiğinde meydana gelir. Burun tıkanıklığı olan bebekler nefes sorunu yaşadığından ağızdan nefes alırlar. Bu da doğru beslenmelerinin önünde engeldir. Bu burun tıkanıklığı ciddi solunum sorunlarına neden olmaz ve genellikle bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden evde geçer.

Bebeklerde geçmeyen burun tıkanıklığı kuru hava kaynaklı olabilir. Hassas burun astarına sahip bebeklerde aşırı kuru hava, burun tıkanıklığı yaratabilir. Hatta burun içindeki kan damaları çatlayıp kanayabilir. Bu yüzden bebeğinizin burnunda kan gördüğünüzde hemen telaşa kapılmayın. Bunun aşırı kuru havanın bir sonucu olabileceğini aklınıza getirin. Bu nedenle soğuk kış aylarında kalorifer, klima gibi iklimlendirme cihazları havayı aşırı kurutup inatçı bir buruk tıkanıklığına neden olabilir.

Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar bebeklerde de burun tıkanıklığının yaygın sebeplerinden biridir.

Kemik daralması, burun boşluğunun tam gelişmemiş olması veya gözyaşı kanalı kisti gibi nedenlerde de bebeklerde burun tıkanıklığı görülebilir.

Özellikle ilk yaşlara kadar olan zamanda bebekler burun tıkanıklığı nedenleri şöyle sıralanabilir:

Kuru Hava: Bebeğin durumu iyidir, hırıltılı bir nefes duyulur ama bu göğüsten değil, burundan kaynaklanır. Burun akıntısı ise görülmez.

Tahriş Ediciler: Bebeğin durumunun iyi olduğu ama gürültülü bir nefes alma, şeffaf bir burun akıntısı ve hapşırma hali vardır.

Alerjiler: Saman nezlesi olarak bildiğimiz mevsimsel alerjik rinit, burun, sinüs, boğaz ve gözleri de etkileyen polenler alerjik burun tıkanıklığının nedenlerindendir. Aylarca görülebilir. Burun akıntısı, hapşırık, kuru öksürük, hırıltı, döküntü, gözlerde kaşıntı gibi semptomlar gelişir. Alerjen süt gibi bir besinse kusma, gaz sancısı, ishal gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. 

Enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının halsizlik, ateş, öksürük, sesli bir solunum, boğaz ağrısı, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, beslenme güçlüğü görülür. Burun akıntısı önce şeffaftır, sonra sararır ve kalınlaşır, ardından yeşile dönebilir. Bu belirtiler 2 hafta sürebilir. 

Genişlemiş Adenoidler: Bademcikler ve geniz eti gibi sorunlar da bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur. Bu durumda burundan nefes alma ve konuşma zorlaşır, solunumda gürültü, uyurken horlama, hatta uyku apnesi yaşanabilir.

Yabancı Cisim: Bebekler ve küçük çocuklar için özellikle tehlikeli olan minik cisimler burun tıkanmasına yol açar. Bu bazen bir bakliyat tanesi, bazen bir kuru yemiş, bazen de bilye, düğme, çakıl taşı, oyuncak ve pil gibi nesneler olabilir. Bu durum çok ciddi ve tehlikeli olabilir. Zira boğulma yaşanabilir. Gürültülü solunum, kokulu yeşil veya sarı renkli bir burun akıntısı, burun kanaması, burun şişmesi görülürken genellikle bir burun deliği tıkanır.

Burun Spreyleri veya Damlalarının Fazla Kullanımı: 6 yaştan önce önerilmeyen dekonjestan burun spreylerinin bağımlılık yapmasının yanı sıra burun tıkanıklığını ilerletmesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu ve benzeri spreylerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığını Tetikleyen Faktörler

Bebeklerde burun tıkanıklığının kuru hava gibi tetikleyici bir faktör olarak kabul edilebilir. Bunun yanı sıra sigara, kimyasal duman, polen, küf sporları, parfüm ve toz gibi diğer faktörler de bebeklerde burun tıkanıklığını tetikleyebilir.

Bebeğinizin burnunun sık sık tıkandığını düşünüyorsanız bunun alerjik olabileceğini düşünün. Küf, hayvan kılı, böcek ısırığı veya akar (ev tozu) gibi tetikleyicilerle alerjik rinit yaz veya ilkbaharla sınırlı kalmayıp her mevsim görülebilir. Bazen alerjik burun tıkanıklığı süt, diğer alerjen besinler veya ilaçlara karşı da gelişebilir.

Aşırı kuru hava ve enfeksiyon gibi nedenleri elediğinizde akla alerjik burun tıkanıklığı gelebilir. Alerjik rinit burun tıkanıklığının nedenlerindendir. Çünkü parfüm ve sigara dumanı gibi etmenler bazı bebekler için özellikle alerjik olabilir. Bu noktada “Alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer?” diye sorabilirsiniz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde burun tıkanıklığı açma uygulamalarından önce bebeğinizin burun tıkanıklığının neyden kaynaklandığını belirlemeye çalışın. Örneğin bebeğinizin burnu aşırı kuru hava sebebiyle tıkandıysa ortamı nemlendirme yoluna gidin. Bebeğinizin yattığı odaya buharlaştırıcı makine koyun ve bu makineyi düzenli olarak temizleyin. Çünkü sağlıklı su buharı burun içini nemlendirmeye ve mukusun gevşemesine yardımcı olur.

“Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek başka ipuçları da vardır. Bunlardan biri de tuzlu sudur. Bebek burun temizleme eczaneden alabileceğiniz tuzlu su ile de yapılabilir. “Bebeğimin burnu tıkalı, evde ne yapabilirim?” sorusuna en yaygın verilen cevap tuzlu su ile temizliktir. Bunun için bebeğinizi sırt üstü yatırın. Omuzlarının alt kısmına yuvarladığınız bir havlu veya bir örtü koyun. Burun deliklerine damla tuzlu su sıkın. Damlaların burnunun içine daha kolay girmesi için burnuna çok hafif bir baskı uygulayın. Bebeğinizin saniye bekleyip burnunu boşaltın. Burnun boşalmasına yardımcı olması için bebeğinizi yan çevirin ve akan mukusu bir mendil ile tutun. Bu esnada bu mukusu öksürebilir veya hapşırabilir.

Burun temizleme esnasında mukusu çekmek için bir aparat kullanabilirsiniz. Burun tıkanıklığı açma için pamuklu çubuk gibi ürünleri buruna sokmayın.

Burun aspiratörü ya da burun emme ampulleri burun açıcı olarak yardımcı aparatlardır. Burun aspiratörü bir tüp şeklindedir. Siz bu tüple nefes alıp bebeğinizin mukusunu dışarı çıkarabilirsiniz. Bu işlemi yaparken bebeğinizi önce sağa eğik olarak sırt üstü yatırın ve damla damlatın, daha sonra sol tarafınıza yatırıp diğer tarafa damlatın ve mukusu çekin. Mukus filtrede birikir ve tüpten geçmez. Korkmayın. Bunu iki burun deliğinden de uygulayın. Kalan mukusun ve salgının tamamen akması için bebeğinizi yattığı yerden kaldırın. Burun deliklerini nazikçe temizleyin. Burun aspiratörünü kullanmadan önce mutlaka ılık suyla yıkayıp kurulayın. 

Emme ampulü kullanırken de nazik olun ve ampulü tamamen dibe kadar sokmayın. Ampulün havasını sıkıştırın. Burun deliğine emme ampulünü yerleştirin. Ampul bir vakum görevi görerek mukusu çıkarabilir. Emme ampulleri burun tıkanıklığı temizlemede daha az fayda sağlayabilir. Ampulü de aspiratör gibi kullanmadan önce ve kullandıktan sonra suyla yıkayın.

Burnu Tıkalı Olan Bebek Nasıl Yatırılmalı?

Hava nemlendirici ve tuzlu su, burun tıkanıklığına çözüm için ilk akla gelen yöntemlerdir. Ancak bebeğinizin yatış pozisyonu da buruk tıkanıklığını gidermede yardımcı olabilir. “Burnu tıkalı bebek nasıl yatırılmalı?” sorusuna ise bir havlu yardımıyla denebilir. Dik bir pozisyonda olması burnunun kolay akması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Bir yaşındaki bebeğinizin burun tıkanıklığı nedeniyle endişe duymanız olağandır. Bunun üzerine “1 yaşındaki bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir?” sorusu sorabilir ve bu nedenle reçetesiz satılan her ilacı alıp denemek isteyebilirsiniz. Ancak basit bir tıkanıklığın kendiliğinden geçeceğini bilin. Alacağınız ilaçlar bebeğinizin doğal iyileşme sürecini uzatıp durumu daha kötüleştirebilir. Burun tıkanıklığına neden olan sorun enfeksiyon gibi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa doktora gidilmelidir ve onun yazdığı ilaçlar kullanılmalıdır. 

Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Özellikle aşağıdaki belirtiler görülürse vakit kaybetmeden bebeğinizi doktora götürün:

  • Ateş
  • Döküntü
  • Burun tıkanıklığının yanı sıra gözlerde, burnun yan tarafında, allın ve yanaklarda şişlik
  • İki haftadan uzun süren burun tıkanıklığı
  • Nefes almada zorluk
  • Beslenmede zorluk
  • Huysuzluk ve ağlama

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Tek taraflı ve alerjik burun tıkanıklığının nedenleri

Haberin Devamı

Buhar banyosu: Geniş bir kovanın içinenane atın ve üzerine doğru eğilin Üzerine pike ya da battaniye çekilerek suyun soğuması ve hava almasını engelleyin. Bu şekilde beş - on dakika boyunca hem ağızdan hem burundan naneli su çekin. Bu şekilde daha rahat nefes almaya başlarsınız.

Burun masajı: Ülkemizde yeni yeni bilinen burun masajı ancak bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Bir uzman tarafından yapılan burun masajında; burnun dış yüzeyi periyodik aralıklarla yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı ovulur. Bu yöntemin oldukça olumlu geri dönüşleri olduğu bilinmektedir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Tuzlu Su: Tuzlu su burun tıkanıklığını açmanın en güzel yoludur. Bunun için; bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Nefesinizi tutup tek burun deliğinden çekerek diğer burun deliğinizden sümkürmeye çalışın ve burnunuzu iyice temizleyin. 

Zeytinyağı: Burun içerisine damlatılacak birkaç damla zeytinyağı, burun tıkanıklığını alır.

Nem: Nemli hava, burnun tıkanıklığına iyi gelir. Oda içerisinde kalorifer üzerine bırakılacak bir bardak su, havanın nemini tazeler. Bunun dışında odanın nemli kalmasını sağlayan buhar makineleri de burun tıkanıklığına çözüm olabilir.

Haberin Devamı

Elma Sirkesi: Elma sirkesi; mukusun incelmesine yardımcı olurken aynı şekilde asidik yapısından ötürü burnun içerisinde yer alan virüs ve bakteri oluşumunu önleyerek yeniden mukusun önüne geçer. Bunun için; bir bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı bal ile bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin, gün içinde 2 kez içip, burun tıkanıklığı durdurulabilir. 

Tek Taraflı ve Alerjik Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Mevsimsel ve fiziksel nedenlerle tek taraflı ve alerjik burun tıkanıklığının altında aşağıdaki nedenler yatabilir. İşte o nedenlerden bazıları:

Soğuk algınlığı: En bariz ve yaygın nedenlerden biri soğuk algınlığıdır. Kişilerin güçten düşmesi ile birlikte, öksürük ve burun tıkanıklığı başlar. Kişinin yaşam standartları düşer ve nefes almakta güçlük çeker.

Haberin Devamı

Churg-Strauss sendromu: Bir tür vaskülittir. Ender görülmesine rağmen akciğerler ve sinir sistemi başta olmak üzere birçok yerde görülebilir. Burun tıkanıklığında etkin rol oynar.

Kirli hava: Kirli ve kuru havalar solup alıp vermeyi güçleştirmektedir. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropollerde hava kirliliği insanların nefes darlığı çekmesine ve burun tıkanıklıkları yaşamasında doğrudan etki eder.

Aktif ve pasif içicilik: Yoğun olarak sigara kullanan kişilerin belli bir süre sonra sinüsleri dolmaya başlar. Sinüzit ise boğaz yanması, bademcik şişmesi ve burun tıkanıklığı olarak ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta, pasif içiciliğin de en az aktif içicilik kadar tehlikeli olduğudur.

Haberin Devamı

Psikolojik Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Yukarıda sayılan başlıklar dışında birçok farklı etken de burun tıkanıklığına doğrudan ya da dolaylı olarak yol açabilir.

Stres: Stres faktörü psikosomatik etkilere yol açmaktadır. Halsizlik, yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi fiziksel etkiler stres gibi tamamen psikolojik bir faktöre bağlı olarak gelişebilir. Söz konusu etkiler arasında burun tıkanıklığı da gözlemlenebilir.

Mesleki astım: Kimyasalların, zararlı maddelerin ve buna benzer tehlikeli bileşenlerin yer aldığı iş yeri ortamları birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Ağır kimyasalların yanı sıra toz, duman, cüruf gibi maddelerin yoğunlukla yer aldığı yapılarda koruyucu aksesuarlar kullanılmalıdır. Burun ve ağız bölgesini koruyan kapatıcılar ihmal edilmeden kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

İlaçların yan etkileri: Belli başlı ilaçların yan etkileri mutlaka okunmalıdır. Okunduğu takdirde özellikle tansiyon ilaçlarının burun tıkanıklığına yol açabileceği öğrenilir.

Burun Tıkanıklığından Kurtulmanın Yolları

Sık sık hasta olan ve artık burnunun tıkanmasını istemeyen kişiler belli başlı korunma yöntemlerini hayatları içerisinde uygulayarak şikayetlerinden kurtulabilir. Günün ilk ışıkları altında ya da öğle vakitlerinde orman gibi yeşili bol alanlarda yürüyüşe çıkmak ciğerlere oksijen banyosu yaptırmak anlamına geliyor. Bunu alışkanlık haline getirenlerin şikayetleri giderek azalır. Aynı zamanda beslenmeye özen göstermek ve spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendireceği için kış hastalıklarından korunmak için idealdir.

Tıkalı Burun Nasıl A&#;ılır? Burun Tıkanıklığı Nasıl Ge&#;er, Ne İyi Gelir?

Bununla beraber nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar meydana gelir. Bu rahatsızlıkların günlük yaşamda burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi yan etkileri ile karşılaşılır. Burun tıkanıklığından kurtulmanın doğal çözümleri vardır.

Tıkalı Burun Nasıl Açılır? 

Tıkalı burnun açılması adına yapılacak şey; havaya nem katacak nemlendiricilerin kullanılması, iltihaplı burun yollarının ve mukusun parçalanmasına katkı sağlayacaktır. Ancak astım bulunuyorsa, nemlendirici kullanmadan önce hekime danışmak gerekir. Bunun yanı sıra tıkalı burnun açılması için;

- Zencefil çayı tüketilmelidir. 

 - Uyurken yastığın yüksek olması önemlidir. 

 - Sıcak banyo yapıp, bronşlar ve vücut gevşetilebilir.

 - Sıcak su ve mentol ile burnun bronşları açılabilir. 

 - Tuzlu su, burnun tıkanmasına iyi gelen en iyi yöntemdir.

 - Baharat tüketilebilir.

 - Bol sıvı tüketilmelidir. 

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun tıkanıklığının geçmesi için izlenebilecek yöntemler;

- Zencefil Çayı: Zencefil, içerdiği maddeler ile mukoza akışkanlığını arttırıp geniz kanallarının açılmasına yardımcı olur. Hem burnun tıkanmasına hem de boğaz enfeksiyonuna olumlu etkileri vardır. Zencefil; kök veya toz olarak aktarlardan temin edilebilir. 2 bardak su kaynatılarak, 2 tatlı kaşığı zencefil tozu konulur. Kök şeklinde alındığı takdirde avcun içi kadar bir parça dilimlenerek eklenmelidir. 10 dakika boyunca bekleterek süzülmelidir. 1 bardak içilerek, kalan kısmı temiz bir bez desteğiyle buruna sıcak kompres olarak uygulanmalıdır. 

 - Zeytinyağı: Burun içerisine damlatılacak birkaç damla zeytinyağı, burun tıkanıklığını alır.

 - Nem: Nemli hava, burnun tıkanıklığına iyi gelir. Oda içerisinde kalorifer üzerine bırakılacak bir bardak su, havanın nemini tazeler. Bunun dışında odanın nemli kalmasını sağlayan buhar makineleri de burun tıkanıklığına çözüm olabilir. 

 - Elma Sirkesi: Elma sirkesi; mukusun incelmesine yardımcı olurken aynı şekilde asidik yapısından ötürü burnun içerisinde yer alan virüs ve bakteri oluşumunu önleyerek yeniden mukus üretiminin önüne geçer. Bir bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı bal ile bir çorba kaşığı elma sirkesi eklenerek gün içinde 2 kez içip, burun tıkanıklığı durdurulabilir. Bir başka metot ise ılık su içerisine iki tatlı kaşığı elma sirkesi eklenerek, karışımı burundan çekip burnun temizlenmesidir.

 - Tuzlu Su: Bir bardak ılık su içerisine bir çay kaşığı kadar tuz ekleyerek burun temizlenebilir. Arzu edilirse pH dengesinin sağlanması adına içine bir çay kaşığı karbonat eklenebilir. 

Tıkalı Burun Nasıl Açılır Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir

Burun Tıkanıklığı Ne İyi Gelir?

 ​​​​Burun tıkanıklığı için evde yapılacak metotlar sayesinde burun tıkanıklığı azaltılabilir veya geçirilebilir. Bu metotlar;

- Bol sıvı tüketmek, burun mukozasının nemli kalması adına gereklidir.

 - Tuzlu su; burun tıkanıklığının açılması adına birebirdir. Evde bir bardak ılık su ile 1 çay kaşığı sofra tuzu koyulup, buruna çekerek burun tıkanıklığından kurtulmak mümkündür. 

 - Klimalı veya kaloriferli ortamlarda hava kuruduğundan burun içi kuruması, buna bağlı şekilde tıkanıklık sorunuyla karşılaşılabilir. Oda içerisinde kaynar su bulundurmak veya buhar makinesi ile burun tıkanıklığı sorunu çözülebilir.

 - Pasif içicilik veya sigara kullanımı; burun tıkanmasına neden olan bir unsurdur. Bundan ötürü burun tıkanıklığının önüne geçilmesi isteniyorsa, sigara içmemek ya da içilen ortamda bulunmamak gerekir.

 - Nane, zerdeçal, zencefil, tarçın gibi bitki çaylarının tüketilmesi, tıkanıklığın giderilmesi veya azalması için yardımcıdır. Burun tıkanıklığı sorununu bu şekilde çözmek mümkün olacaktır. 

Son Güncellenme:

Soğuk havalar ile birlikte zayıflayan vücut direnci hastalıkları beraberinde getirir. Buna ek olarak düzensiz beslenme şekli bağışıklık sisteminin düşmesine neden olur. Savunmasız düşen vücut grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanır. Kış aylarında hastalıkların artmasıyla burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerle karşılaşılır. İnsanın günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen burun tıkanıklığı tek taraflı da olabilir. Burun tıkanıklığı nefes almayı zorlaştırır ve gece uyumayı imkansız hale getirir. Ancak evde yapılabilecek bazı doğal basit yöntemlerle burun tıkanıklığı açmak mümkün.

Haberin Devamı

BURUN TIKANIKLIĞININ NEDENLERİ?

- Sinüzit
- Nazal septum deviasyonu
- Burun eti
- Konka şişmeleri
- Saman nezlesi
- Alkol,
- Sahip olunan alerjiler
- Nezle, soğuk algınlığı
- Mevsim geçişleri
- Baharatlı yemekler
- Burunda yabancı cisim
- Hormonal değişiklikler
- Grip,
- Alerjik olmayan rinit
- Yüksek tansiyon
- Burun polipleri
- Mesleki astım
- Gebelik
- Uyku apnesi
- Tiroid bozuklukları

BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?

Nem

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Nemli hava burun tıkanıklığına iyi gelir. Odanızda kaloriferin üstüne bırakacağınız bir bardak su havanın nemini koruyacaktır. Ayrıca odanın nemli olmasını sağlayan buhar makineleri de burun tıkanıklığınıza çözüm olabilir.

Tuzlu su

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Okyanus suyunun burun tıkanıklığına iyi geldiği bilinir fakat elde etmesi zordur. Ilık bir bardak suya 1 çay kaşığı tuz ilave edip burnunuzu temizleyebilirsiniz. İsterseniz pH dengesini sağlamak için içerisine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zeytinyağı

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Burnunuza damlatacağınız birkaç damla zeytinyağı tıkanıklığı alıp götürecektir.

Elma sirkesi

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Elma sirkesi mukusun incelmesini sağlarken aynı zamanda asidik yapısı sayesinde burnunuzun içerisinde bakteri ve virüs oluşumunu engelleyerek tekrar mukus üretimini önler. Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı bal ekleyerek gün içerisinde 2 defa içerek burun tıkanıklığını durdurabilirsiniz. Başka bir yöntem ise bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesini ekleyip, bu karışımı burnunuzdan çekip burnunuzu temizlemenizdir.

Zencefil çayı

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Zencefil, içeriği sayesinde mukoza akışkanlığını arttırarak geniz kanallarının açılmasını sağlar. Hem burun tıkanıklığına hem de boğaz enfeksiyonuna iyi gelir. Zencefil toz şeklinde ya da kök şeklinde aktarlarda bulunabilir. 2 bardak suyu kaynatın, içine 2 tatlı kaşığı zencefil tozu koyun. Eğer kök şeklinde almışsanız avuç içi kadar bir parçayı dilimleyerek ekleyin. 10 dakika bekletip süzün. 1 bardağını içip kalanını bir bez yardımıyla burnunuza sıcak kompress şeklinde uygulayın.

Lavanta çiçeği

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Lavanta çiçeği de burun tıkanıklığı için doğal çözümlerden biridir. Bir tutam lavanta çiçeğinin yapraklarını kaynamış su içinde 10 dakika kadar demleyin. Karışımı süzün ve suyunu hastalık boyunca her saat başı burnunuzdan çekin.

Haberin Devamı

Masaj

Burun tıkanıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer Evde doğal yöntemlerle tıkanık burun nasıl açılır

Masaj doğru yapıldığında kan akışını hızlandırır. Burun üzerine yapılacak masajla burunda bulunan iltihap, kan yardımıyla böbreklere iletilerek oradan dışarı atılır. Bir yemek kaşığı hardal yağı, zeytinyağı ve nane yağını ısıtın ve burun ile kaş çevresine masaj yaparak yedirin. Burnunuzun gözleriniz arasında kalan en üst noktasına parmağınızla 20 saniye boyunca baskı yapıp bırakın. Bunları yaparken ağzınızdan nefes almayı unutmayın. Burada dikkat edilmesi gereken husus yağların ısıtıldıktan hemen sonra kullanılmamasıdır çünkü sıcaklık cildinizi yakabilir. Yağları ısıttıktan sonra bir miktar beklemeniz önerilir.

BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

- Sigara içmeyi bırakın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
- Süt içmek mukus üretimi arttıran önemli bir faktör olduğu için burun tıkanıklığı döneminde daha az içmeyi deneyin.
- Zencefil ve limonun içinde olduğu bitki çayları da burun tıkanıklığınızı rahatlatabilir.
- Deniz tuzu burun tıkanıklığına iyi geldiği için imkânınız varsa denize girin ya da deniz tuzu kullanarak burnunuza çekin ve sümkürün.
- Bulunduğunuz odayı nemli tutmak da iyi gelebilir. Bunun için odanızda kaynayan bir su bulundurabilirsiniz. Ya da buhar makinesi de kullanılabilir.
- Burun tıkanıklığı döneminde C vitamini tüketmek çok önemlidir.
- Bebekler için burun aspiratörü kullanmak da çok faydalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır