yatak mitesi / Yaşam Alanınızdaki Sinsi Düşman - Mite | EP Akademi

Yatak Mitesi

yatak mitesi

Mite&#;lar Nasıl Temizlenir

Alerjik astım ve mite’lar

  • Alerjik astımı tetikleyen mite’lar neden oluşur ve ev ortamında nerelerde bulunurlar?

Ev tozu akarı denen mite, gözle görülemeyecek kadar küçük, 8 ayaklı haşerelerdir. Karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda oluşur. Mite’lar %55 üstündeki nemli ortamları severler. Bu küçük haşereler, deri, kepek, kıl, saç parçacıkları ile beslenir. 1 gram deri parçası bile 1 milyon mite’ın beslenmesi için yeterlidir.
Ne kadar temiz olursa olsun tüm evlerde bulunan mite’lar en çok yatak, yastık, yatak takımları, battaniye, halılar, tüylü oyuncaklar, peluşlar, kumaş mobilyalar ve perdelerde bulunur. Bir gram ev tozunda, tanesi canlı olmak üzere yaklaşık 19 bin mite vardır. Bu rakam 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon seviyesine çıkar.

  • Kimler mite’lara karşı önlem almalıdır?

Mitelar havada uçmaz ama ev tozuyla hareket ederler. Mitelar bulundukları yüzeylerde dışkılar, bu dışkılar alerjik özelliktedir. Dışkılar zamanla kuruyarak ince toza dönüşür ve ev tozuna yapışarak hareket eder. Bu nedenle temizlik yapılırken yerde toza yapışmış miteların dışkıları tozla birlikte yukarı yükselir, havaya karışır burun ve ağızdan soluma yoluyla vücudumuza girer. İnsanlarda, özellikle ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda astım, alerjik nezle gibi alerjik hastalıklara yol açabilir. Mitelar alerjik hastalıklara neden olabilen ev içinde en sık görülen alerjenlerdir.
Bu nedenlerle;
-Mite alerjisine bağlı astım, alerjik nezle, gözde alerjisi olan bebek, çocuk ve yetişkinler,
-Mitelara bağlı öksürük, hırıltı, nezle, hapşırma, ve burun kaşınması gözlerde sulanma gibi belirtileri olan bebek, çocuk ve yetişkinler;
Ayrıca:
-Özellikle ailesinde kurdeşen, astım, egzama gibi alerjik hastalığı olan bebek ve çocuklar,
-Egzaması olan veya bebekliğinde egzaması olan çocuklar,
-Deniz kıyısında olan şehirlerde veya nemli şehirlerde yaşayanların mitelara karşı önlem alması faydalı olur.

  • Mitelar neden alerjik astımı tetikler?

Mite alerjisi astım ve alerjik nezlenin en sık nedenlerindendir. Bu nedenle mite alerjisi olan astımlı çocuklar mite’larla karşılaşınca astım belirtileri ortaya çıkar veya astım belirtilerinin daha da kötüleşmesine neden olur.
Mite’ların dışkıları alerjik özelliktedir ve ev tozuna yapışarak hareket ederler. Bu nedenle temizlik yapılırken yerde toza yapışmış miteların dışkıları tozla birlikte havaya hareket ederek burun ve ağızdan vücudumuza girerler. Vücudumuza giren mite alerjenleri özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara ve alerjik hastalıklara yol açar. Mite alerjisi;

  • Sık öksürük, nefes sıkışması ve hırlama belirtileri ile giden alerjik astıma,
  • Sık burun akıntısı, peş peşe hapşırma, burun tıkanması, burun kaşınması, gözlerde kaşınma gibi belirtileri olan alerjik nezle ve göz alerjisine neden olabilir.
  • Astım ve alerjik nezle, göz alerjisi de insan sağlığını kötü yönde etkiler ve hayat kalitesini bozar.
  • Alerjik astıma neden olan mitelardan korunmak için önerileriniz neler?

Mite alerjisi olan veya mite alerjisi gelişme riski olan bebek, çocuk ve kişilerde mitelara karşı önlem çok önemlidir.  Bu durumlarda insan sağlığını olumsuz etkileyebilen mitelara karşı alınan önlemleri rutin ev temizliklerinin parçası haline getirmek faydalı olabilir. Mitelara karşı alınacak önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Evinizi her gün iyice havalandırın.
  • Toz tutan eşyaları azaltın, mümkünse tamamen kaldırın. Toz tutan kitaplar için kapaklı kütüphane kullanın.
  • Mobilyalarda kumaş yerine deri veya suni deri kaplama tercih edin.
  • Yatak, yorgan ve yastıklarınızda pamuklu, yünlü, kuş tüyü ürünler kullanmayın. Tercihiniz sentetik ürünler olsun.
  • Çarşaf, yastık yüzü ve nevresimlerinizi haftada bir değiştirin. Bu ürünleri 60 derece veya daha sıcak suyla yıkayın, mutlaka ütüleyin.
  • Perdelerinizi, kilimlerinizi, giysilerinizi iki haftada bir, 60 derece veya üzerindeki bir sıcaklıkta yıkayın.
  • Halılarınızı güçlü bir elektrik süpürgesiyle en az haftada bir temizleyin. Ev içi nemi kontrol altına alın, evinizde buhar makineleri ve nemlendirici kullanmayın. Evde soba üstüne kaynayan su veya peteklerin üstüne ıslak bez koymayın. Çünkü mite’lar %55’in üstündeki nemli ortamlarda yaşar.
  • Çocuğunuzda mite alerjisi varsa, evde temizlik yapılırken çocuğunuz temizlenen odada kalmasın veya maske taksın.
  • Çocuğunuzun tüylü veya kumaş oyuncakları varsa kaldırın. Kaldıramıyorsanız, haftada bir kez derecede yıkayın veya haftada bir 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin.
  • Bu standart önlemlere rağmen evleri tamamen mitelardan arındırmak mümkün değildir. Yeni geliştirilen, nano kapsül teknolojisi ile üretilen su bazlı sprey ürünün etkilerinin 3 ay kadar uzun sürmesi ve mite öldürmede çok etkili sonuçları nedeniyle umut verici görünmektedir.   Bu nedenle yatak, koltuk, halı ve perdelerinizi 3 ayda bir bu ürünlerle temizlemeniz fayda sağlayabilir.

5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite yaşıyor

Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev tozu akarı olarak bilinen miteların gözle görülemeyecek kadar küçük 8 ayaklı haşereler olduğunu söyledi.

Ev tozu akarlarının karanlık, nemli ve sıcak ortamlarda yaşadığını belirten Akçay, ''En çok yatak odalarındaki yatak, yastık, yatak takımları, battaniye, halılar, kumaş kaplı mobilyalar, tüylü oyuncaklar, peluşlar ve perdelerde bulunurlar. Yataklarımız mite ve bakteri kaynağı olduğu için bu haşereler deri, kepek, kıl ve saç parçalarıyla besleniyor.'' diye konuştu.

Akçay, 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon mite yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

''Bir gram ev tozunda tanesi canlı olmak üzere yaklaşık 19 bin mite bulunuyor. Mitelar, evde sık görülen ve alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerdir. Mitelar nem oranının yüzde 50 üstünde ve sıcaklığın 18 santigrat üstündeki ısıyı tercih ederler ve çoğalmaları için ideal ısı derece, nem oranı ise yüzde 'dır. Nem oranının yüzde 50 altında olduğu ortamlarda akarlar uzun süreli yaşayamaz. Bu nedenle genelde deniz kenarına yakın bölgelerde daha fazladırlar. Evlerde yılın her döneminde akar bulanabilmektedir. Yaz döneminde ise miteların etkisi çok azalır çünkü mitelar yaz dönemlerinde çoğalamaz ve yaşayamaz. Mitelardan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Bazı önlemlerle miteların ve bakterilerinin miktarı azaltılabilir. Mitelar havada uçmaz, ev tozuyla hareket ederler, bulundukları yüzeylere dışkılarlar. Miteların dışkıları alerjik özelliktedir ve ev tozuna yapışarak hareket eder. Bu nedenle temizlik yapılırken toza yapışmış miteların dışkıları tozla birlikte havaya karışarak burun ve ağızdan vücuda girer. Vücuda giren mite alerjenleri özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda alerjik reaksiyon ve hastalıklara yol açar.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Ev Tozu Akarlarından Korunma

Ev tozu akarları eklem bacaklılar ailesinden olup gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen küçük canlılardır. Çoğunlukla ev içi ortamında bulunurlar. Özellikle sıcak ve nemli ortamları çok sever ve hızla çoğalırlar. İnsanlarda alerjiye neden olan bu akarlar insanların deri döküntüleri ile beslenirler.

Bunlar Dermatophagoides Pteronyssinus (DP)Dermatophagoides farinea (DF) ve tahıl artıkları ile beslenen depo akarlarıdır. Akarlar, sıklıkla zeminde çökmüş halde durur ve yürümekle, hareketle kolayca havaya karışırlar.

Ev tozu akarlarına alerjisi olanlarda hangi belirtiler görülebilir?

Akarların ve alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir. Astımlı hastalarda astım atakları (öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi) tetiklenebilir.

Ev Tozu Akarlarından Nasıl Korunabilirim?

  • Günlük yaşantımızda hemen her yerde olabilen akarları tamamen yok etmek imkansız olsa da alınacak bazı önlemlerle maruz kalmanızı büyük ölçüde azaltılabilirsiniz.

Akarların yaşamsal koşullarını ortadan kaldırın

  • Evinizi sık sık havalandırın (Kuru havada, özellikle nem oranı %50’nin altına indiğinde ev tozu akarlarının hiçbiri yaşayamaz).
  • Buhar makinelerini kesinlikle kullanmayın.
  • Evin herhangi bir yerinde sıvı kaçağı varsa tamir edin.
  • Yatak takımlarınızı haftada en az bir kez değiştirin ve yıkayın.
  • Akarların yaşamsal alanlarını azaltın.
  • Ev tozu akarları her türlü kumaş türünde yaşayabilirler.  Özellikle yatak, yastık, yorgan, halı, kalın kumaşlı perde ve mobilya gibi üzerinde çok kolay toz tutabilen ev eşyalarında yüksek oranda bulunurlar. Kullanılan yatak, yastık ve yorgan yün, kaz tüyü veya kuştüyü olmamalı, mümkünse akar geçirmeyen tıbbi özel kılıflarla kaplanmalıdır.
  • Halıyı mümkünse kaldırın. Kaldırılamıyorsanız boydan boya yün halı yerine küçük ince bir kilim kullanın.
  • Kalın veya ağır perde yerine ince tül veya stor perde tercih edin.
  • Odada mümkün olduğunca az eşya bulundurun. Kitap, biblo, oyuncak gibi eşyaları kapalı dolaplarda muhafaza edin. Akarların yoğun olarak yaşayabileceği peluş ve tüylü oyuncakları uzaklaştırın.
  • Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır.
  • Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir. Ama yaşayan akarlar ortadan kaldırılamaz. HEPA filtrasyon yöntemi ile ev tozu akarlarının dışkıları süpürgenin torbasında kalır.
  • Evde ve özellikle yatak odasında evcil hayvan bulundurmamaya özen gösterilmelidir.

Ev tozu akarlarına maruziyeti azaltmaya yönelik yöntemlerin hepsinin bir arada uygulanması esas olarak korunma sağlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası