betablok sdk 50 mg ne için kullanılır / Betablok SDK 50 Mg 20 Kontrollü Salımlı Film Tablet

Betablok Sdk 50 Mg Ne Için Kullanılır

betablok sdk 50 mg ne için kullanılır

BETABLOK SDK 50 MG KONTROLLU SALIMLI 20 FILM TABLET

BETABLOK SDK 50 MG KONTROLLU SALIMLI 20 FILM TABLET Nedir ve ne için kullanılır?

BETABLOK SDK beyaz renkli, yuvarlak, bikonveks, bir yüzü çentikli, film kaplı tablettir.

BETABLOK SDK 50 mg 20 veya 30 tabletlik ambalajlarda kullanıma sunulmaktadır.

Metoprolol fiziksel ve zihinsel çalışma dolayısıyla oluşan stres hormonlarının kalpteki etkisini azaltır. Bu sayede, bu koşullar altında kalp atım hızı (nabız azalır) yavaşlar.

BETABLOK SDK aşağıdaki durumlarda kullanılır:

  • Yüksek kan basıncı ve göğüs ağrısını (anjina pektoris) önlemek için
  • Kalp yetmezliğinde
  • Bazı çarpıntılarda
  • Düzensiz kalp aktivitesinin (aritmi) belirli türlerinde

BETABLOK SDK daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda daha sonraki kalp krizi riskini ve ölüm riskini azaltır. BETABLOK SDK’nın orta ila şiddetli yüksek tansiyon rahatsızlığı olan erkeklerde kalp damar hastalıkları yüzünden ölüm riskini azalttığı gösterilmiştir. Kalp üzerindeki baskının azalması aynı zamanda göğüs ağrısı (anjina pektoris) riskini de azaltır. BETABLOK SDK aynı zamanda migrende koruyucu tedavi için kullanılabilir.

BETABLOK CR 50 mg 20 film tablet Klinik Özellikler

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

Terapötik endikasyonlar

Hipertansiyon, angina pektoris, sol ventriküler sistolik fonksiyon bozukluğu ile birlikte görülen stabil semptomatik kronik kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsünün akut fazından sonra ani ölüm riski ve enfarktüs tekrarlanma riskinin önlenmesi, özellikle supıaventriküler taşikardi dahil olmak üzere kalp ritim bozuklukları, ventriküler ekstrasistol ve atrial fibrilasyonda ventriküler hızın azaltılması, çarpıntı ile beraber fonksiyonel kalp bozuklukları ve migren proflaksisinde endikedir.

Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

BETABLOK CR kontrollü salimli film kaplı tabletlerin günde bir kez tercihen sabahları alınması önerilir. Gıdalarla birlikte alımı biyoyararlanımı etkilemez.

Bradikardiden kaçınmak için dozaj bireysel olarak ayarlanmalıdır. Aşağıdaki doz bilgileri kılavuz mahiyetindedir:

Hipertansiyon:

Günde mg alınır. mg’a cevap vermeyen hastalarda coz yükseltilebilir ya da diüretikler veya dihidropiridin sınıfı kalsiyum antagonistleri gibi diğer antihipertansif ajanlarla kombine edilebilir.

Angina pektoris:

Günde mg alınır. Eğer gerekirse, tedaviye nitratlar eklenebil r veya doz yükseltilir. Stabil semptomatik kalp yetmezliğinde ACE inhibitörleri, diüretik ve dijital preparatlarına ilave tedavi olarak:

Hastalar son 6 hafta içinde akut yetmezlik olmaksızın stabil kronik ka>p yetmezliğine ve esasen son 2 hafta içinde değişmemiş bazal tedaviye sahip olmalıdır.

Beta blokörler ile kalp yetmezliği tedavisi bazen semptomların geçici olarak kötüleşmesine neden olabilir. Bazı vakalarda, tedaviye devam etmek ya da dozu azaltmak ve diğer bazı vakalarda tedavinin kesilmesi gerekebilir. Şiddetli kalp yetmezliği (NYHA IV) olan hastalarda BETABLOK CR ile tedaviye başlanması, sadece kalp yetmezliği konusunda uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir (Bakınız ).

Stabil kalp yetmezliği olan hastalarda doz, fonksiyonel sınıf II:

İlk iki hafta için önerilen başlangıç dozu günde 25 mg’dır. İki haftadan sonra, doz günde 50 mg’a yükseltilebilir ve daha sonra her iki haftada bir doz iki katına çıkarılabilir. Uzun süreli tedavi için hedef doz günde mg’dır.

Stabil kalp yetmezliği olan hastalarda doz, fonksiyonel sınıf III-IV:

Başlangıç dozu günde (25 mg tabletin yarısı) mg’dır. Doz hastanın durumuna göre ayarlanmalı ve bazı hastalarda kalp yetmezliği semptomları kötüleşebileceği için doz arttırılırken hasta yakinen takip edilmelidir. hafta sonra, doz günde 25 mg’a yükseltilebilir. Bu durumda, iki hafta daha geçtikten sonra, doz günde 50 mg’a yükseltilebilir. Daha yüksek dozu tolere edebilen hastalarda, maksimum doz günde mg’a kadar iki haftada bir iki kat arttırılabilir.

Hipotansiyon ve/veya bradikardi durumunda, birlikte alınan ilaçlarn veya BETABLOK CR dozunun azaltılması gerekebilir. Başlangıçta gözlenen hipotansiyon mutlaka kronik tedavide BETABLOK CR dozunun tolere edilemediği anlamına gelmez, fakat koşullar stabilize edilene kadar doz artınlmamalıdır ve bu arada renal fonksiyonların kontrolünün arttırılması gerekebilir.

Kardiyak aritmiler:

Günde mg. Gerekirse, doz yükseltilebilir.

Miyokard enfarktüsünden sonra profılaktik tedavi:

İdame dozu olarak, günde mg doz

Çarpıntı eşlik eden fonksiyonel kalp bozuklukları:

Günde mg. Gerekirse, doz yükseltilebilir.

Migren profılaksisi:

Günde mg

Uygulama şekli:

Kontrollü salimli film tabletler bölünerek alınabilir. Tabletler çiğnenmemeli veya ezilmemelidir. Tabletler en az yarım bardak su ile birlikte yutulmalıd r.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Eliminasyon hızı böbrek fonksiyonlarından önemsiz derecede etkilenir ve bu sebeple böbrek fonksiyonlarının bozulmuş olduğu durumlarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Genellikle karaciğer sirozu olan hastalara normal karaciğer fonksiyonuna sahip hastalar ile aynı dozda BETABLOK CR verilir. Sadece, çok şiddetli karaciğer fonksiyonu bozukluğu belirtileri olduğunda (örn: şant ameliyatlı hastalar), doz azaltılması dikkate alınmalıdır.

Pediatrik popülasyon:

Çocuklarda BETABLOK CR ile tedavi deneyimi sınırlıdır.

Geriatrik popülasyon:

Başlangıçta mümkün olan en düşük doz kullanılmalıdır.

Kontrendikasyonlar

•    Kardiyojenik şok

•    Hasta sinüs sendromu

•    İkinci ve üçüncü derece AV-blok

•    Unstabil, dekompanse kalp yetmezliği olan hastalarda (pulmoner ödem, hipoperfıizyon veya hipotansiyon), ve beta reseptör agonistleri ile sürekli veya aralıklı inotropik tedavi gören hastalarda kontrendikedir.

•    Semptomatik bradikardi veya hipotansiyon. Akut miyokard enfarktüsü olduğu şüphelenilen hastalara, kalp hızı < 45 atım/dk, P-Q aralığı > saniye veya sistolik kan basıncı <  mmHg olduğu sürece, metoprolol verilmemelidir.

•    Kalp yetmezliği endikasyonları olması durumunda, sırtüstü yatar pozisyonda tekrarlanan kan basıncı ölçümü mmHg’nin altında olan hastalar tedavi başlamadan önce yeniden değerlendirilmelidir.

•    Gangren tehlikesinin söz konusu olduğu şiddetli periferik vasküler hastalığı.

•    Ürünün veya diğer beta blokerlerin herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılık.

•    Tedavi edilmeyen feokromositoma

•    Klinik olarak ilişkili sinüs bradikardi

Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Beta blokörler ile tedavi edilen hastalara verapamil türü kalsiyum antagonistleri intravenöz uygulaması yapılmamalıdır.

Metoprolol, kesik kesik topallama gibi periferik arteriyel dolaşım bozukluğu semptomlarını alevlendirebilir. İleri derecede böbrek yetmezliğinde, metabolik asidoz ile birlikte görülen şiddetli akut ciddi tabloda, dijital preparatları ile kombine tedavide dikkatli olunmalıdır. Prinzmental anjina’sı olan hastalarda, koroner damarların alfa reseptörler aracılığıyla oluşan kontraksiyonundan dolayı anjina ataklarının sıklığı ve büyüklüğü artabilir. Bu sebeple bu hastalarda non selektif beta blokörler kullanılmamalıdır. Beta 1 selektif blokörler dikkatli kullanılmalıdır.

Bronşiyal astım veya diğer kronik obstruktif akciğer hastalıklarında, eş zamanlı olarak yeterli bronkodilatör tedavi uygulanmalıdır. Beta 2 stimulanlarının dozunun arttırılması gerekebilir. Metoprolol ile tedavi sırasında, karbohidrat metabolizmasının engellenmesi veya hipogliseminin maskelenmesi riski non-selektif beta blokörlere göre daha azdır.

Çok nadiren, önceden varlığı tespit edilen orta derecede AV iletim bozukluğu ağırlaşabilir (muhtemelen AV bloğuna sebep olabilir).

Beta blokörler ile tedavi, anaflaktik reaksiyon tedavisini zorlaştırır. Normal dozda adrenalin tedavisi her zaman beklenen terapötik etkiyi doğurmaz. Feokromositoma hastasına BETABLOK CR verildiğinde, bir alfa blokör ile tedavi önerilmelidir.

Ağır stabil semptomatik kalp yetmezliği (NYHA klas IV) hastaları ile yapılmış kontrollü klinik çalışmalardan elde edilen etkinlik/güvenlilik verileri sınırlıdır. Bu sebeple bu hastalarda kalp yetmezliğinin tedavisi, sadece bu alanda özel eğitim ve deneyime sahip doktorlar tarafından başlatılmalıdır (Bkz. Bölüm ).

Akut miyokard enfarktüsü ve stabil olmayan angina pektoris ile ilişkili semptomatik kalp yetmezliği olan hastalar, kalp yetmezliği endikasyonunun bulunduğu çalışmalara dahil edilmemiştir. Bu    koşullarla ilişkili akut miyokard enfarktüsünün tedavisi için

etkinlik/güvenlilik bu sebeple dokumante edilmemiştir. Stabil olmayan, kompanse edilemeyen kalp yetmezliğinde kullanımı kontrendikedir (Bkz. Bölüm ).

Beta blokajın aniden kesilmesi, özellikle yüksek riskli hastalarda, hem kronik kalp yetmezliğini ağırlaştırabileceği hem de miyokard enfarktüsü ve ani ölüm riskini arttırabileceğinden tehlikelidir. Bu sebeple mümkünse BETABLOK CR tedavisinin kesilmesi en az iki haftada bir her basamakta dozun yarıya indirilmesi ile kademeli olarak yapılmalı ve son doz olarak yarı dozu 25 mg olacak şekilde azaltılmalıdır. Son doz tedavi kesilmeden en az 4 gün önce alınmalıdır. Eğer semptomlar gözlenirse, daha yavaş bir ilaç kesme hızı önerilir.

Ameliyat öncesinde anestezi uzmanı, hastanın BETABLOK    CR aldığına    dair

bilgilendirilmelidir. Ameliyat edilen hastalarda beta blokör tedavisinin kesilmesi önerilmemektedir. Metoprololün kesilmesi istendiği takdirde, bu mümkünse genel anesteziden en az 48 saat önce gerçekleştirilmelidir.

Yaşlıların tedavisinde düşük dozda başlanarak dikkatle kullanılmalıdır.

Beta-blokör tedavisi gören hastalarda anaflaktik şok daha ağır seyreder.

Bu tıbbi ürün, sukroz ihtiva eder. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün, her dozunda 23 mg’dan daha az sodyum ihtiva eder. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Kan basıncı üzerinde antihipertansif etkisi olan diğer ilaçlar ve etkileri genellikle aditif olup; dihidropiridin türevleri, trisiklik antidepresanlar, barbitüratlar ve fenotiazinler ile eşzamanlı kullanım sonucu gelişebilecek olan hipotansiyonun önlenmesi için dikkat edilmelidir.

Metoprolol bir CYP2D6 substratıdır. CYP2D6’yı inhibe eden ilaçların, metoprolol plazma konsantrasyonu üzerinde etkisi olabilir. CYP2D6’yı inhibe eden ilaçlara örnekler kinidin, terbinafın, paroksetin, fluoksetin, sertralin, selekoksib, propafenon ve difenhidramindir. Bu ilaçlarla tedaviye başlandığında. BETABLOK CR ile tedavi edilen hastalarda BETABLOK CR dozu azaltılmalıdır.

BETABLOK CR ile tedavide aşağıdaki kombinasyonlardan kaçınılmalıdır:

Barbitürik asit türevleri: Barbitüratlar (pentobarbital için araştırılmış) enzim indüksiyonu ile metoprolol metabolizmasını hızlandırır.

Propafenon: Metoprolol ile tedavi edilen 4 hastaya propafenon uygulandığında, metoprolol plazma konsantrasyonları kat artmış ve iki hastada metoprolole özgü yan etkiler ortaya çıkmıştır. Sekiz sağlıklı gönüllüde etkileşim doğrulanmıştır. Bu etkileşim, kinidine benzer şekilde propafenonun sitokrom P 2D6 yoluyla metoprolol metabolizmasını inhibe etmesi ile açıklanabilir. Propafenon aynı zamanda beta-reseptör bloke edici özelliklere sahip olduğu için kombinasyonun uygulanması zordur.

Verapamil: Verapamilin beta reseptör bloke edici ilaçlarla (atenolol. propranolol ve pindolol) birlikte kullanılması bradikardiye ve kan basıncında düşmeye sebep o abilir. Verapamil ve beta blokörler AV-ileti ve sinüs düğümü fonksiyonu üzerinde aditif inhibi.ör etkiye sahiptir.

Aşağıda belirtilen kombinasyonlarda BETABLOK CR dozunun ayarlanması gerekebilir:

Amiodaron: Bir vaka raporunda amiodaron ile tedavi edilen hastalara eş zamanlı metoprolol verildiğinde belirgin sinüs bradikardisi gelişebileceği bildirilmiştir. Amiodaronun yarılanma süresi çok uzun olduğundan (ortalama 50 gün) etkileşim, ilaç kesildikten sonra etkileşim uzun müddet devam edebilir.

Antiaritmikler, sınıf I: Sınıf I antiaritmiklerin ve beta blokörlerin birlikte kullanılması, negatif inotropik etkilerinin aditif olması nedeniyle, sol ventrikül fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ciddi hemodinamik yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu kombinasyon ayrıca "hasta sinüs sendromu"nda ve atriyoventriküler ileti bozukluğunda kullanılmamalıdır. Etkileşim disopiramid ile yapılan çalışma ile belgelenmiştir.

Steroid olmayan antienflamatuvar/antiromatizmal ilaçlar: NSAID-antiflojistik ilaçların, beta blokerlerin antihipertansif etkilerini azalttığı gösterilmiştir. Çalışma temel olarak indometazin ile yapılmıştır. Bu etkileşim muhtemelen sulindak ile görülmez. Diklofenak ile negatif etkileşim çalışması yapılmıştır.

Dijital glikozidler: Beta blokerler ile birlikte dijital glikozidler, atrioventriküler iletim süresini artırabilir ve bradikardiyi tetikleyebilir.

Difenhidramin: Difenhidramin, hızlı hidroksilasyon olan bireylerde CYP 2D6 aracılığıyla metoprololün alfa-hidroksimetoprolole dönüşümü klerensini azaltır ( kat). Böylece metoproloün etkisi artar. Difenhidramin diğer CYP 2D6 substratlarının metabolizmasını inhibe edebilir.

Diltiazem: Diltiazem ve beta blokörlerin birlikte kullanılması AV-ileti ve sinüs düğümü fonksiyonu üzerine aditif inhibitör etki gösterir. Diltiazem ile metoprolol birlikte kullanıldığında belirgin bradikardi görülmüştür (vaka raporları).

Epineffin: 10 vaka raporunda, selektif olmayan beta blokör (pindolol ve propranolol dahil) kullanan hastalara epinefrin (adrenalin) verildiğinde ileri derecede hipertansiyon ve bradikardi oluştuğu bildirilmiştir. Bu gözlemler sağlıklı gönüllülerde yapılan çalışmalarla doğrulanmıştır. Ayrıca epinefrin içeren lokal anesteziklerin damar içine uygulanmasının da aynı etkileri gösterebileceği bildirilmiştir. Kardiyoselektif beta blokörlerin kullanımı ile risk olasılığı daha azaltılabilir.

Fenilpropanolamin: Sağlıklı gönüllülerde fenilpropanolamin (norepinefrin) 50 mg tek doz uygulandığında diyastolik kan basıncını patolojik değerlere yükseltebilir. Propranolol, fenilpropanolamin ile yükselen kan basıncını genellikle düşürür. Bununla birlikte, beta blokörler paradoksal olarak yüksek doz fenilpropanolamin alan hastalarda hipertansif reaksiyonları şiddetlendirebilir. Birkaç vakada sadece fenilpropanolamin ile tedavi sırasında hipertansif krizler tanımlanmıştır.

Kinidin: Kinidin. hızlı hidroksilasyon olanlarda (İsveç’te %90 dan fazla) ile metoprololün metabolizmasını inhibe ederek plazma düzeyini ve dolayısıyla bete blokör etkisini belirgin derecede arttırır. Benzer etkileşim aynı enzimle (sitokrom P 2D6) metabolize olan diğer beta blokerlerle de görülebilir.

Klonidin: Klonidinin ani kesilmesine bağlı hipertansif reaksiyon, beta brokörlerle birlikte kullanıldığında şiddetlenebilir. Klonidin ile birlikte tedaviye son verilirken, beta-blokör tedavisine klonidinden günler önce son verilmelidir.

Rifampisin: Rifampisin metoprololün metabolizmasını hızlandırarak olazma düzeyini düşürür.

Metoprolol ile birlikte, diğer beta-blokör ilaçları (göz damlaları gibi) ya da MAO inhibitörü kullanan hastalar yakından izlenmelidir. İnhalasyon anestezikleri. beta-blokör tedavisi gören hastalarda kardiyodepresan etkiyi güçlendirebilir. Beta-blokör alan hastalarda, oral antidiyabetiklerin dozlarının ayarlanması gerekebilir. Eşzamanlı olarak simetidin veya hidralazin uygulandığında metaprololün plazma konsantrasyonu artabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediatrik popülasyon:

Metoprololün pediatrik kullanımını tavsiye etmek için yeterli çalışma yapılmamıştır.

Gebelik ve laktasyon

 Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veyadoğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm ). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Metoprolol kullanımı gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Beta reseptör blokörleri fetus ve yeni doğanda bradikardi gibi yan etkilere yol açabilir. Gebeliğin son üç ayında ve doğum esnasında kullanılırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.

Planlı doğumdan saat önce tedavi kademeli olarak kesilmelidir. Eğer bu mümkün değilse, yeni doğan doğumdan sonra saat süresince beta blokaj belirtileri ve semptomları (örneğin kalp ve akciğer komplikasyonları) yönünden izlenmelidir.

Laktasyon dönemi

Metoprolol emzirme dönemi içinde zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Bebeğin anne sütü ile aldığı metoprolol miktarı, anne metoprololü normal terapötik dozlarda kullandığı sürece, beta-blokaj etki açısından ihmal edilebilir düzeydedir. Fakat emzirirken bebekler beta blokaj belirtileri açısından izlenmelidir.

İJreme yeteneği/Fertilite

Hayvan çalışmaları, intrauterin ölüm, gelişme geriliği ve erken doğumla ilişkili bir durum olan azalmış plasental kan perfüzyonunu göstermiştir. İnsanlardaki çalışmalarda düşük doğum tartısı bildirilmiştir. Ancak, son dönemdeki analizler 6-blokörlede gelişen negatif etki kavramını sorgulamaktadırlar. Metoprolol, tüm diğer 6-blokörlerde olduğu gibi, yeni doğan ve emzirme dönemindeki bebekler üzerinde özellikle bradikardi ve hipeı glisemi olmak üzere yan etkilere neden olabilmektedir.

   Araç ve makine kullanımı üzerine etkiler

BETABLOK CR tedavisi sırasında sersemlik ve halsizlik görülebileceğinden araç ve makine kullanırken bu durum göz önünde tutulmalıdır.

İstenmeyen etkiler

Yan etkiler genellikle doza bağlıdır ve hastaların yaklaşık %10’unda gözlenir.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/ ila <1/10); yaygın olmayan (>1/ ila <1/); seyrek (>1/ ila <1/); çok seyrek (<1/), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

Seyrek: Trombositopeni

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan: Depresyon, konsantrasyon bozuklukları, samnolans veya uykusuzluk, kabus görme

Seyrek: Sinirlilik, anksiyete, iktidarsızlık/seksüel bozukluk Çok seyrek: Amnezi/hafıza zayıflığı, konfüzyon, halüsinasyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, sersemlik, baş dönmesi Yaygın olmayan: Uyku bozuklukları, parestezi

Seyrek: Kabus görme, depresyon, hafıza güçlüğü, konfüzyon, sinirlilik, anksiyete, halüsinasyon

Bilinmiyor: Konsantrasyon bozukluğu Göz hastalıkları

Seyrek: Görme bozuklukları, gözlerde kuruluk ve/veya kızarıklık Bilinmiyor: Konjoktivit benzeri semptomlar

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek: Kulak çınlaması

Kardiyak hastalıkları

Yaygın: Bradikardi, palpitasyon

Yaygın olmayan: Kalp yetmezliği belirtilerinde geçici ağırlaşma, akut miyokard enfarktüslü hastalarda kardiyojenik şok*, göğüs ağrısı, birinci derece kalp bloğu Seyrek: AV-ileti zamanında uzama, kalp aritmileri

Vasküler hastalıklar

Yaygın:    Ekstremitelerde soğuma

Seyrek: Ödem, senkop

Bilinmiyor: Vasküler bozukluğu olan hastalarda gangren Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Nefes darlığı, bronşiyal astımı veya astmatik problemleri olan hastalarda

bronkospazm

Bilinmiyor: Rinit

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Karın ağrısı, bulantı, kusma, diyare ve kabızlık Seyrek: Tat alma bozuklukları Bilinmiyor: Ağız kuruluğu

Hepatobiliyer hastalıklar

Seyrek: Transaminazlarda artış Bilinmiyor: Hepatit

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Seyrek:    Deride aşırı duyarlılık reaksiyonları, psoriazisde ağırlaşma, fotosensitivite

reaksiyonları, aşırı terleme, saç dökülmesi

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Seyrek: Geri dönüşümlü libido bozuklukları

Kas iskelet ve bağ doku hastalıkları

Bilinmiyor: Artralji, kas krampları

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Yorgunluk Yaygın olmayan: Kilo artışı

*Plaseboya kıyasla görülme sıklığındaki % ’lük artışın olduğu akut miyokard enfarktüsü olan hastanın katıldığı bir çalışmada; metoprolol grubunda kardiyojenik şokun görülme sıklığı % iken, düşük şok riski indeksine sahip alt grup hastalarcaki placebo grubunda % ’dur. Şok risk indeksi; yaş, cinsiyet, gecikme, Killip sınıfı, kan basıncı, kalp hızı, ECG anormalitesi ve hipertansiyon öyküsünden kaynaklanan her hastadaki mutlak şok riskine dayanmıştır. Düşük şok risk indeksine sahip hasta grubu, meUnrololün akut miyokard enfarktüsünde kullanılmasının önerildiği hastalara karşılık gelmektedir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (funduszeue.info; e- posta: [email protected]; tel: 0 00 08; faks: 0 35 99).

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı: Bir yetişkinde g letal toksikasyona neden olmuştur. 5 yaşında bir çocukta mg, gastrik lavajdan sonra hiçbir semptom göstermemiştir. Bir yetişkmde g, 12 yaşında bir çocukta mg orta derecede toksisiteye neden olmuştur. Bir yetişkinde g ciddi toksisiteye,  g ise çok ciddi toksisiteye neden olmuştur.

Doz aşımı belirtileri: En önemlisi kardiyovasküler semptomlardır, fakat bazen özellikle çocuk ve genç yetişkinlerde merkezi sinir sistemi semptomları ve solunum depresyonu ön plana çıkabilir.

Bradikardi, AV-blok I-III, QT-uzaması (istisnai durumlar), asistol. kan basıncının düşmesi, yetersiz periferik dolaşım, kalp yetmezliği, kardiyojenik şok, solunum depresyonu, apne görülebilir.

Diğer belirtiler: Yorgunluk, konfüzyon, bilinç kaybı, titreme, kas krampı, terleme artışı, parestezi, bronkospazm. bulantı, kusma, muhtemelen özofagus spazmı, hipoglisemi (özellikle çocuklarda) veya hiperglisemi, hiperkalemi, böbreklere etki ve geçici miyastenik sendrom görülebilir. Beraberinde alkol, antihipertansif, kinidin veya barbituratların alınması hastanın durumunu kötüleştirebilir. Doz aşımının ilk belirtileri ilaç alımından 20 dakika ila 2 saat sonra görülmektedir.

Tedavi: Gerekirse aktif kömür ile kusturma ya da mide lavajı uygulanmalıdır. Gastrik lavajdan önce vagal stimülasyon riskine karşı atropin (intravenöz yoldan; yetişkinlere mg, çocuklara meg/kg) verilmelidir. Duruma göre entübasyon ve suni solunum uygulanır. Yeterli sıvı desteği, glukoz infüzyonu, ECG ile izleme yapılmalıdır, intravenöz yoldan -  mg atropin (vagal stimülasyonu önlemek için) verilir, gerekirse tekrarlanabilir.

Miyokardiyal depresyonda; dobutamin veya dopamin infüzyonu ve ml, 9 mg/ml kalsiyum glubiyonat verilir. İntravenöz yoldan bir dakikadan daha uzun sürede meg/kg glukagon verilir, daha sonra infüzyon şeklinde uygulanabilir. Amrinon da verilebilir. Bazı durumlarda epinefrin (adrenalin) eklenmesinin de yararlı olduğu görülmüştür. QRS kompleksinde genişleme ve aritmilerde sodyum (klorür veya bikarbonat şeklinde) infüzyonu uygulanır. Pacemaker gerekli olabilir. Kalp durması halinde uzun süre resusitasyon gerekli olabilir. Bronkospazma görüldüğünde, terbutalin (enjeksiyon veya inhalasyon şeklinde) verilebilir. Semptomatik tedavi uygulanır.

BETABLOK SDK 25 MG Tablet Niçin Kullanılır?

İçindekiler

Betablok kalp yetmezliğinde, bazı çarpıntılarda, yüksek kan basıncı durumunda kullanılan etkili bir ilaçtır. Betablok nedir, ne işe yarar, etken maddesi nedir, yan etkileri, muadili nedir, fiyatı nedir, özellikleri nedir, nasıl kullanılır, kullanıcı yorumları nasıldır gibi soruları alt başlıklar halinde anlattık.

 

Betablok 25 Mg Nedir?

 

Yüksek kan basıncı ve göğüs ağrısını (anjina pektoris) önlemek için, kalp yetmezliğinde, bazı çarpıntılarda, düzensiz kalp aktivitesinin (aritmi) belirli türlerinde kullanılan etkili bir tablettir. Bu ilacın etken maddesi metoprolol fiziksel ve zihinsel çalışma dolayısıyla oluşan stres hormonlarının kalpteki etkisini azaltır. Bu ilaç beyaz, oval, bikonveks, iki tarafı da çentikli bir tarafı baskılı 25 mg 20 adet kontrollü salımlı tablet içeren formlarda eczanelerde satılmaktadır. Yeşil-beyaz kutusu vardır. İçeriğinde kortizon yoktur.

Beta bloke edici ajanlar olarak isimlendirilen ilaç grubu içerisinde bulunmaktadır. Kutunun üzerinde de kardiyoselektif b-bloker yazmaktadır. Normal reçeteli bir ilaçtır. Reçeteli olarak satılmaktadır. Reçete edildiğinde devlet tarafından bedeli ödenmektedir. Halk arasında belablok 25 olarak da bilinmektedir. Bu ilacın ruhsat sahibi ve üreticisi İlko İlaç Sanayi ve Ticaret Limited Şirketidir. Üretimi ise Konya&#;da yapılmaktadır.

 

Betablok 25 Mg Kontrollü Salımlı Tablet İçeriği

 

Etken (etkin) maddesi: 25 mg metoprolol tartarata eşdeğer mg metoprolol süksinat.

Yardımcı maddeleri: : Mısır nişastası, sukroz, kolloidal silikon dioksit, hipromelloz, etil selüloz N50, polietilen glikol , talk, magnezyum stearat, mikrokristalin selüloz (Avicel PH ), mikrokristalin selüloz (Avicel PH ), lubritab, sodyum stearil fumarat, titanyum dioksit, polivinilpirolidon K

 

Betablok SDK 25 Mg Endikasyonları

 

Daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda daha sonraki kalp krizi riskini ve ölüm riskini önemli derecede düşürüyor. Bu ilaç tekrar kalp krizi geçirmeyi engelliyor. Orta ila şiddetli yüksek tansiyon rahatsızlığı olan erkeklerde kalp damar hastalıkları yüzünden ölüm riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Kalp üzerindeki baskının azalması aynı zamanda göğüs ağrısı (anjina pektoris) riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu ilaç aynı zamanda migrende koruyucu tedavi olarak kullanılmaktadır.

Bu Yazıyla Alakalı İçerikler

 

Betablok Ne İşe Yarar?

 

  • Çeşitli sebeplerden dolayı stres hormonlarının kalpteki etkisini ortadan kaldırır.
  • Kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılır.
  • Kalp çarpıntılarının ortadan kaldırılmasını sağlar.
  • Düzensiz kalp aktivitesinin (aritma) belli türlerinin tedavisinde kullanılır.
  • Yüksek kan basıncı ve göğüs ağrısını (anjina pektoris) önlemek için kullanılır.
  • Migren tedavisinde koruyucu olarak kullanılır.
  • Kalp üzerinde baskının azalmasını sağlar.
  • Daha önce kalp krizi geçirenlerde tekrar kalp krizi riskini azaltır.
  • Kalp krizi geçirmiş kişilerde tekrar kalp krizi durumunda ölüm riskini önemli ölçüde azaltır.
  • Orta ila şiddetli yüksek tansiyon rahatsızlığı olan erkeklerde kalp damar hastalıklarından dolayı ölüm riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
  • İnme, felç gibi durumların ortaya çıkmasını önemli ölçüde engeller.

 

Betablok Kontrollü Salımlı Film Tablet Faydaları

 

  • Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Kişinin dolaşım sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Migren gibi sorunun kişinin hayat kalitesinin düşmemesine yardımcı olur.
  • Stres kaynaklı dolaşım sistemi etkilerini önemli derecede azaltır.

 

Betablok Nasıl Kullanılır?

 

  • Doktorunuzun bir kullanım önerisi oldu ise o şekilde kullanın aksi durumda aşağıdaki kullanım önerilerine uyun.
  • Ağız yoluyla kullanılır.
  • Tabletlerin bölünmesinde bir sakınca yoktur. Ezmeden  ve çiğnemeden kullanılmalıdır.
  • Bol su ile kullanılması tavsiye edilir.
  • Bu ilaç gün boyu etki sağlar bundan dolayı günde 1 defa kullanılır. Aç ya da tok karnına kullanılabilir.

Çocuklarda kullanım durumu

Çocuklarda ve bebeklerde bu ilaç kullanılmaz.

Yaşlılarda kullanım durumu

Yaşlı hastalarda ve 65 yaş üzeri kişilerde en düşük dozlarla kullanıma başlanmalıdır.

Hamile(Gebe) ve emzirenlerde kullanım durumu

Hamile(gebe) olan kişilerde ve emziren annelerde bu ilaç kullanılmaz.

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda kullanım durumu

Böbrek yetmezliği olanlarda normal dozlarda kullanılabilir. Karaciğer yetmezliği olanlarda doz ayarlaması gerekebilir buna doktorunuz karar verecektir.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanma durumu

Simetidin (Midede asit üretimini azaltan ilaç), diğer beta blokörler (örn: göz damlaları), barbitürik asit türevleri (sara hastalığı için kullanılan ilaçlar), enflamasyon (yangı) için kullanılan ilaçlar (örn: indometazin ve selekoksib), adrenalin (akut şok ve şiddetli alerjik reaksiyonlar için kullanılan bir ilaç), fenilpropanolamin (burun içi dokularında şişme için kullanılan bir ilaç), difenhidramin (alerji için kullanılan bir ilaç), terbinafin (derideki mantar enfeksiyonları için kullanılan bir ilaç),

Rifampisin (verem başta olmak üzere farklı hastalıklarda kullanılan bir antibiyotik), MAO inhibitörleri (depresyon ve Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar, inhalasyon (solunum yoluyla alınan) anestezikleri (anestezi için kullanılan ilaçlar), depresyon ilaçları (paroksetin, fluoksetin ve sertralin), yüksek kan basıncını düşüren ilaçlar, kalsiyum kanal engelleyicisi, kalp damar sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar (Dihidropridin türevleri), duygudurum düzenleyici ilaçlar (trisiklik antidepresanlar), psikiyatrik bozuklukların düzeltilmesinde kullanılan ilaçlar (fenotiazinler), 0ral antidiyabetik ilaç kullanıyorsanız hekiminiz bir doz ayarlaması olabilir.

Araç ve makine kullanma durumu 

Baş dönmesi veya halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir bundan dolayı araç ve makine kullanılmamalıdır.

Kullanım miktarından fazla kullanırsanız

Kullanım miktarına riayet edin çünkü fazla kullanım durumu yan etki oluşturabilmektedir. Fazla kullanırsanız hastaneye gidip muayene olmalısınız.

Kullanım dozunu unutursanız

Unuttuğunuz da o dozu es geçin ve zamanı gelen dozla beraber devam edin.

Yiyecek ve içecekle beraber kullanma durumu

Aç ya da tok karnına bu ilaç kullanılabilir.

 

Betablok SDK 25 Mg Kontrollü Salımlı Film Tablet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

  • Bu tabletin etken ya da yardımcı maddesine alerjiniz var ise kullanıma başlamayın.
  • Bu tableti doktorunuz sormadan aniden bırakmayın. Aniden bırakmanız durumunda bazı hastalık belirtileri kötüleşebilir.
  • Hamilelikte bebeğe etkileri olacağı için kullanılmaz.
  • Tam bir yaş sınırı yoktur ama 18 yaşından küçüklerde kullanılmaz.
  • Emziren annelerde çok az miktarda süte geçtiği tespit edilmiştir.
  • En az yarım bardak su ile kullanılması tavsiye edilir.
  • 24 saat içerisinde bir kere kullanımı yeterlidir çünkü gün boyu etki etmektedir.
  • İçeriğinde sukroz vardır doktorunuz daha önce bazı şekerlere karşı ıntoleransınız  olduğunu söyledi ise bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza bilgi verin.
  • İleri derece böbrek yetmezliği olanlarda, kan dolaşım bozukluğu olanlarda, astım hastalığı olanlarda, hava yollarında daralma olanlarda, prinzmental göğüs ağrısı olarak adlandırılan göğüs ağrısı olanlarda, vücutta yüksek miktarda asidik maddeden dolayı şiddetli akut rahatsızlığı olanlarda, diş hekiminiz tarafından size genel anestezik ilaç verilecekse veya ameliyat olacaksanız bu ilacı kullanırken tedbirli olmalısınız.

 

Betablok Kimlerde Kullanılmaz?

 

  • Bu ilaca alerjisi olan kişilerde
  •  Bebeklerde ve çocuklarda
  • Hamile (gebe) olanlarda
  • Emziren annelerde
  • Kalp ile ilgili problemi olan kişilerde
  • Akciğeri ile ilgili bir problemi olan kişilerde
  • Kalp hızınızda yavaşlama (sinüs bradikardisi) olan kimselerde
  • Kan dolaşım problemi olanlarda
  • Tedavi edilmeyen hormon fazlalığı ile oluşan kan basıncının yükselmesi (feokromositoma) yaşayan kimselerde

 

Betablok 25 Mg  Yan Etkileri

 

Tabletin içeriğindeki etken ya da yardımcı maddelerine karşı duyarlı olan kişilerde yan etkiler ortaya çıkabilir.

Yaygın yan etkiler

  • Baş ağrısı
  • Sersemlik
  • Baş dönmesi
  • Kalp atım hızında azalma
  • Çarpıntı
  • Ellerde ve ayaklarda soğukluk
  • Karın ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Kabızlık
  • Yorgunluk

Yaygın olmayan yan etkiler

Depresyon, konsantrasyon bozuklukları, uyku hali veya uykusuzluk, kabus görme, karıncalanma ve uyuşukluk hissi, kalp yetmezliği belirtilerinin kötüleşmesi, kalp krizi sırasında kan basıncının önemli ölçüde düşmesi (kardiyojenik şok), göğüs ağrısı, kalp bloğu, nefes daralması, hava yollarında darlık hissi, kilo alma.

Seyrek görülen yan etkiler

-Kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerde azalma (trombositopeni), sinirlilik, huzursuzluk (anksiyete), iktidarsızlık dahil cinsel problemler, hafıza güçlüğü, zihin karışıklığı, hayal görme, görme bozuklukları, gözlerde kuruluk, kızarıklık ve/veya tahriş, kulak çınlaması, EKG’de kalp iletim bozuklukları, düzensiz kalp atımı.

-Şişlik (ödem), bayılma, tat alma bozukluğu, karaciğer problemleri (karaciğer fonksiyon test anomalileri), deride aşırı duyarlılık (allerjik) reaksiyonları, sedef hastalığının kötüleşmesi, ışığa karşı duyarlılık reaksiyonları, geri dönüşümlü cinsel isteksizlik, aşırı terleme, saç dökülmesi.

Çok seyrek görülen yan etkiler

  • Unutkanlık/hafıza zayıflığı

Bilinmeyen sıklıkta görülen yan etkiler

Göz iltihabı benzeri belirtiler, kan dolaşım bozukluğu olan hastalarda kan akımının kesilmesine bağlı olarak dokuların çürümesi veya ölmesi (gangren), nezle, ağız kuruluğu, karaciğerin iltihaplanması (hepatit), eklem ağrısı, kas krampları.

 

Betablok Fiyat

 

25 mg 20 kontrolsüz salımlı tablet fiyatı 43 TL‘den eczanelerde satılmaktadır.  Bu fiyattan fazla söylenen eczanelerden alım yapmayın. Satın alırken kutusunun açılmamış olmasına ve son kullanma tarihine dikkat edin. Reçete edildiğinde devlet tarafından bedeli ödenen bir ilaçtır. Aile hekimleri de bu ilacı reçete edebilir.

 

Betablok 25 Mg Muadili

 

Bu ilaçla aynı etkileri sağlayacağınız ilaçların listesi aşağıdaki gibidir. Muadil ilaçları asıl kullanmanız gereken ilacı bulamadığınızda kullanabilirsiniz.

  • Beloc ampül
  • Beloc durules tablet
  • Beloc zok tablet
  • Betablok cr film tablet
  • Betablok sr film tablet
  • Cardovol tablet
  • Cardovol enj. çözelti içeren ampül
  • Lopresor tablet
  • Lopresor-Sr tablet
  • Mecorlong kontrollü salımlı tablet
  • Mepolex enj. çözelti içeren ampül
  • Metloc infüzyon için çözelti içeren ampül
  • Normolol enjeksiyonluk çözelti
  • Problok tablet
  • Saneloc kontrollü salımlı film kaplı tablet
  • Tanelor kontrollü salımlı film kaplı tablet

 

Betablok SDK 25 Mg Kontrollü Salımlı Tablet Saklama Koşulları

 

Saklanması ve doğru muhafazası son derece önemlidir. Çünkü ilacın özelliği doğru muhafaza edilmediğinde kaybolmaktadır. Temiz ve kokusuz yerlerde muhafaza edilmelidir. Kesinlikle buzdolabında koymayın 25 derecedeki sıcaklarda saklayın. Kendi ambalajında muhafaza edin. Bunun haricinde son kullanma tarihi geçenleri kullanmadan tıbbi atıklara atın.

 

Betablok Prospektüs

 

Prospektüs detaylarına ulaşmak isteyenler için aşağıda özet şekilde bu detayları sunduk. Bunları inceleyebilir ve gerekli detayları not edebilirsiniz.

 

Betablok Hakkında Tüm Sorular

 

Soru 1: Betablok Aç Mı Tok Mu?

Cevap 1: Aç ya da tok karnına kullanılabilir.

Soru 2: Betablok Kilo Aldırır Mı?

Cevap 2: Kilo aldırma gibi bir durumu yoktur.

Soru 3: Betablok Eşdeğeri?

Cevap 3: Bu ilacın eşdeğerlerini muadil başlığında belirttik oraya göz atabilirsiniz.

Soru 4: Betablok Etken Maddesi?

Cevap 4: Bu ilacın etken maddesi metoprolol tartarata eşdeğer mg metoprolol süksinat&#;tır.

Soru 5: Betablok Hamilelikte Kullanılır Mı?

 Cevap 5: Hamilelikte (gebelikte) bu ilaç kullanılmaz.

Soru 6: Betablok Ne Kadar?

Cevap 6: Bu ilaç TL&#;dir.

Soru 7: Betablok Etki Süresi?

Cevap 7: Etki süresi gündür.

Soru 8: Betablok Emziren Annelerde Kullanılır Mı?

Cevap 8: Emziren annelerde bu ilaç kullanılmaz.

Soru 9: Betablok Tableti Devlet Ödüyor Mu?

Cevap 9: Reçete edilmesi halinde devlet tarafından ödenmektedir.

Soru Betablok Tableti SGK Ödüyor Mu?

Cevap Reçete edilmesi halinde SGK tarafından ödenmektedir.

Soru Betablok Ne İlacı?

Cevap Kalp sorunları ve göğüs ağrısı için kullanılan bir ilaçtır.

Soru Betablok Kalp İlacı?

Cevap Kalp ilacı diyebiliriz.

Soru Betablok Kortizon İçerir Mi?

Cevap Kortizon içermeyen bir ilaçtır.

 

Betablok 25 Mg Kullanıcı Yorumları

 

Bu ilacı kullananlar yaşadıklarını kendi ifadeleriyle anlattılar. Bu ilacı kullanmadan önce bu yaşanılanlar size faydalı olacaktır. işte kullanıcılardan gelen o ifadeler;

Kullanıcı yorumu: Kalp sorunlarında kullanılan faydalı bir ilaç. Doktor önerisine göre kullanın derim. Ben bir yan etki görmedim.

Kullanıcı yorumu: Çarpıntı sorunlarına iyi geliyor ben doktorumun reçete etmesi sonucu kullandım. Düzenli kullanım bu ilaçta önemlidir.

Kullanıcı yorumu: Yüksek kan basıncı ve göğüs ağrısı için kullanılıyor bu ilaç kesinlikle çok etkili.

Kullanıcı yorumu: Ben kullandım ama tam sonuç alamadım ondan dolayı da bıraktım.

Kullanıcı yorumu: Baş ağrısı yapabiliyor ona göre ama iyi de geldi bana. Doktorumun tedavi süresine göre kullanıyorum.

Kullanıcı yorumu: Fiyatı biraz pahalı gibi geldi bana doz aşımlarına dikkat edin derim.

 

BETABLOK SDK nasıl kullanılır?

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet

Uygun doz ve uygulama sıklığı

BETABLOK SDK Kullanım şekli

Çocuklarda BETABLOK SDK kullanımı

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında çocuklarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.

Yaşlılarda BETABLOK SDK kullanımı

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında yaşlılarda kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.

Özel durumlarda kullanımı

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında özel durumlara ilişkin kullanımı ile ilgi bir bilgi yok.

Aşırı dozda BETABLOK SDK kullanırsanız

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet prospektüsünde ya da kullanma talimatında kullanılması gerekenden fazla kullanıdığında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi yok.

Kullanmayı unuttuysanız

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet kullanmayı unutma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.

Bu ilaç tedavisinin sonunda

Bu ilaç için tedavi sonunda ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir bilgi yok.

BETABLOK SDK yan etkileri

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet

Yan etkileri konusunda Kısa ürün bilgisinde bilgi bulunmamaktadır. En kısa sürede güncellenerek eklecektir.

BETABLOK SDK son kullanma tarhine kadar güvenle saklayabilmek için BETABLOK SDK saklama önerileri bölümünü okuyunuz. BETABLOK SDK ilacını bozulmadan saklayabilmek için bu prospektüste yer alan saklama şekil ve koşullarına uyunuz.

BETABLOK SDK kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet

Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.

BETABLOK SDK kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka BETABLOK SDK yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
BETABLOK SDK ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız BETABLOK SDK nasıl kullanılır ve BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.

BETABLOK SDK kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet

Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir bilgi prospektüste yoktur.

BETABLOK SDK kullanmadan önce bu sayfadaki uyarılardan biriyle uyuşan durumunuz varsa doktorunuza danışın. Kullanmadan önce uyarıları sonrası mutlaka BETABLOK SDK yan etkileri bölümünü okuyun. Böylelikle ilacın yol açabileceği olumsuz etkileri engelleminiz mümkün olabilir.
BETABLOK SDK ilacını ne kadar kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız BETABLOK SDK nasıl kullanılır ve BETABLOK SDK mg kontrollü salımlı 20 film tablet doz ve uygulama bölümüne bakınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası